Nyheter

Publicerad: tis 27.01.2015 kl.15:33

I kväll och i natt halvklart till klart, cirka 1 minusgrad och måttlig sydvästlig vind. I morgon mulet och uppehåll, 3 grader och frisk sydvästlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring väst, 3-8 meter per sekund. I natt tilltagande sydvästlig vind, i morgon 9-14 meter per sekund. Mest god sikt.

Publicerad: tis 27.01.2015 kl.15:33

Aldrig har oron varit så stor som i dessa tider. Det skriver kommunledningen i Kumlinge med anledning av att Nordic Jet Line vunnit upphandlingen av driften av norra och södra skärgårdslinjerna. Oron är att förlora arbetsplatser till utomåländska företag. Kumlinge kommun uppvaktade landskapsregeringen i dag där man begär att man lever upp till löftena om en levande skärgård. Från Kumlinges sida är man rädd att de 19 kumlingebor som jobbar på skärgårdsfärjorna, tio procent av den arbetsföra befolkningen i kommunen, skall bli utan arbete.

- Det slår lika hårt som om 600 arbetstillfällen skulle gå förlorade i Mariehamn. Vilken politiker hade vågat föreslå en sådan reform, undrar Kumlinge kommun i sitt brev.

Kommunen riskerar dessutom att förlora skatteintäkter i storleksordningen 150.000 euro, när man redan nu knappt klarar de lagstadgade utgifterna och pengar exporteras från Åland.

Publicerad: tis 27.01.2015 kl.15:31

-Det finns fortfarande många gränshinder inom Norden och det är Nordiska Rådets allra viktigaste fråga. Det sa Nordiska rådets vice president Gu∂bjartur Hannesson vid en presskonferens idag.

Vård, studier och pensioner är några områden som behöver ses över.

-Det vi fokuserar på nu är vilka gränshinder som är viktigast. Vi vill sätta politiker från nordiska rådet tillsammans med lokala politiker för att lösa det, säger Gu∂bjarthur Hannesson. 

  • Gu∂bjartur Hannesson och Anders Eriksson intervjuas av Nina Eriksén.
Publicerad: tis 27.01.2015 kl.14:39

-Det fanns inslag som gick över gränsen. Det var inte vår avsikt att det skulle blir så, och det är inte elevernas fel. Det skriver nu rektor Peter Holm och biträdande rektor Petra Brunila i ett brev till elever, föräldrar och personal vid Övernäs högstadieskola med anledning av den kritik skolan fått för programmet på senaste julfest.

I brevet tar rektorn på sig det fulla ansvaret för situationen som uppstått och menar att han i tidigare kommentarer inte varit tillräckligt tydlig med att inslag i julfestprogrammet inte stämt överens med skolans värdegrund.

Värdegrunds- och samhällsfrågor kommer framöver att betonas mer i skolan som avser att anlita externa personer för diskussioner och övningar i anslutning till dem.

Publicerad: tis 27.01.2015 kl.13:25
Arbetarskyddsinspektör Henning Karlsson. Foto: Owe Sjöblom.
Arbetarskyddsinspektör Henning Karlsson. Foto: Owe Sjöblom.

Henning Karlsson vid arbetarskyddet menar att det har blivit både bättre och sämre inom restaurangbranschen när det gäller följande av avtal och villkor för de anställda.
Det som Karlsson säger att har blivit bättre är att arbetsgivarna i större utsträckning har ordning på arbetsschema och att de oftast följs. Men trots det så är det någon som kommer in till arbetarskyddet efter varje sommar och har klagomål att uppgjorda avtal inte följts.
- Men det som särskilt har ändrat under de 10-15 senaste åren är ökningen av utländsk arbetskraft som inte har tillräckliga kunskaper om finländska arbetsrättssystemet och där finns risken att dom blir utnyttjade, säger Karlsson.

  • Ari Wolff, Amanda Sundin och Henning Karlsson intervjuas av Owe Sjöblom.