Nyheter

Publicerad: mån 2.03.2015 kl.06:45

Hembygdens vänner, vars föreningslokal Frideborg brann ner nyligen, har ansökt om tillstånd för att ordna en penninginsamling. Pengarna ska gå till föreningens verksamhet och insamlingen ska göras genom brev, internet och sociala medier.

Landskapsregeringen tillåter insamlingen som kan pågå från och med i dag till den sista december i år. 

Publicerad: mån 2.03.2015 kl.06:42

Att de nordiska ländernas jaktkort skall gälla över nationsgränserna är ingen bra idé. Det tycker näringsminister Fredrik Karlström och ger tumme ner till ett förslag från Vårdö jaktvårdsförening att jaktkorten borde gälla över hela Norden. Nu är det rätt krångligt att lösa jaktkort i exempelvis Finland, när man åker på jaktresa dit, tycker föreningen.

- Man måste också tänka på att det kommer 1.000 jägare utifrån varje år som löser åländskt jaktkort. Det är intäkter som vi inte vill vara utan, säger jaktförvaltare Robin Juslin vid landskapsförvaltningen.

Jaktkorten kostar 35 euro och det betyder att 35.000 euro av totalt 100.000 euro i budgeten för jaktvårdsföreningarna, kommer från utomåländska jägare. Däremot lovar man vid landskapet att komma överens med viltcentralen i riket om att underlätta för åländska jägare att lösa finländskt jaktkort.

Publicerad: mån 2.03.2015 kl.06:39

Detaljplanen för Havsviddens markområden Bergens, Solberg och Havsörnen återremitterades på nytt när kommunfullmäktige i Geta förra veckan behandlade ärendet. Kommunstyrelsens förslag var att godkänna planen, men på fullmäktigemötet bestämdes att ärendet skickas tillbaka med uppmaningen att behandla det som en del av hela Havsviddens hotellanläggning.

Kommunfullmäktige påpekade att anläggningen torde ha en betydande miljöpåverkan, vilket innebär att en miljökonsekvensbedömning borde göras. Fullmäktige vill även att Havsvidden ska presentera hur vatten och avlopp ska ordnas på ett hållbart sätt med tanke på miljön, naturresurserna och ekonomin. 

Publicerad: mån 2.03.2015 kl.06:16

I dag mulet men uppehåll, 3 grader och måttlig sydlig vind. I natt sjunker temperaturen till cirka 1 grad och vinden vrider till sydost. I morgon mulet och lätt snöblandat regn, 2 grader och måttlig vind från nordost.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Avtagande sydlig vind, på dagen 5-9 meter per sekund. I natt ostlig till sydostlig vind. Lokalt dis och regn eller blötsnö.

Publicerad: mån 2.03.2015 kl.05:59

En relativt stökig natt, kallar polisen natten mellan lördag och söndag. Då larmades dom till tre olika slagsmål i Mariehamn. Brottsrubriceringen är misshandel och två av dessa inträffade på en av nattklubbarna där hårda ord lett till handgemäng.

Den tredje misshandeln inträffade på Nygatan under morgontimmarna då en dispyt ledde till att tre personer misshandlade en som dock inte fick några större skador.