Nyheter

Publicerad: fre 4.09.2015 kl.06:37

Förslaget att sälja 3,8 hektar av kommunens mark i Kajtovik har återremitterats av kommunfullmäktige i Lemland. Det är två privatpersoner som anhållit om att få köpa det oplanerade markområdet för att där bygga ett ridhus, stall, ridbana och bostadshus. Kommunstyrelsens förslag var att marken skulle säljas för 95.000 euro, ett pris som satts utgående från värdering av en fastighetsmäklare.

Men kommunfullmäktige beslöt återremittera ärendet efter en omröstning som slutade 6-6. Moderaterna, centern och de flesta i Obunden samling röstade för en försäljning medan liberalerna och obundna Catharina Smiderstedt ville bordlägga ärendet.

-Vi vill se en plan för hur projektet är tänkt att förverkligas och finansieras, säger fullmäktigeordförande Tony Asumaa, liberal.

Enligt honom är projektet intressant men en försäljning av marken, utan vanligt anbudsförfarande, kan bli prejudicerande. Dessutom finns andra boende i området som tidigare velat köpa delar av den aktuella marken.

Publicerad: fre 4.09.2015 kl.06:36

Fyra finländska europaparlamentariker föreslår en ändring i EU:s budget för nästa år. Det är Nils Torvalds, Sfp, samt centerpartisterna Hannu Takkula, Anneli Jäätteenmäki och Paavo Väyrynen som vill att budgeten ökas med 100 miljoner euro i syfte att förbättra förutsättningarna för mjölkbönderna. Bakgrunden är att EU:s beslut om sanktioner mot Ryssland bland annat lett till förbud mot import av livsmedel vilket särskilt drabbat finska och baltiska mjölkproducenter. Förslaget motiveras också med att frukt- och grönsaksodlare i Europa fått betydande stöd från EU:s budget.

Publicerad: fre 4.09.2015 kl.06:21

Gudrun Schyman kommer till Åland tillsammans med humorshowen Ladies fight den 10 oktober. I showen som hålls på Alandica medverkar också kända svenska komikerna Ami Hallberg Pauli, Zinat Pirzadeh och Ann Westin, och Gudrun Schymans roll i föreställningen är enligt ett pressmeddelande att som samtalsgäst inspirera de åländska kvinnor som ställer upp i valet den 18 oktober.
Enligt pressmeddelandet deltar också tre blivande ståuppstjärnor i showen, åländskan Josefin Sonck samt svenskorna Shanthi Rydwall Menon och Kina Larsson. 

Publicerad: fre 4.09.2015 kl.06:09

Flera jordbrukare har den senaste veckan anmält att de slutar med sin ekologiska odling.
- En ny programperiod börjar i år och det är därför det blivit mycket ändringar, säger lantbruksinspektör Sue Holmström på landskapsregeringen.
Enligt Holmström kommer det också till nya odlare, och många som slutar arrenderar ut sina marker till andra ekoodlare.
- Så antalet odlare och den totala arealen för ekologisk odling är ungefär som förut, säger hon.

Soile Vartiainen som är rådgivare för de ekologiska jordbrukarna håller med om att det sker en naturlig omsättning av odlare inför en ny programperiod, men hon säger samtidigt att nya regler sätter begränsningar för ekoodlarna.

- Till exempel får de som odlar ekologiskt vallfoder inte sälja det till konventionella djurgårdar längre. Sådant ställer till praktiska problem, säger hon. 

  • Rådgivare Soile Vartiainen och odlaren Isabell Kvarnfors intervjuas av Malin Lundberg.
Publicerad: fre 4.09.2015 kl.06:05

I riket är handeln på väg mot fria öppettider i och med att regeringen vill att detaljhandel och frisersalonger själva ska få bestämma när de vill ha öppet.
Företagare på Åland uppskattar de fria öppettider som redan finns här, det menar butiksinnehavare Eva Karlsson som driver Cityblommor i stan. Hon säger att det inte går att bestämma över företagarna, utan att den egna viljan ska sättas i främsta rummet.
Samtidigt finns det kunder som vill att butikerna ska ha längre öppettider. Gustav Blomberg som är konsument säger att han helst gör sina ärenden efter arbetstid, men att de flesta affärerna i stan redan har stängt vid den tiden.

  • Butiksägare Eva Karlsson och kunden Gustav Blomberg ser positivt på fria öppettider.