Nyheter

Publicerad: ons 2.12.2015 kl.07:06

Viking Line säljer hotell Park Alandia på Norra Esplanadgatan i Mariehamn. Enligt tidigare uppgifter skulle Viking Line själva fortsätta driva hotellet och restaurangen efter årsskiftet när kontraktet med de nuvarande krögarna går ut. Men nu är Park till salu via en av mäklarna i staden. Av prospektet framgår att hotellverksamheten vid en försäljning överlåts med ingångna avtal och bokningar och att hotellets personal inte är uppsagd.

Anbud på Park ska vara inne senast den 30 december.

Reporter: Bengt Hannus
bengt.hannus@radiotv.ax

Publicerad: ons 2.12.2015 kl.06:37

I dag till en början klart men i eftermiddag mulnande, 3 grader och måttlig västlig vind. Från i kväll mulet och lätt regn, 5 grader och måttlig sydvästlig vind. I morgon mulet men uppehåll, 6 grader och måttlig västlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Avtagande vind omkring nordväst, först 9-14 meter per sekund. I eftermiddag vind omkring väst 4-8 meter per sekund. I kväll tilltagande till omkring syd vridande vind, i natt 10-13 meter per sekund. God sikt, i natt tidvis regn.

Publicerad: ons 2.12.2015 kl.06:31

Vid polisens trafikövervakning i natt noterades en förare som efter närmare granskning misstänks för rattfylleri under påverkan av narkotika. Föraren, som också misstänks för straffbart bruk av narkotika, fick sitt körkort indraget tillsvidare och ärendet utreds vidare av polisen. En annan förare, som körde 113 kilometer i timmen på en 90-sträcka bötfälldes på plats. Detsamma gällde en förare som körde med undermåliga sommardäck och som får betala 200 euro för den trafikförseelsen. Polisen påminner om att det är halt på vägarna och att bilarna nu ska vara försedda med vinterdäck.

Reporter: Bengt Hannus
bengt.hannus@radiotv.ax

Publicerad: ons 2.12.2015 kl.06:19

Landskapsregeringen anser att handläggningen brustit gällande en anhållan som Brändö Lax Ab lämnade in till miljöbyrån för några år sedan.
I juni 2012 ansökte Brändö Lax Ab om att få tillgodoräkna sig ett outnyttjat odlingstillstånd vid Lejgrund som ett förbättringsöverskott vid förnyelse av sina tillstånd. Först i oktober 2015 fick bolaget svar, att det inte var möjligt.
Brändö lax klagade till justitieombudsmannen och nu har JO bett handläggaren och landskapsregeringen förklara hur handläggningen gick till och varför den tog så länge.
Handläggaren skriver till JO att handläggningstiden blev lång eftersom man ville invänta resultat av ett nystartat projekt som bland annat skulle utreda just möjligheterna till kompensationsåtgärder och förbättringsöverskott. Landskapsregeringen menar dock att handläggningen tog för lång tid och social- och miljöavdelningen har därför börjat se över avdelningens interna kontroll gällande uppföljning av oavslutade ärenden. 

Reporter: Malin Lundberg
malin.lundberg@radiotv.ax

Publicerad: ons 2.12.2015 kl.06:16

Den öppna arbetslöshetsgraden, där personer i sysselsättningsåtgärder inte ingår, var i november 3,8 procent, jämfört med 4,1 procent för samma månad i fjol. Det visar nya siffror från Ålands statistik- och utredningsbyrå ÅSUB.

Den totala arbetslöshetsgraden uppgick till 4,1 procent och var för de åländska männen 4,7 procent och av kvinnorna var 3,5 procent utan jobb.
146 personer var långtidsarbetslösa i november. Det är 20 färre än under samma period förra året.
I Mariehamn hade arbetslöshetsgraden i november sjunkit från 5 till 4,3 procent. På landsbygden är den oförändrad och i skärgården har den ökat med 0,2 procent. Arbetslöshetsgraden är högst i Geta, med 6 procent, och i Sottunga finns fortsättningsvis inga arbetslösa.

Reporter: Cecilia Ekströmer
cecilia.ekstomer@radiotv.ax