Nyheter

Publicerad: tors 23.10.2014 kl.17:04

Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, kommer att be att landskapsregeringen anhåller om förlängning av tiden för sjukvårdsfacket Tehys varsel om strejk. Orsaken är att ÅHS ledning anser att strejken kan anses vara samhällsfarlig. Enligt ett pressmeddelande från hälso- och sjukvårdsdirektör Katarina Dahlman har ÅHS påbörjat planeringen för att hantera konsekvenserna av en eventuell strejk.

Publicerad: tors 23.10.2014 kl.15:34

I kväll mulet och uppehåll, 4 grader och frisk sydlig vind. I natt blir det också mulet uppehållsväder, 4 grader och frisk sydlig vind. Till i morgon väntas mulet och lätt regn, 7 grader och frisk sydlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydlig till sydostlig vind, 10-14 meter per sekund. Vinden tilltar i natt, från i morgon bitti 12-16 meter per sekund, på Ålands hav lokalt 18 meter per sekund. Lokalt möjligen snöbyar, i morgon lokalt regn.

Publicerad: tors 23.10.2014 kl.14:49
Brage Eklund, ÅF, talar för en renovering av Vårdöbron. Foto: Ulf Weman.
Brage Eklund, ÅF, talar för en renovering av Vårdöbron. Foto: Ulf Weman.

Det är partipiskan som viner i stället för fakta om att bygga en ny Vårdöbro eller att renovera den gamla. Det hävdar finans- och näringsutskottets ordförande Jörgen Pettersson, centern. Utskottets majoritet, moderaterna, liberalerna och Ålands framtid, vill renovera den gamla bron. Brage Eklund, Ålands framtid, sitter i utskottet, som i dag lämnade sitt betänkande över förslaget till andra tilläggsbudget, där pengar till Vårdöbron ingår.

- Experterna har inte dömt ut den gamla bron, det går att renovera den och det går också att smidigt lösa trafiken under renoveringstiden, säger Brage Eklund.

Jörgen Pettersson menar däremot att alla fakta talar för en ny bro.

- Det går att renovera vad som helst, men är det värt pengarna. En renoverad bros livslängd är mycket svår att förutse, men om 30 år måste man säkert bygga om igen, menar Jörgen Pettersson.

Om två veckor behandlar lagtinget finans- och näringsutskottets betänkande.

  • Brage Eklund och Jörgen Pettersson intervjuas av Ulf Weman.
Publicerad: tors 23.10.2014 kl.14:28
Susanne Lehtinen är socialdirektör i Mariehamn. Foto: Liv Örneryd.
Susanne Lehtinen är socialdirektör i Mariehamn. Foto: Liv Örneryd.

En tjänst som ekonom och en barnträdgårdslärare dras in och ytterligare 4,7 tjänster lämnas vakanta tillsvidare. Mariehamns socialnämnd fattade beslut helt i enlighet med förvaltningens förslag. Det betyder att det är personalen som får stå för inbesparingarna på cirka 300.000 euro, pengar man i vårens budgetförslag hade räknat med. Men inom ramen på 29 miljoner euro ryms också en utökad verksamhet, dels rustar staden för att ta emot flyktingar nästa år och dels öppnar ett nytt daghem i Idrottsgårdens lokaler på Neptunigatan.

  • Socialdirektör Susanne Lehtinen intervjuas av Liv Örneryd.
Publicerad: tors 23.10.2014 kl.14:05
Erica Norell-Eriksson, Sara Karlman och Britt-Louise Rosengård-Aspnäs informerade om Tehys strejkvarsel. Foto: Owe Sjöblom.
Erica Norell-Eriksson, Sara Karlman och Britt-Louise Rosengård-Aspnäs informerade om Tehys strejkvarsel. Foto: Owe Sjöblom.

Tehy varslar om strejk från och med den sjätte november på ÅHS. Orsaken är att dom vill ha bättre anställningsvillkor. Tehy har inte något kollektivavtal med landskapsregeringen ännu och har inte fått till de förhandlingar som dom efterfrågat och dom anser att det här är enda vägen till att få fram förhandlingar.
- Vår förhoppning är att vi ska få till förhandlingar innan den sjätte november, så att det inte blir någon strejk, säger Sara Karlman, organisationssekreterare hos Tehy.
Trots att landskapsregeringen har inlett ett projekt med arbetsutvärdering där man tittar på hur det ska gå till att uppnå lika lön för lika arbete anser Tehy att det inte har skett i den takt som dom efterfrågat.
Om det blir strejk är det cirka 380 Tehy-anställda vid ÅHS som inte kommer att utföra sitt arbete.

  • Tehy-Ålands ordförande Erica Norell-Eriksson och Britt-Louise Rosengård-Aspnäs från Tehy i riket intervjuas av Owe Sjöblom.
  • Finansminister Roger Nordlund kommenterar Tehys varsel.