Nyheter

Publicerad: sön 19.04.2015 kl.20:15

Valvakan har inletts på Åland. Förhandsrösterna visar en liten ledning för Naucler som har fått 1635 röster mot Mats Löfströms 1 529 förhandsröster.

Sarah Kemetter ligger trea med 302 förhandsröster. Mats Perämaa ligger fyra med 248 röster. Julia Birney har 88 röster, Cecilia Jansson 83 röster.

Kent Eriksson har fått 34 förhandsröster.

 

Publicerad: sön 19.04.2015 kl.18:45

Åländska män som sexchattat med okända kvinnor på sociala medier, hotas nu av kvinnorna som vill stämpla männen som pedofiler, sätta upp bilder på dem på internet och skicka bilderna till deras arbetsgivare, myndigheter och bekanta om männen inte betalar en given summa.
Enligt polisen har två anmälningar om misstänkt utpressning lämnats in de senaste veckorna. Och det handlar alltså om män som via sociala medier kontaktats av kvinnor som vill sexchatta. Kvinnorna har tillfredsställt sig själva inför webbkameran, och männen har uppmanats att göra det samma. Männen har inte vetat om att det dom gjort spelats in.
I ett pressmeddelande skriver polisen att ärendena har internationell koppling och att servrarna för de sociala medierna ligger utomlands.
- Förutsättningarna att kunna utreda dessa ärenden och ställa någon inför rätta är så gott som obefintlig, skriver polisen.
Polisen poängterar att kvinnorna som männen sett på skärmen då de chattat inte behöver ha något alls med saken att göra.

Publicerad: fre 17.04.2015 kl.18:00

Landskapsregeringen vill producera en ny informationsfilm om Åland. Den ska visas vid besök i självstyrelsegården och på landskapets hemsida. Det finns en film från 2006 men den behöver uppdateras.
- Fakta måste uppdateras och den behöver få en modernare känsla, säger landskapsregeringens kommunikationschef Björn Häggblom.

Den gamla filmen är en halvtimme lång men den nya ska bli kortare. Dessutom ska den delas in i kapitel så att tittaren kan välja mellan att se hela filmen eller bara en viss del.
Nu begär landskapsregeringen in anbud och vad filmen kommer att kosta är ännu oklart, annat än att det ligger under EU:s tröskelvärde på drygt 200.000 euro och att det riktgivande priset är 25.000 euro. Den 4 juni ska beslut fattas om vem som producerar filmen. Premiärvisning planeras till självstyrelsedagen 2016.

Publicerad: fre 17.04.2015 kl.17:46

En ungdomspolis blir fem i den nya gruppen på Åland. Efter att ha sett en efterfrågan så utökar Ålands polismyndighet ungdomspolisens verksamhet. I den nya gruppen ingår fem konstaplar som får varsitt högstadium som sitt ansvarsområde. Det är de nyutexaminerade poliserna Adam Pellas, Johan Uppgårdh och Heidi Lindholm. Nicolai Båsk är chef för gruppen där även Andreas Näse ingår.

Fokus för den nyinrättade gruppen är förebyggande arbete.

Publicerad: fre 17.04.2015 kl.17:43

Vi är ingen främlingsfientlig grupp, vi pekar bara på fakta. Det menar Stephan Toivonen, som säger sig ha ett 15-tal ”sponsorer”, i den här kampanjen för folkomröstningar ute i kommunerna om flyktingfrågan. Och han tycker inte att det brev man går ut med till invånarna är skrämselpropaganda.