Nyheter

Publicerad: tis 30.06.2015 kl.17:15
Bildningsnämnden i Mariehamns ordförande, Christian Nordas. Foto: Ulf Weman
Bildningsnämndens i Mariehamns ordförande, Christian Nordas. Foto: Ulf Weman

Utbildningsminister Johan Ehn har gett positiva besked till Waldorfskolan angående finansieringen av skolan. Beskedet kommer mot bakgrund av att Mariehamns stad sagt nej till ökad ersättning till skolan. Oron var stor efter det beskedet trots att flera kommuner sagt ja till ökad ersättning.

Johan Ehn säger nu att landskapet tillsammans med kommunerna och skolan under sommaren kommer att arbeta för att få fram en lösning på finansieringen.

På Waldorfskolan ser man positivt på beskedet och ser nu fram emot hösten där det ser ut som att skolan kommer att få flera nya elever.

  • Bildningsnämndens ordförande Christian Nordas intervjuas av Joakim Härdner
Publicerad: tis 30.06.2015 kl.17:12
Riksdagsledamot Mats Löfström. Foto: Ulf Weman
Riksdagsledamot Mats Löfström. Foto: Ulf Weman

Två omröstningar med regeringen och fyra med oppositionen. Så avslutade Ålands riksdagsledamot Mats Löfström i dag sin första period i riksdagen.

Nu blir det sommarlov från arbetet i plenum, men stora utskottet jobbar vidare med greklandskrisen och inför ministerådsmötet i EU senare i juli. Att han pendlar mellan att stöda regeringen och oppositionen ser inte Mats Löfström som något konstigt.

– Statsminister Juha Sipilä har skojat med mig en gång och kallat mig för en halv minister. Men jag har från början sagt att jag sitter i opposition med svenska riksdagsgruppen, men röstar med regeringen när det inte är emot min linje, säger Mats Löfström.

  • Riksdagsledamot Mats Löfström intervjuas av Ulf Weman
Publicerad: tis 30.06.2015 kl.17:08
Ålcoms VD, Daniel Dahlén.
Ålcoms VD, Daniel Dahlén.

Idag har EU-Kommissionen, EU-parlamentet och Europarådet kommit överens om att roamingavgifter inom EU ska tas bort från mitten av 2017, och att nätneutralitet ska bli lag. Inom EU kommer det alltså inte att kosta något extra att surfa på nätet när man byter land.

– För telefonbolagen innebär beslutet att vi går miste om roamingintäkter från besökande turister. Det säger Ålcoms vd Daniel Dahlén.

Beslutet att nätneutralitet ska bli lag innebär att alla medborgare inom EU ska erhålla samma rätt till internetåtkomst, och få tillgång till valfritt innehåll utan att uppkopplingen saktas ned.

  • Ålcoms VD Daniel Dahlén om att roamingavgifterna kommer att slopas:
Publicerad: tis 30.06.2015 kl.15:26

Smakbyn i Kastelholm vill att landskapsregeringen ska snygga till det dike som finns mellan Smakbyn och Slottsvägen i Kastelholm.

Vägingenjör Elin Lindfors vid Ålands landskapsregering säger att diket kommer att åtgärdas under sommaren inom ramen för landskapets ordinarie arbete med vägunderhåll.

Smakbyn vill också att landskapsregeringen ska asfaltera deras infart i sommar när de utför annan asfaltering i området.

– Hur det blir med den saken vet jag ännu inte, säger Elin Lindfors.

Publicerad: tis 30.06.2015 kl.15:18

Uppsägningen av den tidigare kommundirektören i Eckerö, Rasmus Basilier, strider inte mot lagen, det skriver Eckerö kommun i ett bemötande av Rasmus Basiliers överklagan till Ålands förvaltningsdomstol.

Det var i april som kommunen avskedade Rasmus Basilier och den förre kommundirektören anser att kommunen brast på flera sätt när det gäller uppsägningen. Han anser bland annat att kommunen inte följde anställningskontraktet när det gäller prövotiden men också att själva förfarandet för uppsägningen inte följde lagen.

Eckerö kommun menar att uppsägningen har skett på ett formellt riktigt sätt och att uppsägningen som skedde under prövotiden inte var diskriminerande eller osaklig.