Nyheter

Publicerad: fre 22.08.2014 kl.06:31

I dag halvmulet och uppehåll, cirka 18 grader och måttlig sydvästlig vind. I kväll och i natt klart men i morgon, lördag, mulet och regn. Temperaturen i natt 12 grader, i morgon 16 grader och måttlig vind från sydväst.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Västlig till sydvästlig vind 6-10 meter per sekund. Vinden avtar något under natten och vrider mot syd. God sikt men regnskurar kan förekomma.

Publicerad: fre 22.08.2014 kl.06:30

Utbildningsminister Johan Ehn har i tre dagar besökt Färöarna på inbjudan av sin färöiske kollega Bjørn Kalsø som i våras var på Åland. De konstaterade att utmaningarna i samhället är likartade och att Åland och Färöarna har mycket att lära av varandra genom att upprätthålla goda kontakter på alla nivåer.

-Ö-samhällenas särförhållanden möter inte alltid omedelbar förståelse bland de större aktörerna inom ministerrådets ramar, säger Johan Ehn i ett pressmeddelande.

I programmet ingick besök på Färöarnas Sjöfartsskola och ett sjösäkerhetscenter. Färöarna känner också av det tuffare arbetsmarknadsläget inom sjöfarten. Under de senaste åren har den färöiska fiskeflottan reducerats vilket har gjort det svårare att hitta relevanta praktikplatser för studerandena.

-Jag hoppas att vi genom vårt besök har lyckats knyta kontakter till Färöarna som våra egna utbildningsaktörer på Åland nu kan dra nytta av då de ska utveckla sina verksamheter, säger Johan Ehn.

Publicerad: fre 22.08.2014 kl.06:08

-Vi tackade nej till avtalet i början av sommaren och vi tycker fortfarande inte det är tillräckligt bra. Det säger Tehys organisationssekreterare Sara Karlman om landskapsregeringens beslut att samma lönevillkor ska gälla för alla löntagare, även för dem som inte undertecknat kollektivavtalet.

Tehy har ännu inte kommit överens med landskapet om nytt avtal och största kravet är att landskapet kommer fram till hur man ska uppnå lika lön för lika arbete.

Landskapsregeringen inleder arbetet med jämställda löner nästa månad och finansminister Roger Nordlund lovar att resultat för hur det ska uppnås presenteras och användas i kommande avtalsförhandling. Men det litar inte Tehy på i dagsläget.

- Trots beslutet igår så tror jag inte risken för strejk har ökat, men det är upp till styrelsen att ta beslut om det, säger Sara Karlman.

  • Sara Karlman och Roger Nordlund intervjuas av Owe Sjöblom.
Publicerad: tors 21.08.2014 kl.21:18

Två turister gick vilse när dom skulle besöka Orrdals klint i Saltvik på torsdagen. Dom ringde alarmcentralen och polisen inledde eftersök tillsammans med Östra Saltviks brandkår och förhållandevis snabbt hittades personerna innan mörkret föll. Polisen gjorde en så kallad nödpositionering och fick fram en ungefärlig plats där personerna kunde befinna sig. Även ambulans hade kallats till Saltvik och när personerna hittades visade det sig att en av personerna var i så dåligt skick att den behövde åka till sjukhuset. 

Publicerad: tors 21.08.2014 kl.16:15

I juli drabbades delar av Finström av hagelskurar, och det ställde till problem för många äppelodlare som fick sina odlingar skadade. Det rör sig om ett tiotal odlare som drabbats.

   -Det rör sig om ganska omfattande skador, och enskilda odlare har drabbats hårt, säger Yngve Österlund som är ordförande i Ålands frukt- och bärodlarförening.

   För äppelodlarna på resten av Åland har årets skörd blivit i stort sett normal, och på en del håll har man fått rekordskördar.