Nyheter

Publicerad: mån 22.09.2014 kl.09:02

Sedan klockan ett i natt är ställverket i Finby ur funktion på grund av åska. Det betydde att hela Sund och hela Vårdö blev utan el. Sedan klockan 06.50 är felområdet begränsat till södra och mellersta delarna av Sund. Arbete pågår för att återställa elen.

Publicerad: mån 22.09.2014 kl.07:20

Det byggs mycket hus på Åland. Det visar en rundringning som Ålands Radio har gjort till byggföretagen. Efter en vinter med lite mindre att göra är det nu sedan i våras fullt upp för företagen som bygger bostadshus.

   -För oss ser det jättebra ut, vi har jobb åtminstone fram till nästa sommar, säger Conny Jansson på Elementhus.

Publicerad: mån 22.09.2014 kl.06:34

En markbrand bröt på söndagseftermiddagen ut i närheten av Bolstaholms gård i Geta. Personal från tre brandkårer deltog i släckningsarbetet och efter några timmar var branden släckt.

Publicerad: mån 22.09.2014 kl.06:11

-Vår tolkning när det gäller en cyklist eller fotgängare är att vi helt enkelt inte kan straffa den här personen, det säger kommissarie Eva Fellman på trafikpolisen. Trafikbrottslagens utformning har lett till att polisen inte kan bötfälla cyklister som bryter mot trafikreglerna.

   Landskapsregeringen är dock av en annan åsikt, och infrastrukturminister Veronica Thörnroos säger att lagen ska tolkas som att man kan bötfälla cyklister och gångtrafikanter som bryter mot lagen.

   Orsaken till otydligheten är att det i den första paragrafen står att lagen gäller motordrivna fordon. Polisen menar att den första paragrafen är den som väger tyngst eftersom det är i den som lagens omfattning beskrivs. Landskapsregeringen menar däremot att de senare paragrafer där gång- och cykeltrafikanter nämns ska gälla.

  • Eva Fellman berättar om problemet:
Publicerad: mån 22.09.2014 kl.06:08
Jerry Mattson, jordbrukare i Strömbolstad. Foto. Tomas Tornefjell.

Skördefesten fortsätter att locka, och de mest besökta gårdarna hade flera tusen besökare under lördagen. Jerry Mattsson i Strömbolstad var med i egenskap av en så kallad plåpp-åpp-gård som bara hade öppet några timmar under lördagen. Han trivs bra med livet som mjölkbonde, men det kärva ekonomiska läget gör att han känner en viss oro för jordbrukets framtid.

   -De ekonomiska förutsättningarna ändras med väldigt kort varsel, och jag brukar säga åt mina barn att det är bättre att utbilda sig för att få ett bra jobb med en säker inkomst än att satsa på en framtid som jordbrukare, säger Jerry Mattsson.

  • Jerrry Mattsson känner en viss oro för jordbrukets framtid: