Nyheter

Publicerad: tis 27.09.2016 kl.05:56
Henrik Lagerberg, ombudsman för FFC:s Ålandsavdelning med ett exemplar av facktidningen Löntagaren, som hotas av nedläggning. Foto: Hasse Persson-Bru.
Henrik Lagerberg, ombudsman för FFC:s Ålandsavdelning med ett exemplar av facktidningen Löntagaren, som hotas av nedläggning. Foto: Hasse Persson-Bru.

- Vi kan inte tvinga centralstyrelsen att behålla oss vi kan bara böna och be. Det säger Henrik Lagerberg, ombudsman för den åländska lokalavdelningen av Finlands Fackförbunds Centralorganisation, FFC, som nu hotas av nedläggning. Något som enligt honom skulle få stor negativ påverkan för alla de cirka 3.000 åländska medlemmarna i FFC. I botten ligger samarbetsförhandlingar till följd av tappade medlemsavgifter på två miljoner euro. Centralstyrelsen fattar sitt beslut om den åländska ombudsmannens framtid den 3-4 oktober. Det pågår även en namninsamling för att rädda Löntagaren, den enda heltäckande svenskspråkiga facktidningen inom FFC, som också hotas av nedläggning. FFC:s åländska lokalavdelning har funnits i organiserad form sedan 1984 och är en av åtta svenskspråkiga lokalavdelningar i Finland.

Reporter: Hasse Persson-Bru
redaktionen@radiotv.ax

  • Henrik Lagerberg intervjuas av Hasse Persson-Bru:
Publicerad: tis 27.09.2016 kl.05:53

Nu finns tobaksaskar med bilder på döda människor, svartnade kroppsdelar och folk som hostar blod också på Åland. De har funnits en längre tid i ett antal olika länder och orsaken till att bilderna införs är ett strängare EU-direktiv.

- Bilderna har en avskräckande effekt, forskning från andra länder visar att färre börjar röka efter att man infört bilderna på tobakspaket. Det menar Isabel Blomqvist från projektet Rökfritt Åland. Hon säger att människor lättare tar till sig bilder än enbart varningstexter.

Egan Söderholm, ålänning bosatt i Australien, säger att bilderna haft god effekt där de nu funnits i två år.

- Jag tycker absolut att bilderna som finns på tobaksaskar haft avsedd effekt. Visst gnälldes det i början men det är väldigt sällan man ser någon röka och rökning har också förbjudits nästan överallt, säger Egan Söderholm.

Reporter: Eva Ringbom-Fonsell
redaktionen@radiotv.ax

  • Isabel Blomqvist från Rökfritt Åland och Egan Söderholm i Australien intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Klicka för att se större bilder
  • Isabel Blomqvist säger att bilderna på tobakspaketen har bättre effekt än varningstext. Foto: Eva Ringbom-Fonsell.
Publicerad: tis 27.09.2016 kl.05:46

I dag halvklart, 17 grader på eftermiddagen och måttlig vind från sydväst, i kväll från syd. Natten mot onsdag blir mulen med 11 grader och frisk sydlig vind och i morgon igen halvklart, eventuellt regn i början av dagen, 15 grader och måttlig sydvästlig vind.

Sjövädret på Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydlig till sydvästlig vind 4-8 meter per sekund. På dagen tilltagande och i kväll 7-11 meter per sekund, natten mot onsdag 10-14 meter per sekund. Lokalt dis eller dimma.

Publicerad: mån 26.09.2016 kl.16:26

Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP) har reagerat på problemet med att svenska AT-läkare i fortsättningen kan få sin tid som de kan tjänstgöra utomlands halverad till följd av ett EU-direktiv. Detta skulle få stora konsekvenser för ÅHS som har AT-läkarna som en värdefull resurs. Nils Torvalds tycker att förfarandet är märkligt och har därför ställt två frågor till EU-kommissionen med anledning av ärendet. Han frågar dels om kommissionen håller med om att direktivet ursprungligen syftar till att underlätta och inte försvåra möjlighet till praktik i en annan EU medlemsstat och dels om det finns något i direktivet som tvingar en medlemsstat att begränsa läkares tjänstegöring i en annan medlemsstat.

-Frågan har tidigare lösts på ett pragmatiskt sätt mellan Åland och Sverige och Torvalds vill nu skapa klarhet i den här frågan, säger Anton Nilsson som är åländsk specialmedarbetare i Europaparlamentet.

Reporter: Eva Ringbom-Fonsell
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: mån 26.09.2016 kl.15:41
Centerns ordförande Jörgen Pettersson tycker Mariehamn och Föglö kan pröva sänkt rösträttsålder.
Centerns ordförande Jörgen Pettersson tycker Mariehamn och Föglö kan pröva sänkt rösträttsålder.

Låt Mariehamn och Föglö pröva 16 års rösträttsålder i nästa kommunalval, de enda kommuner som varit positiva i remissrundan. Det föreslog centerns partiordförande Jörgen Pettersson, när lagtinget diskuterade landskapsregeringens förslag att pröva 16 års rösträttsålder i nästa kommunalval. Oppositionen är kritisk till förslaget och kom med en rad invändningar. Centerns Veronica Thörnroos påpekade att de flesta remissinstanser varit negativa, partikamraten Harry Jansson undrade om försöket är juridiskt hållbart och fruktade en politisering i skolan. Jörgen Pettersson hyllade ungdomars kunskaper och förmåga, men vill att barn skall få vara barn.

- Varför kan man inte låta ungdomar påverka på riktigt, om de är så smarta och duktiga som Jörgen Pettersson säger, och att det förbättrar demokratin, undrade kansliminister Nina Fellman, socialdemokrat.

- Av just de skäl jag sagt, det sätter för mycket press på dem, svarade Jörgen Pettersson.

Det blir nu lag- och kulturutskottet som får grunna på förslaget, innan beslut tas i lagtinget.

Reporter: Ulf Weman
redaktionen@radiotv.ax

  • Jörgen Pettersson och Nina Fellman diskuterade rösträttsålder i lagtinget. Ulf Weman följde debatten.