Nyheter

Publicerad: ons 28.09.2016 kl.15:49

Ålands Vatten meddelar på Facebook att vattenledningen i Jomala, Södersunda, är avgrävd. Reparationsarbete pågår. 

Publicerad: ons 28.09.2016 kl.15:27
Roger Nordlund, centern, är kritisk till hur Sottunga behandlas av landskapsregeringen.
Roger Nordlund, centern, är kritisk till hur Sottunga behandlas av landskapsregeringen.

När lagtinget idag skulle godkänna den andra tilläggsbudgeten blev en stor del av debatten att handla om hur regeringen behandlar Sottunga. I tilläggsbudgeten finns ett eventuellt stöd på 200.000 euro till Sottunga som befinner sig i ekonomisk kris.

Centerns Roger Nordlund jämförde landskapsregeringen med riksregeringen och tyckte att LR behandlar Sottunga på samma sätt som riksregeringen behandlar Åland. Nordlund sade det med anledning av att finansminister Mats Perämaa tidigare sagt att Sottunga inte är en egen kommun efter den här mandatperioden.

- Jag tror att Sottungaborna känner sig på samma sätt som ni känner er gentemot Helsingfors när dom tar beslut ovanför våra huvuden, sade Nordlund.
Mats Perämaa replikerade med att han tycker det känns som centern använder den uppkomna diskussionen om Sottunga som ett sätt att försöka hindra en diskussion om kommunstrukturen.  

Reporter: Owe Sjöblom
redaktionen@radiotv.ax

  • Centerns Roger Nordlund och finansminister Mats Perämaa, liberal, diskuterade Sottunga. Reporter: Owe Sjöblom.
Publicerad: ons 28.09.2016 kl.15:15

Missbrukarkliniken Pixne i Malax läggs ned, det har en enhällig styrelse för Kårkulla samkommun som driver verksamheten bestämt i dag. Det uppger Svenska Yle. Cirka tio procent av Pixnes klienter har kommit från Åland. Huvudorsaken till stängningen är dålig ekonomi på grund av att kommunerna de senaste åren skickat färre klienter till kliniken. Landskapsregeringen har i skrivelser tidigare uttryckt oro för en stängning till både Kårkulla samkommun och social-och hälsovårdsministeriet i riket. Missbrukarvården är en kommunal behörighet.

Mer om det här kan du höra i våra nyheter i morgon bitti.

Reporter: Eva Ringbom-Fonsell
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: ons 28.09.2016 kl.15:05

I kväll halvklart och uppehåll, 14 grader och måttlig sydvästlig vind. I natt sjunker temperaturen till cirka 12 grader och vinden vrider till västlig. I morgon mulet och regn, 14 grader och frisk sydlig till sydvästlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Avtagande till omkring väst vridande vind 6-10 meter per sekund, i natt upp till 12 meter per sekund. I morgon sydlig vind 10-14 meter per sekund. Regn, från i kväll mest god sikt.

Publicerad: ons 28.09.2016 kl.15:04

-Nedskärningarna i fiskeriförsäkringssystemet hotar yrkesfiskets framtid. Det skriver riksdagsledamöterna Mikaela Nylander, Mats Nylund och Stefan Wallin från SFP i ett pressmeddelande. Det handlar om regeringens planer att kraftigt skära i fiskeförsäkringssystemet som betalar ersättning för skador på fiskeredskap och på fartyg som används för kustfiske.

-På Åland planerar vi också att frångå systemet med fiskeförsäkring, det kommer upp i kommande budgetbehandling, säger fiskerikonsulent Tom Karlsson på landskapsregeringens fiskeribyrå.

Han säger att fiskeriförsäkringssystemet på Åland berör en väldigt liten grupp och att det inte är befogat i tider av sparbehov att upprätthålla systemet för så få.

Reporter: Eva Ringbom-Fonsell
redaktionen@radiotv.ax