Nyheter

Publicerad: tors 23.10.2014 kl.10:51

Den gamla Vårdöbron bör renoveras. Det menar majoriteten i lagtingets finans- och näringsutskott som i dag blev klara med sitt betänkande över landskapsregeringens förslag till andra tilläggsbudget för i år.

   Det behövs ytterligare undersökningar av bron innan man kan påbörja en renovering, och beroende på vad de ger bör den gamla bron förstärkas, menar utskottets majoritet. Det var moderaternas, liberalernas och Ålands framtids medlemmar i utskottet som röstade för en renovering. Utskottets ordförande, centerns Jörgen Pettersson, och socialdemokraten Karl-Johan Fogelström röstade emot och reserverade sig mot beslutet.

   ”Det är ekonomiskt oklokt och äventyrligt för hela Åland att renovera Vårdöbron. den kan heller inte utföras med pågående trafik eftersom riskerna för arbetarna och trafikanterna är för stora,” skriver reservanterna.

   Lagtinget behandlar betänkandet om två veckor.

Publicerad: tors 23.10.2014 kl.07:15

Nästan 2.000 euro i böter för sjöfylleri blev tingsrättens dom för en man som i somras körde en snipa från en restaurang på Kökar. Mannen hade två passagerare i båten, och hade vid tillfället 1,51 promille alkohol i blodet.

   Tingsrättens dom blev 45 dagsböter på totalt 1.980 euro.

Publicerad: tors 23.10.2014 kl.07:14

Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér åker till Ukraina i dag torsdag som en av hundratalet valobservatörer från OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Ukraina håller parlamentsval på söndag, och Elisabeth Nauclér ska övervaka röstningen i en vallokal i Charkov i östra Ukraina.

   -Jag gör det här på min lediga tid från riksdagen eftersom jag tycker det är intressant och har varit valobservatör tidigare, säger Elisabeth Nauclér till Ålands Radio.

   Parlamentsvalet i Ukraina är extra känsligt på grund av konflikten med separatister i östra Ukraina och med Ryssland, som tidigare i år annekterade Krimhalvön. I konfliktområdena väntas det i praktiken bli omöjligt för väljarna att rösta. Charkov, dit Nauclér ska, ligger dock utanför det direkta konfliktområdet.

Publicerad: tors 23.10.2014 kl.06:40

En traktorförare är misstänkt för äventyrande av trafiksäkerheten efter att på Lemlandsvägen i Söderby i går ha kört en traktor med släp lastat med rundbalar som stod uppe på släpets flakbräden och var osurrade, balarna vägde mellan 700 och 800 kilo. Föraren fick nio dagsböter.

   Förare av en paketbil är misstänkt för äventyrande av trafiksäkerheten efter att på Emkarbyvägen i går ha kört 98 kilometer i timmen på en 70-sträcka. Straffet blev 18 dagsböter.

Publicerad: tors 23.10.2014 kl.06:32

Två platser dras in och 4,7 tjänster lämnas vakanta; det förslaget hade stadens socialnämnd att ta ställning till när man nyligen hade möte. Taxorna inom olika verksamheter får inte höjas, det har stadsfullmäktige slagit fast, och därtill har socialnämnden fått dryga 300.000 euro mindre än vad man räknade med i budgetförslaget från i våras, så sammantaget är det svångremmen som gäller.

   Senare i dag rapporterar vi om socialnämndens beslut.