Nyheter

Publicerad: tis 16.09.2014 kl.14:20
Marina Lampinen ska bevaka Ålandsfrågor i EU-parlamentet.

-Det är ännu inte klart hur mycket utrymme Ålandsfrågorna får i mitt nya jobb, det ska vi diskutera med början från nästa vecka. Det säger den socialdemokratiska medarbetaren Marina Lampinen som ska bevaka Ålandsfrågor i EU-parlamentet och som nu påbörjat sitt arbete.

   Hon jobbar som europaparlamentariker Miapetra Kumpula-Natris medarbetare och är 27 år och kommer från Kuopio. De åländska socialdemokraterna sade i samband med EU-valet i maj att en medarbetare skulle jobba med åländska frågor och av 100 ansökningar föll valet på Lampinen.

   -Min huvuduppgift blir att ansvara för de olika intressegrupperna och presskontakterna, men också åländska frågor finns på mitt bord, säger Marina Lampinen.

   Hon säger att Åland intresserar både henne och Kumpula-Natri, och i slutet av oktober ska de besöka Åland.

  • Så här beskriver Marina Lampinen sina arbetsuppgifter:
Publicerad: tis 16.09.2014 kl.14:15

Landskapet kan inte låna pengar till ett bolag som inte finns, och risken är uppenbar att lånet av EU kan uppfattas som ett otillåtet statsstöd. Det menar liberalerna i en budgetmotion i lagtinget i samband med landskapsregeringens förslag till andra tilläggsbudget för i år.

   Landskapsregeringen har föreslagit att de 1,5 miljoner euro som finns i ordinarie budgeten för den så kallade digitala agendan lånas ut till aktiebolaget Ålands digitala agenda. Det är tänkt att bolaget ska samordna landskapets och kommunernas IT-teknik. Men bolaget är ännu inte bildat och har följaktligen ingen styrelse som kan ta beslut om att uppta ett kapitallån från landskapet.

   Liberalerna föreslår att anslaget stryks ur budgetförslaget. Fortsatt debatt om tilläggsbudgeten blir det i morgon i lagtinget.

Publicerad: tis 16.09.2014 kl.14:11
Gun-Mari Lindholm. Foto: Ann-Christine Karlsson.

-Visst är polisen på Åland politiskt styrd genom att deras pengar upptas i landskapets budget, och numera finns också den politiskt tillsatta polisstyrelsen. Men den operativa delen - den har inte politikerna med att göra. Det säger moderata lagtingspolitikern Gun-Mari Lindholm, som var kansliminister, med ansvar för polisfrågor, en stor del av den tid som före detta polismästaren Teijo Ristola var anställd.

   Ristola har i efterhand nu berättat om flera orsaker till att han valde att sluta, bland annat att han tyckte att polisen på Åland i allt för hög grad styrs av politikerna.

   -I praktiken har polisstyrelsen velat gå in i den operativa verksamheten ganska starkt. Man har behandlat många operativa ärenden som Åland inte ens har behörighet över, och det är ganska skrämmande, säger Teijo Ristola till Ålands Radio.

  • Gun-Mari Lindholm:
Publicerad: tis 16.09.2014 kl.12:25

I eftermiddag får vi halvklart och i kväll soligt, 17 grader och svaga sydliga vindar. I natt blir det klart väder, 10 grader och svaga sydliga vindar. I morgon väntas vi få först halvklart och sedan soligt, 17 grader och svaga sydliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Sydlig till sydostlig vind, 1-5 meter per sekund. Lokalt dis eller dimma.

Publicerad: tis 16.09.2014 kl.11:17

Dagens rikstidningar delas inte ut i dag utan först i morgon. Orsaken är att flyget från Helsingfors inte kunde landa på Mariehamns flygplats i dag utan fick vända tillbaka till Helsingfors. Dagens rikstidningar delas alltså ut i morgon.