Nyheter

Publicerad: tors 29.01.2015 kl.06:08

Avräkningspriset på mjölk till de åländska mjölkgårdarna sänks kraftigt från och med februari. Sänkningen är 11-12 procent och priset på mjölkråvara uppgår efter sänkningen till cirka 35 cent per liter. Enligt Johannes Snellman, vd för mejeriet ÅCA orsakas prissänkningen av det extremt svaga marknadsläget på framförallt den finska och svenska marknaden, ett marknadsläge som uppstått till följd av Rysslands importstopp, långvarig lågkonjunktur och nu senast de finska livsmedelskedjornas priskrig.
- Det samma gäller mjölkproducenter överlag i Finland, Sverige och övriga Europa. Mjölkprodukter bjuds ut till priser långt under produktionskostnad, säger Snellman i ett pressmeddelande.
Det här är andra gången på kort tid som mjölkpriset sänks. I oktober 2014 sänktes priset på mjölkråvaran med 5 procent. För en medelstor mjölkgård innebär sänkningarna ett intäktsbortfall på cirka 30.000 euro per år.
De nu genomförda sänkningarna innebär kritiskt läge för många mjölkproducenter. Speciellt de som nyligen gjort investeringar är särskilt utsatta.

 

Publicerad: tors 29.01.2015 kl.05:56
Ålands framtid berättade på en presskonferens i går att de vill se en folkomröstning om självstyrelsens utveckling. Foto: Tomas Tornefjell.
Ålands framtid berättade på en presskonferens i går att de vill se en folkomröstning om självstyrelsens utveckling. Foto: Tomas Tornefjell.

Ålands framtid vill ha en folkomröstning om självstyrelsens utveckling. Det framkom under den presskonferens som Ålands framtid höll i går kväll med anledning av Ålandskommitténs delbetänkande. Partiordförande Axel Jonsson har reserverat sig mot delar av betänkandet och han är kritisk till att Åland har gott med på så många kompromisser i förhandlingarna med Helsingfors.

Intresset för att utveckla Åland finns här och därför vill vi se en folkomröstning i frågan i samband med lagtingsvalet nästa höst, säger Axel Jonsson.

  • Axel Jonsson är kritisk till att Åland gått med på så många kompromisser i förhandlingarna med Helsingfors:
Publicerad: ons 28.01.2015 kl.15:23

I kväll mulet men uppehåll, 3 grader och frisk sydvästlig vind. I natt lätt regn, 3 grader och frisk sydlig vind. I morgon halvklart uppehållsväder, 2 grader och frisk sydvästlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydlig till sydvästlig vind 9-16 meter per sekund. I natt vind omkring syd 12-18 meter per sekund. I morgon, torsdag, vrider vinden igen mot sydväst och avtar något. Lokalt blötsnö eller regn.

Publicerad: ons 28.01.2015 kl.15:10

Socialdemokraten Christian Beijar återvaldes som ordförande när stadsfullmäktige höll möte i går kväll. Moderaten Tage Silander och Ålands framtids Tom Forsbom återvaldes också som förste respektive andre vice ordförande.

Publicerad: ons 28.01.2015 kl.14:47

Jomala stöder i år Matbankens verksamhet med 50 cent per invånare. Kommunfullmäktige har godkänt ett tilläggsanslag på 2.277 euro för ändamålet. Som motivering sägs bland annat att Matbanken har en tillfällig svår ekonomisk situation och är den enda organisation av sitt slag med människor över hela Åland som målgrupp. Matbanken, som delar ut mat till behövande, är ett samarbete mellan Rädda Barnen, Mariehamns församling, Missionskyrkan, Pingstkyrkan och Socialmissionen.

Enligt beslutet i jomalafullmäktige skickas också en uppmaning till övriga kommuner att överväga bidrag till Matbanken.