Nyheter

Publicerad: tors 21.08.2014 kl.11:02

I eftermiddag mulet och uppehåll, cirka 17 grader och måttlig sydvästlig vind. I kväll halvklart men i natt mulet något lätt regn. I morgon, fredag, först mulet och regn men på kvällen halvklart och uppehåll. Dagstemperaturen i morgon 17 grader och måttlig vind från sydväst.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Västlig till sydvästlig vind 7-12 meter per sekund. God sikt men regn- och åskskurar kan förekomma.

Publicerad: tors 21.08.2014 kl.10:46

Deltagarna i den internationella sjökrigsövningen Northern Coasts 2014 får information om Ålands status. Landskapsregeringen har, efter överenskommelse med riksmyndigheter, beslutat skicka information på svenska och engelska om Ålands demilitarisering och neutralisering att distribueras till deltagarna.

-Den finska marinen har varit helt medveten om demilitariseringen och i planeringen av övningen beaktat den, säger landskapets europarättschef Michaela Slotte. Enligt henne kom man också överens om motsvarande information i samband med en liknande övning år 2010.

Northern Coasts är en två veckor lång övning som inleds på fredag nästa vecka i Åbo och därefter förflyttas till Bottenhavet, Finska viken och norra Östersjön.

Publicerad: tors 21.08.2014 kl.10:45
Sara Kemetter är aktiv i den katolska församlingen. Foto: Tomas Tornefjell.
Sara Kemetter är aktiv i den katolska församlingen. Foto: Tomas Tornefjell.

-Den katolska församlingen på Åland växer och det finns en stark önskan att öppna en egen kyrka. Det säger församlingsmedlem Sara Kemetter.

Församlingen, som har omkring 250 medlemmar, arrangerar en katolsk mässa en gång per månad i Margaretagården tack vare ett samarbete med Mariehamns församling. Men för att den katolska församlingen på Åland ska kunna växa och utvecklas behöver man en egen kyrka.

-Den bästa lösningen är om vi får köpa en lokal som är anpassad för gudtjänster och andra förrättningar, men det är även möjligt att bygga om en annan typ av fastighet säger Sara Kemetter.

Det största problemet med att öppna en egen kyrka är finasieringen, eftersom den katolska kyrkan i Finland inte har någon beskattningsrätt. 

  • Sara Kemetter intervjuas av Tomas Tornefjell.
Publicerad: tors 21.08.2014 kl.06:36

Omkring 200 parlamentariker, tjänstemän och experter från länderna runt Östersjön deltar i den årliga parlamentariska östersjökonferensen som i år hålls i Olsztyn i Polen med början nu på söndag. Sju ålänningar är med i konferensen, med lagtingsledamoten Karl-Johan Fogelström i spetsen som ordförande för Ålandsdelegation.

Lagtingsledamot Anette Holmberg-Jansson är medlem i en arbetsgrupp om innovationer inom hälso- och sjukvården som lämnar sin mellanrapport vid konferensen. Vice talman Roger Jansson är maritim rapportör för parlamentariska östersjökonferensen, och har tillsammans med en kollega från Tyskland gjort en rapport över sjöfartens belägenhet i Östersjön som också ska presenteras på konferensen. Ålands sjöfartsmuseums chef Hanna Hagmark Cooper ska tala om det maritima kulturarvet. Östersjökonferensen avslutas på tisdag nästa vecka.

Publicerad: tors 21.08.2014 kl.06:34

I dag lämnar riksregeringen till riksdagen över de lagändringar som behövs för att åländska kommuner ska kunna få statligt stöd för att ta emot flyktingar. Bland annat behövs en ändring av rikets integrationslag för att åländska kommuner ska kunna skriva avtal om flyktingmottagning med riksmyndigheter.

-Jag har varit i kontakt med Helsingfors och de tror att lagändringarna kan vara i kraft från årsskiftet, säger kansliminister Wille Valve till Ålands Radio.

Kommunerna behöver också en integrationsplan för att få ut stödet. Ålands kommunförbund har nu inlett arbetet med en integrationsplan som sedan respektive kommun kan använda sig av. Tidigare har fem åländska kommuner visat intresse av att ta emot flyktingar från Syrien, nämligen Mariehamn, Vårdö, Brändö, Jomala och Lemland.