Nyheter

Publicerad: tis 31.03.2015 kl.07:47

Under förmiddagen mulet men mitt på dagen blir det halvklart, cirka 3 grader och måttlig sydvästlig vind. I kväll och i natt mulet men uppehåll, cirka 2 grader och måttlig sydlig vind. I morgon mulet uppehållsväder, 4 grader och måttlig nordostlig vind. I morgon kväll igen lätt regn.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Till sydväst vridande vind 6-10 meter per sekund. I natt sydlig till sydostlig vind 3-7 meter per sekund. Till en början regn eller snöblandat regn, annars god sikt.

Publicerad: tis 31.03.2015 kl.06:46

Brändö och Kumlinge kommun sällar sig till dem som inte stödjer landskapsregeringens lagförslag om kommunernas socialtjänst, KST. I sitt gemensamma remissvar skriver de att det finns tre huvudpunkter som måste ändras innan de kan ställa sig bakom lagförslaget.

För det första vill Brändö och Kumlinge att alla kommuners skydd mot oönskade förändringar gällande finansieringen av KST ska skrivas in i lagen. Man föreslår att ändringar endast ska få göras om samtliga kommuner godkänner det.

För det andra vill man att alla medborgare på Åland ska ha högst en timmes resväg till en servicepunkt. För att säkerställa detta vill man att en formulering som garanterar tillräckligt närvarande och nära service i periferin skrivs in i lagförslaget.

Slutligen vill man att varje medlemskommun ska ha en röst per påbörjat 500-tal invånare - eller ännu hellre en röst per kommun - i kommunalförbundet.

Publicerad: tis 31.03.2015 kl.06:14

Till följd av regnvädret väntas i dag låga pollenhalter.

Publicerad: tis 31.03.2015 kl.06:11

Det blev inga framsteg i gårdagens medling i den snart tre veckor långa isbrytarstrejken, en konflikt som på torsdag riskerar utvidgas till frakttrafiken. Enligt uppgifter på Yles text-tv fortsätter förhandlingarna hos riksförlikningsman Minna Helle i eftermiddag.

Arbetsgivaren, det statliga isbrytarbolaget Arctia Shipping, godkände förra veckan ett medlingsbud men arbetstagarna som representeras av sjömansunionen och maskinbefälsförbundet är fortfarande är tveksamma.

Publicerad: tis 31.03.2015 kl.05:51

En anställd inom Ålands hälso- och sjukvård är misstänkt för dataintrång respektive grovt dataintrång. Det bekräftade åklagare Mats Ljungqvist vid internationella åklagarkammaren i Stockholm när Ålands Radio kontaktade honom i går.
Enligt uppgifter till radion rör det sig om en läkare som till följd av misstankarna nu blivit avstängd från sitt arbete, men det kan åklagaren varken bekräfta eller dementera. Däremot berättar han att åklagarmyndigheten tagit åländsk polis till hjälp för att beslagta den misstänktes dator.

- I det läget som förundersökningen är just nu kan jag inte berätta vad misstankarna grundar sig i. Om ett par veckor är det möjligt att jag kan säga något mer, säger Mats Ljungqvist.

Ålands Radio har varit i kontakt med ÅHS förvaltningschef Katarina Dahlman och chefsläkare Jaana Lignell men båda avböjer att kommentera. 

  • Reporter Malin Lundberg om misstankarna mot en ÅHS-anställd.