Nyheter

Publicerad: ons 28.01.2015 kl.08:19

Det dröjer ännu en månad innan besväret i marknadsdomstolen mot upphandlingen av driften på den norra skärgårdslinjen avgörs. Det är det svenskregistrerade bolaget MSSF Skärgårdsfärjan som besvärat sig mot att Nordic Jet Lines finländska bolag vann upphandlingen. Bakom Skärgårdsfärjan står redaren Mats Sundqvist i Pikis utanför Åbo. Han driver sedan tidigare trafiken mellan Åva och Jurmo i Brändö. I går beslöt näringsminister Fredrik Karlström att förlänga Sundqvist Investments drift av Åva-Jurmolinjen med ett år räknat från den 1 september i år. Det är det så kallade options- eller tilläggsåret som utnyttjas av parterna. Landskapet betalar liksom tidigare 39.000 euro per månad för driften av linjen.

Publicerad: ons 28.01.2015 kl.07:01

Förhållandet mellan Östersjöhamnarna och miljön kommer att utredas i ett större forskningsprojekt. Det skriver Svenska Yle på sin hemsida. Fokus ligger på hur hamnarna följer olika miljötillstånd och hur miljöfrågorna påverkar verksamheten. Bland annat Åbo universitet deltar i undersökningen.

I samma veva som forskningsprojektet lanseras donerar Viking Line pengar till naturskydd. Den finländska föreningen Håll Skärgården Ren och stiftelsen Håll Sverige Rent får vardera 25.000 euro i bidrag från Viking Line. Pengarna kommer, enligt ett pressmeddelande från Viking Line, från försäljningen av plastkassar i taxfreebutikerna.

I maj i fjol fick plastkassarna nytt utseende med ett miljöbudskap på ena sidan. Samtidigt höjdes priset på kassarna och det är mellanskillnaden som nu har donerats till de två organisationerna som arbetar för en bättre miljö i Östersjön.

Publicerad: ons 28.01.2015 kl.06:19

I dag får vi mulet väder, 1-3 grader och frisk sydvästlig vind. I natt regn eller snöblandat regn, runt 3 grader och frisk sydlig vind. I morgon halvklart med solchanser, men i morgon kväll snöblandat regn igen, 2-3 grader och måttlig sydvästlig vind.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet: Sydlig till sydvästlig vind 10-14 meter per sekund, i natt upp till 16 meter per sekund. Mest god sikt, men från i eftermiddag lokalt blötsnö eller regn.

 

Publicerad: ons 28.01.2015 kl.06:14

Om det ställs för hårda miljökrav på fiskodlingar på Åland flyttas de till platser där kraven är mindre. Den risken finns, bedömer landskapsregeringen, som vill samordna miljökrav och produktionsmål för fiskodlingar mellan Åland, Finland och Sverige. Men hittills har landskapet inte lyckats få till stånd det samarbetet. Det här framhåller landskapsregeringen i sitt svar till Nordiska rådet som ställt ett skriftligt spörsmål till regeringarna i Danmark, Finland, Sverige och Åland om hur Helcoms reduktionsmål av utsläpp uppfyllts. Fiskodlingarna hör till de största utsläppskällorna av fosfor och kväve, tillsammans med jordbruket och avloppsvattnet från hushållen. Utsläppen har totalt minskat med elva procent när det gäller fosfor och nio procent när det gäller kväve sedan år 2003. Det här skriver landskapsregeringen i sitt svar till Nordiska rådet.

Publicerad: ons 28.01.2015 kl.06:11

Ålands Radio och TV:s vd Pia Rothberg-Olofsson går i pension i juli, det meddelade hon styrelsen i går. Styrelsens ordförande Jesper Eliasson, styrelseledamot Fredrika Sundberg och Rothberg-Olofsson ska nu ta fram ett förslag på hur rekryteringsprocessen av en ny vd ska gå till och presentera det för styrelsen vid nästa möte.