Nyheter

Publicerad: fre 22.05.2015 kl.17:18

En 38-årig man har dömts till 50 dagars villkorligt fängelse, 30 dagsböter och till sju månaders körförbud efter att han kört grovt rattfull i Mariehamn och Jomala i januari i år. Mannen körde från stadens centrum till Ytterbyvägen i Jomala med minst 1,69 promille alkohol i blodet. I korsningen mellan Överbyvägen och Ytterbyvägen körde han i diket.

Tingsrätten dömer mannen för grovt rattfylleri och för äventyrande av trafiksäkerheten. Även 2010 dömdes mannen för rattfylleribrott men eftersom det är mer än fem år sedan tycker tingsrätten inte att det ger orsak att skärpa mannens straff.

Publicerad: fre 22.05.2015 kl.17:01

Jomalas frivilliga brandkår larmades till Fågelberget i Jomala vid 16.30-tiden i dag för att släcka en mindre markbrand där.
- Det såg ut som att det fanns en gammal brasa i närheten, kanske elden hade spridit sig från den, säger brandmästare Krister Koskinen.
Ett område på 30 kvadratmeter härjades av elden.
Det råder inte skogsbrandsvarning nu, men Krister Koskinen uppmanar ändå alla att vara försiktiga om de gör upp eld i naturen.

Publicerad: fre 22.05.2015 kl.16:09
Christian Andersson är överläkare och specialist i geriatri vid ÅHS. Foto: Tomas Tornefjell.
Christian Andersson är överläkare och specialist i geriatri vid ÅHS. Foto: Tomas Tornefjell.

- Många kommuner med helt olika resurser. Det är en utmaning för demensvården på Åland. Det sa överläkaren Christian Andersson när han talade under dagens konferens om demens med fokus på unga personer.
På Åland är det 50 personer som drabbas av demens per år och för unga demenspatienter är ett problem att de tjänster som kommunerna erbjuder i form av dagverksamhet och boende främst är anpassade för äldre patienter.
- Yngre demenspatienter upplever det ibland som negativt att bo på ett äldreboende, man det finns också de som inte upplever det som problematiskt. Det säger Christian Andersson.

  • Att demensboenden anpassas främst för äldre personer kan vara ett problem, säger överläkaren Christian Andersson:
Publicerad: fre 22.05.2015 kl.16:04

Ett knivhugg i ryggen, det skriver moderaternas näringsminister Fredrik Karlström på Facebook i dag om en insändare av centerledaren Harry Jansson i Nya Åland. Harry Jansson försvarar sig mot tidningens analys på ledarsidan att ”de janssonska utspelen varit många och inte alltid i linje med partiets ministrar eller ens lagtingsgrupp”. Själv tycker Harry Jansson att det är rätt sällan som han och hans parti inte stått bakom landskapsregeringens planer: ”Det har främst handlat om att sätta stopp för näringsminister Fredrik Karlströms ambitioner på att dels försämra finansieringen av LBU-programmet och dels skrota avbytarsystemet”, skriver Harry Jansson i insändaren. Det är det här som Fredrik Karlström kallar för knivhugg i ryggen, att centern, med partiordföranden Harry Jansson i spetsen, först är med och tar fram beslut gemensamt med övriga regeringspartier, och sedan, när det kommer kritik, ändrar sig och tar tillbaka sitt stöd. Men Harry Jansson tillbakavisar anklagelserna.
- Det var Fredrik Karlström som var sist att hålla fast vid det som beslutats först, och som vi i centern inte kunde gå med på, säger Harry Jansson.

  • Fredrik Karlström och Harry Jansson intervjuas av Ulf Weman.
Klicka för att se större bilder
  • Näringsminister Fredrik Karlström, foto Tomas Tornefjell.
  • Centerledaren Harry Jansson. Foto: Tomas Tornefjell.
Publicerad: fre 22.05.2015 kl.14:44

Den ekonomiska krisen för Kökar kommun är akut och kommunen har redan vidtagit de åtgärder som är möjliga, utan att de gett tillräcklig effekt. Den slutsatsen drar landskapsregeringen och beviljar Kökar 250.000 euro i särskilt understöd. Kommunen hade begärt 300.000 för i år. Kökar måste nu lämna kvartalsvisa rapporter till landskapsregeringen över den ekonomiska situationen ända fram till och med 2018, och komma med en ny åtgärdsplan för åren 2016-2018.