Nyheter

Publicerad: ons 20.08.2014 kl.13:27
Gea Jansen är vicerektor på Strandnäs skola. Foto: Owe Sjöblom.

-Det skulle vara både positivt och negativt om det kommer lag mot mobbning, men de positiva sidorna överväger så jag säger ja till det, det säger Gea Jansén vicerektor i Strandnäs skola.
   Undervisningsminister Krista Kiuru har lyft frågan i riket och säger till Hufvudstadsbladet att hon är beredd att lagstifta mot mobbning för att få bukt med problemen inom skolan där upp till 15 procent faller offer för mobbning.
   Åland har egen behörighet i den här frågan och utbildningsminister Johan Ehn är inte helt avvisande till en tanke på eventuell lag, och han menar att om skolan anser att det är bästa vägen att gå så är han beredd att diskutera frågan.

  • Gea Jansén ser både positiva och negativa sidor med en lag mot mobbning:
Publicerad: ons 20.08.2014 kl.13:07

Resten av dagen får vi halvklart och i kväll eventuellt åskskurar, 18 grader och måttliga sydvästliga vindar. I natt blir det mest klart, 14 grader och måttliga västliga vindar. I morgon torsdag väntas vi få halvklart, 17 grader och friska sydvästliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Sydvästlig vind, 8-12 och på norra Östersjön uppemot 15 meter per sekund. Regn- och åskskurar.

Publicerad: ons 20.08.2014 kl.11:11

Fiskodlingarnas miljökontrollprogram använder för gamla mätmetoder och bedömningsgrunder. Det anser landskapsregeringens miljöbyrå i ett utlåtande till ÅMHM, Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet.

   Det handlar om programmet för åren 2008-2013 och en plan för ett motsvarande program de kommande fem åren. Miljöbyrån kritiserar också fiskodlarföreningens konsult för att inte använda den manual som tagits fram för de åländska kustvattnen, utan använder svenska bedömningsgrunder. Man ifrågasätter också vissa provresultat och undrar om man kan lita på övriga resultat.

   Den här hårda kritiken ska nu fiskodlarföreningen svara på innan ÅMHM tar ett beslut om hur det kommande miljökontrollprogrammet för de åländska fiskodlingarna ska utformas.

Publicerad: ons 20.08.2014 kl.11:08

Jomalas kommundirektör John Eriksson har fått höjd lön. När han anställdes för snart ett år sedan fick han 6.600 euro i månaden, då beslöts också att lönen ska omprövas årligen. Efter förhandlingar mellan kommundirektören och kommunstyrelsens ordförande beslöt kommunstyrelsen i Jomala i måndags att höja kommundirektör John Erikssons lön med 200 euro till 6.800 per månad.

Publicerad: ons 20.08.2014 kl.06:14

Med hjälp av sprängämnen skall det nu undersökas vad det finns för känsligt fiskbestånd vid de platser på östra Föglö där det är tänkt att man kan bygga ett nytt färjefäste för kortruttrafiken till Kökar. Det är bolaget Hydrophyta ekologikonsult som skall utföra undersökningen under tiden 25 augusti till den 5 september. Det rör sig om små undervattensdetonationer på ett gram, som används vid inventeringen av årsyngel och små fiskarter. Tillstånd för fisket behövs också av de berörda vattenägarna.