Nyheter

Publicerad: ons 24.08.2016 kl.07:11

Trafikmeddelande: På grund av arbete med vägtrummor kommer den så kallade Jomalarakan, på gamla Godbyvägen, att vara avstängd för genomfartstrafik i morgon, torsdag, från klockan 9. Arbetet beräknas vara klart cirka klockan 18 i morgon.

Publicerad: ons 24.08.2016 kl.07:04

Jomala avbryter upphandlingen av färdtjänst. I maj beslöt kommunstyrelsen att begära in anbud eftersom kostnaderna för färdtjänsten är cirka 80.000 euro per år vilket gör att upphandling krävs enligt kommunens egna direktiv. Nu har Finlands taxiförbund meddelat att upphandlingen inte kan genomföras i nuvarande form eftersom alla taxametrar inte kan ställas med olika taxor vad gäller körd kilometer. Det innebär ett så väsentligt fel i anbudshandlingarna att det motiverar ett avbrytande påpekar taxiförbundet. Kommunstyrelsen har beslutat avbryta upphandlingen.

Reporter: Bengt Hannus
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: ons 24.08.2016 kl.06:23

I dag blir det klart väder, 19 grader och svag nordvästlig vind. Från i kväll halvklart, i natt 14 grader och måttlig sydlig vind. I morgon först mulet och lätt regn, mitt på dagen halvklart uppehållsväder och på kvällen igen regn.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring nordväst 4-8 meter per sekund. I eftermiddag avtagande vind, i kväll växlande vind 2-5 meter per sekund. I natt tilltagande sydlig vind 6-9 meter per sekund. Mest god sikt.

Publicerad: ons 24.08.2016 kl.05:57

Intresset för närodlat verkar inte vara lika stort som tidigare, eller så prioriterar butikerna annorlunda, det säger grönsaksodlaren Bo-Erik Sandell som i sociala medier uttryckt en frustration över att den åländska salladen går på export istället för att säljas i åländska butiker.
   -Framför allt är den här issalladen anpassad till att säljas på Åland men nu är det trögt med försäljningen, säger Bo-Erik Sandell.

Han säljer sin sallad genom Ålands Trädgårdshall och upplever att försäljningen till de åländska matbutikerna är mycket sämre i år än i fjol.
   -Det kan vara en orsak att vi hade dåligt med vara när vi hade larvbekymmer men man borde få chans att komma in i sortimentet igen. 

Reporter: Nina Eriksén
redaktionen@radiotv.ax

  • Bo-Erik Sandelll intervjuas av Nina Eriksén.
Publicerad: ons 24.08.2016 kl.05:55
Fia Gullriksson inspirerade deltagarna i "foodjam". Foto: Owe Sjöblom.
Fia Gullriksson inspirerade deltagarna i "foodjam". Foto: Owe Sjöblom.

Igår arrangerades foodjam för första gången och det är ett tillfälle att utveckla nya matprodukter. Producenter, förädlare och kockar träffades för att skapa nya smakkombinationer, rätter och produkter. Arrangören Ny nordisk mat hade bjudit in kocken och entreprenören Fia Gullriksson för att inspirera deltagarna.
   - Syftet med dagen är att utveckla Åland som mat- och produktdestination, sade Gullriksson.

Jonas Backman från Smakverket var en av deltagarna och han hoppades få inspiration från de andra deltagarna.
- Vi har många producenter på Åland och många höra av sig för att se om vi kan samarbeta på något sätt och det finns ett stort intresse att plocka fram åländska råvaror och det har ökat under de senaste åren, säger Backman.

Reporter: Owe Sjöblom
redaktionen@radiotv.ax

  • Fia Gullriksson och Jonas Backman intervjuas av Owe Sjöblom.