Nyheter

Publicerad: ons 26.11.2014 kl.16:11

Lite före klockan 16.00 fanns det elförsörjning till hela Åland, men bara ett par minuter senare drabbades stora delar av Sund av ett nytt strömavbrott. Det beror troligen på något fel på en ledning och Ålands elandelslag har montörer på plats som letar efter felet.

Publicerad: ons 26.11.2014 kl.16:03

I kväll får vi mulet, 5 grader och svaga sydostliga vindar. I natt blir det mulet, 4 grader och svaga sydliga vindar. I morgon väntas vi få mulet och uppehåll, 5 grader och svaga växlande vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Vind av varierande riktning, 1-5 meter per sekund. I morgon på norra Östersjön och Skärgårdshavet blir vinden sydlig och tilltar något. Möjligen dis eller dimma och lokalt regn.

Publicerad: ons 26.11.2014 kl.15:42

Meddelande från Vatten- och avloppsverket i Mariehamn: Vattnet kommer i kväll onsdag att vara avstängt på Strandgatan mellan Skeppargatan och Styrmansgatan. Avstängningen varar mellan klockan 19.30 och 21.30, orsaken är problem med vattenrören.

Publicerad: ons 26.11.2014 kl.15:03

Meddelande från Ålands handikappförbund. Med anledning av dagens strömavbrott så är vattengymnastiken på Gullåsen inställd från och med idag och resten av veckan. Det här berör Ålands lungskadeförening, Ålands reumaförening och Ålands cancerförening.

Publicerad: ons 26.11.2014 kl.14:32

Waldorfskolan i Mariehamn har stora ekonomiska bekymmer och har bett kommunerna om mer pengar. Waldorfskolan finansieras med landskapsandelar som är olika för olika kommuner. Skolan har bett att kommunerna ska betala 70 procent av basbeloppet för landskapsandelar. I år motsvarar det 6.690 euro, och flera kommuner betalar den summan redan i dag. En av de kommuner som inte betalar hela den summan är Mariehamns stad som betalar 4.777 euro.

   Stadens bildningsdirektör Kjell Nilsson säger att ärendet nu bereds för bildningsnämnden, och att han är oroad över skolans situation. Men han konstaterar också att pengarna i så fall måste ta någonstans ifrån och att det ändå kan bli problem på sikt eftersom skolan har ett väldigt litet elevunderlag. Kjell Nilsson poängterar dock att han tycker att det är viktigt att det ska finnas pedagogiska alternativ till den kommunala skolan.

   Utbildningsminister Johan Ehn delar uppfattningen att Waldorfskolans situation är problematiskt och säger att landskapet jobbar på att hitta en långsiktig lösning, men att han i dag inte ser exakt hur en sådan lösning skulle kunna se ut.

  • Kjell Nilsson: