Nyheter

Publicerad: tors 30.07.2015 kl.08:01

Finland förbereder sig på en situation där Åland blir ockuperat, uppger Finlands försvarsminister Jussi Niinistö. Det rapporterar Yle som hänvisar till en intervju med Lännen Media där Niinistö säger att läget i Östersjön har förändrats och att det därför är skäl att se över försvaret av Åland. Enligt militär expertis så kan Ryssland i händelse av en väpnad konflikt i Baltikum eller Östersjön försöka ockupera Åland och Gotland. Enligt en enkät som Lännen Media skickat ut till åländska politiker så anser sex av de tio som svarat att Ryssland är ett hot mot Åland, åtminstone i någon grad.

Publicerad: tors 30.07.2015 kl.07:42

Vid halvsjutiden idag drabbades stora delar av Åland av ett strömavbrott, ungefär en kvart senare var strömmen tillbaka. Hela Åland förutom Brändö, Kumlinge, Sottunga, Kökar öch östra delarna av Föglö blev utan ström. Orsaken till avbrottet utreds ännu, enligt Ålands Elandelslag.

Publicerad: tors 30.07.2015 kl.06:37

Bio Savoy i Mariehamn blev nära på fullsatt då fotokonstnären Martin Nyberg igår höll föreläsningen ”Vad fan hände?” om mental ohälsa och hur han med kameran som verktyg uttrycker traumatiska minnen, ångest och sorg. Publiken fick ta del av hans resa från upptäckten av fotointresset till hur det kom att bli en portal för att kunna bearbeta återkommande depressioner efter sin systers självmord, genom att bland annat iscensätta sin egen död i så kallade dödssjälvporträtt.
- Det här är ett jätteviktigt ämne. Det ska vara tillåtet och inte skamligt att må dåligt, löd en av åhörarrösterna efter föreläsningen.

Publicerad: tors 30.07.2015 kl.06:35

Under sommaren har organisationen Futebol dá força startat verksamhet på Åland. Futebol dá força arrangerar fotbollsträningar för tjejer varje vecka och syftar till att stärka unga tjejers självförtroende för att förbättra den psykiska hälsan.

Projektledare på Åland är den förra Åland United-spelaren Hanna Salmén och hon leder träningarna som hålls en gång i veckan för barn och en gång i veckan för vuxna.

Organisationen startades i Mozambique och finns nu förutom där och på Åland, i Sverige, Finland och Zambia. 

Publicerad: ons 29.07.2015 kl.17:08

Det är inte någon kö till att få ställa upp i lagtingsvalet, och det är ett hårt arbete för partierna att få ihop listor med lämpliga kandidater. Det verkar partiledarna vara överens om. Oftast är det upp till partierna att höra av sig till presumtiva kandidater för att fråga om de vill ställa upp.

Enligt partiledarna finns det flera orsaker till att folk drar sig från att ta steget in i politiken. Liberalernas Katrin Sjögren tycker sig ha märkt att det är enklare att rekrytera manliga kandidater.

- Kvinnor är kanske mer självkritiska, att de tror att de inte ska klara av det, säger hon.

Andra orsaker, som partiledarna nämner, till att folk väljer att inte ställa upp är att man inte vill ha offentligheten som kommer på köpet. Eller att det inte går att kombinera med arbete.

I lagtingsvalet satsar partierna på att gå till val med mellan 20 och 60 kandidater på sina listor. Om drygt sex veckor ska kandidatlistorna inför lagtings- och kommunalvalet vara klara och lämnas in till valnämnderna.

  • Liberalernas Katrin Sjögren tycker sig ha märkt att det är enklare att rekrytera manliga kandidater: