Nyheter

Publicerad: tis 2.09.2014 kl.14:26

I dag hölls den andra muntliga förberedelsen i striden mellan Mariehamns stad och Ålands bygg om byggandet av kaj 6 i Västra hamnen. Byggbolaget hävdar att de fick närmare en halv miljon euro i merkostnader och kräver staden på den summan.

   Ålands bygg menar att staden försenat kajbygget eftersom ritningarna som staden skulle leverera kom flera månader för sent. Det innebar att Ålands bygg fick en merkostnad på 336.000 euro. De resterande 122.000 euro är den sista delbetalningen som staden ännu inte betalat eftersom de anser att det var byggbolagets fel att det uppstod förseningar.

   Staden bestrider Ålands byggs yrkanden och hävdar att byggbolaget underskattat omfattningen av arbetet. Rättegången ska hållas senare i höst.

Publicerad: tis 2.09.2014 kl.14:23
Jörgen Pettersson tror han kan kalla sig feminist. Foto: Eva Ringbom-Fonsell.

-Jag vet inte om jag kallar mig feminist men jag tror jag kan göra det. Det säger centerpolitikern och finansutskottets ordförande Jörgen Pettersson som var en av få män som i går deltog i mötet där en feministisk organisation bildades. Han tycker att det är bra att organisationen finns.

   -Tydligen känner många att partierna inte gör tillräckligt och därför behövs den, menar Jörgen Petterson.

   Också Danne Sundman från Moderat Samling deltog, och inte heller han ser några problem med att kalla sig feminist.

   -Det är viktigt att höja kunskapen och därför vore det bra att ha en lite mer förlåtande inställning i debatten. Många känner att om man säger fel blir man direkt dissad, säger Danne Sundman.

  • Jörgen Pettersson beskriver något som kan liknas vid ett litet nyvaknat intresse för feministiska frågor:
Publicerad: tis 2.09.2014 kl.13:33

Resten av dagen får vi växlande molnighet, 16 grader och måttliga sydvästliga vindar. I natt blir det halvklart, 11 grader och svaga sydvästliga vindar. I morgon väntas vi få halvklart, 20 grader och svaga sydvästliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Vind omkring sydväst, 2-6 och i kväll 4-8 meter per sekund. God sikt.

Publicerad: tis 2.09.2014 kl.13:22
Bedrägeriet rör sig om flera tiotusentals euro.

Två kvinnor är åtalade för grovt bedrägeri och vid tingsrätten hölls i dag muntlig förberedelse inför rättegången. Den ena kvinna har tagit cirka 50 snabblån via telefon eller internet i två andra personers namn och har även beställt varor via nätet utan att kunna betala. Den största delen av lånen har inte betalats tillbaka.

   Kvinnan har enligt åklagaren haft tillgång till personernas bankkoder och personuppgifter och har på så sätt kunnat ta lånen. Försvaret hävdar att kvinnan har hjälpt personerna med att ta lånen, men att de har använt pengarna. Hur mycket pengar som lånats utan att betala tillbaka är oklart, men det rör sig om flera tiotusentals euro.
   Den andra kvinnan är åtalad för grovt bedrägeri alternativt häleri eller penningtvätt. Hon har öppnat ett spelkonto hos PAF i sitt eget namn, men den första kvinnan har haft tillgång till spelkontot och pengar har förts över till den första kvinnan.

   Rättegången ska hållas senare i höst.

  • Owe Sjöblom rapporterar:
Publicerad: tis 2.09.2014 kl.11:46

Av de 860 personer som flyttade till Åland 2013 var 220, alltså en fjärdedel återflyttare, alltså personer som är födda på Åland. Detta framgår av ÅSUB:s detaljerade statistik över flyttningsrörelser 2013. Mest handlar det om personer som flyttat hit från Sverige, 40 procent av dem var återflyttare. Av dem som flyttade till Åland från Finland var 15 procent födda här.

Av de totalt över 700 utflyttade år 2013 var 45 procent födda på Åland. De som flyttade till Finland och utomnordiska länder var till övervägande del personer som tidigare har flyttat in till Åland. Av dem som flyttade till Sverige var däremot majoriteten födda på Åland, närmare 60 procent.

Inflyttningen var klart störst i åldern 20–29 år. I denna åldersgrupp var också andelen återflyttade ålänningar högst, 40 procent av de inflyttade.