Nyheter

Publicerad: lör 19.04.2014 kl.13:36
Viking Grace. Foto: Viking Line
Viking Grace. Foto: Viking Line

Vid 12-tiden på lördagen kolliderade Viking Grace med en mindre taxibåt nära Marö strax söder om Kapellskär. Den mindre båten sjönk snabbt och tre personer hamnade i vattnet, och ett stort räddningspådrag drogs igång.

   -Det var en taxibåt som körde rakt in i Viking Grace. Båten sjönk och de tre i båten hamnade i vattnet, men räddades snabbt av en annan fritidsbåt, berättar Viking Lines informationschef Johanna Boijer-Svahnströmn till Ålands Radio.

   -De var lite nedkylda, chockade och mörbultade men i övrigt fysiskt okej, säger Daniel Lindblad vid svenska Sjöfartsverket till Expressen.

   Vid olyckstillfället rådde tät dimma vilket tros ha bidragit till det som hände.

   -Det är jätteovanligt att en annan båt kolliderar med någon av våra färjor. Jag har jobbat längre på Viking Line och har aldrig varit med om det. De har hänt att det varit nära kollision, men inte att de som nu blivit en krock, säger Johanna Boijer-Svahnström.

  • Viking Lines informationschef Johanna Boijer-Svahnström, och passageraren Christian Lindblom berättar om händelsen.
Publicerad: tors 17.04.2014 kl.16:10

Måndag 21 april kör M/S Grisslan en extra tur Kökar-Långnäs. Avgång kl. 16:00 från Kökar till Långnäs, via Sottunga och Överö.

Avgång kl. 19:00 från Långnäs till Snäckö.
 Behovet uppstod då M/S Skiftets översyn blev förlängd och M/S Ejderns kapacitet inte räcker till för påskturlistan.

 

Publicerad: tors 17.04.2014 kl.15:26
Axel Jonsson (Åf). Foto: lagtinget.
Axel Jonsson (Åf). Foto: lagtinget.

Ålands framtids partiledare Axel Jonsson ser allvarligt på det hot och den skadegörelse som partikamraten Glenn Koskinen utsattes för i natt.
   -Det är oerhört beklagligt och förkastligt att agera på det här sättet, säger Axel Jonsson.

   Han upplever att det blivit vanligare med hot och ärekränkningar mot politiker, vilket i längden kan påverka den politiska debatten.

   -Det blir ju inte lättare att få folk att engagera sig politiskt om man riskerar att mötas av sådant här, säger Axel Jonsson.

Publicerad: tors 17.04.2014 kl.14:45

Landskapsregeringen vill söka extra pengar från riket för de första kortruttsprojekten i skärgården. I dag beslöt man vilka projekt som prioriteras, nya färjefästen på östra och västra Föglö och Prästösundsbron.

-I Helsingfors säger man att man förstår vårt behov av pengar, men man vill ha ett fullständigt beslutsunderlag först, säger infrastrukturminister Veronica Thörnroos till Ålands Radio.

Men hon säger också att de planerade projekten inte står och faller med extra pengar från riket. Både föglöprojekten på 27-32 miljoner euro och Prästösundsbron på 30-41 miljoner, betalar tillbaka sig på 12-15 år. Om åtta år kan de här kortruttsprojekten stå klara. 

Publicerad: tors 17.04.2014 kl.14:19

Resten av dagen får vi växlande molnighet, omkring 6 grader och friska sydvästliga vindar. I natt blir det mulet, omkring 4 grader och friska sydvästliga vindar.
På långfredag får vi mulet och 4 grader med sydvästliga vindar på 7 meter per sekund. Mitt på dagen växlande molnighet och 6 grader.
På lördag blir det mulet och omkring 4 grader med svaga sydvästliga vindar. På söndag blir det soligt, 4 till 6 grader och svaga sydvästliga vindar
Måndag, annan dag påsk får vi växlande molnighet och cirka 7 grader med nordostliga vindar på 5 meter per sekund.
Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:
Tilltagande sydlig till sydvästlig vind, mellan 11 och 15 meter per sekund. Under natten och morgonen avtar vinden till mellan 7 och 11 meter per sekund. På förmiddagen fortfarande avtagande vind.
Tidvis regn, annars god sikt.