Nyheter

Publicerad: mån 20.10.2014 kl.06:19

I dag får vi mulet och lätt regn som upphör till kvällen, 9 grader och måttliga övervägande nordliga vindar. I natt blir det mulet och uppehåll, 6 grader och måttliga nordliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Tilltagande vind som vrider och blir nordlig till nordostlig, på dagen 6-10 meter per sekund. Till natten avtar vinden och blir på efternatten 4-8 meter per sekund. Lokalt regnskurar och dimma.

Publicerad: mån 20.10.2014 kl.05:14
Försäkringskillar som gilla koll. Andreas Broström, Nya Brand och Dan Sundström, Ömsen. Foto: Ulf Weman.

Sätt en liten dosa i din bil och försäkringsbolaget ser hur du kör och kan sätta din försäkringspremie efter det. Ålands ömsesidiga försäkringsbolag testar just nu den nya tekniken.

   Tanken är att de som har en riskfylld körstil med snabba accelerationer, höga hastigheter och hårda inbromsningar ska betala mer, och de som kör lugnt och försiktigt kommer billigare undan. Dan Sundström vid Ömsen berättar att man har försett 20 bilar med den här tekniken, men planerar att få med ytterligare 30.

  • Dan Sundström vid Ömsen berättar hur långt man kommit med planerna:
Publicerad: sön 19.10.2014 kl.16:12

I Lemland förlorade en bilförare kontrollen över sin bil, körde av vägen och in i väggen på ett daghem. Förutom föraren, som saknade körkort, fanns en medpassagerare i bilen som fick föras till sjukhus med lätta skador.

   Alkotestet visade att bilföraren var berusad och nu är misstänkt för rattfylleri, olovlig körning och grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Bilen och daghemsbyggnad fick omfattande skador. Händelsen inträffade natten till fredagen.

Publicerad: sön 19.10.2014 kl.16:11

Polisen fick natten mellan lördag och söndag ingripa mot en rad bråk. På en av stadens krogar vägra en gäst att lämna lokalen och gjorde motstånd mot vaktpersonalen. Det resulterade i 16 dagsböter på sammanlagt 608 euro för motstånd mot person som upprätthåller ordning.

   I Långnäs hamn låg en berusad person och sov i terminalen. Personen hade blivit avhyst från en passagerarfärja. Polis skjutsade personen till ett hotell i Mariehamn. Polisen fick också ingripa mot flera fall av stökiga fester i lägenheter och i nordvästra Mariehamn låg en märkbart berusad man i terrängen. När polisen skulle kolla hur det var med honom blev han aggressiv polis vilket gjorde att polisen grep honom.

Publicerad: sön 19.10.2014 kl.16:10

Polisens hastighetskontroller i lördag resulterade i att sju bilförare åkte fast och fick böter. En bilist körde i Klemetsby i Lumparland 74 kilometer i timmen på en 50-väg, och på Nya Godbyvägen i Jomala körde en bilist 118 kilometer i timmen på en 90-väg.