Nyheter

Publicerad: tis 30.09.2014 kl.16:00

Resten av dagen får vi mest klart väder, 11 grader och måttliga nordliga vindar. I natt blir det klart, 7 grader och svaga nordliga till nordostliga vindar. I morgon väntas vi få halvklart, 11 grader och svaga övervägande sydliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Nordlig till nordvästlig vind, 5-9 och på östra delen av norra Östersjön och Skärgårdshavet lokalt 11 meter per sekund. Vinden avtar så småningom och blir från i natt växlande 1-5 meter per sekund. God sikt.

Publicerad: tis 30.09.2014 kl.15:07

Meddelande från Ålands vatten: Nu är vattnet tillbaka för de abonnenter i delar av Lemland och hela Lumparland som i några timmar varit utan vatten på grund av en avgrävd huvudledning i Söderby i Lemland. Ålands vatten rekommenderar dock att man låter vattnet rinna en stund så att det missfärgade vattnet försvinner.

Publicerad: tis 30.09.2014 kl.12:56
Bengt-Göran Rosqvist. Foto: Tomas Tornefjell.

Landskapsregeringen vill ha en mer aktiv inlärning av säkerhetsaspekter i körkortsutbildningen. En viktig del av utbildningen är att med hjälp av diverse hjälpmedel göra ungdomar medvetna om hur alkohol påverkar bilkörningen i negativ riktning.

   Bengt-Göran Rosqvist vid motorfordonsbyrån har med gott resultat använt så kallade promilleglasögon i sin utbildning av blivande bilförare.

   -Glasögonen ger bäraren samma visuella nedsättning som när man är påverkad av alkohol eller droger och visar klart varför man inte ska köra bil när man druckit alkohol, säger Bengt-Göran Rosqvist.

  • Bengt-Göran Rosqvist berättar om promilleglasögonen:
Publicerad: tis 30.09.2014 kl.10:41

Katarina Gäddnäs återkommer som projektledare för Mariehamns litteraturdagar 2015, med ansvar för att ragga författare och finansiering. De första kontakterna tog hon redan under bok- och biblioteksmässan i Göteborg förra veckan där hon medverkade som presentatör av finlandssvenska författare.

   -Tanken är att Katarina ska jobba mer självständigt än tidigare, säger stadens bildningschef Kjell Nilsson.

   Tidigare har det funnits en litteraturdagsgrupp bestående av bibliotekspersonal, nu planerar man att grunda en förening som ska axla ansvaret för litteraturdagarna, enligt modell av kulturföreningen Katrina.

   Temat för nästa års litteraturdagar är ännu inte bestämt.

Publicerad: tis 30.09.2014 kl.10:38

Landskapets miljöbyrå har polisanmält att någon kört med en fyrhjuling på Larmyran i Gottby i Jomala. Det är en myr som klassas som särskilt skyddsvärd.

   Markägaren vände sig till miljöbyrån som vid en inspektionen konstaterade att någon hade kört in i myren, sannolikt med ett fyrhjulsdrivet fordon, och där orsakat allvarliga körskador.

   ”Skador på vitmossetäcket och den övriga växtligheten var betydande och även växande träd hade skadats av framfarten”, skriver miljöbyrån i sitt beslut att polisanmäla terrängkörningen i den skyddsvärda myren i Gottby.