Nyheter

Publicerad: tors 25.08.2016 kl.17:33

Två personer har dömts till böter och körförbud för rattfylleri. En 55-årig man får 40 dagsböter på totalt 1240 euro och körförbud till den 6 juli nästa år eftersom han kört bil längs Lemlandsvägen med drygt 0,6 promille alkohol i blodet, och en 44-årig man får 35 dagsböter på totalt 210 euro och körförbud till den 16 juli för att ha kört bil i Saltvik med drygt 0,5 promille. Båda männen medgav gärningsbeskrivningarna och avstod rätten till muntlig huvudförhandling.

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: tors 25.08.2016 kl.15:51

I kväll väntas mulet och lätt regn, 17 grader och svag sydvästlig vind. I natt fortsatt mulet och regn, 16 grader och svag vind från väst. I morgon upphör regnet och eftermiddagen blir halvklar med 16 grader och svag till måttlig vind omkring syd.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Avtagande sydvästlig vind, till en början 5-9 meter per sekund. I natt varierande vind, 1-5 meter per sekund. Från kvällen tidvis regn och dis, annars god sikt.

Publicerad: tors 25.08.2016 kl.15:47

Än så länge finns det ingen kandidat till ordförande för Moderaterna efter Johan Ehn som lämnar posten i november.
- Vi har några som har visat intresse, men det återstår att se hur många som aspirerar på ordförandeposten, säger Cecilia Jansson, ordförande i valberedningen.
Den 15 september är det meningen att eventuella kandidater ska vara klara och blir det fler än två ordnas en debatt inför partiets höstmöte i november.
Moderaterna har även skickat ut en enkät till partimedlemmarna där dom fått svara på hur dom ser på styrelsearbetet och vilka politiska frågor som ska prioriteras, men vad svaren har varit avslöjas inte ännu.
- Vi ska sammanställa det till höstmötet och då kan vi presentera det för medlemmarna, säger Jansson.

Reporter: Owe Sjöblom
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: tors 25.08.2016 kl.13:35
Ann och Henrik Sundberg på Bolstaholm tänker inte kräva att deras Skördefestbesökare köpt parkeringskort. Arkivfoto.
Ann och Henrik Sundberg på Bolstaholm tänker inte kräva att deras Skördefestbesökare köpt parkeringskort. Arkivfoto.

Bolstaholms gård tänker inte kräva att deras besökare ska ha parkeringskort när dom kommer till Skördefesten.
- Vi har tagit del av kritiken mot parkeringskortet och många av våra stamkunder är missnöjda med det alternativet, så därför håller vi kvar vid parkeringsholken där man får betala frivillig parkeringsavgift, säger Henrik Sundberg på Bolstaholms gård.
Sundberg säger också att dom är medvetna om att dom går emot styrelsens beslut och öppnar för att lämna Skördefesten inför kommande år om det är så konsekvensen blir. - I sådana fall ordnar vi en egen fest, säger Sundberg.
Conny Rosenberg är ordförande för Skördefestens vänner och han säger att styrelsen i dagsläget inte har tagit ställning till att Bolstaholm tänker göra en egen variant. Rosenberg påpekar att systemet med parkeringskort är nytt och att gårdarna ska vara liberala och att ingen blir stoppad om man inte har parkeringskort.

Reporter: Owe Sjöblom
redaktionen@radiotv.ax

  • Henrik Sundberg på Bolstaholm och Skördefestens vänners ordförande Conny Rosenberg intervjuas av Owe Sjöblom:
Publicerad: tors 25.08.2016 kl.13:04
Distansarbete kan bland annat göra det lättare för personer i skärgården att jobba för landskapsregeringen, menar finansminister Mats Perämaa. Arkivfoto.
Distansarbete kan bland annat göra det lättare för personer i skärgården att jobba för landskapsregeringen, menar finansminister Mats Perämaa. Arkivfoto.

Flexibla arbetstidsformer och distansarbete för att främja arbetsförmågan, öka arbetets effektivitet och göra det lättare att samordna arbetslivet med privatlivet. Det ska landskapsregeringen testa i ett pilotprojekt som startar i höst.
Drygt 20 frivilliga landskapsanställda från den allmänna förvaltningen och olika myndigheter är med i projektet från i början, men flera anställda förväntas att hoppa på under hösten. Projektet ska pågå till september 2017 och syftet är att samla erfarenhet om distansarbete och flexibla arbetstidsformer och tillsammans med personalen och ledningen utforma förslag till fungerande anvisningar och regelverk.
Finansminister Mats Perämaa, liberal, skriver i ett pressmeddelande att målet är att göra hela landskapsförvaltningen till en mer lockande arbetsplats, vilket kan underlätta framtida rekryteringar av personalen.

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax

  • Janina Reitz och Jan Tuominen som deltar i pilotprojektet samt finansminister Mats Perämaa intervjuas av Malin Lundberg: