Nyheter

Publicerad: ons 27.08.2014 kl.16:02

Ishockey: Finlands och Sveriges damlandslag ska mötas i tre träningsmatcher i Islandia i Mariehamn där den första matchen spelas i kväll klockan 18.00. I morgon möts lagen samma klockslag och på fredag spelas matchen redan klockan 9.30. Det är fritt inträde till matcherna.

Publicerad: ons 27.08.2014 kl.15:16

I kväll och i natt mulet och eventuellt lätt regn, cirka 15 grader och måttlig nordvästlig vind. Till i morgon, torsdag, väntas halvmulet och uppehåll, cirka 16 grader och måttlig nordlig till nordvästlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Nordlig till nordvästlig vind 12-15 meter per sekund, i natt 8-13 meter per sekund. Tidvis regnskurar och måttlig till dålig sikt.

Publicerad: ons 27.08.2014 kl.13:39

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen gett klartecken till att bygga gästhamnen Fyrens Marina i Lumparland. Domstolen har förkastat det besvär som dåvarande kyrkoherden i Lumparlands församling lämnade in.

- Det känns otroligt bra för vi har ju hela tiden hävdat att vi har ett giltigt avtal och nu har det prövats av högsta instans som visar att vi har rätt, säger Lennart Joelsson, en av initiativtagarna till Fyrens Marina.
Nästa steg blir nu att komma fram till om dom får köpa marken eller arrendera den på 40-50 år. Joelsson hoppas att det är klart innan årsskiftet och sen kan byggstart bli tidigast följande vinter eftersom miljötillståndet tillåter byggandet av vattenkonstruktioner enbart vintertid.

  • Lennar Joelsson och Brage Wilhelms intervjuas av Owe Sjöblom.
Publicerad: ons 27.08.2014 kl.11:42

Saltvik behöver en idrotts- och ungdomsledare. Det anser kommunens skol- och bildningsnämnd som beslutat att i budgeten för nästa år räkna med en arbetstid på 30 timmar per vecka för en sådan tjänst. Utöver det anser nämnden att en idrotts- och ungdomsledare kan hålla idrottslektioner vid kommunens skolor.

   Behovet av en fritidsledare eller idrotts- och ungdomsledare har utretts enligt uppdrag i årets budget. Verksamheten är inte lagstadgad men anses ha stor betydelse främst för skolbarnen som kan erbjudas aktiviteter efter skoltid.

Publicerad: ons 27.08.2014 kl.09:50
Vd Jan Hanses tycker resultatet är hyggligt givet förutsättningarna. Foto: Ulf Weman.
Vd Jan Hanses tycker resultatet är hyggligt givet förutsättningarna. Foto: Ulf Weman.

Det fortsätter att gå dåligt ekonomiskt för Viking Line. Första halvåret i år visar rederiet ett rörelseresultat på minus 12,5 miljoner euro, vilket dock är bättre än första halvåret i fjol då förlusten var 16,7 miljoner euro. Det visar delårsrapporten för första halvåret som offentliggjordes i dag.

   Viking Lines omsättning minskade med drygt fem procent till 241 miljoner euro. Antalet passagerare var årets sex första månader drygt 2,9 miljoner vilket är en liten minskning. Frakterna ökade däremot första halvåret i år med drygt åtta procent.

   Styrelsen för Viking Line skriver att den ekonomiska nedgången i Finland är en osäkerhetsfaktor. Styrelsen bedömer dock för närvarande att rörelseresultatet för hela 2014 kommer att förbättras jämfört med rörelseresultatet för 2013.

  • Vd Jan Hanses intervjuas av Bengt Hannus.