Nyheter

Publicerad: sön 23.11.2014 kl.17:23

I dag träffades representanter för fackförbundet Tehy och landskapsregeringen för nya förhandlingar. Parterna hade telefonkontakt med riksförlikningsmannen Esa Lonka. Dagens förhandlingar ledde inte till någon lösning på konflikten och nu är det upp till Esa Lonka att boka in ett nytt datum för förhandlingar.

Enligt landskapets avtalschef Tiina Robertsson står parterna en bit ifrån varandra, men hon uppger också att det har skett framsteg.

Enligt Tehys förhandlare Pernilla Söderlund känns det som att förhandlingarna trampar vatten men hon delar Robertssons uppfattning att parterna har närmat sig varandra.

I nuläget är inget nytt datum satt för förhandlingar. Men Pernilla Söderlund tror att Esa Lonka kommer att kalla till det i veckan.

Publicerad: lör 22.11.2014 kl.14:13
En tyst demonstration. Foto: Tehy

Klockan 14 på lördagen kallade sjukhusledningen till möte med vårdfacket Tehys representanter. Eftersom fokus för mötet var eventuellt skyddsarbete som tehyiterna hela tiden sagt nej till, utfördes samtidigt en tyst demonstration av rödklädda tehyiter utanför centralsjukhusets kansli där mötet hölls. Enligt Tehys förtroendeman Pernilla Söderlund sa man fortsatt nej till skyddsarbete men skrev under ett papper där man gav sitt medgivande till att bemanningsföretag skickar sjukskötare utifrån till sjukhuset. Medan mötet pågick väntade övriga tehyiter utanför.
 

 

  • Leena Pokela intervjuas av Liv Örneryd.
Publicerad: fre 21.11.2014 kl.16:04
Erica Norell-Eriksson är en av Tehys förhandlare.
Erica Norell-Eriksson är en av Tehys förhandlare.

Strax efter klockan tre idag avbröts förhandlingarna mellan strejkande vårdfacket Tehy och landskapet. Då hade man suttit bakom lyckta dörrar sedan klockan tio i förmiddags.

- I vissa frågor närmar vi oss varandra men sen finns det annat som behöver diskuteras vidare, säger Tehys ordförande Erica Norell-Eriksson.

På söndag klockan 14 fortsätter förhandlingarna.

  • Erica Norell-Eiksson intervjuas av Liv Örneryd.
Publicerad: fre 21.11.2014 kl.15:27

I kväll mulet och lätt regn eller snöblandat regn, 2 grader och måttlig nordlig vind. I natt uppehåll, 2 grader och svag nordlig vind. I morgon mulet och på eftermiddagen något lätt regn, 3 grader och svag vind som vrider till nordväst. Till söndag väntas mulet men uppehåll, 6 grader och svag sydvästlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring ost 4-8 meter per sekund. Från i kväll vrider vindn till nord, i morgon bitti nordväst. Tidvis regn eller snöfall.

Publicerad: fre 21.11.2014 kl.15:03

Ett nytt försök av sommarboende på Ängholm i Kökar att få jordförvärvsrätt, har fått avslag av landskapsregeringen. Tidigare har ägarna till ett totalt 4,5 hektar stort område på Ängholm söder om Karlby försökt få jordförvärvsrätt via sitt bolag Viva Archipelago och hävdat att man idkar turismverksamhet där. Landskapsregeringen har hävdat att den påstådda näringsverksamheten bara varit ett sätt att kringgå jordförvärvslagen och också fått rätt i Högsta förvaltningsdomstolen. Nu har de två delägarna sålt det mesta av marken och behållit en tomt på 3.900 kvadratmeter vardera och också hävdat sitt mångåriga sommarboende på Ängholm som tillräcklig anknytning till landskapet. De har vistats där sedan 1970-talet. Men det blev återigen nej. De har nu möjlighet att än en gång besvära sig till Högsta förvaltningsdomstolen.