Nyheter

Publicerad: ons 5.08.2015 kl.07:17

Åland är en viktig del för oss och något vi kan vara mycket stolta över. Det säger den nya Ålandsministern och kommunikationsministern i riksregeringen Anne Berner som i går besökte Åland. Syftet med besöket var att bekanta sig med politiker, tjänstemän och representanter för näringslivet.

Berner säger att revideringen av självstyrelselagen är en av de viktigaste Ålandsfrågorna den här mandatperioden, och hon är öppen för att diskutera en självstyrelselag som medför en utökad behörighet för Åland.
- Jag försöker ta reda på vad det finns för intressen och behov, vad eventuella förändringar skulle leda till och hur vårt samarbete skulle fungera i framtiden, säger hon.

I eftermiddagens Åland i dag kan ni höra mer om det här och då får ni också veta vad Viking Lines vd Jan Hanses och Anne Berner diskuterade under gårdagens möte.

Publicerad: ons 5.08.2015 kl.07:16

Grelsby Kungsgård i Finström har fått nya hyresgäster. Efter att ha stått utan inneboende i nästan två decennier flyttar familjen Hilander in i den anrika gården som underhyresgäst till Stefan Simonsen som hyr den av landskapsregeringen.

Det var för fyra år sedan som kulturarbetaren Simonsen skrev under ett 30-årigt hyreskontrakt för att bedriva kulturverksamhet för barn. Planerna blev inte av men bostadshusets bottenvåning har renoverats och Stefan Simonsen välkomnar nu de nya gästerna som sedan i våras bedrivit ridskola i Grelsby.
Kungshuset härstammar från 1300-talet och både Gustav Vasa och Gustav II Adolf har vistats på godset. Det var dessutom en viktig skådeplats under finska vinterkriget.

Tisdagen den 11:e augusti hålls en auktion och loppis för att tömma huset på möbler.

  • Hyresvärden Stefan Simonsen välkomnar de nya underhyresgästerna:
Publicerad: tis 4.08.2015 kl.16:55

Efter ett inlägg på Facebook där Ålandstrafikens enhetschef Gilla Karlsson uttalat sig om förhållandena på fartyget M/S Ejdern har diskussionen om var gränsen går mellan ens offentliga och privata person kommit upp till ytan.

Gilla Karlsson säger att hon med facit i hand ångrar utspelet och att hon i fortsättningen inte kommer att posta inlägg som rör hennes arbete på Facebook och att hon tycker att det är svårt att dra gränsen för vad som är privat och inte.

Anders Sims, kommunikatör på Paf, säger att många inte är medvetna om kraften i sociala medier och att det generellt bör finnas mer kännedom om vad man kan lägga ut och inte. Han säger att det är lite speciellt på Åland eftersom många använder Facebook som en åsiktskanal för offentliga åsikter till skillnad mot i till exempel Sverige där det mesta som skrivs på Facebook är av mer privat natur.

  • Gilla Karlsson säger att hon ångrar inlägget och att hon kommer att tänka sig för i framtiden:
Publicerad: tis 4.08.2015 kl.16:14

En bilist körde vid halv fyra tiden idag av Nya Godbyvägen i Möckelby. I bilen befann sig två personer, båda är oskadda. Bärgning av bilen pågår, vilket kan påverka trafiken på platsen.

Publicerad: tis 4.08.2015 kl.14:46
Erica Sjöström, ordförande i Ålands aktiesparare. Foto Jokim Härdner.
Erica Sjöström, ordförande i Ålands aktiesparare. Foto Jokim Härdner.

Det på sina håll turbulenta ekonomiska läget i världen påverkar aktiesparare på Åland. Erica Sjöström, ordförande i Ålands aktiesparare säger att det bästa tipset är att hålla koll på vad som händer i omvärlden och att ha aktierna spridda i olika sektorer, då vissa kriser slår hårdare mot vissa branscher.

De största hoten mot ekonomin här är enligt Erica Sjöström krisen i Grekland och Rysslands agerande.

  • Erica Sjöström intervjuas av Joakim Härdner: