Nyheter

Publicerad: fre 28.11.2014 kl.11:14

Tolv av de 17 anställda på rederiet Bores kontor i Mariehamn förlorar jobben. Det är resultatet av de samarbetsförhandlingar som nu är klara. Det skriver Nya Åland. Huvudanledningen till att kontoret i Mariehamn drabbas så hårt är att Bore ska sälja alla sina sex torrlastfartyg. Bore lägger också helt ner sina kontor i Pargas och Åbo där det finns en anställd per kontor. Kvar av Bores personal kommer det att finnas fem i Mariehamn och åtta i Helsingfors.

Publicerad: fre 28.11.2014 kl.10:52
Erica Norell-Eriksson är ordförande för Tehy på Åland.
Erica Norell-Eriksson är ordförande för Tehy på Åland.

-Vi tycker att det fortfarande är för lite. Det säger Tehys ordförande Erica Norell-Eriksson, som förklaring till varför vårdfacket igår kväll sa nej till riksförlikningsman Esa Lonkas medlingsbud.

Landskapet accepterade budet men Tehy gjorde det inte. Dels tycker man att de direkta lönehöjningarna på mellan 20 och 50 euro är för låga och dels tycker man att den avsatta potten på 500.000 euro för att genom arbetsvärdering jämna ut löneskillnaderna, är för liten.

- Potten är inte tillräcklig med tanke på att under en 3-årsperiod få upp lönen till en skälig nivå, säger Norell-Eriksson.

  • Liv Örneryd intervjuar Tehyordförande Erica Norell-Eriksson.
Publicerad: fre 28.11.2014 kl.10:45

I eftermiddag halvklart och uppehåll, 3 grader och måttlig sydlig vind. Från i kväll mest mulet, cirka 3 grader och måttlig sydlig vind. I morgon mulet och något regn eller snöblandat regn, 3 grader och måttlig vind omkring syd.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring syd 3-8 meter per sekund. Lokalt regn.

Publicerad: fre 28.11.2014 kl.09:18
Jan Kahlroth är vd på Kraftnät Åland. Foto: Tomas Tornefjell.
Jan Kahlroth är vd på Kraftnät Åland. Foto: Tomas Tornefjell.

Det tog cirka en timme att få tillbaka elströmmen efter elavbrottet klockan 8.36 i morse. Det var när Kraftnät Åland skulle köra ned det stora dieselkraftverket i Mariehamn på grund av kylvattenproblem, som man förlorade kontrollen över nedkörningen och det stängdes av. Då drogs övriga reservkraftverk med och de delar av Åland som är beroende av den egna reservkraften blev strömlöst. Den så kallade ö-driften av el fortsätter till onsdag nästa vecka då arbetena på Sverigekabeln är klara och den ordinarie elförsörjningen kan tas i bruk igen. De problem som funnits i den stora gasturbinen i Ringsböle analyseras som bäst. Orsaken till avbrotten är inte klarlagd, men enligt vd Jan Kahlroth vid kraftnät Åland vet man hur man skall undvika problemet.

  • Jan Kahlroth intervjuas av Kjell Brändström.
Publicerad: fre 28.11.2014 kl.07:09

Lagtingsledamot Mats Perämaa ställer upp i riksdagsvalet nästa vår. Det är nu klart efter att liberalerna på sitt höstmöte utsett honom till sin kandidat.

Vid höstmötet omvaldes partiledningen med Katrin Sjögren som ordförande och Perämaa samt Tony Asumaa som viceordföranden. Enligt ett pressmeddelande om höstmötet har liberalerna genomfört en reform av partistrukturen från och med nästa år. Den innebär en mindre men operativ styrelse och ett partiråd som drar upp de politiska riktlinjerna och vars beslut är riktgivande för styrelsen.