Nyheter

Publicerad: tis 16.09.2014 kl.07:10

EU har för högt ställda mål när det gäller återvinning av plast och trämaterial i förpackningar. Det anser landskapsregeringen i ett utlåtande över kommissionens förslag till ändringar av direktiven om avfall och förpackningar.

Landskapsregeringen stöder förslaget när det gäller att skapa gemensamma definitioner av kommunalt avfall och målet att återvinningsbart avfall inte ska deponeras eller energiåtervinnas. Men när det gäller plast är det skrymmande och dyrt att transportera, och trä är ett icke-fossilt bränsle som används för uppvärmning i Norden.

Skillnaderna mellan EU-länderna är stora när det gäller avfallshanteringen. Sex medlemsstater deponerade mindre än tre procent av avfallet, medan hela 18 medlemsstater deponerade över hälften av avfallet.

Publicerad: tis 16.09.2014 kl.06:24

När tiden för att söka tjänsten som stadsdirektör i Mariehamn gick ut i går eftermiddag hade 25 personer lämnat in sina ansökningar. 12 av dem är från Sverige, nio från riket, en från Vitryssland och tre från Åland. De tre ålänningarna är Jesper Eliasson, Mikael Korpela och nuvarande tf stadsdirektör Emma Dahlén.

Tjänsten har utannonserats efter att den förre stadsdirektören Edgar Vickström slutade i början av sommaren. 

Publicerad: tis 16.09.2014 kl.06:22

I dag halvklart, cirka 17 grader och svag sydlig vind. I natt klart cirka 6 grader och fortsatt svaga vindar. Till i morgon väntas halvklart, cirka 18 grader och svag sydlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Växlande vind 1-5 meter per sekund. Lokalt dis eller dimma.

Publicerad: tis 16.09.2014 kl.06:16

Styrmansgatan mellan Ålandsvägen och Kaptensgatan stängs av för genomfartstrafik från och med i dag på förmiddagen till och med i morgon eftermiddag.

Avstängningen av gatan beror på att grävning ska göras för att koppla in husnybygget vid Ålandsvägen/Styrmansgatan till stadens vatten- och avloppsnät.

Publicerad: tis 16.09.2014 kl.06:05

Frågan om hur man ska rekrytera en ny kommundirektör togs upp under kommunstyrelsens möte i Saltvik i går. Enligt ordförande Runar Karlsson, centern, var det en informell diskussion om hur man ska gå vidare i frågan, till exempel när det handlar om kravet på högskoleexamen för kommundirektören.

Kommunstyrelsens vice ordförande Silvana Fagerholm-Sjöblom säger att Saltvikslistan inte anser att man ska ta bort kravet på högskoleexamen.

-Det går att bevilja undantag, så det fins inget skäl att ta bort kravet.
Det säger Silvana Fagerholm-Sjöblom.

I förvaltningsstadgarna för Saltviks kommun står att kommundirektören måste ha en högskoleexamen. 

  • Silvana Fagerholm-Sjöblom och Runar Karlsson intervjuas av Tomas Tornefjell.