Nyheter

Publicerad: mån 28.07.2014 kl.15:20
Elnätchef Sven-Anders Eriksson. Foto: Cecilia Ekströmer.
Elnätchef Sven-Anders Eriksson. Foto: Cecilia Ekströmer.

Under morgonen föll ett av många efterlängtat regn över delar av Åland. Men med regnet följde ett åskoväder som slog ut strömmen bland annat i Godby, Västanträsk och Finby en kortare tid. Dessutom slog åskan ner i ett hus i Sund, men ingen person kom till skada.
I samband med söndagens oväder i Sverige slogs elnätet för hela fasta Åland ut under en kortare tid under eftermiddagen.

- Åskovädret på svenska sidan slog ut vår station i Senneby på Väddö så att förbindelsen till Åland gick ner, säger Sven-Anders Eriksson som är elnätchef på Kraftnät Åland som underhåller stamnätet för elkraften.

  • Cecilia Ekströmer intervjuar elnätchef Sven-Anders Eriksson.
Publicerad: mån 28.07.2014 kl.14:04

I kväll halvklart, cirka 24 grader och svag sydvästlig vind. I natt klart, 21 grader varmt och svag sydvästlig vind. Till i morgon, tisdag, väntas mest soligt, cirka 27 grader och svag sydvästlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydlig till sydvästlig vind 3-7 meter per sekund. Lokalt regn- eller åskskurar, annars mest god sikt.

Publicerad: mån 28.07.2014 kl.13:36
Flera timmar om dagen går åt till att plocka upp bajs vid Mariebad. Foto: Owe Sjöblom.
Flera timmar om dagen går åt till att plocka upp bajs vid Mariebad. Foto: Owe Sjöblom.

Även den här sommaren har stranden vid Mariebad stora problem med gäss som bajsar på stranden. Gässen intar stranden under de tidiga morgontimmarna och gör sina behov, vilket ställer till olägenheter för dem som besöker stranden. Badhuschef Christoffer Sundman berättar att dom lägger ner 8-10 timmar varje vecka på att plocka upp bajset för hand, men det räcker inte till och mer tid än så hinner dom inte lägga på plockandet. Dom har under årens lopp försökt med atrapper, smällare och nät för att hålla gässen från stranden, men dom kommer dit dagligen ändå.

- Det enda vi inte gjort är att skjuta dem, och det beslutet ligger inte på mitt bord, säger Sundman.

  • Badhuschef Christoffer Sundman intervjuas av Owe Sjöblom.
Publicerad: mån 28.07.2014 kl.13:22

Landskapsregeringen är oroad över att det satsas på fler kärnkraftverk i Finland istället för på förnyelsebar energi. Det skriver miljöminister Carina Aaltonen i ett utlåtande till arbets- och näringsministeriet över bolaget Teollisuuden Voimas ansökan om att bygga Olkiluoto 4.

-Även om risken för haveri vid en kärnkraftsolycka bedöms som liten är konsekvenserna vid en kärnkraftsolycka desto större, skriver miljöministern.

Hon motsätter sig också byggandet av en slutförvaring av uttjänt kärnbränsle i Olkiluoto.

-Åland riskerar att få två slutförvaringsanläggningar inom nära avstånd, i Olkiluoto och i Forsmark. Landskapsregeringen motsätter sig den utvecklingen, skriver Carina Aaltonen.

Publicerad: mån 28.07.2014 kl.11:43

Nu har domen kommit mot en man som nyligen stod åtalad i tingsrätten för att ha tagit drygt 26.000 euro från en handikappad dotters konto. Vid rättegången hävdade mannen att det fanns muntlig tillåtelse, men tingsrätten fällde honom för grov förskingring och grovt bedrägeri. Straffet blev villkorligt fängelse i ett år och fyra månader.

   Från ett annat konto har mannen flyttat över drygt 31.000 euro efter att ha lurat bankpersonalen och sagt att han haft hand om ekonomin för dottern. Han har varit utsedd till dotterns intressebevakare, men hade inte tillåtelse att sköta om de ekonomiska delarna.

   Den dömde mannen ska betala tillbaka pengarna till sin dotter, och även betala hennes rättegångskostnader på drygt 7.000 euro.