Nyheter

Publicerad: tors 30.10.2014 kl.16:18

-Det låter ju bra att kommunerna ska få nästan 1,2 miljoner, men den stora frågan blir hur fördelningen ser ut. Det säger Finströms kommundirektör Niklas Oriander om förslaget i landskapsregeringens budget för nästa år.

   Oriander är positiv till förslaget om att landskapsandelssystemet ska reformeras och säger att det är något som efterfrågats från kommunalt håll.

   När det gäller en bindande lag som gör att alla kommuner ska lämna över sin socialservice till Omsorgsförbundet så säger Niklas Oriander att det fortfarande finns många frågetecken, framför allt om hur Kommunernas socialtjänst ska finansieras.   

  • Niklas Oriander är försiktigt positiv till budgetförslaget:
Publicerad: tors 30.10.2014 kl.15:48

I eftermiddags avslutades de första förhandlingarna mellan landskapet och vårdfacket Tehy hos riksförlikningsman Esa Lonka i Helsingfors. Inga beslut har ännu fattats och på måndag återupptas diskussionen. Inte heller har riksförlikningsmannen beslutat om huruvida vårdstrejken som väntas inledas den 6 november kan skjutas upp, något som landskapet vill.

   -Vi hade ganska bra stämning under förhandlingarna här och kunde diskutera om tvistefrågorna, säger Esa Lonka efter dagens möte.

   Vid dagens förhandlingar deltog representanter från Tehy och ÅHS personalchef Solveig Carlsson och vårdchef Bengt Michelsson, och från landskapet avtalschef Tiina Robertsson och personalchef Terese Åsgård.

  • Så här säger Esa Lonka om dagens möte:
Publicerad: tors 30.10.2014 kl.15:14

Kommunerna blir de stora vinnarna nästa år i landskapsregeringens budgetförslag. 1,2 miljoner euro mer får kommunerna, och landskapsregeringen hoppas att det ska stoppa nya skattehöjningar och främja hushållens konsumtion. Landskapsregeringens budgetförslag blev offentligt i dag klockan 15. Läget är fortsatt kärvt för landskapet och någon budget i balans år 2015 som det talats om blir det inte. Underskottet är 8,5 miljoner euro och det ackumulerade underskottet är över 50 miljoner.

   En ny landskapsfärja är den största investeringen nästa år, 6,5 miljoner. Totalt kostar färjan minst 15 miljoner. Kortrutten avancerar så långt att det blir klart att sätta spaden i jorden på östra Föglö år 2016.

   Landskapsregeringen är fast besluten att genomdriva Kommunernas socialtjänst, KST, som det är tänkt. Det blir alltså en ny bindande lag för kommunerna att lämna över sin socialservice till Omsorgsförbundet som ombildas. Nästa år ska också nästa steg i samhällsreformen när det gäller den sociala servicen tas. En sammanslagning av äldreomsorgen utreds. Tandvårdsreformen tar också nästa steg nästa år, alla som tjänar mindre än 15.800 euro per år, den relativa fattigdomsgränsen på Åland, ska få åtnjuta den allmänna tandvården. Ett nytt projekt sjösätts, Team Åland, som ska främja tillväxt och inflyttning.

Publicerad: tors 30.10.2014 kl.13:49

Resten av dagen får vi soligt, 8 grader och måttliga nordvästliga vindar. I natt blir det klart, 1 plusgrad och fortsatt måttliga nordvästliga vindar. I morgon väntas vi få halvklart, 7 grader och svaga nordvästliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Västlig till nordvästlig vind, 5-8 och i kväll och i natt tillfälligt upp till 10 meter per sekund. God sikt.

Publicerad: tors 30.10.2014 kl.13:31

Nästan hälften, sex av 15 tjänster, försvinner på Ålandsbagarn, dessutom en deltidstjänst på mejeriet. Det är resultatet av de samarbetsförhandlingar som nu avslutats.

   Orsaken till nerdragningen på Ålandsbagarn är att ÅCA behöver anpassa verksamheten till rådande marknadssituation vilket bland annat betyder att man anpassar brödsortimentet till rådande konsumtionstrender.

   -Nu har vi ett stort och brett sortiment, men vi kommer i framtiden att satsa mer på en hälsoprofil. Det betyder exempelvis att vi drar ner på produktionen av kaffebröd och konditorivaror, säger ÅCA:s vd Johannes Snellman.

   ÅCA har 57 anställda på Åland och sju på fastlandet. De nu avslutade samarbetsförhandlingarna berörde 29 anställda.