Nyheter

Publicerad: tis 27.01.2015 kl.13:25
Arbetarskyddsinspektör Henning Karlsson. Foto: Owe Sjöblom.
Arbetarskyddsinspektör Henning Karlsson. Foto: Owe Sjöblom.

Henning Karlsson vid arbetarskyddet menar att det har blivit både bättre och sämre inom restaurangbranschen när det gäller följande av avtal och villkor för de anställda.
Det som Karlsson säger att har blivit bättre är att arbetsgivarna i större utsträckning har ordning på arbetsschema och att de oftast följs. Men trots det så är det någon som kommer in till arbetarskyddet efter varje sommar och har klagomål att uppgjorda avtal inte följts.
- Men det som särskilt har ändrat under de 10-15 senaste åren är ökningen av utländsk arbetskraft som inte har tillräckliga kunskaper om finländska arbetsrättssystemet och där finns risken att dom blir utnyttjade, säger Karlsson.

  • Ari Wolff, Amanda Sundin och Henning Karlsson intervjuas av Owe Sjöblom.
Publicerad: tis 27.01.2015 kl.13:07

Risken ökar att kommunerna inte längre har råd med investeringar. Det är en slutsats som utvärderingen av det så kallade landskapsandelssystemet kommit fram till. I dag presenterades utvärderingen, gjord av Robert Lönnqvist.

Landskapsandelarna är landskapets bidrag till kommunerna för lagstadgad service, där grundskolorna och den sociala servicen är de stora bitarna. Utvärderingen visar också att samarbetsstödet används lite av kommunerna. Nu skall en parlamentarisk kommitté tillsättas för att förändra systemet, men något tvång för att öka samarbetet mellan kommunerna vill inte finansminister Roger Nordlund, centern, se.

- Jag hoppas vi kan finna morötter för ett ökat samarbete, för vi har stora utmaningar framför oss så att befolkningen får den service de har rätt att kräva, säger Roger Nordlund.

  • Roger Nordlund och Erik Brunström intervjuas av Ulf Weman.
Publicerad: tis 27.01.2015 kl.12:48

Det krävdes omröstning när kommunfullmäktige i Saltvik i går valde ordförande och viceordförande. Centern föreslog att Jan Salmén skulle få fortsatt förtroende för uppdraget men Christian Ekström, Saltvikslistan, föreslog att tidigare viceordförande Tommy Sjöblom skulle väljas. Omröstningen slutade ändå 9-6 till Salméns fördel vilket innebär att Sjöblom fortsätter som viceordförande.

Publicerad: tis 27.01.2015 kl.12:47

Öppna högskolan har tagit fram en ny webbaserad kurs om ö-kunskap som heter How to read an Island. Kursledare är Christian Pleijel, som också skrivit en bok med samma namn.

Kursens fokus är öarna i Europa, bland annat deras kommunikationer, energiförsörjning, hållbarhet, ledning, turism och kultur. Kursen avslutas med ett eget arbete om en ö man vill fördjupa sig i.

Kursen ger 10 studiepoäng och sista anmälningsdag är den 30 januari.

Publicerad: tis 27.01.2015 kl.11:19

Hade du problem med att logga in på de sociala medierna Facebook eller Instagram i morse? Då var du inte ensam.

Användare över hela världen hade problem mellan klockan åtta och nio, vilket de berättade om på Twitter, som funkade utan problem medan konkurrenterna låg nere.
Instagram har gått ut och sagt att det var ett strömavbrott som orsakade problemen.