• 411.000 titlar lånades från något av de åländska biblioteken i fjol. Foto: Eva Nyberg.
Publicerad: fredag, 12 maj, 2017 - 05:50, uppdaterad: fredag, 12 maj, 2017 - 05:52

Kvinnor flitiga bibliotekskunder

71 procent av kommunalbibliotekens utlån under fjolåret gjordes av kvinnor. Det visar färsk statistik från Ålands statistik och utredningsbyrå (Åsub).

 Totalt lånades 411.000 titlar ut vid de 16 kommunala biblioteken under 2016. Över 40 procent av den utlåningen bestod av skönlitteratur för barn och unga och det är också den enda kategori där utlåningen ökar. Facklitteratur för vuxna utgjorde 27 procent medan skönlitteratur för vuxna stod för 23 procent av den totala utlåningen.

Ser man till utlåningen per person toppar Kökar statistiken med 39,3 utlån per invånare. Det förklaras av att sommargäster är flitiga låntagare utan att ingå i befolkningsstatistiken. Mariehamnarna lånade 18,7 titlar per invånare medan siffrorna på landsbygden låg på drygt 10 titlar och invånare.

Biblioteksbesöken minskade med totalt 9.000 jämfört med året innan.

Fler Kulturnyheter

Öppen bokcirkel avslutar läsprojekt

Under rubriken Mariehamn läser har stadsbiblioteket lanserat Ålandsbördiga författaren Liselott Willéns roman Jakthistorier genom författarbesök, stadsvandringar och en bokcirkel som avslutar satsningen i morgon, tisdag.

Figaro i Västerås

I helgen gavs Figaro i Mariehamn 1917, kulturföreningen Katrinas tolkning av Mozarts kända opera i konsertant version i Västerås, hemort för den orkester som ackompanjerade också operaföreställningarna i Alandica.

Talmannen byter scen

Lagtingets talman, Johan Ehn, är en av skådespelarna i Teaterföreningen i Mariehamns uppsättningar i höst.

Projektkören satsar på Elvis

Ålands projektkör satsar på en produktion på temat Elvis.

Fullbelagd hantverkslinje på folkis

Lina Nyberg-Heiniö intervjuas av Eva Nyberg
Ovanligt många, 14 stycken, ansökte om studieplats till hantverksutbildningen på Ålands folkhögskola i våras så nu är alla åtta studieplatser besatta.

Många såg Kalevaland

16.508 personer besökte sommarutställningen KALEVALAND & SQIN på Eckerö post och tullhus i år. Det berättar verksamhetsledaren Mervi Appel i ett pressmeddelande.

Nya riktlinjer för landskapets gästbostäder

Kan ytterligare en gästbostad inrättas i Eckerö post- och tullhus och vilka skulle de ekonomiska konsekvenserna bli? Det är en av de frågor som kulturdelegationen gett landskapets arbetsgrupp för gästbostäder i uppdrag att utreda.

Författaren Karin Bojs besöker Åland

Den Augustprisbelönade författaren och vetenskapsjournalisten Karin Bojs kommer till Mariehamn den sjätte september och föreläser på Medis.

Kulturen står sig i budgeten 2018

De kulturanslag som finns upptagna i landskapets budgetförslag för 2018 motsvarar årets nivå, minus årets extra pengar för firandet av Finlands 100 års jubileum. Det säger kulturdelegationens sekreterare Yvonne Törneroos efter att delegationen omfattat budgetförslaget.