Nyheter

Publicerad: tis 27.09.2016 kl.17:22

I kväll klart, 13 grader och måttlig sydlig vind. I natt sjunker temperaturen till cirka 12 grader och det blir mulet. I morgon halvklart, 15 grader och måttlig sydlig till sydvästlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydlig till sydvästlig vind, i kväll 7-12 meter per sekund och i natt 10-15 meter per sekund. Från i morgon bitti på norra Östersjön och Bottenhavet upp till 17 meter per sekund. Lokalt dis, i natt något regn.

Publicerad: tis 27.09.2016 kl.17:21

Ålands status respekteras även om säkerhetsläget i Östersjöområdet försämras. Det intygade statsminister Juha Sipilä och hans svenska kollega Stefan Löfven när de i eftermiddag träffade de cirka 30 företrädare för olika media som följde dagens statsministermöte här på Åland. Det handlar om det årligen återkommande inofficiella sommarmötet för vilket årets värd Juha Sipilä valt Åland som mötesplats. Förutom säkerhetsfrågor väntas statsministrarna bland annat också diskutera Storbritanniens utträde ur EU och invandringen.

På dagens agenda stod en utflykt till Östra Klobben i Saltvik som Ålands Radios reporter Ulf Weman kallar en ren PR-resa med vackert väder och god mat för den församlade presskåren. Av överläggningarna har hittills inte framkommit mycket men i morgon hålls en presskonferens på Havsvidden i Geta.

Reporter: Bengt Hannus
redaktionen@radiotv.ax

  • Ulf Weman rapporterar från statsministrarnas besök på Östra Klobben i Saltvik.
Klicka för att se större bilder
  • Sveriges statsminister Stefan Löven  förklarar i blåsten på Östra klobben i Saltvik att Ålands status som demilitariserat och neutraliserat område skall hävdas i det skärpta säkerhetsläget. Foto: Ulf Weman
  • Juha Sipilä andra från vänster, Erna Sohlberg i mitten och Stefan Löve'n längst till höger är statsministrarna på Östra klobben. Foto: Ulf Weman
  • Statsminister Juha Sipilä fick också en fråga om Ålands status av finländska journalister. Foto: Ulf Weman
Publicerad: tis 27.09.2016 kl.15:17

Fotboll: IFK Mariehamns försvarsspelare Albin Granlund har blivit uttagen till landslaget som ska möta Island och Kroatien i VM-kvalet om en dryg vecka. Granlund var inte uttagen från början, men efter att Jere Uronen tvingats tacka nej på grund av skada så blev Granlund kallad som ersättare.
Finland möter först Island i Reykjavik på torsdag nästa vecka och tre dagar senare väntar Kroatien i Tammerfors.

Reporter: Owe Sjöblom
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: tis 27.09.2016 kl.14:14

När landskapsregeringen drar in totalt 1,5 miljoner euro på landskapsandelarna nästa år kommer det slå väldigt hårt mot Sund. Det menar kommunstyrelsen som tog upp frågan på sitt senaste möte. Kommunstyrelsens ordförande Göte Winé berättar att man skrev ett långt utlåtande som man skickar till Ålands kommunförbund, eftersom förbundet är den instans som har remissrätten gällande det här förslaget.
- Vår konklusion är att sänkningen av landskapsandelarna kommer slå väldigt hårt mot Sund eftersom vi redan höjt vår inkomstskattesats mycket de senaste åren. Vi har höjt den med en procent sedan 2008 och nu ligger den på 19,5 procent, säger Göte Winé, som menar att det blir svårt att kompensera en minskning av landskapsandelarna med att höja inkomstskatten ytterligare.

- Vi ber landskapsregeringen beakta detta, säger han. 

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: tis 27.09.2016 kl.13:41
Leif Jansson menar att internet också öppnar möjligheter mot ensamhet. Foto: Cecilia Ekströmer.
Leif Jansson menar att internet också öppnar möjligheter mot ensamhet. Foto: Cecilia Ekströmer.

Även de som bor på äldreboenden ska kunna surfa trådlöst, det är målsättningen för flera äldreboenden runtom på Åland. Annagården på Föglö är ett av de boenden som redan idag erbjuder wifi efter önskemål från klienterna, men på andra håll utreds fortfarande efterfrågan. På Trobergshemmet i Mariehamn ser föreståndare Carina Hoffman ett ökande behov ifrån kommande generationer av datorvana pensionärer.

-Om några år ska det vara en självklarhet att den här möjligheten finns. Att använda internet hör ju inte enbart till ungdomarna utan till alla i samhället idag, säger hon.

Och Leif Jansson, ordförande för stadens äldreråd, håller med. Han ser många användningsområden för internet, som att betala räkningar, se missade tv-program och att läsa e-böcker och tidningar med förstorad text – men framför allt det sociala.

- Min uppfattning är att det största gisslet bland pensionärer är ensamheten och internet öppnar ju stora möjligheter, säger Leif Jansson.

Reporter: Cecilia Ekströmer
redaktionen@radiotv.ax

  • Heli Gåvefeldt, Carina Hoffman och Leif Jansson intervjuas av Cecilia Ekströmer.