Nyheter

Publicerad: tis 1.12.2015 kl.16:13
Vårdöbutiken. Foto Cecilia Ekströmer

De var beredda på att upphöra med sin verksamhet vid årsskiftet, men Vårdöbutikens ägare Krister och Riitta Johansson kommer nu att driva butiken åtminstone fram till sista mars.
- Vi tar tre månader i taget, säger Krister Johansson som tillsammans med Riita har drivit butiken i 26 år.
Den är fortfarande till salu och arbetet med att hitta en efterträdare kommer att återupptas i början av nästa år. Idag uppgraderades Vårdöbutiken från K-Extra till K-Market.

Reporter: Cecilia Ekströmer
ceciliae@radiotv.ax

Publicerad: tis 1.12.2015 kl.15:31

En prioritering av den sociala välfärden, större inflyttning och en stabil och hållbar ekonomi med oförändrad skatt. Ett vackrare Mariehamn med välskötta miljöer där människor trivs, en ”skärgårdsstad” som alternativ för Svinö och bättre kollektivtrafik. Det är några av de mål som Mariehamns socialdemokrater slog fast för kommande mandatperiod under gårdagens höstmöte.
Under mötet blev Sara Kemetter omvald som ordförande för stadens socialdemokrater. Till övriga styrelseledamöter valdes Igge Holmberg, Arash Ghasemi, Jessy Eckerman, Ilze Röholm, Kaveh Bahar, Tony Wikström och Petra Svens.

Reporter: Cecilia Ekströmer
ceciliae@radiotv.ax

Publicerad: tis 1.12.2015 kl.15:09

Kommunfullmäktige i Kökar har enhälligt beslutat att kommunen ska borga för ett lån som Fastighets ab Horsklint tar för att bygga ett radhus på området Klockarhägnan.

Bostadsbolaget köpte området av kommunen 2015 och man ska ta ett lån på högst 830.000 euro för att bygga ett radhus där. Kommunen ingår en borgensförbindelse om 124.500 euro.

Publicerad: tis 1.12.2015 kl.14:33

Ove Andersson, ordförande för förbundsfullmäktige i Ålands omsorgsförbund, tycker att många kommuner visar bristande engagemang i omsorgens arbete.
- Det kunde vara mycket större aktivitet och förtroendevalda kunde sätta sig mer in i ärendena och framför allt återkoppla till kommunerna, säger Andersson.
Han beskriver kommunernas utlåtanden om omsorgens budget som väldigt mycket upprepningar och ordagranna likheter mellan de olika kommunernas utlåtanden vad gäller kostnadsökningarna i budgeten.
Andersson kan inte klart uttala sig vad det bristande engagemanget beror på, men gör en jämförelse med äldreomsorgen.
- Vi har alla närstående som blir äldre och ser det som naturligt att dom ska ha en bra omsorg, medan betydligt färre har en anknytning till en handikappad och då är risken stor att det bara ses som en kostnad, säger Andersson.

Reporter: Owe Sjöblom
owes@radiotv.ax

Publicerad: tis 1.12.2015 kl.14:23

Ålcoms störningar i telefontrafiken är nu åtgärdade. Det var både fasta telefoner och Ålcom-abonnemang som sedan igår berördes av störningar mot DNA och Elisa.

Orsaken till problemen var fiberbrott på en sjöfiberkabel och problem med den sekundära länken.