Nyheter

Publicerad: tis 9.02.2016 kl.14:48

Finlands regering har fastställt stödnivåerna för EU:s produktionskopplade bidrag för 2016. Totalt betalas 102,6 miljoner euro ut i stöd till landets jordbrukare.
Mjölkproducenterna får 32 miljoner, och ungefär en och en halv miljon går till Åland. Det innebär 640 euro per djur och hektar på fasta Åland och 870 euro per djur och hektar i skärgården. I riket får man 540 euro per djur och hektar, och enligt Sölve Högman som är byråchef på landskapets jordbruksbyrå får ålänningarna mer eftersom produktionskostnaderna är högre här än i riket.
Det produktionskopplade bidragssystemet är nytt, och enligt Sölve Högman har det varit efterlängtat av producenterna.
- Tidigare betalades stödet ut löpande under perioden, nu får man en klumpsumma i början av året så det blir lättare att planera sin produktion, säger han.
De med låg- eller medelhög produktion får mer bidrag i år än tidigare, medan de med hög produktion får ett lite lägre stöd än förut, enligt Sölve Högman.
Riket betalar även ut stöd för nötkreatur, tackor, hongetter, slaktlamm- och killingar samt jordbruksgrödor.

Reporter: Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax

  • ÅPF:s vd Henry Lindström och jordbruksbyråns chef Sölve Högman intervjuas av Nina Eriksén:
Publicerad: tis 9.02.2016 kl.14:20
Nils-Erik Eklund har börjat bygga ett passivhus vid Västra Esplanadgatan. Foto: Ulf Weman.
Nils-Erik Eklund har börjat bygga ett passivhus vid Västra Esplanadgatan. Foto: Ulf Weman.

Om två-tre år blir byggkraven i Finland och Sverige att det byggs passivhus. Det menar förre Viking Line-chefen Nils Erik Eklund, nu när familjens bygge på Västra Esplanadgatan sparkat i gång. Gropen efter den rivna stadsvillan, som tidigare var Bror Husell-rederiernas kontorshus, har börjat bebyggas. Ett passivhus är extremt energisnålt och byggs med extra tjock isolering. Det har tagit några år från tanke och tomtköp till att bygget nu kommit igång, men Nils-Erik Eklund ville ha kunskap i grunden.
- Under den här tiden har jag också stött på unga ålänningar som är ivriga att lära sig och vill bygga sådana här hus och spara pengar, säger han.
Huset skall stå klart i slutet av året. Hela intervjun med Nils-Erik Eklund kan ni höra i Åland idag i eftermiddag.

Reporter: Ulf Weman
redaktion@radiotv.ax

  • Nils-Erik Eklund intervjuas av Ulf Weman:
Publicerad: tis 9.02.2016 kl.13:01

Skärgårdsfärjan m/s Odin fick problem med en tross som virade in sig i propellern i går kväll och sjöräddningen ryckte ut för att hjälpa till. Enligt Odins besättning arbetade en dykare i ungefär en halvtimme med att få bort trossen, och sedan kunde skärgårdsfärjan trafikera som vanligt igen.
- Det var inget dramatiskt alls, säger besättningen till Ålands radio.
Den 15-19 februari ska Odin på översyn och medan hon är på dock ersätts hon på den tvärgående linjen av m/s Ejdern.

Reporter: Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax

Publicerad: tis 9.02.2016 kl.12:51

I eftermiddag mulet och lätt regn, cirka 3 grader och måttlig sydlig vind. Från i kväll uppehåll och sydvästlig vind. I morgon igen regn, cirka 2 grader och vind från sydost.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring syd 7-13 meter per sekund. I morgon bitti till sydost vridande vind 5-9 meter per sekund. Tidvis regn, lokalt dis.

Publicerad: tis 9.02.2016 kl.12:45

Byggnadsnämnden i Sund vill anlita en byggkonsult för att ta fram skissritningar och ett kostnadsförslag på ett nytt hyreshus som kommunen vill bygga på fastigheten Ekebo i Kastelholm.

På tomten som är 3820 kvadratmeter stor ryms ett ungefär 26 meter långt hus och våningsytan i huset skulle bli ungefär 400 kvadratmeter. Lägenheterna i huset blir främst tvåor med antingen kök eller kokvrå, men en trea och någon eller några ettor ska också planeras in i huset. Byggnaden ska ha sadeltak, fasader av trä och puts och entréer, altaner och balkonger under tak.
Kommunstyrelsen tog del av byggnadsnämndens förslag i går och föreslår för fullmäktige att en projektering görs.  

Reporter: Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax