Nyheter

Publicerad: tors 28.05.2015 kl.06:21

Förmiddagen blir solig men från i eftermiddag halvklart, 12 grader och måttlig sydlig vind. I natt halvklart, 9 grader och måttlig sydlig vind. I morgon klart, 12 grader och måttlig sydlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring väst 2-5 meter per sekund. I eftermiddag vind omkring syd, 4-9 meter per sekund, i 8-12 meter per sekund. Dis eller dimma kan förekomma och i natt regnskurar.

Publicerad: tors 28.05.2015 kl.06:15

I dag väntas måttliga till höga halter av ekpollen samt låga halter av björk-, gräs- och videpollen.

Publicerad: tors 28.05.2015 kl.05:57
Tommy Wesslund utbildar i bygge av passivhus. Foto: Tomas Tornefjell.
Tommy Wesslund utbildar i bygge av passivhus. Foto: Tomas Tornefjell.

-Många bygger passivhus utan att ha de kunskaper som krävs, och det har lett till att dessa har fått ett dåligt rykte. Det säger ingenjör Tommy Wesslund från företaget Enerwex i Växjö. Han var en av utbildarna under den tre dagar långa kursen i passivhus som har pågått på Åland den här veckan. Kursen ordnades av Energi och miljötekniska föreningen på Åland, där Mikael Erickson är verksamhetsledare.

-Det finns ett EU-direktiv som säger att alla offentliga byggnader som byggs efter den 31 december 2018 ska vara så kallade nära nollenergi- byggnader, så därför passar vi på att ordna denna kurs i konsten att bygga passivhus, säger Mikael Ericsson.

Enligt EU-direktivet ska samma regler gälla för privata hus från 31 december 2020. För att dessa regler ska bli verklighet på Åland krävs det en lagändring.

  • Mikael Ericsson och Tommy Wesslund intervjuas av Tomas Tornefjell.
Publicerad: tors 28.05.2015 kl.05:48
Riksdagsman Mats Löfström tycker regeringsprogrammet är optimistiskt. Foto: Jannika Ranta.
Riksdagsman Mats Löfström tycker regeringsprogrammet är optimistiskt. Foto: Jannika Ranta.

När Finlands nya regeringsprogram presenterades igår nämndes också reformen av självstyrelselagen. Det är väldigt viktigt för Åland, säger finansminister Roger Nordlund och riksdagsman Mats Löfström kallar det en arbetsseger.

Regeringsprogrammet innehåller stora inbesparingar och de kommer också att kännas av på Åland i någon mån. Men det som oroar både Nordlund och Löfström mest är att om det så kallade samhällsfördraget inte blir av så kan det drabba sjöfarten.

Riksregeringen lägger fram sina åtgärdsförslag den sista juli och parterna i arbetslivet har då tre veckor på sig att binda sig till det. Om så sker och resultatet av samhällsfördraget är mätbart 2017 så avstår regeringen från vissa villkorliga besparingar och skattehöjningar som den beslutat om.

  • Riksdagsman Mats Löfström och vicelantrådet Roger Nordlund intervjuas av Jan Jacobsson.
Publicerad: ons 27.05.2015 kl.17:07

Det är en arbetsseger att självstyrelsereformen nämns i regeringsprogrammet. Det tycker riksdagsledamot Mats Löfström.
I dag presenterades det nya regeringsprogrammet i riket och i en av bilagorna nämns självstyrelsereformens förnyelse samt att regeringen avlägger en proposition till riksdagen senast våren 2018.
-   Skrivningen ska framförallt ses som en politisk signal att regeringens Ålandspolitik ligger fast trots att nya partier ingår i regeringen, skriver Mats Löfström i ett pressmeddelande.
Fler kommenterar om regeringsprogrammet hör ni i Ålands radios nyhetssändningar i morgon bitti.