Nyheter

Publicerad: mån 27.07.2015 kl.16:48

Skytte. Peter Aalto vann en skeettävling som ordnades på Bredmo i Lemland i lördags. Aalto vann före Bengt-Olof Lindgren och Håkan Söderström som slutade tvåa och trea. Totalt deltog 8 skyttar i lerduvetävlingen.

Publicerad: mån 27.07.2015 kl.16:17

Vårdös kommunfullmäktige och kommunstyrelse kommer att träffa den nya kommundirektören Andreas Johansson på ett möte nu på torsdag den 30 juli. Syftet med mötet är att Andreas Johansson ska ta avstånd från de högerextrema åsikter han tidigare stått för bland annat som talesperson för organisationen Nordisk ungdom.

Mötet kommer inte vara öppet för allmänheten eller media.

Publicerad: mån 27.07.2015 kl.15:48
Mjölkbonden Ole Blomqvist. Foto: Joakim Härdner.
Mjölkbonden Ole Blomqvist. Foto: Joakim Härdner.

Beskedet att ÅCA sänker producentpriserna på mjölk kom inte som någon överraskning för mjölkbonden Ole Blomqvist i Sund. Han säger att det var väntat med tanke på världsläget där det blivit allt större konkurrens och lägre priser.

ÅCA:s styrelseordförande Trygve Sundblom som själv är mjölkproducent, säger att beslutet att sänka priset som betalas till producenterna är det tyngsta beslutet han har tagit som styrelseordförande.

  • ÅCA:s styrelseordförande förklarar varför de var tvungna att sänka priset:
Publicerad: mån 27.07.2015 kl.15:45

Driftsprivatiseringen av norra linjen som inleddes i början av juni i år med övergången av driften av m/s Viggen, har oklarheter gällande vem som är arbetsgivare för personalen ombord. Det hävdar fackförbunden Finlands Skeppsbefälsförbund och Finlands Maskinbefälsförbund i en skrivelse till landskapet.

Det var Nordic Jetline Finland Oy som vann upphandlingen om skärgårdstrafikens norra linje. När den nya entreprenören tog över trafiken så fick personalen en förfrågan om att övergå som så kallade gamla anställda, och då har det bara talats om att övergå till Nordic Jetline. Men när lönerna nu betalades ut för första gången framgick det att arbetsgivaren heter Kalbåda Shipping Oy. Oscar Berndtsson är VD i båda bolagen.

Fackförbunden anser att det här är ett klart avtalsbrott mellan landskapet och Nordic Jetline, men Oscar Berndtsson tycker annorlunda:

- Vi får använda underleverantörer så länge landskapsregeringen accepterar det, och det har de gjort, säger han till Ålandstidningen.

Publicerad: mån 27.07.2015 kl.14:11

I lördags fick två personer, vars båt sjunkit, simma i land till en närbelägen holme.

De hade varit på väg från Mariehamn till Kobba klintar och hade på grund av oerfarenhet kört ovarsamt i svallvågor och båten fylldes med så mycket vatten att den sjönk. Personerna var kalla men i övrigt oskadda när de transporterades av sjöräddningen till Mariehamn.

Och natten till i söndags skedde en båtolycka öster om Lemströms kanal. En motorbåt körde sönder drevet på något som sjöräddningen tror är en stock eller något annat flytande hinder och uppmanar alla båtförare som rör sig i området att vara försiktiga.