Nyheter

Publicerad: fre 30.01.2015 kl.06:45
Nu ifrågasätts det om Ålands framtids Axel Jonsson bör sitta kvar i Ålandskommittén eller inte. Foto: Lagtinget.
Nu ifrågasätts det om Ålands framtids Axel Jonsson bör sitta kvar i Ålandskommittén eller inte. Foto: Lagtinget.

Ska Ålands framtids Axel Jonsson sitta kvar i Ålandskommittén? Den frågan väcktes efter att Jonsson reserverade sig mot flera punkter i det delbetänkande gällande självstyrelsereformen som kommittén lämnade över till justitieministern i onsdags.
   - Du har ju sagt att du inte godkänner det här, du godkänner alltså inte det uppdrag du gick in för, sa socialdemokraten Barbro Sundback till Jonsson i en debatt i Ålands radio i går.
Centerns Harry Jansson var också kritisk till att Jonsson ska fortsätta i kommittén.
   - Många riksdagsledamöter tog illa vid sig när Axel Jonsson kritiserade dem för deras bristande närvaro. Vår process har skadats och då är det naturligt att dom som ställt till skadan tackar för sig, sa han.
Men Axel Jonsson har inga planer på att lämna Ålandskommittén.
   - Jag vill dra det här arbetet åt rätt håll. Jag vill jobba för att vi ska komma så nära det förslag vi åländska partier enades om 2010 i Gunnar Jansson-kommittén som möjligt, sa han.

  • Barbro Sundback (S) och Harry Jansson (C) ifrågasätter Axel Jonssons (ÅF) varande i Ålandskommittén.
Publicerad: fre 30.01.2015 kl.05:55

Mätbara mål för energieffektiveringar och minskade utsläpp hör till prioriterade uppgifter för infrastruktursektorn i Mariehamn det här året. Stadens infrastrukturnämnd har godkänt ett arbetsprogram med en lista över ärenden som sektorn ska arbeta med. På den finns bland annat Lilla Holmen, trafiksäkerhet samt en översyn av busstrafiken. Bland andra prioriterade ärenden finns den gamla frågan om en gemensam räddningsmyndighet, centrumutvecklingen samt en förnyelse av Esplanadparken.

Ett nytt daghem i Horelli, Övernäs skola samt uthyrning och försäljning av fastigheter som inte är verksamhetslokaler hör också till prioriterade områden för stadens infrstruktursektor.

Publicerad: fre 30.01.2015 kl.05:54

Kommunfullmäktige i Brändö behandlade på sitt möte i går frågan om kommunen ska ta emot flyktingar. Något beslut blev det dock inte, frågan återremitterades än en gång till kommunstyrelsen efter lång och livlig diskussion.
Fullmäktiges åsikt var att man ännu behöver mera kött på benen före man kan fatta ett beslut i en, för en liten kommun, väldigt stor fråga, säger kommundirektör John Wrede.

 

 

 

 

Publicerad: fre 30.01.2015 kl.05:47

Fredagen inleds med snöblandat regn, 1-2 grader och måttlig sydlig vind. Från eftermiddagen mulet väder, 2 grader och måttlig sydostlig vind. I natt snöblandat regn, 2 grader och frisk sydostlig vind. I morgon snö, 1 grad och frisk ostlig vind.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet: Vind omkring syd 8-14 meter per sekund. I kväll sydostlig vind, på Ålandshav upp till 14 meter per sekund och på Norra Östersjön 11-16 meter per sekund. Tidvis snöblandat regn eller regn.

Publicerad: tors 29.01.2015 kl.15:06

Nu måste också Finström se sig om efter en ny kommundirektör. Niklas Oriander, som skött uppdraget i drygt fem år, har nämligen anhållit om tjänstledigt alternativt uppsägning. Anledningen är att hans fru Suzan Eriksson fått en ettårig FN-tjänst i Mocambique i sydöstra Afrika.

-Den chansen vill vi ta och hela familjen flyttar till Mocambique för ett år, säger Niklas Oriander som tidigare också själv jobbat för FN i Afrika.

Kommunstyrelsen behandlade ansökan i går och föreslår inför fullmäktige inte tjänstledigt utan uppsägning. Ekonomichef Ida Eklund fungerar som tf kommundirektör från första mars tills en ny rektyrerats.

  • Niklas Oriander intervjuas av Nina Eriksén.