Nyheter

Publicerad: mån 25.05.2015 kl.17:03

Varor till ett värde av nästan 566 miljoner euro importerades till Åland förra året. Det var en ökning med 10,6 procent jämfört med varuimporten 2013. Handelsbranschen stod för den största importen och de viktigaste importvarorna var levande djur och animaliska produkter följt av maskiner, apparater och redskap.
Varorna som exporterades från Åland i fjol var värda ungefär 276 miljoner euro, en minskning med 1,3 procent jämfört med 2013. Tillverkningsindustrin stod för den största exporten och de viktigaste exportvarorna var plast- och gummivaror.

Publicerad: mån 25.05.2015 kl.16:11
Infrastrukturdirektör Kaj Söderlund och infrastrukturnämndens ordförande Roger Jansson meddelade i dag att gatubeslysningen i stan tänds igen i kväll. Foto: Tomas Tornefjell.
Infrastrukturdirektör Kaj Söderlund och infrastrukturnämndens ordförande Roger Jansson meddelade i dag att gatubeslysningen i stan tänds igen i kväll. Foto: Tomas Tornefjell.

- Vi har beslutat oss för att tända gatubelysningen från i kväll och det gäller för stadens samtliga distrikt. Det säger infrastrukturnämndens ordförande Roger Jansson.

Att ha gatubelysningen släckt under ett par månader hade inneburit en besparing på 15 000 euro, som nu måste sparas in på något annat.

- Jag blev själv lite chockad när jag såg hur mörkt det blev utan belysning under en mulen kväll, säger infrastrukturnämndens ordförande Roger Jansson.

Publicerad: mån 25.05.2015 kl.15:44

Ett e-postmeddelande från avsändardomänen skatteverket.net cirkulerar i Sverige och enligt Ålands skattedirektör Raija-Aller Mattsson har även ålänningar fått mejlet.

Mejlet handlar om att deklarationen inte är komplett och uppmanar mottagaren att öppna en bifogad zip-fil, som troligtvis innehåller ett virus eller en skadlig kod.

Skatteverket i Sverige tipsar om att man raderar mailet utan att öppna, svara på det eller klicka på några länkar i det.

Publicerad: mån 25.05.2015 kl.15:36

Resten av eftermiddagen får vi halvklart väder, runt 12 grader och måttlig sydlig vind. I kväll och i natt mulet uppehållsväder, 8-9 grader och måttlig sydlig vind. I morgon först halvklart men från eftermiddagen mulet med lätt regn, upp mot 13 grader och svag till måttlig sydlig vind.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet: Sydlig till sydvästlig vind 6-10 meter per sekund, från i natt 3-7 meter per sekund. Dis och lokalt något regn.

Publicerad: mån 25.05.2015 kl.15:00

Villkorligt fängelse i 45 dagar. Det blev tingsrättens dom mot en man i 30-årsåldern som fälldes för straffbart bruk av narkotika, rattfylleri, olovlig körning och narkotikabrott. Mannen hade sommaren 2013 olagligen brukat narkotikaklassade läkemedel, amfetamin och cannabis. Han hade också kört moped under påverkan av narkotika och utan giltigt körkort.

Mannen har flera gånger tidigare dömts för såväl narkotika- som trafikrelaterade brott.