Nyheter

Publicerad: tors 5.03.2015 kl.11:14

I eftermiddag klart, 4 grader och svag västlig vind. I kväll och i natt mulet men uppehåll, 2 grader och måttlig sydvästlig vind. I morgon mulet och regn, 3 grader och måttlig vind omkring väst.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Västlig till nordvästlig vind 2-7 meter per sekund. I kväll vrider vinden till sydväst, i natt 7-12 meter per sekund. Mest god sikt.

Publicerad: tors 5.03.2015 kl.11:06
Sändarmasten i Smedsböle är en del av public-servicen som regeringen har svårt att enas om.
Sändarmasten i Smedsböle är en del av public-servicen som regeringen har svårt att enas om.

I flera år har den framtida finansieringen av public service diskuterats, men ännu finns inget förslag på hur avgiften ska uppbäras. Infrastrukturminister Veronica Thörnroos vill inte ta ställning i själva sakfrågan utan har överlämnat den till lantrådet Camilla Gunell. Thörnroos säger att frågan inte är känslig men att hon inte vill föregripa de diskussioner som pågår.

-Jag har försökt arbeta med frågan 2-3 år men bad i höstas att lantrådet skulle ta över finansieringsbiten då jag kände att jag inte får till stånd ett samförstånd i landskapsregeringen, säger Thörnroos.

I Argument klockan 17 i eftermiddag diskuterar lagtingspartierna hur de vill att tv-avgiften ska utformas i framtiden.

  • Infrastrukturminister Veronica Thörnroos intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell.
Publicerad: tors 5.03.2015 kl.10:00

De transportskador som inträffat vid transporter till Kökar med Miro transport har fått orimliga proportioner. Det säger Miro transports vd Mikael Larsson till Ålands Radio. Han har i dag inlämnat en förklaring till landskapsregeringen som utreder fallen där transport av bland annat mjöl till Skärgårdsbröd i Kökar i februari blandades med fisk.

- Vi rättade genast till det här och de fick en ny mjöltransport efter fem dagar. Transportskador kan inte alltid undvikas, men vi har skärpt våra rutiner, säger Mikael Larsson.

Att mjöl och fisk blandades samman i samma transport var ett slarv från chaufförens sida. Att det här skulle vara en anledning till att häva avtalet om de landskapsstödda skärgårdstransporterna anser Mikael Larsson som orimligt.

- Vi har upplevt en hetsjakt mot Miro från vissa håll, men de flesta av våra kunder är nöjda, säger han.

Landskapsregeringen tar upp frågan till behandling i nästa vecka.

Publicerad: tors 5.03.2015 kl.09:23

En bil körde av vägen och voltade i Finström, Bartsgårda, vid halvåttatiden i morse. Föraren, som var ensam i bilen, var vid medvetande efter olyckan men fördes till sjukhuset för kontroll. Enligt brandmästare Yngve Landström var det väldigt halt på vägen vid olyckstillfället.

Publicerad: tors 5.03.2015 kl.09:01

Meddelande om avbrott i radiosändningarna. Mellan klockan 11 och 11.30 blir det ett kort avbrott i våra radiosändningar. Avbrottet beräknas bli 10-15 sekunder och beror på omkopplingsarbeten i sändarstationen i Smedsböle.