Nyheter

Publicerad: fre 1.08.2014 kl.13:47
Sia Spiliopoulou-Åkermark. Foto: Owe Sjöblom.
Sia Spiliopoulou-Åkermark. Foto: Owe Sjöblom.

Ålands fredsinstituts direktör Sia Spiliopoulou-Åkermark förväntar sig att landskapsregeringen skickar en informationsdossier om Ålands demilitarisering till de länder som ska delta i Northern Coast i början av september. Northern Coast är en militärövning där bland annat flertalet Nato-medlemmar deltar och har arrangerats årligen sen 2007. Värdskapet alternerar mellan länderna och i år är det Finland som står som värd.

Spiliopoulou-Åkermark säger att information om Ålands särställning behövs eftersom merparten av de länder som deltar inte känner till demilitariseringen.

- Om det sker överträdelser beror det oftast på den mänskliga faktorn och okunskap, säger Sia Spiliopoulou-Åkermark. 

  • Sia Spiliopoulou Åkermark intervjuas av Owe Sjöblom.
Publicerad: fre 1.08.2014 kl.13:34

-Vi räknar med att man ska kunna betala med kort igen idag, men någon bränsleförsäljning blir det inte ännu till helgen. Det säger Kurt Gustafsson som vikarierar på Föglöbutiken medan vd Jan-Peter Kullberg är på semester.

Butikens bränsleautomater och betalterminaler slogs ut av ovädret över Föglö i onsdags. Det innebar helt stopp för bränsleförsäljningen och att man endast kunde betala med kontanter i butiken. Men nu räknar man alltså med att det i dag ska gå att betala butiksinköp med kort.

Publicerad: fre 1.08.2014 kl.11:53

Ålands sjöräddningssällskaps dykare tog i går upp cirka 100 meter tross och bitar från fisk-kassar vid södra farleden in till Karlby på Kökar. Sjöräddningssällskapet har anlitats av landskapsregeringen för att avlägsna rester från en fiskodling som funnits i området där båtar råkat ut för haverier på grund av gamla trossar.

   Enligt verksamhetsledare Dag Lindholm har endast en del av området genomsökts och dykningarna fortsätter nästa vecka. Han uppmanar båtförare att fortsättningsvis ta det försiktigt i södra farleden in till Karlby och hålla sig på norra sidan om de varningsflaggor som är utplacerade.

Publicerad: fre 1.08.2014 kl.11:24

Åklagaren ska nu ta ställning till om läkaren Henrik Appelqvist har begått något brott under slutet av förra året när han fortsatte sin verksamhet trots att hans rättigheter att utöva läkaryrket hade begränsats av Valvira, alltså Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovård. Polisen har utrett fallet där brottsrubriceringen är bedrägeri och, som det heter, olovlig utövning av ett yrke inom hälso- och sjukvården.

   Appelqvist har inga kommentarer till att fallet gått till åtalsprövning, men säger att han inte har någon privat verksamhet på Åland längre och att han nu jobbar som hälsocentralläkare i södra Finland.

Publicerad: fre 1.08.2014 kl.11:18

I går morse fick polisen tips om att en bil framfördes på ett konstigt sätt i Mariehamn. Polisen stoppade bilen och föraren fick blåsa i alkometern. Bilföraren hade 1,91 promille alkohol i utandningsluften och är nu misstänkt för grovt rattfylleri.