Nyheter

Publicerad: lör 6.02.2016 kl.19:04

En förare av en paketbil körde på en älg vid 17.30- tiden i Lemland Vessingsboda på landsväg 3. Det blev omfattande skador på fordonet men inga personskador. Älgen fick båda bakbenen skadade och måste avlivas på platsen av polisen.

Polisen rapporterar också att en förare av en personbil körde av vägen vid kl 13.30- tiden på Hammarlandsvägen med mindre plåtskador som följd. Inga personskador. Personen är misstänkt för äventyrande av trafiksäkerheten. Det samma gäller en förare av en paketbil som körde av vägen i Lumparland vid16.00-tiden med omfattande plåtskador som följd. Inga personskador uppstod heller i det fallet.

Reporter: Tomas Tornefjell

redaktion@radiotv.ax

 

Publicerad: fre 5.02.2016 kl.16:10

I kväll klart till halvklart, -2 grader och svag västlig vind. I natt -3 grader och måttlig vind omkring sydväst. I morgon mulet och regn eller blötsnö, någon plusgrad och måttlig sydvästlig vind. Till söndag väntas mulet uppehållsväder, 3 grader och måttlig sydvästlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Nordlig till nordvästlig vind 6-10 meter per sekund. I kväll avtar vinden och vrider till sydväst, i natt 4-8 meter per sekund. I morgon tilltagande sydlig till sydvästlig vind, på dagen 9-14 meter per sekund. Mest god sikt men i morgon snöfall eller regn.

Publicerad: fre 5.02.2016 kl.16:02
Vindkraftverk kan komma att monteras ner, varnar Henrik Lindqvist. Foto: Ulf Weman.
Vindkraftverk kan komma att monteras ner, varnar Henrik Lindqvist. Foto: Ulf Weman.

-Dagens besked innebär att den planerade vindparken med 16 nya vindmöllor inte kan realiseras. Det säger Henrik Lindqvist som är vd för Allwinds Ab.

Avslaget motiveras bland annat med att pengar inte finns budgeterade för satsningen och att Finland redan uppnått sina mål när det gäller förnybar energi.

Enligt Lindqvist kan det i förlängningen leda till att den åländska vindkraften helt monteras ned.

-Vi trodde på det här projektet och när det nu inte kan realiseras så ser det mycket mörkt ut för vindkraften på Åland.

Enligt Henrik Linqvist har projektet gått så långt fram att man redan börjat förhandla med olika leverantörer.

-Nu tvingas vi kontakta dem och säga att projektet inte blir av och betala tillbaka de pengar som kommit in via emissionen för den planerade vindparken, säger Henrik Lindqvist.  

Reporter: Tomas Tornefjell
redaktion@radiotv.ax

  • Allwinds vd Henrik Lindqvist intervjuas av Tomas Tornefjell.
Publicerad: fre 5.02.2016 kl.15:16
Dystra miner efter riksregeringens svikna löfte om vindkraftsstödet. Ministrarna Mika Nordberg, Mats Perämaa, Camilla Gunell, samt vindkraft-vd Henrik Lindqvist och förvaltningschef Dan E Eriksson. Foto : Ulf Weman
Dystra miner efter riksregeringens svikna löfte om vindkraftsstödet. Ministrarna Mika Nordberg, Mats Perämaa, Camilla Gunell, samt vindkraft-vd Henrik Lindqvist och förvaltningschef Dan E Eriksson. Foto : Ulf Weman

Nu måste statsminister Sipilä komma till Åland och förklara sig. Ett finländskt handslag håller tydligen inte men vårt står fast. Det var hårda ord från landskapsregeringens sida när man på eftermiddagen offentliggjorde det brev man fått från den finländska regeringen. Finland deltar inte i produktionsstödet för vindkraft på Åland, vilket man lovat tidigare. Brevet är undertecknat av ålandsminister Anne Berner, men hon fick däremot beröm för att hon in i det sista försökt lösa frågan till landskapets fördel. Men hon fick inte resten av riksregeringen med sig.

- Jag är väldigt besviken och arg över att det gick så här. Vi har lagt ner en enorm arbetsbörda under flera år för det här, säger miljöminister Camilla Gunell.

Finansminister Mats Perämaa tror pengarna, 60 statliga miljoner euro fördelat på 12 år, spelat en roll, men det är ändå små pengar för staten.

- Landet har ett ansvar för självstyrelsen, man kan inte behandla den hur som helst, säger han.

Det är nu upp till riksregeringen att återställa det rubbade förtroendet, menar man från åländsk sida nu.

Reporter: Ulf Weman
redaktion@radiotv.ax

  • Miljöminister Camilla Gunell och finansminister Mats Perämaa intervjuas av Ulf Weman.
Publicerad: fre 5.02.2016 kl.14:45

Nybilsförsäljningen gick kraftigt ner i januari jämfört med samma månad i fjol, men andelen bilar med låga utsläpp ökade kraftigt. Det här visar siffror från Motorfordonsbyrån för nyregistreringar årets första månad. Totalt 32 nya person- och paketbilar såldes, det är 15 färre, eller 32 procent mindre, än i januari förra året. Andelen bilar som släpper ut högst 120 gram koldioxid per kilometer var hela 41 procent, eller 13 stycken. De flesta av dem är mindre bensindrivna bilar. Andelen dieselbilar var 25 procent, de flesta av större modell. Importen av begagnade fordon ökade med 12 procent till totalt 82 stycken, importen från riket ökade, medan den minskade från utlandet.

Reporter: Ulf Weman
redaktion@radiotv.ax