Nyheter

Publicerad: tis 13.10.2015 kl.15:46

I kväll halvklart, 9 grader och svag sydvästlig vind. I natt cirka 4 grader och västlig vind. I morgon klart, 10 grader och måttlig västlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Växlande vind 1-5 meter per sekund, i natt vind omkring väst 3-6 meter per sekund. Mest god sikt.

Publicerad: tis 13.10.2015 kl.15:45
Mårdhund och mink ska jagas i naturreservat. Foto: Bengt Hannus.
Mårdhund och mink ska jagas i naturreservat. Foto: Bengt Hannus.

Två jägare skall nu försöka få bukt med mårdhund och mink i naturreservatet Östra Långholmen-Sandskär norr om Kökar. Mårdhund och mink är så kallade invasiva arter i den åländska naturen och utgör ett akut hot mot fågellivet i naturreservatet, mot just det som reservatet skall skydda. Skyddsjakten skall ske under hösten och vintern och en rapport lämnas senast den 15 mars på hur det har gått. Det finns också räv i naturreservatet, men eftersom den inte är en invasiv art, utan sedan gammalt hör till faunan på Åland, får den inte jagas där. 

Publicerad: tis 13.10.2015 kl.14:45

- Vi har extremt hög belastning i nuläget. Det säger Mikael Korpela, chef på landskapets trafikbyrå, där man inom kort har två vakanta tjänster och svårt att få sökande. I fjol våras slutade bro- och hamningenjören och inom kort går projektingenjören på ett års tjänstledighet. Än så länge har man inte hittat ersättare till någon av tjänsterna vilket betyder att övriga anställda även måste hantera de mest akuta ärendena på deras bord.

- Hela det senaste året har det varit ganska körigt på grund av personalbristen, men vi fixar det. Vi har ett fantastiskt team, säger Korpela.

  • Trafikbyråns chef Mikael Korpela intervjuas av Liv Örneryd.
Publicerad: tis 13.10.2015 kl.14:03

I dag hölls ett förberedelsesammanträde i Ålands tingsrätt om ett misstänkt kontraktsbrott i samband med bygget av en företagslokal. Det handlar om en tvist kring den lokal där bolaget Feja bedriver sin verksamhet. Käranden, Skarp Holding AB, vill ha drygt 590.000 euro i ersättning av entreprenören Ålands Bygg Ab för vad man anser vara felaktiga konstruktioner på fastigheten. I beloppet ingår också ett hyresavdrag på drygt 30.000 euro som hyresgästen Feja vill att Skarp Holding AB ska göra på grund av de problem som finns med fastigheten.

Ålands Bygg Ab bestrider alla yrkanden.

Publicerad: tis 13.10.2015 kl.13:51

I kväll ska bildningsnämnden i Mariehamn diskutera situationen i Bollhalla. Mariehamns gymnastikförening skulle vilja ta över två badmintonbanor i lokalen, men nu föreslår bildningsdirektören Kjell Nilsson att badmintonbanorna blir kvar.
Under beredningen av ärendet har medlemmar i bildningsnämnden besökt Idrottsgården och Baltichallen för att se om badminton kunde spelas där i stället, men man kom fram till att Bollhalla passar bättre. Om gymnastiken fick ta över badmintonbanorna skulle också timtaxorna för Bollhalla, Baltichallen och eventuellt Idrottsgården behöva ses över, vilket är ett omfattande arbete.