Nyheter

Publicerad: tis 2.09.2014 kl.06:47

Drygt 400 personer har svarat på landskapsregeringens enkät om den nuvarande och den framtida busstrafiken på Åland. Enligt utredaren Leif Holländer har en majoritet av enkätsvaren lämnats in elektroniskt via Ålandstrafikens hemsida.

-Vi har fått in många synpunkter om rutter och turtäthet, säger Leif Holländer.

Tanken med enkäten om busstrafiken på Åland är att landskapsregeringen ska få ett underlag för sitt arbete med en lag om kollektivtrafik.

-En annan aspekt är att inför nästa upphandling ge beslutsfattarna information om vilken lokaltrafik ålänningarna vill ha, säger Leif Holländer.

Lagen om kollektivtrafik är ett krav från EU och tanken är att den ska tas i bruk nästa vår. I Sverige och i Finland infördes motsvarande lag för ett par år sedan.

Publicerad: tis 2.09.2014 kl.06:31

I dag mulet men uppehåll, cirka 16 grader och måttlig sydvästlig vind. I kväll och i natt halvklart, cirka 12 grader och måttlig sydvästlig vind. I morgon, onsdag, blir det halvklart, 18 grader varmt och måttlig sydvästlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring sydväst 5-9 meter per sekund. Mest god sikt.

Publicerad: tis 2.09.2014 kl.06:01

Igår togs första steget till en åländsk feministisk organisation då ett femtiotal personer samlades i lagtinget för att organisera sig kring frågor om jämställdhet. De flesta som kom till mötet var kvinnor och representanter från flera politiska partier deltog.

Tanken att bilda en feministisk organisation väcktes i somras då ett 40-tal personer reste till Malmö för att med 10.000 andra delta i seminarier och arbetsgrupper med jämställdhet som tema.

-Politiken behöver en stark påtryckare från tredje sektorn som visar att vi på allvar vill lyfta de här frågorna, säger Mia Hanström, en av eldsjälarna bakom organisationen. Enligt henne kan organisationen ordna studiecirklar, bilda nätverk och till exempel lyfta frågor om föräldraskap, löner och våld mot kvinnor. 

  • Mia Hanström, Martin Nilsson och Camilla Gunell intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell.
Publicerad: tis 2.09.2014 kl.05:49

Viking Lines har utsett Wilhelm Hård af Segerstad till operativ direktör med ansvar för den kommersiella verksamheten ombord. Han var tidigare hotellchef och ska också ingå i Viking Lines koncernledningsgrupp. Den tidigare operative direktören Janusz Grabowski övergår till annan tjänst hos Viking Line.

Publicerad: tis 2.09.2014 kl.05:48

-Liberalerna har kommit med ytterst få alternativ och skulle förre finansministern Mats Perämaa komma till finansavdelningen idag, skulle han knappt känna igen sig. Så säger lantrådet Camilla Gunell angående liberalernas kritik av landskapsregeringen som de framförde igår. I gårdagens aktualitetsprogram Åland idag räknade Gunell upp en mängd åtgärder som landskapsregeringen vidtagit på finansavdelningen.

-Vi har bland annat infört ett nytt ekonomiskt system, etablerat en digital agenda, har en god början på ett nytt servicecenter och har lagt en grundplåt för en ny utjämningsfond. Den förra utjämningsfonden tömde dåvarande finansminister Perämaa och den regeringen lade också grunden för det underskott som finns idag, sade Camilla Gunell.