Nyheter

Publicerad: mån 6.07.2015 kl.16:58

Trots att Skatteverkets nya tjänst, som gör det möjligt att anonymt anmäla skattefusk på internet, har funnits i ett halvår så har man inte kunnat se vilka effekter detta gett. Det säger skattedirektör Raija Aller-Mattsson på Ålands skattebyrå.

Skattebyrån på Åland har fått in färre anmälningar på traditionellt vis, men det går inte att säga om det beror på att fler istället anmält på nätet. Det kan också vara så att få ålänningar känner till möjligheten att anmäla på internet då skatteverket inte gått ut med någon speciell marknadsföringskampanj.

Skatteverket behandlar först anmälningarna i Helsingfors innan de som det finns substans i skickas ut till respektive skattebyrå. Därför tror Raija Aller-Mattsson att man först i slutet av året kommer att kunna se om den nya möjligheten varit en framgång på Åland.

  • Skattedirektör Raija Aller Mattson berättar om hur möjligheten har använts hittills:
Publicerad: mån 6.07.2015 kl.15:20
Gågatan har fått en uppfräschning. Foto Joakim Härdner.
Gågatan har fått en uppfräschning. Foto Joakim Härdner.

Mariehamns stad håller just nu på att måla om gatstenarna på gågatan. Arbetet pågår under en veckas tid och beräknas kosta cirka 5000 euro.

- Det har att göra med en förnyelse av hela gatumiljön på gågatan och stenarna var rätt bleka, så det behövdes en uppfräschning, säger Stefan Nordas på Mariehamns tekniska verk.

Publicerad: mån 6.07.2015 kl.14:49

En betongpump från betongföretaget Rafaels välte imorse på Svibyvägen. Betongpumpen stod parkerad på Svibyvägen när vägkanten plötsligt gav vika, fordonet välte då och hamnade på sidan i diket. Ingen skadades men den 36 meter långa bommen på fordonet slog hål i ett hustak. Bärgning av fordonet pågår under eftermiddagen.
 

Publicerad: mån 6.07.2015 kl.14:28

De klagomål som kom in förra året gällande damm- och slusskonstruktion i Vargsundet har nu blivit åtgärdade, det meddelar Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet.

De tre punkterna som behövde åtgärdas var bland annat att vattendjupet ska mätas, så det blir lättare för mindre båtar att ta sig fram och att fiskluckorna stängs och öppnas med jämna mellanrum, samt att säkerställa att nivåregleringar av Vargsundet finns antecknade i en driftjournal.

Publicerad: mån 6.07.2015 kl.14:22

12 stycken har sökt tjänsten som ombudsman/verksamhetsledare för Ålands Idrottsdistrikt. De flesta sökande är från Åland utom tre stycken.

Lars Janlöv, ordförande i Ålands Idrottsdistrikt, hoppas att man i augusti har sållat ut en topp tre av kandidater och tagit ett beslut om vem som tillsätts. Förhoppningen är att den nya ombudsmannen/verksamhetsledaren ska påbörja sin tjänst innan den sista september.