Nyheter

Publicerad: mån 26.01.2015 kl.06:06

Vid fem utbildningstillfällen i mars kan personer med bipolär sjukdom lära sig mer om sjukdomen. Utbildningsserien vänder sig också till den sjukes anhöriga och det är intresseföreningen för psykisk hälsa, Reseda, som tillsammans med psykiatriska kliniken på ÅHS står bakom projektet. Utbildningen är i sig också en behandlingsmetod; psykopedagogisk intervention, PPI, som går ut på att man med ökad kunskap mår bättre och minskar den negativa stress som ofta präglar en familj där någon familjemedlem lider av psykisk ohälsa.
Hör mer om detta i programmet Åland i dag i eftermiddag.

  • Resedas styrelseordförande Henrik Lagerberg intervjuas av Liv Örneryd.
Publicerad: mån 26.01.2015 kl.06:00
Lisa Widén är produktionsansvarig och Anette Mattsson är vd för Filmregion Stockholm-Mälardalen.
Lisa Widén är produktionsansvarig och Anette Mattsson är vd för Filmregion Stockholm-Mälardalen.

- En filmsatsning kan ge många positiva kringeffekter som en ökad turism och arbetstillfällen som direkt eller indirekt hör i hop med en filmproduktion.
Det säger Anette Mattsson som är vd för Filmregion Stockholm-Mälardalen.
Ett exempel på regionala kringeffekter är den nyligen visade TV-serien baserad på böcker av författaren av Maria Lang som resulterade i 2500 hotellnätter i Örebro län.
   - Den satsningen gav också upphov till mycket så kallad fotspårsturism där man åker runt till de platser som förekommer i filmen, säger Anette Mattsson.
Landskapsregeringen är medlemmar i Filmregion Stockholm-Mälardalen och har en filmgrupp som utreder hur Åland ska kunna satsa mer på film i framtiden.
   - Det finns planer på en filmfond där också näringslivet kan vara med och investera i filmproduktioner, säger Gabriella Nordlund.

  • Anette Mattsson från Filmregion Stockholm-Mälardalen och Gabriella Nordlund i landskapsregeringens filmgrupp intervjuas.
Publicerad: mån 26.01.2015 kl.05:50

På lördagsmorgonen polisanmäldes en misstänkt våldtäkt i Mariehamn. En kvinna berättade för polisen att hon har varit på en efterfest i en bostad i norra stan och där blivit tvingad till samlag med en man. Ett flertal personer ska ha befunnit sig i samma bostad när händelsen inträffade.

Kvinnan hade blivit av med sin plånbok och hade inte heller fått ringa efter hjälp. Polisen gjorde en husrannsakan i huset där händelsen ska ha inträffat och 12 personer fick följa med till polisstationen för identifiering och förhör. En man har anhållits misstänkt för brottet. De övriga försattes på fri fot efter förhör. Utredningen fortsätter.

Publicerad: lör 24.01.2015 kl.18:08

Vid ett dramatiskt tillslag på lördagsförmiddagen greps fyra unga män i Mariehamn.

Fyra polisbilar, med poliser i skottsäkra västar, tog männen ut ur en bostad och visiterade dem utanför huset. Det uppger Nya Åland.

Polisen lämnar inte ut några uppgifter om händelsen förrän i morgon söndag klockan 16.00.

 

Publicerad: lör 24.01.2015 kl.11:59

Natten mot lördag kallades polisen till en adress i Mariehamn där ett vittne hade sett en man utdela kraftiga sparkar mot en ung person. Polisen grep den misstänkte enligt tvångsmedelslagen för att säkra fortsatt utredning av ärendet. Polisen fick också rycka in för att undersöka en fastighet i Mariehamn som utsatts för skadegörelse i form av äggkastning. Polisen kunde säkra spår på platsen och utredning pågår.

Under natten mot lördag fick polisen en anmälan om att det avfyrades fyrverkerier från en personbil som körde omkring i Godby centrum. Polisen for till platsen men då var allt lugnt. Polisen rapporterar också om en trafikolycka i östra Jomala, där en personbil kört av vägen och bivit liggande på sida. Ett blåsprov  visade att föraren hade 1, 73 promille alkohol i utandningsluften. Personen greps enligt tvångsmedelslagen för att säkra fortsatt utredning. Polisen har påbörjat utredning i ärendet och har också inlett en utredning kring en våldtäkt på en färja som anlöpte Mariehamn.