Nyheter

Publicerad: lör 26.07.2014 kl.13:51

Vid halvtvåtiden natten till lördag skadades en person efter att ha blivit påkörd av en bil i Mariehamn. Bilen kördes på Östra utfarten och skulle svänga höger till Styrmansgatan men observerade inte fotgängaren som skulle korsa vägen. Det resulterade i att fotgängaren blev påkörd. Den skadade fördes med ambulans till sjukhuset men uppges inte vara allvarligt skadad.

Publicerad: lör 26.07.2014 kl.13:50

När polisen i natt skulle stoppa en moped i centrala Mariehamn ökade mopedisten farten och körde ifrån polisen. Hastigheten uppmättes till 68 kilometer i timmen. Mopedisten körde mot rött ljus i en korsning och fortsatte in på en gång- och cykelbana. Senare påträffade polisen mopeden som visade sig ha dåliga bromsar. Mopedföraren var dock försvunnen.

Publicerad: lör 26.07.2014 kl.13:48

Natten till lördagen hörde en man i Mariehamn hur någon startade hans moped som stod på gården och började köra iväg. Mopedägaren ropade efter tjuven som då stannade och återvände med mopeden.

   Men sedan sprang han iväg, men mopedägaren hann ifatt honom och kallade på polis. Blåsprovet visade att mopedtjuven hade 2,05 promille alkohol i utandningsluften. Förutom stöld av mopeden är mannen därför också misstänkt för grovt rattfylleri.

Publicerad: lör 26.07.2014 kl.13:48

En person skadades vid en trafikolycka i Skag i Eckerö vid 18.30-tiden på fredagskvällen. Bilen fick möte och föraren höll till höger, men asfaltskanten var för mjuk så bilen körde ner i diket och voltade ett par gånger. Föraren fördes med ambulans till sjukhuset men uppges inte vara allvarligt skadad.

Publicerad: fre 25.07.2014 kl.14:51
Jan Alvebäck och de övriga ägarna till Bomarsundstorpet river det i höst. Foto: Ulf Weman

Ägarna till Bomarsundstorpet har nu fått rivningstillstånd av Sunds kommun. En rivning ser nu ut att bli det definitiva slutet för en lång juridisk process efter att den sista arrendetagaren av markområdet inom Bomarsund fornminnesområde där torpet står dog år 1998.

   Enligt Sunds byggnadstekniska nämnd får rivningen inledas först efter den 7 september. Landskapsregeringen har krävt att delägarna antingen flyttar torpet eller överlåter det till landskapet, detta eftersom delägarna inte har jordförvärvsrätt och därför inte kan få rätt till förnyat arrende. Delägaren Jan Alvebäck menar att det i nuläget inte finns några alternativ till rivning.

   -Vi vill inte att någon annan kommer och bor här ifall museibyrån vill ta över torpet, säger han, och efterlyser i så fall en plan för torpets framtid.

  • Ulf Weman rapporterar: