Nyheter

Publicerad: tis 26.05.2015 kl.17:10

I kväll och i natt väntas halvklart till klart väder, runt 8 grader och svag till måttlig vind som vrider till sydväst. I morgon får vi först klart, sedan halvklart väder, upp mot 15 grader och svag västlig vind.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydostlig vind 3-6 meter per sekund. Från i kväll vind omkring sydväst 4-8 meter per sekund. Lokalt regn och dis.

Publicerad: tis 26.05.2015 kl.15:25

En 35-årig kvinna har dömts till villkorligt fängelse i 30 dagar för att hon misshandlat sin minderåriga dotter. Kvinnan stod också åtalad för misshandel av sina båda söner, men de åtalen förkastades av Ålands tingsrätt.
Dottern var i 10-11-årsåldern när misshandeln ägde rum, och hon har vittnat om att hon vid flera olika tillfällen blev slagen i magen och ansiktet av mamman. Även den 5-årige och den 7-årige sonen har berättat att de blivit slagna, men deras berättelser är för diffusa för att tingsrätten ska kunna ge en fällande dom. Mamman har i polisförhör erkänt att hon slagit dottern, men inte sönerna.
Förutom till villkorligt fängelse döms kvinnan till att betala 500 euro i ersättning till sin dotter för sveda och värk och till att ersätta dottern för hennes rättegångskostnader.

Publicerad: tis 26.05.2015 kl.14:21

Debattören Stephan Toivonen har blivit polisanmäld för hets mot folkgrupp, efter att han skickat ut ett brev till invånarna i Kumlinge och Kökar där han berättar att han vill ordna en folkomröstning om flyktingmottagning i kommunerna.
- Vi är många som tyckt att Stephan och hans ”kompisars” hopsnickrade statistik, hans främlingsfientliga argumentation och hans länkar till rasistiska sidor är obehagliga och destruktiva, skriver Mia Hanström, som tillsammans med andra medlemmar i ett interkulturellt nätverk som jobbar med ungdomar står bakom polisanmälningen.

  • Mia Hanström och den Stephan Toivonen kommenterar polisanmälan:
Publicerad: tis 26.05.2015 kl.14:07

Prosten Olav Johansson har förordnats att sköta kyrkoherdetjänsten i Saltviks församling den 1 till 31 juli i år. Det skriver Domkapitlet i Borgå stift i ett pressmeddelande. Mellan den 1 augusti och den sista september sköter prosten Sirkka Liisa Enqvist kyrkoherdetjänsten i Saltvik.

Kyrkoherdetjänsten i Ålands södra skärgårdsförsamling har också varit utannonserad men den lockade ingen sökande inom den utsatta ansökningstiden.

Publicerad: tis 26.05.2015 kl.14:05

Rånet mot Ålandsbanken blev en ögonöppnare för många företag, men det finns ännu en viss naivitet kring säkerhetsrisker. Det säger Anders Holmberg som driver den nattöppna macken Select i Mariehamn. På Select har man ytterdörrarna låsta på kvällar och nätter för att minska risken för bråk och stölder.
- Personalen kan kolla vem som vill in innan de öppnar dörren. Kunder som vi inte vill ha in i butiken kan vi betjäna via vår nattlucka, säger Anders Holmberg.
Roni Huttunen som är vd för Åland Hotels säger att man har regelbundna säkerhetsutbildningar med sin ordinarie personal och med sina sommarvikarier.
- På Pommern har vi ett kortlås på ytterdörren för våra gäster. På Adlon och Savoy har vi dörrar som är låsta för inpasseringen på nätterna, säger Roni Huttunen.

  • Anders Holmberg på Select intervjuas av Tomas Tornefjell.
Klicka för att se större bilder
  • Rånet mot Ålandsbanken blev en ögonöppnare för många företag, men det finns ännu en viss naivitet kring säkerhetsrisker. Det säger Anders Holmberg som driver den nattöppna macken Select i Mariehamn. Foto: Tomas Tornefjell.
  • Den här skylten möter Selects kunder nattetid. Foto: Tomas Tornefjell.