Nyheter

Publicerad: ons 6.05.2015 kl.11:21

Eckerö kommun vill fortfarande att Signildsskärsarkipelagen utanför Eckerö skall höra till Eckerö och inte till Hammarland enligt den nu gällande kommunindelningen. Kommunen förlorade ärendet i Högsta förvaltningsdomstolen för 14 år sedan, men har inte heller nu skött frågan rätt. Det konstaterar kansliminister Wille Valve som saknar motiveringar till varför Signildsskärsarkipelagen, Märkets fyrplats och Sandgrunden skall byta kommun. Dessutom är det kommunfullmäktige och inte kommunstyrelsen som skall komma med anhållan enligt lagen. År 1875 hörde Signildsskär till Eckerö socken enligt den så kallade jordeboken, men 30 år senare, 1905, hade tillhörigheten bytt till Hammarlands kommun. En specialforskare inom lantmäteriverket menade i ett utlåtande 1975 att Signildsskär borde höra till Eckerö på grund av sitt läge. Om Eckerö kommun vill göra en ändring av kommunindelningen får man ta nya tag. Hammarlands kommun motsätter sig en ändring.

Publicerad: ons 6.05.2015 kl.11:20

Folkhälsans genetiska klinik har i år fått förhöjt anslag av Paf för sitt arbete på Åland.
– Nu ser vi fram emot möjligheten att ta emot fler patienter än tidigare och att både hembesöken och mottagningarna kan bli fler än tidigare, säger klinikens hälsovårdare Maria Hintze.
Folkhälsans genetiska klinik finns till för personer som har eller misstänks ha en ärftlig sjukdom och har som uppgift att ställa diagnoser, ge information och vägleda när en sådan sjukdom är aktuell. Kliniken har hållit mottagningar i Mariehamn i 18 års tid. Maria Hintze gör hembesök för att kartlägga och diskutera helhetssituationen utifrån den rådsökandes frågeställningar. Man kan bli remitterad till kliniken eller ta kontakt per telefon eller e-post på eget initiativ. Besöken är avgiftsfria.

Publicerad: ons 6.05.2015 kl.10:14

Friidrott: I morgon arrangeras skolmästerskapen i friidrott och det har varit problem med att hitta tillräckligt många funktionärer. För några år sedan hölls skolmästerskapen på kvällstid eller på en lördag, men efter önskemål från skolorna så flyttades tävlingen till dagtid på en skoldag. För att det skall vara möjligt krävde ÅID att skolorna ska ställa upp med funktionärer, men intresset har varit dåligt.
- Vissa skolor har flera funktionärer, men andra har inte en enda, säger Sune Manselin, ordförande för ÅID:s friidrottssektion.
Totalt ska det göras hela 901 starter och tidsprogrammet är pressat för att allt ska hinnas med. ÅID hade möte igår kväll och fick då ihop ett minimiantal med funktionärer så att tävlingen förhoppningsvis ska bli klar inom utsatt tid.

Publicerad: ons 6.05.2015 kl.08:12
Dynazty kommer till Rockoff. Foto: Gustaf Sandholm Andersson.
Dynazty kommer till Rockoff. Foto: Gustaf Sandholm Andersson.

Power metal-bandet Dynazty kommer till Rockoff i sommar. Det berättar festivalgeneralen Pontus Grönberg i ett pressmeddelande.

Bandet bildades 2008 och har fyra album i bagaget. De har även medverkat i Melodifestivalen 2012 med låten "Land of Broken Dreams". De uppträder på Torget den 21 juli.

Publicerad: ons 6.05.2015 kl.06:32

En kvinna anmäldes försvunnen på Brändö i går tisdag. Kvinnan hade åkt ut med båt på söndagsmorgonen, övernattat på en stuga i skärgården norr om Jurmo och på måndagskvällen gick det inte längre att nå henne på hennes mobiltelefon.
En bekant till kvinnan gav sig själv ut för att leta, och i går morse kom också sjöbevakningen, sjöräddningen och gränsbevakningens sjöräddningshelikopter för att hjälpa till med sökandet. Helikoptern hittade kvinnan i gott skick i en fiskarstuga i området.
- Mobiltelefonens batteri hade tagit slut och bränslet till båten hade minskat så pass att hon hade sökt skydd i fiskarstugan, skriver Åbo sjöräddningscentral på sin hemsida.