Nyheter

Publicerad: tors 28.08.2014 kl.07:46

En 30-årig man har av tingsrätten dömts för grovt rattfylleri, äventyrande av trafiksäkerheten och olovlig körning. Straffet blev villkorligt fängelse i 60 dagar och 30 dagsböter på sammanlagt 180 euro. Han fick också körförbud till och med juni nästa år. I juli i år körde han i Mariehamn vingligt sin personbil trots att han hade minst 1,91 promille alkohol i blodet. Vid färden förlorade han herraväldet över bilen, körde ner i diket och sedan upp på vägen igen.

Publicerad: tors 28.08.2014 kl.07:22

Släng inte pengarna i sjön, renovera Vårdöbron. Det är ett fullgott alternativ som dessutom genererar arbetsplatser på hemmaplan. Det uttalandet antog liberalerna vid sitt sommarmöte på Kobba Klintar.

   Liberalerna kräver också att landskapsregeringen förverkligar utfästelserna i regeringsprogrammet där man lovat arbetsvärdering, kartläggning och analys av löneskillnaderna.

Publicerad: tors 28.08.2014 kl.07:07

-Trots att information rör sig blixtsnabbt över världen och trots att man kan läsa det mesta på nätet är det viktigt med ett svenskt konsulat på Åland. Det sa Sveriges generalkonsul Ingrid Iremark när hon i går kväll höll en avskedsmottagning på svenska konsulatet i Mariehamn. Hon underströk konsulatets roll som mötesplats och arena i kontakterna mellan Åland och Sverige.

   -Jag var inte riktigt på det klara med att det finns ett så rikt kultur- och föreningsliv på Åland. Att möta det har varit väldigt berikande, sa Ingrid Iremark.

   Lantrådet Camilla Gunell sa att Ingrid Iremark betytt mycket för kontakterna med Sverige och för möjligheterna att komma till tals med svenska regeringen och dess ministrar.

  • Allra bäst under åren på Åland har varit kontakterna med kultur- och föreningslivet, säger Ingrid Iremark:
Publicerad: tors 28.08.2014 kl.07:04
Jomalas socialchef Jan Mattsson ser flera möjliga lösningar på äldreomsorgen i framtiden. Foto: Nina Eriksén.

Det är oklart hur Jomala kommun ska sköta äldreomsorgen i framtiden. Om tre år kommer cirka 100 personer mer än nu att vara över 75 år och flera vara i behov av ett boende.

   -Det fattas en del i en vårdkedja, mellanläget mellan hemservicen och ett institutionsboende. Det skulle behövas ett effektiviserat serviceboende, säger Jan Mattsson som är nytillträdd socialchef i Jomala.

   I den rapport som tagits fram finns flera förslag på lösningar, bland annat att Jomala ska lämna kommunsamarbetet med De gamlas hem och i stället bygga ett eget boende. Ett annat förslag är att göra om delar av De gamlas hem till ett effektiviserat serviceboende. För att det ska bli verklighet behövs en ändring i grundavtalet, och där väntar Jomala kommun på svar från De gamlas hem, som i sin tur väntar på svar från sina medlemskommuner.

   Kommunfullmäktige i Jomala har tillsatt en arbetsgrupp som ska titta närmare på de olika alternativen.

  • Jan Mattsson berättar:
Publicerad: tors 28.08.2014 kl.07:00

I dag får vi halvklart till mulet och i eftermiddag och i kväll en del lätt regn. Det blir 16 grader och friska nordliga vindar. I natt blir det mulet och till en början en del lätt regn, 13 grader och måttliga nordliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Nordlig till nordvästlig vind, 10-14 meter per sekund. Tidvis regnskurar.