Nyheter

Publicerad: fre 9.10.2015 kl.15:00
Styrelseordföranden för Iris utvecklingscenter, ålänningen Jan-Mikael von Schantz, vill etablera ett behandlingscenter för missbrukare i före detta naturbruksskolan i Jomala. Foto: Ulf Weman

Iris utvecklingscenter ab i Sverige vill etablera ett behandlingscentrum för missbrukare och personer med psykisk ohälsa i före detta naturbruksskolans lokaler i Jomala. Om ett år tar man över internatet med 24 rum, och när lagtingshuset är ombyggt och lagtinget kan flytta tillbaka till stan från nästa års exil i Jomala, vill Iris utvecklingscenter också hyra skolbyggnaden. 15-20 högkvalificerade tjänster kan det nya behandlingscentrumet ge, enligt bolagets styrelseordförande, ålänningen Jan-Mikael von Schantz.

- Vi har skrivit under en avsiktsförklaring med landskapsregeringen och nu följer en närmare marknadsundersökning. Vi vill ta emot klienter både från Sverige och fastlandet, och här på Åland får man nu ett lokalt alternativ, säger Jan-Mikael von Schantz till Ålands Radio.

En längre intervju med honom kommer i Åland idag klockan 16.40

Publicerad: fre 9.10.2015 kl.14:05

Tingsrätten har friat en kvinna som stod åtalad för brott mot tystnadsplikt.
Enligt åklagaren hade kvinnan fört vidare sekretessbelagda uppgifter om ärenden som behandlades i den skol- och bildningsnämnd där hon var ledamot. Åklagaren menade att kvinnan vid flera tillfällen förde vidare uppgifter om några barns skolgång. Tingsrätten menar dock att vittnesmålen var för inkonsekventa och bevisningen för svag, och därför förkastas nu åtalet mot kvinnan. 

Publicerad: fre 9.10.2015 kl.13:09

En 43-årig man har av tingsrätten dömts att betala 50 dagsböter på totalt 1.350 euro i böter för grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Mannen åkte fast i somras då han körde 144 kilometer i timmen på en 90-sträcka i Jomala, Dalkarby. 

Förutom böterna får mannen villkorligt körförbud i tre månader och 15 dagar.

Publicerad: fre 9.10.2015 kl.11:57

En privatperson som är missnöjd med kyrkoherde Jan-Erik Karlströms beslut att låta 10 flyktingar övernatta på Lemböte lägergård har skickat in ett rättelseyrkande till Mariehamns församling. Ärendet ska diskuteras vid kyrkorådets nästa möte på tisdag. Under mötet ska man också diskutera Mariehamns församlings skrivelse till kyrkostyrelsen om problem med de dataprogram som används för bokföring och kyrkoböcker. Enligt kyrkoherde Jan Erik Karlström handlar det om att programmen inte fungerar optimalt på svenska.

Publicerad: fre 9.10.2015 kl.11:56

Ålands sjöräddningssällskap väntar ännu på att få ta över den gamla sjöbevakningsstationen i Saltvik Hamnsundet. Stationen som tidigare tillhört staten har övergått i landskapets ägo i år.
- Vi har fått 32.000 euro av landskapsregeringen för att rusta upp stationen. Vi väntar på att få överta området och få direktiv från landskapsregeringen om hur de vill att renoveringen ska göras, säger sjöräddningens verksamhetsledare Dag Lindholm.
Annelie Karlberg på landskapsregeringens finansavdelning hoppas att sjöräddningen övertar stationen senast i början av nästa år. Inför renoveringen har bland annat museibyrån fått säga sitt om hur stationshuset och båthuset ska renoveras. Eftersom det rör sig om byggnader med ett visst kulturhistoriskt värde har de åsikter om att färgsättningar och exteriörer bör bevaras.