Nyheter

Publicerad: mån 24.11.2014 kl.07:40

Det blir en ny restaurang i Sittkoff Gallerian i Mariehamn efter Havtorn som varit stängd en tid. Dennis Janssons Mariepark Ab kommer att öppna restaurangen tillfälligt från och med julgatans öppnande på fredag till och med årsskiftet varefter restaurangen ska byggas om. Enligt ett pressmeddelande från fastighetsbolaget Sittkoffska Gården och Mariepark ska hela Gallerian fräschas upp inför en nylansering i mars med nya butiker och ett nytt restaurangkoncept.

Publicerad: mån 24.11.2014 kl.07:16

En bilförare misstänks för grovt rattfylleri efter en poliskontroll i Mariehamns västra hamn vid femtiden i morse. Av de tre förare som blåste i alkometern klarade sig en just under gränsen för rattfylleri medan en blåste 2,05 promille. Den senare utreds vidare av polisen. Vid hastighetskontroller och alkotester i lördags kväll mötte polisen däremot endast nyktra och laglydiga bilister.

Publicerad: mån 24.11.2014 kl.06:19

I dag mulet och från i eftermiddag regn, 6 grader och frisk sydlig vind. I natt uppehåll, 6 grader och måttlig sydvästlig vind. I morgon mulet, på morgonen lätt regn men under dagen mest uppehåll. Dagstemperaturen i morgon 5 grader och svag västlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydlig till sydostlig vind 15-20 meter per sekund. I kväll avtar vinden och vrider till mellan syd och sydväst, i natt 8-12 meter per sekund. Tidvis regn och dålig sikt.

Publicerad: mån 24.11.2014 kl.05:59

Den här veckan är landskapet beroende av reservkraft för elförsörjningen. Orsaken är att den så kallade Sverigekabeln är avställd på grund av arbeten med Kraftnät Ålands nät. Det innebär att hela Åland, förutom östra skärgården och delar av Lemland, försörjs med reservkraft från lokala elproducentenheter, så kallad ödrift.

Om det under den här tiden inträffar störningar som leder till elvabrott byggs nätet upp igen med reservkraften vilket tar cirka 2,5 timmar. Vid störningar i elförsörjningen kontaktas den vanliga eldistributören.

Publicerad: mån 24.11.2014 kl.05:58
Diakonissan Lisbeth Nordlund är en av dom aktiva i Matbanken. Foto: Liv Örneryd.
Diakonissan Lisbeth Nordlund är en av dom aktiva i Matbanken. Foto: Liv Örneryd.

I lördags var det dags för Matbankens storinsamling inför julen och nytt för i år var att man samlade in samtidigt på flera platser i Mariehamn och Jomala. Främst är det mat som samlas in, men även pengabidrag och oinslagna julklappar går bra. Många mataffärer skänker överblivna varor och även olika åländska matproducenter.

- Julen närmar sig och lagren är ganska tomma, sa diakonissan Lisbeth Nordlund, som i lördags samlade in utanför S-Market i Möckelö.

Matbanken delar ut matkassar till ensamhushåll och barnfamiljer vid skeden i livet då det är svårt att få vardagen och ekonomin att gå ihop.

  • Diakonissan Lisbeth Nordlund intervjuas av Liv Örneryd.