Nyheter

Publicerad: tors 3.09.2015 kl.07:20

Under förmiddagen lätt regn men i eftermiddag uppklarnande, 17 grader och måttlig sydvästlig vind. I kväll och i natt halvklart och cirka 16 grader. I morgon, fredag, först halvklart men på eftermiddagen mulnande och på kvällen lätt regn. Dagstemperaturen i morgon cirka 18 grader och måttlig västlig vind som till kvällen vrider till sydväst.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring ost 4-8 meter per sekund. Vind vrider under dagen till väst eller sydväst, i eftermiddag omkring 5 meter per sekund. Mest god sikt men tidvis regn.

Publicerad: tors 3.09.2015 kl.07:09

En nu 20-årig man har dömts för ärekränkning efter att ha skickat förnedrande meddelanden till sin ex-flickvän på internetforumet ask.fm. Mannen var även åtalad för olaga hot då han enligt ex-flickvännen hotat döda henne, något som tingsrätten finner trovärdigt men som man inte kan döma mannen för eftersom det inte finns andra bevis än flickans egen berättelse. Mannen var också tillsammans med en annan nu 19-årig man åtalad för hemfridsbrott efter att ha varit på flickans tomt utan lov, men det åtalet förkastas för att det är oklart om männen insett att deras närvaro inte var önskad.

I tingsrätten berättade vittnen och flickan själv att hon på grund av ärekränkningen mått väldigt dåligt och drabbats av självmordstankar, hon har fått svårt att vara ensam, sömnproblem och hennes skolgång har blivit lidande.

Mannen döms till 15 dagsböter på totalt 90 euro och till att betala 850 euro till flickan för sveda och värk samt lidande. Han ska även betala flickans rättegångskostnader som uppgår till 2480 euro.

När brottet skedde var mannen 18 år men flickan var inte myndig. 

Publicerad: tors 3.09.2015 kl.06:10

En 23-årig man har dömts för skattebedrägeri efter att han smugglat in snus och cigaretter till Åland. I oktober 2013 köpte mannen 122 stockar snus och tre limpor cigaretter från taxfreebutiken ombord på Viking Lines Rosella, och vid en tullgranskning i Västra hamnen upptäckte tullen tobaksprodukterna i mannens bil. Eftersom mannen låtit bli att avge en skattedeklaration för att på det sättet slippa skatta på produkterna gjorde han sig skyldig till skattebedrägeri. Skatten som mannen borde ha betalat var drygt 12.500 euro.
Mannen har erkänt brottet och döms till villkorligt fängelse i tre månader och tio dagar. Tullen har inte yrkat på någon ekonomisk ersättning. 

Publicerad: tors 3.09.2015 kl.06:03
Information utlovas före elavbrott på grund av tester, lovar vd Jan Kahlroth.
Information utlovas före elavbrott på grund av tester, lovar vd Jan Kahlroth.

Kraftnät Åland har börjat testa att överföra el över Finlandskabeln och för första gången har man lett elström i förbindelsen. Den första testperioden pågår den här, nästa och därpå följande vecka.

- För att åstadkomma största möjliga inmatning från Åland mot riket kommer den lokala elproduktionen att nyttjas vid tre olika tillfällen, skriver Kraftnät Åland i ett pressmeddelande.

Planen är att testerna ska utföras utan störningar i elförsörjningen, men oförutsedda problem kan uppstå.

- Tidpunkter för blackstarttester och andra prov som direkt kan påverka de åländska elförbrukarna är ännu inte fastställda och meddelas senare, skriver Kraftnät Åland.

  • Kraftnät Ålands vd Jan Kahlroth intervjuas av Jonathan Borg.
Publicerad: tors 3.09.2015 kl.06:01

Det behövs bättre information när det gäller skärgårdsfärjorna. Skyltar som talar om vilken färja som kommer in, vart den är på väg och när. Och information ombord på färjan ifall den är försenad och hur det då blir med anslutande trafik.

Det här kommer fram både i den enkät som Kumlinge kommun gjort med ortsbefolkningen och i en motsvarande med turister i somras. Satu Numminen, sekreterare för trafikarbetsgruppen i Kumlinge, säger att det är ett återkommande problem som borde vara lätt att åtgärda och att man nu för åsikterna vidare till landskapsregeringens infrastrukturavdelning.

  • Satu Numminen intervjuas av Jan Jacobson.