Nyheter

Publicerad: tors 29.01.2015 kl.07:54

Matbraschens Zlatan. Så kallar kocken Michael Björklund Claus Meyer som kommer till Åland när konferensen New Nordic Lifestyle ordnas här den 12 mars. Meyer är mannen bakom stjärnkrogen Noma i Köpenhamn som utsetts till väldens bästa restaurang tre år i rad, och han är också en av de främsta utvecklarna av det nordiska köket och initiativtagare till det nordiska köksmanifestet.

Under sitt Ålandsbesök kommer Meyer att föreläsa på konferensen och åka runt till utvalda producenter tillsammans med Michael Björklund.

   - Vi hoppas att Meyer har många idéer om hur man kan utveckla de åländska råvarorna och skapa mervärde för producenterna, säger landsbygdsutvecklaren Lena Brenner i ett pressmeddelande.

Publicerad: tors 29.01.2015 kl.06:23

Stadsfullmäktige godkände i tisdags förslaget att museifartyget Pommern deponeras till Stiftelsen Ålands Sjöfartsmuseum.
Stiftelsen Ålands Sjöfartsmuseum har redan tidigare haft ansvaret för den museala förvaltningen av Pommern, och nu när hamnen bolagiseras utökas ansvaret. Äganderätten till Pommern är dock fortfarande Mariehamns stads.

Publicerad: tors 29.01.2015 kl.06:19

Under förmiddagen väntas lätt regn eller snöblandat regn, 2-3 grader och frisk sydlig vind. Resten av dagen mulet uppehållsväder, 2 grader och frisk sydlig vind. I natt snöblandat regn, 2 grader och måttlig sydlig vind. I morgon väntas omväxlande väder med både snöblandat regn och solglimtar.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet: Sydlig till sydostlig vind 13-17 meter per sekund. Under dagen vrider vinden mot sydväst och avtar, i kväll 9-13 meter per sekund. Tidvis snöblandat regn eller regn.

Publicerad: tors 29.01.2015 kl.06:08

Avräkningspriset på mjölk till de åländska mjölkgårdarna sänks kraftigt från och med februari. Sänkningen är 11-12 procent och priset på mjölkråvara uppgår efter sänkningen till cirka 35 cent per liter. Enligt Johannes Snellman, vd för mejeriet ÅCA orsakas prissänkningen av det extremt svaga marknadsläget på framförallt den finska och svenska marknaden, ett marknadsläge som uppstått till följd av Rysslands importstopp, långvarig lågkonjunktur och nu senast de finska livsmedelskedjornas priskrig.
- Det samma gäller mjölkproducenter överlag i Finland, Sverige och övriga Europa. Mjölkprodukter bjuds ut till priser långt under produktionskostnad, säger Snellman i ett pressmeddelande.
Det här är andra gången på kort tid som mjölkpriset sänks. I oktober 2014 sänktes priset på mjölkråvaran med 5 procent. För en medelstor mjölkgård innebär sänkningarna ett intäktsbortfall på cirka 30.000 euro per år.
De nu genomförda sänkningarna innebär kritiskt läge för många mjölkproducenter. Speciellt de som nyligen gjort investeringar är utsatta.

 

Publicerad: tors 29.01.2015 kl.05:56
Ålands framtid berättade på en presskonferens i går att de vill se en folkomröstning om självstyrelsens utveckling. Foto: Tomas Tornefjell.
Ålands framtid berättade på en presskonferens i går att de vill se en folkomröstning om självstyrelsens utveckling. Foto: Tomas Tornefjell.

Ålands framtid vill ha en folkomröstning om självstyrelsens utveckling. Det framkom under den presskonferens som Ålands framtid höll i går kväll med anledning av Ålandskommitténs delbetänkande. Partiordförande Axel Jonsson har reserverat sig mot delar av betänkandet och han är kritisk till att Åland har gått med på så många kompromisser i förhandlingarna med Helsingfors.

Intresset för att utveckla Åland finns här och därför vill vi se en folkomröstning i frågan i samband med lagtingsvalet nästa höst, säger Axel Jonsson.

  • Axel Jonsson är kritisk till att Åland gått med på så många kompromisser i förhandlingarna med Helsingfors: