Nyheter

Publicerad: tis 28.04.2015 kl.17:16

Resten av dagen får vi klart till halvklart väder, runt 9 grader och svag vind från nordost. I kväll och i natt blir det halvklart, temperaturen sjunker till omkring 4 grader och vinden blir svag omkring nord. I morgon väntas mulet väder, eventuellt med lätt regn, runt 5 grader och måttlig vind omkring nord.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Växlande vind 2-6 meter per sekund. I morgon förmiddag vind omkring nordväst 4-8 meter per sekund. Tidvis regn.

Publicerad: tis 28.04.2015 kl.16:51

- Tanken med den nya budgetprocessen är att rätta maten efter matsäcken och först få fram ramarna och sedan se till att ha en verksamhet som håller sig inom de ramarna. Det säger Petri Carlsson, moderat och stadsstyrelsens ordförande med anledning av socialdemokraternas kritik.
- Det är också en fördel att alla i god tid får veta vilka förutsättningar man har för att driva nästa års verksamhet, säger Carlsson.
Han medger samtidigt att det finns en del barnsjukdomar och nackdelar med att göra upp budget på det här viset.
- Moderaterna har i ett tidigare tillfälle sagt att vi är villiga att diskutera frågan, säger Petri Carlsson.

Publicerad: tis 28.04.2015 kl.16:26
Maria Wetterstrand. Foto: Pressbild.
Maria Wetterstrand. Foto: Pressbild.

Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för svenska Miljöpartiet, gästar Åland i dag och på bland annat träffar hon landskapsregeringen för att diskutera Omställning Åland, landskapsregeringens hållbarhetsstrategi för åren 2013-2051. Ett projekt hon gärna ville höra mer om, särskilt som hon jobbar med liknande frågor hemma i Sverige. Hon säger att man inte kan förutsätta att människor frivilligt ska börja leva mer miljövänligt, utan menar att riktigt miljöfarliga saker helt enkelt borde förbjudas.

  • Maria Wetterstrand intervjuas av Nina Eriksén.
Publicerad: tis 28.04.2015 kl.16:22

”Odin” skall den nya färjan heta på den tvärgående linjen i skärgårdstrafiken. Det är svenska Sjöfartstidningen som berättar om färjan som bröderna Jan-Erik och Leif Lindman i Mariehamn köper. Deras rederi, J&L Shipping, vann nyligen upphandlingen av totalentreprenaden på den tvärgående linjen Långnäs-Överö-Snäckö. Den danska färjan har ägts av danska färjerederiet Faergen på Fyn och är byggd 1982 i Svendborg. Hon tar mer än dubbelt så många bilar som landskapets färja Ejdern, 50 personbilar mot 23. Odin Sydfyen heter färjan nu, men döps alltså om till bara Odin.
- Färjan är i väldigt gott skick, säger Jan-Erik Lindman till Sjöfartstidningen.
Han planerar att ta Odin till Åland i slutet av den här veckan. Sedan följer en ombyggnad av ramperna så att hon skall passa in i de åländska landfästena.

Publicerad: tis 28.04.2015 kl.15:24

Räddningsverkets personal ryckte ut till Ålands centralsjukhus på tisdagseftermiddagen efter att brandalarmet utlösts där.

- Det var ett tekniskt fel på en detektor som gjorde att automatalarmet gick så vi återställde bara larmet, säger brandmästare Krister Koskinen.