Nyheter

Publicerad: tis 28.07.2015 kl.17:11

Fotboll. Daniel ”Daja” Sjölunds IFK Norrköping besegrade Hammarby i Allsvenskan i går (måndag 27 juli). Matchen slutade 1-0 till IFK Norrköping och målet gjordes av Emir Kujovic. Daniel Sjölund var avstängd och spelade inte i matchen.
IFK Norrköping ligger tvåa i Allsvenskan efter 17 spelade matcher. Man har 35 poäng vilket är lika många som serieledarna IFK Göteborg, men sämre målskillnad.

Publicerad: tis 28.07.2015 kl.15:43
Nuförtiden går det snabbare att betala med kontanter än med kort på några av de åländska restaurangerna. Foto: Cecilia Ekströmer
Nuförtiden går det snabbare att betala med kontanter än med kort på några av de åländska restaurangerna. Foto: Cecilia Ekströmer

Dålig uppkoppling på grund av hög belastning på nätet orsakar problem för flera restauranger som ibland inte kan använda sina mobila kortterminaler under sommaren.

Christian Ekström på Pub Stallhagen säger att han har varit i kontakt med Ålcom flera gånger, men att det inte blivit bättre och han tycker att problemen drar ned Ålands rykte som turistdestination.

Enligt Ålcoms vd Daniel Dahlén är krögarna inte kunder hos Ålcom, utan företaget som levererar kortterminalerna, Nets, har hänvisat kunderna till Ålcom trots att Ålcom och Nets inte har något avtal.

  • Jenny Björklund på Smakbyn berättar vad som händer när kortterminalerna krånglar:
Publicerad: tis 28.07.2015 kl.14:42

Det var troligen den ryska ubåten ”Som” som upptäcktes på svenskt vatten inte långt från den svenska Östersjökusten förra veckan. ”Som” hade Mariehamn som hemmahamn under första världskriget och sjönk våren 1916 då den patrullerade i Ålands hav mellan Svartklubbens fyr och Arholma och kolliderade med svenska fartyget SS Ångermanland.

Det var det svenska företaget Ocean X Team och deras isländska samarbetspartner Ixplorer som hittade ubåten förra veckan. Peter Lindberg på Ocean X Team säger till Ålands radio att det var svårt att direkt förstå vilken utbåt man hade hittat.
- Vi var ju medvetna om att Som skulle finnas i närområdet. Men när försvarsmakten såg bilderna på vraket spekulerade de om att det kanske var en ubåt från kalla kriget, säger Peter Lindberg.

Men det rör sig alltså troligen om ubåten Som, en teori som marinarkeologen Marcus Lindholm på landskapets museibyrå stöder.
- Enligt vad jag har läst är det troligen den de hittat, säger han.

  • Peter Lindberg på Ocean X Team berättar om fyndet:
Publicerad: tis 28.07.2015 kl.14:37

Försäljningen av så kallade premiumbilar, det vill säga bilar som av tradition har ansetts lite dyrare, har ökat på Åland. Enligt Ronny Jansson på Bilcenter, som säljer bland annat Mercedes, har man märkt en tydlig ökning av försäljningen.

- Kunderna har upptäckt att prisbilden har jämnat ut sig. För 15 år sedan var skillnaden mellan en Mercedes och andra märken ganska stor. Numera är prisbilden jämnare tack vare att skattesystemet gynnar de bilar som har låga utsläpp, säger Ronny Jansson.

Trots att man ser en ökning av försäljningen av premiumbilar, går nybilsförsäljningen i allmänhet lite skakigare nu än tidigare.

- Det kunde vara bättre. Även om vi kanske inte har det ekonomiskt dåligt på Åland så läser folk nyheter om lågkonjunkturer, och då väntar man kanske med att köpa ny bil, säger Ronny Jansson

  • Ronny Jansson på Bilcenter intervjuas av Alfons Röblom
Publicerad: tis 28.07.2015 kl.14:32
Foto: Cecilia Ekströmer
Foto: Cecilia Ekströmer

Ökar antalet patienter som behöver hjälp efter att ha druckit för mycket alkohol under sommaren? Vi ställde frågan till överskötaren Gunnar Sjöblom på ÅHS psykiatriska klinik och han säger att man ser en ökning av patienter som kommer in för avgiftning.

- Jo det märks nog en viss ökning under sommartid, speciellt när sommaren kommit en bit på vägen. Dels så ökar ju befolkningen på sommaren och det kan vara en del av förklaringen och turister kan också behöva komma akut ibland, säger Gunnar Sjöblom.

  • Överskötare Gunnar Sjöblom intervjuas av Ellen Zettergren