Nyheter

Publicerad: fre 31.10.2014 kl.11:19

-Jag tänker mig en nordisk förbundsstat bestående av olika delstater där Åland är på samma nivå som övriga delstater. Ett självständigt Åland eller ett Åland med fullt utvecklad självstyre är inte så revolutionerande mer som folk tror, för att nationsgränserna suddas ut allt mer. Det säger lagtingsledamot Anders Eriksson, Ålands Framtid.

Han deltog i veckan i Nordiska Rådets session i Stockholm. Ett medlemsförslag där man vill utreda en nordisk förbundsstat lades fram och Anders Eriksson samt socialdemokraten Christian Beijar var två av undertecknarna.

Publicerad: fre 31.10.2014 kl.11:10

Rättegången mellan Mariehamns stad och bolaget Eat Mariehamn AB som driver serveringen Eat på torget sköts upp eftersom Eats ägare Mikael Andersson nyligen har bytt juridiskt ombud. Det var meningen att rättegången skulle ha varit idag, men Eats ombud Marcus Måtar behöver få tid att sätta sig in i fallet ordentligt. Nytt datum är nu satt till den tolfte december.

Staden hävde för ett par år sedan hyresförhållandet med Eat eftersom man anser att bolaget upprepade gånger brutit mot avtalet. Enligt avtalet ska rörelsen vara öppen året runt, men den har hållits stängd flera veckor kring varje årsskifte. Trots att hyresavtalet hävts har Mikael Andersson fortsatt med sin verksamhet. Han anser inte att staden har orsak att häva hyresavtalet på de grunder man angett, och han pekar bland annat på att stängningen på vintern är en överlevnadsfråga.

Publicerad: fre 31.10.2014 kl.10:54

I eftermiddag halvklart, cirka 6 grader och måttlig nordvästlig vind som till kvällen vrider till nord. I natt sjunker temperaturen till cirka 1 grad och vinden vrider till nordost. I morgon mulet och på eftermiddagen regn, cirka 6 grader och måttlig sydlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Västlig till nordvästlig vind 2-6 meter per sekund. I kväll avtar vinden, i natt växlande 1-5 meter per sekund. Mest god sikt.

Publicerad: fre 31.10.2014 kl.10:20

Med anledning av att landskapsregeringen igår offentliggjorde budgetförslaget för nästa år så visar Ålandskanalen i kväll klockan 19 en TV-sändning från gårdagens presskonferens.

Därefter, klockan 20 och 21, sänds ett program med intervjuer och kommentarer om budgetförslaget. Medverkar i programmet gör representanter för landskapsregeringen samt oppositionen. Programledare är Ulf Weman och Alfons Röblom.

Samtliga program finns även som web-tv på Ålands Radios hemsida.

Publicerad: fre 31.10.2014 kl.07:02

Två bilister fick böter för äventyrande av trafiksäkerheten när de körde för fort på Hammarlandsvägen i Jomala i går kväll. Den ena körde 119 kilometer i timmen och den andra 114 på vägen där hastighetsbegränsningen är 90.

I en trafikkontroll på Västra Ytternäsvägen i Mariehamn fick tre förare anmärkningar för att de inte hade körkort med sig och sex för dålig belysning.