Nyheter

Publicerad: tis 30.09.2014 kl.06:22

En person anmäldes i går kväll som försvunnen från ett av fartygen som trafikerar på rutten Åbo-Stockholm. Polisen som utreder ärendet har i det här skedet inga mera uppgifter om försvinnandet.

Publicerad: tis 30.09.2014 kl.06:12

I dag halvklart och uppehåll, cirka 11 grader och måttlig nordlig vind. I natt klart, cirka 7 grader och svag nordlig till nordostlig vind. Till i morgon väntas halvklart, cirka 11 grader och måttlig sydlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Avtagande nordlig till nordvästlig vind, på förmiddagen 6-10 meter per sekund. I natt växlande vind 2-6 meter per sekund. God sikt.

Publicerad: tis 30.09.2014 kl.06:07

Restaurang Havtorn i Sittkoffs galleria i Mariehamn har stängt och begärts i konkurs.

-De lämnade in en konkursansökan i fredags, bekräftar Leif-Anders Mattsson på Alandiabolagen.

Han ansvarar för uthyrningen av lokaler i gallerian och säger att man jobbar på att hitta en snabb lösning och få en ny krögare till restaurangen.

-Det är en strategiskt viktig lokal och det finns redan några som vi för diskussioner med, säger Mattsson.

Ålands Radio har utan att lyckas försökt nå Havtorns ägare Joakim Hellström för en kommentar. Han övertog restaurangen i februari i år. För närvarande finns två tomma lokaler i Sittkoffs galleria.

Publicerad: tis 30.09.2014 kl.06:01
Emelie Bergendahl är ordförande i närings- och utvecklingsnämnden. Foto: Liv Örneryd.
Emelie Bergendahl är ordförande i närings- och utvecklingsnämnden. Foto: Liv Örneryd.

Igår invigdes Brändö kommuns storsatsning, det nya bostadsområdet Bellarshamn. 22 tomter har skapats på det 22 hektar stora markområde som kommunen köpte för fyra år sedan. Hittills är endast två tomter sålda men man hoppas på - och räknar med - att miljoninvesteringen ska ge utdelning i framtiden.

- Vi tror på inflyttning från i första hand fastlandet, säger John Wrede, kommundirektör i Brändö. Enbart intäkterna från tomtförsäljningen kommer inte att motsvara investeringarna, däremot hoppas man på inflyttad skattekraft och andra långsiktiga vinster.

  • Nämndordförande Emelie Bergendahl och tomtköparen Olli-Pekka Lehtinen intervjuas av Liv Örneryd.
Publicerad: tis 30.09.2014 kl.05:48
Terese Flöjt är verksamhetsutvecklare för information i Mariehamn.
Terese Flöjt är verksamhetsutvecklare för information i Mariehamn.

Vörå kommun ska ta fram riktlinjer för hur kommunens anställda och förtroendevalda ska bete sig på Facebook och andra sociala medier. Ett problem som lyfts fram är att det kan vara svårt att veta om till exempel en förtroendevald skriver något på Facebook i egenskap av politiker eller som privatperson.

-Mariehamns stad har inga regler för hur de anställda eller företoendavalda ska agera på Facebook, men det som skrivs på stadens Facebooksidor har alltid Mariehans stad som avsändare. Det säger Terese Flöjt som är verksamhetsutvecklare för information och näringslivskontakter.

 

  • Terese Flöjt intervjuas av Tomas Tornefjell.