Nyheter

Publicerad: mån 4.05.2015 kl.12:46

Alternativet att låta statsskatterna stanna kvar på Åland utan att gå till statskassan i Helsingfors, är ett risktagande som kan innebära minskade intäkter för Åland. Det varnar landskapsregeringen för i sitt utlåtande över Ålandskommitténs delbetänkande som presenterades i vintras. Ålandskommittén skall nu fortsätta sitt arbete med att bland annat utreda beskattningsfrågan. Att hålla kvar det så kallade avräkningssystemet i någon form istället för en egen beskattningsrätt gör att landskapet fortsättningsvis saknar möjligheter att anpassa intäkterna efter åländska förhållanden, påpekar landskapsregeringen. I sitt utlåtande trycker man också på att resurserna för svenskspråkig service utökas och att skyldigheten att ge service på svenska också utvidgas till andra institutioner än statliga myndigheter som sköter förvaltningsuppgifter. Landskapsregeringen är också tveksam till det föreslagna systemet för landskapets övertagande av behörigheter från riket, där riksdagen kan få för stora befogenheter att stoppa dem.

Publicerad: mån 4.05.2015 kl.11:23

Östra Saltviks frivilliga brandkår får lov att bygga om brandstationen i Rangsby. Det har byggnads- och miljönämnden bestämt.
Brandkåren ska höja taket och ändra fasaden på en del av stationen samtidigt som man byter ut två små portar mot en stor port.
- I dagsläget är det väldigt trångt för dem att komma in och ut med brandbilen och därför vill de göra de här ändringarna, säger Erika Gottberg som är byggnads- och miljöinspektör på Saltviks kommun.

Publicerad: mån 4.05.2015 kl.11:18

Det blir pengar för två assistanshundar som hjälpmedel för personer med funktionshinder. Socialminister Carina Aaltonen, socialdemokrat, har nu godkänt 40.000 euro till Ålands neurologiska förening som skall räcka till två hundars specialträning och samträning med sin blivande husse eller matte. Föreningen har kompletterat sin ansökan och nu gett tillfredsställande svar om projektet. Bland annat att det är föreningen som formellt är ägare till hundarna. Det har tidigare reserverats 60.000 euro av penningautomatmedel för assistanshundar.

Publicerad: mån 4.05.2015 kl.11:17

Viveka Lindström belönas med Finlands vita ros på morsdag som är på söndag. Lindström har fyra barn tillsammans med sin man varav två av barnen är autistiska och gravt utvecklingsstörda. I motiveringen till varför hon får Finlands vita ros nämns bland annat att Lindström kämpar tillsammans med sin man för sina barns rättigheter och att hon är aktiv inom De utvecklingsstördas väl, Marthaföreningen och Röda Korset där hon varit stödperson till en pensionär via vänverksamheten.

Publicerad: mån 4.05.2015 kl.11:07

I eftermiddag väntas mest mulet uppehållsväder, 10-11 grader och måttlig sydostlig vind. I kväll får vi eventuellt lätt regn, runt 7 grader och måttlig sydostlig vind. I natt blir det mulet och i morgon halvklart, temperaturen blir kring 6 grader i natt och upp mot 12 grader i morgon. Vinden blir fortsatt måttlig och från sydost.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Tilltagande sydostlig vind, på eftermiddagen 7-11 meter per sekund. I natt avtar vinden något, på efternatten 5-9 meter per sekund. Tidvis regn, lokalt dis.