Nyheter

Publicerad: ons 10.02.2016 kl.16:21

Det finns luckor i det uppdrag Ålands idrott fått från landskapsregeringen, det menar idrottsminister Tony Asumaa, liberal.
Barn- och ungdomsidrott samt tävlings- och elitidrott är det som Ålands idrott sysslar med i dag, men att fundera på folkhälsan på Åland och på hur allmänheten kan bli i bättre form ingår inte i uppdraget.
Nu när landskapsregeringen utsett en parlamentarisk kommitté som ska ta fram ett idrottspolitiskt program för Åland ska folkhälsan finnas med.
- Så på det sättet vidgar vi uppdraget, säger idrottsminister Tony Asumaa.

Reportrar: Owe Sjöblom och Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax

  • Tony Asumma intervjuas av Owe Sjöblom:
Publicerad: ons 10.02.2016 kl.15:35

Resten av onsdagen blir mest mulen med uppehåll, 3 grader och frisk till måttlig sydlig vind. Även i natt mulet uppehållsväder, runt 2 grader och måttlig vind som vrider till sydväst. I morgon fortsatt mulet uppehållsväder, 1-2 grader och svag till måttlig vind från väst.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Ostlig till sydostlig vind, 9-12 meter per sekund. I kväll vind omkring syd, tillfälligt upp till 14 meter per sekund. I natt avtar vinden och i morgon förmiddag blir den 5-8 meter per sekund. Tidvis regn och dis.

Publicerad: ons 10.02.2016 kl.14:42

Carola Eriksson har i dag sålt sina privata aktier i Viking Line till bolaget Rafael Investering Ab där hon själv är storägare. Det skriver Viking Line i ett meddelande.

Totalt var det 130.879 aktier som Rafael Investering Ab köpte av Carola Eriksson, och bolaget äger därmed nu 1.080.100 aktier vilket motsvarar 10 procent av aktierna och rösterna i Viking Line.

Reporter: Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax

Publicerad: ons 10.02.2016 kl.13:50

Nio personer sägs upp från Carus. Det står klart nu när bolaget avslutat sina samarbetsförhandlingar. Fem personer får gå från huvudkontoret i Mariehamn och av dem är tre bosatta på Åland och två jobbar på distans från Åbo. Två avskedas från Helsingforskontoret och en person får gå från kontoret i Vasa respektive Stockholm. Dessutom blir två personer deltidspermitterade tillsvidare.
- Vi har inte uppnått den effektivitet i produktionen som vi räknat med, därför måste vi anpassa organisationen till verkligheten, säger vd Anders Rundberg till Ålands radio.
Carus räknar med att spara en miljon euro per år i personalrelaterade kostnader efter samarbetsförhandlingarna, och dessutom en halv miljon i ickepersonalrelaterade kostnader. Efter samarbetsförhandlingarna har Carus 82 anställda.

Reportrar: Totte Vesterlund och Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax

  • Carus vd Anders Rundberg beskriver processen med samarbetsförhandlingar:
Publicerad: ons 10.02.2016 kl.12:02

Från och med i år kan också utländska högskolestuderande få landskapsfinansierad praktikplats på Åland. Det är resultatet av ett initiativ av förre näringsministern, Fredrik Karlström, som ansåg att landskapet behövde locka fler högutbildade inflyttare.

-Det har inte varit någon anstormning ännu, säger Marika Sundqvist-Karlsson på AMS som inte heller marknadsfört de utvidgade möjligheterna till praktik desto mer.

Enligt tidigare regler krävdes att man haft åländskt studiestöd för att få en högskolepraktikplats men så är det alltså inte längre.

Reporter: Tua Åström
redaktion@radiotv.ax

  • Marika Sundqvist-Karlsson intervjuas av Tua Åström.