Nyheter

Publicerad: ons 26.11.2014 kl.06:23

Vikariatet som landskapsläkare lediganslås på nytt, det har landskapsregeringen beslutat. Tjänsten har redan varit utlyst en gång men då kom inga ansökningar.

Nuvarande landskapsläkare Axel Hansson är tjänstledig i ett år för att först arbeta på Grönland och därefter bli chefsläkare på Medimar. Han har ändå inte sagt upp sig från tjänsten som landskapsläkare. Tidigare har landskapsregeringen sagt att om ingen vikarie hittas så kan det bli aktuellt att anlita konsulter som sköter landskapsläkarjobbet.

Publicerad: ons 26.11.2014 kl.06:20

I dag mest mulet och uppehåll, 4 grader och svag växlande vind. I natt mulet, cirka 3 grader och svag växlande vind. I morgon mulet och på kvällen lätt regn, 5 grader och svag vind omkring syd.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Växlande vind 1-5 meter per sekund. Dis eller dimma och lokalt regn kan förekomma.

Publicerad: ons 26.11.2014 kl.05:45

Barbara Heinonen från Pargas valdes i går kväll till ny stadsdirektör av Mariehamns stadsfullmäktige. Valet stod mellan tre kandidater som ett rekryteringsföretag vaskat fram bland 26 sökande. Moderaterna föreslog att tf stadsdirektör Emma Dahlén skulle få tjänsten, socialdemokraterna Barbara Heinonen och centern Annica Ekstedt från Sverige. Efter en sluten omröstning fick Dahlén sex röster, Ekstedt sju och Heinonen 14 röster.

Barbara Heinonen är förvaltningsfogde och har tidigare varit ordförande för stadsfullmäktige i Pargas för Svenska folkpartiet, Sfp.

  • Barbro Sundback, Christian Nordas och Lennart Isaksson intervjuas av Liv Örneryd.
Publicerad: tis 25.11.2014 kl.17:03

Landskapsregeringen vänder sig nu till regeringen i riket för att uppmärksamma den på vad man anser vara en samhällsfarlig situation som råder på Åland i och med vårdstrejken. Man anser att att medborgarnas liv och säkerhet inte kan tryggas under pågående strejk.

   I en skrivelse till arbets- och näringsministeriet, social- och hälsoministeriet och till justitieministeriet vädjar nu landskapsregeringen om att arbets- och näringsministeriet vidtar lagstiftande åtgärder, främst för att tvinga fram skyddsarbete. Hur lång tid det kan ta innan de strejkande tehyiterna kan tvingas till skyddsarbete är oklart.

   -Det kan jag inte säga. Vi ska se vad vi får för respons från arbets- och näringsministeriet, och vilka möjligheter som står till buds, säger Camilla Gunell.

   En skrivelse till Tehys riksorganisation skickas samtidigt med begäran om att man på riksorganisationen ska besluta om skyddsarbete på Åland. 

  • Lantrådet Camilla Gunell förklarar hur det kan gå till att tvinga fram skyddsarbete:
Publicerad: tis 25.11.2014 kl.16:25

Hur fritt ska Åland få bli? Där finns ännu den stora skiljelinjen mellan de åländska och de finländska representanterna i Ålandskommittén som utreder landskapets framtida självstyrelse under president Tarja Halonens ledning. Kommittén höll sitt näst sista möte i Helsingfors i dag och ska den 16 december komma överens om ett delbetänkande som presenteras i januari.

   -Jag tycker ändå att det finns en samsyn om att Åland ska få mera frihet att bestämma om vad man vill bestämma om, men ju mer man går ner i detaljerna desto svårare blir det, säger Ålandskommitténs vice ordförande Gunnar Jansson.

   I dag diskuterades särskilt de ekonomiska frågorna med en egen beskattningsrätt för landskapet som en kontroversiell ingrediens. Några detaljer om diskussionen avslöjar dock Gunnar Jansson inte.