Nyheter

Publicerad: lör 10.10.2015 kl.10:27

I Hindersböle, Mariehamn, brann det i en lägenhet på lördagsmorgonen. Alarmcentralen fick larmet vid sextiden, och elden som tagit sig i en soffa i vardagsrummet kunde snabbt släckas. En person hade befunnit sig i lägenheten när branden startade men kunde själv ta sig ut, och fördes senare till sjukhus för kontroll.

Och vid halv tio-tiden på fredagskvällen gick en båt på grund vid Östra Simskäla, Vårdö. Ombord fanns en person, som var oskadd. Sjöräddningens Rescue Björkskär drog loss båten och bogserade den därefter till Hamnsundet i Saltvik.

Publicerad: fre 9.10.2015 kl.15:33

I kväll får vi växlande molnighet och 5 grader och svag nordostlig vind. I natt vrider vinden till nord och temperaturen sjunker till 1 grad.
I morgon växlande molnighet, 6 grader och svag nordvästlig vind. På söndag blir det omkring 6 grader och svaga nordostliga vindar.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Nordlig till nordostlig vind, 3-7 meter per sekund. I morgon förmiddag på östra delen av norra Östersjön något tilltagande vind.

Från i efternatt vind omkring nord och på dagen på Ålands hav något tilltagande vind. God sikt.

Publicerad: fre 9.10.2015 kl.15:00
Styrelseordföranden för Iris utvecklingscenter, ålänningen Jan-Mikael von Schantz, vill etablera ett behandlingscenter för missbrukare i före detta naturbruksskolan i Jomala. Foto: Ulf Weman

Iris utvecklingscenter ab i Sverige vill etablera ett behandlingscentrum för missbrukare och personer med psykisk ohälsa i före detta naturbruksskolans lokaler i Jomala. Om ett år tar man över internatet med 24 rum, och när lagtingshuset är ombyggt och lagtinget kan flytta tillbaka till stan från nästa års exil i Jomala, vill Iris utvecklingscenter också hyra skolbyggnaden. 15-20 högkvalificerade tjänster kan det nya behandlingscentrumet ge, enligt bolagets styrelseordförande, ålänningen Jan-Mikael von Schantz.

- Vi har skrivit under en avsiktsförklaring med landskapsregeringen och nu följer en närmare marknadsundersökning. Vi vill ta emot klienter både från Sverige och fastlandet, och här på Åland får man nu ett lokalt alternativ, säger Jan-Mikael von Schantz till Ålands Radio.

En längre intervju med honom kommer i Åland idag klockan 16.40

Publicerad: fre 9.10.2015 kl.14:05

Tingsrätten har friat en kvinna som stod åtalad för brott mot tystnadsplikt.
Enligt åklagaren hade kvinnan fört vidare sekretessbelagda uppgifter om ärenden som behandlades i den skol- och bildningsnämnd där hon var ledamot. Åklagaren menade att kvinnan vid flera tillfällen förde vidare uppgifter om några barns skolgång. Tingsrätten menar dock att vittnesmålen var för inkonsekventa och bevisningen för svag, och därför förkastas nu åtalet mot kvinnan. 

Publicerad: fre 9.10.2015 kl.13:09

En 43-årig man har av tingsrätten dömts att betala 50 dagsböter på totalt 1.350 euro i böter för grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Mannen åkte fast i somras då han körde 144 kilometer i timmen på en 90-sträcka i Jomala, Dalkarby. 

Förutom böterna får mannen villkorligt körförbud i tre månader och 15 dagar.