Nyheter

Publicerad: ons 27.07.2016 kl.17:11

I kväll halvklart, 22 grader, sydlig till sydvästlig vind 5 meter per sekund. I natt 17 grader. Morgondagen blir till en början molnig men sedan halvklar och temperaturen kommer att ligga på ungefär 17 grader på förmiddagen.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:
Vind omkring sydväst 5-9 meter per sekund. Från i morgon bitti vind omkring syd. I morgon på dagen på östra delen av Norra Östersjön vind omkring ost 3-7 meter per sekund. I morgon västerifrån regnskurar, annars god sikt.

Publicerad: ons 27.07.2016 kl.17:02

Finländarna är femte lyckligast i EU, enligt en undersökning som Näringslivets delegation Eva har gjort.

Även på Åland är människor lyckliga, säger Elin Englund som studerar psykologi och tidigare har arbetat med äldrevård. Hon tror att världsläget med politisk oro, krig och katastrofer som sker i andra delar av världen kan få människor här på Åland att omvärdera sin egen lycka. Dock tror hon ändå att det finns mycket här som gör att människor i allmänhet är känner tillfredsställelse med livet.

- I jämförelse med andra länder har vi ju det väldigt stabilt och bra. Vi har ett välfärdssystem som gör att människor känner sig trygga. De flesta har ett jobb, alltså en någorlunda stabil ekonomi som också bidrar till trygghet. Och vi har en offentlig sjukvård vi kan lita på att vi åtminstone i relativt stor mån blir omhändertagna ifall det händer oss något. Så de viktigaste faktorerna som bidrar till tillfredsställelse med livet finns uppfyllda i Finland.

Reporter: Emma Lindvall
redaktionen@radiotv.ax

  • Elin Englund intervjuas av Emma Lindvall:
Publicerad: ons 27.07.2016 kl.16:09
Simon Karlsson är glasskiosksföretagare och jobbar i en gästhamn. Foto: Otto Johansson
Simon Karlsson är glasskiosksföretagare och jobbar i en gästhamn. Foto: Otto Johansson

Just nu pågår musikfestivalen Rockoff i Mariehamn. Det ger även ringar på vattnet för olika näringar och företag inom Mariehamn: Simon Karlsson som driver en glasskiosk i centrum berättar att man märkt av RockOff och även anpassat sina öppettider utgående från festivalen.

- Det är något vi märk av i vår försäljning och vi har förstärkt personalsidan, säger Simon Karlsson.

Reporter: Otto Johansson
redaktionen@radiotv.ax

  • Simon Karlsson intervjuas av Otto Johansson:
Publicerad: ons 27.07.2016 kl.15:28
Jörgen Eriksson, pensionerad naturvårdsintendent. Foto: Freddy Hagström
Jörgen Eriksson, pensionerad naturvårdsintendent. Foto: Freddy Hagström

Från och med i år är det markägarna själva som ansvarar för att få bort invasiva främmande arter från sina marker, enligt en ny EU-lag.

37 invasiva främmande arter har listats, där bland jättelokan. Enligt den pensionerade naturvårdsintendenten Jörgen Eriksson är det ganska enkelt att få bort jättelokan, om man slår innan den står i blom och gör det två år i rad så brukar den försvinna. Men man ska vara försiktig för saften som stänglarna innehåller är väldigt aggressiv och i samband med solljus så förorsakar den väldiga hudproblem.

Reporter: Freddy Hagström
redaktionen@radiotv.ax

  • Jörgen Eriksson intervjuas av Freddy Hagström:
Publicerad: ons 27.07.2016 kl.13:32

Polisen söker vittnen till två händelser som inträffat i natt. Den ena händelsen gäller ett inbrott på MI-Data på Ålandsvägen 32 som inträffade i natt klockan 02.00.

Den andra händelsen gäller inbrottet vid Tekniska verket på Elverksgatan 1 som inträffade i natt mellan 04.00-04.40. Personer som sett eller vet något om händelserna ombeds att kontakta polisen via tipstelefon: 040 847 9550

Reporter: Erika Pettersson
redaktionen@radiotv.ax