Nyheter

Publicerad: fre 25.07.2014 kl.08:09

Under natten kom en anmälan till polisen om att om att någon eller några ska ha krossat en bilruta på anmälarens bil.

   Enligt anmälan ska bilägaren fått ett cykelställ genom bakrutan på bilen som stod parkerad på Parkgatan i Mariehamn.

 

 

Publicerad: fre 25.07.2014 kl.07:23

Idag väntas det bli soligt under hela dagen och även till kvällen. Temperaturen mitt på dagen ligger runt 26-27. Svag nordvästlig till nordlig i vind, ikväll och inatt växlande.

   Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet, södra Bottenhavet:

Nordlig till västlig vind 2-6 m/s, på dagen vid kusten lokalt sjöbris. På natten vind av varierande riktning 0-5 m/s. Mest god sikt.

Publicerad: fre 25.07.2014 kl.07:22

Idag väntas låga till måttliga halter av gräs- och gråbopollen.

Publicerad: fre 25.07.2014 kl.07:08

Den här veckan har kräftsäsongen dragit igång, och tillgången på åländska kräftor verkar vara stabil. Vattendragen Markusbölefjärden och Långsjön i Finström och Jomala hör traditionellt till Ålands bästa kräftvatten. Fjalar Eklund är en erfaren kräftfiskare i området. Han berättar att man nyligen har provfiskat, och att kräftbeståndet ser hyggligt ut.

   – Många befarade att den kalla våren skulle göra att kräftorna kom senare än normalt men värmen i juli har jämnat ut det och slutresultatet är väldigt nära fjolårets, säger Fjalar Eklund.

Säsongen gör också att flera krogar på Åland har kräfttema. Enligt Johan Mörn, krögare på Silverskär, har tillgången på åländska kräftor varit ungefär lika bra i år som förra året. 

  • Kräftfiskaren Fjalar Eklund berättar att kräftbeståndet ser hyggligt ut. Reporter: Alfons Röblom.
Publicerad: fre 25.07.2014 kl.07:01
Vikingatåget inviger årets vikingamarknad i Saltvik. Foto: Cecilia Ekströmer
Vikingatåget inviger årets vikingamarknad i Saltvik. Foto: Cecilia Ekströmer

Igår öppnade vikingamarknaden i Saltvik, som är en av Europas största och pågår fram till söndag. Fornföreningen Fibula som arrangerar marknaden, tror att de senaste årens trend med omkring 8000 besökare håller i sig.

   Erik Lindholm är styrelsemedlem i Fibula och projektledare för vikingaskeppet Borge Swyn. Han har svar på varför intresset för vikingar är så stort.

   -Man vill veta hur folk levde och gjorde hantverk. Det är ju väldigt gedigna kunskaper som vikingarna representerar och dom vill vi kanske återvinna, säger han.

Saltvik tros ha varit Ålands centrum för vikingarna. I våras hittades lämningar av en stor hallbyggnad från yngre järnåldern i Kvarnbo i Saltvik.

  • Erik Lindholm från Fibula berättar varför intresset för vikingatiden är så stort. Reporter: Cecilia Ekströmer.