Nyheter

Publicerad: tors 26.11.2015 kl.16:51

I kväll och i natt mulet men uppehåll, temperaturen i natt cirka 3 grader och måttlig till frisk sydvästlig vind. I morgon mulet och lätt regn, 8 grader och frisk sydvästlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Västlig till sydvästlig vind 4-8 meter per sekund. I kväll tilltagande sydvästlig vind, från i natt 13-17 meter per sekund. Mest god sikt.

Publicerad: tors 26.11.2015 kl.16:49

I dag fick media möjlighet att träffa några av de syriska kvotflyktingar som anlände till Mariehamn i förra veckan. Samtliga som närvarade vid träffen var från Aleppo. Elias Azar berättar att han inte hann tänkte på något mer än att ta sig därifrån när han flydde från sin hemstad. Nu är de glada att vara i säkerhet på Åland.

-Folk ler hela tiden, säger Celina Alsreef som är en av flyktingarna.

Reporter: Totte Vesterlund
totte.vesterlund@radiotv.ax

  • Elias Azar, Celina Alsreef och Huria Manan intervjuas av Totte Vesterlund.
Publicerad: tors 26.11.2015 kl.16:10

En låg ambitionsnivå, mycket utredningar och risk för att de stora besluten skjuts fram! Det är några åsikter som oppositionspartiernas ledare har om det program som den nytillträdda landskapsregeringen presenterade i går. Obunden samlings Bert Häggblom varnar för att regeringen inte hinner förverkliga sina idéer inom fyra år och är kritiskt till att man räknar med flera valperioder för att få ekonomin i balans. Axel Jonsson, Ålands framtid, jämför med den förra regeringen som enligt honom tog till kompromisser och sköt de stora besluten framför sig. Centerns Harry Jansson menar att regeringspartierna inte hunnit hitta en generell samsyn till exempel i ekonomiska frågor och han anser att liberalerna gör ett klassiskt fel när de sätter sig både på lantråds- och finansministerposterna.

-Det betyder att man som parti får bära hela ansvaret för den kommande politiken, säger Harry Jansson. 

Oppositionsledarna intervjuas i programmet Argument klockan 17 och 20.

  • Centerns Harry Jansson och Bert Häggblom, Obunden samling, intervjuas av Hasse Persson-Bru
Publicerad: tors 26.11.2015 kl.13:37

En 25-årig kvinna har av tingsrätten dömts till böter för narkotikabrott. Kvinnan hade odlat cannabisplantor i avsikt att använda dem som narkotika. Vid en husrannsakan hos kvinnan påträffades bland annat en värmelampa som lämpar sig vid odling av cannabis samt fem misstänkta cannabisplantor. Domen blev 25 dagsböter på totalt 650 euro.

Reporter: Bengt Hannus
bengt.hannus@radiotv.ax

 

Publicerad: tors 26.11.2015 kl.11:42

Föreningen Vårt hjärta valde styrelse för 2016 på sitt höstmöte i veckan. Kitty Andersson fortsätter som ordförande och övriga ledamöter i styrelsen är Lars Porko, Roger Wahtera, Bo Gustafsson, Mikaela Oksman, Erik Sjöblom och nyinvalda Berit Paulsen.
På höstmötet avtackades föreningens tidigare verksamhetsledare Annette Bergbo, som slutat efter åtta år och lämnat över till nya verksamhetsledaren Maria Svensson.

Reporter: Malin Lundberg
malin.lundberg@radiotv.ax