Nyheter

Publicerad: mån 3.08.2015 kl.17:33

En personbil och en moped krockade vid 17-tiden på Storagatan. Krocken skedde mittemot Julius Sundbloms staty. Mannen som färdades på mopeden är lindrigt skadad och förd till sjukhus.

Publicerad: mån 3.08.2015 kl.17:20

M/S Skiftet på Södra linjen, mellan Långnäs och Kökar, är ännu ur trafik. Ålandstrafiken räknar med att det tar ungefär en vecka att få hem beställda reservdelar och att reparera Skiftet. M/S Grisslan ersätter M/S Skiftet enligt ordinarie turlista till och med onsdag den 5 augusti medan alternativa lösningar för linjen kontrolleras.

Publicerad: mån 3.08.2015 kl.15:37

I dag kom domen i målet om jordlegotvisten om Bastö stugby. Det var förra hösten som det skar sig ordentligt mellan företagen Marand Ab och Jancor Åland Ab. Marand såg uppsägningen av sitt arrendeavtal med Jancor som ett avtalsbrott, men enligt Jancor så var det helt i sin ordning till följd av obetalda hyror.

Och att det varit en rörig process syns också i domen. Jancor ska betala 3856 euro till Marand på basis av avtalsenlig fodran. Jancor ska också betala ersättning för obehörig vinst på 25 000 euro.

Samtidigt ska Marand Ab betala förfallna arrendeavgifter för juli till november 2014 , antingen sammanlagt 6000 euro eller 1200 euro per månad i fem månader.

Och eftersom parterna både har vunnit och förlorat målet ska de stå för sina egna rättegångskostnader.

  • Totte Vesterlund har läst domen:
Publicerad: mån 3.08.2015 kl.15:14
Foto Cecila Ekströmer.
Foto Cecila Ekströmer.

Fastighetsmarknaden har svårt att svälja det stora utbud av fastigheter som uppkommit i takt med en aktiv nyproduktionen av bostäder på Åland. Något som märks av genom längre omloppstider för främst äldre bostadshus.

- Ett hus som tidigare såldes under en månad tar idag 2-4 månader på grund av det stora utbudet, säger Markus Fellman, vd på Fastighetskonsult.
Byggboomens effekter har märkts av sedan förra hösten, enligt Inger Lyyski på Lyyskis fastigheter, som förklarar den långa omloppstiden med många objekt på marknaden med att konsumenterna avvaktar då det finns mycket att välja på.
 

  • Markus Fellman, vd för fastighetskonsult, intervjuas av Cecilia Ekströmer:
Publicerad: mån 3.08.2015 kl.15:06

En stödgrupp för kvinnor som lider av sjukdomen endometrios kommer att starta på Åland. Nu på torsdag träffas gruppen på Handicampen för första gången och gruppen är till för den som vill pratat med andra som har liknande erfarenheter. Sjukdomen endometrios drabbar ungefär var tionde kvinna.