Nyheter

Publicerad: ons 5.08.2015 kl.12:19

Arbetslösheten på Åland i juli var lägre jämfört med samma period förra året. Den öppna arbetslösheten var i genomsnitt 3,6 procent, i juli i fjol låg arbetslöshetsgraden på 4,1 procent. Även arbetslösheten för ungdomar under 25 år har sjunkit något och låg på 5 procent medan den i fjol låg på 6,3 procent. Antalet lediga jobb var i juli 224 stycken och det är 71 platser fler än samma period förra året. Flest nyanställningar gjordes i yrkesgruppen service- och försäljningspersonal.

Publicerad: ons 5.08.2015 kl.11:59

Socialdemokraterna presenterade idag fyra nya kandidater till lagtingsvalet i oktober. Gudrun Jansson, Mathias Franzas, Greger Granlund och Petra Svens. Endast Gudrun Jansson har kandiderat tidigare, vilket hon gjorde 2007.

Gudrun Jansson jobbar som specialklasslärare och bor i Lemland. Hennes syfte med kandidaturen är att väcka debatt om främst miljö- och klimatfrågor.

Mathias Franzas är gymnasielärare och säger att hans största hjärtefrågor är äldreomsorg och sjukvård. Han är ursprungligen från Sverige men bor i Finström.

Greger Granlund bor också han i Finström och jobbar på landskapet som vägunderhållsarbetare. Han har inte haft politiska uppdrag tidigare men är fackligt engagerad. De frågor som engagerar honom mest är de som rör barn och ungdomar.

Petra Svens har varit en aktiv insändarskribent i frågan om antagningssystemet till gymnasiet som hon tycker borde moderniseras. Hon har tidigare varit engagerad i socialdemokraterna på fastlandet.

Socialdemokraterna kommer att presentera hela listan den 10 september.

 

Publicerad: ons 5.08.2015 kl.11:57

Om några veckor blir det sångfest i Mariehamn, efter ett 10 år långt uppehåll. Förr var det tradition att på somrarna kunna njuta av melodiska konststycken framförda av körer, men sedan upphörde sångfesterna på grund av tidsbrist. Nu är dock förberedelserna inför årets fest igång och förväntningarna är höga. Kaj Sandholm är en av arrangörerna:

- Förr var det väldigt viktigt att kunna samlas och göra något gemensamt. Nu är det delvis det här med gemenskapen som är viktigt. I dag är musikutbudet så stort, med många olika genrer, så därför är det trevligt att dra ihop olika grupper och sjunga för varandra och tillsammans, säger Sandholm.

  • Kaj Sandholm om förberedelserna inför sångfesten:
Publicerad: ons 5.08.2015 kl.07:55

I dag väntas låga till måttliga halter av gräs- och gråbopollen.

Publicerad: ons 5.08.2015 kl.07:54

Morgonen börjar med sol, 17 grader och sydostlig vind 8 meter per sekund. Växlande molnighet på förmiddagen, 19-21 grader och fortsatt sydostlig vind 9 meter per sekund.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:
Vind omkring sydost 8-12 meter per sekund. Från sydväst regn- eller åskskurar, annars mest god sikt.