Nyheter

Publicerad: fre 29.08.2014 kl.16:19

Ålands Hälso- och sjukvård får kosta drygt 82,2 miljoner netto under 2015 enligt den totalram man har fått av landskapsregeringen. Det är knappt 300.000 euro mer än i år. Budgeten var upp till behandling i ÅHS-styrelse idag och ordförande Mia Hanström säger att man inom hela organisationen har lagt ner mycket möda på att hitta rationaliseringsvinster för driften bland annat handlar det om bättre samarbete på sjukhuset över lag.

Ett fokusområde i budgeten är vården utanför Åland. Det har visat sig att vården i Finland nästan alltid är billigare än i Sverige och att man i den mån det går att garantera vård på svenska i Finland borde sända patienter dit, enligt Mia Hanström.

Vad gäller byggnadsprojekt är det ombyggnaden av barn- och ungdomsavdelningen samt ombyggnad av en operationssal som står först i prioritet.

Publicerad: fre 29.08.2014 kl.15:50

I kväll och i natt halvklart, i natt cirka 13 grader och svag nordlig vind. I morgon, lördag, blir det mest klart väder, 15 grader varmt och svag vind omkring nordost. Till söndagen väntas halvklart, 15 grader och måttlig ostlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring nord 4-8 meter per sekund, i natt 2-6 meter per sekund. Mest god sikt.

Publicerad: fre 29.08.2014 kl.15:48

12 personer har sökt den utannonserade tjänsten som chef för Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet, Ams. Bland dem finns landskapets tidigare socialchef Tomas Lundberg och socialdemokraternas partisekreterare Helena Flöjt-Josefsson. Andra sökande är Johan Lindholm, Kristian Granberg, John Boman, Pia Lundén, Johanna Gottberg, Jonna Grunér-Andersson, Jessica Eriksson, Maria Törnqvist och Seija Andersson samt en som önskat vara anonym.

Nuvarande ams-chef Casper Wrede slutar för att på uppdrag av landskapsregeringen från och med oktober utreda vallagstiftningen. 

Publicerad: fre 29.08.2014 kl.14:35
Veronica Larpes-Papadopoulou är tf chef för den nya ombudsmannamyndigheten. Foto: Tomas Tornefjell.
Veronica Larpes-Papadopoulou är tf chef för den nya ombudsmannamyndigheten. Foto: Tomas Tornefjell.

På måndag inleder den nya ombudsmannamyndigheten sin verksamhet. Det innebär att patient- och klientombudsmannen, diskrimineringsombudsmannen, barnombudsmannen och konsumentrådgivningen slås ihop till en gemensam myndighet och samlas under samma tak. I höst sker vissa administrativa förändringar, men tills vidare nås de olika ombudsmännen på samma tider som tidigare.

-Alla sitter nu här i huset Itiden, men de har kvar sina tidigare telefonnummer, säger Veronica Larpes-Papadopoulou som är tillförordnad chef för den nya ombudsmannamyndigheten. 

  • Veronica Larpes-Papadopoulou intervjuas av Tomas Tornefjell.
Publicerad: fre 29.08.2014 kl.12:39

Kaféet på skärgårdsfärjan m/s Gudingen får godkänt av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet som inspekterat verksamheten i dag.

-Det såg riktigt fint ut, säger miljöskyddsinspektör Patrik Lundin som granskat utrymmen och utrustning.

Vid en inspektion i juni konstaterades brister i rengöringen av kaféets utrymmen och utrustning. I måndags ålades kaféet att omgående rengöra lokaler och utrustning vilket alltså nu gjorts.