Nyheter

Publicerad: tors 17.04.2014 kl.06:39

Finland kan komma att få betala dyrt för att Åland har tagit så lång tid på sig att lagstifta om energideklarationer. EU har nu fört frågan till EU-domstolen och om det blir fällande dom kan Finland tvingas betala drygt 19.000 euro per dag fram tills dess att den åländska lagen är klar.

   Det omstridda åländska förslaget om lag för energideklarationer fick nyligen bakläxa från Ålandsdelegationen och från Högsta domstolen. Efter det måste lagen skrivas om, men det är ännu inte gjort. Nu ligger ärendet hos lagtingets social- och miljöutskott.

Publicerad: tors 17.04.2014 kl.06:19
Janina Björni Rädda Barnen. Foto: Eva Ringbol-Fonsell.

Behovet av fosterfamiljer och stödpersoner för barn som av någon orsak inte kan bo hemma finns ständigt. Tidigare har fosterfamiljer inte behövt utbildning för att ta sig an ett barn, men det kommer att ändras så att det från år 2015 blir lagstadgat med utbildning för blivande fosterfamiljer. I höst ordnar Rädda Barnen tillsammans med kommunerna och landskapet för första gången en sådan utbildning. Anmälan till kursen ska göras senast den 8 maj.

   -Den är förberedande så att de som deltar verkligen ska kunna fundera igenom om fosterfamiljeskap är något som passar dem, säger Janina Björni som är verksamhetsledare på Rädda Barnen.

   -Det är krävande och det krävs massor av tid och tålamod, men det ger så mycket i slutändan, säger Carita Saku som är fosterförälder sedan nio år.

   År 2011 fanns 20 fosterfamiljer på Åland och i Mariehamn finns idag åtta fosterhem och sex släktplacerade barn.

  • Janina Björni berättar om utbildningen:
Publicerad: tors 17.04.2014 kl.05:27

I dag får vi växlande molnighet, upp emot 10 grader och friska sydvästliga vindar. I natt blir det mulet och på sennatten och i morgon bitti lätt regn. Det blir 4 grader i natt och friska sydvästliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Tilltagande sydlig till sydvästlig vind, från eftermiddagen 11-15 meter per sekund. På efternatten avtar vinden något. Tidvis regn, annars god sikt.

Publicerad: ons 16.04.2014 kl.15:25
Pectus Daniel Eriksson ser inga fel i Brändösatsningen. Foto: Hasse Persson-Bru
Pectus Daniel Eriksson ser inga fel i Brändösatsningen. Foto: Hasse Persson-Bru

- Även Posten Åland har varit intresserade av att etablera sig på Brändö, så det är konstigt att vår verksamhet ifrågasätts. Det säger Daniel Eriksson som är delägare i företaget Pectus, efter att deras verksamhet med tidningsdistribution via Brändö har ifrågasatts. Verksamheten går ut på att distribuera finska tidningar via Åland för att försändelserna ska kunna skickas momsfritt.
Pectus har tidigare inte velat uttala sig offentligt angående sin etablering i Brändö.

- Orsaken till att ligga lågt har varit att det här är en finsk behörighet. Ju mer vi kritiserar varandras verksamhet på Åland, desto mer uppmärksamhet får det i media, och det minskar möjligheterna att hålla distributionen kvar, säger Daniel Eriksson.

 

  • Daniel Eriksson intervjuas av Hasse Persson-Bru
Publicerad: ons 16.04.2014 kl.14:05

Viking Line höll bolagsstämma i dag och hela styrelsen omvaldes, vilket betyder att bland annat Ben Lundqvist fortsätter som ordförande. Stämman beslutade att höja styrelsemedlemmarnas årsarvoden från 17.000 euro per år till 20.000 euro, ordförande får 25.000 euro.
   Viking Line redovisade en rörelseresultat på 34,7 miljoner euro för 2013 och till stor del beror det på försäljningen av Isabella. Resultatet innebar också att det blir en dividend på 50 cent per aktie.

   Bland aktieägare fanns det de som ansåg att utnämningen av Jan Hanses till ny vd för en månad sedan visar på att styrelsen satsar på trygghet och så fanns det de som tyckte att styrelsen kunde ha skött vd-bytet lite smidigare.

  • Aktieägarna Karl-Anders Lindholm och Hilding Holmström