Nyheter

Publicerad: tors 27.11.2014 kl.12:33
Kraftnät Ålands vd Jan Kalroth. Foto: Ulf Weman.

Den sedan länge planerade driften med enbart lokalt producerad el har under veckan lett till många och långa strömavbrott på Åland. Sverigekabeln är urkopplad till onsdag i nästa, och avbrotten har berott på störningar i produktionen av reservkraft. Kraftnät Ålands vd Jan Kahlroth hoppas kunna undvika fler strömavbrott fram till onsdag då Sverigekabeln åter kan kopplas in.

   -Vi kan inte garantera någonting eftersom det alltid kan inträffa fel på maskiner, men det varma vädret gör att läget är gynnsamt för oss, säger Jan Kahlroth.

  • Jan Kahlroth hoppas kunna undvika fler strömavbrott fram till onsdag då Sverigekabeln åter kan kopplas in:
Publicerad: tors 27.11.2014 kl.11:44

Tomas Ledin kommer till Rockoff-festivalen nästa sommar. 2001 satte han publikrekord när han framträdde på Rockoff, ett rekord som stod sig till sommaren 2006 då de maskerade hårdrockarna i Lordi spelade. I fjol gav Ledin ut Höga kusten som är ett folkmusikprojekt skildrar området Höga Kusten i Norrland dit Tomas Ledin har anknytning via sin farmor och farfar. Måndagen den 20 juli 2015 står han på Rockoff-scenen i Mariehamn.

Publicerad: tors 27.11.2014 kl.11:32
Vanessa Eriksson från Jomala har valts till Svenskfinlands Lucia Foto: www.lucia.fi
Vanessa Eriksson från Jomala har valts till Svenskfinlands Lucia Foto: www.lucia.fi

19-åriga Vanessa Eriksson från Jomala har valts till Svenskfinlands Lucia. Det stod klart i dag när rösterna i Lucia-valet hade räknats och kontrollräknats.

   -Jag är jätteglad och lycklig över att få vara Lucia, det är en stor ära, säger Vanessa Eriksson.

   Redan i kväll reser hon till Helsingfors för att börja förbereda sig för sitt uppdrag som kommer att innebära en lång turné med framträdanden i hela Svenskfinland.

Publicerad: tors 27.11.2014 kl.11:13

Nu är det klart för den sista etappen av ombyggnaden av landsväg 40 mellan Näfsby i Hammarland och Gölby i Jomala. Landskapsregeringen har fastställt vägplanen. Den kvarvarande etappen av ombyggnaden går mellan Bjärström och Emkarby i Finström och är 2,75 kilometer lång. En gång- och cykelbana byggs också längs landsvägen.

   Det är ännu oklart om vägbygget inleds före semestrarna nästa sommar eller om bygget inleds i augusti. Det ska nu i alla fall bjudas ut på entreprenad.

   Ombyggnaden av landsväg 4 genom Geta har också tagit ett steg framåt. Landskapsregeringen har beslutat att ställa ut vägplanen för allmänheten. Det handlar om en breddning av landsvägen, plus en parallell gång- och cykelbana på en drygt fyra kilometer lång sträcka mellan Geta kyrka och Höckböle.

Publicerad: tors 27.11.2014 kl.11:11

Hur påverkar driftsprivatiseringar inom skärgårdstrafiken och bolagiseringar inom förvaltningen landskapets pensionsutgifter? Det utreder landskapsregeringen som bäst. Landskapsrevisor Dan Bergman kritiserade i augusti det stora uttaget ur landskapets pensionsfond som landskapsregeringen gör i budgeten.

   I sitt svar på granskningen av landskapets pensionssystem påpekar landskapsregeringen att man sänkt uttaget i år från 19 miljoner euro till 17,9 miljoner genom den andra tilläggsbudgeten. Då hamnar man inom rekommenderad nivå och budgetbelastningen ökar med en miljon per år.

   Om tio år kostar pensionsutgifterna landskapet 20 miljoner euro per år. Nya anställda inom landskapet pensionsförsäkras numera i privata pensionsbolag. Det betyder att inbetalningarna till landskapets pensionsfond minskar, samtidigt som alltså utbetalningarna ökar.