Nyheter

Publicerad: ons 1.10.2014 kl.07:49

En traktorförare och en bilist fick 115 euro i böter för att de körde 47 kilometer i timmen på en 30-sträcka vid Ödkarby skola i går. Ytterligare en som körde 49 kilometer i timmen och inte hade säkerhetsbälte på sig bötfälldes i samband med en poliskontroll vid Ödkarby skola. Vid en kontroll i Kroklund fick tre bilister böter på grund av dåliga däck och en för fortkörning. På såväl Getavägen som Järsövägen åkte två bilister fast för fortkörning i samband med polisens kontroller i går.

Under den här veckan kommer polisen särskilt att kontrollera att det finns rätt utrustning för barn som åker med i bilarna.

Publicerad: ons 1.10.2014 kl.06:44

En person som misstänktes för rattfylleri och i går försökte gömma sig för polisen hittades och blåste 0,74 promille i alkometern. Det var i samband med en trafikkontroll som bilisten svängde av vägen strax före kontrollplatsen. Polisen följde efter bilen in på en gård där föraren försökte gömma sig. Föraren hade, enligt polisen, korkat upp en flaska brännvin och tagit några klunkar i hopp om att vilseleda dem. Personen fördes för blodprov och ärendet utreds nu vidare.

Publicerad: ons 1.10.2014 kl.06:28

I dag först klart väder men från eftermiddagen halvklart, cirka 12 grader och måttlig sydlig vind. I natt halvklart, cirka 7 grader och måttlig sydlig vind. Till i morgon väntas mulet och något regn, cirka 13 grader och måttlig växlande vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Växlande vind 1-5 meter per sekund. I eftermiddag sydlig till sydvästlig vind 3-7 meter per sekund, i natt 6-10 meter per sekund. Mest god sikt men på natten dis.

Publicerad: ons 1.10.2014 kl.05:47
Benita Mattsson-Eklund har perspektiv på kulturen. Foto: Eva Nyberg.
Benita Mattsson-Eklund har perspektiv på kulturen. Foto: Eva Nyberg.

-Kulturlivet på Åland har förändrats en hel del sedan början av 1980-talet. Det är mycket mer mångfacetterat, med flera uttryckssätt och flera aktörer, inte minst de unga. Det konstaterar Benita Mattsson-Eklund som idag går i pension efter nästan 33 år som Ålandstidningens kulturredaktör och recensent.

Också kulturjournalistiken har förändrats genom dessa tre decennier – idag ska allting gå så snabbt, knappt har ett evenemang slutat så ska det finnas text om det på hemsidan.

-Snabbheten sker på bekostnad av eftertanke, vi får en mer förtunnad kulturbevakning, säger Benita Mattsson-Eklund.

  • Benita Mattsson-Eklund intervjas av Eva Nyberg.
Publicerad: ons 1.10.2014 kl.05:44
Maria Söreskog och Mats Adamczak föreläste om sociala medier. Foto: Owe Sjöblom.
Maria Söreskog och Mats Adamczak föreläste om sociala medier. Foto: Owe Sjöblom.

- Jag tycker inte man ska förbjuda ungdomar att ta del av den digitala världen, förbjuder man dom så är dom där ändå och sen vågar dom inte prata om det. Det säger socialmediaanlytikern Mats Adamczak som föreläste om sociala medier igår.
Adamczak menar att det är bättre att låta barnen och ungdomarna vara på sociala medier och att som förälder försöka ha koll på vad de unga gör.
Maria Söreskog som är ansvarig för Barnens internet hos Rädda Barnen påpekar att det kanske viktigaste för föräldrar är att prata med barnen om vad dom gör på nätet så att dom unga sen i sin tur vågar berätta om något olämpligt sker.

  • Mats Adamczak och Maria Söreskog intervjuas av Owe Sjöblom.