Nyheter

Publicerad: mån 8.02.2016 kl.13:33
Kraftnät Ålands vd Jan Kahlroth hade hoppats på extrainkomster från exporterad vindkraftsel.
Kraftnät Ålands vd Jan Kahlroth hade hoppats på extrainkomster från exporterad vindkraftsel.

- På sikt hade vi räknat med att börja transitera el till fastlandet via Finlandskabeln och på det sättet få en extra inkomst och få ner kostnaderna, men dom förutsättningarna har blivit sämre, det säger Jan Kahlroth, vd på Kraftnät Åland om beskedet att det inte blir något stöd till vindkraften från riket.
Finlandskabeln byggdes enligt vad som behövs för att Åland ska kunna få el från riket vid behov, men en ringeffekt var att Kraftnät Åland samtidigt skulle ha kunnat skicka el andra vägen. Kraftnät Åland har inte budgeterat med att exportera el eftersom osäkerheten kring stödet till vindkraften länge har varit stor, men nu ser alltså möjligheten till att få extra inkomster ut att försvinna.

Reporter: Owe Sjöblom
redaktion@radiotv.ax

Publicerad: mån 8.02.2016 kl.13:23
Andreas Johansson. Arkivfoto: Owe Sjöblom.
Andreas Johansson. Arkivfoto: Owe Sjöblom.

Den sista februari går prövotiden ut för Vårdös kommundirektör Andreas Johansson. Kommunstyrelsen föreslår nu inför fullmäktige att Johansson tillträder ordinarie tjänst från den 1 mars. Lönen föreslås bli 5.300 euro i månaden.

Som bekant stormade det rejält runt Vårdö och Andreas Johansson i samband med att han valdes i somras, eftersom det då kom fram att han hade en bakgrund inom högerextrema kretsar, bland annat som talesperson i organisationen Nordisk ungdom.

Reporter: Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax

Publicerad: mån 8.02.2016 kl.12:08

I eftermiddag mulet, cirka 3 grader och frisk sydlig vind. I kväll och i natt regn.

I morgon bitti lätt regn, på dagen uppehåll. Dagstemperaturen 2 grader och måttlig sydlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydlig vind 10-15 meter per sekund, från i natt 8-13 meter per sekund. Tidvis regn eller blötsnö och dis.

Publicerad: mån 8.02.2016 kl.12:01

I morse träffades projektgruppen för vindkraftsatsningen Långstenarna för att diskutera hur man ska gå vidare sedan det står klart att stödet från riket uteblir. Från början var planen 16 vindkraftverk, men nu ska projektgruppen se över möjligheterna att banta ned det hela till tre eller fyra verk förutsatt att landskapet står fast vid sitt stöd på 18 miljoner euro.

Projektgruppen har kontaktat landskapsregeringen med en förfrågan om ett möte.

Reporter: Totte Vesterlund
redaktion@radiotv.ax

Publicerad: mån 8.02.2016 kl.11:58

Arbetarskyddsmyndigheten har startat en riksomfattande telefonrådgivning. Tanken är att erbjuda arbetstagare och arbetsgivare råd i frågor som gäller trakasserier, diskriminering och psykosocial belastning, anställningsfrågor, frågor som gäller den fysiska arbetarsäkerheten och arbetsmiljöfrågor inom byggsektorn. Det är också möjligt att lämna in en tillsynsbegäran via telefonrådgivningen.

- Syftet med den riksomfattande telefonrådgivningen är att förbättra myndighetens anträffbarhet och främja en jämlik tillsyn och rådgivning på olika håll i Finland, skriver arbetarskyddsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Telefonrådgivningen nås under kontorstid alla vardagar på telefonnummer 0295016620. Arbetarskyddsinspektören på Åland Henning Karlsson kommer fortfarande att vara anträffbar för kunder på sitt kontor på måndagar mellan klockan 09.00 och 11.00. Då kan kunderna ställa frågor om rutiner och uppgifter i anslutning till tillsynen och arbetarskyddsmyndighetens befogenheter.

Reporter: Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax