Nyheter

Publicerad: fre 19.09.2014 kl.13:44

ÅCA och Ålandsbagarn ska inleda samarbetsförhandlingar på grund av dålig lönsamhet. Det är i dag oklart om man tvingas göra personalnedskärningar och i så fall hur många av de 55 anställda på Åland som berörs.

   Framförallt är det försäljningen utanför Åland som går trögt. En viktig orsak till det är att ÅCA och Ålandsbagarn indirekt drabbas av EU:s sanktioner mot Ryssland eftersom andra företags produkter som varit ämnade för export till Ryssland kan säljas billigare på den finska marknaden.

Publicerad: fre 19.09.2014 kl.13:33

I dag inleddes rättegången mot en man som är åtalad för grov förskingring. Enligt åklagaren har mannen förskingrat drygt 10.000 euro i samband med ett byggprojekt på Havsvidden år 2012. Pengarna skulle ha använts till att betala fakturor till olika leverantörer, men har enligt åklagaren använts till privat konsumtion.

   Den åtalade mannen bestrider åtalet om grov förskingring och hävdar att han har använt pengarna till kostnader för sitt arbete med byggprojektet vid Havsvidden.

Publicerad: fre 19.09.2014 kl.13:12

Årets Kulturpristagare i Mariehamn heter Barbro Sundback. Det avslöjade stadens kultur- och fritidsnämnd i dag. I motiveringen till valet av kulturpristagare sägs bland annat att Barbro Sundback får priset för sitt starka engagemang i det lokala föreningslivet, i synnerhet det kulturella.

   Barbro Sundback tog år 2000 initiativ till Kulturföreningen Katrina och är föreningens ordförande. Speciellt i år har föreningen haft framgångar med den nyskrivna operan Magnus-Maria som är ett verk som Sundback tog initiativ till. Priset är på 2.000 euro.

   -Jag är djupt tacksam över att få detta pris, det är en erkänsla för många års kulturellt arbete. Trots att priset är personligt kommer jag på något sätt att dela det med Kulturföreningen Katrina, sa Barbro Sundback i sitt tacktal.

Publicerad: fre 19.09.2014 kl.12:58

Stadsstyrelsen återremitterade i går kväll ärendet om förmedling av ett PAF-lån till Emmaus. Tidigare hade stadsledningen förslagit att förmedlingsprovisionen ska vara två procent, men det har fått kritik från olika håll under den gångna veckan.

   -Vi vill ha mer information om vilka regler som gäller för stadens stöd och hur procentsatser fastställs, säger stadsstyrelsens ordförande Petri Carlsson.
   Emmaus har anhållit om att staden ska förmedla ett lån på 370.000 euro ur PAF-pengar för köpet av gamla Alko-huset, dit Emmaus flyttade i början av året.

  • Petri Carlsson tycker inte att stadsstyrelsen gav ledningen bakläxa:
Publicerad: fre 19.09.2014 kl.12:35

Resten av dagen får vi övervägande soligt, 18 grader och svaga sydostliga vindar. I natt blir det halvklart, 11 grader och svaga sydliga vindar. I morgon väntas vi först få mulet och från eftermiddagen halvklart, 16 grader och svaga sydliga vindar. På söndag blir det mulet och lätt regn, 16 grader och måttliga sydvästliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Vind omkring syd, 2-6 meter per sekund. Lokalt dis, i natt och i morgon bitti också lokalt dimma.