Nyheter

Publicerad: fre 22.08.2014 kl.16:24

Ett flertal badrum har drabbats av vattenskador i De gamlas hem, det fick förbundsfullmäktige information om idag.

   -Vi måste ha en grundlig sanering av vissa badrum och eventuellt även av taket, säger Eva Dahlén, ordförande för förbundsfullmäktige.

   Hon kan inte säga hur mycket saneringen kommer att kosta eller om det behövs en tilläggsbudget för att finansiera det.

   Förbundsfullmäktige diskuterades också det nya grundavtalet och flera kommuner är tveksamma till utformningen där den största stötestenen är hur kostnaden för tomma platser ska fördelas.

Publicerad: fre 22.08.2014 kl.16:18

Fyra personer har sökt tjänsten som polismästare på Åland. Två av dem är från St Karins och två från Åland. Ansökningstiden gick ut i eftermiddag. En av de sökande är Gard Larpes från Finby i Sund. Han är 45 år och är i dag chef för Ålands rättshjälpsbyrå. Den andre ålänningen är landskapsåklagare Henrik Lindeman från Mariehamn. Maria Hoikkala och Mats Lagerstam är båda från St Karins och arbetar som poliser.

   Tjänsten som polismästare blev ledig i somras när Teijo Ristola sade upp sig.

Publicerad: fre 22.08.2014 kl.16:07

När ansökningstiden i dag gick ut hade sju personer sökt jobbet som kommundirektör i Eckerö, därav tre från Åland och fyra från riket. Ansökningstiden hade förlängts eftersom det förra gången bara var tre som sökte.

   De tre ålänningarna som sökt tjänsten är Eckerös nuvarande socialchef Andrea Björnhuvud, Joel Widengren från Eckerö, och Daniel Lindström från Vårdö.

   Tjänsten är lediganslagen på grund av att nuvarande kommundirektören Kenneth Lundström sagt upp sig för att i stället bli kommunsekreterare i Sottunga.

Publicerad: fre 22.08.2014 kl.15:42

På måndag startar Ålands folkhögskola läsåret med full beläggning på sina tre linjer. Runt 60 elever har i år sökt till skolans tre linjer, och det är nästan dubbelt så många som i fjol.

   -Efter tre år har den så kallade Nya linjen äntligen hittat sin form, säger skolans rektor Maria Säll-Öfverström.

   På nya linjen kan grundskoleelever med hjälp av lärare från Ålands yrkesgymnasium höja sina betyg och fritt välja sin studieplan. Även naturfoto-linjen och hantverks-linjen har i år lockat fler elever än i fjol.

   Mer om det här kan ni höra i vårt morgonprogram på måndag klockan 8.40 då vi besöker skolan i direktsändning.

Publicerad: fre 22.08.2014 kl.15:12

Att landskapsregeringen inte har åtgärdat upp till tio år gamla fodringar på privatpersoner och företag kritiseras i revisionsberättelsen för 2013. Revisorerna kritiserar trafikavdelningen för att det deras system med interndebitering leder till onödigt merarbete.

   Finansavdelningen får kritik för att det nuvarande ekonomisystemet är så föråldrat att det är omöjligt att införa moderna arbetsmetoder. Av revisionsberättelsen framgår också att landskapsregeringens nya ekonomisystemet som skulle ha tagits i bruk vid årsskiftet 2013-2014 har blivit försenat. Enligt de nuvarande planera tas det i bruk först vid årsskiftet 2014- 2015.