Nyheter

Publicerad: ons 2.09.2015 kl.15:39
Tomas Lundberg är myndighetschef på Ams. Foto: Owe Sjöblom.
Tomas Lundberg är myndighetschef på Ams. Foto: Owe Sjöblom.

I augusti var den öppna arbetslösheten 3,5 procent och det är 0,4 procent lägre jämfört med samma månad ifjol. Arbetslöshetsgraden för ungdomar under 25 år har sjunkit till 5,6 procent mot 6,9 procent för ett år sedan. Däremot ligger det kvar på 3,4 procent för personer över 55 år.
Under augusti tillsattes 243 lediga platser, vilket är 58 platser fler än 2014.
- Den troliga orsaken till att vi har så låg arbetslöshet beror på konjunkturläget på Åland, säger Tomas Lundberg, myndighetschef på AMS, som däremot ser problem med att hitta tillräckligt kompetenta sökande till de 159 lediga platser som finns hos AMS. Antalet långtidsarbetslösa är 141 stycken och har, förutom under juli, minskat successivt under året.

  • Tomas Lundberg intervjuas av Owe Sjöblom.
Publicerad: ons 2.09.2015 kl.14:44

Viking Lines m/s Rosella ställer in turer i dag på grund av hård blåst i Kapellskär. Avgången från Kapellskär klockan 12 ställdes in vilket också innebär att avgången klockan 16 från Mariehamn är inställd. Bokade resenärer kontaktas av Viking Lines personal under dagen.

Publicerad: ons 2.09.2015 kl.13:37

Kommunstyrelsen i Eckerö föreslår enhälligt att Åsa Gustafsson ska utses till ny kommundirektör. Gustafsson är utbildad jurist och bördig från Åland. Hon har arbetat på det svenska utrikesdepartementet både i Sverige och i Österrike, Mellanöstern och Nordafrika. Sedan ett par år tillbaka är hon bosatt på Åland.
Fullmäktige kommer att ställning till styrelsens förslag på sitt sammanträde den 10 september.
   - Vi tycker att hon har utbildningen och erfarenheten som krävs för befattningen som kommundirektör, säger kommunstyrelsens ordförande Rune Söderlund till Ålands Radio.
Tjänsten utlystes då den tidigare kommundirektören Rasmus Basilier, som tillträdde på posten vid årsskiftet, fick avgå efter en omröstning i kommunfullmäktige i april.

  • Kommunstyrelseordförande Rune Söderlund intervjuas av Totte Vesterlund:
Publicerad: ons 2.09.2015 kl.13:35

Smyckesbutiken Guldviva lämnar köpcentret Maxinge, trots att lönsamheten varit bra.
- Vi har haft vårt bästa år någonsin så lönsamheten har varit hur bra som helst, säger vd Maria Karlström.
Orsaken är istället att Guldviva längtar tillbaka till Sjökvarteret där Karlström säger att man känner sig mer hemma.
- Vi skulle vilja ha verkstad, produktion och butik på samma ställe och det hoppas vi att vi kan få där. Sedan har de långa öppettiderna i Maxinge inte passat oss så bra, säger hon.
Guldviva flyttar från Maxinge den 10 september, och den 1 oktober öppnar en ny heminredningsbutik i Ragnhild Ekbloms regi där i stället.

Publicerad: ons 2.09.2015 kl.12:47

Den varning för skogsbrand som gällt i landskapet har nu upphävts. Landskapsalarmcentralen fattade det beslutet i dag.