Nyheter

Publicerad: ons 4.03.2015 kl.07:11

En bilförare som misstänktes vara påverkad av narkotika påträffades av polisen på Östernäsvägen i Mariehamn i natt. Föraren fördes för blod- och urinprov samt en klinisk läkarundersökning. Polisen sökte genom bilen och gjorde husrannsakan i den misstänktes bostad där viss rekvisita och misstänkt narkotika hittades.

Publicerad: ons 4.03.2015 kl.06:29

I dag mulet men uppehåll, 3 grader och måttlig västlig vind som avtar till kvällen. I natt omkring 0 grader och svag västlig vind. I morgon klart, 4 grader och svag nordvästlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring väst 5-9 meter per sekund, i natt 2-6 meter per sekund. Tidvis regn eller snöblandat regn och dis.

Publicerad: ons 4.03.2015 kl.06:23

Hur skall Ålandskommitténs riktlinjer för det fortsatta arbetet med en förnyad självstyrelse för Åland bedömas? Den frågan debatteras i lagtinget i dag och Ålands Radio direktsänder debatten med början klockan 13.00. Vi följer debatten så länge den pågår, dock längst till nyheterna klockan 14.55, alltså fem i tre i eftermiddag. Direktsänd debatt från lagtinget klockan 13.00 om Ålands framtida självstyrelse alltså.

Publicerad: ons 4.03.2015 kl.06:21

Ålandskommittén, som utreder en ny självstyrelse för Åland, håller sitt nästa möte den 18 maj. Till dess skall två arbetsgrupper komma med förslag om lagstiftningsarbetet och om de finansiella förhållandena mellan riket och landskapet. I lagberedningsgruppen representeras landskapet av lagberedningschef Lasse Karlsson och autonomiutvecklare Marie Holm-Johansson. I utredningsgruppen för finansiella frågor sitter förvaltningschef Dan E Eriksson och finansavdelningens jurist Ida Hellgren för landskapets räkning.

Ålandskommitténs delbetänkande med riktlinjer för reformen av självstyrelsen är nu ute på remiss till Republikens president, Högsta domstolen, Högsta förvaltningsdomstolen, samtliga ministerier, landskapsregeringen, Ålandsdelegationen och arbetsmarknadens centralorganisationer.

Senast den 10 april skall deras utlåtanden lämnas in.

Publicerad: ons 4.03.2015 kl.06:13
Siv Ekström lade ett vinnande förslag. Foto: Owe Sjöblom.
Siv Ekström lade ett vinnande förslag. Foto: Owe Sjöblom.

Kommunfullmäktige i Jomala beslöt igår att ta emot flyktingar någon gång under det här året. Jomala vill ta emot en familj bestående av fyra till fem personer. Kommunstyrelsen hade föreslagit att man skulle önska att flyktingfamiljen kommer från Syrien, men Siv Ekström föreslog att det önskemålet utelämnas. Ekströms förslag vann med rösterna 10-7.

Finland tar emot kvotflyktingar från tre områden, Syrien, kongolesiska flyktingar från södra Afrika och afghanska flyktingar från Irak. Nu ska Jomala lämna in sin ansökan till NTM-centralen som fördelar flyktingar till de kommuner som är beredda att ta emot dem. 

  • Socialdemokraten Siv Ekström intervjuas av Owe Sjöblom.