Nyheter

Publicerad: fre 28.08.2015 kl.12:07
Camilla Gunell påpekar att Åland ser mångfald som en styrka, när hon bemöter Sannfinländaren Teuvo Hakkarainens senaste utspel. Foto: Jan Jacobson.
Camilla Gunell påpekar att Åland ser mångfald som en styrka, när hon bemöter Sannfinländaren Teuvo Hakkarainens senaste utspel. Foto: Jan Jacobson.

Ålänningarna betalar skatt precis som alla andra i landet och bidrar som helhet på ett positivt sätt till Finlands ekonomi. Det skriver lantrådet Camilla Gunell (S) i en kommentar till sannfinländarnas riksdagsledamots Teuvo Hakkarainens senaste utspel om Åland. På sin facebooksida skriver Hakkarainen att alla de 15.000 flyktingar som är på väg till Finland kunde skickas till Åland, eftersom Åland är Finlands rikaste landskap med flest förmåner.
Camilla Gunell påpekar att Hakkarainen har helt fel när han påstår att Åland får statsandelar från riksdag och regering i Helsingfors.
   - En del av ålänningarnas skatter betalas tillbaka till landskapet eftersom självstyrelsens förvaltning sköter sådan myndighetsservice som staten har hand om i övriga delar av landet.
I uttalandet som Gunell skickar till såväl svenska som finska medier i landet säger hon också att ålänningarna är positiva till att ta emot fler nödställda människor och att Mariehamn och Jomala tar emot flyktingar från det krigsdrabbade Syrien i höst.

Publicerad: fre 28.08.2015 kl.11:43

Eftermiddagen blir klar och solig, med runt 19 grader och måttlig till frisk sydvästlig vind. I kväll och i natt blir det halvklart till klart, runt 17 grader och frisk västlig vind. I morgon lördag och på söndag blir det mestadels klart och soligt, runt 19 grader och måttliga vindar från väst.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydvästlig vind, 5-9 meter per sekund. I eftermiddag tilltar vinden och blir västlig, senare på eftermiddagen 8-12 meter per sekund. Lokalt regn, men västerifrån bättre sikt. I kväll och natten mot lördag möjligen åska.

Publicerad: fre 28.08.2015 kl.11:42

Gränsen för direktupphandling av landskapsregeringen och underlydande myndigheter höjs rejält från den 15 september. Det gamla tröskelvärdet på 10.000 euro, exklusive moms, höjs till 50.000. Huvudregeln är ändå att upphandlingen av varor eller tjänster till lägre värde skall ske genom utannonsering. Anbudsbegäran kan också riktas till två eller flera leverantörer, eller ske i kombination med ett öppet förvarande. Förutom att upphandlingen antas ligga under gränsen på 50.000 euro kan direktupphandling också ske när varan eller tjänsten på grund av tekniska eller konstnärliga skäl, eller på grund av ensamrätt, kan fullgöras av bara en leverantör. Direktupphandling kan också göras om det är bråttom eller om det inte lämnats in lämpliga anbud vid ett öppet förfarande. Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, har egna upphandlingsregler.

Publicerad: fre 28.08.2015 kl.11:11
Församlingspastor Maria Piltz ser fram emot att ordna drop in dop. Foto: Martina Eriksson.
Församlingspastor Maria Piltz ser fram emot att ordna drop in dop. Foto: Martina Eriksson.

Mariehamns församling ordnar drop in dop den 19 september. Då finns det möjlighet att under enkla former döpa sig själv eller låta döpa sitt barn.
   - I bland är det stort att ställa till med dopkalas när man är nybliven förälder och ibland blir det helt enkelt inte av. Nu vill vi ge alla som inte har haft möjlighet att döpa sitt barn ett tillfälle, säger församlingspastorn Maria Piltz om tanken bakom det nya evenemanget.
Maria Piltz hoppas att många deltar i drop in dopet, trots att evenemanget krockar med Skördefesten.
   - Om det kommer jättemånga så får vi döpa på flera ställen samtidigt. Vi kan döpa i kyrkan, sakristian och kanske i prästgårdssalen på pastorskansliet. Vi är flera stycken som står beredda att förrätta dopen, säger hon.

  • Församlingspastor Maria Piltz intervjuas av Martina Eriksson:
Publicerad: fre 28.08.2015 kl.11:07

Landskapsregeringen har beviljat 340 tillstånd för årets skarvjakt. Enligt jaktförvaltare Robin Juslin är intresset för att jaga skarv ungefär det samma som förra året.

- Skyddsjakten började den första augusti och hittills har det skjutits 234 skarvar, säger Robin Juslin.

Merparten av jakten på skarv sker i augusti och september.