Nyheter

Publicerad: tors 18.09.2014 kl.06:31

85 procent av 8000 Ilta Sanomat-läsare tycker inte att ett självständigt Åland skulle skada Finland. Det är resultatet av en enkät som tidningen gjorde i samband med att man publicerade en intervju med Ålands Framtids partiordförande Axel Jonsson där han säger sig vara för ett självständigt Åland. Intervjun med honom gjordes när han övervakade folkomröstningen om självständighet för Skottland, och ledde också till många Ålandsfientliga synpunkter i kommentarsfältet i tidningen.

Publicerad: tors 18.09.2014 kl.06:10

Alfågeln är uttagen ur trafik pga underhållsarbeten, och det arbetet tar längre tid än beräknat. Alfågeln är åter i trafik på tisdag 23 september, fram till dess trafikerar M/S Viggen och M/S Ejdern mellan Hummelvik och Torsholma. 

Publicerad: tors 18.09.2014 kl.06:06
Janina Björni vid rädda Barnen. Foto: Eva Ringbom-Fonsell

Föräldrar vill att hemvårdsstödet höjs. Det är slutsatsen som kan dras på basis av den undersökning som Rädda Barnen låtit göra där man tagit del av 20-talet föräldrars åsikter om hur man kan modernisera och göra hemvårdsstödet mer flexibelt och jämställt. Undersökningen är en del i arbetet som som nu pågår i en arbetsgrupp i landskapsregeringen, där både politiker och sakkunniga ingår. Man vill nu få in fler åsikter i ämnet och begär att allmänheten e-postar in sina åsikter.

  • Janina Björni på Rädda Barnen intervjuas av Eva Ringbom.
Publicerad: tors 18.09.2014 kl.06:03

Idag blir det en lite mer molnig dag, men fortfarande med solchanser, temperaturen ligger runt 16 grader och det blåser en svag sydlig vind.

Sjöväder:

Norra Östersjön, Ålands hav och Skärgårdshavet: Syd 2-6 m/s, Södra Bottenhavet: Syd till sydväst 4-8 m/s. Lokalt dis på samtliga sjödistrikt.

Publicerad: tors 18.09.2014 kl.06:02
Johan Franzén har försökt få hastighetsbegränsningar i Föglövattnen sedan 1979. Foto: Liv Örneryd

Igår, onsdag, förrättades en syn i skärgården kring Föglö och Lemland där de stora passagerarfärjorna trafikerar med svallvågor och sug som följd. I 35 års tid har hastighetsbegränsningar efterfrågats, både av Flaka och Vargskärs byalag, och nu även av en markägare, vars strandkanter förstörs av fartygstrafiken. Ärendet har dragits i långbänk i olika instanser men det står klart att både landskapet och rederierna inte vill ha hastighetsbegränsningar, eftersom den samhällsekonomiska nyttan överväger.

- Jag har stretat på med det här sedan 1979 och det ser inte så hoppfullt ut, säger Johan Frantzén från Vargskärs byalag.

  • Joahn Franzén och Peter Lindberg, överinspektör vid Trafikverket i Åbo, intervjuas av Liv Örneryd