Nyheter

Publicerad: fre 1.08.2014 kl.15:13

I kväll klart, cirka 23 grader och måttlig sydvästlig vind. I natt klart, 20 grader och måttlig västlig vind. I morgon, lördag, blir det också soligt, 25 grader varmt och måttlig sydlig vind. Natten till söndag kan det bli en del regn, men söndag eftermiddag väntas bli varm och solig.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydvästlig vind 7-10 meter per sekund, tidvis något högre. Vinden avtar i natt, i morgon 4-7 meter per sekund. Mest god sikt.

Publicerad: fre 1.08.2014 kl.15:12

Höga vattentemperaturer till följd av den långvariga värmen är en stor påfrestning för fiskodlingarna. Värmen minskar mängden syre i vattnet och det gör fiskarna stressade och känsliga. Dessutom stannar den i växten eftersom aptiten försvinner.
Men än är läget inte kritiskt, menar Olof Karlsson, vd för Ålands fiskförädling på Föglö.

- Om inte temperaturen börjar stiga upp mot 26-28 grader för då är risken stor att fisken dör i större mängd, säger Olof Karlsson som medger att det finns en oro i företaget när förhållandena är besvärliga och tillväxten riskerar att tappas.

  • Olof Karlsson intervjuas av Cecilia Ekströmer.
Publicerad: fre 1.08.2014 kl.13:47
Sia Spiliopoulou-Åkermark. Foto: Owe Sjöblom.
Sia Spiliopoulou-Åkermark. Foto: Owe Sjöblom.

Ålands fredsinstituts direktör Sia Spiliopoulou-Åkermark förväntar sig att landskapsregeringen skickar en informationsdossier om Ålands demilitarisering till de länder som ska delta i Northern Coast i början av september. Northern Coast är en militärövning där bland annat flertalet Nato-medlemmar deltar och har arrangerats årligen sen 2007. Värdskapet alternerar mellan länderna och i år är det Finland som står som värd.

Spiliopoulou-Åkermark säger att information om Ålands särställning behövs eftersom merparten av de länder som deltar inte känner till demilitariseringen.

- Om det sker överträdelser beror det oftast på den mänskliga faktorn och okunskap, säger Sia Spiliopoulou-Åkermark. 

  • Sia Spiliopoulou Åkermark intervjuas av Owe Sjöblom.
Publicerad: fre 1.08.2014 kl.13:34

-Vi räknar med att man ska kunna betala med kort igen idag, men någon bränsleförsäljning blir det inte ännu till helgen. Det säger Kurt Gustafsson som vikarierar på Föglöbutiken medan vd Jan-Peter Kullberg är på semester.

Butikens bränsleautomater och betalterminaler slogs ut av ovädret över Föglö i onsdags. Det innebar helt stopp för bränsleförsäljningen och att man endast kunde betala med kontanter i butiken. Men nu räknar man alltså med att det i dag ska gå att betala butiksinköp med kort.

Publicerad: fre 1.08.2014 kl.11:53

Ålands sjöräddningssällskaps dykare tog i går upp cirka 100 meter tross och bitar från fisk-kassar vid södra farleden in till Karlby på Kökar. Sjöräddningssällskapet har anlitats av landskapsregeringen för att avlägsna rester från en fiskodling som funnits i området där båtar råkat ut för haverier på grund av gamla trossar.

   Enligt verksamhetsledare Dag Lindholm har endast en del av området genomsökts och dykningarna fortsätter nästa vecka. Han uppmanar båtförare att fortsättningsvis ta det försiktigt i södra farleden in till Karlby och hålla sig på norra sidan om de varningsflaggor som är utplacerade.