Nyheter

Publicerad: ons 1.07.2015 kl.07:56

Åland skall nu också få en lag om elektroniska signaturer i kontakt med myndigheter. Det är Mariehamns stad som efterfrågat en uppdatering av den åländska lagstiftningen, som nu bara godkänner skriftliga signaturer. I riket har man redan en tid haft en uppdaterad lagstiftning som godtar elektroniska signaturer i form av lösenord, smartkort eller fingeravtryck. Minst två av de tre varianterna skall krävas samtidigt. Kansliminister Wille Valve har nu gett lagberedningen i uppdrag att komma med ett lagförslag.

Publicerad: ons 1.07.2015 kl.06:21

Någon skrotningspremie blir det inte på Åland för att få bort de äldsta bilarna och få in nya miljövänligare och säkrare bilar. Det svaret får nu Motorbranschens organisation, MBO, också officiellt av landskapsregeringen. Från och med första juli får bilägare i riket 1.000 euro av staten och 500 euro av bilhandeln om man skrotar sin gamla bil och köper en ny som släpper ut högst 120 gram koldioxid per kilometer. Som Ålands Radio berättade nyligen finns det i nuläget inga planer på motsvarande miljöinsats på Åland. Det blir upp till nästa landskapsregering om man vill ta upp pengar i nästa års budget.

Publicerad: ons 1.07.2015 kl.06:18
Michael Björklund. Foto Nina Eriksén.
Michael Björklund. Foto Nina Eriksén.

-Vi är mycket glada över att detaljplanen för Smakbyn har godkänts av Sunds kommun och vi vill komma igång med hotellbygget så snart som möjligt. Det säger Jenny Björklund vid Smakbyn i Kastelholm.

Kommunfullmäktige godkände den nya detaljplanen i början av juni och besvärstiden går ut i början av juli. Landskapsregeringen har bestämt sig för att inte överklaga beslutet, och om ingen annan besvärar sig kommer Michael och Jenny Björklund att börja bygga sitt hotell så snart bygglovet är klart.

-Att bygga hotellet inklusive utrymmen för en kockskola och en teater tar cirka ett och ett halvt år och det är den första etappen i vårt projekt, säger Jenny Björklund.

 

  • Jenny Björklund intervjuas av Tomas Tornefjell:
Publicerad: tis 30.06.2015 kl.17:31

Det pågår just nu flera asfalteringsarbeten runtom Mariehamn, på både små och stora vägar.

– Målsättningen var att Östra utfarten skulle vara klar till midsommar, nu har man lite kvar på den, säger Elin Lindfors, vägingenjör vid landskapsregeringen. Hon ansvarar för planering av asfalteringsarbetet på de större landsvägarna.

  • Elin Lindfors, vägingenjör, intervjuas av Ellen Zettergren
Publicerad: tis 30.06.2015 kl.17:15
Bildningsnämnden i Mariehamns ordförande, Christian Nordas. Foto: Ulf Weman
Bildningsnämndens i Mariehamns ordförande, Christian Nordas. Foto: Ulf Weman

Utbildningsminister Johan Ehn har gett positiva besked till Waldorfskolan angående finansieringen av skolan. Beskedet kommer mot bakgrund av att Mariehamns stad sagt nej till ökad ersättning till skolan. Oron var stor efter det beskedet trots att flera kommuner sagt ja till ökad ersättning.

Johan Ehn säger nu att landskapet tillsammans med kommunerna och skolan under sommaren kommer att arbeta för att få fram en lösning på finansieringen.

På Waldorfskolan ser man positivt på beskedet och ser nu fram emot hösten där det ser ut som att skolan kommer att få flera nya elever.

  • Bildningsnämndens ordförande Christian Nordas intervjuas av Joakim Härdner