Nyheter

Publicerad: mån 15.09.2014 kl.15:43
Runar Karlsson. Foto: Tomas Tornefjell.

Centerns Anders Englund ville skjuta fram förslaget om privatisering av avbytarsystemet för mjölk- och köttproducenterna från årsskiftet med ett par år. Anders Englund vill att man avvaktar tillåtelse från EU att ha kvar rätten till ett stöd under längre tid per år och utredningar över hur förändringen av avbytarsystemet slår för den enskilde jordbrukaren. Men lagtinget gick ändå in för förändringen, med centerns stöd, undantaget Anders Englunds.

  • Centerns gruppledare Runar Karlsson förklarade centerns dilemma i frågan så här:
Publicerad: mån 15.09.2014 kl.14:45
Annette Tallberg. Foto: Liv Örneryd.

För personer med funktionsnedsättning är ordentliga förberedelser avgörande om en flytt hemifrån till ett eget boende ska lyckas. Förbundet för De Utvecklingsstördas Väl har därför ett projekt där personer med funktionsnedsättning, deras anhöriga, samt personal kan få stöd och hjälp inför en flytt.

   Projektet finansieras av penningautomatföreningen RAY och finns nu på svenska. I dag besöktes DUV på Åland av Annette Tallberg från projektet.

   -Man ska både ta hand om hushållet och om sig själv så att man mår bra, säger Annette Tallberg.

  • Det är mycket man ska tänka på när man ska flytta till ett eget boende säger Annette Tallberg:
Publicerad: mån 15.09.2014 kl.13:59
Anders Eriksson. Foto: Ulf Weman.

-Ålands framtid vill få ned landskapets utgifter genom att banta den offentliga sektorn, och vi efterlyser en bättre effektivitetskontroll av de landskapsanställda. Det säger Anders Eriksson, som är ordförande för Ålands framtid lagtingsgrupp. Partiet anser att det finns flera överflödiga tjänster inom landskapet som har kommit till när projektanställningar har förlängts.

   Att stå upp för det svenska språket och att stärka självstyrelsen med ett långsiktig mål om självständighet är fortfarande två stora profilfrågor för Ålands framtid med drygt ett år kvar till lagtingsvalet. Beroende på valutgången på torsdag när Skottland röstar om självständighet så kan debatten om en åländsk självständighet få ny luft under vingarna, tror Anders Eriksson.

  • Anders Eriksson tycker att det finns flera överflödiga tjänster inom landskapet:
Publicerad: mån 15.09.2014 kl.13:17

En kvinna skadades vid en trafikolycka vid 13-tiden i korsningen Ålandsvägen/Storagatan i Mariehamn. En cyklist och en bil kolliderade. Cyklisten har förts till sjukhuset, men hon uppges inte vara allvarligt skadad.

Publicerad: mån 15.09.2014 kl.12:42

Resten av dagen får vi klart till halvklart, 18 grader och svaga nordvästliga vindar. I natt blir det halvklart, 6 grader och svaga växlande vindar. I morgon väntas vi få halvklart, 18 grader och svaga sydliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Växlande vind, 1-5 meter per sekund. Lokalt dis eller dimma.