Nyheter

Publicerad: ons 23.07.2014 kl.14:07

De åländska konsumentpriserna var i juni i år 1,2 procent högre än i juni i fjol. Det rapporterar ÅSUB. Högre priser inom huvudgruppen "bostäder, vatten, elektricitet, gas och övriga bränslen" inverkade mest på prisuppgången, medan lägre priser inom huvudgruppen "transport" dämpade inflationen mest.

   De finländska konsumentpriserna steg med 0,9 procent det senaste året, och de svenska steg med 0,2 procent.

Publicerad: ons 23.07.2014 kl.14:03
Miljöminister Carina Aaltonen. Foto: Ulf Weman.

För att minska algblomningen runt Åland måste åländska industrier inom skogs- och jordbruk och fiskodling ta ett större ansvar för att minska utsläppen av näringsämnen i havet, det menar miljöminister Carina Aaltonen.

   Att driva igenom en miljövänligare politik med hårdare regelverk som skulle gynna havsmiljön är svårt eftersom ekonomisk tillväxt och sociala frågor prioriteras högre enligt miljöministern som tycker att det fokuseras för mycket på kortsiktiga lösningar.

   -Man pratar om kvartalspolitik och kvartalsrapporter, att då tänka sig att göra stora investeringar som på sikt förbättrar vattnet och miljön har man svårt att se i sina verksamheter, säger Carina Aaltonen.

Publicerad: ons 23.07.2014 kl.13:09

Varning från landskapets trafikavdelning: Det sprids i dag ut grus på vägbanan på Sandösundsbron i Vårdö. Orsaken är att asfalten börjat ”smälta” i värmen och fått beläggningsskador. Särskilt motorcyklister varnas och hastigheten som gäller är 30 kilometer i timmen. Det är frågan om en vägsträcka på cirka 150 meter, och arbetet väntas vara klart på fredagen. Trafikanter varnas alltså för utspritt grus på Sandösundsbron i Vårdö.

Publicerad: ons 23.07.2014 kl.12:44

I morgon torsdag är det dags för Landskampstrav på travbanan i Norrböle. Tävlingen börjar klockan 16.00 och sänds även i TV både i Sverige och i riket. En av höjdpunkterna är Ålands Eliten där bland annat Qvintette och Ailanthe kommer till start. Nio lopp ska köras och det kommer 21 hästar från riket, 48 från Sverige och 22 hästar från Åland.

   Inför morgondagens tävling invigs en ny publikplats som har byggts med hjälp av pengar från PAF. Publikplatsen har servering och fler toto-kassor.

   -Det här innebär att köerna till både serveringen och totokassorna som vi haft tidigare lättar, säger Ulrika Björlin, som är sportchef på Ålandstravet.

  • Inför tävlingen kan Ulrika Björlin presentera en del nyheter för publiken:
Publicerad: ons 23.07.2014 kl.12:27

Resten av dagen får vi soligt, cirka 27 grader och svaga nordvästliga vindar. I natt blir det klart, 17 grader och svaga västliga vindar. I morgon torsdag väntas vi få soligt hela dagen, upp emot 27 grader och svaga nordliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Först nordlig och senare växlande vind, 1-5 meter per sekund. I morgon vind omkring nordväst. God sikt.