Nyheter

Publicerad: mån 27.04.2015 kl.14:37

2014 var ett dåligt år för Carl Rundberg Ab, vars resultat blev en förlust, på nära 740.000 euro. Omsättningen minskade med 558.000 euro, vilket påverkade resultatet med 200.000, och lika mycket bidrog en nedvärdering av värdet på råbvaru- och färdigvarulager med. Lönekostnaderna ökade med 100.000 och man har under fjolåret även lagt pengar på en fusion med Ålands skogsägarförbund.
   - Nu har vi gjort en del ändringar inom företaget för att få upp mängderna, säger vd Kennet Berndtsson, och för första kvartalet av 2015 ser volymmängderna betydligt bättre ut.

  • Carl Rundberg abs vd Kennet Berntsson intervjuas av Liv Örneryd:
Publicerad: mån 27.04.2015 kl.13:51
Det är dags att vi sätter ned foten och visar vad vi tycker, säger Tage Eriksson som är styrelseordförande för ÅPF. Foto: Tomas Tornefjell.
Det är dags att vi sätter ned foten och visar vad vi tycker, säger Tage Eriksson som är styrelseordförande för ÅPF. Foto: Tomas Tornefjell.

Butikskedjorna ska gynna inhemsk mat alltid när det är möjligt samt på ett tydligt sätt lyfta fram varornas ursprungsmärkning och öppet ange butikens, industrins och logistikens andel av konsumentpriset. Det är några av de krav som Ålands producentförbund (ÅPF) ställer i sin skrivelse till butikskedjorna inom livsmedelsbranschen.
På Torget i Mariehamn serverade man tidigare i dag pyttipanna med ägg och mjölk till producentpriset 30 cent per portion. Att en motsvarande portion skulle kosta 1,50 i en matbutik är enligt producenterna ett tydligt exempel på att de får en för liten del av butikspriset.
- Situationen på Åland är bättre än på många andra håll, men vi anser att vi behöver sätta ned foten ordentligt och visa vad vi tycker. Det säger Tage Eriksson som är styrelseordförande för Ålands producentförbund.

  • ÅPF:s Tage Eriksson och Mattssons butikschef Sverker Jansson intervjuas av Tomas Tornefjell.
Publicerad: mån 27.04.2015 kl.13:47

Räddningsverkets personal ryckte ut till Ålands museum vid 13-tiden i dag eftersom automalarmet utlöstes där. Brandmästare Yngve Landström förklarar att hantverkarna på museet hade glömt att stänga av automatalarmet och när de började jobba fick byggdammet larmet att gå, så någon brand var det alltså inte något tal om.

Publicerad: mån 27.04.2015 kl.13:41

Forskarna Hanna-Hagmark Cooper och Kenneth Gustavsson får varsitt stipendium på 2500 euro ur Julius Sundbloms minnesstiftelse. Enligt stiftelsen har forskarna fördjupat och berikat bilden av åländsk historia, och på stipendiefesten på Ålands sjöfartsmuseum den 7 maj offentliggörs mer noggranna motiveringar.
På stipendiefesten presenteras också nyutgåvan av Johannes Salminens biografi Ålandskungen från 1979. I år är det 150 år sedan Julius Sundblom föddes och det uppmärksammas brett av minnesstiftelsen under hela året.

Publicerad: mån 27.04.2015 kl.12:32

Laget Ladies vann årets pitchmästerskap på Vikingaborg i Föglö i lördags. Totalt var det 32 lag med fyra eller fler personer per lag som gjorde upp i kortspelet.
I guldlaget Ladies ingick Marianne Jansson, Helena Helin, Mona Gustavsson och Regina Englund. De mötte Pitchklubben Ab med Anders Sjövall, Conny och Roger Rundberg samt Jarl Helsing i en spännande och jämn final. Trea i mästerskapen blev Eckerölaget med Gunder och Björn Eriksson, Per-Anders Fellman, Sixten Sjöblom och reserven Folke Karlström.