Nyheter

Publicerad: tors 11.02.2016 kl.17:54

Statsministern har förståelse för Ålands besvikelse över det uteblivna vindkraftstödet och han har bokat in ett Ålandsbesök den 8 mars. Det svaret fick riksdagsledamoten Mats Löfström på frågestunden i riksdagen i dag när han frågade statsminister Juha Siplilä, centern, hur regeringen ska återuppbygga förtroendet.

Löfström säger att svaret var väntat, och att han ställde frågan som en politisk markering.

Mer om det här blir det i nyhetssändningarna i morgon bitti.

Reporter: Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax

Publicerad: tors 11.02.2016 kl.16:12

Kvällen blir mulen med uppehåll, 1 grad och måttlig vind omkring nord. I natt mulet och lätt snöfall, runt 1 grad och fortsatt måttlig nordlig vind. Även i morgon mulet med lätt snöfall, runt 0 grader och frisk vind från nordväst.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Till mellan nord och nordväst vridande vind, från kvällen 8-12 meter per sekund, på Ålands hav upp till 14 meter per sekund. Från i kväll tidvis regn eller snöfall.

Publicerad: tors 11.02.2016 kl.15:30

En 69-årig man har dömts till sex månaders villkorligt fängelse för sexuellt utnyttjande av barn. Brottet skedde förra året när en då 9-årig flicka var på besök hos i mannens hem.
Enligt åtalet hade mannen smekt flickans lår, men tingsrätten anser inte att det är bevisat att det rörde sig om en smekning, däremot är det styrkt att han rörde flickans ben på något sätt. Tingsrätten ser det också som bevisat att mannen talat om olämpliga saker med flickan, och att han diskuterat saker som haft en sexuell innebörd. Han har bland annat kommenterat flickans fysiska mognad och sagt att han skulle vilja ha en kvinna som henne, men att han är för gammal när flickan blir 15 år.
Efter händelsen har flickan haft svårt att sova, varit orolig för att gå en viss väg till skolan och upplevt att mannen varit i hennes närhet, trots att han inte varit det.

Reporter: Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax

Publicerad: tors 11.02.2016 kl.14:52

En ung man stod i dag åtalad i tingsrätten för olaga hot och skjutvapenbrott. Mannen ska i januari i fjol lyft en pistol mot en man som satt i sin stillastående bil och riktat det mot mannen. Avståndet mellan dem var 4-5 meter. Omständigheterna var enligt åtalet sådana att mannen i bilen hade anledning att frukta för att hans säkerhet var i allvarlig fara. Åklagaren yrkar på 30 dagars villkorligt fängelse. Dom i ärendet kommer senare.

Reporter: Eva Ringbom-Fonsell
redaktion@radiotv.ax

Publicerad: tors 11.02.2016 kl.14:06
Orkla vill lägga ner hälften av sina 104 fabriker. Det återstår att se om chipsfabriken i Haraldsby är en av dem. Foto: Tomas Tornefjell.
Orkla vill lägga ner hälften av sina 104 fabriker. Det återstår att se om chipsfabriken i Haraldsby är en av dem. Foto: Tomas Tornefjell.

Orkla vill lägga ned över hälften av sina 104 fabriker. Det uppger norska Dagens Näringsliv på sin hemsida. Enligt Orklas koncernchef Peter A. Ruzicka har man för många och små fabriker med överlappande teknologi och nu behövs färre och större enheter för att ha råd att satsa på ny teknologi och en effektivare produktion. De senaste två åren har Orkla lagt ner eller fattat besluta om att lägga ner 14 fabriker.
Pasi Flinkman som är vd för Orkla Finland säger att informationen om att Orkla vill lägga ned hälften av sina fabriker är ny för honom.
- De uppgifterna har därför inte funnits med i diskussionerna med de anställda på Åland eller med landskapsregeringen, säger Pasi Flinkman.
Orklas resultat för det fjärde kvartalet 2014 visar att rörelseresultatet uppgick till 1015 miljoner norska kronor, vilket är en förbättring med 6 procent jämfört med motsvarande period 2013. Efter flera svaga kvartal levererade Orkla Foods omsättningstillväxt, samtidigt som Orkla Confectionery & Snacks och Orkla Food Ingredients fortsatte visa en positiv trend.

Reporter: Tomas Tornefjell
redaktion@radiotv.ax

  • Orkla Finlands vd Pasi Flinkman säger att det är nyheter för honom att Orkla vill lägga ner hälften av sina fabriker: