Nyheter

Publicerad: mån 22.12.2014 kl.10:43

Mer pengar för arbetslöshetsunderstöd och till Ålands sjösäkerhetscentrum. Det ingår i förslaget till en tredje tilläggsbudget som landskapsregeringen nu lämnat till lagtinget. I slutet av november var den öppna arbetslösheten 4,1 procent och det behövs 75.000 euro till för ersättningar. Ålands sjösäkerhetscentrum lider också av lågkonjunkturen inom sjöfarten, samtidigt som kurser ändå måste ordnas på grund av myndighetskrav. 100.000 euro till behövs för att täcka upp de minskade intäkterna, samtidigt som man sparat 40.000. Landskapsregeringen är också tvungen att backa ett dividenduttag från Långnäs hamn ab på en halv miljon euro, eftersom det finns ett stort renoveringsbehov av den äldsta kajen i Långnäs. I den tredje tilläggsbudgeten finns också de nästan tre miljoner extra pengar i avräkningsbelopp som landskapet får av staten.

Publicerad: mån 22.12.2014 kl.10:40

Fotboll: Aleksei Kangaskolkka och den holländska klubben Heracles går skilda vägar. Yle uppger att Kangaskolkka har brutit kontraktet med Heracles som egentligen sträckte sig till juni 2015.

Aleksei Kangaskolkka lämnade IFK Mariehamn efter säsongen 2012 för en flytt till Jönköping Södra i Superettan. Därefter hamnade han i Heracles. Under hösten har han mestadels fått hålla till i reservlaget och det har under den senaste tiden ryktats om en återkomst till IFK Mariehamn för anfallaren. 

Publicerad: mån 22.12.2014 kl.10:36

En 16-åring har av tingsrätten dömts till villkorligt fängelse i 30 dagar samt 30 dagsböter på totalt 180 euro för grovt rattfylleri för ung person. Ynglingen åkte fast i oktober när han körde moped trots att han hade 1,67 promille alkohol i blodet. I domen ingår också körförbud till i juni nästa år.

Publicerad: mån 22.12.2014 kl.10:35

Kommunerna borde tillsammans ge Matbanken möjlighet att verka hållbart och långsiktigt. Det tycker Gun-Mari Lindholm i en motion till Lemlandsfullmäktige. Antalet människor som av olika anledningar har svårt att klara sin vardag växer och en del hamnar utanför kommunernas socialtjänst, skriver Gun-Mari Lindholm. Matbanken är en viktig stödverksamhet för personer som under en kortare tid lever under en mycket ansträngd ekonomisk situation. Därför vill Gun-Mari Lindholm att Lemlandsfullmäktige ger styrelsen i uppdrag att kontakta kommunförbundet i frågan för att få till ett samarbete mellan kommunerna att stöda Matbanken.

Publicerad: mån 22.12.2014 kl.07:46

En 25-årig man har av tingsrätten dömts till 3 månader villkorligt fängelse för sju fall av narkotikabrott. Mannen hade vid olika tillfällen i fjol försökt föra in narkotika som han beställt per post från utlandet till Finland. Mannen hade beställt amfetamin från Spanien, Nederländerna och Tjeckien samt cannabis från Danmark och narkotiska kapslar från Kanada. Han åkte fast i och med att försändelserna upptäcktes av posttullen i Vanda. Mannen, som tidigare är ostraffad, har erkänt gärningarna.