Nyheter

Publicerad: ons 20.08.2014 kl.15:05

Först betonar Svenska riksdagsgruppen vid sitt sommarmöte i Åbo att Finland ska ha en aktiv roll i konflikten i Ukraina och dela med sig av sina erfarenheter av konfliktlösning som kommer fram i Ålandsmodellen. Men i ett nytt korrigerat pressmeddelande sju minuter senare har man plockat bort meningen om Åland.

   -Det första pressmeddelandet var en arbetsversion som gick ut av misstag, säger Svenska riksdagsgruppens lagstiftningssekreterare Erik Munsterhjelm i ett mejl till Ålands Radio.

   Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér är besviken över att det inte står någonting alls om Åland i pressmeddelandet från Åbo-mötet.

   -Ordet ”Ålandsmodellen” hade inte heller jag velat haft i pressmeddelandet, utan det heter ”Ålandsexemplet”. Men sedan blev det diskussion, och på grund av tidsbrist ströks hela meningen, säger Elisabeth Nauclér till Ålands Radio.

Publicerad: ons 20.08.2014 kl.14:45
Flundra med fiskiglar utanför Gotland. Foto: Oceana/ Carlos Minguell

Den internationella vattenmiljöorganisationen Oceana har lanserat en hemsida för att samla in uppgifter om sjuk och död fisk i Östersjön. Oceana har under flera expeditioner i Östersjön de senaste åren observerat död och sjuk fisk i områden med dålig vattenkvalitet.

   Nu vill organisationen med hjälp av en ny hemsida få in uppgifter från allmänheten om förekomst av fisk i dåligt skick. På hemsidan går det att se var död och sjuk fisk har observerats, det är bland annat på flera platser runt Åland.

   Oceana ska använda informationen från allmänheten för att upprätta en databas, och organisationen är intresserade av information om fisk som är död, döende, sjuk eller som på annat sätt uppfattas som onormal.

  • Enligt Oceanas havspolitisk rådgivare Magnus Eckeskog är det är oklart varför fisken dör:
Publicerad: ons 20.08.2014 kl.14:01

Polisen har överlämnat ett misstänkt fall av grovt äventyrande av trafiksäkerheten, olovlig körning samt ett antal trafikförseelser till åklagaren för åtalsprövning. I slutet av juli i Mariehamns centrum struntade en mopedist i polisens stopptecken utan körde vidare mot rött och i högt fart längs gång- och cykelbanor.

   Polisen sökte senare upp mopedisten i dennes hem och mopedisten delgavs misstanke om en rad brott och fick också körförbud. 

Publicerad: ons 20.08.2014 kl.13:27
Gea Jansen är vicerektor på Strandnäs skola. Foto: Owe Sjöblom.

-Det skulle vara både positivt och negativt om det kommer en lag mot mobbning, men de positiva sidorna överväger så jag säger ja till det. Det säger Gea Jansén som är vicerektor på Strandnäs skola.
   Undervisningsminister Krista Kiuru har lyft frågan i riket och säger till Hufvudstadsbladet att hon är beredd att lagstifta mot mobbning för att få bukt med problemen inom skolan där upp till 15 procent faller offer för mobbning.
   Åland har egen behörighet i den här frågan och utbildningsminister Johan Ehn är inte helt avvisande till en tanke på eventuell lag. Om skolan anser att det är bästa vägen att gå så är han beredd att diskutera frågan.

  • Gea Jansén ser både positiva och negativa sidor med en lag mot mobbning:
Publicerad: ons 20.08.2014 kl.13:07

Resten av dagen får vi halvklart och i kväll eventuellt lätt regn, 17 grader och måttliga sydvästliga vindar. I natt blir det mest klart, 14 grader och måttliga västliga vindar. I morgon torsdag väntas vi få halvklart, 18 grader och friska sydvästliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Sydvästlig vind, 8-12 och på norra Östersjön uppemot 15 meter per sekund. Regn- och åskskurar.