Nyheter

Publicerad: ons 1.10.2014 kl.13:05

Resten av dagen får vi halvklart, 12 grader och måttliga sydliga vindar. I natt blir det halvklart, 7 grader och måttliga sydliga vindar. I morgon väntas vi få mulet och på eftermiddagen en del lätt regn, 12 grader och måttliga sydliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Tilltagande sydlig vind, 4-8 meter per sekund. Från i natt sydlig till sydvästlig vind 6-10 meter per sekund. God sikt.

Publicerad: ons 1.10.2014 kl.12:51

Det verkar svårt att locka inflyttare till skärgården med satsningar för barnfamiljer. Kommunfullmäktige i Föglö har beslutat lägga ner försöket att locka barnfamiljer med bland annat lekparksverksamhet, rabatterade dagvårdsavgifter och höjt hemvårdsstöd.

   Försöket har under de två år det pågått inte lett till inflyttning och avslutas därför från och med årsskiftet. Frågan om särskilda stöd, som till exempel extra hemvårdsstöd, lämnas ändå öppen till de årliga budgetbehandlingarna.

   Som vi tidigare berättat föreslås också i Kumlinge att ett liknande försök avslutas eftersom det inte lockat till inflyttning.

Publicerad: ons 1.10.2014 kl.11:40

Sjöbevakningen fortsätter i dag sökandet efter den man som anmäldes försvunnen från Viking Grace natten till tisdagen. Det är en ung man från Finland som försvann en timme efter att fartyget lämnat Långnäs på väg till Stockholm. Polisen misstänker att mannen har fallit överbord, men misstänker inget brott.

Publicerad: ons 1.10.2014 kl.11:24

Den djurägare som dömts till det rekordhöga vitesbeloppet på 40.000 euro av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, har besvärat sig mot beslutet.

   -Mina djur har aldrig mått så här bra nu när de går ute året om, säger djurägaren till Ålands Radio.

   Orsaken till vitesföreläggandet är att djuren saknar en torr ligghall och att gödselhanteringen inte uppfyller bestämmelserna. Ett djurägarpar i samma skärgårdskommun har av samma skäl fått ett vite på sammanlagt 37.000 euro. De vill inte ge några kommentarer till det höga vitesbeloppet och orsakerna till det.

   Veterinären Mikael Hagman vid ÅMHM menar att faran för djuren inte varit överhängande, därför har man också gett djurägarna tid på sig att ordna bristerna. Men det har alltså inte skett i någotdera fallet.

  • Ulf Weman rapporterar:
Publicerad: ons 1.10.2014 kl.11:11

Landskapsregeringen köper en tomt för att utvidga polishuset. Det är frågan om tomten bredvid det nuvarande polishuset på Strandgatan i Mariehamn.

   -Beslutet är att bygga till polishuset och vi har ingått ett föravtal om köp av tomten eftersom det i dag inte finns tillräckligt med byggrätt på tomten och en stadsplaneprocess måste till först, säger Sten Eriksson som är chef för landskapets byggnadsbyrå.

   Tomten är 900 kvadratmeter stor och säljare är Ålands Ömsesidiga.

   -Några summor vill jag i det här läget inte gå ut med, men inom kort ska det bli offentligt, säger Sten Eriksson.

   Tanken är att det ska bli ett polishus i flera våningar.