Nyheter

Publicerad: fre 19.09.2014 kl.16:11

-Att många minoriteter i Euruopa saknar rätten att använda sitt modersmål är ett stort problem. Det säger EU-parlamentariker Nils Torvalds. Torvalds ingår i EU:s minoritetsgrupp, och han anser att den svenskspråkiga befolkningen i Finland har en långt bättre situation än många andra språkliga minoriteter inom EU.

   -Den svenskspråkiga befolkningen i Finland har lagstadgad rätt till utbildning och sjukvård på sitt modersmål samt rätten att använda svenska i kontakt med myndigheter, säger Nils Torvalds.

  • Den svenskspråkiga minoriteten i Finland har en långt bättre situation än många andra språkliga minoriteter i EU menar Torvalds:
Publicerad: fre 19.09.2014 kl.15:51

Enstaka ganska dyra fall har gjort att kostnaderna för vård utanför Åland är rekordhöga i år, 1,44 miljoner euro högre än i fjol. I dag hade ÅHS styrelsemöte och konstaterade att jämfört med 2013 som var ett ”bra” år ekonomiskt sett, så visar 2014 på historiska höga belopp.

   -Nästa år har vi som fokus att granska vården utanför Åland; vart skickar vi patienterna och var finns de bästa vårdmöjligheterna så att vi ska ha mer kontroll över kostnaderna, säger ÅHS styrelseordförande Mia Hanström.

  • Mia Hanström
Publicerad: fre 19.09.2014 kl.15:33
En man skadades vid olyckan vid Sjökvarteret. Foto: Astrid Olhagen.

En man skadades vid 14-tiden i dag vid en trafiklycka på Östra utfarten nära Sjökvarteret i Mariehamn. En bil hade stannat vid övergångsstället för att släppa fram en gångtrafikant. Det uppmärksammade inte bilen bakom som körde in i den stillastående bilen. Den påkörande bilens förare fördes med ambulans till sjukhuset, men uppges inte vara allvarligt skadad.

Publicerad: fre 19.09.2014 kl.14:49

Det blev alltså ett nej till självständighet i den skotska folkomröstningen, 55 procent sa nej och 45 procent sa ja. På plats i Skottlands huvudstad Edinburgh är Axel Jonsson som är partiordförande för Ålands Framtid som vill att Åland ska bli självständigt. Han hade hoppats att skottarna skulle säga ja till självständighet, men han är ändå inte besviken över resultatet:

   -Man kan aldrig vara besviken när demokratin fått säga sitt. Men nog hade det varit intressant att se ett ja och vad det hade lett till, säger Axel Jonsson.

   Han tror att det som avgjorde var att att Londonregeringen veckan innan omröstningen lovade ytterligare bestämmanderätt åt skottarna om det blev ett nej.

   -Nejet betyder också ett krav på att de löftena infrias, säger Axel Jonsson.

  • Axel Jonsson är trots allt inte besviken:
Publicerad: fre 19.09.2014 kl.13:44

ÅCA och Ålandsbagarn ska inleda samarbetsförhandlingar på grund av dålig lönsamhet. Det är i dag oklart om man tvingas göra personalnedskärningar och i så fall hur många av de 55 anställda på Åland som berörs.

   Framförallt är det försäljningen utanför Åland som går trögt. En viktig orsak till det är att ÅCA och Ålandsbagarn indirekt drabbas av EU:s sanktioner mot Ryssland eftersom andra företags produkter som varit ämnade för export till Ryssland kan säljas billigare på den finska marknaden.