Nyheter

Publicerad: fre 12.02.2016 kl.13:43

Ålandsdelegationen har fastställt skattegottgörelsen för 2014 till 9.508.580 euro.
- Vi hade budgeterat för en skattegottgörelse på 9,1 miljoner, så det här innebär att vi får 400 000 euro mer än vi räknat med. Det säger landskapets finanschef Conny Nyholm.
Skattegottgörelsen utfaller då den i landskapet för ett skatteår debiterade inkomst- och förmögenhetsskatten överskrider 0,5 procent av motsvarande skatt för hela riket, och då ges det överskjutande beloppet till Ålands landskapsregering.
Ålandsdelegationen består av ordförande Peter Lindbäck samt Nils Lampi, Ragnar Erlandsson, Olli Mäenpää, Matti Pellonpää samt sekreterare Rainer Åkerblom.

Reporter: Tomas Tornefjell
redaktion@radiotv.ax

Publicerad: fre 12.02.2016 kl.13:25

Sandvik gästhamn och camping på Kökar har utsetts till årets gästhamn 2016. Priset delades ut på båtmässan i Helsingfors i dag. Johannes Jansson och Birgitta Pellas från Sandvik gästhamn och camping berättar i ett pressmeddelande att de fick en monterplats på mässan som pris.
Utmärkelsen Årets gästhamn delas ut av föreningen Segling och båtsport i Finland. Båtmänniskor får rösta på sin favorithamn och vinnaren får förutom en plats på båtmässan en hedersplakett och ett pris på 2500 euro som får användas för att utveckla gästhamnen.
- Vi är väldigt glada och stolta för utmärkelsen, säger Johannes Jansson och Birgitta Pellas.

Reporter: Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax

Publicerad: fre 12.02.2016 kl.12:32

Från i kväll uppehåll och i natt halvklart, -2 grader och måttlig sydvästlig vind.

I morgon halvklart, 0 grader och måttlig sydvästlig vind. I morgon kväll mulet.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring nordväst 10-14 meter per sekund. I natt avtar vinden och vrider till sydvästlig, i morgon bitti 7-11 meter per sekund. Snöfall eller blötsnö och tidvis dålig sikt, från i kväll bättre sikt.

Publicerad: fre 12.02.2016 kl.12:27

Landskapsregeringen har tillsatt en styrgrupp för landsbygdsnäringen. Styrgruppen har som uppgift att vara rådgivande för landskapsregeringen i utvecklingen av bärkraftigheten i landsbygdsnäringarna och hållbarhetsarbetet inom livsmedelskedjan. Gruppen kommer också att diskutera strategiska och aktuella frågor kring landsbygdsföretagens förhållanden och jordbrukspolitiken samt inleda och leda offentliga och mer riktade aktiviteter i forumet. Ordförande i gruppen är näringsminister Camilla Gunell och mandatperioden sträcker sig till slutet av år 2019.

Reporter: Marija Pettersson
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: fre 12.02.2016 kl.11:26

Från och med april slutar Nordea erbjuda valutaväxling på sina bankkontor. Tanken är att kunderna i stället ska beställa resevaluta via Nordeas nätbank. I riket kommer man att kunna hämta ut den beställda valutan på Helsingfors-Vanda flygplats samt på postens verksamhetsställen.

-Hur detta ska skötas på Åland är ännu inte helt klart, men det ligger nära till hands att vi också hänvisar våra valutakunder till postens kontor och ombud, säger kontorsdirektör Juho-Pekka Savolainen på Nordea.

Varken Ålandsbanken eller Andelsbanken har några liknande planer utan fortsätter med valutaväxlingen som tidigare. 

Reporter: Tomas Tornefjell
redaktion@radiotv.ax

  • Kontorsdirektör Juho-Pekka Savolainen intervjuas av Tomas Tornefjell