Nyheter

Publicerad: ons 29.07.2015 kl.07:03

Trav. Det blev två hemmasegrar under tisdagens tävling på Ålandstravet i Norrböle. I V5:ans tredje lopp där endast kvinnliga kuskar fick starta vann Sigvard Helsings Bottnas ambassadör med Jeanette Karlsson i sulkyn. Segertiden över 2140 meter var 1.17,7 och priset 1200 euro.

I V5:ans sista avdelning vann Jan Söderström med egna hästen Jeppas Hampus. De korsade mållinjen på tiden 1.14,5 efter 1640 meter och fick 1490 euro för segern.

Utöver de åländska kuskarna körde Olli Koivunen och Claes Sjöström till två segrar var. Erik Lindegren, Mikael Östman och Hanna Olofsson vann var sitt lopp.

På torsdag ordnas nästa travtävling i Mariehamn. 

Publicerad: ons 29.07.2015 kl.06:30

Det var ett lyckat beslut att stänga bion under juni månad, säger Tina Dahlblom-Landell som äger bio Savoy. Nu under juli har publiken varit aktiv och sett storfilmerna som gått.

-Turisterna är här och det har varit jättedåligt väder så det har varit bra för oss, säger Tina Dahlblom-Landell.

Anledningen till uppehållet i juni är att besökssiffrorna går ner under försommaren då ålänningarna inte går på bio och turisterna inte har kommit än. Det kan bli aktuellt att göra på samma sätt nästa år.

Figge Lundberg är en av de turister som besökt bion i juli.

-Jag tycker att det är skönt att gå på bio, att bara få fokusera på en enda sak, säger han.

Publicerad: ons 29.07.2015 kl.06:28

Sommarens dåliga väder ser ut att ha lett till färre båtgäster i skärgården. För Karlby gästhamn på Kökar som ägs av Brudhäll Ab har det här varit den sämsta sommaren sedan starten 1991.

-Vindarna har varit så starka så folk har inte kunnat ta sig in till hamnen, säger Tomas Dahlgren som är chef på Brudhäll.

Han uppskattar att det är ungefär 40 procent mindre båtgäster i Karlby gästhamn vilket även påverkar Brudhälls restaurang som ligger alldeles intill.

Och det är också andra företagare i skärgården som känt av ett minskat tryck som förmodligen beror på det dåliga vädret. Seagram på Föglö, Glada laxen på Bärö i Kumlinge och Lappo gästhamn har färre gäster än förra sommaren. Men de säger alla att det trots det dåliga vädret ändå gått relativt bra i sommar.

 

Publicerad: tis 28.07.2015 kl.17:11

Fotboll. Daniel ”Daja” Sjölunds IFK Norrköping besegrade Hammarby i Allsvenskan i går (måndag 27 juli). Matchen slutade 1-0 till IFK Norrköping och målet gjordes av Emir Kujovic. Daniel Sjölund var avstängd och spelade inte i matchen.
IFK Norrköping ligger tvåa i Allsvenskan efter 17 spelade matcher. Man har 35 poäng vilket är lika många som serieledarna IFK Göteborg, men sämre målskillnad.

Publicerad: tis 28.07.2015 kl.15:43
Nuförtiden går det snabbare att betala med kontanter än med kort på några av de åländska restaurangerna. Foto: Cecilia Ekströmer
Nuförtiden går det snabbare att betala med kontanter än med kort på några av de åländska restaurangerna. Foto: Cecilia Ekströmer

Dålig uppkoppling på grund av hög belastning på nätet orsakar problem för flera restauranger som ibland inte kan använda sina mobila kortterminaler under sommaren.

Christian Ekström på Pub Stallhagen säger att han har varit i kontakt med Ålcom flera gånger, men att det inte blivit bättre och han tycker att problemen drar ned Ålands rykte som turistdestination.

Enligt Ålcoms vd Daniel Dahlén är krögarna inte kunder hos Ålcom, utan företaget som levererar kortterminalerna, Nets, har hänvisat kunderna till Ålcom trots att Ålcom och Nets inte har något avtal.

  • Jenny Björklund på Smakbyn berättar vad som händer när kortterminalerna krånglar: