Nyheter

Publicerad: ons 28.09.2016 kl.06:43
Mittengruppen i Nordiska rådet där Britt Lundberg är ordförande skriver till statsministrarna om extremism. Foto: Niclas Slotte, landskapsregeringen.
Mittengruppen i Nordiska rådet där Britt Lundberg är ordförande skriver till statsministrarna om extremism. Foto: Niclas Slotte, landskapsregeringen.

Håll en debatt om åtgärder mot extremism och våld. Det förslaget ger Nordiska rådets presidie till de nordiska ländernas parlament. Förslaget kom från början från mittengruppen genom dess åländska ordförande Britt Lundberg. Mittengruppen har också skrivit till statsministrarna i den här frågan.

Nordiska rådet har hållit samlade utskottsmöten i Stockholm den här veckan och förutom Lundberg deltog Mikael Staffas i mittengruppens möte. Han inititerade en diskussion om att föreslå ett nordiskt förbud mot mikroplaster och plastpåsar som är svåra att bryta ner i naturen. Enligt förslaget skulle också skatten på plastpåsar höjas. Förslaget ska beredas vidare inom mittengruppen.

Vid kunskaps- och kulturutskottets möte där Tony Wikström var Ålands representant diskuterades bland annat frågan om att införa ett återkommande idrottstoppmöte med de nordiska idrottsorganisationerna. Där kunde matchfixning, antidopning, folkhälsa, barn, unga och idrott som ett medel för integration samt mer hållbara idrottsevenemang behandlas vart annat år. Utskottet beslöt föreslå att ett sådant möte hålls.

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: ons 28.09.2016 kl.06:13

Saltvik föreslås erbjuda föräldrar en möjlighet att välja 80-procentiga dagvårdsplatser från och med nästa år. Sedan drygt ett år finns möjligheten på försök men skol- och bildningsnämnden föreslår att kommunen från och med årsskiftet erbjuder dagvård till 80 procent så att det maximala antalet timmar blir 32 per vecka.

-I nuläget är det drygt 10 som utnyttjar det, säger bildningschef Peter Holm. Enligt honom visar utfallet för prövotiden att det inte blir några större skillnader i kostnader för kommunen.

Enligt förslaget blir maxtaxan för en plats om 80 procent 184 euro per månad. Ärendet ska ännu behandlas av kommunstyrelse och -fullmäktige.

Reporter: Bengt Hannus
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: ons 28.09.2016 kl.06:11

Tre personer fick böter för fortkörning i natt, det berättar polisen i ett pressmeddelande. I Jomala framförde en person en bil i 71 kilometer i timmen på 50-väg, i Mariehamn körde en person 73 på 50-väg och i Finström stannades en bilist som kört 130 kilometer i timmen på 90-väg. Den sistnämnda fick förutom böter även ett tio dagar långt körförbud.

I övrigt menar polisen att natten varit lugn förutom att en person störde hemfriden vid ett bostadshus i Mariehamn. Polisen avlägsnade personen från platsen.

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: ons 28.09.2016 kl.05:58
Landskapets integrationssamordnare Johanna Fogelström. Arkivfoto.
Landskapets integrationssamordnare Johanna Fogelström. Arkivfoto.

När det uppstår situationer på Åland där tolk behövs så måste man oftast beställa den tjänsten från företag utanför Åland, eftersom det inte finns auktoriserade tolkar här. Vid planerade möten mellan personer och myndigheter går det oftast bra att förhandsboka en tolk och då uppstår det sällan några problem.
- Vanligast är att tolkningen sker via telefon eller video, men i särskilda fall kommer det en tolk hit, säger landskapets integrationssamordnare Johanna Fogelström.

När personer som pratar ett annat språk ska ha kontakt med myndigheter, skolor eller när det gäller personliga frågor så ska det helst vara en auktoriserad tolk som hjälper till. Men vid akuta situationer hos till exempel polisen eller akuten så försöker man lösa det på bästa möjliga sätt.
- Vi har en tolkservice som vi kan ringa till och det fungerar bra när vi har lite tid på oss, men vid akuta fall så får vi lösa det med alla till buds stående medel, säger Susanne Sjövall, avdelningsskötare på akutmottagningen.

Reporter: Owe Sjöblom
redaktionen@radiotv.ax

  • Brändös flyktingsamordnare Jonna Kevin är en av dem som har erfarenhet av att anlita tolkar:
Publicerad: ons 28.09.2016 kl.05:48
Såväl Sveriges statsminister Stefan Löfven som Finlands dito Juha Sipilä fick frågor om Ålands status av pressen i går. Foto: Robert Jansson.
Såväl Sveriges statsminister Stefan Löfven som Finlands dito Juha Sipilä fick frågor om Ålands status av pressen i går. Foto: Robert Jansson.

Ålands status får inte rubbas. Det sa Sveriges statsminister Stefan Löfvén när han i går fick svara på frågor om säkerhetsläget i Östersjön. Den frågan var en av flera som de nordiska statsministrarna har diskuterat under sitt två dagar långa besök på Åland inbjudna av statsminister Juha Sipilä. Media fick ställa frågor till statsministrarna ute på Östra klobben i Saltviks skärgård i går eftermiddag, ett av flera besöksmål. Statsministermötet på Åland avslutas i eftermiddag.

Reporter: Ulf Weman
redaktionen@radiotv.ax

  • Stefan Löfven svarar på frågor om säkerhetsläget i Östersjön: