Nyheter

Publicerad: mån 20.10.2014 kl.10:25

Resten av dagen får vi mulet och lätt regn som upphör till kvällen, 9 grader och måttliga nordostliga vindar. I natt blir det mulet och uppehåll, 5 grader och måttliga nordliga vindar. I morgon väntas vi få mulet och uppehåll, 7 grader och måttliga ostliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Nordlig till nordostlig vind, 6-10 meter per sekund. Till natten avtar vinden och blir på efternatten 4-8 meter per sekund. Lokalt regnskurar och dimma.

Publicerad: mån 20.10.2014 kl.08:13

Krisen i mediebranschen slår hårt mot de finlandssvenska tidningshusen. Enligt svenska Yles översikt förlorade de tillsammans över fem miljoner euro i fjol. Undantaget är Ålandstidningen som uppvisar goda resultat år efter år. Däremot har till exempel KSF Media gått med miljonförluster, och flera tidningshus har först nyligen börjat gå dåligt.

   Ålandstidningens utgivare, Ålands Tidnings-Tryckeri, hade 2013 en vinst på en halv miljon euro. De senaste åren uppvisar alla plusresultat. Enligt vd och chefredaktör Niklas Lampi har bolaget haft de fundamentala sakerna i skick.

   -Vi har haft en väldigt stark kostnadsmedvetenhet och en tydlig innehållsfokus med allt vi gör. Vi har också haft en uttalad idé om att man verkligen måste konvertera till digitala intäkter för att klara sig, säger Niklas Lampi till svenska Yle.

   Värre är det för Nya Åland som de senaste åtta åren bara har gått med vinst två gånger, men 2013 slutade till exempel med över 300.000 euro i förlust.

Publicerad: mån 20.10.2014 kl.07:55

Nu är det klart för bygge av den för de boende på Solberget i Jomala efterlängtade gång- och cykelvägen. Landskapsregeringen har fastställt vägplanen och avslår samtidigt tre anmärkningar.

   Två grannar till den nya gång- och cykelvägen hade velat ha en större trumma för vattenflödena, men det avslås. Bara om en skild vattenförrättning visar att det behövs åtgärdas det. En annan person menar att vägplanen strider mot den fastställda delgeneralplanen för Solberget, men får avslag också på den anmärkningen.

   Den nya gång- och cykelvägen går ner från Solberget på den norra sidan av Lemlandsvägen och ansluter till gång- cykelvägen vid Västerkalmare vägskäl.

Publicerad: mån 20.10.2014 kl.05:14
Försäkringskillar som gilla koll. Andreas Broström, Nya Brand och Dan Sundström, Ömsen. Foto: Ulf Weman.

Sätt en liten dosa i din bil och försäkringsbolaget ser hur du kör och kan sätta din försäkringspremie efter det. Ålands ömsesidiga försäkringsbolag testar just nu den nya tekniken.

   Tanken är att de som har en riskfylld körstil med snabba accelerationer, höga hastigheter och hårda inbromsningar ska betala mer, och de som kör lugnt och försiktigt kommer billigare undan. Dan Sundström vid Ömsen berättar att man har försett 20 bilar med den här tekniken, men planerar att få med ytterligare 30.

  • Dan Sundström vid Ömsen berättar hur långt man kommit med planerna:
Publicerad: sön 19.10.2014 kl.16:12

I Lemland förlorade en bilförare kontrollen över sin bil, körde av vägen och in i väggen på ett daghem. Förutom föraren, som saknade körkort, fanns en medpassagerare i bilen som fick föras till sjukhus med lätta skador.

   Alkotestet visade att bilföraren var berusad och nu är misstänkt för rattfylleri, olovlig körning och grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Bilen och daghemsbyggnad fick omfattande skador. Händelsen inträffade natten till fredagen.