Nyheter

Publicerad: tis 30.06.2015 kl.15:26

Smakbyn i Kastelholm vill att landskapsregeringen ska snygga till det dike som finns mellan Smakbyn och Slottsvägen i Kastelholm.

Vägingenjör Elin Lindfors vid Ålands landskapsregering säger att diket kommer att åtgärdas under sommaren inom ramen för landskapets ordinarie arbete med vägunderhåll.

Smakbyn vill också att landskapsregeringen ska asfaltera deras infart i sommar när de utför annan asfaltering i området.

– Hur det blir med den saken vet jag ännu inte, säger Elin Lindfors.

Publicerad: tis 30.06.2015 kl.15:18

Uppsägningen av den tidigare kommundirektören i Eckerö, Rasmus Basilier, strider inte mot lagen, det skriver Eckerö kommun i ett bemötande av Rasmus Basiliers överklagan till Ålands förvaltningsdomstol.

Det var i april som kommunen avskedade Rasmus Basilier och den förre kommundirektören anser att kommunen brast på flera sätt när det gäller uppsägningen. Han anser bland annat att kommunen inte följde anställningskontraktet när det gäller prövotiden men också att själva förfarandet för uppsägningen inte följde lagen.

Eckerö kommun menar att uppsägningen har skett på ett formellt riktigt sätt och att uppsägningen som skedde under prövotiden inte var diskriminerande eller osaklig.

Publicerad: tis 30.06.2015 kl.12:38

Förståelse för Ålands situation, men inga konkreta framsteg. Det är resultatet efter förra veckans diskussioner om geografisk blockering av digital media. Åland är exempelvis blockerat från att ta del av Sveriges TV:s utbud på internet, trots att landskapet via sitt radiobolag betalar upphovsrättsavgifterna. Frågan var uppe i stora utskottet i riksdagen i torsdags. Den åländska TV-frågan togs med i utskottets betänkande på initiativ av Ålands riksdagsledamot Mats Löfström, som också tog upp frågan vid utskottets diskussion med EU-kommissionens vice ordförande Andrus Ansip.

Kansliminister Wille Valve diskuterade frågan med Eric Mamer, vice kabinettschef för EU-kommissionär Günther Oettinger som har politiskt ansvar för kommissionens strategi för den digitala inre marknaden. Han menade att de problem som upplevs på Åland utgör kärnan av dagens system med territoriella licenser och kommer ge upphov till en mycket svår politisk debatt. Kommissionen hade ännu inte svar på hur det nya förslaget kan beröra Åland. 

Publicerad: tis 30.06.2015 kl.11:52

Arbetet för jämställdhet och att öka den kvinnliga representationen i våra parlament och i beslutsfattandet är den enskilt viktigaste demokratifrågan. Det sa talman Britt Lundberg när hon i förra veckan deltog i ett möte som CALRE:s arbetsgrupp för jämställdhet arrangerade. Mötet var i Cardiff, Wales och det diskuterades utmaningar och strategier för att öka det kvinnliga deltagandet i det demokratiska beslutsfattandet.

Professor Laura McAllister och professor Paul Chaney höll ett anförande på mötet där de beskrev vilken skillnad kvinnliga parlamentariker gör i den politiska debatten och i det demokratiska beslutsfattandet. McAllister konstaterade att kvotering är nödvändigt för att uppnå jämställdhet – i annat fall kommer det att ta fem generationer innan vi uppnår jämställdhet, tror McAllister. CALRE är en konferens för talmännen i de 74 regionala lagstiftande parlamenten inom EU.

 

Publicerad: tis 30.06.2015 kl.11:49

En 25-årig man har av tingsrätten dömts till 50 dagars villkorligt fängelse,

30 dagsböter och ett nio månader långt körförbud efter att ha kört grovt rattfull i Mariehamn tidigare i år. Mannen körde från Skrakvägen till Fiskehamnen med 1,89 promille alkohol i blodet.