Nyheter

Publicerad: tors 17.04.2014 kl.16:10

Måndag 21 april kör M/S Grisslan en extra tur Kökar-Långnäs. Avgång kl. 16:00 från Kökar till Långnäs, via Sottunga och Överö.

Avgång kl. 19:00 från Långnäs till Snäckö.
 Behovet uppstod då M/S Skiftets översyn blev förlängd och M/S Ejderns kapacitet inte räcker till för påskturlistan.

 

Publicerad: tors 17.04.2014 kl.15:26

Ålands framtids partiledare Axel Jonsson ser allvarligt på det hot och den skadegörelse som partikamraten Glenn Koskinen utsattes för i natt. - Det är oerhört beklagligt och förkastligt att agera på det här sättet, säger Axel Jonsson.

Han upplever att det blivit vanligare med hot och ärekränkningar mot politiker, vilket i längden kan påverka den politiska debatten. - Det blir ju inte lättare att få folk att engagera sig politiskt om man riskerar att mötas av sådant här, säger Axel Jonsson.

Publicerad: tors 17.04.2014 kl.14:45

Landskapsregeringen vill söka extra pengar från riket för de första kortruttsprojekten i skärgården. I dag beslöt man vilka projekt som prioriteras, nya färjefästen på östra och västra Föglö och Prästösundsbron.

-I Helsingfors säger man att man förstår vårt behov av pengar, men man vill ha ett fullständigt beslutsunderlag först, säger infrastrukturminister Veronica Thörnroos till Ålands Radio.

Men hon säger också att de planerade projekten inte står och faller med extra pengar från riket. Både föglöprojekten på 27-32 miljoner euro och Prästösundsbron på 30-41 miljoner, betalar tillbaka sig på 12-15 år. Om åtta år kan de här kortruttsprojekten stå klara. 

Publicerad: tors 17.04.2014 kl.14:19

Resten av dagen får vi växlande molnighet, omkring 6 grader och friska sydvästliga vindar. I natt blir det mulet, omkring 4 grader och friska sydvästliga vindar.
På långfredag får vi mulet och 4 grader med sydvästliga vindar på 7 meter per sekund. Mitt på dagen växlande molnighet och 6 grader.
På lördag blir det mulet och omkring 4 grader med svaga sydvästliga vindar. På söndag blir det soligt, 4 till 6 grader och svaga sydvästliga vindar
Måndag, annan dag påsk får vi växlande molnighet och cirka 7 grader med nordostliga vindar på 5 meter per sekund.
Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:
Tilltagande sydlig till sydvästlig vind, mellan 11 och 15 meter per sekund. Under natten och morgonen avtar vinden till mellan 7 och 11 meter per sekund. På förmiddagen fortfarande avtagande vind.
Tidvis regn, annars god sikt.

Publicerad: tors 17.04.2014 kl.12:33

Det preliminära bokslutet för 2013 för Finströms kommun visar ett överskott på 300.000 euro.

   -Överskottet borde var betydligt större för att vi ska klara våra investeringar, men det är i alla fall ett nöjaktigt resultat, säger Roger Höglund som är kommunstyrelsens ordförande i Finström.

   I går kväll diskuterade kommunstyrelsen också frågan om en eventuell justering av prissättningen på kommunens bostadstomter.

   -I dag har vi ett enhetspris på sex euro per kvadratmeter för våra tomter, men vi vill kunna anpassa tomtpriserna så att vi får täckning för våra kostnader, säger Roger Höglund.