Nyheter

Publicerad: ons 26.11.2014 kl.12:52

Det är fortfarande stora problem med elförsörjningen i landskapet. Vid halvtolvtiden hade Kraftnät Åland fått igång en gasturbin, byggde upp elnätet igen och räknade med att de flesta skulle ha el igen vid 13-tiden. Nu är det dock oklart hur länge delar av Åland ännu kommer att vara utan el.
Det första avbrott kom strax efter halv sju i morse och drabbade då hela Åland, förutom skärgården och delar av Lemland och Lumparland. Vissa har varit utan el sedan dess. Nu vid 13-tiden är ungefär 8.900 elabonnenter utan ström.

Publicerad: ons 26.11.2014 kl.11:54

Parterna i vårdkonflikten, Tehy och landskapsregeringen, förhandlar på hemmaplan idag. Förhandlingarna hålls inför mötet hos riksförlikningsman Esa Lonka i Helsingfors i morgon. Utanför landskapsregeringen hade en skara Tehyiter i förmiddags samlats för en tyst demonstration för att visa sitt stöd för sina förhandlare.

Publicerad: ons 26.11.2014 kl.11:50

Många pumpstationer fungerar inte vid elavbrott och det innebär att avloppsvatten inte kan pumpas ur systemet.

- Det är bra om man är sparsam med sina toabesök, säger Christian Nordas, vd på Ålands vatten.
Det är framförallt pumpvattenstationerna i närheten av vattentäkter som det kan uppstå problem med översvämningar.

Publicerad: ons 26.11.2014 kl.11:12

Planeringen av undersökningarna av Vårdöbrons fundament är nu i full gång. Förra veckan godkände lagtinget förslaget till andra tilläggsbudget och kompromissen om Vårdöbron. Den innebär att de gamla fundamenten under vatten skall granskas noggrannare för att se om de håller som grund att bygga en ny bro på. Landskapets bro- och hamningenjör Magnus Ahlskog är i Stockholm i dag för att diskutera omfattningen av undersökningarna och en tidsplan med företaget Projektengagemang. De gjorde den senaste undersökningen av Vårdöbron vårvintern 2013.

Publicerad: ons 26.11.2014 kl.11:05

I eftermiddag mest mulet och uppehåll, 4 grader och svag sydvästlig vind. I natt mulet, cirka 2 grader och svag växlande vind. I morgon mulet och på kvällen lätt regn, 5 grader och svag vind omkring syd.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Växlande vind 1-5 meter per sekund. Dis eller dimma och lokalt regn kan förekomma.