Nyheter

Publicerad: tis 3.03.2015 kl.17:09

Resten av dagen väntas mulet väder, eventuellt med lätt regn eller snöblandat regn, 2 grader och svag nordlig vind. I natt lätt snöfall, 1 grad och måttlig västlig vind. I morgon väntas mulet uppehållsväder, 2-3 grader och måttlig västlig vind.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet: Ostlig till nordlig vind 4-8 meter per sekund, på norra Östersjön 6-10 meter per sekund. I kväll och i natt vrider vinden till omkring väst. Tidvis regn eller blötsnö och dis, lokalt även dimma.

Publicerad: tis 3.03.2015 kl.17:08

Geta, Kumlinge, Kökar och Lemland tecknade aktier i Åda ab då bolaget höll en extra bolagsstämma i fredags. Stämman hölls för att de kommuner och kommunalförbund som ännu inte blivit aktieägare skulle få en möjlighet att köpa in sig. De aktier som nu återstår att sälja är reserverade för Finströms kommun och Södra Ålands Högstadiedistrikt.

På stämman valdes även styrelse för Åda ab. Kvar sedan tidigare sitter ordföranden Dan E Eriksson samt Runa Tufvesson, Edvard Johansson, Marie Lövgren och Petri Carlsson. Nya styrelsemedlemmar är Erica Sjöström, Kaj Törnroos och Katarina Donning.

Publicerad: tis 3.03.2015 kl.16:06
En brittisk studie har granskat hur spädbarn reagerar på jordnötter. Foto: Wikimedia commons.
En brittisk studie har granskat hur spädbarn reagerar på jordnötter. Foto: Wikimedia commons.

Om man matar spädbarn med jordnötskex under deras första 11 månader, så kan de utveckla ett försvar mot jordnötsallergi.

Det visade en brittisk studie som fokuserat på barn som bedömdes ha hög risk att bli allergiska mot jordnötter. I den grupp som fick jordnötskex hade färre än 1 procent utvecklat allergi när försöken avslutades, jämfört med drygt 17 procent i kontrollgruppen.

Ålands radio har träffat småbarnsmammor på Åland, en som själv är jordnötsallergiker och som aldrig skulle ge sitt barn jordnötskex, samt en som välkomnar studien.

  • Småbarnsmamman Cecilia Pettersson är skeptisk till den nya jordnötsstudien.
Publicerad: tis 3.03.2015 kl.15:50

En 3,5 meter bred väg, utan kvistar som hänger ner över den och som plogas väl på vintern och där man kan vända utan att riskera att köra i föremål. Det är några av de önskemål som Ålands renhållnings ab har på sina kunders vägar.
Renhållningen vill från och med i år ha en bättre och säkrare arbetsmiljö för sina chaufförer och därför har man tagit fram användarvillkor som kunderna måste uppfylla. Det är upp till fastighetsägarna att bekosta eventuella åtgärder, och uppfyller man inte villkoren kan renhållningen vägra att hämta sopor från just den platsen.
   - Det finns något enstaka fall där det förekommit, men det är inte vanligt, säger renhållningens vd Robert Nylund.

  • Renhållningens vd Robert Nylund beskriver hur en bra väg till en hämtningsplats ska se ut:
Publicerad: tis 3.03.2015 kl.15:47
Alexandra Walk-Liljeroos arbetar med Folkhälsans projekt "Vision Nolltolerans".
Alexandra Walk-Liljeroos arbetar med Folkhälsans projekt "Vision Nolltolerans".

Nästan var tredje sjundeklassare i Finland spelar någon form av penningspel, trots att det gäller18 års-gräns för spel om pengar. Det visar en undersökning som publicerats i tidningen Karjalainen. Det handlar om spel om pengar på spelautomater, kortspel eller internet. Enligt undersökningen har spelandet nått en riskfylld nivå för omkring fem procent av eleverna. Alexandra Walk-Liljeroos som arbetar med Folkhälsans projekt ”Vision Nolltolerans” säger att problemet finns även på Åland.
   - Jag har märkt en oro bland föräldrar som gärna vill diskutera frågor om spelmissbruk, säger Alexandra Walk-Liljeroos.
Enligt den finländska undersökningen kan mycket spelande också ha ett samband med dålig framgång i skolan och andra sociala problem.

  • Alexandra Walk-Liljeroos intervjuas av Albin Dahlin.