Nyheter

Publicerad: fre 27.03.2015 kl.16:57

I kväll och i natt regn, cirka 4 grader och måttlig sydlig vind som under natten vrider mot nordväst. I morgon mest klart, 5 grader och svag till måttlig nordvästlig vind.

I morgon kväll vrider vinden till syd och till söndag väntas mulet och lätt regn.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

I kväll vind omkring syd 6-11 meter per sekund. Från i natt västlig till nordvästlig vind 3-6 meter per sekund. I morgon eftermiddag sydlig vind. Tidvis regn och från i kväll också dis eller dimma.

Publicerad: fre 27.03.2015 kl.16:25

Fennogens Investments, som kontrolleras av den finländska finansfamiljen Ehrnrooth, har förvärvat en stor aktiepost i Ålandsbanken. Köpet gäller 515.699 a-aktier och Fennogens kontrollerar efter den här affären 7,5 procent av rösterna i ÅAB.

Fennogens Investments ägs av bröderna Carl-Gustaf Ehrnrooth, Henrik Ehrnrooth och Georg Ehrnrooth. Vilka som sålt aktierna är inte känt i det här läget.

Publicerad: fre 27.03.2015 kl.16:02

Det är många och tuffa villkor för Nordic Jet Line när man den 3 juni tar över trafiken mellan Åva i Brändö och Osnäs på fastlandssidan med landskapsfärjan Viggen. I går undertecknades avtalet mellan bolaget och landskapsregeringen, liksom ett liknande avtal för trafiken mellan Hummelvik i Vårdö och Torsholma i Brändö som tas över av bolaget den 19 augusti med landskapsfärjorna Alfågeln och Knipan. 75.900 euro per månad får Nordic Jet Lines finländska dotterbolag när man tar över trafiken i juni. Och det gäller fyra år framåt där landskapsregeringen dessutom har option att ensidigt förlänga avtalet med ett år till samma ersättning. Bolaget skall stå för personalkostnaderna och löpande underhåll, medan landskapsregeringen står för dockningar med klassning av fartyget och större underhåll av motorerna, samt bränslekostnaderna.

  • Ulf Weman har läst avtalet för trafiken med Viggen.
Publicerad: fre 27.03.2015 kl.15:26
ÅPFs ordförande, Tage Eriksson, vill utveckla varumärket Åländska livsmedel. Foto: Tomas Tornefjell.
ÅPFs ordförande, Tage Eriksson, vill utveckla varumärket Åländska livsmedel. Foto: Tomas Tornefjell.

Bristande lönsamhet, en allt mer omfattande byråkrati och en osäkerhet kring vad som väntar i framtiden är de stora orosmolnen för jordbrukarna. Det sa Ålands producentförbunds ordförande Tage Eriksson under dagens vårmöte.

På plussidan hamnar ett nytt projekt som handlar om att utveckla varumärket Åländska livsmedel.

-Vi exporterar redan 80 procent av våra produkter och har ett gott namn på fastlandet, men det behöver utvecklas ytterligare, säger Tage Eriksson.

Den centerpartistiske EU-parlamentarikern Fredrick Federley från Sverige medverkade under producentförbundets vårmöte och han lyfte fram vikten av förädling.

 

  • Tage Eriksson och Fredrick Federley intervjuas av Tomas Tornefjell.
Publicerad: fre 27.03.2015 kl.15:19

Polisen fick i går in en anmälan om en misshandel som inträffat i tisdags vid 20.30-21-tiden på Styrmansgatan i närheten av Idrottsparken i Mariehamn. Tre minderåriga personer har, enligt anmälan, misshandlats av en vuxen person.

Polisen ber eventuella vittnen till händelsen kontakta dem.