Nyheter

Publicerad: tis 21.10.2014 kl.07:25

S-Market samordnar ledningen för butikerna i Jomala och Godby. Från och med december blir Elina Kehusmaa chef för bägge butikerna i och med att Jonas Blomqvist, som är chef för butiken i Godby, flyttar tillbaka till riket.

   -Förändringen ger en del samordningseffekter, och jag kommer att ansvara för såväl arbetstidsplanering som marknadsföring, säger Elina Kehusmaa som i fjol utnämndes till Marketchef.

   Enligt Kehusmaa ökar försäljningen i butiken i Jomala varje år medan samma utveckling ännu inte uppnåtts i Godby.

Publicerad: tis 21.10.2014 kl.07:25

De åländska konsumentpriserna var i september i år 1,1 procent högre än samma månad i fjol. Det rapporterar ÅSUB. Högre priser inom huvudgruppen "bostäder, vatten, elektricitet, gas och övriga bränslen" inverkade mest på prisuppgången, medan lägre priser inom huvudgruppen "transport" dämpade inflationen mest.

   De finländska konsumentpriserna steg med 1,3 procent det senaste året, medan de svenska priserna sjönk med 0,4 procent.

Publicerad: tis 21.10.2014 kl.07:22

Trobergshemmet i Mariehamn får kritik av den statliga tillsynsmyndigheten Valvira som anser att det funnits brister i vården av en gammal man. Myndigheten anser att patientsäkerheten på Trobergshemmet måste förbättras. Det skriver i dag Ålandstidningen.

   För två år sedan klagade anhöriga till mannen hos landskapsregeringen. De kritiserade bland annat att det möblerades om i hans rum. Mannen är synskadad och ramlade när han skulle sätta sig i en stol som det visade sig hade flyttats utan att han visste om det. Manne skadades då i höften och avled en månad senare.

   Valvira kritiserar den medicinering mannen fick efter fallet. Stadens socialdirektör Susanne Lehtinen säger till Ålandstidningen att närvårdarna i stadens äldreomsorg nu ska få mer utbildning i medicinhantering. Den ansvarige läkaren anser dock att rutinerna vid behandlingen är tillräckliga.

Publicerad: tis 21.10.2014 kl.06:46

I dag mellan klockan 13 och 15 är det avbrott i alla tv-kanaler från Smedsböle-stationen, och alla radiokanaler sänds med begränsad effekt. Orsaken är servicearbeten på masten i Smedsböle.

Publicerad: tis 21.10.2014 kl.06:45

I september såg allt klart ut, miniatyrmodellen över Mariehamns stad skulle flyttas från sin nuvarande placering i Marieparks bottenvåning till bibliotekshusets källarplan. Alla elva vitriner ryms inte in där utan en skulle placeras på Mariebad.

   Lösningen på ett mångårigt problem fanns inom räckhåll, i samarbete med Mariehamns pensionärsförenings Nybyggarna, som ansvarar för modellstaden. Det trodde bildningsdirektör Kjell Nilsson.

   Så kom Dennis Janssons erbjudande att sälja Mariepark till staden och Nybyggarna startade en namninsamling till stöd för fortsatt placering av modellstaden i just Mariepark. Så blir det ändå inte; under hösten ska vitrinerna flyttas enligt bildningsdirektören som fortfarande hoppas på samarbete med Nybyggarna.

  • Lösningen på ett mångårigt problem fanns inom räckhåll trodde bildningsdirektör Kjell Nilsson... men: