Nyheter

Publicerad: tis 13.10.2015 kl.14:45

- Vi har extremt hög belastning i nuläget. Det säger Mikael Korpela, chef på landskapets trafikbyrå, där man inom kort har två vakanta tjänster och svårt att få sökande. I fjol våras slutade bro- och hamningenjören och inom kort går projektingenjören på ett års tjänstledighet. Än så länge har man inte hittat ersättare till någon av tjänsterna vilkey betyder att övriga anställda även måste hantera de mest akuta ärendena på deras bord.

- Hela det senaste året har det varit ganska körigt på grund av personalbristen, men vi fixar det. Vi har ett fantastiskt team, säger Korpela.

  • Trafikbyråns chef Mikael Korpela intervjuas av Liv Örneryd.
Publicerad: tis 13.10.2015 kl.14:03

I dag hölls ett förberedelsesammanträde i Ålands tingsrätt om ett misstänkt kontraktsbrott i samband med bygget av en företagslokal. Det handlar om en tvist kring den lokal där bolaget Feja bedriver sin verksamhet. Käranden, Skarp Holding AB, vill ha drygt 590.000 euro i ersättning av entreprenören Ålands Bygg Ab för vad man anser vara felaktiga konstruktioner på fastigheten. I beloppet ingår också ett hyresavdrag på drygt 30.000 euro som hyresgästen Feja vill att Skarp Holding AB ska göra på grund av de problem som finns med fastigheten.

Ålands Bygg Ab bestrider alla yrkanden.

Publicerad: tis 13.10.2015 kl.13:51

I kväll ska bildningsnämnden i Mariehamn diskutera situationen i Bollhalla. Mariehamns gymnastikförening skulle vilja ta över två badmintonbanor i lokalen, men nu föreslår bildningsdirektören Kjell Nilsson att badmintonbanorna blir kvar.
Under beredningen av ärendet har medlemmar i bildningsnämnden besökt Idrottsgården och Baltichallen för att se om badminton kunde spelas där i stället, men man kom fram till att Bollhalla passar bättre. Om gymnastiken fick ta över badmintonbanorna skulle också timtaxorna för Bollhalla, Baltichallen och eventuellt Idrottsgården behöva ses över, vilket är ett omfattande arbete.

Publicerad: tis 13.10.2015 kl.11:55
Siv Ekström jobbar på integrationskontoret Kompassen på Medis.
Siv Ekström jobbar på integrationskontoret Kompassen på Medis.

Ett nytt sätt att integrera inflyttare i det åländska samhället är verksamheten Invitationsdepartementet. Den går ut på att svensktalande bjuder hem personer som studerar svenska på middagar för att öva konversation.
- Hittills har ett tiotal ålänningar erbjudit sig att ordna middagar för elever som läser svenska för inflyttade på Medis, säger Siv Ekström från integrationskontoret Kompassen på Medis.
Effi Pla flyttade från Grekland till Åland för ett par år sedan och hon tycker invitationsdepartementet är en bra verksamhet.
- Jag var på en middag med min pojkvän, det var jätteroligt, säger hon.
Mer om integrationsarbete på Åland hittar ni på Ålands radios hemsida under fliken Gomorron.

  • Siv Ekström på integrationskontoret Kompassen berättar hur idén om Invitationsdepartementet föddes:
Publicerad: tis 13.10.2015 kl.11:48
Harry Jansson är partiordförande för centern. Foto: Ulf Weman.
Harry Jansson är partiordförande för centern. Foto: Ulf Weman.

Det blir mycket svårt att få högre inkomster till landskapet genom en höjning av avräkningsbeloppet, eller den så kallade klumpsumman. Det menar centerns partiledare Harry Jansson. Det är först genom den nya självstyrelselagen om sju år som den frågan kan lösas, tror han.

- Det skall nästan till ett mirakel annars, med tanke på landets ekonomiska situation och på att regeringen innehåller sannfinländare, säger Harry Jansson.

Centern har innehaft finansministerposten den senaste mandatperioden och nu, på slutet, har landskapsregeringen försökt höja klumpsumman med bland annat hänvisning till befolkningsökningen. Trots allt har landskapets intäkter ökat de senaste åren, men samtidigt har underskottet ökat i landskapets finanser.

- Vi har varit med och beslutat om kostnadsdrivande reformer, men vi lovar ingenting nytt, vi måste klara av det vi har åtagit oss, säger Harry Jansson.

Hela partiledarutfrågningen kommer i Åland i dag i eftermiddag klockan 16.10 och den läggs också ut på vår hemsida, radiotv.ax och man se den i tv i lokalkanalen under veckan.

  • Centerns partiledare Harry Jansson intervjuas av Ulf Weman: