Nyheter

Publicerad: tors 24.07.2014 kl.15:03
Socialinspektör Ulla Rindler-Wrede ser sommaren som högsäsong också för barnskyddsfrågor. Foto: Ulf Weman

Det är på långa ledigheter som exempelvis på sommarlovet som barn känner behov av att prata med någon om sin trygghet. Landskapsregeringen har nu beslutat att fortsätta samarbetet med den svenska föreningen Bris, Barnens rätt i samhället, och ge ett bidrag på 50.000 svenska kronor för nästa år så att också åländska barn kan utnyttja stödtelefonen till Bris och Bris tjänster på nätet. Möjligheten har funnits i åtta år, men hur mycket servicen nyttjas av åländska barn vet man inte.

   -Bris ger inte ut sådan statistik, men på andra vägar får vi emellanåt veta att också åländska barn ringer dit, säger socialinspektör Ulla Rindler-Wrede.

   Hon hoppas ändå att man kan öka informationen till åländska barn om den här möjligheten och om barns rättigheter enligt FN:s barnkonvention. Ny barnombudsman är diskrimineringsombudsman Veronica Larpes-Papadopoulou.

  • Hur mycket Bris telefonservice nyttjas av åländska barn vet man inte säger Ulla Rindler-Wrede:
Publicerad: tors 24.07.2014 kl.14:39

I dag finns risk för stor algtillväxt på södra Åland. Det menar Tom Wiklund som på Facebook driver Vädersidan med cirka 3.000 medlemmar.

   ”Med svaga vindar och temperaturer kring 30 grader växer algerna till sig” skriver Wiklund på Vädersidan. Många medlemmar skickar bilder som visar att riklig algblomning nu har observerats i bland annat Lumparland, Lemland och Föglö.

   Också Finlands miljöcentral bekräftar att det i landets sydvästra havsområden förekommer mycket rikligt med blomningar av blågrönalger. Omfattande blomningar av blågrönalger har observerats i södra Skärgårdshavet, västra Finska viken och norra delen av Östersjön, skriver Finlands miljöcentral i ett pressmeddelande.

Publicerad: tors 24.07.2014 kl.14:38
Dolly Sjöström påverkas inte så mycket utav sommarvärmen på Trobergshemmet. Foto: Nina Eriksén

De senaste dagarna har dagstemperaturen legat över 27 grader. Värmeböljan ser ut att fortsätta, men de flesta verkar klara värmen bra.
   -Jag går och sätter mig ute när det är så här varmt, säger Dolly Sjöström som bor på Trobergshemmet i Mariehamn.
   Mariehamns stads omsorgschef Bitti Vik säger att det är varmt på boendena men att de gör sitt bästa för att svalka de boende.

   -Vi har fläktar på alla avdelningar. De boende är tröttare än de brukar vara, men med mycket vatten och utomhusvistelse i skuggan klarar de sig relativt bra, säger Bitti Wik.

   Också IFK Mariehamns fotbollslag får kämpa med värmen när de tränar.

   -Vi har kortare träningar med mer pauser och vatten, säger assisterande tränaren Peter Lundberg.

  • Dolly Sjöström på Trobergshemmet:
Publicerad: tors 24.07.2014 kl.13:00

Tre män har i dag var för sig häktats av Ålands tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för försök till grov stöld i samband med inbrottet i Tipsettan i Mariehamn i söndags. En kvinna som suttit anhållen sedan i söndags för samma händelse försattes av tingsrätten på fri fot. Samtliga de tre män som i dag häktades är svenskar och i åldern 35-45 år.

   Polisen hade på förhand fått vetskap om att de fyra troligen skulle begå något brott på Åland, och att det troligen rörde sig om butiker i centrala Mariehamn. Därför fanns polisen på plats och kunde gripa de misstänkta.

Publicerad: tors 24.07.2014 kl.12:28

Resten av dagen får vi soligt, omkring 30 grader och svaga nordliga vindar. I natt blir det klart, 19 grader och svaga nordliga vindar. I morgon väntas vi få soligt hela dagen, upp emot 30 grader och svaga mest nordliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Nordlig till västlig vind, 2-6 meter per sekund. I natt avtar vinden något. Mest god sikt.