Nyheter

Publicerad: fre 31.07.2015 kl.16:07

Just nu halvklart, 18 grader och nordvästlig vind 4 meter per sekund.

På kvällen: molnigt, 16 grader och västlig vind 2 meter per sekund. Lördagsmorgonen blir solig med nordvästlig vind och till en början 15 grader. Söndagen ser ut att bli halvklar med 18 grader och sydvästlig vind 6 meter per sekund.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:
Västlig till nordvästlig vind 5-11 meter per sekund, på östra delen av Norra Östersjön på eftermiddagen lokalt 13 meter per sekund. I kväll avtar vinden, i natt sydlig till västlig vind 4-8 meter per sekund. I morgon på dagen västlig till nordvästlig vind 6-10 meter per sekund. Mest god sikt.

Publicerad: fre 31.07.2015 kl.15:31

WWF Finland, det vill säga Världsnaturfonden, har under sommaren lockat 200 ålänningar att bli månadsdonatorer, eller så kallade faddrar. Att vara fadder innebär att man fortlöpande donerar minst 8 euro i månaden till WWF.

WWF Finland annonserade tidigare i år, bland annat via AMS, efter så kallade medelsanskaffare. Just nu jobbar tre personer på Åland med att gå från dörr till dörr och informera om WWF:s verksamhet.

- Oftast blir väl mottagna och folk vill lyssna. Det har varit väldigt lite negativa reaktioner, säger Sanna Björkman som är marknadsföringsplanerare för WWF Finland.

Publicerad: fre 31.07.2015 kl.15:29
Kim Phil. Foto: Ellen Zettergren.
Kim Phil. Foto: Ellen Zettergren.

På senare tid har åländska företag som Ålandsbanken och PAF:s hemsidor drabbats av olika hackningsförsök. Ändå menar ålänningen och datasäkerhetsexperten Kim Phil att åländska företag idag blivit bättre gällande datasäkerheten, än för fem år sen.

- Jag tycker att det finns en större medvetenhet idag och jag känner mig positiv till det, men företag arbetar förstås olika mycket med säkerheten, säger Kim Phil.

Han menar att säkerheten på nätet handlar mycket om hur man som företag är villig att använda och jobba för sin säkerhetsutrustning och att ta hjälp av programmerare som kan systemen och vet om vilka riskerna är.

  • Datasäkerhetsexperten Kim Phil om säkerhet på internet:
Publicerad: fre 31.07.2015 kl.15:13

Åland United uppger att deras publik minskat med 20 procent jämfört med förra året.

- Det är tråkigt med tanke på allt jobb vi lägger ner för att locka folk till matcherna, säger styrelsemedlemmen Bjarne Gällroos.

Gällroos säger att publiktappet märks i klubbens ekonomi.
- Det betyder en hel del, både vad gäller biljettintäkter och försäljning i kafeterian.

Enligt Bjarne Gällroos har publiksiffrorna i damernas liga som helhet minskat med sex procent från 2014 till 2015.
- Jag tror det beror på två saker. Man har tappat lokalderbyna uppe i norr, när både GBK och Kokkola F10 spelade i ligan så drog de mycket publik. Och ifjol var Merilappi United nykomling i ligan och då hade de ett fantastiskt publiksnitt i grundserien.
 

  • Bjarne Gällroos om de sjunkande publiksiffrorna:
Publicerad: fre 31.07.2015 kl.12:56

I morgon är det dags för Röda Korsets årliga marknad i Mariehamn och i år fyller marknaden 50 år.

Jubileet firas genom en kortege som vid 11.30 på lördag tågar genom stan med medlemmar från alla Röda Kors-distrikten på Åland. Den startar i Esplanadparken och i kortegen kommer också en blåsorkester och häst och vagn finnas. Efter det blir det öppningstal och kl 12 startar själva marknaden.

-Det är helt otroligt att ett sådant här evenemang pågått i 50 år och det finns många människor som varit med från starten och fortfarande är med, säger Eva Storgårds, verksamhetsledare på Röda Korsets på Åland.

  • Eva Storgårds om Röda Korsets årliga marknad: