Nyheter

Publicerad: mån 3.08.2015 kl.11:33

- Vårt beslut har inte kommit till för att skada ÅCA, utan det handlar om våra egna möjligheter till ett drägligt resultat. Så skriver de nio mjölkproducenter som lämnar ÅCA för Arla i en insändare som de skickat till lokaltidningarna nu idag.
Representanterna för de nio gårdarna skriver att det varken varit ett enkelt eller lättvindigt beslut att överge ÅCA för Arla Finland.
- Vi representerar alla olika gårdar med olika förutsättningar och för en del har beslutet varit svårare än för andra.
Mer om det här hör ni i våra senare nyhetssändningar i dag.

Publicerad: mån 3.08.2015 kl.07:54

I dag väntas låga till måttliga halter av gräs och gråbo pollen.

Publicerad: mån 3.08.2015 kl.07:53

Morgonen börjar med sol och en temperatur på 13-16 grader samt måttlig västlig vind, 6 meter per sekund. Förmiddagen blir halvklar med 20 grader, och nordvästlig vind 5 meter per sekund.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:
Västlig till nordvästlig vind 6-9 meter per sekund. Mest god sikt.

Publicerad: mån 3.08.2015 kl.07:50

Ålands förvaltningsdomstol upphäver Jomala kommuns uppdatering av delgeneralplanen för Kalmarnäs. Den nya delgeneralplanen antogs av fullmäktige i juni i fjol, och domstolen menar nu att kommunens utredning av planområdets naturförhållanden var otillräcklig och att man därför inte kan göra en bra bedömning av delgeneralplanens konsekvenser med tanke på naturvärden.

Jomala kommun har förlitat sig på landskapsregeringens inventering av området från 1972 men ÅFD tycker inte att det räcker, och eftersom de syner kommunen gjort på platsen sedan dess inte protokollförts menar man att utredningen är otillräcklig.

Förvaltningsdomstolen tog också ställning till ett besvär över Jomalas detaljplan för ett bostadsområde i Vesterkalmare, men det besväret avslogs.

Förvaltningsdomstolens beslut om delgeneralplanen kan överklagas till högsta förvaltningsdomstolen. Jomala kommun har i ännu inte bestämt om man överklagar eller inte.

Publicerad: mån 3.08.2015 kl.07:48

En båt gick på grund norr om Nyhamn i lördags. Sjöräddningen ryckte ut och när de kom fram till platsen hade båten kommit av grundet och låg och drev i den svaga vinden. Båtens roder fungerade inte efter grundstötningen så Sjöräddningen bogserade båten tillbaka till hamnen i Lervik i Mariehamn.