Nyheter

Publicerad: tors 18.12.2014 kl.10:16

I eftermiddag får vi mulet och en del regn, och från i kväll uppehåll, 4 grader och måttliga sydvästliga vindar. I natt får vi mulet och uppehåll, 6 grader och måttliga sydvästliga vindar. I morgon väntas vi på morgonen få regn men sedan uppehåll, 5 grader och först svaga sydliga sedan friska västliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Tilltagande sydvästlig vind, 8-12 meter per sekund. I kväll avtar vinden och blir i natt 5-8 meter per sekund. Tidvis regn eller blötsnö.

Publicerad: tors 18.12.2014 kl.07:41

I går samlades de nio kommuner och fem kommunalförbund som köpt aktier i Åda AB för en extra ordinarie bolagsstämma. Åda har bildats för att ta hand om landskapets och kommunernas IT-frågor.

   Till ordförande för Ådas styrelsen valdes landskapets förvaltnings- och utvecklingschef Dan E Eriksson. Övriga i styrelsen är Runa Tufvesson, Edward Johansson, Marie Lövgren, Petri Carlsson, Emma Dahlén och Erik Brunström.

   Bolagets aktieemission avslutades i fredags men det finns fortfarande 98 aktier som är reserverade för de kommuner och kommunalförbund som senare vill köpa aktier.

Publicerad: tors 18.12.2014 kl.07:14

Viking Lines Amorellas grundstötning i Föglö skärgård i december förra året berodde på ett elfel. Det visar Olycksutredningscentralens rapport som nu är klar. Elfelet uppstod när man gjorde servicearbeten ombord, och eftersom man gjorde det i en smal farled ledde det till att Amorella gick på grund när elen slutade fungera.

   Nu rekommenderas att fartygens direktiv för servicearbeten ändras så att man i framtiden tänker på yttre omständigheter och vilken rutt man trafikerar när man gör riskfyllda servicearbeten.

   I rapporten kritiseras också gränsbevakningen. Olycksutredningscentralen anser att gränsbevakningen vid olyckor måste bli bättre på att samarbeta med övriga sjöräddningsmyndigheter och med rederier. Man tycker också att gränsbevakningen borde utveckla arbetet med de regionala samarbetsgrupperna så att alla har en heltäckande bild av situationen och resurserna för räddningsarbetet.

Publicerad: tors 18.12.2014 kl.06:26

Tallink Siljas färja Baltic Princess kunde inte avgå från Åbo mot Åland och Stockholm på onsdagskvällen. Det berättar svenska Yle. Fartyget blev liggande i Åbo hamn på grund av ett tekniskt fel. Enligt rederiets kommunikationschef Marika Nöjd hoppas man att fartyget är i trafik igen på torsdagskvällen.

Publicerad: tors 18.12.2014 kl.06:06

Den sista mars nästa år går mandatperioden ut för nuvarande landshövdingen Peter Lindbäck. Därför har talman Britt Lundberg kontaktat president Sauli Niinistö och bett om ett möte för att diskutera nästa periods landshövding. Hon har också föreslagit för presidenten att Lindbäck får fortsatt förtroende. Enligt Britt Lundberg är förslaget förankrat i lagtinget.