Nyheter

Publicerad: tis 30.06.2015 kl.12:38

Förståelse för Ålands situation, men inga konkreta framsteg. Det är resultatet efter förra veckans diskussioner om geografisk blockering av digital media. Åland är exempelvis blockerat från att ta del av Sveriges TV:s utbud på internet, trots att landskapet via sitt radiobolag betalar upphovsrättsavgifterna. Frågan var uppe i stora utskottet i riksdagen i torsdags. Den åländska TV-frågan togs med i utskottets betänkande på initiativ av Ålands riksdagsledamot Mats Löfström, som också tog upp frågan vid utskottets diskussion med EU-kommissionens vice ordförande Andrus Ansip.

Kansliminister Wille Valve diskuterade frågan med Eric Mamer, vice kabinettschef för EU-kommissionär Günther Oettinger som har politiskt ansvar för kommissionens strategi för den digitala inre marknaden. Han menade att de problem som upplevs på Åland utgör kärnan av dagens system med territoriella licenser och kommer ge upphov till en mycket svår politisk debatt. Kommissionen hade ännu inte svar på hur det nya förslaget kan beröra Åland. 

Publicerad: tis 30.06.2015 kl.11:52

Arbetet för jämställdhet och att öka den kvinnliga representationen i våra parlament och i beslutsfattandet är den enskilt viktigaste demokratifrågan. Det sa talman Britt Lundberg när hon i förra veckan deltog i ett möte som CALRE:s arbetsgrupp för jämställdhet arrangerade. Mötet var i Cardiff, Wales och det diskuterades utmaningar och strategier för att öka det kvinnliga deltagandet i det demokratiska beslutsfattandet.

Professor Laura McAllister och professor Paul Chaney höll ett anförande på mötet där de beskrev vilken skillnad kvinnliga parlamentariker gör i den politiska debatten och i det demokratiska beslutsfattandet. McAllister konstaterade att kvotering är nödvändigt för att uppnå jämställdhet – i annat fall kommer det att ta fem generationer innan vi uppnår jämställdhet, tror McAllister. CALRE är en konferens för talmännen i de 74 regionala lagstiftande parlamenten inom EU.

 

Publicerad: tis 30.06.2015 kl.11:49

En 25-årig man har av tingsrätten dömts till 50 dagars villkorligt fängelse,

30 dagsböter och ett nio månader långt körförbud efter att ha kört grovt rattfull i Mariehamn tidigare i år. Mannen körde från Skrakvägen till Fiskehamnen med 1,89 promille alkohol i blodet.

Publicerad: tis 30.06.2015 kl.11:47

Det blir halvklart under morgon och förmiddag med 16 grader. Frampå eftermiddagen soligt, 18 grader och måttliga nordvästliga vindar. Imorgon fortsätter sedan det soliga vädret under hela dagen och det blir 18 grader och måttliga västliga vindar.

Sjövädrer för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Västlig till sydvästlig vind 4-8 m/s. På dagen vrider vinden och blir nordvästlig samt tilltar något, på eftermiddagen 6-9 m/s, från kvällen eller natten på östra delen av norra Östersjön och Skärgårdshavet 7-12 m/s. Enstaka regnskurar, annars mest god sikt.

Publicerad: tis 30.06.2015 kl.06:32

En majoritet av de åländska kommunerna lever inte upp till barnsomsorgslagen när det gäller rätt utbildningsnivå och personalantal för barndaghemmen på Åland. Detta kan medföra en sänkt pedagogisk kvalite, det menar Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, i en undersökning, gjord mellan november och december förra året där de granskat 46 barndaghem i 15 kommuner.

Brändö var den enda kommunen som helt lever upp till lagens krav enligt undersökningen. Sottunga deltog inte eftersom det saknas barndaghem där och i Kumlinges och Sunds fall är svaren oklara.

Enligt barnomsorgslagen ska minst var tredje anställd i barnomsorgen ha högskoleutbildning. För barn under tre år ska det finnas minst en anställd per grupp om högst fyra barn och för barn som är minst tre gäller en anställd på sju barn.