Nyheter

Publicerad: mån 31.08.2015 kl.17:48

Annelie Åkerblom, Jannik Svahnström och Sune Eriksson får årets Idrotts- och kulturstipendier av Kultur- och fritidsnämnden i Mariehamn.

Anneli Åkerblom får stadens kulturstipendium för sina insatser som skådespelare, Jannik Svahnström belönas med stadens idrotts och fritidsstipendium för sina insatser inom IFK-Mariehamns fotbollsverksamhet.

Sune Eriksson får ett idrotts-fritids och kulturstipendium för att han har skapat gränsöverskridande evenemang i egenskap av konsertarrangör, fotbollsfantast och dartspelare. Stipendiaterna belönas med 1500 euro vardera.

Mer om det här kan ni höra i nyheterna på tisdag morgon.

Publicerad: mån 31.08.2015 kl.16:57

Reparationen av den avgrävda vattenledningen i Finström Vandö är klar och nu har alla i området vatten i sina kranar igen. Det var i eftermiddags som Ålands vatten grävde av en ledning i samband med arbetet med den nya vattenledningen, och det ledde till att boende från gamla Pålsböle skola och norrut blev utan vatten i ett par timmar.

Publicerad: mån 31.08.2015 kl.16:20
Christoffer Virtanen har drönarflygandet som en hobby, men hoppas kunna tjäna pengar på det i framtiden. Foto: Hasse Persson-Bru.
Christoffer Virtanen har drönarflygandet som en hobby, men hoppas kunna tjäna pengar på det i framtiden. Foto: Hasse Persson-Bru.

Åland skulle kunna vara en bra testplats för drönare. Det menar Christoffer Virtanen som för snart ett år sedan köpte sin första drönare, eller multirotor som han hellre kallar det, för att filma och fota från luften. Idag håller han som bäst på att bygga en egen av specialbeställda delar från USA och Kina. Han kan tänka sig många framtida användningsområden och ser även möjligheter att kunna tjäna pengar på sin hobby.
- Idag är det fantasin, batteritiden och vikten de kan bära som sätter gränser, men det finns koncept där man använder dem för sökuppdrag och levererar hjärtstartare och livbojar på stränder.
Samtidigt välkomnar han någon form av licenssystem för att begränsa användningen och antalet användare i framtiden.

  • Christoffer Virtanen intervjuas av Hasse Persson-Bru:
Publicerad: mån 31.08.2015 kl.16:18
Lag- och kulturutskottet säger nej till fri alkoholförtäring i parker och andra allmänna platser. Foto: Cecilia Ekströmer.
Lag- och kulturutskottet säger nej till fri alkoholförtäring i parker och andra allmänna platser. Foto: Cecilia Ekströmer.

Det skall inte bli fritt att dricka alkohol i parker och andra jämförbara allmänna platser. Lag- och kulturutskottet i lagtinget ger tumme ner till landskapsregeringens lagförslag från i våras. Men utskottet lämnar en öppning genom att ge möjlighet till landskapsregeringen att i en förordning bestämma att det under vissa tider kan vara tillåtet med alkohol på särskilt angivna platser. Det kan vara i anslutning till större tillställningar och helger som nyårsafton och examensfirande, skriver utskottet i sitt utlåtande. Det kan också tillåtas alkohol i vissa parker under en viss tid på året som man har det i Stockholm, där man tillåter alkoholförtäring i vissa parker fram till klockan 22 på kvällen och där stan också placerar ut extra papperskorgar och toaletter. Utskottet tycker också att gotlandspolisens sätt att arbeta, att hälla ut alkoholen istället för att ge böter, är att föredra. Lagtinget diskuterar frågan på måndag nästa vecka.

Publicerad: mån 31.08.2015 kl.15:39

Den 1-3 september ordnas det blodgivning i Mariehamn igen. Blodgivningen pågår på Röda korsgården mellan klockan 12 och 18 i morgon tisdag och på onsdag samt mellan 12 och 17 på torsdagen.
Röda korset påpekar att det lönar sig att kontrollera sina förutsättningar att ge blod i förväg, särskilt om det skett förändringar i ens hälsotillstånd eller medicinering, eller om man rest utomlands nyligen. Förutsättningarna kan kontrolleras per telefon 080005801.