Nyheter

Publicerad: fre 6.03.2015 kl.10:06

Alkobommar är fortsättningsvis ett intressant projekt, som infrastrukturminister Veronica Thörnroos gärna skulle satsa på. För snart ett år sedan var Motorförarnas Helnykterhetsförbund på Åland för att informera om projekt med alkobommar i Sverige. Det har fallit väl ut och har enligt Sveriges Radio minskat antalet onyktra förare som kör av färjorna.

-Alla var positivt inställda, man vi hann inte med allt förberedande arbete, säger Veronica Thörnroos. Hon menar att man nu borde få till stånd ett förprojekt för att se om det vore möjligt med alkobommar på Åland och vilka konsekvenser det skulle få här. Men i hamnarna har man en avvaktande inställning.

-Dom jag har pratat med har inte verkat så intresserade och har mest sett problem med bland annat korta hamntider, säger Veronica Thörnroos.

  • Infrastrukturminister Veronica Thörnroos intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell.
Publicerad: fre 6.03.2015 kl.07:57

Mulet och regn men i eftermiddag uppklarnande, 3 grader och måttlig sydvästlig vind som senare vrider till nordväst. I natt klart, 2 grader och svag västlig vind. I morgon bitti halvklart och senare på dagen mulet men uppehåll, 4 grader och måttlig sydlig vind som under dagen vrider till sydväst och tilltar.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydlig till sydvästlig vind 10-14 meter per sekund. Vinden avtar under dagen och vrider till väst, i eftermiddag eller i kväll 3-7 meter per sekund. Regn eller snöblandat regn, från i eftermiddag bättre sikt.

Publicerad: fre 6.03.2015 kl.07:47

Från och med den 1 maj blir flera rutter som i dag trafikeras av Flybe Finland en del av Finnair. Rutten mellan Mariehamn och Helsingfors är en av dem som berörs.

Det här innebär att det är Finnair som från och med den 10 mars säljer biljetter till rutten. Det går dock att köpa biljetter till flyget mellan Mariehamn och Helsingfors via Flybe fram till och med sista april. En annan förändring är att flightnumren från och med maj kommer att bära Finnairs AY-kod i stället för Flybes BE-kod.

Publicerad: fre 6.03.2015 kl.07:10

Byggnadstekniska nämnden i Sund får i uppdrag att ta fram underlag för en ny skrivelse till landskapsregeringen om Gunnarsbyvägen. Sund fick nyligen avslag på sin begäran om att landskapet skulle ta över Gunnarsbyvägen i utbyte mot att Sund skulle ta över vägen som går mellan Mångstekta och Movallsvägen.

I Sund anser man att Gunnarsbyvägen betjänar hela Åland i och med att Ålandskomposten finns i slutet av den. Man tycker inte att den är en typisk kommunalväg.

Byggnadstekniska nämnden ska nu ta fram en åtgärdsplan för vägen och en budget på kort och lång sikt. Och så ska de som sagt fila på en ny skrivelse till landskapet. 

Publicerad: fre 6.03.2015 kl.06:46

Kommunstyrelsen i Eckerö har gett sin kommundirektör Rasmus Basilier i uppdrag att se över kommunens nämndstruktur. Han ska sedan presentera ett nytt förslag på nämndstruktur som gäller för 2016 och framåt.

Ärendet togs upp eftersom närings- och kulturnämnden i Eckerö endast haft ett möte under 2014 och inget möte alls under 2013. Kommundirektörens förslag var att nämnden skulle avskaffas och att kommunstyrelsen skulle ta över dess uppgifter, men kommunstyrelsen bestämde alltså att en utvärdering av hela nämndstrukturen behöver göras först.