Nyheter

Publicerad: tors 30.07.2015 kl.06:37

Bio Savoy i Mariehamn blev nära på fullsatt då fotokonstnären Martin Nyberg igår höll föreläsningen ”Vad fan hände?” om mental ohälsa och hur han med kameran som verktyg uttrycker traumatiska minnen, ångest och sorg. Publiken fick ta del av hans resa från upptäckten av fotointresset till hur det kom att bli en portal för att kunna bearbeta återkommande depressioner efter sin systers självmord, genom att bland annat iscensätta sin egen död i så kallade dödssjälvporträtt.
- Det här är ett jätteviktigt ämne. Det ska vara tillåtet och inte skamligt att må dåligt, löd en av åhörarrösterna efter föreläsningen.

Publicerad: tors 30.07.2015 kl.06:35

Under sommaren har organisationen Futebol dá força startat verksamhet på Åland. Futebol dá força arrangerar fotbollsträningar för tjejer varje vecka och syftar till att stärka unga tjejers självförtroende för att förbättra den psykiska hälsan.

Projektledare på Åland är den förra Åland United-spelaren Hanna Salmén och hon leder träningarna som hålls en gång i veckan för barn och en gång i veckan för vuxna.

Organisationen startades i Mozambique och finns nu förutom där och på Åland, i Sverige, Finland och Zambia. 

Publicerad: ons 29.07.2015 kl.17:08

Det är inte någon kö till att få ställa upp i lagtingsvalet, och det är ett hårt arbete för partierna att få ihop listor med lämpliga kandidater. Det verkar partiledarna vara överens om. Oftast är det upp till partierna att höra av sig till presumtiva kandidater för att fråga om de vill ställa upp.

Enligt partiledarna finns det flera orsaker till att folk drar sig från att ta steget in i politiken. Liberalernas Katrin Sjögren tycker sig ha märkt att det är enklare att rekrytera manliga kandidater.

- Kvinnor är kanske mer självkritiska, att de tror att de inte ska klara av det, säger hon.

Andra orsaker, som partiledarna nämner, till att folk väljer att inte ställa upp är att man inte vill ha offentligheten som kommer på köpet. Eller att det inte går att kombinera med arbete.

I lagtingsvalet satsar partierna på att gå till val med mellan 20 och 60 kandidater på sina listor. Om drygt sex veckor ska kandidatlistorna inför lagtings- och kommunalvalet vara klara och lämnas in till valnämnderna.

  • Liberalernas Katrin Sjögren tycker sig ha märkt att det är enklare att rekrytera manliga kandidater:
Publicerad: ons 29.07.2015 kl.15:38
Lasse Berghagen. Foto: Jonathan Borg
Lasse Berghagen. Foto: Jonathan Borg

Lasse Berghagen uppträder på Stallhalla i Finström i kväll. I en intervju i Ålands radio tidigare i dag lovade Berghagen musik och sång blandat med humor.
- Jag har några riktiga rövarhistorier på gång, sade Berghagen, som också passade på att rikta en del kritik mot sitt gamla tv-program Allsång på Skansen.
- De tänker inte så mycket på 50-plussarna. Petra Marklund väljer sin tids musik. De kunde ha lite bättre allsånger som når lite fler, sade han.

  • Lasse Berghagen om sin pågående turné:
Publicerad: ons 29.07.2015 kl.13:44
Foto: ÅCA
Foto: ÅCA

ÅCA:s styrelseordförande Trygve Sundblom säger att han inte har en aning om vilka mjölkgårdar det kan röra sig om som nu tecknat avtal med Arla Finland. Men han har hört spekulationer om att det skulle innebära 2,5 till 3 miljoner liter mjölk per år.

Det var i ett pressmeddelande under onsdagen som Arla Finland meddelade att man startat ett samarbete med omkring 10 åländska mjölkproducenter.

- Jag kan inte säga hur stor mängd mjölk när jag ännu inte vet vilka leverantörer det är frågan om, men man pratar om 17 till 20 tusen liter mjölk varannan dag, och det är ungefär 15 till 20 procent av ÅCA:s invägning, säger styrelseordföranden Trygve Sundblom.

På kort sikt tror Trygve Sundblom att ÅCA får praktiska omställningsproblem med nya rutiner, men han säger samtidigt att påverkningen nog blir marginell på kort sikt.

  • ÅCA:s styrelseordförande kommenterar avtalet med Arla Finland: