Nyheter

Publicerad: ons 1.04.2015 kl.17:58

Resten av dagen får vi halvklart till mulet väder, cirka 4 grader och svag vind från nord. I natt mulet och eventuellt tidvis lätt regn, 2 grader och måttlig nordlig vind. I morgon mulet eller halvklart väder, 5 grader och måttlig nordlig vind.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind som så småningom tilltar och vrider till mellan nord och nordost, i kväll 3-7, i morgon bitti 6-10 meter per sekund. Mest god sikt.

Publicerad: ons 1.04.2015 kl.17:09

Hotet om en sympatistrejk som skulle drabba finskflaggade frakt- och passagerarfartyg i morgon är avblåst. Riksförlikningsmannen Minna Helle skrev klockan 17.00 på sitt twitterkonto att isbrytarstrejken avslutas i morgon och att den planerade sympatistrejken annulleras.
Det innebär alltså att isbrytarföretaget Arctia Shipping och fackförbunden Sjömansunionen och Finlands maskinbefälsförbund nått en överenskommelse och att åländska rederier som skulle ha drabbats av sympatistrejken kan andas ut.

Publicerad: ons 1.04.2015 kl.16:04

ÅRTV har inget att vinna på det. Det säger Ari Nykvist, medieforskare vid Åbo Akademi i Vasa, om planerna från Ålands Radio & Tv:s styrelse på att slå ihop tjänsterna som vd och redaktionschef.

Enligt Ari Nykvist så leder en sådan modell till försämrad trovärdighet. I tidningsvärlden finns den strukturen på en rad ställen både i Sverige och i riket. Men Nykvist menar att man inte har sett att det har lett till en ökad effektivitet, snarare har det varit dåligt för affärerna.

Publicerad: ons 1.04.2015 kl.15:44

Näringsminister Fredrik Karlström, moderat, tillåter vårjakt på guding även i år. Det står klart efter att han i dag svarade på en skriftlig fråga gällande vårjakten i lagtinget. Det var liberalen Mats Perämaa som undrade om landskapsregeringen kommer att tillåta en vårfågeljakt på guding i vår, och Karlströms svar var kort och koncist: Ja.

Publicerad: ons 1.04.2015 kl.15:32

1 år och 2 månaders, respektive 1 år och 3 månaders villkorligt fängelse. Det blir straffet för de två unga män som på nyårsafton 2013 knivhotade en annan man på en fest på ungdomslokalen Hammarbo i Hammarland. Männen tryckte upp offret mot en vägg och höll en kniv mot hans strupe, vilket ledde till att mannen fick ett tiotal skärsår på halsen.
Den ena mannen, nu 23 år, döms för grov misshandel och den andra, nu 24 år, döms för både grov misshandel och olaga hot då han förutom att ha misshandlat offret även hotat honom.
Männen ska solidariskt ersätta offret med 2.340 euro för sveda och värk, psykiskt lidande, lidande och sjukvårdskostnader. Mannen som döms för olaga hot ska betala ytterligare 800 euro i ersättning för lidande.