Nyheter

Publicerad: tors 25.08.2016 kl.11:12

I eftermiddag halvklart uppehållsväder, cirka 18 grader och måttlig sydvästlig vind. I kväll och i natt mulet och regn, cirka 15 grader och svag vind omkring syd. I morgon mulet och regn, 16 grader och måttlig vind som under dagen vrider till ostlig. Från i morgon kväll klart.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydvästlig vind 5-9 meter per sekund. Till i kväll avtar vinden något, i natt varierande vind 1-4 meter per sekund, på norra Östersjön och Skärgårdshavet vind omkring väst 3-7 meter per sekund. Mest god sikt men lokalt dis och från kvällen regn.

Publicerad: tors 25.08.2016 kl.10:15

Förslaget att minska antalet vårdplatser på medicinavdelningen från 30 till 20 orsakar maximal skada och leder till en stor försämring av sjukvården. Det skriver vårdpersonal på avdelningen i en insändare i Ålandstidningen i dag. Om förslaget verkställs räknar ÅHS med att kunna spara 600.000 av de 2 miljoner euro som organisationen måste spara.

Vårdpersonalen menar att det inte är bra att flytta patienter, som kan ha flera olika sjukdomar, från medicinska avdelningen till kirurgiska-, gynekologiska- eller psykiatriska avdelningarna för att utnyttja deras tomma platser. Kortsiktigt kan det vara effektivt, men inte på lång sikt, skriver personalen som påpekar att belastningen på avdelningen dessutom ökar på grund av ökat tryck att ta hem patienter från sjukhus utanför Åland.

ÅHS styrelse diskuterar ärendet i morgon.

Reporter: Bengt Hannus
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: tors 25.08.2016 kl.09:08
Johan Holländers fyrverkeri premierades i Cannes.
Johan Holländers fyrverkeri premierades i Cannes.

Johan Holländer och hans lag tog storslam i Cannes Fyrverkerikonstfestival. Deras bidrag belönades med de två priser som årligen delas ut, både publikens favorit och juryns pris. Enligt ett pressmeddelande från Fyrverkerikonstförbundet torde det vara det främsta pris ett finländskt företag vunnit i en ansedd internationell tävling i pyroteknisk konst.

Festivalen i Cannes är en av de äldsta och mest ansedda i Europa. I årets tävling deltog sex lag. Juryn bedömmer allt från hur de pyrotekniska elementen utnyttjas till musik, ljud och effekter samt det allmänna konstnärliga intrycket.

Reporter: Bengt Hannus
redaktionen@radiotv.ax

 

Publicerad: tors 25.08.2016 kl.07:08

Med anledning av pågående ombyggnad av Storagatan flyttas busslinjerna bort från området och leds i stället tillfälligt via Ålandsvägen-Nygatan-Österleden-Bussplan.

Busshållplatserna 50 och 55 stängs under samma period.

Trafikändringen beräknas gälla cirka fem veckor med start från och med i dag meddelar Mariehamns stad.

Publicerad: tors 25.08.2016 kl.06:43

Även om staden skulle bekosta avgiftsfria nedbrytbara bajspåsar åt hundägare så skulle det fortfarande finnas de som valde att använda vanliga icke nedbrytbara påsar. Och det skulle innebära mycket jobb att sortera bort onedbrytbara påsar och andra sopor som sätts i hundlatriner från de nedbrytbara påsarna. Det konstaterar infrastrukturnämnden i Mariehamn som för andra gången gjort en beredning med anledning av motionen från liberalen Rauli Lehtinen med flera gällande ekologisk hantering av stadens hundlatriner.

Precis som förra gången nämnden beredde ärendet kom man fram till att nuvarande insamlingsrutiner för hantering av hundlatriner bör bibehållas.

Infrastrukturnämnden behandlade också åländsk demokratis Stephan Toivonens motion om att stänga av trafikljusens ljudsignaler nattetid. Nämnden beslöt att ljudsignalerna bör fortsätta precis som i dag. 

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax