Nyheter

Publicerad: tors 5.03.2015 kl.17:57

Efter en solig dag får vi i kväll och i natt mulet väder, 2 grader och måttlig sydvästlig vind. I morgon till en början lätt regn eller snöblandat regn men på eftermiddagen mulet uppehållsväder, 1-2 grader och måttlig västlig vind.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet: Västlig till sydvästlig vind 2-6 meter per sekund. I kväll tilltar vinden och blir sydlig till sydvästlig, i morgon bitti 10-14 meter per sekund. Resten av dagen god sikt, i morgon regn eller snöblandat regn.

Publicerad: tors 5.03.2015 kl.17:46

Marknadsdomstolen tänker inte pröva de besvär som ett företag lämnat in med anledning av Hammarlands kommuns upphandling av värmeleverans till kommunens byggnader i Näfsby. Företaget besvärade sig efter att kommunen avbrutit upphandlingen med motiveringen att konkurrensen var bristfällig då endast ett godtagbart anbud hade lämnats in.
Marknadsdomstolen lämnar företagets besvär utan prövning och förkastar både företagets och Hammarlands kommuns yrkanden på ersättning för rättegångskostnader. Man motiverar sitt beslut med att upphandlingslagen inte tilllämpas på anskaffning av energi eller bränsle. Även Ålands förvaltningsdomstol har tidigare avvisat besvären utan prövning.

Publicerad: tors 5.03.2015 kl.16:46

Knappt 20 procent av Eckeröborna tycker att kommunkansliets öppettider och telefontider är bra. Det visar en undersökning som Eckerö kommun gjorde under fjolåret.
Från och med den 15 mars och fram till den sista maj testar man därför nya rutiner. Bland annat inför man lunchöppet, man bestämmer att kansliet alltid ska bemannas av minst två personer under all öppettid och man stänger kansliet för besök och telefonsamtal på onsdagar så att de anställda då ska kunna arbeta fokuserat med uppgifter som kräver arbetsro. Dagens system, där kansliet jobbar fler timmar under vinterhalvåret för att sedan jobba kortare dagar under sommaren blir valfritt.
I juni ska kanslipersonalen, förmännen och kommuninvånarna utvärdera de nya rutinerna.

Publicerad: tors 5.03.2015 kl.16:19

- Kultur- och fritidsnämnden i Mariehamn bör få adekvata uppgifter att jobba med, det säger nämndens ordförande Mogens Lindén.
Kultur- och fritidsnämnden har lämnat in en skrivelse till stadsstyrelsen där dom framför sina synpunkter. Idag har bildningsnämnden hand om i princip allt som rör kultur och fritid. Det som kultur- och fritidsnämnden ägnar sig mest åt är att fördela bidrag åt föreningar, organisationer och personer inom kultur och idrott.
- Vi anser att allt som har med kultur och fritid ska flyttas över till vår nämnd och att bildningsnämnden får ägna sig åt skolan som är ett gigantiskt område, säger Lindén.
Stadsstyrelsen håller på och ser över nämnd- och förvaltningsorganisationen som har varit i kraft i två år och ska bestämma hur det ska se ut under de kommande fyra åren.

  • Owe Sjöblom berättar hur nämndstrukturen i Mariehamn ser ut i dag:
Publicerad: tors 5.03.2015 kl.15:03

I morgon, fredag, blir det igen enkelriktad trafik på Norragatan mellan Ålandsvägen och Torggatan. Eftersom bygget av hotell Pommern är klart blir trafiksituationen åter normal så att trafik endast är tillåten från Ålandsvägen mot Torggatan och inte tvärtom som det tillfälligt varit under byggtiden.