Nyheter

Publicerad: mån 1.09.2014 kl.14:42

Från och med i dag ändras reglerna för att få alterneringsledigt. Tidigare har en arbetstagare kunnat få alterneringsledigt efter att ha jobbat i tio år, nu är kravet 16 år. Den som har bara tre år kvar till pension ska inte heller längre kunna vara alterneringsledig om man inte är född före år 1957.

   Alterneringsledighet är ett arrangemang där en arbetstagare är ledig under minst 100 dagar och högst 360 dagar och får då 70 procent av sin arbetslöshetsdagpenning. Ett krav är att arbetsgivaren i stället anställer en arbetslös eller nyutbildad person under motsvarande tid.

Publicerad: mån 1.09.2014 kl.14:12

Liberalerna är oroliga för att många ålänningar, däribland flera skärgårdsbor, riskerar att förlora sina arbeten när driften av flera linjer inom skärgårdstrafiken privatiseras. I en öppen fråga till lantrådet Camilla Gunell skriver liberalerna:

   ”Hur ser lantrådet på det troliga scenariot att åländska skattefinansierade arbetsplatser i större omfattning kommer att besättas av icke åländsk arbetskraft. Har landskapsregeringen gjort en samhällsekonomisk analys och bedömt konsekvenserna för samhället som helhet och för skärgårdskommunerna i synnerhet?”

   Den öppna frågan kommer från den liberala lagtingsgruppen.

Publicerad: mån 1.09.2014 kl.14:11
Mats Perämaa (Lib).
Mats Perämaa (Lib).

Den ojämlika lönesättningen mellan kvinnor och män, en ändrad avräkningsgrund för den så kallade klumpsumman, och en ändrad lag om hembygdsrätt. Det är några av de initiativ som den liberala lagtingsgruppen nu lägger fram inför höstens politiska arbete.
   Kritiken är hård mot den sittande landskapsregeringen, som nu har ett år kvar av sin mandatperiod:

   -Sällan har så många löften resulterat i så få åtgärder, säger Mats Perämaa, som är ordförande för den liberala lagtingsgruppen.

  • Mats Perämaa:
Publicerad: mån 1.09.2014 kl.13:17

Resten av dagen får vi växlande molnighet, 16 grader och svaga sydostliga vindar. I natt blir det klart, 8 grader och svaga först sydliga sedan sydostliga vindar. I morgon väntas vi få soligt, 16 grader och svaga sydostliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Vind omkring sydost, 2-6 meter per sekund. I natt sydlig till sydvästlig vind. I morgon så småningom tilltagande vind, på dagen 4-8 meter per sekund. Mest god sikt.

Publicerad: mån 1.09.2014 kl.11:43

En 26-årig man har av tingsrätten dömts till böter för misshandel. Vid en av stadens krogar ska han ha slagit en annan man med knuten näve i ansiktet. Mannen förnekade det hela men dömdes trots det till böter på 600 euro och att betala 200 euro i ersättning för sveda och värk. Mannen har även tidigare dömts för liknande brott.