Nyheter

Publicerad: tis 21.10.2014 kl.16:45

Så ett meddelande som gäller avbrott i fibernätet. På grund av arbeten i elnätet på Kumlinge kan det i morgon onsdag förekomma störningar i Brändö-Kumlinge fibernät mellan klockan 9.00 och klockan 15.00. Störningarna kan förekomma i hela nätet såväl i Kumlinge som i Brändö. Störningarna gäller all trafik oberoende av operatör. 

Publicerad: tis 21.10.2014 kl.15:50

I kväll mulet och lätt regn, cirka 6 grader och måttlig ostlig vind. I natt mulet, 5 grader och frisk sydostlig vind. I morgon bitti mulet och lätt regn eller möjligen snöblandat regn, på dagen uppehåll cirka 5 grader och frisk ostlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Ostlig till sydostlig vind från i kväll 10-14 meter per sekund. Måttlig till god sikt och lokalt någon regnskur, i natt också snöbyar.

Publicerad: tis 21.10.2014 kl.15:49

Från skärgårdens sida är man ännu inte helt nöjd med de nya bokningsreglerna, trots att det gjorts smärre justeringar sedan de sjösattes i mars.

- Man måste från trafikavdelningens och Ålandstrafikens sida sätta sig in i skärgårdsbornas vardagssituationer, där vi ibland tvingas till snabba ombokningar, säger Satu Numminen, näringsnämndens sekreterare i Kumlinge.

Hon förutsätter att man i skärgården får trafikavdelningens förslag till förändringar innan mötet i Mariehamn nästa vecka.

  • Satu Numminen intervjuas av Ulf Weman.
Publicerad: tis 21.10.2014 kl.15:28

De nya bokningsreglerna i skärgårdstrafiken har blivit en framgång.

- Dubbelbokningar och missbruk av bokningar har minskat rejält, säger Gilla Karlsson vid Ålandstrafiken.

Förändringen har också ökat intäkterna för landskapet i och med att man kunnat fylla färjorna med resenärer på ett bättre sätt än tidigare. Det var på vårvintern i år som de nya bokningsreglerna togs i bruk där man bland annat får betala en avgift om man inte dyker upp till färjeturen man bokat. En förändring planeras ändå till nästa år. Det skall bli möjligt att avboka samma dag genom ett samtal till Ålandstrafiken. Biljettpriserna planeras att bibehållas med smärre justeringar, likaså tidtabellerna. Ett tidtabellsmöte med representanter för skärgårdskommunerna hålls nästa vecka.

Publicerad: tis 21.10.2014 kl.15:00

På torsdag ska frågan om öppenhet och insyn i offentliga bolag tas upp på nytt av stadsstyrelsen. Socialdemokraterna är besvikna över liberalerna som lade ned sina röster sist frågan diskuterades, varpå förslaget som nu ligger blev ”urvattnat” enligt Karl-Johan Fogelström. Sara Kemetter för fram Sverige och Finland som exempel där moderniserade lagar möjliggör öppenhet och insyn, och hon menar att Åland inte ska vara mindre öppet än i närområdena. Och nu ligger bollen hos liberalerna.

- Säger liberalerna att vi inte ska ha mindre offentlighet än vi har nu, så kan man ju inte lägga ned sin röst, utan då måste man ta ställning, säger Sara Kemetter.

  • Liv Örneryd intervjuar Sara Kemetter och Karl-Johan Fogelström.