Nyheter

Publicerad: tors 8.10.2015 kl.15:42
Författaren Katarina Gäddnäs.
Författaren Katarina Gäddnäs.

Bara ett par år efter den från författarhåll hårt kritiserade samgången mellan de bägge finlandssvenska förlagen, Söderströms och Schildts har nu ett nytt finlandssvenskt förlag sett dagens ljus. Det är förlagsredaktörerna Tapani Ritamäki och Sara Ehnholm Hielm som tar en lång rad av de mest kända och bäst säljande författarna med sig till det nya förlaget, bland dem Ulla-Lena Lundberg. Det hela finansieras med pengar från Tove Janssons Muminvärld.

Katarina Gäddnäs, som själv stannar kvar på Söderströms och Schildts, betecknar det hela som en skräll men ser ändå att det för författarna är bra med alternativ. Risken är att vi får två förlag som blöder ekonomiskt säger Katarina Gäddnäs.

 

Publicerad: tors 8.10.2015 kl.15:26

I dag sändes det första avsnittet av Ålands radios nya barnprogram Kids. Programledare är Jonathan Borg, och han säger att tanken med programmet är att åka ut till de åländska kommunerna och träffa barnen i deras skolmiljö.
De medverkande barnen får diskutera aktuella ämnen, och i seriepremiären som sändes från Ytternäs skola fick de bland annat kommentera bilder av åländska politiker som ställer upp i valet.
Kids sänds klockan 10.00 var tredje torsdag och går i repris på lördagar. Programmet går också att lyssna på under fliken Förmiddax.

Publicerad: tors 8.10.2015 kl.14:37

Äldre kandidater, fler män och färre kvinnor! Det är några uppgifter som kan utläsas ur statistik som ÅSUB tagit fram om kandidaterna i höstens kommunalval. De 327 män som ställer upp är några fler än i det förra valet år 2011 medan de 227 kvinnorna är färre. Den jämnaste könsfördelningen finns i Sund där lika många kvinnor som män ställer upp. I Lumparland, Kumlinge och Saltvik finns fler kvinnliga kandidater.

Av partierna är socialdemokraterna det enda parti som har fler kvinnor bland kandidaterna medan liberalerna har en nästan jämn könsfördelning och övriga partier mellan 60 och 70 procent män. Valmansföreningen Åländsk demokrati är den enda gruppen där endast män ställer upp.

Medelåldern för kommunalvalskandidaterna har stigit från 47,4 år i förra valet till 48,4 i år.

Publicerad: tors 8.10.2015 kl.14:33

Det blev den vitryska författarinnan Svetlana Aleksijevitj som fick årets nobelpris i litteratur.

Pristagaren offentliggjordes klockan 14 finsk tid vid en ceremoni i Börshuset i Stockholm av Svenska akademins nytillträdda ständiga sekreterare Sara Danius. Ceremonin följdes i realtid på en tv-skärm i Mariehamns stadsbibliotek, och Katarina Gäddnäs, verksamhetsledare för Mariehamns litteraturdagar var nöjd med valet:

- Det var jätteväntat, hon var högst på alla vadslagningslistor. Men hon är absolut värd det, sa Gäddnäs.

Publicerad: tors 8.10.2015 kl.13:46

Vildsvinet som avled i en trafikolycka i Hammarland i våras visade inga spår av svinpest eller andra sjukdomar. Jaktförvaltaren Robin Juslin på landskapsregeringen säger att proverna som skickades till statens veterinärmedicinska anstalt i Sverige visade att vildsvinet var helt friskt. DNA-provet som skulle kunna berätta varifrån grisen härstammade har man ännu inte fått något svar på.
- Det kan dröja länge än, de behöver jämförelseprover från vildsvin som man vet ursprunget på, och det kan dröja innan de får sådana, säger Robin Juslin.
Några fler vildsvin har inte setts på Åland efter trafikolyckan.