• 411.000 titlar lånades från något av de åländska biblioteken i fjol. Foto: Eva Nyberg.
Publicerad: fredag, 12 maj, 2017 - 05:50, uppdaterad: fredag, 12 maj, 2017 - 05:52

Kvinnor flitiga bibliotekskunder

71 procent av kommunalbibliotekens utlån under fjolåret gjordes av kvinnor. Det visar färsk statistik från Ålands statistik och utredningsbyrå (Åsub).

 Totalt lånades 411.000 titlar ut vid de 16 kommunala biblioteken under 2016. Över 40 procent av den utlåningen bestod av skönlitteratur för barn och unga och det är också den enda kategori där utlåningen ökar. Facklitteratur för vuxna utgjorde 27 procent medan skönlitteratur för vuxna stod för 23 procent av den totala utlåningen.

Ser man till utlåningen per person toppar Kökar statistiken med 39,3 utlån per invånare. Det förklaras av att sommargäster är flitiga låntagare utan att ingå i befolkningsstatistiken. Mariehamnarna lånade 18,7 titlar per invånare medan siffrorna på landsbygden låg på drygt 10 titlar och invånare.

Biblioteksbesöken minskade med totalt 9.000 jämfört med året innan.

Fler Kultur

Stort intresse för lagtingskonst

Intresset var stort och uppslutningen god då lagtingsdirektör Susanne Eriksson tillsammans med Ålands konstmuseums intendent Susanne Procopé Ilmonen idag guidade runt bland konsten i det nyrenoverade lagtingshuset.

Erlandsson nominerad till Runebergpris

Karin Erlandsson har blivit nominerad till barnlitteraturpriset Runeberg junior 2018.

Bidrag för "Karelen"-föreställning

”Karelen, Karelen!” Kören Flera Rösters konsertberättelse, som hade premiär på Alandica i september, stöds med totalt 10.000 euro av landskapsregeringen för ytterligare en föreställning.

Dreijer stöder kyrkoforskning

Stig Dreijer donerar 300.000 euro till Åbo Akademi för ett forskningsprojekt om murbruksdatering.

Frihet tema för litteraturdagar

Frihet och andra farligheter – så lyder rubriken för 2018 års upplaga av Mariehamns litteraturdagar som begås mellan den 15 och 19 mars nästa år

Kulturstiftelsen delar ut 65.700 euro

Ålands kulturstiftelse delar ut 65.700 euro i stipendier i år. 36 ansökningar kom in och den 10 oktober beslöt styrelsen om årets utdelning. Det berättar stiftelsens preses Lars Ingmar Johansson i ett pressmeddelande.

Poetry slam avgjordes

Ann-Britt Eriksson vann den sjuttonde upplagan av Poetry slam som avgjordes på Stallhagen på fredagskvällen.

Kulturdelegationen på inspirationsresor

Kulturdelegationen åker på studiebesök till Umeå, troligen i början av november.

Nordisk film på muséet

Föreningen Norden visar i höst en serie nordiska filmer. Vid det första tillfället, på lördag, visas den svenska komedin ”Flykten till framtiden” i regi av Ulf Malmros och Jaana Fomin