Nyheter

Publicerad: tis 9.02.2016 kl.06:45

-Det kan bli svårt för Åland att få stöd för vindkraften från EU. Det säger Europaparlamentariker Nils Torvalds, Sfp. Enligt honom finns en möjlighet till stöd

för nya och epokgörande miljöinnovationer men inte endast för att bygga vindmöllor.

Apropå hur frågan om vindkraftsstöd från riket till Åland skötts ser Torvalds det som en fråga om politisk prioritering.

-Alla beslut där man fördelar pengar mellan olika intressenter innehåller naturligtvis politiska prioriteringar och om den åländska tilldelningen blir utanför måste man fråga varför, säger Nils Torvalds.

Han är nu på Åland och kan träffas vid en frukost på Mattsson i Godby, på kaffe i Vårdö skola och därefter åker han Alfågeln till Brändö för besök på Brändö lax och kommunkansliet.

Reportrar: Nina Eriksén och Bengt Hannus
redaktion@radiotv.ax

  • Nils Torvalds intervjuas av Nina Eriksén.
Publicerad: tis 9.02.2016 kl.06:02

I dag mulet och lätt regn, cirka 3 grader och måttlig sydlig vind. Från i kväll uppehåll men i morgon igen regn. Dagstemperaturen i morgon cirka 2 grader och vind från sydost.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring syd 8-12 meter per sekund. Tidvis regn eller blötsnö, dis.

Publicerad: tis 9.02.2016 kl.05:52
Agneta Roberts föreläste om tobaksfria grundskolor. Foto: Tua Åström.
Agneta Roberts föreläste om tobaksfria grundskolor. Foto: Tua Åström.

Man blir inspirerad av de positiva resultaten , säger klinikchef Birgitta Hermans , en av åhörarna vid gårdagens presentation av metoden Tobaksfri DUO som framgångsrikt används i skolor i norra Sverige.
Tobaksfri DUO går ut på att eleven skriver kontrakt med en förälder eller någon annan vuxen där de lovar att inte röka under skolåret. Det i kombination med andra insatser inom programmet gör att man i grundskolorna i Härjedalens kommuns lyckats halvera högstadieungdomarnas rökning. Det här berättade alkohol och drogsamordnaren Agneta Roberts igår då hon föreläste i ÅHS auditorium.
Övernäs skola blir den första åländska skola som prövar konceptet med start i höst.

Reporter: Tua Åström
redaktion@radiotv.ax

  • Agneta Roberts och Birgitta Hermans intervjuas av Tua Åström.
Publicerad: mån 8.02.2016 kl.15:05

Förtroendet mellan Åland och riket är märkbart skadat och nu sammankallar talman Johan Ehn självstyrelsepolitiska nämnden till ett möte på fredag med lantrådet och vice lantrådet.
- Det är viktigt att lagtinget är informerat om vad som hänt i vindkraftsfrågan och att vi kan fortsätta att hålla en gemensam linje gentemot Helsingfors, säger Johan Ehn.
Ålandsministern i riksregeringen, Anne Berner, hoppas att hon skall ha någonting positivt med sig när hon och statsminister Juha Sipilä besöker Åland inom en snar framtid.
- Vad kan jag inte säga nu, men jag hoppas verkligen att det kan lyckas, säger Anne Berner till Ålands Radio.

Reporter: Ulf Weman
redaktion@radiotv.ax

  • Ålandsministern Anne Berner och talmannen Johan Ehn intervjuas av Ulf Weman:
Klicka för att se större bilder
  • Talmannen Johan Ehn. Arkivfoto: Liv Örneryd.
  • Ålandsministern Anne Berner. Arkivfoto: Albin Dahlin.
Publicerad: mån 8.02.2016 kl.13:33
Kraftnät Ålands vd Jan Kahlroth hade hoppats på extrainkomster från exporterad vindkraftsel.
Kraftnät Ålands vd Jan Kahlroth hade hoppats på extrainkomster från exporterad vindkraftsel.

- På sikt hade vi räknat med att börja transitera el till fastlandet via Finlandskabeln och på det sättet få en extra inkomst och få ner kostnaderna, men dom förutsättningarna har blivit sämre, det säger Jan Kahlroth, vd på Kraftnät Åland om beskedet att det inte blir något stöd till vindkraften från riket.
Finlandskabeln byggdes enligt vad som behövs för att Åland ska kunna få el från riket vid behov, men en ringeffekt var att Kraftnät Åland samtidigt skulle ha kunnat skicka el andra vägen. Kraftnät Åland har inte budgeterat med att exportera el eftersom osäkerheten kring stödet till vindkraften länge har varit stor, men nu ser alltså möjligheten till att få extra inkomster ut att försvinna.

Reporter: Owe Sjöblom
redaktion@radiotv.ax

  • Jan Kahlroth intervjuas av Owe Sjöblom: