Nyheter

Publicerad: fre 1.08.2014 kl.11:53

Ålands sjöräddningssällskaps dykare tog i går upp cirka 100 meter tross och bitar från fisk-kassar vid södra farleden in till Karlby på Kökar. Sjöräddningssällskapet har anlitats av landskapsregeringen för att avlägsna rester från en fiskodling som funnits i området där båtar råkat ut för haverier på grund av gamla trossar.

   Enligt verksamhetsledare Dag Lindholm har endast en del av området genomsökts och dykningarna fortsätter nästa vecka. Han uppmanar båtförare att fortsättningsvis ta det försiktigt i södra farleden in till Karlby och hålla sig på norra sidan om de varningsflaggor som är utplacerade.

Publicerad: fre 1.08.2014 kl.11:24

Åklagaren ska nu ta ställning till om läkaren Henrik Appelqvist har begått något brott under slutet av förra året när han fortsatte sin verksamhet trots att hans rättigheter att utöva läkaryrket hade begränsats av Valvira, alltså Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovård. Polisen har utrett fallet där brottsrubriceringen är bedrägeri och, som det heter, olovlig utövning av ett yrke inom hälso- och sjukvården.

   Appelqvist har inga kommentarer till att fallet gått till åtalsprövning, men säger att han inte har någon privat verksamhet på Åland längre och att han nu jobbar som hälsocentralläkare i södra Finland.

Publicerad: fre 1.08.2014 kl.11:18

I går morse fick polisen tips om att en bil framfördes på ett konstigt sätt i Mariehamn. Polisen stoppade bilen och föraren fick blåsa i alkometern. Bilföraren hade 1,91 promille alkohol i utandningsluften och är nu misstänkt för grovt rattfylleri.

Publicerad: fre 1.08.2014 kl.11:11

Alarmcentralen fick i natt larm om att det luktade rök i Eckerö, och under morgonen har man fått in samtal från stora delar av landskapet om röklukt. Någon brand har dock inte påträffats trots kontroller med hjälp av både sjöbevakning och flyg.

   -Vi tror att röklukten kommit med vinden från skogsbränder på svenska sidan, säger räddningschef Lennart Johansson.

   Två bränder har drabbat Tierp och Surahammar, och med den riktning vinden haft kan röklukten, enligt Lennart Johansson, mycket väl komma därifrån.

Publicerad: fre 1.08.2014 kl.10:22

Resten av dagen får vi soligt utom i eftermiddag då det blir halvklart. Det blir 23 grader och måttliga sydvästliga vindar. I natt blir det klart, 19 grader och svaga västliga vindar. I morgon lördag väntas vi få först soligt sedan halvklart,25 grader och svaga, mest sydliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Västlig till sydvästlig vind, 6-11 meter per sekund. I natt avtar vinden. Mest god sikt.