Nyheter

Publicerad: tors 2.10.2014 kl.07:11

En man har av tingsrätten dömts för grovt rattfylleri till 30 dagars villkorligt fängelse och 20 dagsböter på sammanlagt 180 euro. Dessutom fick han sitt temporära körförbud förlängt till den sista oktober.

I mars i år körde han bil från Långnäs till Lumparland trots att han var påverkad av alkohol och en rad olika läkemedel som satte ner hans körförmåga. Bilfärden slutade i diket.

Publicerad: tors 2.10.2014 kl.06:41

Det blir ingen alkoholservering på Adlon Pizzeria och Sportsbar i Mariehamn under en vecka i november. Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, har dragit in serveringstillståndet för sju dygn på grund av att en minderårig person serverats alkohol. Den minderåriga har i polisförhör uppgett att denne själv beställt drycker vid bardisken men förnekat att det varit frågan om alkohol. Utgående från förhör med andra personer samt bildmaterial anser ÅMHM ändå att krogen brustit i sin övervakning eftersom en minderårig druckit alkohol. Övervakningen anses också varit otillräcklig eftersom flera i sällskapet blivit uppenbart berusade och flera alkoholdrycker serverats samtidigt.

Företaget säger i sitt bemötande till ÅMHM att man ser allvarligt på det inträffade och att personalen nu kontrollerar åldern på personer som bedöms vara under 30 år.

Publicerad: tors 2.10.2014 kl.06:39

I dag mulet men uppehåll, cirka 12 grader och måttlig sydvästlig vind. I natt mulet, cirka 10 grader och svag sydlig till sydostlig vind. Till i morgon väntas mulet, cirka 13 grader och måttlig sydlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydvästlig vind 6-10 meter per sekund, i eftermiddag 2-6 meter per sekund. I natt växlande vind. Måttlig till god sikt.

Publicerad: tors 2.10.2014 kl.06:07

Ålands gymnasium har anhållit om att få starta ett nytt utbildningsprogram inom logistik, alltså en utbildning för lastbils- och bussförare. Landskapsregeringen har gett Ålands gymnasium i uppdrag att närmare utreda behovet innan man ger vidare besked.

Publicerad: tors 2.10.2014 kl.06:05
Britt Biskop är centrumledare i Mariehamn. Foto: Liv Örneryd.
Britt Biskop är centrumledare i Mariehamn. Foto: Liv Örneryd.

- Det finns en efterfrågan på butikslokaler i centrum men de flesta är alldeles för små. Det säger centrumledare Britt Biskop, verksam för City Mariehamn. Hon menar att fastighetsägare borde gå samman i bolag för att kunna erbjuda större total butiksyta, så intressenter inte behöver söka sig utanför stadskärnan. Även bebyggelse på höjden i centrum kan bidra till ökad handel, bland annat genom att fler kontor innebär fler restauranggäster.

Maxinges tillkomst har bidragit till att fler handlar på hemmaplan istället för att resa bort och det har också en positiv effekt på centrumbutikerna, säger Biskop. 

  • Britt Biskop och Susann Christenbrunn intervjuas av Liv Örneryd.