Nyheter

Publicerad: tors 26.11.2015 kl.10:42

Eftermiddagen blir halvklar med 4 grader och måttlig sydvästlig vind. I kväll och i natt mulet uppehållsväder, runt 4 grader och tilltagande sydvästlig vind. I morgon fortsatt mulet och lätt regn, 8 grader och frisk sydvästlig vind.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring väst, 6-9 meter per sekund. I kväll tilltar vinden och natten mot fredagen blir den 10-14 meter per sekund, i morgon bitti 13-17 meter per sekund. Tidvis regn.

Publicerad: tors 26.11.2015 kl.10:32

Åland är det friskaste landskapet i landet, det visar Institutet för hälsa och välfärd THL:s färska sjuklighetsindex. Ålands sjuklighetsindex är 70, i Nyland är man lite sjukare med indexet 83 och i Norra Savolax och Norra Österbotten är sjuklighetsindexen högst, 124 respektive 121.
I östra och norra Finland förekommer mer kranskärlssjukdomar, sjukdomar i hjärnans blodkärl, sjukdomar i rörelseapparaten och psykiska störningar än i Västra Finland. Olycksfallen och cancersjukdomarna fördelar sig jämnare i hela landet.
Sjuklighetsindexet bygger på uppgifter från år 2000-2012, och THL påpekar att det är viktigt att tänka på att en välfungerande hälso- och sjukvård kan framstå som högre sjuklighet, om sjukdomar screenas, hittas och behandlas effektivt.

Malin Lundberg
malin.lundberg@nyan.ax

Publicerad: tors 26.11.2015 kl.06:47
Viking Line gör studie inför nybygge som hör ihop med linjen Stockholm-Åland-Åbo. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.
Viking Line gör studie inför nybygge som hör ihop med linjen Stockholm-Åland-Åbo. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Viking Line undersöker hur de skulle kunna utveckla det koncept som finns på Viking Grace inför byggandet av ett nytt fartyg någon gång i framtiden. Det berättar Sjöfartstidningen. Man studerar till exempel hur man kan förbättra energieffektiviteten och minska stranderosionen. Viking Lines vd Jan Hanses säger till Sjöfartstidningen att studien hänger ihop med linjen Stockholm-Åland-Åbo, och att planerna avancerar men att något beslut om när ett kommande nybygge beställs inte har tagits.
Viking Line, Stockholms hamnar och hamnarna i Åbo, Nådendal och Kotka satsar tillsammans 8,1 miljoner euro på åtgärder för att minska sjöfartens påverkan på miljön i Östersjön. Projektet får upp till 2,65 miljoner euro i stöd från EU och pågår till slutet av december 2016. Viking Lines del i projektet är studien inför nybygget, och andra delar i projektet är till exempel att planera och bygga anläggningar för mottagning av avfallsvatten och elanslutning i hamnarna för ro-ro- och ro-pax-fartyg, och att planera anläggningar för att ta emot skrubberavfall och bunkra LNG.

Reporter: Malin Lundberg
malin.lundberg@radiotv.ax

Publicerad: tors 26.11.2015 kl.06:25

En 25-årig kvinna odlade cannabis i sin bostad, nu har hon dömts för narkotikabrott. Enligt åklagaren hittades fem cannabisplantor under en värmelampa i kvinnans hem, och kvinnan har erkänt att det är hon som odlat dem. Hon döms till 25 dagsböter på totalt 650 euro, men beloppet sänks till 416 euro eftersom kvinnan satt frihetsberövad i två dagar i samband med att brottet upptäcktes. 

Reporter: Malin Lundberg
malin.lundberg@radiotv.ax

Publicerad: tors 26.11.2015 kl.05:53
Billigaste matkassen med närproducerade livsmedel får man på Sparhallen, visar en prisjämförelse från Statens ämbetsverk. Foto: Cecilia Ekströmer.
Billigaste matkassen med närproducerade livsmedel får man på Sparhallen, visar en prisjämförelse från Statens ämbetsverk. Foto: Cecilia Ekströmer.

Billigast på Sparhallen, dyrast på Kantarellen! Det är resultatet av en jämförelse av priserna på vissa närproducerade livsmedel som Statens ämbetsverk publicerat. I jämförelsen ingår 35 produkter som fanns på de fem butiker som granskades. Det sammanlagda priset på Sparhallen var 144 euro och 42 cent. På Mattssons i Godby kostade samma produkter 149,11, på S-market i Jomala 152,50, på S-market i Godby 152,60 och på Kantarellen 154,67.
I en liknande jämförelse för ett år sedan var förhållandena de samma förutom när det gällde S-marketbutikerna som då kom i omvänd ordning sinsemellan.

Reporter: Bengt Hannus
bengt.hannus@radiotv.ax