Nyheter

Publicerad: ons 7.10.2015 kl.16:58

Åtalsprövningen angående utredningen om ifall Ålands penningautomatförening, PAF, har brustit i sin kontroll av penningtvätt, fortsätter. För en vecka sedan tillträdde Henrik Lindeman som ordinarie landskapsåklagare, och han jobbar nu vidare med ärendet - som har sitt ursprung i att en bokförare i slutet av förra året dömdes för att ha förskingrat stora summor pengar från sina kunder för att finansiera ett spelmissbruk.

Till sin hjälp har Henrik Lindeman statsåklagaren Ritva Sahavirta som är expert på penningtvättärenden.

- Vi fortsätter arbetet, men jag kan inte ge någon tidtabell för när det kommer att vara klart, säger Henrik Lindeman.

Publicerad: ons 7.10.2015 kl.15:49
Skarven.

Om Kökartrafiken leds över Föglö utan att kortruttsutbyggnaden till västra Föglö är åtgärdad så kommer det att bli en flaskhals. Det är inte hållbart. Så kommenterar Kökars kommunstyrelseordförande Philip Hällund landskapsregeringens besked om att det inte finns pengar för att genomföra hela kortruttsutbyggnaden de kommande fyra åren. Enligt finansminister Roger Nordlund ska ett nytt färjefäste på östra Föglö för Kökartrafiken finnas med bland investeringarna som ska göras före 2019. Resten av kortruttsutbyggnaden får däremot vänta på sitt förverkligande. Enligt Philip Hällund borde man prioritera kortruttsutbyggnaden på västra Föglö, i stället för på östra sidan.

- Annars är risken uppenbar för att man förverkligar den östra delen, sen tar pengarna slut och så får vi ingen lösning på ytterligare 10 år. Då har vi verkligen ställt till med ett problem, säger Philip Hällund.

  • Philip Hällund och Torsten Sundblom intervjuas av Alfons Röblom.
Publicerad: ons 7.10.2015 kl.15:30
369 nya bilar har sålts hittills i år. Foto Cecilia Ekströmer

Försäljningen av nya bilar fortsätter att öka, medan importen av begagnade fordon minskar. Det visar siffror från Motorfordonsbyrån över registreringarna till och med den sista september. Försäljningen av nya person- och paketbilar är hittills i år 369 stycken, en ökning med 24 eller sju procent. Importen är på totalt 903 stycken, alla fordon inräknade, vilket är en minskning med 49, eller fem procent hittills i år.

En klar trend är att andelen nya bilar med ett koldioxidutsläpp på högst 120 gram per kilometer ökar jämfört med tidigare år. Andelen var 36 procent till och med september. Sedan är frågan hur många av dem som uppvisat fusksiffror med tanke på den senaste tidens avslöjande av Volkswagenkoncernen.

Publicerad: ons 7.10.2015 kl.15:04

- Som privatperson måste jag ha rätt att uttrycka min åsikt. Det säger Jack Christenbrunn, ordförande för stadens revisorer, som av socialdemokraternas Sara Kemetter i ett debattinlägg idag ifrågasätts som revisor då han använder sin partibeteckning, centern, i insändare riktade mot socialdemokraterna.

Stadsdirektör Barbara Heionen förtydligar att det är viktigt att hålla isär det man göra som privatperson och som revisionens ordförande.

- Det är inte meningen att man ska använda sin position som politiskt slagträ, utan opartiskt beakta hela verksamheten, säger Heionen.

Publicerad: ons 7.10.2015 kl.12:34

I eftermiddag halvklart, 8 grader och måttlig ostlig vind. Från i kväll klart och i natt -1 grad. I morgon klart, 8 grader och måttlig ostlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring ost 3-8 meter per sekund. God sikt.