Nyheter

Publicerad: tis 26.07.2016 kl.21:59

Ett alarm om enbuskar och annan skärgårdsterräng som börjat brinna på Hästholm, Vårdö kom vid halv fyra-tiden på eftermiddagen. Enligt räddningschef Lennart Johansson var det ett område på ungefär 50 gånger 100 meter som tog eld av okänd orsak. Lumparlands FBK ryckte ut och manskap från Strandnäs FBK samt Jomala FBK hjälpte också till. Även sjöräddning och gränsbevakningen var inblandade för transport. Ingen egendom eller person ska ha varit i fara. Elden är nu släckt och uppdraget slutfört ungefär sex timmar efter att alarmcentralen meddelade om markbranden. Marken är nu överlämnad till markägarna för övervakning.

- Ett tiotal brandmän ryckte ut och fick omgående kontroll på branden men eftersläckningen tog rätt länge då marken måste blötläggas. Orsaken till branden är okänd men det handlar inte om ett misstänkt brott, säger räddningschef Lennart Johansson.

Reporter: Emma Lindvall
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: tis 26.07.2016 kl.17:20

Ulvens döttrar gör sin enda konsert på Åland i sommar den 8 augusti på Kumlinge konsert och kulturkväll. De startar sin sommarturné där som sedan går vidare till Österbotten och Estland för sammanlagt sex konserter.

Förutom konserten med Ulvens döttrar så erbjuder Kumlinge konsert och kulturkväll mat och fika samt konserter med lokala artister.

Reporter: Erika Pettersson
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: tis 26.07.2016 kl.16:54

Ikväll halvklart 19-21 grader och sydlig vind 4 meter per sekund. I natt regn och 19 grader. Och imorgon bitti till en början sol, 17 grader och svag vind åt väst.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:
Vind omkring syd 4-9 meter per sekund. I kväll lokalt regn- eller åskskurar. I natt mot väst till sydväst vridande och avtagande vind, i morgon bitti 2-6 meter per sekund och lokalt dis.

Publicerad: tis 26.07.2016 kl.15:47
Dag Lindholm från Ålands sjöräddningssällskap. Foto: Andreas Johnsson
Dag Lindholm från Ålands sjöräddningssällskap. Foto: Andreas Johnsson

Ibland kan det vara svårt att upptäcka någon som håller på att drunkna, det berättar sjöräddningens verksamhetsledare Dag Lindholm. Han berättar att bilden av att någon sprattlar i vattnet och skriker på hjälp inte alltid stämmer.

Enligt Dag Lindholm skiljer det mellan olika tillbud, men han berättar att en kraftigt nedkyld person tillexempel rör sig ytterst lite och försöker vinka så gott hen kan innan hen sjunker.

Dag Lindholm berättar också att nedkylning är en av de största drunkningsorsakerna på våra breddgrader.

Reporter: Andreas Johnsson
redaktionen@radiotv.ax

  • Dag Lindholm om drunkningsolyckor:
Publicerad: tis 26.07.2016 kl.14:30

Återvinningscentralen i Ödanböle är under ombyggnation. Man har nyligen blivit klara med att bygga en omlastningsramp som gör det lättare att sortera det grövre avfallen.

Den första augusti kommer man börja med en ny återvinningscentral, en så kallad ÅVC-ramp, som ska göra det lättare för privatpersoner att komma och återvinna sitt avfall. Rampen kommer ha två körfiler och det kommer finnas tak över så man inte ska bli blöt, berättar Ålands problemavfall Ab:s vd Jesper Svanfelt. ÅVC-rampen kommer slå upp portarna för allmänheten efter årsskiftet.

Reporter: Freddy Hagström
redaktionen@radiotv.ax

  • Jesper Svanfelt intervjuas av Freddy Hagström:
Klicka för att se större bilder
  • Jesper Svanfelt. Foto: Freddy Hagström
  • Återvinningscentralen i Ödanböle. Foto: Freddy Hagström