Nyheter

Publicerad: ons 27.05.2015 kl.06:52

Kommunfullmäktige i Eckerö var inte enigt när frågan om att utse en tillförordnad kommundirektör diskuterades på senaste mötet. Kommunstyrelsens förslag var att utse socialchef Andrea Björnhuvud till tf direktör, men på fullmäktigemötet lades också ett förslag om att inte utse någon tf direktör alls. I en omröstning fick kommunstyrelsens förslag åtta röster, och förslaget om att inte utse någon tf direktör fick 3 röster. Därmed fungerar Andrea Björnhuvud som till förordnad direktör i Eckerö till den 9 augusti och hon ska också sköta socialchefens uppgifter tills en vikarie anställs.
På fullmäktigemötet tillsattes också ett utskott som ska utreda vilka möjligheter Eckerö har att samarbeta med andra kommuner. Mikael Stjärnfelt, Henrietta Hellström och Kerstin Wikgren ingår i utskottet. 

Publicerad: ons 27.05.2015 kl.06:34

Boxaren Robert Helenius yrkar på att hans förra boxningsstall Sauerland betalar drygt 9.300 euro i ersättning till honom. Det är så mycket Helenius rättegångskostnader uppgår till, efter att Sauerland i mars ville att Ålands tingsrätt skulle förbjuda Helenius att gå en match i Tallinn och ge Helenius böter på 100.000 euro om han genomförde matchen ändå. Tingsrätten förkastade då Sauerlands yrkande och nu ska den alltså ta ställning till om stallet måste stå för rättegångskostnaderna.  

Publicerad: ons 27.05.2015 kl.05:59
Outi Ojala och Ragnar Erlandsson är två av veteranerna som träffas. Foto: Owe Sjöblom.
Outi Ojala och Ragnar Erlandsson är två av veteranerna som träffas. Foto: Owe Sjöblom.

Riksdagens veteranförening besöker Åland under två dagar på inbjudan av Ålands lagtings veteranförening. På programmet finns bland annat information om Ålandskommitténs arbete, landshövding Peter Linbäck berättar om statens roll på Åland och besök på Ålands sjöfartsmuseum.

- Vår förening brukar ha sommarmöte och då besöker vi olika ställen i vårt land och i år blev vi inbjudna till Åland och det är vi glada för, säger Outi Ojala, viceordförande i riksdagens veteranförening.
Ragnar Erlandsson, ordförande i Ålands lagtings veteranförening, står värd för de 54 gästerna som anlände i går och åker hem i dag.

  • Ragnar Erlandsson och Outi Ojala intervjuas av Owe Sjöblom.
Publicerad: ons 27.05.2015 kl.05:52

I dag till en början klart och soligt, 11 grader och måttlig sydvästlig vind. Från i eftermiddag halvklart och vind omkring väst. I morgon klart till halvklart, 14 grader och måttlig sydlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring sydväst 4-8 meter per sekund. I natt växlande vind 1-5 meter per sekund. Mest god sikt.

Publicerad: ons 27.05.2015 kl.05:43
Vikingaåsens skola borde byggas ut. Foto: Owe Sjöblom.
Vikingaåsens skola borde byggas ut. Foto: Owe Sjöblom.

Någon av skolorna Vikingaåsen eller Södersunda behöver byggas ut inom den närmaste framtiden för att alla elever i Jomala ska få plats. Det framkom på ett diskussionstillfälle som Moderat samling ordnade igår kväll. Till hösten har Södersunda 134 elever där det egentligen finns 120 platser och Vikingaåsen har 230 elever. I Vikingaåsen har man haft moduler med två klassrum under några år och det är en tillfällig lösning.

- Vi måste fundera på hur man ska ta hand om eleverna i permanenta utrymmen och för vår del handlar det också mycket om personalens arbetsutrymmen, säger Bernt Isaksson, rektor i Vikingaåsens skola. Han menar att det antagligen är lättare att bygga ut Vikingaåsen än Södersunda med tanke på hur de olika byggnaderna ser ut.
Jomala köper idag platser av Mariehamn eftersom de egna skolorna är trångbodda.

  • Bernt Isaksson och Mika Nordberg intervjuas av Owe Sjöblom.