Nyheter

Publicerad: fre 22.08.2014 kl.14:25

Provtagningar gjorda i juli visar att de åländska bina fortfarande är fria från varroa, som är ett litet kvalster som kan slå ut hela bisamhällen.

   -I dag är det klackarna i taket, det var ett väldigt skönt besked att få, säger Yngve Påvall, som är ordförande i Ålands biodlarförening.
   Eftersom åländska bin är varroafria är de eftertraktade för export, och Yngve Påvall berättar att biodlarna ska exportera bin till flera orter i fastlandet och i Sverige. Början av sommaren var dålig när det gäller honungsskörden, men när värmen kom så ökade produktionen av honung och nu pratar flera biodlare om att det kan bli en rekordsäsong.

Publicerad: fre 22.08.2014 kl.13:08

Resten av dagen får vi halvklart till mulet, 17 grader och friska sydvästliga vindar. I natt blir det halvklart, 12 grader och måttliga sydvästliga vindar. I morgon väntas vi få mulet till en början och halvklart från eftermiddagen, 17 grader och måttliga först sydvästliga och sedan sydliga vindar. På söndag blir det halvklart, 19 grader och måttliga sydliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Västlig till sydvästlig vind, 8-12 meter per sekund. I natt vrider vinden till mellan syd och sydväst och blir 5-9 meter per sekund. Lokalt regn- eller åskskurar, annars mest god sikt.

Publicerad: fre 22.08.2014 kl.11:53

Landskapsregeringen är positivt inställd till utbyggnaden av Smakbyn i Kastelholm och den stora satsning på Ålands besöksnäring som projektet anses innebära. Men landskapsregeringen konstaterar samtidigt att planområdets närhet till Kastelholms slott ställer särskilt höga krav på hänsyn och anpassning vid exploatering. Det framgår av landskapsregeringens utlåtande över detaljplanen för Smakbyn.

   Landskapsregeringen påpekar bland annat att exploateringsgraden har sjunkit något för hela området i den nuvarande detaljplanen, samtidigt som exploateringen i den mest känsliga miljön närmast slottet har ökat.

   -Vi anser att det är viktigt att ny arkitektur harmoniserar med det omgivande landskapet och därmed underordnar sig Kastelholms slott, säger kansliminister Wille Valve.

  • Landskapsregeringen påpekar att exploateringen i den mest känsliga miljön närmast slottet har ökat. Wille Valve:
Publicerad: fre 22.08.2014 kl.11:51

Tre personer har hittills sökt tjänsten som polismästare på Åland. Två av dem är från St Karins och en från Åland. Ansökningstiden går ut i eftermiddag. En av de sökande är Gard Larpes från Finby i Sund. Han är 45 år och är i dag chef för Ålands rättshjälpsbyrå. Maria Hoikkala och Mats Lagerstam är båda från St Karins och arbetar som poliser.

Tjänsten som polismästare blev ledig i somras när Teijo Ristola sade upp sig.

Publicerad: fre 22.08.2014 kl.11:18

Mats Karlström tar över taxitillståndet i Kökar och får samma lättnad från körplikten som den tidigare tillståndsinnehavaren Casper Mickwitz. Det har infrastrukturminister Veronica Thörnroos beslutat.

Undantaget innebär att innehavaren av taxitillståndet får vara ledig varannan helg. Eftersom det finns bara ett taxitillstånd i Kökar och man inte konkurrerar med annan beställningstrafik och inte heller kan samarbeta med någon annan stationsplats, så är lättanden av körplikten motiverad, anser ministern. Mats Karlström var också den enda som sökte taxitillståndet.