Nyheter

Publicerad: tors 30.10.2014 kl.13:49

Resten av dagen får vi soligt, 8 grader och måttliga nordvästliga vindar. I natt blir det klart, 1 plusgrad och fortsatt måttliga nordvästliga vindar. I morgon väntas vi få halvklart, 7 grader och svaga nordvästliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Västlig till nordvästlig vind, 5-8 och i kväll och i natt tillfälligt upp till 10 meter per sekund. God sikt.

Publicerad: tors 30.10.2014 kl.13:31

Nästan hälften, sex av 15 tjänster, försvinner på Ålandsbagarn, dessutom en deltidstjänst på mejeriet. Det är resultatet av de samarbetsförhandlingar som nu avslutats.

   Orsaken till nerdragningen på Ålandsbagarn är att ÅCA behöver anpassa verksamheten till rådande marknadssituation vilket bland annat betyder att man anpassar brödsortimentet till rådande konsumtionstrender.

   -Nu har vi ett stort och brett sortiment, men vi kommer i framtiden att satsa mer på en hälsoprofil. Det betyder exempelvis att vi drar ner på produktionen av kaffebröd och konditorivaror, säger ÅCA:s vd Johannes Snellman.

   ÅCA har 57 anställda på Åland och sju på fastlandet. De nu avslutade samarbetsförhandlingarna berörde 29 anställda.

Publicerad: tors 30.10.2014 kl.11:48

Idag presenterar landskapsregeringen sitt förslaget till budget för nästa år.

Presentationen sänds direkt med start klockan 15 i Ålands Radio samt som web-tv via Ålands Radios hemsida.

Aktualitetsprogrammet Åland idag klockan 16.10 behandlar också budgetförslaget bland annat med intervjuer med representanter för landskapsregeringen och oppositionen.

Publicerad: tors 30.10.2014 kl.11:11

Det blir oförändrade skatter i Lumparland nästa år enligt kommunstyrelsens förslag. Inkomstskatten höjdes till i år med en procent till 19,5 procent och det föreslår kommunstyrelsen ska gälla även 2015. Också den allmänna fastighetsskatten höjdes till i år och föreslås behållas på 0,6 procent och skatten på fritidshus på 0,9 procent. Det är kommunfullmäktige som slutligt avgör skattenivåerna i Lumparland.

Publicerad: tors 30.10.2014 kl.10:44
Kenneth Lundström är ny kommunsekreterare i Sottunga. Foto: Tomas Tornefjell.
Kenneth Lundström är ny kommunsekreterare i Sottunga. Foto: Tomas Tornefjell.

Kenneth Lundström är ny kommunsekreterare i Sottunga sedan en månad. Han har tidigare varit kommundirektör i Eckerö och säger att en viktig anledning till att han lämnande jobbet i Eckerö var att tjänsten som kommunsekreterare i Sottunga ger honom möjlighet att jobba deltid.

   Skolan på Sottunga har endast tre elever och om två år är det bara en elev som det ser ut nu, vilket är ett bekymmer för kommunen.
   -Hur vi ska skapa arbetsplatser och hur vi ska locka inflyttare är ett par av de centrala frågorna för Sottunga kommun, säger Kenneth Lundström.

  • En viktig anledning till att Kenneth Lundström flyttade till Sottunga var att det ger honom möjlighet att jobba deltid: