Nyheter

Publicerad: lör 20.09.2014 kl.12:08

Polisen grep på fredagen en person som tagit sig in i ett garage och försökt ta med sig saker därifrån. Den gripne är känd av polis sedan tidigare och har också misstänkt för skadegörelse på platsen och på den bil som stod parkerad vid garaget. Personen är nu misstänkt för hemfridsbrott, narkotikabrott och för skadegörelse.

Publicerad: fre 19.09.2014 kl.16:11

-Att många minoriteter i Euruopa saknar rätten att använda sitt modersmål är ett stort problem. Det säger EU-parlamentariker Nils Torvalds. Torvalds ingår i EU:s minoritetsgrupp, och han anser att den svenskspråkiga befolkningen i Finland har en långt bättre situation än många andra språkliga minoriteter inom EU.

   -Den svenskspråkiga befolkningen i Finland har lagstadgad rätt till utbildning och sjukvård på sitt modersmål samt rätten att använda svenska i kontakt med myndigheter, säger Nils Torvalds.

  • Den svenskspråkiga minoriteten i Finland har en långt bättre situation än många andra språkliga minoriteter i EU menar Torvalds:
Publicerad: fre 19.09.2014 kl.15:51

Enstaka ganska dyra fall har gjort att kostnaderna för vård utanför Åland är rekordhöga i år, 1,44 miljoner euro högre än i fjol. I dag hade ÅHS styrelsemöte och konstaterade att jämfört med 2013 som var ett ”bra” år ekonomiskt sett, så visar 2014 på historiska höga belopp.

   -Nästa år har vi som fokus att granska vården utanför Åland; vart skickar vi patienterna och var finns de bästa vårdmöjligheterna så att vi ska ha mer kontroll över kostnaderna, säger ÅHS styrelseordförande Mia Hanström.

  • Mia Hanström
Publicerad: fre 19.09.2014 kl.15:33
En man skadades vid olyckan vid Sjökvarteret. Foto: Astrid Olhagen.

En man skadades vid 14-tiden i dag vid en trafiklycka på Östra utfarten nära Sjökvarteret i Mariehamn. En bil hade stannat vid övergångsstället för att släppa fram en gångtrafikant. Det uppmärksammade inte bilen bakom som körde in i den stillastående bilen. Den påkörande bilens förare fördes med ambulans till sjukhuset, men uppges inte vara allvarligt skadad.

Publicerad: fre 19.09.2014 kl.14:49

Det blev alltså ett nej till självständighet i den skotska folkomröstningen, 55 procent sa nej och 45 procent sa ja. På plats i Skottlands huvudstad Edinburgh är Axel Jonsson som är partiordförande för Ålands Framtid som vill att Åland ska bli självständigt. Han hade hoppats att skottarna skulle säga ja till självständighet, men han är ändå inte besviken över resultatet:

   -Man kan aldrig vara besviken när demokratin fått säga sitt. Men nog hade det varit intressant att se ett ja och vad det hade lett till, säger Axel Jonsson.

   Han tror att det som avgjorde var att att Londonregeringen veckan innan omröstningen lovade ytterligare bestämmanderätt åt skottarna om det blev ett nej.

   -Nejet betyder också ett krav på att de löftena infrias, säger Axel Jonsson.

  • Axel Jonsson är trots allt inte besviken: