Nyheter

Publicerad: mån 25.05.2015 kl.14:03
Camilla Gunell säger att landskapsregeringen räcker ut handen till kommunerna.
Camilla Gunell säger att landskapsregeringen räcker ut handen till kommunerna.

Kommunerna får två år på sig att komma på ett bättre samarbete inom socialvården än den kritiserade Kommunernas socialtjänst, KST. Landskapsregeringen presenterade i dag sitt lagförslag om en samordning av socialvården. Förslaget är tvådelat, man ger en chans till kommunerna att komma med egna förslag till samarbete, landskapsregeringen kan till och med tänka sig fler än ett socialvårdsområde, eller så träder KST i kraft så som landskapsregeringen tänkt sig. Lantrådet tycker inte att landskapsregeringen visar brist på handlingskraft när man nu bollar över den heta potatisen till kommunerna.
- Vi hoppas kommunernas ser det här som att vi räcker ut handen, säger Camilla Gunell.
Ett längre inslag om det här kommer i Åland idag klockan 17, då vi också får höra oppositionens syn på lagförslaget om samordningen av socialvården på Åland.

Publicerad: mån 25.05.2015 kl.14:01

Liberalerna kritiserar starkt landskapets sätt att presentera fjolårets bokslut.
- Varför är man så rädd att visa upp de verkliga siffrorna som med all tydlighet visar att vi verkligen inte har en budget i balans, säger Tony Asumaa.
Liberalerna vill nu inför valrörelsen ge en, som de säger, riktig bild av hur ekonomin ser ut.
- Det verkliga underskottet är 45,8 miljoner och enda orsaken till att man presenterade bokslutet som ett plus på 2,8 miljoner var att man skjutit till 36 miljoner i Paf-pengar och det ger ett märkbart utslag, menar Asumaa.
- Det är nästan ansvarslöst att ge en sådan här bild, extraordinära utgifter och inkomster ska alltid anges. Dessutom är antagligen toppen nådd vad gäller klumpsumman, det var troligen sista året den stiger, säger Mats Perämaa.
- Paf är starkt konkurrensutsatta och landskapet kan inte räkna med fortsatt stor vinst. Det är inte farligt att gå till banken och låna, men istället pumpar man nu Paf:s kassa tom, säger Asumaa.

Publicerad: mån 25.05.2015 kl.12:03

Ålands idrottsdistrikt (ÅID) söker en ny verksamhetsledare eftersom Ia Colérus bestämt sig för att sluta.
- Jag ska börja jobba på Åland Events istället där jag ska fokusera på att ordna olika idrottsevenemang på Åland, säger Colérus.
Colérus har jobbat på ÅID i ganska exakt tre år och hon säger att hon trivts bra, men att hon nu vill ha nya utmaningar.

Lars Janlöv är ordförande för ÅID och han hoppas tjänsten som verksamhetsledare intresserar många. Senast den 30 juni ska man ha lämnat in sin ansökan om man vill efterträda Colérus.
ÅID är takorganisationen för cykling, friidrott, orientering, skidning och simning på Åland. 

Publicerad: mån 25.05.2015 kl.11:47
Katrin Sjögren tycker lagtingen borde få större ansvar för public service.
Katrin Sjögren tycker lagtingen borde få större ansvar för public service.

-Ålands Radio och TV är inte landskapsregeringens bolag utan lagtingets och de aktuella frågorna om public service-bolaget har inte alls lyfts i lagtinget och informationen har varit mycket snål. Det säger Katrin Sjögren, ordförande för liberalerna som nu vill lyfta frågan i lagtinget.

-Ett lagtingsorgan, till exempel lag-och kulturutskottet borde engageras i public service-frågor. Lagtingsorganet skulle vara en garant mot politisk styrning och ansvara för bolagets utveckling, säger Sjögren.

Liberalerna anser att alla beslut kring Ålands Radio och TV skötts pinsamt dåligt av landskapsregeringen.

-Varken det mediepolitiska programmet eller ett nytt finansieringssystem har rotts iland trots att det stod med i handlingsprogrammet.

  • Katrin Sjögren intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell.
Publicerad: mån 25.05.2015 kl.10:57

I eftermiddag halvklart, 13 grader och måttlig sydlig vind. I kväll och i natt mulet men uppehåll, 8 grader och måttlig sydlig vind. I morgon först halvklart men från eftermiddagen mulet och lätt regn, 11 grader och svag sydlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydlig till sydvästlig vind, på dagen 6-10 meter per sekund. I kväll avtagande, i natt 3-7 meter per sekund. Mest god sikt.