Nyheter

Publicerad: tis 23.12.2014 kl.06:09
Socialminister Carina Aaltonen välkomnar ny alkohollag. Foto: Ulf Weman.
Socialminister Carina Aaltonen välkomnar ny alkohollag. Foto: Ulf Weman

Vid årsskiftet ändras, som vi berättat tidigare, alkohollagen så att reklam för alkohol utomhus och på nätet förbjuds. Lagen är en rikslag som gäller även Åland och att den efterlevs åligger länsstyrelsen att övervaka.

Syftet med lagen är att skydda minderåriga från alkoholreklam och socialminister Carina Aaltonen tycker att det är en bra skärpning av alkohollagen som hon välkomnar.

Barn och unga ska inte behöva utsättas för alkoholreklam, säger Carina Aaltonen.

När det gäller åländska ungdomar konstaterar hon dock att alkoholkonsumtionen har minskat. Det visade den senaste enkätundersökningen Hälsa i skolan.

Det är glädjande, säger Carina Aaltonen, men trots det är det bra med en lag som speciellt ska skydda barn och unga från alkoholreklam.

  • Socialminister Carina Aaltonen välkomnar ny alkohollag.
Publicerad: tis 23.12.2014 kl.06:04

I dag får vi en mulen dag med svaga vindar, först från ost, under dagen vridande mot syd och väst. Temperaturen ligger runt nollan hela dagen, och det kan komma lätt snöfall.

Sjöväder:

Östra delen av Norra Östersjön och Skärgårdshavet: ostlig till nordostlig vind som vrider mot sydost, 3-7 m/s, tilltagande mot 10 m/s mot kvällen.

Västra delen av Norra Östersjön och Ålands hav. Tilltagande sydlig till sydvästlig vind, 4-8 m/s , till kvällen upp till 11 m/s.

På samtliga sjödistrikt dålig sikt i samband med snöbyar.

Publicerad: tis 23.12.2014 kl.06:03
Gerts Friman och Liisa Suonsivu har hjälpt varandra i sorgen efter tsunamin.

På annandag jul är det tio år sedan tsunamin i Sydostasien inträffade. Många ålänningar fanns på plats, däribland Gerts Friman som miste sin sambo Yvonne och sina två barn Kajsa och Jesper.

Idag är Gerts Friman förlovad med Liisa Suonsivu från Esbo.

De är ödeskamrater då båda förlorade sina familjer i flodvågen i Thailand. De träffades för första gången ett halvt år efter tsunamin i en terapigrupp.

Och stödet de fått från varandra har varit viktigt under årens lopp.

- Vi får väldigt mycket stöd av varandra, säger Gerts Friman.

  • Gerts Friman berättar:
Publicerad: mån 22.12.2014 kl.15:45

Ålands hälso- och sjukvårds vårdchef, Bengt Michelsson, bli ny avdelningschef vid landskapsregeringens social- och miljöavdelning. Bengt Michelsson är magister i hälsovetenskaper och ansågs vara mest lämplig för tjänsten av totalt sex sökande. Han tillträder i februari med ett års prövotid.

Publicerad: mån 22.12.2014 kl.15:42

Samtliga anställda på landskapets it-enhet, förutom IT-chefen Ronny Lundström, förs nu över till till det nystartade samhällsägda bolaget Ålands digitala agenda, Åda. Det rör sig om sex tjänster som driftstekniker, tekniker och assistenter, som från och med årsskiftet flyttas till Åda. Bolaget tar över landskapets, Mariehamns stads och ytterligare några kommuners e-tjänster, it-drift, it-utveckling och it-förvaltning.