Nyheter

Publicerad: ons 25.11.2015 kl.17:13
Den nya landskapsregeringen presenterade sitt program i dag på eftermiddagen. Foto: Ulf Weman
Den nya landskapsregeringen presenterade sitt program i dag på eftermiddagen. Foto: Ulf Weman

-Ett oglamoröst regeringsprogram! Det sa lantrådet Katrin Sjögren när hon vid 15.30-tiden i dag presenterade den nya landskapsregeringens handlingsprogram. Titeln är

”Kraftsamling för stabilitet och förändring” och stabiliteten syftar på att man vill få landskapets ekonomi i balans. Förändringen är närmats på kommande när det gäller kommunerna. Den nya regeringen vill genast sparka igång en utredning om hur många kommuner vi ska ha på Åland och stifta en lag om folkomröstning. Också landskapsandelssystemet, alltså hur mycket pengar kommunerna ska få från landskapet kommer att förändras.

Enligt Ålands Radios politiska reporter Ulf Weman följer regeringsprogrammet i stort vallöftena och bjuder inte på några stora överraskningar. Det visar att regeringspartierna, liberalerna, moderaterna och socialdemokraterna, tvingats kompromissa i vissa frågor bland annat när det gäller samordningen av kommunernas socialservice, KST, där liberalerna nu inte kan driva igenom sin linje om att KST ska ligga under ÅHS.

  • Ulf Weman rapporterade om regeringsprogrammet i direktsändning.
Publicerad: ons 25.11.2015 kl.16:51

Nextjet fortsätter flyga till Stockholm. Landskapsregeringen har efter upphandling antagit Nextjets anbud för flygtrafiken mellan Åland och Stockholm från och med den första mars nästa år till och med februari 2020. Landskapets kostnad för hela perioden blir drygt 4,1 miljoner euro, vilket är 1,2 miljoner lägre än nuvarande avtal. Flygtrafiken utökas också till att gälla hela året, alltså också juli månad.

Publicerad: ons 25.11.2015 kl.16:50

En 70-årig man har av tingsrätten dömts till villkorligt fängelse i 8 månader för grovt bokföringsbrott, oredlighet som gäldenär samt gäldenärsbedrägeri. Gärningarna begicks under åren 1998-2010 och mannen hade, enligt åtalet, som styrelseordförande och vd för ett aktiebolag underlåtit att bokföra affärshändelser, upprättat bokslut på ett sätt som strider mot bokföringslagstiftningen samt tagit in oriktiga uppgifter i bokföringen.

Mannen förnekade brott och menade bland annat att bokföringen skett med en viss fördröjning men att det gått att få en rättvisande bild av det material som funnits. Tingsrätten dömde ändå enligt åtalet och förutom den villkorliga fängelsedomen ska mannen ersätta konkursboet med drygt 13.700 euro för ekonomisk skada.

Publicerad: ons 25.11.2015 kl.15:32

Från i kväll mulet och regn, temperaturen i natt cirka 3 grader och måttlig sydvästlig vind. I morgon bitti något regn men senare på dagen halvklart uppehållsväder, 4 grader och måttlig västlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydlig till sydvästlig vind 11-17 meter per sekund. I kväll avtar vinden, i natt 6-11 meter per sekund. I morgon västlig vind 4-8 meter per sekund. Mest god sikt men tidvis regn.

Publicerad: ons 25.11.2015 kl.14:49

Det blir Havsvidden Resort & Konferans som tar över Mariehamns seglarförening MSF:s krogverksamhet, d.v.s. tidigare Sea Point, i Mariehamns östra hamn. Bakom företaget står Johan Wulfcrona och Sven-Erik Hansson och som köksmästare har man anlitat Christian "Borgå" Sveholm.

- Några ledord som det tagits fasta på under rekryteringsprocessen är kvalitet, service och samarbete. Med dessa ord som grund har MSF nu avslutat rekryteringen och tecknat ett femårigt kontrakt med option på förlängning, skriver MSF:s styrelse i en kommentar.

De nya krögarna tar över restaurangen den 1 januari.