Nyheter

Publicerad: fre 30.01.2015 kl.15:59

I kväll och i natt mulet och uppehåll, 1 grad och måttlig sydostlig vind. Från i morgon bitti lätt snöblandat regn, 1 grad och frisk sydostlig vind som under dagen vrider till ostlig. Till söndag väntas mest mulet uppehållsväder, 2 grader och måttlig vind omkring syd.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Till sydost vridande vind 9-13 meter per sekund. I natt vrider vinden mot ost och tilltar, från i morgon bitti 12-16 meter per sekund. Skurar av regn eller snöblandat regn.

Publicerad: fre 30.01.2015 kl.15:47

En personbil och en långtradare kolliderade strax efter klockan 13 i dag på Långnäsvägen i Lumparland, Klemetsby. Personbilen, som körde ut från Stickvägen, hamnade framför långtradaren som var på väg mot Långnäs. Räddningsmanskapet tvingades ta loss dörrar från personbilen för att få ut föraren som fördes med ambulans till sjukhuset. Även långtradarchauffören fördes till sjukhuset för kontroll.

Högsta tillåtna hastighet vid olycksplatsen på Långnäsvägen är 90 kilometer i timmen.

Publicerad: fre 30.01.2015 kl.15:13

Mycket är otydligt och luddigt när det gäller hemundervisning på Åland. Det visar en utvärdering som nyligen gjorts av landskapsregeringen och där både lärare och vårdnadshavare hörts. Dels finns behov av en tydligare läroplan, och dels efterlyser man tydligare och bättre sätt att testa elevernas förvärvade kunskaper på. Antalet elever som får hemundervisning har ökat på senare år, huvudsakligen beroende på inflyttning från Sverige. I nuläget får cirka 20 elever hemundervisning på Åland. 

  • Byråchef Elisabeth Storfors intervjuas av Liv Örneryd.
Publicerad: fre 30.01.2015 kl.14:49
Henry Lindström, ÅPF, vill att fler källor tas med i vattenåtgärdsprogram.
Henry Lindström, ÅPF, vill att fler källor tas med i vattenåtgärdsprogram.

-Vi vänder oss emot att landskapsregeringen inte beaktar andra utsläppskällor som sjöfarten och flygtrafiken i sitt nästa vattenåtgärdsprogram. Det säger Henry Lindström som är vikarierande vd för Ålands producentförbund, ÅPF.

Enligt honom är det ännu vanligt att jordbruket utses till syndabock när man pratar om utsläpp med en negativ påverkan på vattenkvaliteten.

-Men det finns många sjöar som mår dåligt trots att det inte finns några jordbruk i närheten, säger Henry Lindström.

Landskapsregeringens vattenåtgärdsprogram är ute på remiss fram till den 15 mars.

  • Henry Lindström intervjuas av Tomas Tornefjell.
Publicerad: fre 30.01.2015 kl.13:08

ÅCA anställer en ny försäljningschef till sitt dotterbolag Ålandsmejeriet Finland Ab Oy. Han heter Hemmo Järvinen och han rekryteras från Valio, där han ansvarat för försäljningen i sydvästra Finland inklusive Åland.

- Med Hemmo i organisationen får vi nytta av de erfarenheter och det kontaktnät som han byggt upp under sina 28 år i branschen, säger ÅCA:s vd Johannes Snellman i ett pressmeddelande.

Ålandsmejeriet Finland Ab Oy sköter försäljningen av ÅCA:s produkter till dagligvaruhandeln i fastlandet.