Nyheter

Publicerad: fre 25.07.2014 kl.12:26

Resten av dagen får vi soligt, cirka 28 grader och svaga sydliga vindar. I natt blir det klart, 19 grader och svaga växlande vindar. I morgon lördag får vi sol hela dagen, upp emot 27 grader och svaga sydliga vindar. På söndag väntas det också bli soligt, 28 grader och svaga sydliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Nordlig till västlig vind, 2-6 meter per sekund. På dagen vid kusten lokalt sjöbris. Från i kväll vind av varierande riktning 0-5 meter per sekund. God sikt.

Publicerad: fre 25.07.2014 kl.10:31
Algblomning. Foto: Agneta Lervik.
Algblomning. Foto: Agneta Lervik.

Det finns metoder att minska och ta tillvara fosforn som göder de blågröna algerna. Åbo Underrättelser skriver om ingenjörsbyrån Saloy i Helsingfors som länge arbetat med olika metoder för att bekämpa blågröna alger.

   -Stäng in de blågröna algerna med algbommar och förhindra samtidigt att fosfor från syrefattig havsbotten frigörs. Då använder de instängda algerna eller cyanobakterierna den fosfor som finns i bassängvattnet och när fosforn är slut dör de, säger vd Tapio Salminen vid byrån Saloy till Åbo Underrättelser.

   Metoden har enligt tidningen testats på övergödda sjöar och enligt Salminen såg läget först hopplöst ut, men efter tre veckor var cyanobakteriernas näring slut och vattnet blev rent.

   -Metoderna, som att samla upp fosfor innan utsläppen når vattendragen finns, men det är dyrt, säger Tapio Salminen.

Publicerad: fre 25.07.2014 kl.10:28
Peter Wiklöf. Foto: Ulf Weman.

Ålandsbanken redovisar en rörelsevinst för första halvåret på 8,7 miljoner euro vilket är 79 procent mer än första halvåret i fjol då rörelsevinsten var 4,9 miljoner euro. Det visar den delårsrapport som kom i dag.

Räntenettot, det vill säga skillnaden mellan vad banken tjänar på in- och utlåningsräntor, ökade med 22 procent till nästan 24 miljoner euro. Det kapital som Ålandsbanken förvaltar har på ett år ökat med 16 procent. Det totala förvaltade kapitalet närmar sig fem miljarder euro.

   Prognosen för resten av året ser ljus ut och banken tror att vinsten för hela 2014 blir väsentligt mycket bättre än fjolårets.

   -Första halvåret har till och med varit bättre än jag förväntat mig, säger Ålandsbankens vd Peter Wiklöf.

   Tidigare i år stängde Ålandsbanken sitt kontor i Esbo, och förra året lades kontoret i Kyrkoby i Jomala mer, men det finns inga planer på att stänga fler kontor.

   -Vi har i dagsläget inga planer på att förändra vårt kontorsnät, säger Peter Wiklöf.

  • Peter Wiklöf:
Publicerad: fre 25.07.2014 kl.08:09

Under natten kom en anmälan till polisen om att om att någon eller några ska ha krossat en bilruta på anmälarens bil.

   Enligt anmälan ska bilägaren fått ett cykelställ genom bakrutan på bilen som stod parkerad på Parkgatan i Mariehamn.

 

 

Publicerad: fre 25.07.2014 kl.07:22

Idag väntas låga till måttliga halter av gräs- och gråbopollen.