Nyheter

Publicerad: fre 30.09.2016 kl.10:55

En man i 40-årsåldern har av tingsrätten dömts till 1.125 euro i böter för sjöfylleri.

Mannen körde i somras med en fritidsbåt med 150 hästkrafters motor på Slemmern i Mariehamn trots att han hade minst 1.07 promille alkohol i utandningsluften. Mannen medgav gärningen och dömdes till 25 dagsböter á 45 euro.

Reporter: Bengt Hannus
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: fre 30.09.2016 kl.07:23

En integrerad skyddszon, fosfordamm och tvåstegsdike, det är tänkbara åtgärder som Ålands vatten genomför för att förbättra miljön i vattentäkterna Långsjön och Markusbölefjärden. Landskapsregeringen har beviljat 50.000 euro ur PAF-medel för att Ålands vatten med experthjälp ska ta fram så många förslag på åtgärder som möjligt och genomföra minst två av dem. Däremot blev det avslag på begäran om 25.000 euro för att kartlägga utsläppskällor kring ytvattentäkterna. Det ingår redan som en del i projektet att ta fram en vatten- och avloppsplan för hela Åland, menar landskapsregeringen. Och det projektet är redan finansierat.

Reporter: Ulf Weman
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: fre 30.09.2016 kl.06:35

45 dagsböter på totalt 945 euro och körförbud till i juli nästa år blev domen mot en 28-åring som tingsrätten dömde för rattfylleri och trafikförseelse. Mannen körde i mars en personbil med släpvagn trots att han hade minst 0,6 promille alkohol i utandningsluften. Dessutom var släpvagnen obesiktad och saknade fungerande belysning.

En annan bilist som i går fick sin dom var en 38-åring som förra veckan åkte fast i Mariehamns Västerhamn. Mannen hade då cirka 0,7 promille alkohol i utandningsluften och dömdes till 40 dagsböter på totalt 240 euro för rattfylleri, samt körförbud till i mars 2018.

Reporter: Bengt Hannus
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: fre 30.09.2016 kl.06:03
Från och med i morgon får man böter för fortkörning om man kör 7 kilometer i timmen över maxhastighet. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.
Från och med i morgon får man böter för fortkörning om man kör 7 kilometer i timmen över maxhastighet. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

I morgon , första oktober, ändras reglerna för när man kan bötfällas för fortkörning från 8 till 7 kilometer i timmen över maxhastighet. Det här är ett beslut som har fått mycket kritik på rikssidan , eftersom många trafikanter anser att en kilometer i timmen hit eller dit inte spelar någon större roll.

Åländska bilister som Ålands Radio talat med säger att de ofta kör lite snabbare än vad hastighetsbegränsningen är. Många vet att man får köra lite fortare än gränsen utan att få böter, men exakt hur fort är det få som har stenkoll på.

I Åland idag senare i dag ska vi höra hur polisen ser på de nya reglerna för när man kan bötfälla för fortkörning.

Reporter: Tua Åström
redaktionen@radiotv.ax

  • Tua Åström frågade bilister på stan hur de förhåller sig till hastighetsbegränsningarna:
Publicerad: fre 30.09.2016 kl.05:44

I dag klart, 14 grader och friska vindar från väst på dagen och sydväst i kväll. I natt avtar vinden och i morgon fortsatt klart med omkring 14 grader och måttlig västlig vind. På söndag mest klart, 14 grader och svag varierande vind.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Västlig till sydvästlig vind, 13-17 meter per sekund, på Norra Östersjön och Skärgårdshavet upp mot 21 meter per sekund. I kväll avtar vinden något. Regnskurar, möjligen åska.