Nyheter

Publicerad: tors 2.04.2015 kl.10:44

Olof Ehrenkrona är Sveriges nya generalkonsul på Åland. Till i höst var han stabschef hos förre utrikesministern Carl Bildt och har även jobbat med andra tidigare moderatledare. I går installerade han sig på konsulatet i Mariehamn.

-Jag ser verkligen fram emot det här arbetet, säger Olof Ehrenkrona som sedan tidigare känner bra till både Åland och svenska skärgårdsfrågor. Han har bland annat som målsättning att via sociala medier öka informationen om vad som händer i Sverige. 

  • Generalkonsul Olof Ehrenkrona intervjuas av Kjell Brändström.
Publicerad: tors 2.04.2015 kl.07:48

Europaparlamentets vice talman, tidigare EU-kommissionären Olli Rehn, besöker Åland i dag på inbjudan av riksdagskandidaten Mats Löfström, centern. Rehn ska bland annat delta i diskussioner om ärenden som blir viktiga för Åland i regeringsförhandlingarna efter riksdagsvalet, träffa rederinäringen samt träffa representanter för IFK Mariehamn och Åland United.

Publicerad: tors 2.04.2015 kl.07:06

Nu vill landskapsregeringen ändra i den åländska lagen om tariffstödet till vindkraften. Det är efter behandlingen i riksdagen av rikets stödlag som det blir nödvändigt att i den åländska lagen skriva in att statliga myndigheter har rätt att utöva insyn av stödsystemet och också göra granskningar hos stödmottagarna, alltså de åländska vindkraftsproducenterna. Dessutom föreslår landskapsregeringen en ändring så att lagtinget måste ge en 12-årig beviljningsfullmakt av de totalt 18 miljoner euro som är landskapets del av stödet. Staten bidrar med 60 miljoner euro under de tolv åren som lagen gäller.

Publicerad: tors 2.04.2015 kl.07:06

Landskapets projekt om ett hållbart Åland bedöms ha ett stort behov av erfarenhetsutbyte och samverkan med andra regioner. Därför har nu kansliminister Wille Valve beslutat att landskapet säger ja till erbjudandet att gå med i Blekinge tekniska högskolas forskningsprojekt om strategiskt hållbar utveckling, tillsammans med sju svenska kommuner, en region, samt organisationen Sveriges ekokommuner. Avtalet om forskningsfinansiering kostar landskapet 75.000 svenska kronor per år under tre år, sammanlagt 225.000 kronor. Projektet inleds i år.

Publicerad: tors 2.04.2015 kl.06:49

Förvaltningsplanen och åtgärdsprogrammet är omfattande men det är oklart hur finansieringen av detsamma ska ordnas. Så skriver kommunstyrelsen i Geta i sitt utlåtande gällande landskapsregeringens förslag till vattenåtgärdsprogram.

Geta konstaterar att kommunen enligt vattenåtgärdsprogrammet blir ansvarig eller delansvarig för flera åtgärder, på sidan av de uppgifter man redan ansvarar för som till exempel tillsyn av enskilda avloppsanläggningar.

Geta tycker att man bör förtydliga vem som bär ansvaret i de olika frågorna; landskapet, kommunerna, företag eller privatpersoner. Man vill också att förslaget förtydligas gällande hur finansiering av åtgärderna ska ordnas. Geta menar också att det bör utredas att samtliga åtgärders kostnader står i proportion till de miljömässiga vinster som väntas.