Nyheter

Publicerad: lör 4.07.2015 kl.16:49

Mycket musik, skinande sol och sjöbusar på Pommern. Det är verkligheten under Baltic Shanty festival som pågår i helgen. På plats finns artister och besökare från hela Europa. Under lördagsförmiddagen höll Pete Truin och Anna Cornish från England en workshop i shantysång.

-Arrangörerna har gjort ett bra jobb att så många var med. Det brukar vara svårt att samla folk på ett ställe under festivaler, säger Pete Truin. 
Besökarna är i blandade åldrar och det finns plats för både skämt och allvar. Baltic Shanty festival gålls för första gången i år och projektledare Kim Hansson är nöjd med starten.

-Det har varit jättefint, mycket tack vare vädret men också för att deltagarna är så positiva, säger Kim Hansson.

Han kan inte lova att det blir en ny festival nästa år men än så länge är han nöjd med uppslutningen och arrangemanget.

Reporter: Nina Eriksén

Klicka för att se större bilder
Publicerad: lör 4.07.2015 kl.10:52

Under fredagen fick räddningstjänsten rycka ut till två bränder i landskapet. I Styrsö i Mariehamn var det en markbrand som kunde släckas.

- Någon har sannolikt grillat på platsen och lämnat det osläckt, säger äldrekonstapel Jussi Heino på polisen.

En brottsanmälan har gjorts.

I Långnäs i Lumparland började en liten byggnad brinna, troligen på grund av solen och värmen.

-Det var en mystisk historia och man vet inte vad som orsakade branden, säger Jussi Heino.
Det blev inga större materiella skador på byggnaden och det finns ingen brottsmisstanke.

 

 

Publicerad: fre 3.07.2015 kl.16:56

Skattebyråns tjänster är stängda mellan den 4 och 8 juli. Det innebär att man inte kan gå till skattebyrån och få hjälp med sina ärenden på måndag, tisdag och onsdag nästa vecka.

Inte heller telefontjänsterna kommer att vara tillgängliga. Vissa av skatteförvaltningens e-tjänster som skattekonto och skattekort, kommer att vara tillgängliga.

Avbrottet beror på att skatteförvaltningen ska göra tekniska ändringar i sina datasystem och tjänsterna beräknas vara igång igen klockan nio på torsdag i nästa vecka.

Publicerad: fre 3.07.2015 kl.14:44
Maria Fager Hohenthal och Maria Widén. Foto: Adam Zetterqvist
Maria Fager Hohenthal och Maria Widén. Foto: Adam Zetterqvist

300-400 personer beger sig under helgen till Kökar för att delta i en fest som når över religionsgränserna och till minne av Franciskusklostret som fanns på ön. Årets tema är ”Pilgrim i livet” och pilgrimer både från Sverige och fastlandet dyker upp.

– Jag var med för första gången förra året. För min del har det inneburit en vändpunkt i mitt liv. Ett sätt att bottna, komma bort från stress och få ett andligare djup, säger en av pilgrimerna Maria Fager Hohentahl från Stockholm.

I slutet av 70-talet uppstod festen. Och i år varvas frivilligt arbete, gregoriansk sång med föredrag av Fader Henrik om Sankt Olof och högmässor.

­ Den är mycket viktig för Kökars kommun och oss. I ett större perspektiv är det ett försök att enas över gränser inom kristenheten, säger kantor Philip Hällund som är med och arrangerar festligheterna.

  • Malin Fager Hohenthal och Maria Widén berättar om pilgrimsvandringen:
Publicerad: fre 3.07.2015 kl.14:42
Parkchefen Mattias Eriksson. Foto: Tomas Tornefjell
Parkchefen Mattias Eriksson. Foto: Tomas Tornefjell

I dag invigdes Smartparken i Eckerö med tal av näringsminister Fredrik Karlström och med en välsignelse av kyrkoherde Mårten Andersson.

Det var överraskande lite folk på plats under dagens första timmar, men de yngre barnen verkade trivas bra med parkens attraktioner. Allt är inte färdigt ännu, men parkchefen Mattias Eriksson är mycket nöjd över att familjeparken är officiellt invigd.

- Det har varit en lång resa som började för 7 år sedan med en idé om en Krutby, och nu ser vi resultatet i form av en pedagogiskt inriktad familjepark här i Eckerö, säger Mattias Eriksson.

  • Parkchefen Mattias Eriksson och kyrkoherde Mårten Andersson intervjuas av Tomas Tornefjell