Nyheter

Publicerad: ons 25.11.2015 kl.13:49
Talman Gun-Mari Lindholm utser ministrarna i nyvalda lantrådet Katrin Sjögrens regering under överinseende av lagtingets första talman, Julius Sundblom. Foto: Ulf Weman
Talman Gun-Mari Lindholm utser ministrarna i nyvalda lantrådet Katrin Sjögrens regering under överinseende av lagtingets första talman, Julius Sundblom. Foto: Ulf Weman

Åland har fått en ny landskapsregering. Med regeringspartierna, liberalernas, moderaternas och socialdemokraternas 17 röster, plus Åländsk demokratis Stefan Toivonens, utsåg lagtinget i dag liberalernas partiledare Katrin Sjögren till lantråd. Centern lade ner sina röster, medan Obunden samling och Ålands framtid röstade emot.

Vid en efterföljande ceremoni utsåg talman Gun-Mari Lindholm de sex ministrarna, Camilla Gunell, socialdemokrat är näringsminister, Mats Perämaa, liberal, är finansminister, Wille Valve, moderat, är social- och hälsovårdsminister, Nina Fellman, socialdemokrat, är kansliminister och Mika Nordberg, moderat, är infrastrukturminister.

Den nya landskapsregeringen presenterar sitt regeringsprogram vid en presskonferens klockan 15.30. Den direktsänds i Ålands Radio och i Åland idag klockan 17 blir det mera prat om regeringsprogrammet med de tre regeringspartiernas partiledare.

Publicerad: ons 25.11.2015 kl.12:45

Ekonomisekreterartjänsten på 60 procent i Geta ska ombildas till en ekonomtjänst på heltid. Nu föreslår kommunstyrelsen att fullmäktige godkänner ett tilläggsanslag om 21.000 euro för att genomföra ombildningen, som man gör för att förstärka kommunens centrala förvaltning och stödjande arbete gentemot den övriga organisationen och de politiska organen.

Reporter: Malin Lundberg
malin.lundberg@radiotv.ax

Publicerad: ons 25.11.2015 kl.11:15
Stadsfullmäktige beslöt i går att offentlighetsprincipen ska gälla i stadens bolag. Foto: Cecilia Ekströmer.
Stadsfullmäktige beslöt i går att offentlighetsprincipen ska gälla i stadens bolag. Foto: Cecilia Ekströmer.

Stadsfullmäktige godkände i går det omtvistade förslaget att tillämpa offentlighetsprincipen i stadens bolag. Enligt det ursprungliga förslaget skulle bolagen inte ha mer insyn än privata. Men i stadsstyrelsen fick Bert Häggblom, Obs, igenom ett förslag om att stadens bolag ska jämställas med de myndigheter de ersätter när det gäller tillämpning av offentlighetsprincipen. I stadsfullmäktige fick förslaget stöd av socialdemokrater och liberaler.
Ärendet ingick i en revidering av stadens koncerndirektiv där det bland annat framgår att staden förväntar sig marknadsmässig avkastning, att bolagen genererar ekonomiska resultat som möjliggör utveckling av den egna verksamheten samt en årlig avkastning till ägaren.

Reporter: Bengt Hannus
bengt.hannus@radiotv.ax

Publicerad: ons 25.11.2015 kl.10:57

Resten av dagen får vi mulet väder och regn, 5-6 grader och frisk vind från sydväst. Natten mot torsdag först fortsatt regn och sedan mulet uppehållsväder, runt 4 grader och måttlig sydvästlig vind. I morgon torsdag halvklart, 4 grader och måttlig västlig vind.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydlig till sydvästlig vind, 13-17 meter per sekund. I kväll avtagande vind och natten mot torsdagen vind som vrider till omkring väst, 5-9 meter per sekund. Tidvis regn, mest god sikt.

Publicerad: ons 25.11.2015 kl.10:28

I dagarna inleder Mattas gårdsmejeri i Sund Finby sin produktion. I och med att en ko kalvat och börjat ge mjölk kan Jennifer Sundman och Lars-Johan Mattsson börja framställa sina produkter.
- Det blir åtminstone youghurt, salladsost och färskost, och lite senare vitmögelost och hårdost, säger Jennifer Sundman.
Gårdsmejeriet blir ekologiskt och väldigt småskaligt.
- Med fem sex kor i framtiden producerar vi 40.000-50.000 liter mjölk per år, säger Jennifer Sundman.
Flera har redan meddelat att de vill köpa gårdsmejeriets produkter, bland annat två butiker och ett par restauranger.

Reporter: Kjell Brändström
kjell.brandstrom@radiotv.ax

  • Jennifer Sundmans och Lars-Johan Mattssons gårdsmejeri inleder sin produktion i dagarna: