Nyheter

Publicerad: tors 31.07.2014 kl.16:18

I kväll klart, cirka 23 grader och måttlig sydvästlig vind. I natt klart, 20 grader och måttlig västlig vind. Till i morgon, fredag, väntas soligt, 23 grader och måttlig sydvästlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Västlig till sydvästlig vind, 5-9 meter per sekund, från i kväll 7-11 meter per sekund. God sikt.

Publicerad: tors 31.07.2014 kl.15:17

Föglöbutikens bränsleförsäljning och betalterminaler är fortfarande utslagna på grund av ovädret över Föglö i går eftermiddag.

- Det är inte bara modemet utan hela datorn för bränsleförsäljningen som skadats. Vi kan inte säga när vi kan ha igång den igen, säger Föglöbutikens vd Jan-Peter Kullberg.

Det är främst för båtturisterna som det kan bli problem ifall de kommer till Föglö och har tänkt sig fylla tankarna. Men också för bilisterna är det stopp för bränsleförsäljningen. I butiken är det kontant betalning som gäller tills vidare, eftersom kortläsarna också är utslagna efter åskovädret. 

Publicerad: tors 31.07.2014 kl.14:49
Torbjörn Eckerman är lättad över att bina börjat producera honung. Foto: Ferry Hernodh.
Torbjörn Eckerman är lättad över att bina börjat producera honung. Foto: Ferry Hernodh.

-Det var på håret att den åländska honungsskörden gick om intet i år, men värmeböljan räddade den. Det säger erfarne biodlaren Torbjörn Eckerman i Finström.

Han är också stor exportör till Island av åländska bin, där en sändning nyligen drabbades av massdöd bland bina bara för att transportören slarvade och lät bina stå ett dygn extra i en terminal i Helsingfors. Men honungsskörden blir i alla fall normala 5-6 ton på Åland totalt, trots den kalla inledningen på sommaren. Honungen har börjat slungas och på bina är det full fart i värmen.

  • Reporter Ferry Hernodh träffade biodlaren Torbjörn Eckerman.
Publicerad: tors 31.07.2014 kl.14:47
Lagtingsledamoten och företagaren Annette Holmberg-Jansson. Foto: Alfons Röblom.
Lagtingsledamoten och företagaren Annette Holmberg-Jansson. Foto: Alfons Röblom.

- Ibland kan jag bli otroligt frustrerad över att det tar så länge innan man fattar beslut. Så beskriver Ålands färskaste lagtingsledamot Annette Holmberg-Jansson skillnaden mellan att vara egenföretagare och parlamentsledamot.

Annette Holmberg-Jansson, som tillsammans med sin man Dennis Jansson driver bl.a. minigolfbana och pizzeria i Mariehamn, kom in som suppleant i lagtinget i vintras efter en rockad på ministerposterna. Hon sitter i finans- och näringsutskottet, och beskriver den första tiden i lagtinget som mycket intensiv.

- För mig är det en ny värld och det är inte alltid lätt att sätta sig in i allting. Jag vill gärna kunna allting direkt, men det går ju inte, säger Annette Holmberg-Jansson som funderar på att ställa upp i valet nästa höst.

Annette Holmberg-Jansson är den andra personen som intervjuats i en serie om lagtingspolitikers sommarjobb.

 

  • Annette Holmberg-Jansson intervjuas av Alfons Röblom.
Publicerad: tors 31.07.2014 kl.13:37

En man som stört sin före detta partner genom att utan lov ta sig in i hennes bostad har av tingsrätten dömts för hemfridsbrott och lindrig skadegörelse. Mannen tog sig in i bostaden genom att krossa en fönsterruta för att kunna öppna ytterdörren. I samband med det fick han ett sår som blödde kraftigt vilket ledde till behov av att städa bort blodspår på flera platser i bostaden.

Tingsrätten dömde mannen till 50 dagsböter på sammanlagt 1.550 euro.