Nyheter

Publicerad: tors 3.09.2015 kl.12:14

Från i eftermiddag klart till halvklart, 17 grader och måttlig sydvästlig vind. I natt sjunker temperaturen till cirka 15 grader och vinden vrider till västlig. I morgon först halvklart men till eftermiddagen mulnande och på kvällen lätt regn. Temperaturen i morgon cirka 18 grader och måttlig västlig vind som till kvällen vrider till sydväst.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydvästlig vind 6-10 meter per sekund. I natt avtar vinden, i morgon bitti västlig till sydvästlig vind 3-7 meter per sekund. Lokalt något regn.

Publicerad: tors 3.09.2015 kl.12:05

Skjut fler kalvar och inte fler tjurar än kor! Det rekommenderar landskapsregeringen inför älgjakten som inleds den 15 oktober.

-Det har skjutits för mycket tjurar och vuxna älgar, säger jaktförvaltare Robin Juslin.

För att öka älgstammens produktivitet ändras nu riktlinjerna för beviljande av tillstånd att fälla älg under perioden 2015-2017. Genom att öka älgstammens medelålder och genom att se till att det finns lika många tjurar som kor räknar man med en mer produktiv älgstam och större kalvar.

Jaktvårdsföreningarna, som fördelar tillstånden till jaktlagen, uppmanas därför styra avskjutningen så att det inte fälls fler tjurar än kor och så att andelen kalvar i avskjutningen överstiger 50 procent.

Publicerad: tors 3.09.2015 kl.12:04

Rysslands agerande i närområdet och hur det påverkar den europeiska säkerhetssituationen diskuteras när de nordiska försvarsministrarna, försvarscheferna och Nordiska rådets presidium samlas till en rundabordskonferens i Stockholm på måndag den 7 september. Man ska också diskutera nordiskt försvarssamarbete för ett stabilt, säkrare och tryggare Norden och solidaritet med de baltiska länderna.
Från Åland deltar talmannen Britt Lundberg i egenskap av ordförande för lagtingets självstyrelsepolitiska nämnd.

Publicerad: tors 3.09.2015 kl.11:26

Avgående lagtingsledamot Gunnar Jansson förundrar sig över det kompakta ointresset i landskapet för arbetet med att utveckla Ålands autonomi.

-Jag har erbjudit mig att berätta för både juristerna, näringslivet, journalisterna och tredje sektorn, men ingen är intresserad. Bara församlingen och pensionärerna har bett mig komma, säger Gunnar Jansson, vice ordförande i Ålandskommittén. Nu känner han sig försmådd.

Problemen med ekonomin och systemet med klumpsumman, att få en bättre dialog mellan Mariehamn och Helsingfors och problemen i Europa som kan slå hårt också på Åland, ser Gunnar Jansson som de stora utmaningarna för de som väljs in i lagtinget den 18 oktober.

En längre intervju med Gunnar Jansson kommer i Åland idag klockan 16.10 i dag i vår serie intervjuer med avgående lagtingsledamöter.

  • Gunnar Jansson intervjuas av Ulf Weman.
Publicerad: tors 3.09.2015 kl.07:09

En nu 20-årig man har dömts för ärekränkning efter att ha skickat förnedrande meddelanden till sin ex-flickvän på internetforumet ask.fm. Mannen var även åtalad för olaga hot då han enligt ex-flickvännen hotat döda henne, något som tingsrätten finner trovärdigt men som man inte kan döma mannen för eftersom det inte finns andra bevis än flickans egen berättelse. Mannen var också tillsammans med en annan nu 19-årig man åtalad för hemfridsbrott efter att ha varit på flickans tomt utan lov, men det åtalet förkastas för att det är oklart om männen insett att deras närvaro inte var önskad.

I tingsrätten berättade vittnen och flickan själv att hon på grund av ärekränkningen mått väldigt dåligt och drabbats av självmordstankar, hon har fått svårt att vara ensam, sömnproblem och hennes skolgång har blivit lidande.

Mannen döms till 15 dagsböter på totalt 90 euro och till att betala 850 euro till flickan för sveda och värk samt lidande. Han ska även betala flickans rättegångskostnader som uppgår till 2480 euro.

När brottet skedde var mannen 18 år men flickan var inte myndig.