Nyheter

Publicerad: tis 23.09.2014 kl.15:33

-Sänk hastigheten på landsväg 2 genom Prästö från 70 till 50 kilometer i timmen för att förbättra trafiksäkerheten för barn! Det föreslår kommunstyrelsen i Sund i en anhållan till landskapsregeringen.

Enligt kommundirektör Jens Andersén har Sund också tidigare anhållit om sänkt hastighet men utan resultat. Nu motiveras anhållan med att det finns lågstadiebarn som väntar på skolbussen vid vägen. Kommunstyrelsen anser att det borde fungera bra med sänkt hastighet vintertid eftersom landskapet redan nu sänker hastigheten genom Prästö på sommaren. Tidsskillnaden har mätts upp till 28 sekunder beroende på om man kör 50 eller 70 kilometer i timmen.

Publicerad: tis 23.09.2014 kl.15:32

Eckeröhallens dränering är en tillfällig lösning som snart funnits i 15 år. Nu förbereder landskapets byggnadsbyrå ett svar på en fråga lagtingsledamot Brage Eklund, Ålands framtid, ställde i lagtinget förra veckan.

Fotbollshallen byggdes för 15 år sedan på ett sankt område intill Käringsundsvägen i Eckerö Storby. Den plan för dränering av tomten som fanns fullföljdes aldrig utan elektriska pumpar blev en tillfällig lösning för att få bort vattnet under hallen vid regn och snösmältning. Den tillfälliga lösningen är fortfarande kvar. Överinspektör Sten Eriksson vid byggnadsbyrån vill inte kommentera frågan förrän den föredragits för ministern och från driftsbolaget Eckeröhallens sida håller man låg profil.

- Vi har påpekat problemet många gånger, men det är upp till hallens ägare, landskapet, att lösa det, säger styrelsens ordförande Rune Söderlund. 

Publicerad: tis 23.09.2014 kl.15:05
Anders Eriksson vill ha ett gemensamt system för klassificering.
Anders Eriksson vill ha ett gemensamt system för klassificering.

Dålig synkronisering av landskapsregeringens och lagtingets arbete i det nordiska samarbetet. Det tycker lagtingsledamot Anders Eriksson, vice ordförande i Ålands delegation i Nordiska rådet, efter två dagars nordiska möten i Tammerfors.

Det gäller i det här fallet frågan om en hållbarhetscertifiering av turistdestinationer i Norden. Ett medlemsförslag som landskapsregeringen redan gett utlåtande om, Anders Eriksson ovetande. På eftermiddagens möte visade det sig också att tre nordiska länder, Danmark, Norge och Sverige, utvecklar egna klassificeringar. Ett gemensamt system skulle vara önskvärt, tycker Anders Eriksson. Han valdes i dag också till ny vice ordförande för mittengruppen i Nordiska rådet.

  • Anders Eriksson intervjuas av Ulf Weman.
Publicerad: tis 23.09.2014 kl.14:24

I eftermiddag och i kväll halvklart, cirka 9 grader och frisk nordlig vind. I natt halvklart men en del lätta regnskurar, temperaturen cirka 8 grader och måttlig nordlig vind. Till i morgon väntas mulet, cirka 10 grader och måttlig växlande vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Nordlig vind 11-16 meter per sekund, i natt nordvästlig vind 5-10 meter per sekund. I morgon till väst vridande vind 6-11 meter per sekund. Lokalt regnskurar.

Publicerad: tis 23.09.2014 kl.13:47

Det blir för dyrt att bygga ut avloppsledningar till Möckelö bykärna. Det anser kommunstyrelsen i Jomala som föreslår att -fullmäktige ska avslå en anhållan om att bygga ut det kommunala avloppsnätet. Enligt plan- och byggnämndens utredning skulle kostnaderna för utbyggnaden bli 90.000 euro medan anslutningsavgifterna för 15 fastigheter endast skulle inbringa 42.000 euro. Kommunstyrelsen anser därmed att det inte finns stöd för en utbyggnad enligt de principer -fullmäktige antagit, nämligen att kostnaden inte bör vara högre än anslutningsavgifterna då eventuella landskapsbidrag beaktats. Och några landskapsbidrag till avloppsprojekt finns inte inom överskådlig tid.