Nyheter

Publicerad: tis 1.09.2015 kl.10:43

Klockan tio i förmiddags gick starten för det som kallas världsmästerskapen i robotsegling i Sjökvarteret i Mariehamn. Det är åttonde gången de här VM-tävlingarna arrangeras och nu för första gången i Finland. De fem tävlande lagen kommer från Frankrike, Schweiz, Wales, Norge och Åland.

Projektledare för världsmästerskapet och för Högskolan på Ålands robotprojekt är Anna Fribe.

-Det är framförallt studerande och forskare på högskolor som håller på med dethär, säger hon.

Förutom tävlingen arrangeras samtidigt en konferens där deltagarna diskuterar sin forskning och teknikutveckling.

  • Projektledare Anna Fribe intervjuas av Martina Eriksson.
Publicerad: tis 1.09.2015 kl.07:23

Sjömanspensionerna skall bli lika pensionssystemet för arbetstagare från årsskiftet. Det föreslås i en riksreform. Bland annat sänks avdraget i kommunalbeskattningen, vilket beräknas ge de åländska kommunerna 750.000 euro mer i skatteinkomster från och med nästa år.

Landskapsregeringen vill nu ha en ändring i den åländska kommunalskattelagen, för att reformen skall träda i kraft samtidigt som i riket. Åland har egen behörighet när det gäller kommunalskatten, men landskapsregeringen har inte hörts av social- och hälsovårdsminister eller av riksdagens utskott inför reformen. Därför har ändringen av kommunalskattelagen nu beretts brådskande, utan att ha skickats på remiss. Lagtinget diskuterar frågan på onsdag.

Publicerad: tis 1.09.2015 kl.07:20

Flera hundra personer har tyckt till om hur staden bör utveckla Svinö holme i framtiden. Stadsarkitet Sirkka Wegelius har inte den exakta siffran ännu, men säger att det rör sig om ett hundratal åsikter som lämnats in på papper och cirka femhundra som lämnats digitalt.
- Det är mycket för lilla Mariehamn, säger hon.
Medborgarna har tagit ställning till om Svinö ska behållas som ett friluftsområde eller bli ett bostadsområde för antingen 1300 eller ungefär 4000 personer. Vilket alternativ som föredras vet man inte än, staden måste sammanställa åsikterna först.

- Vi ska bereda ärendet och vårt mål är att få det till stadsfullmäktige i höst så de kan ta ställning till vilket alternativ vi ska gå vidare med, säger Sirkka Wegelius.
Arbetet med att ta fram en delgeneralplan för Svinö påbörjas först 2017, eftersom arbetet med centrumplanen ska göras färdigt först. 

Publicerad: tis 1.09.2015 kl.06:24

I dag mulet men uppehåll, 18 grader och svag till måttlig västlig vind. I natt sjunker temperaturen till 16 grader. I morgon mulet och regn, 15 grader och frisk ostlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Varierande vind 1-5 meter per sekund. Under dagen tilltagande ostlig vind, i kväll 4-9 meter per sekund, i natt 7-12 meter per sekund. Till en början god sikt, på norra Östersjön tidvis regn.

Publicerad: tis 1.09.2015 kl.06:13

Två öresvin, eller flasknosdelfiner som de också kallas, filmades när de simmade runt i Grisslehamn i går morse. Djuren, som vanligtvis håller till i Atlanten, har varit i Östersjön hela sommaren.
- Då har de hållit till längre söderut utanför Norrköping, säger biologen Anna Roos på Naturhistoriska riksmuseet till Ålands radio.
Hon säger att det inte alls är omöjligt att delfinerna dyker upp i åländska vatten inom kort.
- Det finns en stor chans och det vore väldigt spännande att få rapporter om dem från Åland också, säger hon. 

  • Biolog Anna Roos intervjuas av Malin Lundberg.