Nyheter

Publicerad: sön 2.08.2015 kl.11:07

Skärgårdsfärjan m/s Skiftet har tagits ur trafik på grund av tekniska problem. Ålandstrafiken meddelar att färjan nu ligger i hamnen i Långnäs och 11.30-turen från Långnäs till Kökar och 14.30-turen från Kökar till Långnäs är inställda.
- Arbetet med att hitta en lösning på de tekniska problemen är på gång, skriver Ålandstrafiken i ett pressmeddelande.

Publicerad: sön 2.08.2015 kl.09:37

Många personer dök upp för att medverka i manifestationen för ett mångkulturellt Åland i självstyrelseparken i Mariehamn på lördagen. Katarina Gäddnäs var den som tog initiativ till manifestationen och hon sade så här i det tal hon höll:
- Vi står här för att vi har en dröm. Vi har en dröm om och en kamp för ett Åland och ett Finland som är öppet för alla, en plats där ingen utesluts, där alla kulturer får finnas, blandas, föröka sig och blomma som den vildaste sommaräng.

Publicerad: fre 31.07.2015 kl.16:07

Just nu halvklart, 18 grader och nordvästlig vind 4 meter per sekund.

På kvällen: molnigt, 16 grader och västlig vind 2 meter per sekund. Lördagsmorgonen blir solig med nordvästlig vind och till en början 15 grader. Söndagen ser ut att bli halvklar med 18 grader och sydvästlig vind 6 meter per sekund.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:
Västlig till nordvästlig vind 5-11 meter per sekund, på östra delen av Norra Östersjön på eftermiddagen lokalt 13 meter per sekund. I kväll avtar vinden, i natt sydlig till västlig vind 4-8 meter per sekund. I morgon på dagen västlig till nordvästlig vind 6-10 meter per sekund. Mest god sikt.

Publicerad: fre 31.07.2015 kl.15:31

WWF Finland, det vill säga Världsnaturfonden, har under sommaren lockat 200 ålänningar att bli månadsdonatorer, eller så kallade faddrar. Att vara fadder innebär att man fortlöpande donerar minst 8 euro i månaden till WWF.

WWF Finland annonserade tidigare i år, bland annat via AMS, efter så kallade medelsanskaffare. Just nu jobbar tre personer på Åland med att gå från dörr till dörr och informera om WWF:s verksamhet.

- Oftast blir väl mottagna och folk vill lyssna. Det har varit väldigt lite negativa reaktioner, säger Sanna Björkman som är marknadsföringsplanerare för WWF Finland.

Publicerad: fre 31.07.2015 kl.15:29
Kim Phil. Foto: Ellen Zettergren.
Kim Phil. Foto: Ellen Zettergren.

På senare tid har åländska företag som Ålandsbanken och PAF:s hemsidor drabbats av olika hackningsförsök. Ändå menar ålänningen och datasäkerhetsexperten Kim Phil att åländska företag idag blivit bättre gällande datasäkerheten, än för fem år sen.

- Jag tycker att det finns en större medvetenhet idag och jag känner mig positiv till det, men företag arbetar förstås olika mycket med säkerheten, säger Kim Phil.

Han menar att säkerheten på nätet handlar mycket om hur man som företag är villig att använda och jobba för sin säkerhetsutrustning och att ta hjälp av programmerare som kan systemen och vet om vilka riskerna är.

  • Datasäkerhetsexperten Kim Phil om säkerhet på internet: