Nyheter

Publicerad: tis 9.02.2016 kl.19:05
Hållbarhetsrådet

Landskapsregeringen tillsatte ett hållbarhetsråd idag med medlemmar från den offentliga sektor, näringslivet och tredje sektorn. Lantrådet Katrin Sjögren är ordförande i rådet och uppgiften blir att dra upp strategier för ett mer hållbart Åland.
- Det är väldigt viktigt att alla sektorer är med eftersom hållbarhet handlar om så mycket mer än bara miljö, det handlar också om social och ekonomisk hållbarhet, säger Sjögren.
Hållbarhetsrådets uppgift är att definiera vilka problem som finns och sen komma med praktiska lösningar för att det ska bli ett hållbart Åland.
Övriga medlemmar i rådet är hållbarhetsminister Camilla Gunell, landskapets förvaltningschef Dan E Eriksson, stadsdirektör Barbara Heinonen, ÅAB:s vd Peter Wiklöf, Eriksson Capitals vice vd Rebecka Eriksson, Viking Lines vd Jan Hanses, Ålands producentförbunds ordförande Tage Eriksson, Robert Jansson verksamhetsledare på Emmaus, Petra Granholm viceordförande i Ålands natur och miljö, Danielle Lindholm Rädda barnen och högskolans rektor Edvard Johansson.

Reporter: Owe Sjöblom
redaktion@radiotv.ax

  • Nu ska det bli verkstad, inte bara snack, säger lantrådet
Publicerad: tis 9.02.2016 kl.17:40

Matos orsakade brandalarm på äldreboendet Sommarängen på Kökar på tisdagseftermiddagen. Ingen brand hade uppstått, och Kökars frivilliga brandkår ryckte ut och återställde larmet.

Reporter: Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax

Publicerad: tis 9.02.2016 kl.16:48

I kväll och i natt uppehåll och sydvästlig vind. I morgon igen regn, runt 3 grader och vind från sydost.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring syd, 7-13 meter per sekund. I morgon bitti vrider vinden till sydost, 5-9 meter per sekund. Tidvis regn, lokalt dis.

Publicerad: tis 9.02.2016 kl.16:24

I dag inleddes skrovtillverkningen av Tallinks nya LNG-drivna fartyg Megastar vid varvet Meyer Turku i Åbo. Kölsträckningsceremonin bevittnades av gäster från Meyer Turku, Tallink och klassificeringssällskapet Veritas. Det skriver Tallink i ett pressmeddelande. Megastar är Tallinks första LNG-drivna fartyg och leverans är planerad till början av nästa år. Fartyget blir 212 meter långt med en bruttovikt på 49000 ton och marschfart på 27 knop. Hon kommer trafikera linjen Helsingfors – Tallinn och har kapacitet för att transportera 2800 passagerare.

Reporter: Eva Ringbom-Fonsell
redaktion@radiotv.ax

Publicerad: tis 9.02.2016 kl.16:03

Det är svårt att få färdtjänst i Eckerö på kvällar och helger. Det påpekar handikappförbundet i ett brev till landskapsregeringen där man begär en granskning av utövandet av beställningstrafiken i Eckerö. Den utpekade taxiföretagaren tillbakavisar kritiken.
- När det gäller längre körningar kan man beställa färdtjänst från andra kommuner, men kortare körningar ett fåtal kilometer är det av vikt att taxi finns tillgänglig i kommunen, skriver handikappförbundet.
Siv Mattsson tillbakavisar kritiken och säger att hon visst tar emot körningar på kvällar och helger.
- Men det händer att jag säger nej när jag just varit på en långkörning på natten exempelvis. Alternativet är sjukskrivning och då blir det ännu sämre service, säger hon till Ålands Radio.
Fler taxitillstånd till Eckerö kunde vara en lösning, menar hon.

Reporter: Ulf Weman
redaktion@radiotv.ax

  • Ulf Weman rapporterar om kritiken mot taxi i Eckerö: