Nyheter

Publicerad: mån 5.10.2015 kl.06:48

Polisen hade fullt upp med stökiga personer under veckoslutet. Natten till lördag sparkade en man sönder en fönsterruta i en nattklubb i Mariehamn. Mannen gjorde motstånd mot vakterna och vägrade identifiera sig för polisen som kallats till nattklubben. Mannen misstänks för skadegörelse, motstånd mot vaktmän och tredska mot polis.

Samma natt tvingades polisen hämta en aggressiv man från en bostad i staden. Han misstänks för skadegörelse på grund av en krossad ruta. En annan man misstänks för misshandel av en kvinna efter ett bråk i en bostad natten till söndagen. Och i natt greps en störande person vid ett av stadens hotell. Denne misstänkts för skadegörelse på grund av ett förstört fönsterglas.

Publicerad: mån 5.10.2015 kl.06:35

I dag lanserar stadskansliet en webbtjänst där väljare i Mariehamn kan söka bland kandidaterna i valet till stadsfullmäktige enligt deras syn på olika aktuella frågor. Alla kandidater finns med och har fått svara på 13 sakfrågor som är aktuella i staden de närmaste åren. Det är stadens webbmaster, Jenny Pettersson, som satt ihop webbsidan med teknik från en gratis plattform.

-Det är en enkel lösning så vi vill inte riktigt kalla det för en valmaskin. Men det går att via vår tjänst få svar på vem eller vilka av politikerna som har samma åsikt som man själv, säger Jenny Pettersson.

Den nya webbtjänsten finns på stadens hemsida www.mariehamn.ax

Publicerad: mån 5.10.2015 kl.06:34

En man och en kvinna som misstänks ha använt så kallade skimmade, eller kopierade, kort hämtades av polisen från ett passagerarfartyg i fredags. Det var efter ett bråk ombord som mannen visiterades och då påträffades sex bankkort utfärdade på en annan person. Korten hade använts för inköp åtminstone ombord på fartyget. En kvinna som misstänks delaktig i kortbedrägerierna greps också på fartyget.

Publicerad: mån 5.10.2015 kl.06:26

150 väljare har nu sagt sitt inför höstens lagtings- och kommunalval. Det framgår av statistik om förtidsröstningen på posten. I lördags röstade 141 personer i Mariehamn, sex på Kumlinge och tre på Kökar. Det går att förhandsrösta till och med tisdag nästa vecka. Den egentliga valdagen är söndagen den 18 oktober.

Publicerad: mån 5.10.2015 kl.06:10

I lördags gav de åländska politikerna väljarna en möjlighet att ställa dem mot väggen inför valet. Under en så kallad speed-dejting i Maxinge fick allmänheten ställa frågor under några minuter till årets kandidater i lagtings- och kommunalvalen. Intresset var inte speciellt stort, men en och annan passade på att ställa frågor till kandidaterna i höstens val.

-Jag har fått en del frågor, men just nu verkar det mest vara politiker här, säger Pertti Artell från Obunden samling.

Jonny Landström från Ålands framtid fick en hel del frågor om sina hjärtefrågor det svenska språket och möjligheterna att se tv från Sverige.

-Jag har kommit hit för att höra vad politikerna vill göra för att garantera att vi får en bra vård och omsorg, säger Denise Fredriksson.