Nyheter

Publicerad: ons 26.11.2014 kl.11:12

Planeringen av undersökningarna av Vårdöbrons fundament är nu i full gång. Förra veckan godkände lagtinget förslaget till andra tilläggsbudget och kompromissen om Vårdöbron. Den innebär att de gamla fundamenten under vatten skall granskas noggrannare för att se om de håller som grund att bygga en ny bro på. Landskapets bro- och hamningenjör Magnus Ahlskog är i Stockholm i dag för att diskutera omfattningen av undersökningarna och en tidsplan med företaget Projektengagemang. De gjorde den senaste undersökningen av Vårdöbron vårvintern 2013.

Publicerad: ons 26.11.2014 kl.11:05

I eftermiddag mest mulet och uppehåll, 4 grader och svag sydvästlig vind. I natt mulet, cirka 2 grader och svag växlande vind. I morgon mulet och på kvällen lätt regn, 5 grader och svag vind omkring syd.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Växlande vind 1-5 meter per sekund. Dis eller dimma och lokalt regn kan förekomma.

Publicerad: ons 26.11.2014 kl.11:02

-Ekonomin blir en utmaning men förutsättningarna är bättre i Mariehamn än på många andra håll, så nog ska det ordna sig. Det säger nya stadsdirektören Barbara Heinonen.

Senast den 1 mars räknar hon med att kunna tillträda sitt nya jobb, där hon får ansvar för 750 stadsanställda. Hon är sedan tidigare bekant med Åland och Mariehamn dels genom släktingar här och dels genom ett kort vikariat på landskapsfogdeämbetet för några år sedan. 

  • Barbara Heinonen intervjuas av Liv Örneryd
Publicerad: ons 26.11.2014 kl.10:57

Det finns risk för att den planerade slutförvaringen av kärnbränsleavfall inte fungerar. Detta eftersom koppar inte är så inert, det vill säga immunt för kemiska reaktioner, som forskare trott. Det menar Torbjörn Åkermark, doktor i korrosionslära vid Stockholms Universitet, men boende i Mariehamn.

Enligt Torbjörn Åkermark kan kopparkapslarna, som är avsedda för att förvara avfallet, att korrodera, frätas sönder, mycket tidigare än de hundratusentals år som de behöver hålla. I värsta fall tror han att de kan korrodera redan efter ett år, men tror att en mer kvalificerad gissning är 1000 år. Skulle kopparkapslarna korrodera, kommer radioaktivt avfall läcka ut i Östersjön, något som skulle få enorma konsekvenser.

  • Torbjörn Åkermark intervjas av Joakim Härdner.
Publicerad: ons 26.11.2014 kl.10:20

Ålands hyresgästförening läggs ner. Det beslöts vid föreningens årsmöte i går. Föreningens styrelse föreslog en nedläggning bland annat för att det varit svårt att engagera medlemmar och på grund av ekonomiska problem eftersom få betalat medlemsavgifter. Siste ordföranden, Mats Granesäter, fortsätter ändå att svara på hyresgästers frågor via e-post och viceordförande Per-Åke Aspbäck per telefon.