Nyheter

Publicerad: mån 6.07.2015 kl.07:50

Byggstart nästa år. Det hoppas Ålands idrottscenter i Godby på för den planerade bowlinghallen. Det kommunalägda bolaget söker nu 35.000 euro i projekteringsstöd av landskapet för byggande av minst fyra bowlingbanor. Det skall ske i en tillbyggnad från cafédelen i den nuvarande anläggningen med sport- och simhall.

- Det finns en efterfrågan på bowlingtider och vi räknar med att räkna hem satsningen på några år, säger styrelsens ordförande Roger Höglund.

Han ser en bowlinghall i Godby som både en turismsatsning och en satsning för lokalbefolkningen på norra Åland.

Publicerad: mån 6.07.2015 kl.07:48

Ett styvbarn räknas inte som bröstarvinge. Därför avslår kansliminister Wille Valve en anhållan från en sökande som vill ta emot en fritidstomt i Kungsö i Jomala som förskott på arv från sin styvfar.

Den åländska lagstiftningen innehåller inte några särskilda bestämmelser om styvbarns jordförvärv, och eftersom personen i fråga inte annars har anknytning till Åland och tänker använda den 4.000 kvadratmeter stora fastigheten för fritidsboende, avslås ansökan. Jomala kommun hade förordat anhållan.

Publicerad: mån 6.07.2015 kl.06:46

Både nya oljeskyddspengar och nytt oljeskyddsprogram är glädjande besked för Dag Lindholm, verksamhetsledare för Ålands Sjöräddningssällskap som sköter oljeskyddet till havs på uppdrag av landskapet. Enligt Lindholm är oljeskyddet på Åland väldigt eftersatt idag.

- Vi har inte fått någon ny utrustning sedan början av 2000-talet och största delen av utrustningen är från 1980- och 90-talen.

Enligt Dag Lindholm är det sällan det sker större oljeutsläpp i närheten av Åland. Senast det hände var när det tyska fartyget Janra havererade julafton 2000. Däremot sker mindre oljeutsläpp nästan varje år.

- Om ett större utsläpp sker så är de första 24 timmarna avgörande för att samla ihop oljan, säger Dag Lindholm.

Publicerad: mån 6.07.2015 kl.06:46

Det lutar åt att Oljeskyddsfonden i riket kommer att bistå Åland att rusta upp sitt eftersatta oljeskydd.
- Vi har inte fått ett officiellt svar ännu men vi har fått indikationer på att man vill hjälpa Åland när det gäller oljeskyddet, säger infrastrukturminister Veronica Thörnroos (C).

Landskapet bedömer att oljeskyddet skulle behöva investeringar på 10 miljoner de kommande åren. Hur mycket det blir beror på hur mycket pengar fonden till slut möter upp med.

Infrastrukturministern gör ingen hemlighet av att oljeskyddet på Åland är eftersatt. Snart läggs sista handen vid ett nytt oljeskyddsprogram för Åland som Veronica Thörnroos hoppas att ska kunna klubbas i landskapsregeringen i augusti.

Enligt Thörnroos vill man bland annat få till stånd en effektivare oljeskydds-organisation som också ska matcha motsvarande organisationer i riket och i Sverige.

  • Veronica Thörnroos och Ålands Sjöräddningssällskaps Dag Lindholm intervjuas av Alfons Röblom
Publicerad: mån 6.07.2015 kl.06:36

Morgonen börjar med sol, senare under förmiddagen blir det halvklart och mulet med risk för moln och enstaka regnskurar. 16 till 18 grader.

Måttlig ostlig till sydostlig vind, 4 till 8 meter per sekund.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet:

Västlig vind 14 meter per sekund, risk för regn på eftermiddagen. På södra Bottenhavet ostlig till sydostlig vind 14 meter per sekund. Risk för regn senare under dagen.