Nyheter

Publicerad: tors 31.07.2014 kl.09:43

I dag och i morgon fredag väntas låga till måttliga halter av gräs- och gråbopollen.

Publicerad: tors 31.07.2014 kl.07:24

Segling: I dag börjar den tredje deltävlingen i världscupen i matchrace och platsen är Sopot i Polen. Staffan Lindberg och hans besättning vann en kvaltävling för ett par veckor sedan och gör sitt första framträdande i världscupen i år. Björn Hansen, som har ett tourkort och deltar i alla deltävlingar, ligger på andra plats i världscupen med 39 poäng efter de två första tävlingarna, britten Ian Williams leder med 47 poäng.

Publicerad: tors 31.07.2014 kl.07:23

Vid Chipsters pågår samarbetsförhandlingar. Det åländska fiskförädlingsföretagets vd Timo Vetriö säger att orsaken är kostnadsbesparingar och en tuffare marknad på både restaurang- och butikssidan. Han säger att ett alternativ kan vara outsourcing, alltså att lägga ut vissa arbeten på entreprenad.

   Förhandlingarna gäller personal på lager och försäljning. Tre personer berörs i Nådendal och ett okänt antal vid expeditionen i Helsingsfors. Inga anställda på Åland berörs av samarbetsförhandlingarna som enligt Chipsters vd Timo Vetriö ska vara klara i slutet av augusti.

Publicerad: tors 31.07.2014 kl.07:08

Nästa vecka anordnas dansfestivalen Ål-Dance för första gången. Festvalen pågår runt om i Mariehamn och inleds på onsdag med dansshowen Åland on stage på Alandica där flera olika åländska dansgrupper visar upp den åländska dansen. Festivalen arrangeras tillsammans med det nordisk-baltiska dansnätverket keðja.

   Ål-Dance håller på fram till lördagen och innehåller flera föreställningar bland annat från dansarna som är med i keðja, men allmänheten får prova på workshops och uppvisningar av olika dansformer. På lördag ska en dansparad gå genom Mariehamn under ledning av frivilliga brandkårens orkester.

  • Alexandra Walk-Liljeroos är koordinator för Ål-dance:
Publicerad: tors 31.07.2014 kl.07:06
Eva Fellman. Foto: Ferry Hernodh.

Det har hittills varit lugnare och färre incidenter än vanligt på vägarna denna sommar. Det menar Eva Fellman på trafikpolisen som tror att vädret har spelat en avgörande roll.

   -Vi hade en dålig försommar med mycket regn och lite turism och när det verkligen blev sommar så blev det så varmt att folk inte har varit ute så mycket i trafiken utan hellre legat på stränderna, säger Eva Fellman.

   Hon anser också att ålänningarna måste ha förståelse för att det kan vara svårt för dem som är här tillfälligt att känna till vilka trafikregler som gäller. Därför tycker hon att man ibland ska lämna företräde även när man själv har företräde att köra i en korsning där till exempel högerregeln gäller.

   -Vi har ju ingen påkörningsrätt även om man följer högerregeln, säger Eva Fellman på trafikpolisen.

  • Eva Fellman tror att vädret har spelat en avgörande roll: