Nyheter

Publicerad: tors 23.10.2014 kl.11:10

Efter en andra förlängning av ansökningstiden har den lediganslagna tjänsten som kommundirektör i Eckerö nu lockat 18 sökande. Av dem kommer tre från Eckerö nämligen Joel Widengren, Andrea Björnhuvud och Carl-Gunnar Bergman. Övriga ålänningar som sökt tjänsten är Daniel Lindström, Sofie Roxbäck, Rasmus Basilier, Tom Blomberg, Carl-Anton Gardberg och Elina Lindroos.

   En rekryteringsgrupp ska nu föreslå vem som ska anställas varefter kommunfullmäktige fattar beslut, vilket troligen sker den 13 november.

Publicerad: tors 23.10.2014 kl.11:09

Ska Åland få utvidgad autonomi eller självständighet måste ålänningarna släppa sin syn på sig själva som en liten sårbar minoritet i Finland. Det framhöll ÅSUB:s avgående chef Bjarne Lindström i sitt anförande vid det internationella seminariet i går i Mariehamn om självständighetsrörelserna i Europa.

   -Åland måste skippa sin självförminskande attityd och se sig själv som en separat nationalitet med sina egna rättigheter i relation till andra, sade Bjarne Lindström.

   Han framhöll också vikten av att inte låta självständighetsrörelsen handla om en traditionell politisk vänster-högerskala. Han tycker att man också måste vara öppen och inkluderande gentemot inflyttade, inte fastna i ändlösa debatter om ekonomiska fördelar eller nackdelar med självständighet och övertyga traditionellt skeptiska grupper som pensionärer, kvinnor, inflyttade och affärslivet.

Publicerad: tors 23.10.2014 kl.10:51

Den gamla Vårdöbron bör renoveras. Det menar majoriteten i lagtingets finans- och näringsutskott som i dag blev klara med sitt betänkande över landskapsregeringens förslag till andra tilläggsbudget för i år.

   Det behövs ytterligare undersökningar av bron innan man kan påbörja en renovering, och beroende på vad de ger bör den gamla bron förstärkas, menar utskottets majoritet. Det var moderaternas, liberalernas och Ålands framtids medlemmar i utskottet som röstade för en renovering. Utskottets ordförande, centerns Jörgen Pettersson, och socialdemokraten Karl-Johan Fogelström röstade emot och reserverade sig mot beslutet.

   ”Det är ekonomiskt oklokt och äventyrligt för hela Åland att renovera Vårdöbron. den kan heller inte utföras med pågående trafik eftersom riskerna för arbetarna och trafikanterna är för stora,” skriver reservanterna.

   Lagtinget behandlar betänkandet om två veckor.

Publicerad: tors 23.10.2014 kl.07:15

Nästan 2.000 euro i böter för sjöfylleri blev tingsrättens dom för en man som i somras körde en snipa från en restaurang på Kökar. Mannen hade två passagerare i båten, och hade vid tillfället 1,51 promille alkohol i blodet.

   Tingsrättens dom blev 45 dagsböter på totalt 1.980 euro.

Publicerad: tors 23.10.2014 kl.07:14

Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér åker till Ukraina i dag torsdag som en av hundratalet valobservatörer från OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Ukraina håller parlamentsval på söndag, och Elisabeth Nauclér ska övervaka röstningen i en vallokal i Charkov i östra Ukraina.

   -Jag gör det här på min lediga tid från riksdagen eftersom jag tycker det är intressant och har varit valobservatör tidigare, säger Elisabeth Nauclér till Ålands Radio.

   Parlamentsvalet i Ukraina är extra känsligt på grund av konflikten med separatister i östra Ukraina och med Ryssland, som tidigare i år annekterade Krimhalvön. I konfliktområdena väntas det i praktiken bli omöjligt för väljarna att rösta. Charkov, dit Nauclér ska, ligger dock utanför det direkta konfliktområdet.