• 411.000 titlar lånades från något av de åländska biblioteken i fjol. Foto: Eva Nyberg.
Publicerad: fredag, 12 maj, 2017 - 05:50, uppdaterad: fredag, 12 maj, 2017 - 05:52

Kvinnor flitiga bibliotekskunder

71 procent av kommunalbibliotekens utlån under fjolåret gjordes av kvinnor. Det visar färsk statistik från Ålands statistik och utredningsbyrå (Åsub).

 Totalt lånades 411.000 titlar ut vid de 16 kommunala biblioteken under 2016. Över 40 procent av den utlåningen bestod av skönlitteratur för barn och unga och det är också den enda kategori där utlåningen ökar. Facklitteratur för vuxna utgjorde 27 procent medan skönlitteratur för vuxna stod för 23 procent av den totala utlåningen.

Ser man till utlåningen per person toppar Kökar statistiken med 39,3 utlån per invånare. Det förklaras av att sommargäster är flitiga låntagare utan att ingå i befolkningsstatistiken. Mariehamnarna lånade 18,7 titlar per invånare medan siffrorna på landsbygden låg på drygt 10 titlar och invånare.

Biblioteksbesöken minskade med totalt 9.000 jämfört med året innan.

Fler Kulturnyheter

Nyförvärv till Önningebymuséet

En oljemålning av Joel Pettersson målad i Föglö Vargskär och ett verk av Edvard Westman har fogats till Önningebymuseets samling genom vänföreningens försorg.

Bokutgivningen sjönk 2016

Bokproduktionen på Åland var under fjolåret den lägsta på hela 2000-talet. Det visar statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub).

Ida Kronholm fick hedersomnämnande

När Svenska folkskolans vänner i dag tillkännager vinnarna i årets litteraturtävling för unga under 30 år, Arvid Mörnetävlingen, återfinns en ålänning bland de uppmärksammade.

Kulturpengar till ålänningar

Flera ålänningar finns med bland de 214 aktörer och projekt som beviljats stipendier av föreningen Konstsamfundet den här våren.

Teaterföreningar kunde samarbeta

Antalet föreningar som konkurrerar om kulturdelegationens medel för teaterverksamhet blir bara fler – men mängden fördelningsbara pengar ökar knappast. Ett samarbete föreningarna emellan vore därför önskvärt.

Kalevaland firar Finlands 100-års jubileum

I går hölls pressvisningen för Eckerö Post- och Tullhus nya sommarutställning Kalevaland.

Carlstedt nominerad till musikpris

Mezzosopranen Jenny Carlstedt har blivit nominerad till Nordiska rådets litteraturpris.

Katrina uppmärksammas i riket

Sally Salminens roman Katrina har valts till årets bok för 1936 i den serie litteraturprogram som finska rundradion och televisionen gör med anledning av Finlands 100 års jubileum. I serien uppmärksammas en bok från varje år mellan 1917 och 2017.

Bidragsregn över åländska kulturföreningar

Kulturföreningen Katrina får 20.000 euro i bidrag från svenska kulturfonden för sitt operaprojekt Figaro 1917. Dessutom tilldelas föreningen 9.000 euro för Katrina kammarmusik.