Nyheter

Publicerad: tis 29.07.2014 kl.13:40

Arbetet med att se över promillegränsen för roderfylleri för yrkesfiskare pågår och har gjort så i åtminstone två år. Redan 2012 uppmärksammade Ålands Radio att yrkesfiskare får ha 1,5 promille alkohol i blodet när dom kör båt, medan gränsen för att köra fritidsbåt är 1 promille och i yrkesmässig handelstrafik är gränsen 0,5 promille. Infrastrukturminister Veronica Thörnroos sade då att landskapsregeringen skulle se över den tillåtna promillegränsen för fiskebåtar eftersom det finns en lucka i lagen.

- Arbetet har tyvärr dragit ut på tiden, det har kommit mycket annan lagstiftning emellan, men det är inte bortglömt, säger Thörnroos.
Även polisen och sjöbevakningen är inblandad i arbetet och det finns vissa oklarheter om det är rikslagstiftning som gäller eller om Åland har egen behörighet i frågan.

Publicerad: tis 29.07.2014 kl.12:58

Områden kring Emkarby, Tingsbacka och Ringsböle drabbades av ett drygt en timme långt elavbrott i förmiddags. Orsaken var, enligt Ålands Elandelslag, att träd fällts mot en ellinje.

Publicerad: tis 29.07.2014 kl.12:05
Marita Lindkvist har det varmt på jobbet. Foto: Tomas Tornefjell.
Marita Lindkvist har det varmt på jobbet. Foto: Tomas Tornefjell.

På dagarna blir det upp till 40 grader varmt i Rosenblads trädgårdsbutik i Mariehamn. Marita Lindkvist säger att personalen klarar av jobbet genom att ta täta pauser och dricka mycket vatten. Det varma vädret innebär färre kunder än vanligt eftersom många väljer strandliv framför shopping.

   -Många kunder vänder i dörren när de känner hur varmt vi har det i vår kombinerade butik och växthus, säger Marita Lindkvist.

Publicerad: tis 29.07.2014 kl.10:58
Jägerströms bilskrot (Bengt Westerholm i mitten) vill ha ersättning för frakten av skrotade bilar. Foto Cecilia Ekströmer

Jägerströms bilskrot i Saltvik kräver att få fraktersättning av landskapet för frakten till Sverige en gång om året av åländskt bilskrot. Fram till 2005 fick den auktoriserade bilskroten kompensation för transporten genom en obligatorisk avgift på 16 euro som de som köpt ny bil betalade till landskapsregeringen. När bilen sedan skrotades kunde Jägerströms fakturera landskapet.

   Men med nya EU-direktiv infördes producentansvar, vilket innebär att det är bilsäljarna som ansvarar för att uttjänta fordon skrotas. Därför togs skrotningsavgiften bort och Jägerströms får nu själva bekosta skrotfrakten. Företagets vd Bengt Westerholm undrar vart pengarna som betalades in före år 2005 har tagit vägen.

   Mona Kårebring-Olsson på landskapets miljöbyrå förklarar att det som fanns i fonden gick till budgeten för de miljöbil- och skrotningsspremier som utbetalades under 2008. Hon menar att Jägerströms bilskrot får tillräckligt betalt för att täcka frakten eftersom metallpriserna är höga.

  • Bengt Westerholm:
Publicerad: tis 29.07.2014 kl.10:23

Resten av dagen får vi halvklart, 27 grader och svaga sydvästliga vindar. I natt blir det klart, 21 grader och svaga sydliga vindar. I morgon väntas vi få först soligt och från eftermiddagen mulet och på kvällen eventuellt en del lätt regn. Det blir 25 grader och måttliga sydliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Växlande vind, 1-5 meter per sekund. I natt sydlig till sydvästlig vind. Lokalt regn- eller åskskurar.