Nyheter

Publicerad: fre 19.12.2014 kl.15:26

I kväll halvklart till mulet, 4 grader och måttlig västlig vind. I natt till en början mulet men senare klart, 3 grader och måttlig västlig vind. I morgon på dagen halvklart men på kvällen mulet, 2 grader och måttlig västlig vind. Till söndag väntas mest mulet, 2 grader och frisk västlig till nordvästlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Västlig till sydvästlig vind 9-14 meter per sekund. I morgon bitti något avtagande, på eftermiddagen nordvästlig vind 5-9 meter per sekund. Mest god sikt men lokalt regn.

Publicerad: fre 19.12.2014 kl.14:40
Lagtingsledamöterna röstade 17 gånger innan nästa års budget klubbades
Lagtingsledamöterna röstade 17 gånger innan nästa års budget klubbades

Det krävdes 17 omröstningar i dag innan lagtinget kunde godkänna budgeten för nästa år och ta jul- och nyårsledigt. Regeringsblocket vann alla omröstningar, trots att centerns Anders Englund röstade med oppositionen vid tvåtillfällen och tre moderater avstod att rösta i några frågor. Anders Englund röstade för liberalernas förslag om att utreda en ringväg mellan Lumparland och Vårdö. Han tyckte också att Ålands framtids förslag att lindra på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighets, ÅMHM:s, avgifter och att göra upp en mindre omfattande tillsynsplan var bra. Här avstod liberalerna från att rösta. Andra förslag som avvisades av majoriteten var bland annat Ålands framtids förslag om att ta bort en minister ur regeringen och liberalernas förslag om lägre avgifter på skärgårdsfärjorna.

  • Ulf Weman följde gymnastiken i lagtingets plenisal.
Publicerad: fre 19.12.2014 kl.13:35

En medelålders kvinna har av tingsrätten fällts för rattfylleri, olovlig körning och våldsamt motstånd mot tjänsteman. I somras körde hon i Eckerö sin personbil trots att hon hade minst 1,08 promille alkohol i blodet. När polisen skulle gripa henne för att föra henne till blodprovstagning gjorde hon motstånd.

Straffet blev villkorligt fängelse i fem månader och 20 dagar. Dessutom ska hon betala 25 dagsböter på sammanlagt 150 euro. Hon fick också körförbud fram till juni nästa år.

Publicerad: fre 19.12.2014 kl.13:35

Åländska Crosskey Banking Solutions förlänger och utökar sitt samarbete med S-Banken. Redan 2005 inledde banken samarbete med Crosskey kring bas- och internetbanksystem. I det nya avtalet ingår också Crosskeys kortsystem.

S-Banken är idag en av Finlands största banker och kortutgivare med över 2,7 miljoner kunder. I och med det utökade samarbetet stärker Crosskey sin position som leverantör av finansiella IT-system och -tjänster med totalt över 3,2 miljoner slutkunder i sina IT-system. Dethär framgår av ett börsmeddelande från Ålandsbanken som äger Crosskey som ett dotterbolag.

Publicerad: fre 19.12.2014 kl.13:34

En 78-årig man har av tingsrätten dömts till böter för sju fall av olovlig körning och ett fall av äventyrande av trafiksäkerheten. Mannen har kört både traktor och personbil på allmän väg trots att han inte haft giltigt körkort för någondera fordonet. Mannens körkort drogs in i våras på grund av att hans hälsotillstånd inte längre uppfyllde kraven för körrätt.

Äventyrande av trafiksäkerheten var en händelse i juni då mannen körde med sin personbil bland annat på gång- och cykelbanan mellan Västra Esplanadgatan och Storagatan i Mariehamn.

Domen blev 80 dagsböter på totalt 800 euro samt att mannens personbil förverkas till staten.