Nyheter

Publicerad: fre 23.09.2016 kl.16:20
Anna Hannus och Frida Sjöroos är med och leder Folkhälsans familjekraftläger på Lemböte. Foto: Tomas Tornefjell.
Anna Hannus och Frida Sjöroos är med och leder Folkhälsans familjekraftläger på Lemböte. Foto: Tomas Tornefjell.

Folkhälsan har sitt första familjekraftläger på Lemböte denna helg. Tanken är att erbjuda några dagars avkopplande och inspirerande semester för några barnfamiljer.

- De erbjuds tid för vila, reflektion, gemensamma upplevelser och sådant som man kanske inte har utrymme för i sitt livspussel. Det säger Anna Hannus från Folkhälsans livsstilsenhet.

Folkhälsan i riket har arrangerat motsvarande läger tidigare och Folkhälsan på Åland hoppas kunna ha ett par läger per år.

Folkhälsans familjekraftläger finansieras med luciamedel.

Reporter: Tomas Tornefjell
redaktionen@radiotv.ax

  • Frida Sjöroos och Anna Hannus intervjuas av Tomas Tornefjell:
Publicerad: fre 23.09.2016 kl.16:04

Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, polisanmäler ytterligare två anställda för olaga intrång i patientjournaler. Vårdchefen Sirpa Mankinen har utrett fallen och hon säger att det rör sig om begränsade intrång i enstaka patienters journaler.
- De anställda har haft privat anknytning till de patienter vars journaler de läst, säger hon.

I våras polisanmälde ÅHS en anställd som gjort intrång i många patienters journaler, och den personen kunde inte jobba kvar på ÅHS. En av personerna som utreds nu fortsätter jobba som vanligt och inga disciplinära åtgärder vidtas i väntan på att polisutredningen blir klar. Den andra är inte anställd av ÅHS sedan en tid tillbaka.

Efter medierapporteringen om journalintrången i våras har flera patienter begärt att få se vilka som läst deras journaler. Men utöver de två fall som nu lämnats vidare till polisen har Mankinen inte upptäckt fler olaga intrång.

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: fre 23.09.2016 kl.15:27

En 17-årig pojke har dömts till villkorligt fängelse i 45 dagar för grovt rattfylleri som ung förbrytare och äventyrande av trafiksäkerheten som ung förbrytare.

17-åringen körde mopedbil med 1,64 promille alkohol i blodet, och vid Västra Ytternäsvägen i Mariehamn körde han i diket. En kompis åkte med i bilen när olyckan skedde.

När polisen kom till olycksplatsen medgav 17-åringen att det var han som kört mopedbilen, men i rätten sade han senare att det var kompisen som hade kört. Kompisen hävdade hela tiden att det var 17-åringen som kört. Ett vittne såg olyckan från sin balkong, och hans beskrivning av förarens kläder stämde överens med 17-åringens. Med stöd av vittnets berättelse anser tingsrätten åtalet vara styrkt.

17-åringen får förutom det villkorliga fängelsestraffet även 30 dagsböter på totalt 180 euro. Körförbudet som pojken haft sedan olyckan i februari anses vara tillräckligt och upphävs nu.

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: fre 23.09.2016 kl.14:43
Camilla Gunell hoppas på ett avtal om Ålands andel av fiskekvoten innan årsskiftet. Foto: Tomas Tornefjell.
Camilla Gunell hoppas på ett avtal om Ålands andel av fiskekvoten innan årsskiftet. Foto: Tomas Tornefjell.

Det blev ett visst gehör för åländska krav i riksdagen i dag när näringsminister Camilla Gunell hördes i frågan om fiskekvoterna, men det återstår att komma överens om Ålands andel av den nationella kvoten.

- Det måste ske innan rikslagen träder i kraft och man fördelar fiskekvoterna bland fiskarna i riket, säger Camilla Gunell.

Åland är en egen fiskenation och landskapsregeringen har på flera fronter den här veckan kämpat för rätten att få den andel av Finlands fiskekvot som man anser att är Ålands del. I dag hördes en åländsk delegation, både i jord- och skogsbruksutskottet och i grundlagsutskottet. I tisdags träffade samma åländska delegation jord- och skogsbruksminister Kimmo Tiilikainen i Helsingfors. Camilla Gunell hoppas att ett avtal om Ålands andel av fiskekvoten skall vara klar innan årsskiftet.

Reporter: Ulf Weman
redaktionen@radiotv.ax

  • Ulf Weman rapportrar om Åland och fiskkvoterna:
Publicerad: fre 23.09.2016 kl.13:40

Utländska medborgare som till exempel behöver få uppehållstillstånd eller medborgarskapsansökningar behandlade ska kunna stämma träff med en tjänsteman från Migrationsverket och så ska denne komma till Åland och ge service. Det planerar Migrationsverket efter att landskapsregeringen vädjat om att utlänningsärenden fortsättningsvis ska kunna behandlas i Mariehamn, även efter att utlänningslagen ändrats och polisen förlorat rätten att sköta ärendena.

Hur ofta Migrationsverket ska besöka Åland och var man ska ta emot sina kunder ska ännu organiseras, säger informatören Verna Leinonen på Migrationsverket till Ålands radio.

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax