Nyheter

Publicerad: fre 26.08.2016 kl.15:52

15 kilo narkotika med ett gatuhandelsvärde på 1,1 miljoner euro smugglades till Finland via Åland i april i år.
Hannu Sinkkonen, bevakningsdirektör på tullen i Finland, berättar för Ålands radio att drogerna fördes med bil från Holland till Sverige, sedan med färja över till Åland och sedan vidare med skärgårdsfärja till Gustavs där tullen beslagtog lasten.
Beslaget innehöll bland annat heroin, kokain, amfetamin, metamfetamin, MDMA-pulver, extasytabletter och LSD-lappar. Hannu Sinkkonen säger att åländska tullen hjälpt till i utredningsarbetet.
Organisationen som förde in drogerna är enligt tullen Finlands största organisation för droghandel på nätet. Tre personer från huvudstadsregionen och Egentliga Finland misstänks för grova narkotikabrott och smuggling och de är häktade sedan april 2016.
Fallet går till åtalsprövning i slutet av september 2016 och kommer att behandlas under hösten i Egentliga Finlands tingsrätt.

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax

  • Ålandstrafikens chef Gilla Karlsson säger att drogsmuggling på skärgårdsfärjorna inte är något man märkt av:
Publicerad: fre 26.08.2016 kl.15:22

En berusad man född på 1990-talet körde i diket efter att ha kört i land från Eckerölinjen i Grisslehamn i går kväll. Det berättar Norrtelje tidning på sin hemsida. Mannen misstänks för grovt rattfylleri, alternativt rattfylleri. Polisen larmades till platsen och blodprov på mannen. Vittnen fanns också på platsen när polisen kom dit.

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: fre 26.08.2016 kl.14:50
Ben och Dick Lundqvist har köpt fler aktier i Viking Line, enligt ett börsmeddelande.
Ben och Dick Lundqvist har köpt fler aktier i Viking Line, enligt ett börsmeddelande.

Ben och Dick Lundqvist har uttökat sina aktieinnehav i Viking Line, det meddelar rederiet i ett börsmeddelande. Ben Lundqvist är styrelseordförande för Viking Line och Dick Lundqvist är styrelsemedlem, och sedan den 3 juli går Viking Line ut med börsmeddelanden varje gång personer i ledande ställning köper eller säljer aktier i bolaget.
Ben och Dick Lundqvist köpte 18.000 aktier var som kostade 21.80 euro styck, de betalade alltså 392.400 euro var för aktierna.
Viking Lines aktiestock består totalt av 10.800.000 aktier. Ben och Dick Lundqvist hör till de tio största ägarna i rederiet och förutom att de äger aktier privat är de också storägare genom sina bolag Ångfartygs Ab Alfa och Rederi Ab Hildegaard.

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: fre 26.08.2016 kl.13:24

En åländsk man i 70-års åldern får inte bli intressebevakare åt sin 60-åriga brors 81-åriga hustru, det har hovrätten i Åbo bestämt. Enligt Åbo underrättelser är 81-åringens make misstänkt för grovt bedrägeri mot kvinnan då han misstänks ha gift sig med den 20 år äldre kvinnan för att få tillgång till hennes pengar och fastigheter i Åbo, Mariehamn och USA. Han har också tidigare själv ansökt om att få bli kvinnans intressebevakare men fått nej i tings- och hovrätten.
Maken har då ansökt om att hans bror, som också är misstänkt i bedrägerihärvan, kan utses till kvinnans intressebevakare. Det nekade först Egentliga Finlands tingsrätt till och nu säger också Åbo hovrätt nej. Hovrätten konstaterar bland annat att det inte finns något som styrker att kvinnans nuvarande intressebevakare är olämplig.

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: fre 26.08.2016 kl.13:01

En skattesats på 17,74 procent för att behålla samma intäkter som idag, en kraftig minskning av antalet aktiva politiker i nämnder och kommunfullmäktige, en kommun med ett mycket starkt ekonomiskt utgångsläge, men med en uppenbar risk för att skärgårdens särskilda behov får större konkurrens och att avstånden till den kommunala servicen växer. Det är några exempel på vad som väntar Åland som en kommun. Åtminstone enligt det förslag som i eftermiddags presenterades av det svenska konsultföretaget PwC på uppdrag av landskapsregeringen.
Enligt rapportern kommer det att krävas ett flertal principbeslut främst gällande nivå och krav på närservicen, samt vad som bör klassas som närservice om Åland blir en kommun. Däremot ser utredarna inget akut behov av omstruktureringar inom närservicen eftersom kommunen som helhet har stabila ekonomiska förutsättningar.
Mer om utredningen av Åland som en kommun kan du höra i Åland idag klockan 17.00 då vi bland annat gästas av kansliminister Nina Fellman, socialdemokraterna.

Reporter: Hasse Persson-Bru
redaktionen@radiotv.ax

  • Kansliminister Nina Fellman ser både för- och nackdelar med förslaget om Åland som en kommun:
Klicka för att se större bilder
  • Nina Fellman, kansliminister (S) presenterade Åland som en enda kommun. Foto: Hasse Persson-Bru.
  • Sussie Fagerström, kommunstyrelseledamot i Eckerö kommun. Foto: Hasse Persson-Bru
  • Madelene Ahlgren-Fagerström, kommunstyrelseordförande i Kökar kommun. Foto: Hasse Persson-Bru