Nyheter

Publicerad: fre 22.05.2015 kl.10:50
Jesper Karlsson ställer upp för moderat samling i lagtingsvalet i höst, och det gläder ordföranden Johan Ehn lite extra. Foto: Liv Örneryd

Unga moderaters ordförande Jesper Carlsson ställer upp i lagtingsvalet i höst. Han ingår i den första gruppen moderata kandidater som släpps i offentligheten av partiet.

- Vi är lite extra glada för att Jesper ställer upp. Partiet behöver alltid energi från nya, unga krafter, säger partiledaren Johan Ehn i ett pressmeddelande.

Stadsstyrelsens ordförande Petri Carlsson och företagaren Anette Holmberg-Jansson ställer upp för omval till lagtinget, medan budgetberedaren vid landskapsregeringen, Anneli Karlberg, gör ett nytt försök att komma in i lagtinget. Moderaternas lansering av sina kandidater föregås av en tävling på Facebook där man skall gissa vilka som döljer sig bakom den moderata maskeringen. Och fler kandidater kommer.

- Vi satsar på att fortsatt vara störst i lagtinget, säger Johan Ehn.

Publicerad: fre 22.05.2015 kl.10:46

-Det finns utrymme för fler ekologiska odlare! Det säger Gunilla Mattson i andelslaget Odlarringen som firar 30-årsjubileum i år.

Nu är nio gårdar anslutna till Odlarringen som alltså inledde sin verksamhet med marknadsföring av ekologiskt odlade produkter 1985. Mellan 2013 och 2014 ökade omsättningen med 33 procent tack vare både en bra skörd och ökad efterfrågan.

-Folk har blivit mer medvetna och olika kockprogram ökar också intresset säger Gunilla Mattsson som nämner grönkål och chili som två innegrödor just nu.

Publicerad: fre 22.05.2015 kl.10:45
Anders Eriksson (åf) vill ha en muslimsk begravningsplats på Åland.

Vad tänker landskapsregeringen göra för att bidra till att en muslimsk begravningsplats byggs på Åland? Det undrar Ålands framtids lagtingsledamot Anders Eriksson i en så kallad skriftlig fråga i lagtinget.

- Åländska muslimer begravs nu på annan ort med stora omkostnader som följd och med långa avstånd för dem som vill besöka sina anhörigas gravar, skriver Anders Eriksson i sin skriftliga fråga.

Han ser en muslimsk begravningsplats på Åland som viktig del av integrationspolitiken. Svar skall ges av landskapsregeringen i lagtinget inom tio dagar.

Publicerad: fre 22.05.2015 kl.08:12

Idag kan det förekomma höga till måttliga halter av ekpollen. Björkpollen finns i måttliga mängder, och av bok- , gräs-, vide- och sälgpollen finns det bara låga halter i luften.

Publicerad: fre 22.05.2015 kl.08:00

Om kommunerna vill införa så kallade servicesedlar inom socialvården blir det möjligt från årsskiftet. Landskapsregeringen har beslutat att till lagtinget lägga fram ett förslag till lag om servicesedlar. Lagförslaget följer rikets lag och gör det möjligt för personer att anlita privat vård och betala med servicesedeln upp till det belopp som kommunen godkänt. Lagförslaget skall alltså godkännas av lagtinget först.