Nyheter

Publicerad: tors 21.08.2014 kl.21:18

Två turister gick vilse när dom skulle besöka Orrdals klint i Saltvik på torsdagen. Dom ringde alarmcentralen och polisen inledde eftersök tillsammans med Östra Saltviks brandkår och förhållandevis snabbt hittades personerna innan mörkret föll. Polisen gjorde en så kallad nödpositionering och fick fram en ungefärlig plats där personerna kunde befinna sig. Även ambulans hade kallats till Saltvik och när personerna hittades visade det sig att en av personerna var i så dåligt skick att den behövde åka till sjukhuset. 

Publicerad: tors 21.08.2014 kl.16:15

I juli drabbades delar av Finström av hagelskurar, och det ställde till problem för många äppelodlare som fick sina odlingar skadade. Det rör sig om ett tiotal odlare som drabbats.

   -Det rör sig om ganska omfattande skador, och enskilda odlare har drabbats hårt, säger Yngve Österlund som är ordförande i Ålands frukt- och bärodlarförening.

   För äppelodlarna på resten av Åland har årets skörd blivit i stort sett normal, och på en del håll har man fått rekordskördar.

Publicerad: tors 21.08.2014 kl.16:11

Samma lönevillkor ska gälla för alla löntagare på lika villkor, också för dem som är medlemmar i den fackliga organisation som inte är part i gällande kollektivavtal. Det beslöt landskapsregeringen i dag efter att ha gjort gjort en juridisk analys.

   Beslutet innebär i praktiken att också medlemmar i Tehys fackavdelning på Åland omfattas av de villkor som regleras i det nya tjänstekollektivavtalet för landskapsanställda. Tehy har vägrat att underteckna avtalet innan landskapet presenterar ett konkret förslag som innebär att löneskillnaderna mellan män och kvinnor börjar minska. Enligt landskapsregeringen ska arbetet med jämställda löner inledas med ett seminarium i början av oktober.

   Mer om de landskapsanställdas lönevillkor kan ni höra i våra sändningar i morgon bitti.

Publicerad: tors 21.08.2014 kl.15:01

-Samtidigt som dialekterna håller på att försvinna ökar intresset för dialekter inom olika språk. Det säger den åländska dialektforskaren Eva Sundberg som deltar i en stor nordisk dialektologkonferens som just nu pågår i Mariehamn.

  Under tre dagar möts dialektforskare från hela Norden på Alandica för att utbyta kunskaper om det senaste inom forskningen. Omkring 100 deltagare från olika länder deltar och det hålls 65 föredrag, bland annat om dialekterna på Åland.

   Enligt Eva Sundberg finns det numera i stort sett bara en dialekt på Åland.

   -För 50 år sedan var det stor skillnad mellan dialekterna i de åländska kommunerna, säger hon. 

  • Enligt Eva Sundberg finns det numera i stort sett bara en dialekt på Åland:
Publicerad: tors 21.08.2014 kl.14:03

Resten av dagen får vi mulet men uppehåll, måttliga till friska sydvästliga vindar. I natt klart till halvklart, 13 grader och måttliga sydvästliga vindar. I morgon fredag får vi först mulet och regn men sedan halvklart och uppehåll, 18 grader och måttliga sydvästliga till västliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Sydvästlig vind, 7-11 och på norra Östersjön uppemot 13 meter per sekund. På södra Bottenhavet från i natt 4-8 meter per sekund. Regnskurar, möjligen åska.