Nyheter

Publicerad: fre 2.10.2015 kl.16:02

Natten mot måndag den 5 oktober planeras ett strömavbrott som berör alla elförbrukare på Åland. Vid klockan 02.00 bryts strömmen och avbrottet blir ungefär en halvtimme långt. Klockan 07.00 på måndagsmorgonen inträffar ytterligare ett avbrott, men då varar det bara någon sekund om allt går enligt planerna. Avbrotten är en del av Kraftnät Ålands tester av likströmsförbindelsen till riket. 

Publicerad: fre 2.10.2015 kl.15:42

I kväll klart, 16 grader och måttlig västlig vind. I natt klart, cirka 12 grader och måttlig nordvästlig vind. I morgon klart, 13 grader och måttlig sydvästlig vind. Till söndag väntas halvklart, 13 grader och måttlig västlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Västlig vind 10-15 meter per sekund. I kväll till nordväst vridande vind upp till 17 meter per sekund, på södra Bottenhavet upp till 21 meter per sekund. I morgon bitti avtagande vind, på dagen 4-7 meter per sekund. God sikt.

Publicerad: fre 2.10.2015 kl.15:35
Sven-Olof Karlsson fortsätter som skogsägarnas ordförande, men nu för ett aktiebolag istället för ett andelslag. Foto: Ulf Weman
Sven-Olof Karlsson fortsätter som skogsägarnas ordförande, men nu för ett aktiebolag istället för ett andelslag. Foto: Ulf Weman

Hönshjärnor! Med det kraftuttrycket lämnade en skogsägare i vredesmod den extra andelsstämman som hölls i Mariehamn i dag. Men omvandlingen av andelslaget Ålands skogsindustrier till aktiebolag gick annars som på räls. Nu är före detta Ålands skogsägarförbund, uppdelat i andelslaget Ålands skogsägare och aktiebolaget Ålands skogsindustrier, redo för samgåendet nästa år med det andra åländska skogsbolaget, Carl Rundberg ab. 95 medlemmar, representerande drygt 19.000 andelar sade enhälligt ja till omvandlingen till aktiebolag. Styrelseordföranden Sven-Olof Karlsson tror att man efter samgåendet blir effektivare och kan erbjuda skogsägarna bra priser.

- Vi måste förhindra att uppköpare utifrån kommer hit, säger han.

  • Sven-Olof Karlsson intervjuas av Ulf Weman.
Publicerad: fre 2.10.2015 kl.15:18

I Ålandsnytt i morse berättade vi om att sex av de 254 personer som ställer upp i lagtingsvalet dömts för brott under de senaste fyra åren. Domarna gällde bland annat misshandel, bedrägeri och grovt rattfylleri. De dömda och deras partiledare hade lite olika syn på konskevenserna av domar, allt från att det innebär problem till att det är privatsaker som inte påverkar politiken. Men vad tycker då potentiella väljare? Vår reporter Liv Örneryd frågade folk vad de tycker om att lagtingskandidater dömts för brott:

  • Liv Örneryd frågade allmänheten vad de tycker om att lagtingskadidater dömts för bortt.
Publicerad: fre 2.10.2015 kl.15:02

Planera dockningen på en för kommunen och näringslivet mer lämplig tid och kör tätare trafik med ersättande tonnage. Det är två åtgärder som Föglö kommuns trafikkommitté föreslår vid tillfällen när ms Skarven tas ur trafik för översyner. Kommittén informerar nu landskapsregeringen om sin syn på hur trafiken på Föglölinjen fungerade med ms Knipan när Skarven senast var ur trafik. Bland de åsikter som framförs är att informationen om färjebytet var bristfällig, att det ersättande tonnagets lastkapacitet var för litet och att besättningens bemötande inte var servicebetonat. Enligt trafikkommittén i Föglö är den mest lämpliga tiden för dockning av Skarven veckorna 3-7 och om det inte är möjligt inte tidigare på hösten än 15 oktober.