Nyheter

Publicerad: ons 10.02.2016 kl.21:10

Bror Gammals, Mariehamn, valdes till Ålands ombud på kyrkomötet de kommande fyra åren. Första suppleant är Anita Husell-Karlström och andra suppleant är Ove Andersson. Listan fick 72 röster medan motkandidaten Harry Janssons lista samlade 60 röster.

I Borgås stiftsfullmäktige är Christian Beijar Ålands lekmannaombud, och han valdes genom sämjoval. 

Publicerad: ons 10.02.2016 kl.16:21

Det finns luckor i det uppdrag Ålands idrott fått från landskapsregeringen, det menar idrottsminister Tony Asumaa, liberal.
Barn- och ungdomsidrott samt tävlings- och elitidrott är det som Ålands idrott sysslar med i dag, men att fundera på folkhälsan på Åland och på hur allmänheten kan bli i bättre form ingår inte i uppdraget.
Nu när landskapsregeringen utsett en parlamentarisk kommitté som ska ta fram ett idrottspolitiskt program för Åland ska folkhälsan finnas med.
- Så på det sättet vidgar vi uppdraget, säger idrottsminister Tony Asumaa.

Reportrar: Owe Sjöblom och Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax

  • Tony Asumma intervjuas av Owe Sjöblom:
Publicerad: ons 10.02.2016 kl.15:35

Resten av onsdagen blir mest mulen med uppehåll, 3 grader och frisk till måttlig sydlig vind. Även i natt mulet uppehållsväder, runt 2 grader och måttlig vind som vrider till sydväst. I morgon fortsatt mulet uppehållsväder, 1-2 grader och svag till måttlig vind från väst.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Ostlig till sydostlig vind, 9-12 meter per sekund. I kväll vind omkring syd, tillfälligt upp till 14 meter per sekund. I natt avtar vinden och i morgon förmiddag blir den 5-8 meter per sekund. Tidvis regn och dis.

Publicerad: ons 10.02.2016 kl.14:42

Carola Eriksson har i dag sålt sina privata aktier i Viking Line till bolaget Rafael Investering Ab där hon själv är storägare. Det skriver Viking Line i ett meddelande.

Totalt var det 130.879 aktier som Rafael Investering Ab köpte av Carola Eriksson, och bolaget äger därmed nu 1.080.100 aktier vilket motsvarar 10 procent av aktierna och rösterna i Viking Line.

Reporter: Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax

Publicerad: ons 10.02.2016 kl.13:50

Nio personer sägs upp från Carus. Det står klart nu när bolaget avslutat sina samarbetsförhandlingar. Fem personer får gå från huvudkontoret i Mariehamn och av dem är tre bosatta på Åland och två jobbar på distans från Åbo. Två avskedas från Helsingforskontoret och en person får gå från kontoret i Vasa respektive Stockholm. Dessutom blir två personer deltidspermitterade tillsvidare.
- Vi har inte uppnått den effektivitet i produktionen som vi räknat med, därför måste vi anpassa organisationen till verkligheten, säger vd Anders Rundberg till Ålands radio.
Carus räknar med att spara en miljon euro per år i personalrelaterade kostnader efter samarbetsförhandlingarna, och dessutom en halv miljon i ickepersonalrelaterade kostnader. Efter samarbetsförhandlingarna har Carus 82 anställda.

Reportrar: Totte Vesterlund och Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax

  • Carus vd Anders Rundberg beskriver processen med samarbetsförhandlingar: