Nyheter

Publicerad: ons 22.10.2014 kl.07:42

Ett nytt försök görs nu att upphandla trafiken på skärgårdslinjerna Kumlinge-Enklinge och Asterholma-Lappo-Torsholma. Vid landskapsregeringens anbudsförfrågan tidigare i höstas kom inget anbud. Nu har man strukit kravet på att färjorna ska ha isklass 1A, och skriver allmänt att färjorna ska vara godkända för vintertrafik. Det finns nämligen inga tillgängliga fartyg i den här storleken som klarar isklass 1A. Landskapsregeringen har också beslutat att ändra anbudsförfrågan så att det gäller båda linjerna tillsammans.

   -Det bli mer flexibelt genom att redaren kan flytta fartyg mellan linjerna och därmed säkrare trafik, säger handläggaren Sten Schauman vid trafikavdelningen.

   På de här matarlinjerna ska den privata entreprenören också stå för fartygen, två färjor plus en reservfärja, och för alla kostnader utom bränslet. Senast den 16 december ska anbuden på färjetrafiken på skärgårdslinjerna Kumlinge-Enklinge och Asterholma-Lappo-Torsholma vara inne. Det nya avtalet börjar löpa från den 1 april nästa år. Hittills har det åländska rederiet Ansgar drivit trafiken på linjerna.

Publicerad: ons 22.10.2014 kl.06:41

En 50-årig man som stått åtalad för fem våldtäkter mot samma kvinna i somras nekar till anklagelserna. I går avslutades rättegången mot mannen som också är åtalad för en lång rad andra brott, bland annat misshandel. Det rapporterar lokaltidningarna.

   Mannen och kvinnan träffades första gången i april och de inledde en bekantskap. Mannen hävdar att det var en romans, men det förnekar kvinnan. Han dök allt oftare upp hemma hos henne, och i slutet av maj skedde den första av de fem våldtäkterna. Han var vid varje tillfälle berusad. I september polisanmälde kvinnan mannen, som dock nekar till anklagelserna.

   Domen i målet kommer den 5 november.

Publicerad: ons 22.10.2014 kl.06:21

Meddelande som gäller avbrott i fibernätet. På grund av arbeten i elnätet på Kumlinge kan det i dag onsdag förekomma störningar i Brändö-Kumlinge fibernät mellan klockan 9.00 och klockan 15.00. Störningarna kan förekomma i hela nätet såväl i Kumlinge som i Brändö. Störningarna gäller all trafik oberoende av operatör. 

Publicerad: ons 22.10.2014 kl.06:14

En ny metod som snart är på marknaden kan revolutionera fosterdiagnostiken. Det menar de experter som nu utvärderar metoden, som kallas NIPT. Genom ett enkelt blodprov kan man genom mammans blod se fostrets dna och därmed hitta Downs syndrom och några andra ovanliga kromosomförändringar. Nu används KUB-test som är en kombination av ultraljud och blodprov, och åländska kvinnor får vanligtvis göra testet i Åbo.

   -Det här kan vara en lösning på ett problem i och med att vi fortfarande måste skicka iväg åländska kvinnor, säger Mia Hanström, som är styrelseordförande för ÅHS.

  • Bo Jacobsson är professor på Sahlgrenska akademin i Göteborg:
Publicerad: ons 22.10.2014 kl.06:12
Michael Gunell. Foto: Owe Sjöblom.

I november har alla som jobbar med barn och ungdomar möjlighet att lära sig mer om hur man bemöter unga som inte mår bra. Kursen lär ut en metod som Institutet för hälsa och välfärd har tagit fram, och den går ut på att man ska utgå från sin egen oro för barn och unga.

   -I vanliga fall försöker vi sätta fingret på ett eventuellt problem och sätta en etikett på det, men då kan diskussionen med den unga ofta gå i baklås, säger Michael Gunell, som är lärare vid Ålands gymnasium och som drar kursen tillsammans med Mikael Hellqvist.
   Gunell säger att kursen ger verktyg för hur man ska närma sig barn och unga som inte mår bra, och hur man skapar ett bra klimat för dialog för att lösa de eventuella problem som finns.

  • Michael Gunell berättar: