Nyheter

Publicerad: tors 23.10.2014 kl.05:56

I dag får vi mulet men uppehåll, 4 grader och måttliga till friska sydostliga vindar. I natt blir det också mulet och uppehåll, 6 grader och friska sydliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Sydostlig vind, 9-13 meter per sekund. På Ålands hav i eftermiddag upp emot 16 meter per sekund. Till natten ökar vinden. Lokalt lätta snöbyar.

Publicerad: tors 23.10.2014 kl.05:55

Helsingfors kan inte lösa alla Ålands behov. Det behövs en förnyelse av självstyrelsen precis som samarbetet i Europa behöver en förnyelse. Det framhöll Günter Dauwen, som är direktör för European Free Alliance, när Ålands framtid i går kväll i Mariehamn höll ett internationellt seminarium om europeiska autonomier på väg mot självständighet.

   -Europa har demokratibrist och EU står för långt från de vanliga människorna. Fler självständiga stater inom EU är en lösning, inte ett problem, menar Günter Dauwen.

   En annan av föreläsarna var Högni Hoydal från det färöiska självständighetspartiet. Han tror på ett självständigt Färöarna inom en snar framtid och att ett stort steg tas vid lagtingsvalet om ett år.

Publicerad: ons 22.10.2014 kl.15:49

Storskarvsbeståndet ökar stadigt i Östersjön. I riket har det under sommaren häckat över 20.000 storskarvspar.

-Det här innebär problem för yrkesfiskarna eftersom storskarven äter så mycket fisk, säger jaktförvaltare Robin Juslin.

Också växtligheten på öar försvinner där de häckar, men än så länge häckar de inte på Åland.

-Det beror antagligen på att havsörnsstammen har lyckats hålla storskarvarna borta, men de kan börja häcka här i framtiden, säger Robin Juslin.

  • Jaktförvaltare Robin Juslin intervjuas av Joakim Härdner.
Publicerad: ons 22.10.2014 kl.15:10
Ida Johnsson och Lucas Mattsson väljer Sverige även om fler nu studerar i riket. Foto: Owe Sjöblom.
Ida Johnsson och Lucas Mattsson väljer Sverige även om fler nu studerar i riket. Foto: Owe Sjöblom.

Allt fler åländska ungdomar väljer att studera i riket. Ökningen är ungefär 20-30 nya åländska studerande per år. År 2009 studerade 261 ålänningar i riket, medan siffran i fjol var 365. Fortsättningsvis är ändå Sverige det populäraste alternativet. Idag besökte Helsingfors universitet Ålands lyceum som ett led i att försöka få fler studerande till Helsingfors.

-Vi vill jättegärna ha fler ålänningar till vårt universitet och ökningen till juridik har i år varit stor bland ålänningar, vilket är glädjande. Det säger Jonas Lindholm, som är campuskoordinator vid Helsingfors Universitet.

Han säger att farhågorna om finsk kurslitteratur är förståelig men betonar att mer och mer av all kurslitteratur idag är på engelska och att många ämnen fortsättningsvis kan erbjuda svensk kurslitteratur.

  • Lucas Mattsson, Ida Johnsson och Jonas Lindholm intervjuas av Owe Sjöblom.
Publicerad: ons 22.10.2014 kl.14:48

Ålands Producentförbund, ÅPF, vill att landskapsregeringen tar krafttag mot vildsvinen, som enligt dem hela tiden ökar på Åland. Enligt en skrivelse till landskapet blir observationerna av vildsvin allt fler och under 2014 har djur fångats på viltkamera åtminstone vid två tillfällen.

”Det finns stor risk för att att vi har fler än ett djur på Åland och erfarenheter från Sverige visar att det är omöjligt att hålla vildsvinsstammen på en kontrollerbar nivå om man får in dem”, skriver ÅPF. Enligt ÅPF vore det en katastrof för jordbruket om en etablering av vildsvinen skulle bli verklighet. Även trafikskador, skador på tomter och andra gräsplaner skulle då bli omfattande. Landskapet bör enligt ÅPF klargöra om det är möjligt att införa tvångsjakt som det idag finns i svensk jaktlagstiftning.