Nyheter

Publicerad: fre 29.07.2016 kl.18:05

 Kvällen blir fortsatt solig med 20 grader och svag sydlig vind. I natt väntas lätta regnskurar och 18 grader.
Lördagen blir till en början mulen med lätta regnskurar, på förmiddagen halvklart och 19 grader. Lördagskvällen väntas det bli halvklart och 20 grader. Söndagen börjar med sol som senare övergår till mer halvklart och temperaturen kommer ligga runt 20 grader.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:
Sydlig till sydvästlig vind 3-7 meter per sekund. Från i kväll vind omkring syd, 6-10 meter per sekund. God sikt.

Publicerad: fre 29.07.2016 kl.17:18
Astrid Olhagen. Foto: Freddy Hagström
Astrid Olhagen. Foto: Freddy Hagström

Efter Sjödagarna tror man nu på ett positivt ekonomiskt resultat. De tre senaste åren har man gått på minus men Astrid Olhagen som är ordförande för Föreningen Ålands Sjödagar tror nu alltså att det finns goda chanser för att det går ihop. Vädret var fint, besökarantalet runt 20 000 och många båtar runtom Östersjön hade tagit sig till Mariehamn. Nu väntar man alltså på det slutliga resultatet men hoppa på det bästa.

- Det var vackert väder, vi hade många besökare och jag har nog goda förhoppningar om att vi kommer lyckas hålla oss undan röda siffror i år.

Reporter: Emma Lindvall
redaktionen@radiotv.ax
 

  • Astrid Olhagen intervjuas av Emma Lindvall:
Publicerad: fre 29.07.2016 kl.16:15

Katthjälpen på Åland vill ha en ny djurskyddslag på Åland. I Finland pågår för tillfället en uppdateringsprocess av djurskyddslagen, en sak som tagits upp som förslag är att husdjursägare skall bli skyldiga att registrera sina djur, något som idag är frivilligt. En som tycker att detta är en bra idé är Mita Johansson på Katthjälpen, hon hoppas att också Åland snart uppdaterar sin djurskyddslag och innefattar kravet på registrering av sina husdjur då det underlättar till exempel då man söker ägare till en upphittad katt.

Reporter: Otto Johansson
redaktionen@radiotv.ax

  • Katthjälpens Mita Johansson intervjuas av Otto Johansson:
Publicerad: fre 29.07.2016 kl.12:03
Johan Holländer tävlar i Cannes i kväll. Foto: Pressbild.
Johan Holländer tävlar i Cannes i kväll. Foto: Pressbild.

Johan Holländer och hans lag har under de tre senaste nätterna förberett sig för att avfyra ett 25 minuter långt musikfyrverkeri i Cannes i Frankrike i kväll.
- Allt har gått enligt planerna så det ser väldigt bra ut, säger Johan Holländer.
Föreställningen i kväll är Holländers bidrag i en internationell tävling och innan en vinnare koras är det tre lag till som ska avfyra sina fyrverkerier de inkommande veckorna. Holländers föreställning kan man se live via webben i kväll klockan 23.00 och adressen till hemsidan är www.festival-pyrotechnique-cannes.com. Mer om det här hör ni i Åland i dag i eftermiddag.

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax

  • Johan Holländer är laddad inför kvällens tävling:
Publicerad: fre 29.07.2016 kl.11:52

Eftervården är minst lika viktig som den akuta vården på Pixnekliniken dit åländska missbrukare åker för avgiftning. Det menar Eva Marander, verksamhetsledare för understödsföreningen för svenskspråkig missbrukarvård som driver ett stödboende eller så kallat halvvägshus i byggnaden bredvid Pixnekliniken i Malax. Hon tycker precis som diakoniarbetaren Caroline Parker som vi hörde i radions morgonnyheter att Åland borde satsa mer på att ta hand om dem som återvänder hem från missbrukarkliniken.
- För många ålänningar är det inte tillräckligt att gå till alkohol- och drogmottagningen en gång i veckan, säger Eva Marander.
Mer om det här hör ni i Åland i dag i eftermiddag.

Reporter: Totte Vesterlund
redaktionen@radiotv.ax

  • Verksamhetsledaren för understödsföreningen för svenskspråkig missbrukarvård Eva Marander intervjuas av Totte Vesterlund: