Nyheter

Publicerad: fre 4.09.2015 kl.09:08

På måndag, den 7 september, förfaller fastighetsskattens första rat till betalning. Skatteförvaltningen påminner om att det lönar sig att betala fastighetsskatten senast på förfallodagen för att undvika dröjsmålspåföljder. I fjol betalade över 600.000 kunder inte inom utsatt tid vilket ledde till dröjsmålskostnader på totalt över 3 miljoner euro.

Publicerad: fre 4.09.2015 kl.06:44

I dag mest halvklart, 16 grader och måttlig sydvästlig vind. I kväll och i natt tidvis lätt regn, cirka 15 grader och måttlig sydvästlig vind. I morgon på dagen klart, 16 grader och måttlig sydlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Västlig till sydvästlig vind 2-6 meter per sekund. I kväll 4-8 meter per sekund och tillfälligt sydlig vind. Lokalt regn- eller åskskurar.

Publicerad: fre 4.09.2015 kl.06:37

Förslaget att sälja 3,8 hektar av kommunens mark i Kajtovik har återremitterats av kommunfullmäktige i Lemland. Det är två privatpersoner som anhållit om att få köpa det oplanerade markområdet för att där bygga ett ridhus, stall, ridbana och bostadshus. Kommunstyrelsens förslag var att marken skulle säljas för 95.000 euro, ett pris som satts utgående från värdering av en fastighetsmäklare.

Men kommunfullmäktige beslöt återremittera ärendet efter en omröstning som slutade 6-6. Moderaterna, centern och de flesta i Obunden samling röstade för en försäljning medan liberalerna och obundna Catharina Smiderstedt ville bordlägga ärendet.

-Vi vill se en plan för hur projektet är tänkt att förverkligas och finansieras, säger fullmäktigeordförande Tony Asumaa, liberal.

Enligt honom är projektet intressant men en försäljning av marken, utan vanligt anbudsförfarande, kan bli prejudicerande. Dessutom finns andra boende i området som tidigare velat köpa delar av den aktuella marken.

Publicerad: fre 4.09.2015 kl.06:36

Fyra finländska europaparlamentariker föreslår en ändring i EU:s budget för nästa år. Det är Nils Torvalds, Sfp, samt centerpartisterna Hannu Takkula, Anneli Jäätteenmäki och Paavo Väyrynen som vill att budgeten ökas med 100 miljoner euro i syfte att förbättra förutsättningarna för mjölkbönderna. Bakgrunden är att EU:s beslut om sanktioner mot Ryssland bland annat lett till förbud mot import av livsmedel vilket särskilt drabbat finska och baltiska mjölkproducenter. Förslaget motiveras också med att frukt- och grönsaksodlare i Europa fått betydande stöd från EU:s budget.

Publicerad: fre 4.09.2015 kl.06:21

Gudrun Schyman kommer till Åland tillsammans med humorshowen Ladies fight den 10 oktober. I showen som hålls på Alandica medverkar också kända svenska komikerna Ami Hallberg Pauli, Zinat Pirzadeh och Ann Westin, och Gudrun Schymans roll i föreställningen är enligt ett pressmeddelande att som samtalsgäst inspirera de åländska kvinnor som ställer upp i valet den 18 oktober.
Enligt pressmeddelandet deltar också tre blivande ståuppstjärnor i showen, åländskan Josefin Sonck samt svenskorna Shanthi Rydwall Menon och Kina Larsson.