Nyheter

Publicerad: tis 31.03.2015 kl.17:47

Resten av dagen får vi halvklart väder, runt 3 grader och måttlig vind från syd. I natt mulet eller halvklart väder, 2 grader och svag vind som vrider mot sydost. I morgon först halvklart men på eftermiddagen mulet och regn, upp emot 5 grader och måttlig vind från först ost, sedan nordost.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind som vrider till sydväst, 6-10 meter per sekund. I natt sydlig till sydostlig vind 3-8 meter per sekund, i morgon vind som vrider till omkring nordost. Mest god sikt.

Publicerad: tis 31.03.2015 kl.16:52
Johanna Boijer-Svahnström ser allvarligt på strejkhotet från sjöfacken. Foto: Owe Sjöblom.
Johanna Boijer-Svahnström ser allvarligt på strejkhotet från sjöfacken. Foto: Owe Sjöblom.

- 87.000 resor under påsken berörs, om strejkhotet blir verklighet. Det säger Johanna Boijer Svahnström, informationschef på Viking Line. Konflikten mellan det statliga isbrytarbolaget Arctia Shipping och fackförbunden Sjömansunionen och Finlands maskinbefälsförbund har nu utveckats till att strejkhotet även omfattar medlemmar på fraktfartyg och passagerarfartyg, då i form av en stödstrejk. Om ingen lösning i konflikten nås inleds strejken nu på torsdag den 2 april.
För Viking Line handlar det om samtliga fartyg utom m/s Cinderella, möjligen inte heller Viking XPRS.
- Det här är en stor sak för oss och vi ser mycket allvarligt på det, för vi är inte avtalspart i konflikten och kan inte påverka förhandlingarna, säger Boijer-Svahnström.
Fackförbunden och Arctia Shipping förhandlade i dag hos riksförlikningsman Minna Helle, men ingen lösning nåddes och förhandlingarna återupptas i morgon klockan 12.00.

  • Viking Lines informationschef Johanna Boijer-Svahnström intervjuas av Liv Örneryd:
Publicerad: tis 31.03.2015 kl.15:06
Astrid Thors tror det är svårt att använda Ålandsexemplet i Europa just nu. Foto: Owe Sjöblom.
Astrid Thors tror det är svårt att använda Ålandsexemplet i Europa just nu. Foto: Owe Sjöblom.

- Det är en uppförsbacke med att använda Ålandsexemplet i Europa just nu på grund av den geopolitiska situation som råder. Det säger Astrid Thors som är högkommissionär för nationella minoriteter inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.
Enligt Thors, som medverkade vid ett minoritetsseminarium på Åland i dag, ser man i Europa på grupper som vill ha en territoriell autonomi med skepsis och misstänksamhet. De här grupperna ses enligt Thors som separatister och orosfaktorer i sina samhällen, vilket i förlängningen innebär att det blir svårt att tala för Ålandsexemplet i Europa.
- I andra delar av världen kanske Ålandsexemplet säljer bättre än i Europa och OSSE-regionen, säger Thors.

  • Astrid Thors säger att många ser på grupper som vill ha en territoriell autonomi med skepsis och misstänksamhet.
Publicerad: tis 31.03.2015 kl.14:43
Nu hotar sjöfacken med att ta ut även medlemmar på passagerarfartyg i strejk på torsdag, vilket skulle påverka bland annat Viking Line. Foto: Josefina Jansson.
Nu hotar sjöfacken med att ta ut även medlemmar på passagerarfartyg i strejk på torsdag, vilket skulle påverka bland annat Viking Line. Foto: Josefina Jansson.

Nu dras även passagerartrafiken in i konflikten mellan det statliga isbrytarbolaget Arctia Shipping och fackförbunden Sjömansunionen och Finlands maskinbefälsförbund. I ett pressmeddelande från facken skrivs att medlemmar som jobbar på finskflaggade passagerarfartyg tas ut i stödstrejk på torsdag om parterna inte nått en lösning före det, precis som medlemmar på fraktfartyg som man redan tidigare hotat med att ta ut i strejk.
För Viking Line kommer strejkhotet väldigt olägligt.
   - Om det skulle beröra vår trafik så är det värsta möjliga tidpunkt, vi har helt slutsålt inför påsken, säger informationschefen Johanna Boijer Svahnström.
Fackförbunden och Arctia Shippings förhandlingar återupptogs hos riksförlikningsmannen Minna Helle nu i eftermiddag.

Publicerad: tis 31.03.2015 kl.14:01

Julen 2016 kan 32 nya lägenheter stå klara på Segelmakargatan i Mariehamn. Det är Ålands bostadsrättsförenings mål efter att årsmötet i går gav grönt ljus för att fortsätta projekteringen av två höghus med 14 lägenheter vardera samt två parhus med två lägenheter i varje.
En medlemsenkät som föreningen gjort visar att det finns ett stort intresse för lägenheterna.
- Efter påsk lämnar vi in ansökan om byggnadslov, säger föreningens ordförande Kaj Grundström.
Årsmötet valde även ny styrelse, med sex medlemmar till skillnad från nio som varit antalet förut. Grundström fortsätter som ordförande, Bertel Sund blir viceordförande och medlemmar blir Karl-Gustaf Förström, Christer Johansson, Kristina Lenck-Kalliola och Håkan Clemes.