Nyheter

Publicerad: ons 2.09.2015 kl.08:19

Hela Åland drabbades av ett elavbrott vid 1-tiden i natt. Avbrottet, som varade i cirka 15 minuter berodde på avbrott i Sverige, enligt uppgifter från Ålands Elandelslag.

Publicerad: ons 2.09.2015 kl.07:04

Det blev en rekordsommar för Eckerö Lines m/s Finlandia i trafiken mellan Helsingfors och Tallinn i sommar. Under juni, juli och augusti reste drygt 475.000 passagerare med fartyget, en ökning med 14 procent jämfört med sommaren i fjol.

Antalet transporterade fordon ökade med sex procent och försäljningen av hotellresor med över 20 procent. Dethär framgår av ett pressmeddelande från Eckerö Line.

Publicerad: ons 2.09.2015 kl.06:51

Att försäkringsaktiebolaget Alandia varit registrerat sedan 1938 i landskapet medger inte att bolaget får en fortlöpande näringsrätt så länge som inte minst hälften av styrelsemedlemmarna har åländsk hembygdsrätt eller har varit bosatta i landskapet i minst fem år. Landskapsregeringen håller i ett utlåtande till Högsta förvaltningsdomstolen fast vid sitt beslut från i juli att inte bevilja försäkringsbolaget fortlöpande näringsrätt. Det samma gäller försäkringsaktiebolaget Liv-Alandia. Båda bolagen har en majoritet av styrelsemedlemmarna utifrån, sedan ombildningen till aktiebolag i slutet på förra året. Båda bolagen har besvärat sig mot landskapsregeringens beslut och menar att det är felaktigt och saknar stöd i lag. Landskapsregeringen å sin sida hänvisar till beslutspraxis och att det inte är ändamålsenligt att göra ytterligare avsteg från den.

Publicerad: ons 2.09.2015 kl.06:49

86.540 euro fick Amalias limonadfabrik in på aktieemissionen som nu avslutats.
- Vår målsättning var att få in minst 31.260 euro så att säga att det gick bra är för milt sagt, säger limonadfabrikören Tony Asumaa
163 personer tecknade aktier i bolaget och majoriteten av dem kom från i första hand riket och i andra hand Åland. Men även svenskar och människor från andra europeiska länder investerade.
- Det här bevisar att det finns ett stort intresse från både fastlandet och Sverige att investera i åländska bolag, och det här är ett jättebra sätt att få in kapital utan att behöva springa till landskapet och be om bidrag, säger Asumaa som också är liberal lagtingsledamot.

Pengarna ska användas till en ny och effektivare buteljeringslinje.
- Vi har några olika offerter att välja bland. Den buteljeringslinje som vi tittar på just nu skulle innebära att vi kan gå från dagens 300 flaskor i timmen till att tillverka 1500 flaskor i timmen, säger Asumaa. 

Publicerad: ons 2.09.2015 kl.06:35

I dag mulet och regn, 15 grader och frisk ostlig vind. Även i natt väntas regn, 13 grader och frisk ostlig vind. I morgon, torsdag, först lätt regn men på eftermiddagen uppehåll. Dagstemperaturen i morgon cirka 17 grader och svag västlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Tilltagande vind omkring ost, 10-15 meter per sekund. I natt avtar vinden. Tidvis regn.