Nyheter

Publicerad: mån 24.11.2014 kl.11:02

I eftermiddag och i kväll mulet och regn, 6 grader och frisk sydlig vind. I natt uppehåll, 6 grader och måttlig sydvästlig vind. I morgon mulet, på morgonen lätt regn men under dagen mest uppehåll. Dagstemperaturen i morgon 5 grader och svag västlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydlig till sydostlig vind 15-19 meter per sekund. I kväll avtar vinden och vrider till mellan syd och sydväst, i natt 7-11 meter per sekund. Tidvis regn och dålig sikt.

Publicerad: mån 24.11.2014 kl.10:52
Jesper Svanfelt på Åpab anser att sopsorteringen kan förbättras. Foto: Liv Örneryd.
Jesper Svanfelt på Åpab anser att sopsorteringen kan förbättras. Foto: Liv Örneryd.

Hur bra är ålänningarna på att sortera sopor? Det har man tagit reda på genom en så kallad plockanalys på Ålands problemavfalls mottagningsstation i Ödanböle. Totalt analyserades 500 kilo brännbara sopor, på uppdrag av Ålands landskapsregering.

- Syftet var att kontrollera hur bra man är på att sortera och vilka åtgärder som kan införas för att förbättra det här ytterligare, säger Åpabs tillförordnade vd Jesper Svanfelt. 

  • Jesper Svanfelt intervjuas av Liv Örneryd.
Publicerad: mån 24.11.2014 kl.10:03

Österbottningarna byggde och ålänningarna seglade – Om de åländska skeppsbeställningarna hos österbottniska båtbyggare handlade det föredrag hembygdsforskaren Kurt Gullberg från Solf i helgen höll vid föreningen Ålandsforskarnas höstmöte i Mariehamn.

Under perioden 1861-1881 byggdes inte mindre än 26 fartyg för åländska redares räkning i Österbotten, 17 av dem i Sideby. Gullberg har nyligen gett ut en bok om skeppbyggandet i Österbotten under senare hälften av 1800-talet då den åländska allmogeseglationen blomstrade och behovet av nya fartyg var stort. Ett av fartygen som byggdes i just Sideby var Leo av Lemland, bekant från Ulla-Lena Lundbergs romansvit om åländsk sjöfart.

Publicerad: mån 24.11.2014 kl.09:53
I radiohuset blev det mycket mörkt under avbrottet. Foto: Liv Örneryd
I radiohuset blev det mycket mörkt under avbrottet. Foto: Liv Örneryd

Lite efter klockan nio i dag blev stora delar av Åland utan ström. Anledningen är att reservkraften inte klarade av förändringar i nätet när stormen ställde till problem på en ledning. Landskapet är den här veckan beroende av reserkraft eftersom den så kallade Sverigekabeln är avställd på grund av arbeten med Kraftnät Ålands nät. Hela Åland, förutom östra skärgården och delar av Lemland, försörjs med reservkraft från lokala elproducenter. Störningar och avbrott kan vara upp till 2,5 timmar.
 

Publicerad: mån 24.11.2014 kl.07:40

Det blir en ny restaurang i Sittkoff Gallerian i Mariehamn efter Havtorn som varit stängd en tid. Dennis Janssons Mariepark Ab kommer att öppna restaurangen tillfälligt från och med julgatans öppnande på fredag till och med årsskiftet varefter restaurangen ska byggas om. Enligt ett pressmeddelande från fastighetsbolaget Sittkoffska Gården och Mariepark ska hela Gallerian fräschas upp inför en nylansering i mars med nya butiker och ett nytt restaurangkoncept.