Nyheter

Publicerad: tis 28.07.2015 kl.09:41

En förlist ubåt har upptäckts på svenskt territorialvatten inte långt från den svenska Östersjökusten. Ubåten tros vara rysk och den är omkring 20 meter lång och tre meter bred.

Upptäckten gjordes i förra veckan av svenska företaget Ocean X Team och deras isländska samarbetspartner Ixplorer. Ixplorers fartyg m/s 12 ligger enligt Marinetraffic.com just nu vid kaj i Eckerö Berghamn.
I ett pressmeddelande på Ocean X Teams hemsida säger dykaren Stefan Hogeborn som var med och hittade ubåten att den är helt intakt.
- Den har inga synliga skador på skrovet och alla luckor är stängda. Vi kan därför befara att besättningen inte har kunnat ta sig ut, säger Stefan Hogeborn.

Enligt Dagens Nyheter sjönk ubåten troligen våren 1916 då den patrullerade i Ålandshav mellan Svartklubbens fyr och Arholma och kolliderade med svenska fartyget SS Ångermanland.
Svenska försvarsmakten informerades om fyndet i går.

 

Publicerad: tis 28.07.2015 kl.08:17

Idag väntas låga halter av gräs- och gråbopollen.

Publicerad: tis 28.07.2015 kl.08:16

Halvklart under förmiddagen med 16 grader och svaga sydostliga vindar. Under eftermiddagen fortsatt halvklart med måttliga ostliga vindar och omkring 19 grader. Ikväll mulet och 17 grader. Imorgon väntas regn under större delen av dagen och 18 grader med måttliga ostliga vindar,

Sjövädret:

Sydlig till sydostlig vind 2-5 m/s. Senare i eftermiddag och i kväll 4-8 m/s. På natten något avtagande vind. På natten söderifrån lokalt regnskurar, annars god sikt.

Publicerad: tis 28.07.2015 kl.08:08

32.940 övernattningar gjordes på de åländska hotellen i juni. Det visar statistik från Åsub. Jämfört med 2014 är det här en ökning med 19 procent.
De finländska övernattningarna ökade med drygt 27 procent och de svenska med drygt fyra procent. Övernattningarna som gäster från övriga länder stod för ökade med närmare 29 procent.

Under årets sex första månader har hotellen haft drygt 85.600 övernattningar, vilket är en ökning med lite mer än 11.100 övernattningar eller nästan 15 procent jämfört med 2014.

Publicerad: tis 28.07.2015 kl.08:06

Det finns inga planer på att bärga den förlista pråmen i Kökars södra skärgård, åtminstone inte i dagslaget. Det säger vägmästare Björn Ekblom vid infrastrukturavdelningen med anledning av att trafikavdelningens pensionerade tekniske inspektör Göran Holmberg skickat ett brev till avdelningen med frågor gällande pråmen.

På Holmbergs tid bärgades en av de två pråmar som förliste utanför Kökar i hårt väder, men en blev kvar på havsbotten.
- Kontraktet med bärgaren har gått ut för länge sedan och finansavdelningen har tagit hand om pengarna som fanns avsatta för bärgningen. Det finns inga planer på att bärga den just nu i alla fall, säger Björn Ekblom.