Nyheter

Publicerad: tors 27.11.2014 kl.06:23

I dag halvklart men på eftermiddagen något regn, 5 grader och svag sydlig vind. I natt mulet, cirka 3 grader och måttlig sydlig vind. I morgon halvklart, 4 grader och måttlig sydostlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Växlande vind 1-5 meter per sekund. Under dagen vrider vinden till omkring syd och tilltar något, i natt 4-7 meter per sekund. Dis och tidvis något regn.

Publicerad: tors 27.11.2014 kl.05:48

En man som i augusti åkte fast för sjöfylleri har nu av tingsrätten dömts till böter. Mannen hade 1,35 promille alkohol i utandningsluften när han körde en fritidsbåt från Lemland till hamnområdet i Östra Hamnen i Mariehamn. Båtfärden gjordes under högsäsong för småbåtstrafik samt i mörker och tingsrätten ansåg att 40 dagsböter på totalt 1.440 euro var en lämplig dom för sjöfylleriet.

Publicerad: tors 27.11.2014 kl.05:47
Kultur- och fritidschef Maria Hägerstrand-Mattsson. Foto: Tomas Tornefjell.
Kultur- och fritidschef Maria Hägerstrand-Mattsson. Foto: Tomas Tornefjell.

Ett 30-tal personer medverkade i går kväll i en diskussion om de nuvarande reglerna för ekonomiskt stöd till föreningar i Mariehamn. Kultur- och fritidschef Maria Hägerstrand lyfte frågan om huruvida ett lag som ägnar sig åt toppning, där bara de bästa spelarna får vara med under matchen, ska kunna få hyresbefrielse för sin barn- och ungdomsverksamhet. En fråga som ledde till upprörda känslor från företrädare för fotboll och ishockey.

-Det finns inga problem med toppning inom vår ungdomsverksamhet. Det sa

Christian Hansen som är viceordförande för ishockeyn inom IFK Mariehamn. 

  • Christian Hansen intervjuas av Tomas Tornefjell.
Publicerad: tors 27.11.2014 kl.05:45

Den 37 år gamla åländska offentlighetslagen måste förnyas. Utvecklingen med exempelvis bolagiseringar av offentlig verksamhet gör det svårare för journalister och allmänheten att få ut information om verksamheterna. Det framhöll liberalerna i gårdagens lagtingsdebatt, där det annars var Europarådets konvention om tillgång till officiella handlingar som skulle vidare till analys av lag- och ekonomiutskottet för senare godkännande. Landskapsregeringen har i sin behandling av frågan inte ansett det vara nödvändigt att ändra den åländska offentlighetslagen just med anledning av konventionen. Det bekymrade lagtingsledamot Gunnar Jansson, liberal. Socialminister Caria Aaltonen, socialdemokrat, påpekade att det var just liberalernas regering som för tre år sedan lade ner en utredning om att förnya offentlighetslagen. 

  • Gunnar Jansson, Carina Aaltonen och Katrin Sjögren debatterade offentlighetslag. Reporter: Ulf Weman.
Publicerad: tors 27.11.2014 kl.05:44

Visit Ålands vd Lotta Berner Sjölund är ny styrelseledamot i Ålands centralandelslag, ÅCA. Hon valdes in under gårdagens höststämma och ersätter Li Söderlund som hade undanbett sig återval. Anders Ingves och Anders Å Karlsson återvaldes som styrelsemedlemmar i ÅCA för perioden 2014-2015. Trygve Sundblom, Jan-Håkan Eriksson och Henrik Karlsson sedan tidigare invalda i styrelsen för ÅCA.