Nyheter

Publicerad: ons 16.04.2014 kl.12:20

Diskussionerna pågår om huruvida Brändö kan ta emot flyktingar. I mitten av maj väntas arbetsgruppen som tar reda på förutsättningarna för det vara klar.

   -Det är inget hinder att ta emot flyktingar bara för att man är en liten kommun och jag upplever att tongångarna är rätt positiva, även om inget beslut är fattat, säger Niklas Feiring, som är socialchef i Brändö och som ingår i arbetsgruppen.

   Innan några beslut kan fattas av kommunerna krävs en ny förordning i riket som klargör hur kommunerna ska kunna ta del av det statliga stödet för att ta emot flyktingar.

Publicerad: ons 16.04.2014 kl.11:55

Ålands Trädgårdshall i Jomala har av en jury utsetts till Årets Företag år 2013. Bakom utmärkelsen står Företagarna på Åland.

   I motiveringen sägs bland annat: ”Ålands Trädgårdshall är ett livsmedelsföretag som med målmedveten satsning på kvalitet, teknik och produktutveckling klarat sig väl i en mycket konkurrensutsatt bransch där även det geografiska läget medför betydande utmaningar.”

   Ålands Trädgårdshall sysselsätter 24 personer på årsbasis och förädlar åländsk frukt, lök och grönsaker som till 97 procent exporteras till Finland. Företaget finns i Gölby i Jomala och hade det senaste året elva miljoner euro i omsättning.

Publicerad: ons 16.04.2014 kl.11:53

En man har fått 14 dagsböter för hemfridsbrott. I december i fjol gick mannen hem till en annans hus utan tillåtelse och bultade på dörren. Den som bodde i huset blev skrämd, sprang därifrån och gömde sig i skogen och larmade polisen.

   Nu är polisens förundersökning klar, ärendet förs inte till åklagaren utan polisen har beslutat att mannens ska betala 14 dagsböter för hemfridsbrott.

Publicerad: ons 16.04.2014 kl.11:50

Den första maj drar vårjakten på guding igång.

   -Vill man komma med i listorna innan första maj så är det bra skicka in sin ansökan senast nu under påsken, säger landskapets jaktförvaltare Roger Gustavsson.

   Hittills har 1.700 ansökningar om att delta i jakten kommit in till landskapsregeringen. Förra året var det totala antalet 2.300. Tidigare skickade landskapet ut ansökningshandlingarna, men nu får jägarna själva skicka in sin ansökning via landskapsregeringens hemsida. Alla får skjuta två gudingar per dygn och den totala åländska kvoten är 3.800. Under förra årets vårjakt fälldes 2.200 gudingar.

Publicerad: ons 16.04.2014 kl.10:23

Resten av dagen får vi övervägande soligt, 5 grader och svaga växlande vindar. I natt blir det halvklart, 5 grader och måttliga sydvästliga vindar. I morgon väntas vi få halvklart, 6 grader och friska sydvästliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: I eftermiddag tilltagande sydlig till sydvästlig vind, från i kväll 6-10 meter per sekund. God sikt.