Nyheter

Publicerad: fre 4.09.2015 kl.15:22

Eftermiddagen blir halvklar med 16 grader och svag sydlig vind. I kväll mulet uppehållsväder, 16 grader och måttlig sydvästlig vind. I natt mulet och eventuellt lätt regn, ner mot 12 grader och måttlig vind omkring sydväst.
I morgon lördag får vi uppehåll, 16 grader och svaga vindar som vrider mot ost, och söndagen blir regnig med 15 grader och måttlig nordostlig vind.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring sydväst, 3-7 meter per sekund. Lokalt regn och åska.

Publicerad: fre 4.09.2015 kl.15:06

Rasmus Basilier från Mariehamn ställer upp i kommunal- och lagtingsvalet för Moderat samling för Åland. Basilier figurerade flitigt i media i samband med att han sades upp från tjänsten som kommundirektör i Eckerö under prövotiden i april och överklagade det beslutet till förvaltningsdomstolen. Han är en av hittills 22 lagtingskandidater som moderaterna presenterar på sin hemsida.
I sin presentation på hemsidan skriver Basilier att han bland annat vill jobba för öppnandet av en tvåspråkig svensk och finsk avdelning på ett av Mariehamns daghem i syfte att ge familjer möjligheten att stärka sina barns språkbegåvning.

Publicerad: fre 4.09.2015 kl.14:03
Infrastrukturminister Veronica Thörnroos träffade Sveriges energiminister Ibrahim Baylan i dag.
Infrastrukturminister Veronica Thörnroos träffade Sveriges energiminister Ibrahim Baylan i dag.

Åland bör lämna in en anhållan till Sveriges regering om koncession för att bygga en elkabel på svensk mark. Den ambitionen har infrastrukturminister Veronica Thörnroos, centern, och den idén tog Sveriges energiminister Ibrahim Baylan med överraskning när ministrarna diskuterade Ålands elförbindelse med Sverige i Stockholm i dag.
   - Jag tänker ta upp det här i landskapsregeringen så att frågan blir ett ärende som behandlas i Sverige och som EU kan titta på, säger Veronica Thörnroos till Ålands Radio.
Problemet är den höga årliga hyra som statsägda Vattenfall tar för elöverföringen mellan Sverige och Åland via regionnätet till det svenska stamnätet. Åländska elkonsumenter betalar en dryg miljon euro extra för det. Men om landskapet får bygga en egen ledning direkt till det svenska stamnätet från anslutningspunkten i Senneby i Roslagen, kunde man slippa den hyran.

  • Ulf Weman rapporterar om att Åland vill bygga en elkabel till Sverige:
Publicerad: fre 4.09.2015 kl.13:49

En 37-åring har dömts för rattfylleri och straffbart bruk av narkotika efter att han kört bil i Mariehamn med narkotika i blodet. Bland annat hade mannen ett ämne i kroppen som finns i narkotikaklassade subutex. Han har också förvarat en liten mängd narkotika i sin bil och i hans bostad fanns tillbehör för narkotikaanvändning i form av 33 stycken använda och oanvända sprutor.
Tingsrätten dömde mannen till 50 dagsböter om totalt 1100 euro. Eftersom han redan haft körförbud sedan i mars då han körde narkotikapåverkad tycker tingsrätten inte att ytterligare körförbud behövs.

Publicerad: fre 4.09.2015 kl.12:38

Äldreomsorgsledaren som anställdes i Eckerö i april har sagt upp sig under sin prövotid. Uppsägningen kom efter att personalen på äldreboendet Solgården lämnat in en skrivelse till kommunen.
- Man uppfattade sin arbetssituation som väldigt tung, säger socialnämndens viceordförande Henrietta Hellström, centern.

Skrivelsen ledde till att socialnämnden kallade äldreomsorgsledaren till ett möte.

- Vi hade tänkt oss ett tydligare ledarskap, men ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig när man rekryterar folk, säger Hellström.

Personalen på Solgården har redan tidigare dragit ett tungt lass då förre äldreomsorgsledaren var mycket sjukskriven och det saknades kontinuitet i ledarskapet.
Nu har socialnämnden fått i uppdrag att ta fram ett förslag på hur arbetsuppgifterna som äldreomsorgsledare kan organiseras i framtiden, och i väntan på en nyrekrytering har man anställt en socialarbetare på heltid som ska sköta delar av äldreomsorgsledarens uppgifter.