Nyheter

Publicerad: fre 12.02.2016 kl.09:22

-Det var flera år sedan Åland föll ur det nationella stödsystemet för vindkraften. Det påpekade forskningschef Jouko Kinnunen, Åsub, i en diskussion om den åländska ekonomin i programmet Argument här i Ålands Radio i går. Enligt Kinnunen verkade det finnas starka intressen som såg till att även platser med sämre vindförhållanden kunde få lönsamma möllor med en fördelaktig inmatningstariff.

-Det är mycket centernära producenter som hållit på och investerat i vindkraft och även den dåvarande ministern, Mauri Pekkarinen, som såg till att Åland inte kom med var centerpartist, sa Jouko Kinnunen i programmet Argument som sänds i repris på söndag klockan 14:30.

I programmet medverkar också redaktör Fredrik Rosenqvist och bankdirektör Jan-Erik Rask, reporter är Totte Vesterlund och temat är den åländska ekonomin.

Reportrar Totte Vesterlund & Bengt Hannus
redaktion@radiotv.ax

  • Jouko Kinnunen, Jan-Erik Rask och Fredrik Rosenqvist intervjuas av Totte Vesterlund.
Publicerad: fre 12.02.2016 kl.07:41

De tidigare högskolepraktikanterna på Åland har varit nöjda med praktiken i sin helhet. Det visar en färsk utredning som Åsub gjort.

203 personer som gjort högskolepraktik sedan Ams började fördela högskolepraktikplatserna 1997 svarade på Åsubs enkät, och deras svar visar att högskolepraktiken på Åland fyller många av de krav som lyfts fram i EU:s kvalitetsrekommendationer.

Däremot efterlyste praktikanterna mer tydlig information om lediga praktikplatser, och Åsub konstaterar att EU:s kvalitetsrekommendationer uppmuntrar arbetsförmedlingar och motsvarande instanser att effektivt dela med sig information, eftersom breda informationskanaler garanterar lika möjligheter för alla studerande att delta i högskolepraktiken. 

Reporter: Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax

Publicerad: fre 12.02.2016 kl.07:25

Ålands tingsrätt har dömt en man till fem månaders villkorligt fängelse för bruksstöld av motordrivet fortskaffningsmedel, grovt rattfylleri och äventyrande av trafiksäkerheten. Mannen dömdes även till 55 dagsböter på sammanlagt 1 375,00 euro samt körförbud till och med den 13 mars 2017. Han ska också ersätta staten med 26 euro för för en rusmedelsundersökning samt betala 500 euro för de skador som uppstod på den stulna personbilen. Prövotiden för det villkorliga fängelsestraffet går ut den 11 februari 2018.

Reporter: Tomas Tornefjell
redaktion@radiotv.ax

Publicerad: fre 12.02.2016 kl.06:20

I dag mulet, regn eller blötsnö och måttlig nordvästlig vind. Dagstemperaturen 1 plusgrad. Från i kväll uppehåll och i natt halvklart, -2 grader och måttlig västlig vind. Till i morgon väntas halvklart, 0 grader och måttlig sydvästlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring nordväst 9-14 meter per sekund, på Skärgårdshavet sydvästlig vind. I kväll avtar vinden och vrider till väst, i natt sydvästlig vind 7-11 meter per sekund. Tidvis snöfall eller blötsnö samt måttlig sikt.

Publicerad: fre 12.02.2016 kl.06:10

- Jag tror inte man ska göra situationen varken bättre eller sämre. Det sa näringsminister Camilla Gunell, socialdemokrat, när hon medverkade i Ålands Radios program Åland i dag i går för att diskutera nyheten om att Orklakoncernen vill lägga ner så många som hälften av sina 104 fabriker.
- Det är ändå en bra konkurrensfördel att Haraldsbyfabriken tillverkar snacks för den finska marknaden. Det finns ingen annan snacksfabrik för den finska marknaden, säger hon.

Landskapsregeringen återupptar diskussionerna med Orkla efter att samarbetsförhandlingarna vid chipsfabriken är klara. 

Reportrar: Totte Vesterlund & Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax

  • Näringsminister Camilla Gunell intervjuas av Totte Vesterlund.