Nyheter

Publicerad: lör 25.10.2014 kl.13:40

Natten till lördagen stoppade polisen på Österleden i Mariehamn en moped som körde hela 80 kilometer i timmen på en 50-sträcka. Mopedföraren är nu misstänkt för äventyrande av trafiksäkerheten, olovlig körning och trafikförseelse. Mopedisten straffades på plats med 27 dagsböter.

Publicerad: fre 24.10.2014 kl.15:46

Landskapsregeringen och Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, vänder sig nu till tjänstetvistnämnden för att få vårdfacket Tehys varslade strejk förklarad som samhällsfarlig. Det är ett resultat av eftermiddagens möte mellan landskapsregeringen och ÅHS om strejkvarslet.

- Den här frågan ligger nu i riksförlikningsman Esa Lonkas händer, han får kalla till förhandlingar, säger finansminister Roger Nordlund, centern.

Roger Nordlund tror att vårdfacket Tehy missbedömt situationen om de tror på en kortvarig strejk ifall den bryter ut.

- Jag tror att det finns risk att den blir mycket lång och segdragen, säger finansministern.

Sjukskötarstrejken är varslad till den 6 november, men arbetsgivaren har också hos riksförlikningsmannen begärt att strejken skjuts upp.

Publicerad: fre 24.10.2014 kl.15:18

I kväll och i natt mulet och lätt regn, cirka 8 grader och frisk sydlig vind. I morgon mulet och tidvis regn, 9 grader och frisk sydlig vind. Till söndagen väntas klart till halvklart och uppehåll, 10 grader och måttlig till frisk sydvästlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydlig vind 13-17 meter per sekund, på Ålands hav idag upp till 19 meter per sekund. Tidvis regn med måttlig sikt.

Publicerad: fre 24.10.2014 kl.15:17

Mariehamns bildningsnämnds driftbudget för 2015 är i princip oförändrad och man slipper större nedskärningar i år. 15,4 miljoner euro hamnar budgetramen på. Endast mindre justeringar på avgifterna görs, bland annat blir det höjda avgifter på Medis kurser och på årskort för styrkesal och judosal i Idrottsgården. Biblioteket får höjt anslag för nyinköp av böcker, och man satsar också på inköp av läsplattor till skolorna; en klassuppsättning på cirka 20 läsplattor ska köpas in till varje skola.

  • Bildningsnämndens ordförande Christian Nordas intervjuas av Liv Örneryd.
Publicerad: fre 24.10.2014 kl.14:34

Fiskodlarna och landskapets miljöbyrå är nu överens om fiskodlarnas miljökontrollprogram. Miljöbyrån kritiserade tidigare bland annat fiskodlarföreningens konsult för att inte använda den manual som tagits fram för kontrollprogrammet och för att man använde gamla mätmetoder.

Efter klarläggande rapporter från fiskodlarföreningen och konsultföretaget verkar parterna överens. Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet har också godkänt fiskodlingarnas gemensamma miljökontrollprogram för åren 2014-2019.