Nyheter

Publicerad: mån 8.02.2016 kl.07:44

Förmiddagen väntas bli solig men från i eftermiddag mulet. Dagstemperaturen 4 grader och måttlig vind omkring sydväst. Från i kväll regn och frisk sydlig vind, i natt några plusgrader. I morgon bitti fortsatt regn, 3 grader och måttlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydlig till sydvästlig vind 7-12 meter per sekund, från i eftermiddag 10-15 meter per sekund. Tidvis regn och dis.

Publicerad: mån 8.02.2016 kl.07:43

-Inte helt överraskade! När den första besvikelsen lagt sig över beskedet att Åland inte får de utlovade miljonerna för vindkraftstödet konstaterade näringsminister Camilla Gunell och förre infrastrukturministern, Veronica Thörnroos, att det inte var helt överraskande.

-Det har varit en lång process som innefattat tre regeringar och vi har hela tiden vetat att det är ett riskprojekt eftersom vi rör oss inom ett område där det är åländsk behörighet vilket också betyder eget finansieringsansvar, sa Camilla Gunell i programmet Åland i dag här i Ålands Radio i fredags.

-Jag är inte alls förvånad, sa Veronica Thörnroos intervjuad av Nina Eriksén. Den intervjun finns på vår hemsida under fliken Åland idag.

  • Veronica Thörnroos och Camilla Gunell intervjuas av Nina Eriksén. En längre intervju finns under fliken Åland idag.
Publicerad: mån 8.02.2016 kl.05:49

- Det är fortsatt tungt att vara mjölkproducent idag, många kämpar med likviditeten. Det säger mjölkproducenten och styrelseordförande för ÅCA, Trygve Sundblom.
Han nämner ett fortsatt lågt avräkningspris, avbytarsystemet som inte kommit igång enligt förhoppningen och en överproduktion av mjölk i världen som orsaker till den tuffa situationen.
När det gäller ÅCA så anpassas verksamheten enligt mjölkmängderna dom beräknar få in i år. Siktet är inställt på 13 miljoner liter och satsningen på syrade produkter fortsätter. Däremot har osttillverkningen dragits ned eftersom ÅCA får in mindre mjölk. Planera att producera ekologisk mjölk finns kvar och styrelsen håller som bäst på och funderar på när och hur satsningen ska påbörjas.

Reporter: Owe Sjöblom
redaktion@radiotv.ax

  • Trygve Sundblom intervjuas av Owe Sjöblom.
Publicerad: lör 6.02.2016 kl.19:04

En förare av en paketbil körde på en älg vid 17.30- tiden i Lemland Vessingsboda på landsväg 3. Det blev omfattande skador på fordonet men inga personskador. Älgen fick båda bakbenen skadade och måste avlivas på platsen av polisen.

Polisen rapporterar också att en förare av en personbil körde av vägen vid kl 13.30- tiden på Hammarlandsvägen med mindre plåtskador som följd. Inga personskador. Personen är misstänkt för äventyrande av trafiksäkerheten. Det samma gäller en förare av en paketbil som körde av vägen i Lumparland vid16.00-tiden med omfattande plåtskador som följd. Inga personskador uppstod heller i det fallet.

Reporter: Tomas Tornefjell

redaktion@radiotv.ax

 

Publicerad: fre 5.02.2016 kl.16:10

I kväll klart till halvklart, -2 grader och svag västlig vind. I natt -3 grader och måttlig vind omkring sydväst. I morgon mulet och regn eller blötsnö, någon plusgrad och måttlig sydvästlig vind. Till söndag väntas mulet uppehållsväder, 3 grader och måttlig sydvästlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Nordlig till nordvästlig vind 6-10 meter per sekund. I kväll avtar vinden och vrider till sydväst, i natt 4-8 meter per sekund. I morgon tilltagande sydlig till sydvästlig vind, på dagen 9-14 meter per sekund. Mest god sikt men i morgon snöfall eller regn.