Nyheter

Publicerad: fre 31.10.2014 kl.06:31

En bilstöld i Sund anmäldes till polisen i går eftermiddag. Bilen stals från en gård på Svensbölevägen där den stått från tidig morgon till 16-tiden när ägaren upptäckte att bilen var borta. Det gäller en grå Mazda 626 årsmodell 1989 med ett registernummer som slutar på 125.

Bilstölden är den andra i Sund på kort tid. Den förra bilen påträffades i Sund Prästö några dagar efter att den stulits.

Publicerad: fre 31.10.2014 kl.06:21

I dag klart, cirka 7 grader och måttlig nordvästlig vind. I kväll halvklart och svag nordlig vind, i natt sjunker temperaturen till cirka 2 grader. I morgon mulet och på eftermiddagen regn, cirka 6 grader och måttlig sydlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Västlig till nordvästlig vind 4-8 meter per sekund. I kväll avtar vinden, i natt växlande 1-5 meter per sekund. God sikt.

Publicerad: fre 31.10.2014 kl.05:57

Stadsstyrelsen har nu funderat klart om bolagiseringen av hamnen och skickar ärendet vidare till fullmäktige som ska ta beslutet. Styrelsen föreslår att staden överlåter hela hamnens verksamhet, inklusive småbåtshamnarna, och egendom till ett värde som uppgår till cirka 33 miljoner euro till det nya bolaget. I egendomen ingår bland annat byggnader med anknytning till hamnen. Dessutom ska nödvändiga markområden ställas till bolagets förfogande genom arrendeavtal. Ansvaret för fyrmastade barken Pommern föreslås däremot stanna hos staden.

Stadsfullmäktige behandlar hamnbolagiseringen på onsdag nästa vecka. 

Publicerad: fre 31.10.2014 kl.05:53

-Jag tycker inte alls om planerna för Rönnbergs torg, det borde inte bebyggas! Så sade Rolf Johansson, boende på Strandgatan, efter samrådsmötet som hölls igår kväll.
Under mötet handlade mycket av frågorna om hur många parkeringsplatser det blir på Servicegatan och hur dom ska placeras. Tanken är att ersätta en del av de nuvarande parkeringsplatser längs med Östra utfarten som försvinner med platser på Servicegatan.
En annan fråga som kom upp är hur lämpligt det är att bygga på en gammal soptipp. Några direkta svar kom inte på mötet men de antecknades och tas vidare till stadsutvecklingsnämnden som har hand om ärendet.

Sista dag för att lämna in synpunkter på planeringen av Rönnbergs torg är den 14 november.

  • Rolf Johansson och Donny Isaksson intervjuas av Owe Sjöblom.
Publicerad: fre 31.10.2014 kl.05:48

Det är mycket landskapsregeringen lovat göra men inte får gjort, och man minskar inte den egna kostnadskostymen tillräckligt. Så kan man sammanfatta oppositionens kritik mot det förslag till budget för 2015 som landskapsregeringen presenterade igår.

- Regeringen går kräftgång. För ett år sedan sa man att man har världsrekord i reformer. Men man har inte kommit i mål med ens hälften, säger liberalernas partiledare Katrin Sjögren.

Axel Jonsson, Ålands framtid, anser att landskapsregeringen gör för lite för att komma åt sina egna verksamhetsutgifter. Och att regeringen menar att budgetförslaget innehåller många investeringar, ger Axel Jonsson heller inte mycket för.

-Det är PAF och Posten som investerar, alltså landskapets bolag. Initiativet kommer inte från regeringen utan från bolag som vill investera för framtiden, säger Axel Jonsson.

  • Katrin Sjögren och Axel Jonsson intervjuas av Alfons Röblom.