Nyheter

Publicerad: tis 29.07.2014 kl.06:19

En mopedist skadades vid en singelolycka i Hindersböle vid middagstid i går. Av okänd anledning föll föraren av mopeden och skadades. Mopedisten fördes med ambulans till sjukhuset, men uppges inte vara allvarligt skadad. Polisen utreder hur olyckan i Hindersböle gick till.

Publicerad: tis 29.07.2014 kl.06:12

Det finska kommunikationsministeriet har beviljat 4,5 miljoner euro i miljöstöd till rederier för åtgärder för att uppfylla svaveldirektivets hårdare krav. Bland dem som får stödet finns Viking Line, Finnlines och Wasaline. Det uppger Sjöfartstidningen i Sverige.

   Rederierna ansökte om stöd på sammanlagt cirka 14,5 miljoner euro, men enligt kommunikationsministeriet gavs stöd för bara 4,5 miljoner eftersom ansökan hade lämnats in även för sådana kostnader som inte kunde godkännas som stödberättigade. Finska staten ger stödet för installation av så kallad skrubber för behandling av luft, och för att omvandla bränslesystem på fartyg. 

Publicerad: tis 29.07.2014 kl.06:09

-Juni var en katastrof, men juli har varit väldigt bra så här långt. Det säger Gunvor Skogberg som driver kläd- och hantverksbutiken butiken Svalan i Marieahamn.

   Riktigt bra väder brukar innebära att turisterna väljer stranden i stället för att shoppa, men butiken Svalan har haft gott om kunder trots värmen.

   -Jag är förvånad över det stora antalet kunder i juli, säger Gunvor Skogberg.

   Stadens två gästhamnar, MSF och ÅSS, hade ont om gäster i juni, och deras verksamhet räddas tack vare många gästande båtar i juli.

   -De flesta har semester i juli och det är då de kommer hit, så vår högsäsong är inte längre än tre veckor, säger Gustav Rask som är hamnchef vid Mariehamns seglarförening.

  • Gustav Rask är hamnchef vid Mariehamns seglarförening:.
Publicerad: tis 29.07.2014 kl.05:52

På förmiddagen blir det soligt, men på eftermiddagen får vi molnigt och eventuellt en del lätt regn. Det blir 26 grader och svaga västliga vindar. I natt blir det klart, 21 grader och svaga sydliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Vind omkring väst, 1-5 meter per sekund. Senare på dagen växlande vind. I natt sydlig till sydvästlig vind. Lokalt regn- eller åskskurar.

Publicerad: tis 29.07.2014 kl.05:47

I dag väntas låga till måttliga halter av gräspollen och måttliga halter av gråbopollen. Eventuella regnskurar sänker tillfälligt pollenhalterna.