Nyheter

Publicerad: tis 3.03.2015 kl.12:04

I eftermiddag mulet och regn eller snöblandat regn, 2 grader och måttlig nordlig vind som till kvällen vrider till nordväst. I natt mulet och lätt snöfall, cirka 1 grad och måttlig västlig vind. I morgon mest uppehåll, cirka 3 grader och måttlig västlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Ostlig till nordlig vind 4-8 meter per sekund, på norra Östersjön 6-10 meter per sekund. I kväll och i natt vrider vinden till omkring väst. Tidvis regn eller snöblandat regn och dis eller lokalt dimma.

Publicerad: tis 3.03.2015 kl.11:47

Nu ska Ålands näringslivs utskott City Mariehamn anställa en centrumledare på heltid.

- Tidigare har vi köpt in timmar från Britt Biskops företag och hon har jobbat som centrumledare två dagar i veckan, säger Peter Enberg som är ordförande för City Mariehamn.

Nu finns medel för att heltidsanställa en centrumledare, och Peter Enberg säger att Britt Biskop har samma möjlighet som andra intresserade att söka tjänsten.

Centrumledaren ska bland annat organisera evenemang, driva projekt och utveckla nätverket mellan näringsidkare, fastighetsägare och Mariehamns stad. Sista ansökningsdagen är den 15 mars. 

Publicerad: tis 3.03.2015 kl.11:01

Landskapet säljer sina 240 andelar i Ålands vindenergiandelslag. Försäljningen är en följd av certifieringen av Kraftnät Åland där EU påpekat att det inte är lämpligt för Kraftnät Ålands ägare, landskapsregeringen, att också äga delar av produktionsbolag. Tidigare har produktionsbolagen, bland annat elandelslaget och Mariehamns elbolag, lösts ut ur Kraftnät Åland för att få en renodlad skiljelinje mellan produktion av el och distribution av el i stamnäten, som Kraftnät Åland sysslar med. Det här är en följd av ett EU-direktiv. Hur landskapets andelar i Ålands vindandelslag skall bjudas ut på marknaden tar finansavdelningen beslut om.

Publicerad: tis 3.03.2015 kl.10:59

Skatteverket har lanserat ett webbformulär där privatpersoner anonymt kan ange någon för skattefusk. I riket har tjänsten blivit så populär att myndigheten behöver mer personal för att gå igenom tipsen - som enligt Yle fyrdubblats i antal. På Åland har man ännu inte märkt att tipsen skulle ha ökat tack vare webbformuläret.
-Vi får in under tio tips om skattefusk varje år. Men det här formuläret gör ju att man är helt anonym, så kanske fler vågar tipsa tack vare det, säger skattedirektör Raija Aller-Mattsson.

Alla tips som lämnas in till Skatteförvaltningen tas emot och registreras. Ungefär hälften av tipsen leder till en utredning och cirka 15-20 procent av tipsen leder till en skattegranskning.

Publicerad: tis 3.03.2015 kl.08:02

Polisen fick i går in en anmälan om att ungdomar misstänks sniffa butangas för att berusa sig. Samtliga affärer i området där ungdomarna vistats informerades och de uppgav att de inte skulle sälja butangas på grund av misstankarna. Även de sociala myndigheterna har underrättats.

Sniffning av butangas kan, enligt polisen, vara farligt och orsaka skador på centrala nervsystemet samt risk för kvävning. Ungdomspolisen fortsätter utreda händelsen och föräldrar ombeds hålla lite extra koll på sina barn.