Nyheter

Publicerad: tors 29.01.2015 kl.11:57

Reklamombudsmannen i Sverige har fällt rederiet Tallink Silja för könsdiskriminerande reklam, skriver Dagens Media. Det är ett reklamblad som med aktuella erbjudanden som prickas. På en bild i reklambladet poserar en kvinna fotad i halvfigur iklädd en matrosmössa och en urringad vit topp. Hon böjer sig fram, tittar in i kameran och håller ett pekfinger mot hakan. Reklamombudsmannen säger att kvinnan genom sin klädsel och pose framställs som ett rent sexobjekt.

-Fram­ställningen av kvinnan har ingen koppling till de marknadsförda erbjudandena ombord på båtarna vilket är kränk­­ande för kvinnor i allmänhet. Reklamen är därför könsdiskriminerande, skriver Reklamombudsmannen i sitt utlåtande.

Tallink Silja tänker nu ta bort bilden ur broschyren.

Publicerad: tors 29.01.2015 kl.11:56

Antalet inresande till Åland minskade i fjol med knappt 2.300 personer jämfört med år 2013. Enligt statistik från ÅSUB registrerades ändå drygt 2 miljoner inresande i fjol. Minskningen beror på att antalet inresande från Finland minskade med nästan 6.400 personer medan nästan 3.500 fler kom från Sverige.

Nästan 83 procent av de inresande kom från Sverige, 17 procent från Finland.

 

Publicerad: tors 29.01.2015 kl.11:02
Barnomsorgschefen Pamela Sjödahl är glad över att daghemmet Neptunus öppnar på måndag. Foto: Owe Sjöblom.
Barnomsorgschefen Pamela Sjödahl är glad över att daghemmet Neptunus öppnar på måndag. Foto: Owe Sjöblom.

På måndag öppnar nya daghemmet Neptunus i Idrottsgården i Mariehamn. Ett dagis där man satsat extra på barnens säkerhet genom att installera kodlås på alla dörrar.
   - Dörrarna kommer att vara låsta hela tiden och föräldrarna får pinkoder så de kan ta sig in och ut när de ska hämta och lämna sina barn, säger stadens barnomsorgschef Pamela Sjödahl.
Det är regionförvaltningsverket som vid ett tillsynsbesök sagt till staden att låsta dörrar är en bra idé för att barnen ska bli tryggare.
   - Jag utgår från att vi sätter kodlås även på det planerade daghemmet i Horelliområdet, och den långsiktiga planen är att alla dagis i stan ska få kodlås, säger Pamela Sjödahl.
När Neptunus öppnar på måndag kommer 14 barn som tidigare gått på daghemmet Sländan att börja där. Totalt har dagiset plats för 33 barn, 12 på lilla sidan, 21 på stora sidan.

  • Barnomsorgschefen Pamela Sjödahl berättar om nya dagiset Neptunus.
Publicerad: tors 29.01.2015 kl.10:56

Mariehamnsbördige rektorn och SFP:aren Patrik Karlsson, som numera bor i Vanda, har valts till ersättare i Europeiska unionens regionkommitté.

- Jag är glad över det fina arbete som regionkommittén gör och jag anser det är viktigt att Europas regioner lyfts upp inom det europeiska beslutsfattandet. Skärgårdsregionerna i Finland är någonting jag uttryckligen vill jobba för, säger Karlsson i ett pressmeddelande.

Finlands delegation i regionkommittén består av nio ordinarie medlemmar och nio ersättare. Regionkommittén är ett rådgivande organ som deltar i EU:s lagstiftningsarbete genom att avge yttranden om ärenden som kommissionen, rådet och parlamentet behandlar.

Publicerad: tors 29.01.2015 kl.07:54

Matbraschens Zlatan. Så kallar kocken Michael Björklund Claus Meyer som kommer till Åland när konferensen New Nordic Lifestyle ordnas här den 12 mars. Meyer är mannen bakom stjärnkrogen Noma i Köpenhamn som utsetts till väldens bästa restaurang tre år i rad, och han är också en av de främsta utvecklarna av det nordiska köket och initiativtagare till det nordiska köksmanifestet.

Under sitt Ålandsbesök kommer Meyer att föreläsa på konferensen och åka runt till utvalda producenter tillsammans med Michael Björklund.

   - Vi hoppas att Meyer har många idéer om hur man kan utveckla de åländska råvarorna och skapa mervärde för producenterna, säger landsbygdsutvecklaren Lena Brenner i ett pressmeddelande.