Nyheter

Publicerad: ons 4.03.2015 kl.16:05
Axel Jonsson tycker att Ålands framtid är det enda parti som stått fast vid vad Åland behöver i sin framtida autonomi.
Axel Jonsson tycker att Ålands framtid är det enda parti som stått fast vid vad Åland behöver i sin framtida autonomi.

Dörrarna är inte stängda för våra höga mål. Det sa lagtingsledamot Roger Jansson, moderat, när lagtinget i dag debatterade Ålandskommitténs delbetänkande om Ålands framtida självstyrelse. Men han betonade att Åland och Finland nu tillsammans skall uppfinna hjulet på nytt, det vill säga att det finns ingen annan autonomi som Åland kan ta modell ifrån. Ålandskommittén fortsätter nu arbetet för att om två år komma med ett färdigt lagförslag till ny självstyrelse för landskapet. Roger Jansson kritiserade också Ålands framtids Axel Jonsson för att han sagt att de övriga ledamöterna i kommittén gett upp exempelvis frågan om att ta över beskattningen.
   - Det är illojalt och orättvist, menade Roger Jansson.
Axel Jonsson försvarade sig med att Ålands framtid är det enda parti som stått fast vid vad Åland behöver i sin framtida autonomi.

Publicerad: ons 4.03.2015 kl.16:02

Turisternas övernattningar minskade med drygt fem procent under år 2014 jämfört med 2013. Det visar färsk statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå Åsub. Drygt 190.000 gäster anlände till inkvarteringsanläggningarna under fjolåret, och antalet övernattningar de gjorde var drygt 393.000.

Övernattningarna på hotell minskade med drygt fyra procent, på stugbyar med drygt 12 procent och på campingar med nästan sex procent jämfört med 2013. Övernattningarna på gästhem var de enda som ökade, de ökade med elva procent.

Båtnätterna i gästhamnarna minskade en procent under 2014 jämfört med 2013.

 

Publicerad: ons 4.03.2015 kl.14:52

Boxning. Nu står det klart att boxaren Robert Helenius gör sin comeback lördagen den 21 mars i Tallinn. Vem han ställs emot i ringen är ännu inte offentliggjort.
I ett pressmeddelande berättas också att spelbolaget Paf nu går in som sponsor för Helenius som jagar världsmästartiteln i tungvikt.

Publicerad: ons 4.03.2015 kl.14:46

Polisen kontaktade i går kväll de sociala myndigheterna med anledning av misstanken man har om att ungdomar sniffat butangas för att bli berusade.

- Det finns nu namngivna personer som de sociala myndigheterna underrättas om. Ärendet utreds inte som ett brott utan det är den mycket hälsofarliga företeelsen man vill få ett snabbt slut på, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Publicerad: ons 4.03.2015 kl.14:11
Att få passagerare att stiga av fartygen som tar i land på Åland är en utmaning enligt stadens sjöfartspolitiska kommitté. Pressbilden föreställer Birka Stockholm.
Att få passagerare att stiga av fartygen som tar i land på Åland är en utmaning enligt stadens sjöfartspolitiska kommitté. Pressbilden föreställer Birka Stockholm.

Att utveckla samarbetet mellan rederierna och de företag som servar dessa, att få fler passagerare att kliva av båten och turista här samt att utveckla Mariehamn till det främsta alternativet för den som vill utbilda sig inom sjöfart. Det är exempel på de utmaningar som lyfts fram i den slutrapport som Mariehamns stads sjöfartspolitiska kommitté presenterade i dag.
Roger Jansson som varit ordförande för kommittén säger att stafettpinnen nu kommer att tas över av landskapsregeringen.
   - Kommittén föreslår att det skapas en mer formaliserad expertgrupp med representanter från företag, myndigheter och organisationer samt ett informellt nätverk som kunde kopplas till Ålands sjöfartsakademi, säger Roger Jansson.

  • Roger Jansson säger att sjöfarten på Åland mår bättre än vad den senaste statistiken visar.