Nyheter

Publicerad: ons 16.04.2014 kl.07:23

Åland Hotel group har fått investeringsstöd av landskapet för om- och tillbyggnad av Hotell Pommern i Mariehamn. Landskapet stöder bygget med tio procent av kostnaden, dock högst 806.000 euro. Den totala kostnaden för hotellbygget är drygt åtta miljoner euro.

   Ombyggnaden av Hotell Pommern pågår just nu och beräknas vara klart i februari nästa år. Åland Hotel group driver också hotellen Savoy och Adlon i Mariehamn.

Publicerad: ons 16.04.2014 kl.07:18

De två män som i två veckor suttit häktade misstänkta för att ha anlagt branden i bokhandeln Lisco i Mariehamn i slutet av mars har släppts ur häktet. Männen är fortfarande misstänkta och polisutredningen av branden fortsätter, men männen anses inte längre kunna försvåra utredningen om de är på fri fot.

   Branden uppstod tidigt på lördagsmorgonen den 29 mars i Lisco bokhandel som ligger i bottenvåningen av ett hus på Skarpansvägen i Mariehamn. Branden kunde snabbt släckas och spred sig inte till övriga fastigheten. När polisen undersökte brandplatsen gjordes fynd som tydde på att branden var anlagd.

Publicerad: ons 16.04.2014 kl.06:50

Ålands penningautomatförening, Paf, gick i fjol med 31,4 miljoner euro i vinst. Det är 17 procent mer än vinsten år 2012. Av vinsten föreslås 21 miljoner euro delas ut till Paf:s ägare, alltså landskapet, för att fördelas till allmännyttiga verksamheter. Förutom vinstpengarna får landskapet också i efterskott 11,5 miljoner euro i återbetald spelskatt från den finska staten.

   Paf:s totala omsättning var i fjol 108,2 miljoner euro, vilket motsvarar en ökning med tre procent.

   -Som helhet är vi nöjda med utfallet 2013. Vi ökar vinsten för tredje året i rad och går in i 2014 med målet att återskapa tillväxt på våra befintliga marknader samt öka tillväxttakten genom att expandera till någon ny marknad internationellt, säger Paf:s vd Anders Ingves i ett pressmeddelande.

Publicerad: ons 16.04.2014 kl.06:47
Mia Söderdahl. Foto: Owe Sjöblom.

-Det känns som att lantbruket motarbetas, det skulle kanske behövas mer utbildning så att dom som bestämmer får reda på vad vi gör. Det säger Mia Söderdahl som driver en fårgård i Jomala.
   Den största delen av inkomsterna för en fårfarmare kommer från de olika stöd som finns i landsbygdsutvecklingprogrammet. En viktig del har varit stöd för naturbeten och de stöden ska försvinna i det kommande programmet.
   -Eftersom i princip alla som har får har dem på naturbeten, vilket hjälper till att vårda naturen, så slår det hårt mot oss, säger Söderdahl, som förlorar ungefär 10.000 euro per år när det nya landsbygsutvecklingsprogrammet börjar gälla.

  • Fårfarmaren Mia Söderdahl får det nätt och jämt att gå ihop:
Publicerad: ons 16.04.2014 kl.05:42

I dag får vi halvklart med goda solchanser, 5 grader och svaga växlande vindar. I natt blir det halvklart, 5 grader och måttliga sydvästliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Vind av varierande riktning, 2-6 meter per sekund. På eftermiddagen tilltagande sydlig till sydvästlig vind, från i kväll 6-10 meter per sekund. God sikt.