Nyheter

Publicerad: mån 25.05.2015 kl.15:44

Ett e-postmeddelande från avsändardomänen skatteverket.net cirkulerar i Sverige och enligt Ålands skattedirektör Raija-Aller Mattsson har även ålänningar fått mejlet.

Mejlet handlar om att deklarationen inte är komplett och uppmanar mottagaren att öppna en bifogad zip-fil, som troligtvis innehåller ett virus eller en skadlig kod.

Skatteverket i Sverige tipsar om att man raderar mailet utan att öppna, svara på det eller klicka på några länkar i det.

Publicerad: mån 25.05.2015 kl.15:36

Resten av eftermiddagen får vi halvklart väder, runt 12 grader och måttlig sydlig vind. I kväll och i natt mulet uppehållsväder, 8-9 grader och måttlig sydlig vind. I morgon först halvklart men från eftermiddagen mulet med lätt regn, upp mot 13 grader och svag till måttlig sydlig vind.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet: Sydlig till sydvästlig vind 6-10 meter per sekund, från i natt 3-7 meter per sekund. Dis och lokalt något regn.

Publicerad: mån 25.05.2015 kl.15:00

Villkorligt fängelse i 45 dagar. Det blev tingsrättens dom mot en man i 30-årsåldern som fälldes för straffbart bruk av narkotika, rattfylleri, olovlig körning och narkotikabrott. Mannen hade sommaren 2013 olagligen brukat narkotikaklassade läkemedel, amfetamin och cannabis. Han hade också kört moped under påverkan av narkotika och utan giltigt körkort.

Mannen har flera gånger tidigare dömts för såväl narkotika- som trafikrelaterade brott.

Publicerad: mån 25.05.2015 kl.14:21
Den här båten stals från Eckerö i månadsskiftet april-maj. Foto: Polisen.
Den här båten stals från Eckerö i månadsskiftet april-maj. Foto: Polisen.

Polisen efterlyser vittnesuppgifter gällande en båtstöld i Eckerö. I månadsskiftet april-maj anmälde båtägaren att någon stulit båten som ägaren förvarat i Käringsundsbyn. Båten är en så kallade Suvi pulpetbåt med en Tohatsu aktersnurra. Den stod på svenskregistrerad trailer när den stals, och tjuven tog även trailern.

Publicerad: mån 25.05.2015 kl.14:03
Camilla Gunell säger att landskapsregeringen räcker ut handen till kommunerna.
Camilla Gunell säger att landskapsregeringen räcker ut handen till kommunerna.

Kommunerna får två år på sig att komma på ett bättre samarbete inom socialvården än den kritiserade Kommunernas socialtjänst, KST. Landskapsregeringen presenterade i dag sitt lagförslag om en samordning av socialvården. Förslaget är tvådelat, man ger en chans till kommunerna att komma med egna förslag till samarbete, landskapsregeringen kan till och med tänka sig fler än ett socialvårdsområde, eller så träder KST i kraft så som landskapsregeringen tänkt sig. Lantrådet tycker inte att landskapsregeringen visar brist på handlingskraft när man nu bollar över den heta potatisen till kommunerna.
- Vi hoppas kommunernas ser det här som att vi räcker ut handen, säger Camilla Gunell.
Ett längre inslag om det här kommer i Åland idag klockan 17, då vi också får höra oppositionens syn på lagförslaget om samordningen av socialvården på Åland.

  • Lantrådet tycker inte landskapsregeringen visar brist på handlingskraft när man bollar över KST-frågan till kommunerna: