Nyheter

Publicerad: tors 30.07.2015 kl.13:23

Åland Hotel Group som driver hotell Adlon, Savoy och Pommern i Mariehamn, gick back 73.000 euro förra året. Resultatet var en försämring med 187.000 euro jämfört med 2013 då bolaget gjorde en vinst på 114.000 euro. Även omsättningen minskade, från 4 miljoner euro 2013 till 3,6 miljoner euro i fjol.
Enligt vd Roni Huttunen beror minusresultatet på att gamla hotell Pommern höll stängt ifjol medan man byggde nya hotell Pommern.
- Byggtida räntor och byggtida driftskostnader bidrog till minusresultatet. Man kan säga att vi hade kostnader för tre hotell plus ett hotellbygge, men bara intäkter från två hotell, säger Huttunen.
I år ser resultatet ut att bli mycket bättre ut, tack vare att nya Pommern nu varit i drift sedan i mars.

Publicerad: tors 30.07.2015 kl.12:55

På lördag hålls en manifestation i Mariehamn för att visa engagemang för ett mångkulturellt Åland. De som vill delta i manifestationen samlas klockan 15.00 i självstyrelseparken utanför lagtinget och landskapsregeringen.

I Helsingfors ordnade man också en manifestation till stöd för ett mångkulturellt samhälle i tisdags och den samlade 15.000 personer. Manifestationer är på gång även i Åbo och Vasa.

Publicerad: tors 30.07.2015 kl.10:56

Under eftermiddagen väntas fortsatt mulet och regn, omkring 17 grader och svaga västliga vindar. Inatt ser det att komma enstaka regnskurar. Under morgonen uppehåll och framåt eftermiddagen mulet och 18 grader.

Sjövädret:

Vind omkring syd 3-7 meter per sekund. På norra Östersjön vind på upp till 10 meter per sekund. På natten vrider vinden till nordväst och tilltar, på efternatten 6-10 meter per sekund.. Regnskurar, lokalt åska.

Publicerad: tors 30.07.2015 kl.10:14

Kommunfullmäktige i Geta har nu tagit det slutgiltiga beslutet att avbryta rekryteringen av en ny kommundirektör. Beslutet innebär att man följer det förslag som kommunstyrelsens tidigare lagt fram. Carolina Sandell anlitas på 40 procent till och med mars 2016 för att påbörja en nämndreform i kommunen och bistå med underlag för politiska beslut.

Publicerad: tors 30.07.2015 kl.09:09

Uthyraren av fritidsbåtar är inte ansvarig för att båtarna är säkra utan det är den som hyr båten. Den slusatsen drar tingsrätten och förkastar ett åtal mot en uthyrare som hyrde ut en trasig båt som sjönk.

Den åtalade är en man i 50-årsåldern som för två år sedan hyrde ut en snurrebåt för fritidsfiske till tre personer. Båten var trasig och mannen hade lagat den så bristfälligt att den tog in vatten och sjönk. De tre personerna hamnade i vattnet. Uthyraren åtalas för underlåtenhet att se till att fartyget är sjövärdigt. Men tingsrätten förkastar åtalet eftersom det enligt åländsk lagstiftning är den som framför en fritidsbåt som ansvarar för att den är säker. Mannen stod också åtalad för fartygssäkerhetsförseelse eftersom han inte besiktigat båten. Det åtalet förkastas också eftersom underlåtenhet att besiktiga en fritidsbåt inte har kriminaliserats i åländsk lagstiftning. Mannen döms däremot till sjötrafikförseelse eftersom han inte anmält att det skett ett byte av utombordsmotor. Han straff blir tio dagsböter, totalt 160 euro.