• 411.000 titlar lånades från något av de åländska biblioteken i fjol. Foto: Eva Nyberg.
Publicerad: fredag, 12 maj, 2017 - 05:50, uppdaterad: fredag, 12 maj, 2017 - 05:52

Kvinnor flitiga bibliotekskunder

71 procent av kommunalbibliotekens utlån under fjolåret gjordes av kvinnor. Det visar färsk statistik från Ålands statistik och utredningsbyrå (Åsub).

 Totalt lånades 411.000 titlar ut vid de 16 kommunala biblioteken under 2016. Över 40 procent av den utlåningen bestod av skönlitteratur för barn och unga och det är också den enda kategori där utlåningen ökar. Facklitteratur för vuxna utgjorde 27 procent medan skönlitteratur för vuxna stod för 23 procent av den totala utlåningen.

Ser man till utlåningen per person toppar Kökar statistiken med 39,3 utlån per invånare. Det förklaras av att sommargäster är flitiga låntagare utan att ingå i befolkningsstatistiken. Mariehamnarna lånade 18,7 titlar per invånare medan siffrorna på landsbygden låg på drygt 10 titlar och invånare.

Biblioteksbesöken minskade med totalt 9.000 jämfört med året innan.

Fler Kulturnyheter

Flera Röster till London

Idag åker kören Flera Röster till London för medverkan i en stor nordisk körhelg inom ramen för det brittiska kulturcentret Southbanks satsning på nordisk kultur.

Stipendier för historieforskning

Sju personer och föreningar får stipendier för främjande av åländsk historisk forskning av Olof M Janssons stiftelse.

Teaterföreningen fick ny ordförande

Teaterföreningen i Mariehamn har valt Ulf Weman till ny ordförande. Han efterträder Maria Mäntylä som lett föreningen i 10 år.

Riktlinjer för filmstöd antagna

Minst 65 procent av den totala produktionskostnaden ska vara färdigt finansierad innan landskapet kan gå in och stödja fiktiva filmproduktioner ekonomiskt.

Kulturdelegation föreslår instrumentbank

En instrumentbank är ett konkret förslag från vårens musikseminarium som kulturdelegationen nu ska utreda. Likaså vill man få till stånd en...

Gäddnäs bojkottar Göteborgs bokmässa

Efter många års medverkan som intervjuare på den stora bokmässan i Göteborg sällar sig Katarina Gäddnäs i år till skaran kulturarbetare som bojkottar evenemanget, med anledning av att den högerextrema tidskriften Nya Tider får delta på mässan.

Stipendier till åländska författare

Tre åländska författare finns bland de lyckliga mottagarna av de stipendier som den finländska biblioteksstipendienämnden nu har delat ut till...

Nyförvärv till Önningebymuséet

En oljemålning av Joel Pettersson målad i Föglö Vargskär och ett verk av Edvard Westman har fogats till Önningebymuseets samling genom vänföreningens försorg.

Bokutgivningen sjönk 2016

Bokproduktionen på Åland var under fjolåret den lägsta på hela 2000-talet. Det visar statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub).