Nyheter

Publicerad: mån 6.07.2015 kl.14:22

12 stycken har sökt tjänsten som ombudsman/verksamhetsledare för Ålands Idrottsdistrikt. De flesta sökande är från Åland utom tre stycken.

Lars Janlöv, ordförande i Ålands Idrottsdistrikt, hoppas att man i augusti har sållat ut en topp tre av kandidater och tagit ett beslut om vem som tillsätts. Förhoppningen är att den nya ombudsmannen/verksamhetsledaren ska påbörja sin tjänst innan den sista september.

Publicerad: mån 6.07.2015 kl.14:15

Nya lyxigare resvanor, kortare övernattningar och senarelagd säsong ställer till det för campingägarna.

–Ett problem är också att folk väljer att stå gratis med sina husbilar, säger Lasse Luoma som äger Gröna Uddens camping.

Tidigare stod det i stadens ordningstadga att husbilsägarna inte fick stå var de ville i staden. Men sedan den togs bort för drygt två år sedan kan du nu stå var du vill i Mariehamn och det förlorar campingägarna på.

– Vissa dagar har jag sett 15-20 husbilar stå gratis och det känns inget kul, säger Lasse Louma. Antalet övernattningar i stugbyar och campingplatser fortsätter att minska totalt sett. Campingövernattningarna har minskat med över 4500 besök och stugbyarna har nästan 43 000 färre besök under dom senaste fyra åren.

Det bästa är såklart att de skulle stå på campingarna men det är ganska svårt att få till det igen säger Stefan Nordas arbetschef på Mariehamns Stad

Publicerad: mån 6.07.2015 kl.12:38

Nu har Finlands Röda Kors avslutat insamlingen till Nepal. Insamlingen ses som lyckad då Finlands Röda Kors har fått in 1.527.000 euro. På Åland samlade man in 9280 euro. Även Katastroffonden från Rovio, som ordnat ett globalt spelevenemang för Nepal, kommer att bidra med 100.000 euro.

Finlands Röda Kors skickade för några veckor sen två mobila hälsovårdskliniker till området Dolakhan, vilket är ett område som blev mycket utsatt efter jordbävningen som var för 10 veckor sedan i Nepal.

Publicerad: mån 6.07.2015 kl.11:20

Produktionen är igång som vanligt på ÅCA efter branden i fredags kväll. Det var vid 21.30 i fredags som en förbipasserande upptäckte att det brann i ett kompressorrum i ÅCA:s lokaler. Räddningstjänsten var snart på plats och lyckades släcka elden. ÅCA:s personal jobbade sedan hela natten med att reparera det som skadats. Bland annat hade flera elkablar skadats och biogasanläggningen hade slagits ut. På lördag morgon var produktionen igång igen. Enligt ÅCA:s vd Johannes Snellman ska kunder och samarbetspartners inte påverkas av helgens brand. Orsaken till branden är ännu oklar.

Publicerad: mån 6.07.2015 kl.11:13

Till följd av regn sänks halterna av gräspollen och under dagen väntas låga till måttliga av halter.