Nyheter

Publicerad: fre 12.02.2016 kl.11:26

Från och med april slutar Nordea erbjuda valutaväxling på sina bankkontor. Tanken är att kunderna i stället ska beställa resevaluta via Nordeas nätbank. I riket kommer man att kunna hämta ut den beställda valutan på Helsingfors-Vanda flygplats samt på postens verksamhetsställen.

-Hur detta ska skötas på Åland är ännu inte helt klart, men det ligger nära till hands att vi också hänvisar våra valutakunder till postens kontor och ombud, säger kontorsdirektör Juho-Pekka Savolainen på Nordea.

Varken Ålandsbanken eller Andelsbanken har några liknande planer utan fortsätter med valutaväxlingen som tidigare. 

Reporter: Tomas Tornefjell
redaktion@radiotv.ax

Publicerad: fre 12.02.2016 kl.11:20

Regioners möjlighet och ansvar i den för hela Europa angelägna flyktingfrågan var tema för regionkommitténs möte i Bryssel i går. Regionerna är de som först kommer i kontakt med flyktingar och de som gör den första insatsen. Gun-Mari Lindholm som är den åländska ledamoten i regionkommittén skriver i ett pressmeddelande att regionernas ställning måste stärkas och att europeiska rådets ordförande Donald Tusk var gästtalare vid sessionen. Han problematiserade följderna av om Storbritannien väljer att lämna det europeiska samarbetet. Lindholm tog upp de små ländernas svårigheter att ta emot många flyktingar med Donald Tusk och pekade på att resurserna till sjukvård och bostäder är begränsade.

-Tusk menade att den närmaste tiden är avgörande för det europeiska samarbetets framtid. Många stora och svåra frågor finns på agendan och måste lösas inom sex veckor, skriver Gun-Mari Lindholm.

Reporter: Eva Ringbom-Fonsell
redaktion@radiotv.ax

Publicerad: fre 12.02.2016 kl.11:15

Landskapsregeringen ska upphandla en så kallad D-båt för oljeskydd och eftersöks- och räddningsverksamhet. Det beslöt infrastrukturminister Mika Nordberg, moderat, på en enskild föredragning i veckan.
En D-båt är en snabb förbindelsebåt som huvudsakligen är avsedd för transport av personal och förnödenheter. Båten har rum för två personal och 10 passagerare.

Högsta antagbara anbudspris är 580.000 euro exklusive moms, och sista dagen att lämna in ett anbud är den 3 mars. 

Reporter: Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax

Publicerad: fre 12.02.2016 kl.11:13

I eftermiddag mulet, regn eller blötsnö och måttlig nordvästlig vind. Från i kväll uppehåll och i natt halvklart, -2 grader och måttlig västlig vind. Till i morgon väntas halvklart, 0 grader och måttlig sydvästlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring nordväst 9-14 meter per sekund, på Skärgårdshavet sydvästlig vind. I kväll avtar vinden och vrider till väst, i natt sydvästlig vind 7-11 meter per sekund. Tidvis snöfall eller blötsnö samt måttlig sikt.

Publicerad: fre 12.02.2016 kl.10:06

Nordens Ungdomsförbund vill tillsammans med Föreningen Norden på Åland starta en ny ungdomsförening. Dethär veckoslutet ordnar ungdomsorganisationen SKUNK konferensen ”Nordisk mötesplats för modernt ungdomsarbete”. Närmare 100 ungdomar från Nordiska länder deltar och då har också åländska ungdomar möjlighet att vara med och diskutera hur det nordiska samarbetet kan utvecklas. 

Reporter: Marija Pettersson
redaktion@radiotv.ax