Nyheter

Publicerad: fre 19.12.2014 kl.07:53

-Det är anmärkningsvärt att kommunerna ser ökade kostnader trots att man bör hitta inbesparingar genom ökat samarbete! Det skriver Ålands Näringsliv som menar att man i diskussionen om samhällsservicereformen driver på en kostnadsökning genom att samtidigt höja kraven på servicenivån.

   Det är i intresseorganisationens så kallade ”trendbarometer” som bland annat kommunalt samarbete tas upp. Ålands Näringsliv undrar när man ska börja se möjligheterna med driftsprivatisering på fler områden. Positivt ser organisationen bland annat på satsningar på entreprenörskap och på att näringslivet involverats i kommittéer som ska se till framtida utbildningsbehov.

Publicerad: fre 19.12.2014 kl.07:18

Kraftnät Åland tänker kräva skadestånd av Mariehamns energi för att deras dieselmaskin havererade under ö-driften här om veckan. Det skriver Nya Åland.

Exakt hur stor ersättning Kraftnät Åland tänker kräva är ännu oklart, men vd Jan Kahlroth säger till tidningen att det rör sig om flera hundra tusen euro.

Publicerad: fre 19.12.2014 kl.06:02

Vattnet i de åländska sjöarna och vattendragen håller till största delen måttlig kvalitet. Det framgår av landskapsregeringens förslag till ett vattenåtgärdsprogram som presenterades i går. Sedan år 2000 jobbar alla EU-länder gemensamt utifrån vattendirektivet. Målet är att sträva mot en god vattenkvalitet.

   Åtgärdsprogrammen gäller i sex år. Landskapsregeringen har skickat ut sitt förslag till ett nytt åtgärdsprogram på remiss fram till den 15 mars i vår. Senast den 13 maj kan allmänheten att komma med synpunkter på förslaget som ska klubbas före sommaren och träda i kraft 2016.

  • Vattenbiologen Mikael Wennström beskriver kvaliteten på de åländska vattnen. I inslaget hörs även miljöingenjören Ann Nedergård.
Publicerad: fre 19.12.2014 kl.05:52

I dag får vi mulet och på förmiddagen lätt regn, 5 grader och måttliga först sydvästliga senare västliga vindar. I natt blir det mulet, 2 grader och måttliga västliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Sydlig till sydvästlig vind, 4-9 meter per sekund. På dagen ökar vinden och blir västlig till sydvästlig, från eftermiddagen 9-14 meter per sekund. Tidvis regn.

Publicerad: fre 19.12.2014 kl.05:52

Någon eller några lade en hög med papper mot en dagisdörr i Lemland och tände på. Händelsen inträffade i går morse. Inga allvarligare skador uppstod än att man blev tvungen att vädra ur lokalen, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Polisen utreder ärendet vidare med rubriceringen försök till grov skadegörelse.