Nyheter

Publicerad: fre 25.07.2014 kl.07:23

Idag väntas det bli soligt under hela dagen och även till kvällen. Temperaturen mitt på dagen ligger runt 26-27. Svag nordvästlig till nordlig i vind, ikväll och inatt växlande.

   Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet, södra Bottenhavet:

Nordlig till västlig vind 2-6 m/s, på dagen vid kusten lokalt sjöbris. På natten vind av varierande riktning 0-5 m/s. Mest god sikt.

Publicerad: fre 25.07.2014 kl.07:22

Idag väntas låga till måttliga halter av gräs- och gråbopollen.

Publicerad: fre 25.07.2014 kl.07:08

Den här veckan har kräftsäsongen dragit igång, och tillgången på åländska kräftor verkar vara stabil. Vattendragen Markusbölefjärden och Långsjön i Finström och Jomala hör traditionellt till Ålands bästa kräftvatten. Fjalar Eklund är en erfaren kräftfiskare i området. Han berättar att man nyligen har provfiskat, och att kräftbeståndet ser hyggligt ut.

   – Många befarade att den kalla våren skulle göra att kräftorna kom senare än normalt men värmen i juli har jämnat ut det och slutresultatet är väldigt nära fjolårets, säger Fjalar Eklund.

Säsongen gör också att flera krogar på Åland har kräfttema. Enligt Johan Mörn, krögare på Silverskär, har tillgången på åländska kräftor varit ungefär lika bra i år som förra året. 

  • Kräftfiskaren Fjalar Eklund berättar att kräftbeståndet ser hyggligt ut. Reporter: Alfons Röblom.
Publicerad: fre 25.07.2014 kl.07:01
Vikingatåget inviger årets vikingamarknad i Saltvik. Foto: Cecilia Ekströmer
Vikingatåget inviger årets vikingamarknad i Saltvik. Foto: Cecilia Ekströmer

Igår öppnade vikingamarknaden i Saltvik, som är en av Europas största och pågår fram till söndag. Fornföreningen Fibula som arrangerar marknaden, tror att de senaste årens trend med omkring 8000 besökare håller i sig.

   Erik Lindholm är styrelsemedlem i Fibula och projektledare för vikingaskeppet Borge Swyn. Han har svar på varför intresset för vikingar är så stort.

   -Man vill veta hur folk levde och gjorde hantverk. Det är ju väldigt gedigna kunskaper som vikingarna representerar och dom vill vi kanske återvinna, säger han.

Saltvik tros ha varit Ålands centrum för vikingarna. I våras hittades lämningar av en stor hallbyggnad från yngre järnåldern i Kvarnbo i Saltvik.

  • Erik Lindholm från Fibula berättar varför intresset för vikingatiden är så stort. Reporter: Cecilia Ekströmer.
Publicerad: fre 25.07.2014 kl.06:57

Tre personer, två män och en kvinna, dömdes i torsdags av tingsrätten för inblandning i en rad stölder på Åland under de senaste två åren. Den huvudåtalade, en man i 25-årsåldern, fälldes för elva stölder.

   Hans straff blev ett år och två månaders fängelse, i det straffet ingår sju månaders fängelse från en tidigare dom. Dessutom ska mannen betala skadestånd till olika målsäganden på närmare 7000 euro.

   En man i 20-årsåldern dömdes för ett fall av stöld till 30 dagsböter på sammanlagt 180 euro. En kvinna i 20-årsåldern dömdes för häleriförseelse till tio dagsböter på sammanlagt 60 euro.