Nyheter

Publicerad: fre 12.02.2016 kl.16:14

Självstyrelsepolitiska nämnden hörde i dag näringsminister Camilla Gunell, socialdemokrat, och lantrådet Katrin Sjögren, liberal, med anledning av det uteblivna stödet till vindkraften.
Talman Johan Ehn, moderat, hade kallat till mötet och han säger att nämnden delar landskapsregeringens besvikelse över beslutet och åsikt att det är viktigt att återuppbygga förtroendet mellan Åland och riket.
Nämnden framhöll också att det är viktigt att man skapar ett system för hur landskapsregeringen ska föra diskussioner med riket, och att man i framtiden ser till att det finns ett juridiskt stöd i de frågor som diskuteras.
- Om det låser sig måste man kunna gå tillbaka och få ett avgörande ur ett juridiskt perspektiv. Man måste utse någon som har en slags skiljemannaroll, säger talman Johan Ehn.

Reporter: Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax

Publicerad: fre 12.02.2016 kl.15:18

I kväll får vi mulet uppehållsväder, 1 minusgrad och måttlig västlig vind. I natt klart väder, 2 minusgrader och måttlig sydvästlig vind. I morgon först halvklart och på kvällen mulet uppehållsväder, runt 0 grader och måttlig sydvästlig vind. Söndagen blir mest mulen och tidvis kan det bli lätt snöfall, 0 grader och måttlig nordlig vind.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring väst, 10-14 meter per sekund. I natt avtagande till sydväst vridande vind, i morgon bitti 7-11 meter per sekund. Snöfall eller blötsnö och tidvis dålig sikt, i kväll bättre sikt.

Publicerad: fre 12.02.2016 kl.15:02

En 21-årig kvinna har dömts till 60 dagars villkorligt fängelse för narkotikabrott. I mars försökte kvinnan föra drygt 40 subutextabletter från Åbo till Åland, men tullen i Långnäs upptäckte att hon gömt tabletterna i kläderna när hon steg i land från färjan.

Det villkorliga fängelsestraffet innebär även att kvinnan ska sättas under övervakning i tre månader, något som hon själv ansett kunde vara till nytta för henne.

Reporter: Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax

Publicerad: fre 12.02.2016 kl.15:01

Jomala kommun får 60.000 euro från landskapet för projektet Må bra-TV, eller Äldreomsorg på distans. Bidraget utbetalas i två rater om 30.000 euro. Projektet, där äldre via skärmar kan kommunicera med varandra och med till exempel myndigheter, var till en början Högskolan på Ålands projekt, men nu har alltså Jomala ansökt om att få bli huvudman.
Jomala har fått ungefär hälften av kommunerna med, men flera kommuner har inte ännu gett svar om de vill vara med i projektet.
De kommuner som är med ska dela på kostnaden och förhoppningen är att Jomala ska komma igång med Må bra-TV så fort som möjligt.

Reporter: Eva Ringbom-Fonsell
redaktion@radiotv.ax

Publicerad: fre 12.02.2016 kl.15:00

Skördefestens vänner får 55.000 euro i Pafstöd för sin verksamhet 2016, det har landskapsregeringen beslutat. Dessutom får man 30.000 euro som man får disponera fritt mellan tre specialprojekt man planerar under året. Specialprojekten är en undersökning av skördefestens samhällsekonomiska betydelse, utveckling av temat ”Barn och mat” samt utveckling av verksamheten till att också ordna en vårmarknad.
I samma fördelning bestämdes att Visit Åland får en miljon euro för sin verksamhet. Pengarna ska bland annat användas till en nätbaserad försäljningsplattform, en gemensam evenemangskalender, till att utreda finansieringsförutsättningarna för en evenemangsbyrå, till miljöcertifieringsprojektet Green Key, till tillgänglighetsprojekt och till att medverka i central baltic-projektet vars mål är att digitalisera Bomarsund.
Ålands fredsinstitut får 180.000 euro för sin verksamhet, och Föreningen Norden på Åland får 23.000 euro.

Reporter: Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax