Nyheter

Publicerad: tors 2.07.2015 kl.07:08

Biodlarna måste registreras också hos Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, och betala avgiften på 75 euro. Det menar landskapsregeringen i ett utlåtande till justitiekanslern. Biodlarföreningen har klagat hos justitiekanslern över att ÅMHM kräver en registrering hos dem, när medlemmarna redan är registrerade hos lantbrukssekreteraren i respektive kommun. Men enligt landskapsregeringen handlar det om två olika myndigheter och två olika syften med registren och registeravgiften är enligt ordinarie taxa. JK:s beslut i frågan väntas senare i sommar.

Publicerad: tors 2.07.2015 kl.07:04

En 18-årig flicka har av tingsrätten dömts till 10 dagsböter efter att hon obefogat ringt alarmcentralen. Flickan uppgav till alarmcentralen att hon blivit kidnappad av sin pappa, något som inte stämde. De båda befann sig under samtalet i samma bil och pappan hann säga till alarmcentralen att det inte var någon fara. Men på polisens jour tog man situationen på stort allvar och två polispatruller skickades ut för att leta rätt på flickan. Tingsrätten anser att den situation som fick flickan att ringa alarmcentralen framstår som en typisk konfliktsituation mellan tonåring och förälder. Vid bestämmandet av straffet har tingsrätten utgått från en lindrigare straffskala, eftersom flickan begick brottet som minderårig.

 

Publicerad: tors 2.07.2015 kl.06:17

NA, Anonyma Narkomaner i Åbo har startat en stödgrupp på Åland med syftet att hjälpa människor att komma ur sina beroenden av olika slag.

-Behovet finns här, jag själv behöver en grupp och flera jag känner behövde en grupp och det fanns inte här på Åland, det säger Mattias som är en av de som deltar från NA i Åbo.

Föreningen Fri från narkotika har visat sitt stöd genom att hyra ut lokal till NA:s möten, som kommer vara en gång i veckan.

 

  • Mattias, från Anonyma Narkomaner om varför man valt att starta en grupp här på Åland:
Publicerad: ons 1.07.2015 kl.17:28

Förhalar finansministeriet frågan om en ändring av avräkningen, den så kallade klumpsumman, till Åland? Den frågan ställer sig finansminister Roger Nordlund efter att Ålandsdelegationen ännu inte fått den skrivelse som landskapsregeringen och finansministeriet varit överens om i flera månader.

Landskapet vill ha en ändring så att de skatter som återförs till Åland skall höjas från dagens 0,45 procent av statens totala inkomster. I dag höll Ålandsdelegationen sitt möte i Mariehamn, men ordföranden, landshövding Peter Lindbäck, har inte sett brevet med frågor som man skall ta ställning till. Och när Ålands Radio i dag berättar om det för finansminister Roger Nordlund, uttrycker han besvikelse.

- Vi har varit överens om frågorna i flera månader. Det är bara att föra vidare brevet, säger han.

  • Roger Nordlund berättar om sin besvikelse för reporter Ulf Weman
Publicerad: ons 1.07.2015 kl.17:27
Sven-Anders Eriksson, projektledare för Finlandskabeln på Kräftnät Åland. Foto: Albin Dahlin
Sven-Anders Eriksson, projektledare för Finlandskabeln på Kräftnät Åland. Foto: Albin Dahlin

Byggandet av Finlandskabeln tog ett stort steg framåt strax innan midsommar. Då avslutades arbetet med att lägga ner den 160 kilometer långa elkabel som ska förbinda Åland med riket.

Nästa vecka ska man börja testa Finlandskabeln på allvar. Sven-Anders Eriksson som är projektledare för Finlandskabeln på Kraftnät Åland är nöjd med hur projektet har gått hittills.

– Det blir intressant att provköra och se hur de teoretiska modellerna stämmer med verkligheten, säger Sven-Anders Eriksson.

Enligt tidsplanen ska Finlandskabeln tas i drift 1 december.

 

  • Sven-Anders Eriksson intervjuas av Albin Dahlin