Nyheter

Publicerad: mån 20.04.2015 kl.17:51

-Landskapets preliminära bokslut för 2014 visar ett överskott på 2,8 miljoner euro, vilket innebär att vi har haft ett överskott i budgeten två år i rad. Det sa finansminister Roger Nordlund i dag när han presenterade förslaget till en andra tilläggsbudget för 2015.

Den ekonomiska situationen i Finland gör att Åland står inför stora ekonomiska utmaningar under 2016 och 2017. Enligt Roger Nordlund innebär det att man både måste gasa och bromsa under de närmaste åren. Landskapsregeringen vill bland annat ha ett tilläggsanslag på 200 000 euro för en satsning på omhändertagande och behandling av bioavfall.

-Vi vill också satsa 1,2 miljoner euro på Team Åland där vi bland annat ska stärka Mariehamns attraktionskraft genom att jobba med centrumutveckling, utveckling av flygförbindelserna och med en central evenemangs- och besökskalender, säger Roger Nordlund.

 

 

 

 

 

Publicerad: mån 20.04.2015 kl.16:00

I kväll klart, 8 grader och måttlig nordvästlig vind. I natt klart, 4 grader och måttlig nordlig vind. Till i morgon väntas klart väder, 10 grader och måttlig nordvästlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring nord 7-11 meter per sekund. På Ålands hav och södra Bottenhavet i natt upp till 14 meter per sekund. I morgon bitti avtar vinden något, på förmiddagen 5-10 meter per sekund. God sikt.

Publicerad: mån 20.04.2015 kl.15:45

Liberalernas kritik mot landskapsregeringens socialpolitik blev aldrig ett krav på misstroendeomröstning. Istället för att pröva regeringens förtroende i lagtinget lämnade liberalerna i dag in en så kallad åtgärdsuppmaning att ta bättre grepp om socialpolitiken och tilldela tillräckliga resurser så att lagstiftningen kan hållas på en sådan nivå att Åland hänger med utvecklingen i Norden och därmed trygga en stabil och modern socialpolitik. Socialminister Carina Aaltonen, socialdemokrat, framhöll att man först måste få tillstånd grunden, en gemensam kommunal socialförvaltning, så som den föreslås i Kommunernas socialtjänst.

- Innehållet är det viktigaste, framhöll liberalernas Viveka Eriksson å sin sida.

Därmed avfördes frågan och i dag antogs också de lagändringar som behövs så att de gamla rikslagarna gäller här, tills en egen lagstiftning inom socialområdet är på plats

Publicerad: mån 20.04.2015 kl.14:17

Stor tidsnöd och många nya medlemmar som skall utses. Det är följden av riksdagsvalet för Ålandskommittén som arbetar med reformen av Ålands autonomi.

- Det är bekymmersamt att så många skall bytas ut, men nog skall vi klara det och få in nya medlemmar som är insatta i frågan, säger Ålandskommitténs vice ordförande Gunnar Jansson.

Han och övriga presidiet, med ordförande Tarja Halonen och den andra av två vice ordföranden, Teija Tiilikainen, sitter kvar. Men bara två av de åtta finländska parlamentarikerna i Ålandskommittén sitter i den nya riksdagen, centerns Markus Lohi och sannfinländarnas Maria Tolppanen. Och Gunnar Jansson tippar att Markus Lohi kan bli minister i den nya riksregeringen och då faller också han bort. Justitieminister Anna-Maja Henriksson skall nu, enligt Gunnar Jansson, försöka hinna utse nya riksmedlemmar i Ålandskommittén, innan den nya regeringen träder till om cirka en månad.

Publicerad: mån 20.04.2015 kl.11:50

Allt fler väljer att handla mat direkt från lokala producenter. REKO, som står för rejäl konsumtion, innebär att producent och köpare handlar direkt med varandra, utan administration och mellanhänder, och trenden med REKO ökar i hela landet. Ålands REKO-ring har funnits i ett år och på dess facebooksida finns 2.100 medlemmar. I hela landet finns 46 REKO-ringar med totalt 27.000 medlemmar.

- Allt fler människor vill veta var deras mat kommer ifrån, säger Lena Brenner, som är landsbygdsutvecklare och som initierat REKO-handeln på Åland.

  • Lena Brenner intervjuas av Liv Örneryd.