Nyheter

Publicerad: tors 2.10.2014 kl.15:43

Det så kallade vrakölet presenterades i dag av statens tekniska forskningscentral, VTT, åländska bryggeriet Stallhagen och landskapsregeringen på en presskonferens i Helsingfors.

   Stallhagen 1843 heter ölet, som nu bryggs på det recept som VTT tog fram ur de flaskor som bärgades ur det så kallade champagnevraket söder om Föglö för fyra år sedan. Vrakölet har en unik sammansättning av malt, vete och mikroorganismer som normalt inte finns i öl i dag. Alkoholhalten motsvarar mellanölets, en sak som forskarna också fick fram ur de 170 år gamla flaskorna från vraket.

   -Om mottagandet blir positivt kommer vi att producera mer än de 120.000 flaskor som nu har bryggts. Vi hoppas ölet ska säljas till många länder i världen, det har ju en fantastisk historia, säger Stallhagens vd Jan Wennström.

  • Jan Wennström berättar om vrakölet:
Publicerad: tors 2.10.2014 kl.15:34

Nu ska Åland bli en del av Smakriket Sverige och därmed kunna erbjuda högkvalitativa produkter med ursprungsmärkning till restauranger i Sverige och i fasta Finland. I dag deltog 13 åländska livsmedelsproducenter vid ett evenemang där de fick presentera sina produkter för en expertpanel.

   Lena Brenner vid Ålands landsbygdscentrum tror att det här kan betyda mycket för åländska producenter.

   -Det är ju otroligt viktigt att kunna ha en märkning på sin produkt som visar att det är en bra kvalitetsprodukt, säger Lena Brenner.

  • Inger Lindblom visade upp produkter från Ålandsmejeriet och Ålandsbagaren:
Publicerad: tors 2.10.2014 kl.15:00

Resten av dagen får vi mulet väder, 13 grader och svaga sydvästliga vindar. I natt blir det mulet, 10 grader och svaga sydliga vindar. Även i morgon blir det molnigt, 13 grader och måttliga sydliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Sydlig till sydvästlig vind, 5-9 meter per sekund. I kväll avtar vinden och blir i natt växlande, 1-5 meter per sekund. I morgon sydlig vind, från förmiddagen 3-7 meter per sekund. I natt dis eller dimma.

Publicerad: tors 2.10.2014 kl.14:49

Vid årsskiftet lämnar Geta samarbetet med Finström om en gemensam byggnadsinspektion och byggnadsnämnd. I stället kanske Finström ska samarbeta med en annan granne, nämligen Jomala som gett signaler om att man behöver mer resurser när det gäller byggnadsfrågor.

   Saken diskuterades i går av Finströms kommunstyrelse som dock beslöt vänta med beslut tills den pågående översynen av hela Finströms kommunstruktur är klar. På nästa möte om cirka två veckor väntas kommunstyrelsen besluta om den nya kommunstrukturen, och då kommer också frågan om samarbete med Jomala om byggnadsfrågor att tas upp.

Publicerad: tors 2.10.2014 kl.14:48

Det omdiskuterade torpet Oxhägnaden i Bomarsund rivs inom en snar framtid och entreprenör är utsedd. Delägarna förlorade kampen med landskapsregeringen om att få ha kvar torpet som fritidsboende. Torpet har anor från 1860-talet och stockarna det är byggt av kommer från det ryska samhället Skarpans i Bomarsund.

   Torpet står innanför fornminnesområdet och delvis på en gammal husgrund från Bomarsundstiden. Delägarna till torpet har inte fått jordförvärvsrätt till tomten, men däremot har de fått två nya tomter i närheten där de nu har fritidshus.

   -Vi har släppt hela frågan nu och det återstår bara rivning, säger en av delägarna till torpet, Jan Alvebäck, till Ålands Radio.