Nyheter

Publicerad: tis 6.10.2015 kl.14:41
Nästa år borde landskapsregeringen vara rökfri. Foto: Cecilia Ekströmmer
Nästa år borde landskapsregeringen vara rökfri. Foto: Cecilia Ekströmmer

Landskapsregeringen och dess myndigheter bör vara rökfria senast 2016! Den uppmaningen kommer från den politiska referensgrupp som jobbar med landskapets risk- och missbruksprogram.

Enligt socialminister Carina Aaltonen (S) handlar det om att skapa normer i samhället för att på sikt få bort tobaksrökningen.

- I första hand handlar det förstås om att uppnå en folkhälsoeffekt, men också om effektivitet, menar Carina Aaltonen och pekar på siffror som visar att om du tar en tio minuters rökpaus sju gånger per arbetsdag, tar du sammanlagt 30 dagars rökpaus per år.

Ett eventuellt beslut om att göra landskapets myndigheter rökfria kommer inte att hinna fattas av sittande landskapsregering, utan blir en fråga för den regering som bildas efter valet.

Publicerad: tis 6.10.2015 kl.14:27

Det har varit en trög start för den digitala valhjälp som Mariehamns stad lanserade igår.

Genom tretton frågor ska man kunna bli ihop matchad med den politiker som har flest liknande åsikter som en själv. På sociala medier har många visat sitt missnöje med att de inte fått upp en enda kandidat i programmet.

-Det här är ingen valmaskin utan en tjänst, säger Terese Flöjt som är verksamhetsutvecklare för information inom Mariehamns stad.

-En riktig valmaskin skulle kosta 4000 euro och det har vi tyvärr inga pengar till. Den här tjänsten kostar noll euro och är bättre än ingenting, säger hon.

Staden tog kontakt med JCI-Mariehamn som gjort valmaskiner tidigare val men de beslutade att inte göra det i år.

Som programmet på stadens hemsida fungerar nu får man bara upp de kandidater som svarat exakt likadant som en själv på alla frågor.

-Vi kommer nu att ändra informationen på hemsidan så att man börjar med den fråga man tycker är viktigast och sen kan utöka, istället för tvärtom, säger Terese Flöjt.

 

Publicerad: tis 6.10.2015 kl.12:40

I eftermiddag klart, 8 grader och måttlig ostlig vind. I natt sjunker temperaturen till cirka 0 grader. I morgon halvklart, 9 grader och måttlig ostlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Ostlig till nordostlig vind 5-9 m/s, på Norra Östersjön lokalt 11 m/s. Från i natt ostlig till sydostlig vind, imorgon på på dagen 3-7 m/s. God sikt.

Publicerad: tis 6.10.2015 kl.12:38

Landskapsregeringen har inte råd att genomföra hela kortruttsutbygganden de kommande fyra åren. Det berättade finansminister Roger Nordlund (C) förra veckan vid en presentation av landskapets ekonomiska läge. Ett nytt färjefäste på Östra Föglö för Kökartrafiken finns med bland investeringarna som ska göras före 2019. Resten av kortruttsutbyggnaden, där ett förkortat färjepass mellan Degerby och Svinö samt bron över Prästösund ingår, får däremot vänta på sitt förverkligande till efter 2019.

Investeringsplanen för de kommande fyra åren uppgår till 73,2 miljoner euro, och av dem går 12,2 miljoner euro till kortruttsutbyggnaden på Östra Föglö.
Andra stora investeringar är bland annat en ny färja som ska gå mellan Åva och Osnäs. Den beräknas kosta 20 miljoner av vilka 14,3 miljoner belastar budgeten för den kommande mandatperioden. Vårdöbron i sin tur belastar budgeten med 4 miljoner euro och en ny linfärja som ersätter Töftöfärjan med lika mycket.

Publicerad: tis 6.10.2015 kl.12:32

Fem – tio år i förväg bör man börja planera om man vill sälja sitt företag och gå i pension. Det rådet kommer från Dan Andersson på Ålands näringsliv. Just nu är många företag till salu på åland och en av orsakerna är kommande pensionsavgångar. Men marknaden går trögt och många intressenter föredrar att starta eget istället för att överta någon annans.

Margaretha Nordberg, innehavaren av Matthuset i Mariehamn, planerar att gå i pension inom några år, men är ute i god tid med försäljningen.

- Det allra bästa vore att hitta någon som är väldigt intresserad av inredning och textilier, säger Nordberg.

Klicka för att se större bilder
  • Margaretha Nordberg vill sälja Matthuset. Foto: Liv Örneryd.
  • Gunvor Skogberg säljer Svalan. Foto: Liv Örneryd