Nyheter

Publicerad: mån 24.11.2014 kl.13:24

Resten av dagen får vi mulet och lätt regn, 6 grader och friska sydliga vindar. I natt blir det mulet men uppehåll, 7 grader och måttliga sydostliga vindar. I morgon väntas vi få mulet och under morgonen lätt regn men resten av dagen uppehåll, 6 grader och måttliga till svaga västliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Sydlig till sydostlig vind, 15-19 meter per sekund. I kväll och i natt avtagande sydlig till sydvästlig vind. I morgon förmiddag västlig till sydvästlig vind, 3-7 meter per sekund. Tidvis regn.

Publicerad: mån 24.11.2014 kl.13:14
Akava Ålands ordförande Sune Alén. Foto Tomas Tornefjell.

Akademikerfacket Akava har ännu inte fått någon respons från landskapsregeringen på sitt önskemål om separata förhandlingar för läkarna och lärarna. Akava vill ha inskrivet i huvudavtalet att man tillsammans med TCÅ kan ingå separata avtal för läkarna och för lärarna, precis som man har det gentemot kommunerna.
   -Vi tycker att det blir enklare och effektivare när enbart de som är direkt berörda deltar i förhandlingarna, säger Akava Ålands ordförande Sune Alén.

  • Sune Alén berättar varför Akava vill ha separata löneförhandlingar för läkarna och lärarna:
Publicerad: mån 24.11.2014 kl.12:01

Den ursprungliga tidsplanen att förbjuda passagerarfartygs utsläpp av orenat avloppsvattnet i Östersjön måste behållas. Det anser landskapsregeringen i ett utlåtande. Den internationella sjöfartsorganisationen IMO har tidigare beslutat att förbjuda utsläpp från nya fartyg från och med år 2016 och för existerande fartyg från år 2018. Ryssland, Polen och Tyskland anser sig inte ha hamnanläggningar som i tillräcklig grad kan ta emot passagerarfartygens avloppsvatten, och därför motsätter sig de tre länderna tidtabellen. Landskapsregeringen påpekar att hårda reningskrav ställs på kommunala avloppsreningsverk och enskilda hushålls avloppsrening.

”Att samtidigt släppa avloppsvatten helt fritt från de stora passagerarfartyg som trafikerar Östersjön är helt oacceptabelt,” skriver landskapsregeringen som vill att Finland för fram synpunkterna vid kommande Helcom- och IMO-möten.

Publicerad: mån 24.11.2014 kl.11:54

M/s Rosellas tur från Kapellskär klockan 12 och avgången från Mariehamn klockan 16 i dag är inställda. Orsaken är vindsituationen i Kapellskär och att den hårda vinden orsakat mycket grov sjö på Ålands hav. Rosellas kvällstur från Kapellskär beräknas avgå tidtabellsenligt klockan 19.00.

Publicerad: mån 24.11.2014 kl.11:09

Fotboll: Åland United hart skrivit kontrakt med ytterligare en spelare. Det är 22-åriga mittfältaren Jessi Hietanen som de två senaste säsongerna representerat HJK och före det Ilves, Nice Futis och Honka. Hon debuterade i Ilves redan som 15-åring och är en rutinerad och teknisk ligaspelare.