Nyheter

Publicerad: tors 2.07.2015 kl.15:27

Det finns behov av en stödgrupp för människor med olika sorters drogberoenden här på Åland, som Ålands Radio kunde berätta tidigare idag i en intervju med Mattias från NA- Anonyma narkomaner i Åbo, som nu startar upp verksamhet här.

Och drogsituationen har förändrats vilket Fri från narkotikas ordförande, Cita Nylund, kan bekräfta.

- Under dom åren som gått sen jag började i föreningen har det skett en stor spridning av dom lättare drogerna marijuana och hasch, men när det kommer till dom tyngre drogerna så är det ett fortsatt stadigt antal, varken en ökning eller minskning, säger Cita Nylund.

NA kommer hålla sina möten en gång i veckan och får hyra in sig i Fri från narkotikas lokaler.

 

Publicerad: tors 2.07.2015 kl.13:00

Det blir konsultföretaget Sigma i Linköping som skall bereda en upphandling av ett nytt ärendesystem för hembygdsrätten. Efter lagtingets beslut som ger studerande utanför Åland upp till tio års behållande av hembygdsrätten, krävs andra och mer rationella sätt att sköta ärendena med hembygdsrätten. Sigmas arbete skall ge grund till upphandlingen av byggandet av det nya systemet. Maximalt 19.000 euro kostar det här arbetet.

Publicerad: tors 2.07.2015 kl.12:58
Canis Löpus i protest mot Kanonloppets banändring. Michael Olausson skriver under namnlistan, Mats Segerström väntar på sin tur. I bakgrunden Bolle Högnäs. Foto: Ulf Weman
Canis Löpus i protest mot Kanonloppets banändring. Michael Olausson skriver under namnlistan, Mats Segerström väntar på sin tur. I bakgrunden Bolle Högnäs. Foto: Ulf Weman

Löpargruppen Canis Löpus lämnade idag in en protestlista med ett 40-tal namn mot Ålands idrotts och Ålands motionsförbunds planer att ändra på bansträckningen av Kanonloppet. Ålands största och äldsta tävlings- och motionslopp har i 47 år gått i stort sett enligt samma sträcka. Nu vill arrangörerna att loppet tar en avstickare via terrängbanan i Jomala, vilket förlänger loppet från 19,5 kilometer till 22 kilometer. Orsaken är att en del löpare vill ha mera terränglöpning. Ett nytt argument har varit säkerheten längs den cirka en kilometer långa sträckningen längs Nya Godbyvägen mellan Dalkarby och Kantarellen.

- Vi anser att den korta sträcka som det är fråga om kan göras mycket säker genom att sänka hastigheten till 30 och att genom koner markera bansträckningen. Många lopp har arrangeras under åren på våra landsvägar, som exempelvis Åland Marathon, och ingen har diskuterat att stoppa loppet på grund av att det skulle vara farligt, skriver Canis Löpus mentor Stig Orre, i uppropet mot ändringen av Kanonloppet.

Publicerad: tors 2.07.2015 kl.11:53

Inbrottet på hantverksbutiken Salt i Mariehamn är fortfarande under utredning. Det var för några veckor sen som inbrottet skedde och butiken blev av med hundratals oersättliga silverföremål tillverkade på Åland. Polisen har i nuläget ingen kännedom om gärningspersoner och inbrottet utreds som stöld.

Publicerad: tors 2.07.2015 kl.11:44
Danne Sundman. Foto Liv Örneryd
Danne Sundman. Foto Liv Örneryd

Satsa på en förnyelse av bilparken med exempelvis hjälp av en skrotbilspremie, men satsa samtidigt på ökat cyklande och en modern och tillgänglig kollektivtrafik. Det anser lagtingsledamot Danne Sundman, moderat. Han vill att nästa landskapsregering tar fram ett fordonspolitiskt program, samordnat med kollektivtrafikutredningen.

- Åtgärder bör sättas in för att uppmuntra till att förnya bilparken, lista åtgärder för att på allvar förbereda Åland på elbilar och självkörande bilar och hitta samåkningslösningar, skriver Danne Sundman i ett pressmeddelande.

Den nuvarande landskapsregeringen har inga planer på att införa en skrotbilspremie av den typ som riksregeringen införde nu i veckan.