Nyheter

Publicerad: tis 22.07.2014 kl.15:24

Samtliga de personer som greps i samband med ett inbrottsförsök i Tipsettan i Mariehamn i söndags anhölls i går kväll av polisen misstänkta för grov stöld. I söndags beslagtog polisen bilar som de misstänkta använde vid inbrottsförsöket, detta för att leta efter bevis i bilarna.

   Polisen hade på förhand fått vetskap om att de troligen skulle begå något brott på Åland, och att det troligen rörde sig om butiker i centrala Mariehamn. Därför fanns polisen på plats och kunde gripa de misstänkta.

   Polisen vill ännu inte berätta några detaljer om antalet gripna, nationalitet eller kön. Första förhör har gjorts med de misstänkta. Flera förhör kommer att göras med de misstänkta, och dessutom ska målsägande och vittnen förhöras.

Publicerad: tis 22.07.2014 kl.14:48
Ålandskungen Julius Sundblom omgiven av unga politiker från riket, Henrik Nyholm, vänsterunga, Ida Schauman, svensk ungdom och Anette Karlsson, socialdemokratiska studerande. Foto: Ulf Weman

Åland är en bro för Finland mot resten av Norden, och Åland kunde också bidra till att öka intresset i Finland för det svenska språket. Det menar några av de unga finländska politiker som i dag besökt Åland för att lära sig mer om landskapet och självstyrelsen.

   26 representanter för samtliga rikspartier deltog i ålandsbesöket, inbjudna av Ålands näringsliv och landskapsregeringen. Men informationen till deltagarna skedde på engelska i stället för på svenska. Kanske ett symptom på svenskans ställning i Finland i dag. Ida Schauman från Svensk ungdom och Anette Karlsson från Socialdemokratiska studerande, efterlyser bättre undervisning i svenska i Finland, där man också tar med Åland och åländsk kultur i undervisningen.

  • Ida Schauman och Anette Karlsson efterlyser bättre undervisning i svenska i Finland:
Publicerad: tis 22.07.2014 kl.13:37

I dag hölls en rättegång mot en man som stod åtalad för grov förskingring och grovt bedrägeri. Mannen erkänner att han tagit drygt 26.000 euro från en handikappad nära anhörigs konto, men hävdar att det fanns muntlig tillåtelse.

   Från ett annat konto har han flyttat över drygt 31.000 euro efter att ha lurat bankpersonalen och sagt att han haft hand om ekonomin för den nära anhöriga. I det senare fallet har en förlikning med banken uppnåtts. Mannen har varit utsedd till familjemedlemmens intressebevakare, men enligt den skriftliga bevisningen ska han inte sköta om de ekonomiska delarna.

   Dom i målet kommer om ett par veckor.

  • Owe Sjöblom rapporterar:
Publicerad: tis 22.07.2014 kl.13:10

Friidrott: Under två kvällar ska åländska mästerskap i friidrott avgöras. Mästerskapet inleds i kväll klockan 18.30 och fortsätter i morgon samma tid. Det är seniorerna och juniorer som är 17 och 19 år gamla som gör upp om medaljerna. Totalt ska det tävlas i tretton grenar där sprint- och medeldistanslöpning, hopp och kast ingår. Det som saknas på programmet är långdistansloppen.

Publicerad: tis 22.07.2014 kl.13:07

Fotboll: I kväll är det finaldags i Ålandsmästerskapet i fotboll, både för damer och herrar, och platsen är Vikingavallen i Jomala. I damernas final möts IFK Mariehamn och Åland United, matchen startar klockan 18.00. I herrarnas final möts FC Åland och IFK Mariehamn, den matchen startar klockan 20.00. IFK gick direkt till final, medan FC Åland vann serien där de övriga lagen var med och som spelades i vintras.