Nyheter

Publicerad: fre 28.11.2014 kl.09:46

Fotboll: Grupperna i ligacupen är nu bestämda och IFK Mariehamn ska möta liganykomlingen Helsingfors IFK och FC Inter. Gruppspelet inleds den 18 januari och finalen spelas den 4 april. Lagen möts hemma och borta och de två bästa från varje grupp går vidare till kvartsfinaler.
I de övriga grupperna finns HJK, Honka och RoPS i grupp A. KuPS, Lahti och MyPa möts i grupp B och i C-gruppen finns Österbotten-lagen Jaro, VPS och SJK. 

Publicerad: fre 28.11.2014 kl.09:18
Jan Kahlroth är vd på Kraftnät Åland. Foto: Tomas Tornefjell.
Jan Kahlroth är vd på Kraftnät Åland. Foto: Tomas Tornefjell.

Det tog cirka en timme att få tillbaka elströmmen efter elavbrottet klockan 8.36 i morse. Det var när Kraftnät Åland skulle köra ned det stora dieselkraftverket i Mariehamn på grund av kylvattenproblem, som man förlorade kontrollen över nedkörningen och det stängdes av. Då drogs övriga reservkraftverk med och de delar av Åland som är beroende av den egna reservkraften blev strömlöst. Den så kallade ö-driften av el fortsätter till onsdag nästa vecka då arbetena på Sverigekabeln är klara och den ordinarie elförsörjningen kan tas i bruk igen. De problem som funnits i den stora gasturbinen i Ringsböle analyseras som bäst. Orsaken till avbrotten är inte klarlagd, men enligt vd Jan Kahlroth vid kraftnät Åland vet man hur man skall undvika problemet.

  • Jan Kahlroth intervjuas av Kjell Brändström.
Publicerad: fre 28.11.2014 kl.07:09

Lagtingsledamot Mats Perämaa ställer upp i riksdagsvalet nästa vår. Det är nu klart efter att liberalerna på sitt höstmöte utsett honom till sin kandidat.

Vid höstmötet omvaldes partiledningen med Katrin Sjögren som ordförande och Perämaa samt Tony Asumaa som viceordföranden. Enligt ett pressmeddelande om höstmötet har liberalerna genomfört en reform av partistrukturen från och med nästa år. Den innebär en mindre men operativ styrelse och ett partiråd som drar upp de politiska riktlinjerna och vars beslut är riktgivande för styrelsen.

Publicerad: fre 28.11.2014 kl.06:35

Det budgetförslag som kommunstyrelsen i Lumparland lägger fram pekar på ett underskott på 130.000 euro nästa år. En orsak till det beräknade underskottet är att befolkningen i Lumparland ökat, vilket betyder att landskapsandelarna minskat med drygt 60.000 euro. Det kompenseras dock delvis av ökade skatteintäkter.

Lumparland satsar på att nästa år öka servicen i äldreomsorgen genom att införa permanent dygnet-runt-vård. Det betyder tre till fyra nya tjänster.

Den 10 december ska kommunfullmäktige slutgiltigt besluta om nästa års kommunala budget i Lumparland.

Publicerad: fre 28.11.2014 kl.06:27

I dag först mulet och något regn men senare halvklart och uppehåll, 3 grader och måttlig sydlig vind. I natt halvklart, cirka 2 grader och måttlig sydlig vind. I morgon mulet och något regn eller snöblandat regn, 3 grader och måttlig vind omkring syd.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring syd 4-8 meter per sekund. Lokalt regn.