Nyheter

Publicerad: lör 25.04.2015 kl.12:44

Moderaterna kommer inte att föra fram frågan om en folkomröstning gällande kommunsammanslagning på Åland. Det står klart efter fredagens moderata vårmöte, då Petri Carlsson förde fram frågan. Efter en omröstning beslutade en majoritet av medlemmarna att avslå Petri Carlsson förslag.

- För egen del kommer jag att fortsätta jobba för färre kommuner, säger Petri Carlsson.

På vårmötet hölls också valkick off inför höstens lagtingsval och man har redan nu ett tjugotal kandidater klara.

- I början av maj kommer de att presenteras, och det är en hel del nya namn, säger partiordförande Johan Ehn.

Publicerad: fre 24.04.2015 kl.15:05

I kväll och i natt halvklart, temperaturen i natt cirka 3 grader och måttlig sydlig vind. I morgon mulet och på kvällen lätt regn, cirka 8 grader och måttlig sydlig vind. Till söndag väntas halvklart och uppehåll, 11 grader och måttlig sydvästlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring väst, 5-9 meter per sekund. I natt vrider vinden till omkring syd, 3-7 meter per sekund. I morgon sydostlig vind 7-12 meter per sekund. Mest god sikt.

Publicerad: fre 24.04.2015 kl.15:04

Halterna av björkpollen väntas bli höga under veckoslutet. Sälg- och videpollen väntas i låga till måttliga halter och enstaka almpollen kan förekomma.

Publicerad: fre 24.04.2015 kl.14:36

Ett nytt övergångsställe och ett som tas bort, ett par flyttas lite och samtliga övergångsställen får ordentliga refuger. Det är resultatet av vinterns diskussioner mellan Mariehamns stad och landskapets infrastrukturavdelning om hur man skall förbättra trafiksäkerheten längs Österleden, eller Östra utfarten som den också kallas.

Sjökvarteret får ett permanent övergångsställe, nu har man haft tillfälligt under sjödagarna på sommaren. Övergångsstället vid Äventyrsgolfen flyttas norrut 50 meter och MSF:s södra övergångsställe tas bort. Det norra övergångsstället till MSF flyttas lite söderut, på det sättet blockeras inte infarten till Nygatan av bilar som stannar för gående. Övergångsställena vid Shell och Mariebad blir kvar på sina gamla platser.

Arbetena görs efter nyasfalteringen av Österleden i slutet av maj.

  • Vägingenjör Björn Ekblom intervjuas av Ulf Weman.
Klicka för att se större bilder
  • Sjökvarteret får ett permanent övergångsställe. Foto Ulf Weman.
  • Vägingenjör Björn Ekblom tror på ökad trafiksäkerhet med förnyade övergångsställen. Foto: Ulf Weman.
Publicerad: fre 24.04.2015 kl.13:47

Det går inte att bevisa att personalen på Arken serverat en uppenbart berusad person i vintras. Det konstaterar ÅMHM som granskat nattklubben.

Den 2 februari meddelade polisen ÅMHM att man trodde att Arken serverat en överförfriskad person. Arken förnekar att man alls skulle ha serverat gästen som också bodde på hotellet. Man säger att barpersonalen märkt att gästen varit för full, vägrat servera och kallat på först vakter och sedan även polis för att avvisa gästen från baren.

ÅMHM avslutar ärendet utan vidare åtgärder.