Nyheter

Publicerad: tors 29.01.2015 kl.15:30

I kväll mulet och lätt regn, 2 grader och frisk sydlig vind. I natt halvklart och uppehåll men mot morgonen igen mulet och lätt snöblandat regn, 2 grader och frisk sydlig vind. I morgon på dagen mulet men uppehåll, 1 grad och frisk sydlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Avtagande sydlig till sydvästlig vind från i kväll 9-14 meter per sekund. I morgon sydostlig vind 7-12 meter per sekund. Tidvis regn eller snöblandat regn.

Publicerad: tors 29.01.2015 kl.15:06

Nu måste också Finström se sig om efter en ny kommundirektör. Niklas Oriander, som skött uppdraget i drygt fem år, har nämligen anhållit om tjänstledigt alternativt uppsägning. Anledningen är att hans fru Suzan Eriksson fått en ettårig FN-tjänst i Mocambique i sydöstra Afrika.

-Den chansen vill vi ta och hela familjen flyttar till Mocambique för ett år, säger Niklas Oriander som tidigare också själv jobbat för FN i Afrika.

Kommunstyrelsen behandlade ansökan i går och föreslår inför fullmäktige inte tjänstledigt utan uppsägning. Ekonomichef Ida Eklund fungerar som tf kommundirektör från första mars tills en ny rektyrerats.

  • Niklas Oriander intervjuas av Nina Eriksén.
Publicerad: tors 29.01.2015 kl.14:44

Landskapsfärjan Skiftet måste få nya delar till sin bogpropeller. Näringsminister Fredrik Karlström har beslutat att anta anbudet från Rolls Royce i Finland på delar och service av propellern för 65.000 euro. Rolls Royce är enda tillverkaren av originaldelar till den här typen av propeller.

Publicerad: tors 29.01.2015 kl.14:43
Trygve Sundblom tror att prissänkningen kan få allvarliga konsekvenser.
Trygve Sundblom tror att prissänkningen kan få allvarliga konsekvenser.

-Det sänkta avräkningspriset på mjölk kommer att leda till färre mjölkgårdar och näringsminister Fredrik Karlströms vision om 1000 fler mjölkkor på Åland har fått sig en ordentlig törn. Det säger Leif Hagberg som är vd för Tomtens mjölk i Saltvik.

Avräkningspriset på mjölk sänks från och med februari med 11-12 procent, till cirka 35 cent per liter. Enligt Johannes Snellman, vd för ÅCA, motiveras prissänkningen av det extremt svaga marknadsläget framförallt på den finska och svenska marknaden.

-Vi och andra som storsatsat de senaste åren har inget annat alternativ än att fortsätta, men många andra kommer nog att lägga ned sin verksamhet, säger mjölkbonden Leif Hagberg.

  • Trygve Sundblom och Leif Hagberg intervjuas av Tomas Tornefjell.
Publicerad: tors 29.01.2015 kl.14:42

500 ålänningar drabbas årligen av borrelios, och för en del blir sjukdomen långvarig och svårbehandlad. Nu öppnar Medimar en borreliaklinik där man med ett sammansatt team bestående av läkare, hälsovårdare, kognitiv beteendeterapeut och en fysioterapeut vill ta ett helhetsgrepp om behandlingen. Kliniken är resultatet av ett samarbete med Bimelix, som består av borreliosforskarna på Åland och ansvarig läkare är professor Dag Nyman.

- Med tanke på vår speciella situation med mycket fästingar, finns det ett stort behov av bra borreliadiagnostik, säger Nyman.

  • Carola Valkama och Dag Nyman intervjuas av Liv Örneryd.