Nyheter

Publicerad: mån 26.01.2015 kl.16:09

I kväll och i natt mulet och lätt snöblandat regn, 2 grader och frisk sydlig vind som under natten vrider till sydväst. I morgon bitti snöblandat regn men på dagen halvklart och uppehåll, 2 grader och måttlig nordlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydlig till sydvästlig vind 9-14 meter per sekund. I natt avtar vinden och vrider i morgon till nordväst, 3-7 meter per sekund. Från i kväll snöfall eller regn.

Publicerad: mån 26.01.2015 kl.16:08

Dörren är ännu öppen för Obunden samling i riksdagsvalet. Partiet bordlade frågan på sitt styrelsemöte i söndags.

- I nuläget har vi inte resurser och ingen lämplig kandidat att ställa upp, men det hinner ännu förändras, säger obundnas ordförande Henrietta Hellström.

Hon säger också att det inte är aktuellt att stöda Elisabeth Nauclér, vilket Obunden samling gjort de två senaste riksdagsvalen.

Senast den 9 mars skall kandidatlistorna vara klara till riksdagsvalet den 19 april.

Publicerad: mån 26.01.2015 kl.15:08
Tove Waller är ordförande i Åland lärarförening. Foto: Owe Sjöblom.
Tove Waller är ordförande i Åland lärarförening. Foto: Owe Sjöblom.

- Jag tycker det är bra att vi för en diskussion om värderingar och normer inom skolan. Det säger Tove Waller, ordförande i Ålands lärarförening, om det som har hänt efter Övernäs högstadieskolas julfest. Men samtidigt tycker hon att det är tråkigt att diskussionen enbart handlar om Övernäs och inte ser det hela i ett större perspektiv.
Att bildningsnämnden anser att Övernäs rektor Peter Holm ska få en skriftlig anmärkning har Waller inget att anmärka på, hon betonar istället att bildningsdirektör Kjell Nilsson agerat helt rätt som inte tänker meddela offentligt om så kommer att ske eller inte. 

Publicerad: mån 26.01.2015 kl.14:49
Christian Beijar, ordförande i Ålands delegation i Nordiska rådet, är för en nordisk förbundsstat. Foto: Ulf Weman.
Christian Beijar, ordförande i Ålands delegation i Nordiska rådet, är för en nordisk förbundsstat. Foto: Ulf Weman.

Det är längesedan Åland haft ett så stort nordiskt möte som nu, när samtliga utskott plus presidiet sammanträder i Mariehamn. Men det finns en risk att effektiviseringen av det nordiska samarbetet stoppar framtida besök. Det är någonting som de åländska representanterna i Nordiska rådet, Christian Beijar och Anders Eriksson vill förhindra. Båda två driver också frågan om fortsatta utredningar av tanken om en nordisk förbundsstat, och är positiva till att samerna får en starkare representation i det nordiska samarbetet. 

  • Anders Eriksson och Christian Beijar intervjuas av Ulf Weman.
Publicerad: mån 26.01.2015 kl.14:12

Om Nordic Jet Lines anbud på att driva norra och södra skärgårdslinjerna omöjliggör åländska besättningar ombord, bör landskapsregeringen genast ompröva upphandlingarna. Det skriver liberalernas Mats Perämaa och Katrin Sjögren i ett uttalande. Nordic Jet Lines finländska bolag vann i höstas upphandlingen av den norra skärgårdslinjen, medan koncernens estniska bolag vann den södra linjen strax före årsskiftet.

- Sannolikt kommer en stor del av de cirka 110 sjömännen i skärgårdstrafiken som berörs, att bli friställda från sina arbeten, skriver de två liberalerna.

De menar att landskapsregeringen borde ta fasta på det totalekonomiskt mest fördelaktiga anbudet med syfte att behålla åländska arbetsplatser, och ha sociala skäl som ett argument att ta åländska anbud. Det här går att göra enligt EU:s nya upphandlingsdirektiv, menar Mats Perämaa och Katrin Sjögren.