Nyheter

Publicerad: mån 1.09.2014 kl.07:01

Utomnordiska inflyttades erfarenheter av att leva på Åland ska nu undersökas av ÅSUB. Syftet är att få en bild av inflyttades möjligheter att delta i det åländska samhällslivet för att landskapsregeringen ska kunna utveckla insatserna för integrationen av inflyttare.

Undersökningen görs i form av enkäter som skickas ut till 18 år fyllda personer med annat modersmål än svenska. Frågorna gäller bland annat personernas bakgrund samt personliga upplevelser och synpunkter på arbetsliv, samhälle och fritid.

Undersökningen är den första i sitt slag på Åland och den görs enligt modell från riket för att möjliggöra jämförelser av resultaten.

Publicerad: mån 1.09.2014 kl.06:39

Två kvällar i rad grep polisen unga killar som sprungit på parkerade personbilar. På fredag kväll sprang två av dem på bilar parkerade utanför Hotell Arkipelag. En polispatrull som larmats till platsen lyckade springa i fatt en av dem.

Även på lördag kväll lyckades polisen, tack vare ett vittne, gripa en person som promenerat på parkerade bilar. Brottsrubriceringen är misstanke om skadegörelse och polisen fortsätter utredningen av brotten.

Publicerad: mån 1.09.2014 kl.06:31

I dag halvklart, cirka 16 grader och svag ostlig till sydostlig vind. I kväll och i natt mest klart, cirka 13 grader och svag sydlig vind. I morgon, tisdag, blir det mest klart väder, 16 grader varmt och måttlig sydvästlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Växlande vind 1-5 meter per sekund. I natt sydlig till sydvästlig vind 4-8 meter per sekund. Mest god sikt.

Publicerad: mån 1.09.2014 kl.06:06

Polisen fick i lördags in en anmälan om att tre personbilar av märket Corvette ”körde som dårar” på väg in mot Mariehamn. Polisen åkte ut för att möta bilarna men kunde inte upptäcka de tre eftersom de mötte cirka 50 bilar av samma märke.

Enklare var det i går då polisen fick fast en bilist som körde 116 kilometer i timmen på en 70-sträcka på Hammarlandsvägen. Böter och körförbud i tio dagar blev följden för den bilisten.

Publicerad: mån 1.09.2014 kl.05:51
Gustaf Saurén visade ljusstakar åt tv-experterna. Foto: Tomas Tornefjell.
Gustaf Saurén visade ljusstakar åt tv-experterna. Foto: Tomas Tornefjell.

Ett par ljusstakar i silver, en resekoffert av Louis Vuitton och ett par persiska mattor var några av de dyrgripar som visades upp för experterna i Sveriges Televisions populära program Antikrundan.

Programmet spelades in på Alandica i Mariehamn i lördags och kön ringlade lång redan ett par timmar innan inspelningen startade. En aspekt av antikrundan är det ekonomiska värdet på de saker som visa upp, men enligt producenten Pernilla Månsson Colt är inte föremålens värde det viktigaste i Antikrundan.

-Det ska vara en blandning av högt och lågt med allt från dyrgripar till skräp för att det ska bli bra TV, säger Pernilla Månsson Colt.

  • Pernilla Månsson Colt och Gustaf Saurén intervjuas av Tomas Tornefjell.