Nyheter

Publicerad: ons 2.09.2015 kl.12:47

Den varning för skogsbrand som gällt i landskapet har nu upphävts. Landskapsalarmcentralen fattade det beslutet i dag.

Publicerad: ons 2.09.2015 kl.11:57

Resten av dagen mulet och regn, 15 grader och frisk ostlig vind. I natt lätt regn, 13 grader och frisk ostlig vind. I morgon, torsdag, först lätt regn men på eftermiddagen uppehåll. Dagstemperaturen i morgon cirka 17 grader och svag västlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Tilltagande vind omkring ost, 10-15 meter per sekund. Från i eftermiddag något avtagande vind. Tidvis regn med måttlig eller dålig sikt.

Publicerad: ons 2.09.2015 kl.11:25

Föreningen Rädda Lumparn har av landskapsregeringen beviljats 20.000 euro i bidrag för verksamheten under resten av året. Föreningen, som grundades i fjol, har som målsättning att förbättra vattenkvaliteten i Lumparn. Ordförande är moderate lagtingsledamoten Danne Sundman och viceordförande är miljöminister Carina Aaltonen, socialdemokrat. Ärendet har beretts på social- och miljöavdelningen men beslutet fattades av kansliminister Wille Valve.

Ett liknande beslut som gäller Ålands Natur och Miljö och Ålands producentförbund kunde däremot fattas av Carina Aaltonen. Det innebär att Ålands Natur och Miljö får 30.000 euro för fyra specialprojekt och ÅPF 50.000 euro för projektet Hållbar livsmedelsstrategi.

Publicerad: ons 2.09.2015 kl.11:21

Det är ännu oklart om det blir en boxningsgala i Godbyhallen i vinter, men man jobbar fortfarande för att det ska bli av.

- Det handlar om ganska mycket pengar för att kunna arrangera en sådan här gala och vi jobbar på det, säger John Holmberg vid Ålands idrottscenter.
Enligt den ursprungliga planen ska galan hållas i februari, men det kan också bli senare. Det är den före detta svenska proffsboxaren och världsmästaren, Armand Krajnc, som numera arrangerar boxningsgalor som ligger bakom planerna.
- Intresset finns kvar från båda sidor och vi behöver sex månaders förberedelse, så för att det ska bli av har vi ungefär en månad på oss att lösa ekonomin, säger Holmberg.  

Publicerad: ons 2.09.2015 kl.11:19

Silversmycken som används till de traditionella folkdräkterna på Åland och i Schweiz är motivet på de frimärken som Posten Åland och posten i Schweiz ger ut tillsammans den 3 september. Cecilia Mattsson har formgett frimärkena.
Det åländska smycket är en så kallad sölja i silver som har utarbetats av den åländske konstsmeden Viking Sundberg. Det schweiziska frimärket visar en brosch.

Den 3 september ger Posten Åland också ut årets frimärkshäfte som i år visar jakthundraserna finsk stövare, norsk älghund grå och strävhårig tax. Frimärkskonstnären i det fallet heter Bo Lundwall

Klicka för att se större bilder
  • Finsk stövare pryder nytt åländskt frimärke.
  • Norsk älghund är ett annat motiv på frimärken som ges ut den 3 september.
  • Folkdräktssmycke från Schweiz är ett nytt frimärksmotiv.