Nyheter

Publicerad: fre 28.11.2014 kl.07:09

Lagtingsledamot Mats Perämaa ställer upp i riksdagsvalet nästa vår. Det är nu klart efter att liberalerna på sitt höstmöte utsett honom till sin kandidat.

Vid höstmötet omvaldes partiledningen med Katrin Sjögren som ordförande och Perämaa samt Tony Asumaa som viceordföranden. Enligt ett pressmeddelande om höstmötet har liberalerna genomfört en reform av partistrukturen från och med nästa år. Den innebär en mindre men operativ styrelse och ett partiråd som drar upp de politiska riktlinjerna och vars beslut är riktgivande för styrelsen.

Publicerad: fre 28.11.2014 kl.06:35

Det budgetförslag som kommunstyrelsen i Lumparland lägger fram pekar på ett underskott på 130.000 euro nästa år. En orsak till det beräknade underskottet är att befolkningen i Lumparland ökat, vilket betyder att landskapsandelarna minskat med drygt 60.000 euro. Det kompenseras dock delvis av ökade skatteintäkter.

Lumparland satsar på att nästa år öka servicen i äldreomsorgen genom att införa permanent dygnet-runt-vård. Det betyder tre till fyra nya tjänster.

Den 10 december ska kommunfullmäktige slutgiltigt besluta om nästa års kommunala budget i Lumparland.

Publicerad: fre 28.11.2014 kl.06:27

I dag först mulet och något regn men senare halvklart och uppehåll, 3 grader och måttlig sydlig vind. I natt halvklart, cirka 2 grader och måttlig sydlig vind. I morgon mulet och något regn eller snöblandat regn, 3 grader och måttlig vind omkring syd.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring syd 4-8 meter per sekund. Lokalt regn.

Publicerad: fre 28.11.2014 kl.06:21

Digitaliseringen innebär inte bara ökad handel på nätet utan påverkar även handeln i butikerna. Det poängterades på Ålands näringslivs höstmöte där Emma Hernell Olsson och Håkan Strömmer från det svenska undersökningsföretaget United Minds föreläste om digitalisering inom handeln. Föreläsarna gav exempel på trender inom detaljhandeln och att det också är tydligt att digitaliseringen påverkar den fysiska handeln. Enligt Emma Hernell Olsson innebär digitaliseringen ändå inte att e-handeln konkurrerar ut fysiska butiker.

-I trenderna ser vi också att det finns ett behov att möta konsumenterna i den verkliga världen också, säger Emma Hernell Olsson.

  • Emma Hernell Olsson och Håkan Strömmer intervjuas av Joakim Härdner.
Publicerad: fre 28.11.2014 kl.06:07

Vårdkonflikten fortsätter. Tehy förkastade i går kväll det medlingsbud som riksförlikningsman Esa Lonka lade fram vid gårdagens förhandlingar mellan landskapsregeringen och fackförbundet Tehy. Landskapsregeringen var beredd att acceptera budet och finansminister Roger Nordlund säger att han är överraskad över att facket förkastade det eftersom det innehöll pengar till arbetsvärdering i form av två lönepotter, en allmän pott och en pott riktad specifikt till vårdsektorn båda innehållande 500.000 euro samt direkta löneökningar på mellan 20 och 50 euro för Tehy-ansluten personal. Men löneökningarna var mindre än vad Tehy hade yrkat och enligt Tehys förtroendeman Pernilla Söderlund innehöll budet inte lika lön för likvärdigt arbete som Tehy vill uppnå.

  • Finansminister Roger Nordlund intervjuas av Totte Vesterlund.