Nyheter

Publicerad: ons 5.08.2015 kl.07:55

I dag väntas låga till måttliga halter av gräs- och gråbopollen.

Publicerad: ons 5.08.2015 kl.07:54

Morgonen börjar med sol, 17 grader och sydostlig vind 8 meter per sekund. Växlande molnighet på förmiddagen, 19-21 grader och fortsatt sydostlig vind 9 meter per sekund.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:
Vind omkring sydost 8-12 meter per sekund. Från sydväst regn- eller åskskurar, annars mest god sikt.

Publicerad: ons 5.08.2015 kl.07:54

Omkring 950.000 passagerare valde att åka med Viking Line under juli i år, vilket är en ökning med nästan 20.500 passagerare jämfört med motsvarande rekordsiffror från i fjol.

- Vi är mycket nöjda med passagerarantalets utveckling i juli, och glada över att så många väljer att resa med våra fartyg. Priskonkurrensen på vissa rutter har denna sommar varit stenhård och det har varit kunderna till gagn, säger Jan Hanses, Viking Lines VD.

Publicerad: ons 5.08.2015 kl.07:48

En konstlad debatt som fått för stort utrymme. Det är bedömningen från tidningshåll över flyktingdebatten som pågått på Åland under sommaren. Nya Ålands chefredaktör Jonas Bladh tror att flyktingfrågan fått mycket utrymme delvis för att sommaren i vanliga fall inte innebär så mycket debatt. Men också för att detta är en fråga som många har åsikter om.

- Som politikområde är det väldigt överexponerat i förhållande till andra viktiga frågor och det finns skäl till reflektion över hur vi inom media har hanterat den här frågan, säger Jonas Bladh.

Ålandstidningens Fredrik Granlund säger att det är en konstlad debatt.

- Den har skapats av de främlingsfientliga personer som vill debattera de här frågorna. Jag tycker att vi inom media har varit för frikostiga med att ge dem utrymme.

Jonas Bladh och Fredrik Granlund möttes i programmet Åland idag igår, och hela samtalet om flyktingdebatten kan ni höra på vår hemsida.

 

  • Fredrik Granlund och Jonas Bladh anser att det finns orsak att fundera över hur man rapporterar om flyktingdebatten:
Publicerad: ons 5.08.2015 kl.07:17
Ålandsministern Anne Berner. Foto: Albin Dahlin
Ålandsministern Anne Berner. Foto: Albin Dahlin

Åland är en viktig del för oss och något vi kan vara mycket stolta över. Det säger den nya Ålandsministern och kommunikationsministern i Finlands regering, Anne Berner, som i går besökte Åland. Syftet med besöket var att bekanta sig med politiker, tjänstemän och representanter för näringslivet.

Berner säger att revideringen av självstyrelselagen är en av de viktigaste Ålandsfrågorna den här mandatperioden, och hon är öppen för att diskutera en självstyrelselag som medför en utökad behörighet för Åland.
- Jag försöker ta reda på vad det finns för intressen och behov, vad eventuella förändringar skulle leda till och hur vårt samarbete skulle fungera i framtiden, säger hon.

I eftermiddagens Åland i dag kan ni höra mer om det här och då får ni också veta vad Viking Lines vd Jan Hanses och Anne Berner diskuterade under gårdagens möte.

  • Anne Berner om hur hon vill arbeta som Ålandsminister: