Nyheter

Publicerad: fre 25.07.2014 kl.10:31
Algblomning. Foto: Agneta Lervik.
Algblomning. Foto: Agneta Lervik.

Det finns metoder att minska och ta tillvara fosforn som göder de blågröna algerna. Åbo Underrättelser skriver om ingenjörsbyrån Saloy i Helsingfors som länge arbetat med olika metoder för att bekämpa blågröna alger.

   -Stäng in de blågröna algerna med algbommar och förhindra samtidigt att fosfor från syrefattig havsbotten frigörs. Då använder de instängda algerna eller cyanobakterierna den fosfor som finns i bassängvattnet och när fosforn är slut dör de, säger vd Tapio Salminen vid byrån Saloy till Åbo Underrättelser.

   Metoden har enligt tidningen testats på övergödda sjöar och enligt Salminen såg läget först hopplöst ut, men efter tre veckor var cyanobakteriernas näring slut och vattnet blev rent.

   -Metoderna, som att samla upp fosfor innan utsläppen når vattendragen finns, men det är dyrt, säger Tapio Salminen.

Publicerad: fre 25.07.2014 kl.10:28

Ålandsbanken redovisar en rörelsevinst för första halvåret på 8,7 miljoner euro vilket är 79 procent mer än första halvåret i fjol då rörelsevinsten var 4,9 miljoner euro. Det visar den delårsrapport som kom i dag.

   Räntenettot, det vill säga skillnaden mellan vad banken tjänar på in- och utlåningsräntor, ökade med 22 procent till nästan 24 miljoner euro. Det kapital som Ålandsbanken förvaltar har på ett år ökat med 16 procent, och i bankens placeringsfonder finns det nu över en miljard euro. Det totala förvaltade kapitalet inom Ålandsbanken närmar sig fem miljarder euro.

   ”Vi har nu höjt vår resultatprognos för helåret till att vinsten för hela 2014 förväntas bli väsentligt bättre än föregående år”, skriver Ålandsbankens vd Peter Wiklöf i delårsrapporten för årets första sex månader.

Publicerad: fre 25.07.2014 kl.08:09

Under natten kom en anmälan till polisen om att om att någon eller några ska ha krossat en bilruta på anmälarens bil.

   Enligt anmälan ska bilägaren fått ett cykelställ genom bakrutan på bilen som stod parkerad på Parkgatan i Mariehamn.

 

 

Publicerad: fre 25.07.2014 kl.07:23

Idag väntas det bli soligt under hela dagen och även till kvällen. Temperaturen mitt på dagen ligger runt 26-27. Svag nordvästlig till nordlig i vind, ikväll och inatt växlande.

   Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet, södra Bottenhavet:

Nordlig till västlig vind 2-6 m/s, på dagen vid kusten lokalt sjöbris. På natten vind av varierande riktning 0-5 m/s. Mest god sikt.

Publicerad: fre 25.07.2014 kl.07:22

Idag väntas låga till måttliga halter av gräs- och gråbopollen.