Nyheter

Publicerad: ons 27.08.2014 kl.13:39

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen gett klartecken till att bygga gästhamnen Fyrens Marina i Lumparland. Domstolen har förkastat det besvär som dåvarande kyrkoherden i Lumparlands församling lämnade in.

- Det känns otroligt bra för vi har ju hela tiden hävdat att vi har ett giltigt avtal och nu har det prövats av högsta instans som visar att vi har rätt, säger Lennart Joelsson, en av initiativtagarna till Fyrens Marina.
Nästa steg blir nu att komma fram till om dom får köpa marken eller arrendera den på 40-50 år. Joelsson hoppas att det är klart innan årsskiftet och sen kan byggstart bli tidigast följande vinter eftersom miljötillståndet tillåter byggandet av vattenkonstruktioner enbart vintertid.

Publicerad: ons 27.08.2014 kl.11:42

Saltvik behöver en idrotts- och ungdomsledare. Det anser kommunens skol- och bildningsnämnd som beslutat att i budgeten för nästa år räkna med en arbetstid på 30 timmar per vecka för en sådan tjänst. Utöver det anser nämnden att en idrotts- och ungdomsledare kan hålla idrottslektioner vid kommunens skolor.

   Behovet av en fritidsledare eller idrotts- och ungdomsledare har utretts enligt uppdrag i årets budget. Verksamheten är inte lagstadgad men anses ha stor betydelse främst för skolbarnen som kan erbjudas aktiviteter efter skoltid.

Publicerad: ons 27.08.2014 kl.10:47

Resten av dagen får vi mestadels mulet och i eftermiddag eventuellt lätt regn, 17 grader och friska nordliga vindar. I natt blir det växlande molnighet men uppehåll, 15 grader och måttliga nordliga vindar. I morgon väntas vi få mulet och lätt regn, 16 grader och måttliga nordliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Nordlig till nordvästlig vind, 11-16 meter per sekund. I kväll avtar vinden och blir i natt 9-13 meter per sekund. Regn eller regnskurar.

Publicerad: ons 27.08.2014 kl.09:50

Det fortsätter att gå dåligt ekonomiskt för Viking Line. Första halvåret i år visar rederiet ett rörelseresultat på minus 12,5 miljoner euro, vilket dock är bättre än första halvåret i fjol då förlusten var 16,7 miljoner euro. Det visar delårsrapporten för första halvåret som offentliggjordes i dag.

   Viking Lines omsättning minskade med drygt fem procent till 241 miljoner euro. Antalet passagerare var årets sex första månader drygt 2,9 miljoner vilket är en liten minskning. Frakterna ökade däremot första halvåret i år med drygt åtta procent.

   Styrelsen för Viking Line skriver att den ekonomiska nedgången i Finland är en osäkerhetsfaktor. Styrelsen bedömer dock för närvarande att rörelseresultatet för hela 2014 kommer att förbättras jämfört med rörelseresultatet för 2013.

Publicerad: ons 27.08.2014 kl.07:05

I april började Brändö lax sälja fisk över nätet. Kunderna kan gå in på företagets hemsida och beställa fisken och sedan levereras den till Åbo på fredagar.

   -Fisken vi säljer via nätet är fiskad för högst 24 timmar sedan när den lämnar oss på fredag morgon, säger Pia Lindberg-Lumme, projektchef på Brändö lax.
   Än så länge säljer de bara till Åbo-trakten på det här sättet, men det kan bli aktuellt att sälja till fasta Åland också om intresse finns.
   Även bageriet Skärgårdsbröd på Kökar planerar att börja sälja bröd via nätet och hoppas komma igång så fort som möjligt.
   -Vi har någon som beställt via mail och så har vi skickat brödet med posten, men vi jobbar på att man ska kunna beställa via vår hemsida, säger Casper Mickwitz som driver bageriet tillsammans med sin fru Susanna.

  • Pia Lindberg-Lumme är den som kom på idén med att sälja via nätet: