Nyheter

Publicerad: tors 28.08.2014 kl.16:23

Polisen i Mariehamn har avslutat sin utredning av två män från Ukraina som misstänks ha vistats och arbetat i landet utan lov. Männen har, enligt polisen, skaffat och använt förfalskade id-kort från Litauen och registrerat sig med falska identiteter hos olika myndigheter. Ärendet har nu förts över till åklagare för åtalsprövning.

Polisen utreder fortfarande männens förutsättningar att vistas i Finland.

Publicerad: tors 28.08.2014 kl.15:27

I kväll och i natt mulet och eventuellt en del lätt regn. Temperaturen i natt cirka 13 grader och det blåser en måttlig nordlig vind. Till i morgon, fredag, väntas först mulet och till eftermiddagen halvmulet, cirka 16 grader och måttlig nordlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring nord 8-13 meter per sekund, i natt något avtagande och i morgon 5-9 meter per sekund. Tidvis regnskurar.

Publicerad: tors 28.08.2014 kl.15:23

-Sommaren har varit för torr och dagens skogsbruk gynnar inte svamparna, men om det kommer mer regn nu kan vi ännu få en bra skörd. Det säger svampkännaren Ulf Eklund i Geta.

Han har under många år följt utvecklingen särskilt i skogsområdena på Isaksö och är kritisk till det moderna skogsbruket.

-Gammal blandskog där man bara tagit bort de mogna träden utan att förstöra undervegetationen är en bra svampskog, säger Ulf Eklund. Enligt honom kan man nu hitta kantarell och Karl-Johansvamp och om det kommer rikligt med regn gott om höstkantareller.

  • Ulf Eklund intervjuas av Nina Eriksén.
Publicerad: tors 28.08.2014 kl.14:51

På måndag kan startskottet gå för en ny åländsk feministisk organisation. Då hålls nämligen ett öppet möte i lagtingets lokaler.

- Vi tycker att det behövs en feministisk organisation på Åland, säger Jessica Sundberg som är en av deltagarna.

   Det var i juni som ett 30-tal ålänningar besökte Nordiskt Forum, ett stort evenemang om jämställdhet, som hölls i Malmö. De åländska initiativtagarna till resan sökte och fick pengar från landskapsregeringen för att bekosta resor och logi. Som en motprestation följer nu gruppen upp med ett öppet möte där de berättar om sina intryck och erfarenheter från Nordiskt forum. Och i samband med det undersöker man alltså intresset för att starta en ny organisation.

   I det här skedet är inget namn på organisationen klubbat, men ett av förslagen är Ålands feministparaply, med undertiteln ”nätverk för ett jämställt Åland”.

Publicerad: tors 28.08.2014 kl.14:13

Lumparland står i tur att få en ny släckningsbil. Anbud på den nya bilen har endast lämnats av ett företag, Rescue Team Finland Ab. Den gemensamma räddningsnämnden för landskommunerna har nu godkänt anbudet och det innebär att priset på släckningsbilen blir drygt 269.000 euro.