Nyheter

Publicerad: tis 13.10.2015 kl.09:11

Reparationerna av vattenskadorna på m/s Mariella är snart klara, det meddelar Viking Line i ett pressmeddelande. Nästan alla som bokat en resa med avgång från Helsingfors i dag kan därmed resa från Helsingfors, och Viking Line kontaktar de få passagerare vars resa kan förändras.
Det var i lördags som 90 hytter vattenskadades då ett rör i Mariellas sprinklersystem sprang läck.

Publicerad: tis 13.10.2015 kl.07:56

Vikarierande landskapsläkaren Fredrik Almqvists kontrakt har förlängts till årsskiftet. Orsaken är att rekryteringen av en efterträdare till förre landskapsläkaren Axel Hansson drar ut på tiden.
- Vi hoppas kunna ha en ny ordinarie landskapsläkare tillsatt före årsskiftet, säger Bengt Michelsson som är avdelningschef på social- och miljöavdelningen.
Henrik Appelqvist från Lumparland, Olli-Pekka Lehtonen från Brändö, Kari Lankkinen från Uleåborg och Dick Sjögren från Johanneshov har sökt landskapsläkartjänsten.

Publicerad: tis 13.10.2015 kl.06:46

I går hölls en rättegång mot ett åländskt företag och en inhyrd egenföretagare som står misstänkta för arbetarskyddsbrott. Det var i augusti 2013 som det åländska företaget hyrde in en underleverantör för att utföra en sprängning i Jomala och den svarande egenföretagaren agerade laddare för sprängningen. Då polisen kom på inspektion saknades en skriftlig och reviderad säkerhetsplan. Parterna har olika åsikter om vem som ansvarade över att upprätta säkerhetsplanen – enligt det åländska företaget fanns en sådan under arbete och den andre svarande menar att han enbart var laddare och inte ansvarig för sprängningen eller det åländska företagets arbetarskydd.
Dom meddelas den 26 oktober.

Publicerad: tis 13.10.2015 kl.06:16

I dag får mulet uppehållsväder, upp mot 10 grader och svag vridande vind omkring nord. Kvällen blir halvklar med runt 8 grader och svag vridande vind omkring väst.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Växlande vind, 1-5 meter per sekund. På Ålands hav och Skärgårdshavet på kvällen och natten mot onsdag vind omkring väst 3-6 meter per sekund. Mest god sikt.

Publicerad: tis 13.10.2015 kl.05:51

3.535 väljare har hittills lagt sina röster på något av postens förtidsröstningsställen inför höstens lagtings- och kommunalval. Det är betydligt fler än i valet 2011 då 2.680 personer hade röstat inom motsvarande tid.
I det förra valet röstade totalt drygt 4.600 personer, nästan 35 procent av de som röstade i lagtingsvalet, i förtid. Det gällde då också andra röstningsställen än posten som till exempel sjukhus, ålderdomshem och kommunkanslier.
I dag är sista dagen att förhandsrösta inför årets val som är på söndag.