Nyheter

Publicerad: tors 18.09.2014 kl.13:21

Landskapsläkaren Axel Hansson blir ny chefsläkare på Medimar från och med den 18 maj nästa år. Nu är han tjänstledig i ett år och för att först i ett halvår arbeta med ett projekt på Grönland. Han har ännu inte sagt upp sig från sin tjänst som landskapsläkare, men Medimar hoppas att han kommer att fortsätta där även efter att hans tjänstledighet är slut.

Publicerad: tors 18.09.2014 kl.13:13

I dag avslutades hovrättsförhandlingarna i Långbergsöda-fallet. För ett år sedan dömdes två män, far och son, av tingsrätten till villkorligt fängelse i ett år och åtta månader samt 62.000 euro i skadestånd till landskapet. De dömdes för brott mot byggnadsskyddet efter att ha fraktat bort sand från från stenåldersboplatsen i Långbergsöda i Saltvik. Boplatsen ligger på deras mark. Domen överklagades till hovrätten och i dag avslutades förhandlingarna med slutplädering.

   -Min uppfattning är att förhandlingarna i sig inte tillförde något nytt i sakfrågan, säger de båda männens försvarare Marcus Måtar.

   Han hoppas dock att hovrätten ska se, vad han anser vara det orimliga med tingsrättens dom och komma med ett annat, för hans klienter, bättre utslag. Hovrätten har nu 30 dagar tid på sig att avkunna sin dom.

   -Om utslaget inte är av en sådan kaliber att mina huvudmän kan leva med det så är vi beredda att ta ärendet till ytterligare högre instans, säger Marcus Måtar.

  • Förhandlingarna i hovrätten tillförde inte något nytt i sakfrågan, säger Marcus Måtar:
Publicerad: tors 18.09.2014 kl.12:29

Resten av dagen får vi halvklart, 18 grader och svaga sydliga vindar. I natt blir det halvklart, 7 grader och fortsatt svaga sydvindar. I morgon väntas vi också få halvklart, 17 grader och svaga sydliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Sydlig till sydostlig vind, 2-6 meter per sekund. Lokalt dis, i natt även dimma.

Publicerad: tors 18.09.2014 kl.11:07

Nästan 1,8 miljoner euro satsar bolaget Krutbyn i ett första skede på sin familjepark i Eckerö. Vd Carin Holmqvist har alla planer klara, och när fastigheten i Kyrkoby är köpt lämnas ansökningen om bygglovet in.

   -Vi avvaktar det och besvärstiden, men sedan är det meningen att vi ska bygga familjeparken, säger Carin Holmqvist till Ålands Radio.

   Det är fastigheten Russells med intilliggande korthålsbana som ska köpas. Där ska byggas en så kallad Smart Park, ett koncept som bolaget Krutbyn har tagit fram. Familjeparken riktar sig till barn i åldern 2-12 år med följeslagare, och alla aktiviteter ska ha ett pedagogiskt grepp så att barnen också lär sig något av leken.

   Landskapsregeringen har beviljat investeringsstöd till projektet med nästan 368.000 euro.

Publicerad: tors 18.09.2014 kl.07:45

Förslaget till ny lag om familjevård ökar kostnaderna för kommunerna och bör därför beaktas i den kommande översynen av landskapsandelssystemet. Det skriver styrelsen för Ålands kommunförbund i ett utlåtande till landskapsregeringen.

I utlåtandet påpekas att kommuner inte ska behöva höja skatten eller prioritera om annan verksamhet för att finansiera nya uppgifter. I övrigt välkomnar kommunförbundet lagförslaget som ska förbättra situationen för barn och andra i behov av omsorg.

I lagförslaget ingår bland annat bestämmelser om familjevårdares rätt till fortbildning, handledning och kontaktpersoner. Det kan förutom barn också gälla andra personer i behov av omsorg inom familjeliknande förhållanden.