Nyheter

Publicerad: tors 2.10.2014 kl.15:00

Resten av dagen får vi mulet väder, 13 grader och svaga sydvästliga vindar. I natt blir det mulet, 10 grader och svaga sydliga vindar. Även i morgon blir det molnigt, 13 grader och måttliga sydliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Sydlig till sydvästlig vind, 5-9 meter per sekund. I kväll avtar vinden och blir i natt växlande, 1-5 meter per sekund. I morgon sydlig vind, från förmiddagen 3-7 meter per sekund. I natt dis eller dimma.

Publicerad: tors 2.10.2014 kl.14:49

Vid årsskiftet lämnar Geta samarbetet med Finström om en gemensam byggnadsinspektion och byggnadsnämnd. I stället kanske Finström ska samarbeta med en annan granne, nämligen Jomala som gett signaler om att man behöver mer resurser när det gäller byggnadsfrågor.

   Saken diskuterades i går av Finströms kommunstyrelse som dock beslöt vänta med beslut tills den pågående översynen av hela Finströms kommunstruktur är klar. På nästa möte om cirka två veckor väntas kommunstyrelsen besluta om den nya kommunstrukturen, och då kommer också frågan om samarbete med Jomala om byggnadsfrågor att tas upp.

Publicerad: tors 2.10.2014 kl.14:48

Det omdiskuterade torpet Oxhägnaden i Bomarsund rivs inom en snar framtid och entreprenör är utsedd. Delägarna förlorade kampen med landskapsregeringen om att få ha kvar torpet som fritidsboende. Torpet har anor från 1860-talet och stockarna det är byggt av kommer från den ryska samhället Skarpans i Bomarsund.

   Torpet står innanför fornminnesområdet och delvis på en gammal husgrund från Bomarsundstiden. Delägarna till torpet har inte fått jordförvärvsrätt till tomten, men däremot har de fått två nya tomter i närheten där de nu har fritidshus.

   -Vi har släppt hela frågan nu och det återstår bara rivning, säger en av delägarna till torpet, Jan Alvebäck, till Ålands Radio.

Publicerad: tors 2.10.2014 kl.11:46

Provtagningar som Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet i somras gjorde vid Ålands 31 registrerade badplatser visar att badvattnets kvalitet generellt var utmärkt. Detta trots att några badplatser under kortare tid stängdes på grund av höga halter av bakterier i badvattnet.

I somras inspekterades samtliga badplatser, och då kollades även säkerhetsutrustning, omklädningsrum, sophantering och toaletter liksom bryggor och hopptorn. Allvarliga brister var ovanliga, men i ett fall fanns till exempel inte livbojen där den skulle vara.

Publicerad: tors 2.10.2014 kl.11:22
Julia Lindholm från Lemland är landskapsregeringens nya öra och röst i Bryssel. Foto: Ulf Weman.
Julia Lindholm från Lemland är landskapsregeringens nya öra och röst i Bryssel. Foto: Ulf Weman.

Det är Maltas föreslagna EU-kommissionär Karmenu Vella som på sitt bord ser ut att få de flesta frågorna som är viktiga för Åland. Nu i dagarna grillas de föreslagna kommissionärerna av Europaparlamentets utskott, och den 22 oktober blir det omröstning i parlamentet om hela den nya kommissionen som leds av Jean-Claude Juncker.

   -Karmenu Vella får fiske, sjöfart och miljöfrågor på sitt bord och det är bra för oss att det blir samlat, säger Julia Lindholm som är landskapsregeringens nya representant vid den finländska representationen i Bryssel.

  • Julia Lindholm förklarar varför Maltas kommissionär blir viktig för Åland: