Nyheter

Publicerad: ons 22.10.2014 kl.11:45

Teater Alandicas pjäs ”Vildmajoren” har hittills gått för utsålda hus och setts av 1.250 personer. Avsikten var att sista föreställningen skulle ha visats senaste veckoslut, men spelperioden har förlängts med en vecka så att sista föreställning är på söndag.

   Den 23 november gästspelar Teater Alandica med en föreställning på Åbo Svenska Teater.

Publicerad: ons 22.10.2014 kl.11:44

Antalet ålänningar har de tre första kvartalen i år ökat med 210 och Ålands befolkning var den 30 september 28.875 personer. Det visar färska uppgifter från ÅSUB. Befolkningen har ökat både i Mariehamn, på landsbygden och i skärgården.

   216 barn har fötts hittills i år, och 176 personer har dött. Flyttningsöverskottet var 170. Av det överskottet stod Finland för 70 personer, Sverige och övriga Norden för 5 och utomnordiska länder för 95.

Publicerad: ons 22.10.2014 kl.11:43
Nytt naturreservat inrättades på Jomalaöjen.
Nytt naturreservat inrättades på Jomalaöjen.

Cirka 16 hektar landskapsägd mark på Jomalaöjen i Jomala blir naturreservat. Området är bevuxet med naturskog och har inslag av hassellund och strandäng. I skogen förekommer också den särskilt skyddsvärda arten grön sköldmossa. Området ingår redan i det europeiska nätverket Natura 2000 och beslut om att inrätta naturreservatet fattades av miljöminister Carina Aaltonen.

   Beslutet innebär bland annat att man på Jomalaöjen inte får avverka träd, bygga väg, tälta eller fånga djur. Däremot är hjortdjursjakt tillåten, och jakträtt som beviljats gäller till 2018.

Publicerad: ons 22.10.2014 kl.10:26

Resten av dagen får vi mulet och i kväll snöblandat regn, 5 grader och friska ostliga vindar. I natt blir det mulet men uppehåll, 3 grader och måttliga sydostliga vindar. I morgon väntas vi få mulet och uppehåll, 4 grader och friska sydostliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Vind omkring ost, 10-14 och på norra Östersjön upp till 16 meter per sekund. I natt vrider vinden till sydost och avtar något. Lokalt regnskurar eller snöbyar.

Publicerad: ons 22.10.2014 kl.07:42

Ett nytt försök görs nu att upphandla trafiken på skärgårdslinjerna Kumlinge-Enklinge och Asterholma-Lappo-Torsholma. Vid landskapsregeringens anbudsförfrågan tidigare i höstas kom inget anbud. Nu har man strukit kravet på att färjorna ska ha isklass 1A, och skriver allmänt att färjorna ska vara godkända för vintertrafik. Det finns nämligen inga tillgängliga fartyg i den här storleken som klarar isklass 1A. Landskapsregeringen har också beslutat att ändra anbudsförfrågan så att det gäller båda linjerna tillsammans.

   -Det bli mer flexibelt genom att redaren kan flytta fartyg mellan linjerna och därmed säkrare trafik, säger handläggaren Sten Schauman vid trafikavdelningen.

   På de här matarlinjerna ska den privata entreprenören också stå för fartygen, två färjor plus en reservfärja, och för alla kostnader utom bränslet. Senast den 16 december ska anbuden på färjetrafiken på skärgårdslinjerna Kumlinge-Enklinge och Asterholma-Lappo-Torsholma vara inne. Det nya avtalet börjar löpa från den 1 april nästa år. Hittills har det åländska rederiet Ansgar drivit trafiken på linjerna.