Nyheter

Publicerad: mån 15.09.2014 kl.06:30

I dag till en början halvklart och svag nordlig vind. Från i eftermiddag klart, cirka 16 grader och svag vind från nordväst. I natt igen halvklart cirka 8 grader och fortsatt svaga vindar. Till i morgon väntas klart, cirka 15 grader och svag sydlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Växlande vind 1-5 meter per sekund. Lokalt dis eller dimma.

Publicerad: mån 15.09.2014 kl.06:23

Polisen fick under natten till söndag tips om att en person försökte sälja narkotika i Mariehamn. Efter att personen gripits och visiterats påträffades också något som misstänks vara narkotika. Ärendet undersöks ännu av polisen.

Även ombord på en av kryssningsfärjorna misstänks två unga män ha använt narkotika. På fartyget, som anlöper Mariehamn, hade personal upptäckt att männen använde misstänkta narkotiska preparat. Efter att männen identifierats av polisen släpptes de på fri fot med varsin böteslapp för misstänkt bruk av narkotika.

Publicerad: mån 15.09.2014 kl.06:21

Alldeles för få inom serviceyrkena på Åland är anslutna till facket. Det anser fackförbundet PAMs ordförande Ing-Mari Heikfolk.

-Facket måste vara sammansvetsat och stort för att ha någon kraft mot till exempel arbetsgivarna, säger Heikfolk.

Facket har idag cirka 300 medlemmar på Åland. PAM är bland annat till för de som arbetar inom restaurangbranschen, en stor bransch där det ofta behövs fackligt stöd.

-Det är mycket osäkerhet och jag har haft många som hört av sig i sommar, säger Ing-Mari Heikfolk.

Enligt henne vågar vissa anställda på Åland inte gå med i facket för att de då inte får något jobb.

-Det finns arbetsgivare som absolut inte vill ha med facket att göra, säger In-Mari Heikfolk.

  • Fackordförande Ing-Mari Heikfolk intervjuas av Nina Eriksén.
Publicerad: mån 15.09.2014 kl.06:14

Från och med i dag tidigareläggs en bussavgång på Linje 4 från Simskälafärjan. Det blir avgång redan klockan 7:25 från Simskälafärjan till Bomarsund i stället för som tidigare klockan 7:30. Enligt Ålandstrafiken görs förändringen för att resenärer, främst skolelever, ska hinna kombinera med andra bussar i Godby.

Publicerad: fre 12.09.2014 kl.15:07
EU-parlamentariker Nils Torvalds vill ha en åländsk praktikant. Foto: Ulf Weman.
EU-parlamentariker Nils Torvalds vill ha en åländsk praktikant. Foto: Ulf Weman.

Om ett år väljs en ung ålänning som får komma ner på en fem månader lång praktik hos EU-parlamentariker Nils Torvalds i Bryssel. I dag var Torvalds på Ålandsbesök och träffade bland annat de fyra samarbetspartierna från EU-valet i maj, nämligen liberalerna, centern, moderaterna och Obunden samling. Enligt en överenskommelse med Svenska folkparitet, SFP, skulle man från åländsk sida få utse en medarbetare, men Torvalds behöll sin tidigare medarbetare, ålänningen Mats Löfström.

Liberalernas ordförande Katrin Sjögren, vars parti hade ett annat namn klart, tycker att samarbetet med Torvalds ändå ser lovande ut och om en månad åker 31 åländska politiker ner till Bryssel på ett tre dagar långt studiebesök som Nils Torvalds gäster.

  • Ulf Weman intervjuar Katrin Sjögren och Nils Torvalds.