Nyheter

Publicerad: mån 4.05.2015 kl.15:14

I kväll blir det mulet men uppehåll, omkring 10 grader och måttlig sydostlig vind. Eventuellt lätt regn under kvällen och natten.I morgon får vi 6-8 grader varmt och svaga sydostliga vindar

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Tilltagande vind omkring sydost, på eftermiddagen 7-11 m/s. I natt avtar vinden något, på efternatten 5-9 m/s.På förmiddagen på Norra Östersjön fortfarande avtagande.
God sikt, i kväll och i natt lokalt regn.

 

Publicerad: mån 4.05.2015 kl.14:43
Jan-Erik och Leif Lindman i J&L Shipping tar över den tvärgående skärgårdslinjen med sin danska färja den 15 juni. Foto: Ulf Weman

Man får med hela Kumlinges befolkning, det är luftkonditionering ombord och ett högtalarsystem som berättar när det är tio minuter kvar till angöring av Överö färjefäste. Idag presenterade bröderna Jan-Erik och Leif Lindman sitt nyförvärv, ms Odin, som skall sättas i trafik på den tvärgående linjen om en dryg månad.
50 personbilar och 338 passagerare ryms ombord och höjer kapaciteten betydligt på linjen. Den före detta danska färjan seglades hem i helgen och skall nu få ramper i för och akter så att man kan angöra de åländska färjefästena. Hur mycket J&L Shipping, bröderna Lindmans nya rederi, betalat för färjan vill man inte berätta.

- Nej, men priset passade oss och den är väl omskött och har varit upplagd bara i några månader, säger Leif Lindman, som blir skeppare ombord.

Några problem att få besättning har det inte varit. Fyra man i ett tvåvaktssystem räknar man att klara sig med. Vill ni se ett bildreportage från Odin kan ni gå in på radions hemsida, radiotv.ax, och klicka på fliken Åland idag. Ett längre reportage från dagens visning kan ni höra i Åland idag klockan 16.40

  • Ulf Weman rapporterar om ms Odin
Publicerad: mån 4.05.2015 kl.14:04
Inger Lundberg tidigare vl på sjökvarteret. Foto: Owe Sjöblom

Inger Lundberg som tillträdde som ny verksamhetsledare för Sjökvarteret för två månader sedan har sagt upp sig under prövotiden.

- När jag sökte jobbet som verksamhetsledare så ville jag utveckla Sjökvarteret som ett besöksmål och utveckla museidelen, men det är så mycket annat som hamnar före så det finns inte tid för utvecklandet, säger Inger Lundberg.
Tjänsten som verksamhetsledare är på 60 procent och Lundberg anser att det är orimligt att hinna med det som är tänkt på den tiden.
- Skulle det finnas obegränsat med pengar och jag fick bestämma så skulle den här tjänsten vara heltid och dessutom skulle det behövas minst två personer till för att sköta de sysslor som finns idag, avslutar Lundberg.

  • Inger Lundberg intervjuas av Owe Sjöblom
Publicerad: mån 4.05.2015 kl.12:46

Alternativet att låta statsskatterna stanna kvar på Åland utan att gå till statskassan i Helsingfors, är ett risktagande som kan innebära minskade intäkter för Åland. Det varnar landskapsregeringen för i sitt utlåtande över Ålandskommitténs delbetänkande som presenterades i vintras. Ålandskommittén skall nu fortsätta sitt arbete med att bland annat utreda beskattningsfrågan. Att hålla kvar det så kallade avräkningssystemet i någon form istället för en egen beskattningsrätt gör att landskapet fortsättningsvis saknar möjligheter att anpassa intäkterna efter åländska förhållanden, påpekar landskapsregeringen. I sitt utlåtande trycker man också på att resurserna för svenskspråkig service utökas och att skyldigheten att ge service på svenska också utvidgas till andra institutioner än statliga myndigheter som sköter förvaltningsuppgifter. Landskapsregeringen är också tveksam till det föreslagna systemet för landskapets övertagande av behörigheter från riket, där riksdagen kan få för stora befogenheter att stoppa dem.

Publicerad: mån 4.05.2015 kl.11:23

Östra Saltviks frivilliga brandkår får lov att bygga om brandstationen i Rangsby. Det har byggnads- och miljönämnden bestämt.
Brandkåren ska höja taket och ändra fasaden på en del av stationen samtidigt som man byter ut två små portar mot en stor port.
- I dagsläget är det väldigt trångt för dem att komma in och ut med brandbilen och därför vill de göra de här ändringarna, säger Erika Gottberg som är byggnads- och miljöinspektör på Saltviks kommun.