Nyheter

Publicerad: tors 11.02.2016 kl.06:12

440.700 euro ur Paf-medel delas ut till föreningar som arbetar med räddande av människoliv. Det har landskapsregeringen bestämt. Ålands sjöräddningssällskap får den största summan, 395.000 euro, vilket är lika mycket som de fick i fjol. Dessutom får de drygt 82.000 euro i projektbidrag för att köpa en ny bil, en drönare med värmekamera, för att rusta upp båthuset i Hamnsundet och för att köpa in en ny radar till räddningsbåten Svante G, trots att den radar som finns köptes så sent som 2012.
Landskapsregeringen skriver i sitt beslut att man vill hålla en diskussion med sjöräddningssällskapet om en långsiktig struktur och en hållbar ekonomisk lösning för föreningen.
Ålands brand och räddningsförbund får 20.000 euro, Röda korsets frivilliga räddningstjänst får 18.000 euro plus 3000 euro i projektbidrag för underhåll av byggnaden på övningsområdet i Godby, och Ålands bruks- och sällskapshundklubb får 7.700 euro. 

Reporter: Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax

Publicerad: tors 11.02.2016 kl.06:03

Slopa det brutna indexet för pensionerna och lägg skatten på samma nivå som för löntagare. Det var några av önskemålen som fördes fram igår under Sosseseniorernas träff som ordföranden i Mariehamns äldreråd, tillika medlem i Finlands seniorrörelses styrelse, Leif Jansson öppnade. Jansson berörde bland annat medborgarinitiativet från i höstas om att slopa det brutna indexet. Ett initiativ som har samlat in över 50.000 namnunderskrifter och som därmed måste behandlas av riksdagen. 

Reporter: Totte Vesterlund
redaktion@radiotv.ax

  • Leif Jansson och Ola Andersson intervjuas av Totte Vesterlund.
Publicerad: ons 10.02.2016 kl.21:10

Bror Gammals, Mariehamn, valdes till Ålands ombud på kyrkomötet de kommande fyra åren. Första suppleant är Anita Husell-Karlström och andra suppleant är Ove Andersson. Listan fick 72 röster medan motkandidaten Harry Janssons lista samlade 60 röster.

I Borgås stiftsfullmäktige är Christian Beijar Ålands lekmannaombud, och han valdes genom sämjoval. 

Publicerad: ons 10.02.2016 kl.16:21

Det finns luckor i det uppdrag Ålands idrott fått från landskapsregeringen, det menar idrottsminister Tony Asumaa, liberal.
Barn- och ungdomsidrott samt tävlings- och elitidrott är det som Ålands idrott sysslar med i dag, men att fundera på folkhälsan på Åland och på hur allmänheten kan bli i bättre form ingår inte i uppdraget.
Nu när landskapsregeringen utsett en parlamentarisk kommitté som ska ta fram ett idrottspolitiskt program för Åland ska folkhälsan finnas med.
- Så på det sättet vidgar vi uppdraget, säger idrottsminister Tony Asumaa.

Reportrar: Owe Sjöblom och Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax

  • Tony Asumma intervjuas av Owe Sjöblom:
Publicerad: ons 10.02.2016 kl.15:35

Resten av onsdagen blir mest mulen med uppehåll, 3 grader och frisk till måttlig sydlig vind. Även i natt mulet uppehållsväder, runt 2 grader och måttlig vind som vrider till sydväst. I morgon fortsatt mulet uppehållsväder, 1-2 grader och svag till måttlig vind från väst.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Ostlig till sydostlig vind, 9-12 meter per sekund. I kväll vind omkring syd, tillfälligt upp till 14 meter per sekund. I natt avtar vinden och i morgon förmiddag blir den 5-8 meter per sekund. Tidvis regn och dis.