Nyheter

Publicerad: ons 30.07.2014 kl.05:35

I dag onsdag väntas måttliga halter av gråbopollen och låga till måttliga halter av gräspollen. Eventuella regnskurar sänker tillfälligt pollenhalterna.

Publicerad: ons 30.07.2014 kl.05:34

I dag får vi soligt på förmiddagen och mulet eller halvklart resten av dagen. Det blir 25 grader och måttliga sydliga vindar. I natt blir det halvklart, 21 grader och svaga sydvästliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Sydlig till sydostlig vind, som ökar till på eftermiddagen 5-10 meter per sekund. Lokalt dis, på dagen lokala regn- eller åskskurar.

Publicerad: tis 29.07.2014 kl.22:00

På tisdagskvällen utbröt en mindre markbrand i Sund Finby. Orsaken var att blixten slog ner i två tallar under söndagens åskväder. Vindar och varmt väder under måndagen och tisdagen gjorde sedan att glöden efter blixtnedslaget flammade upp.

- Det är vanligt att sådant sker, säger jourhavande brandbefäl Leif Ahlqvist.

Tallarna var nära en väg, och en förbipasserande motionär såg elden och kunde slå larm innan branden hunnit sprida sig.

 

Publicerad: tis 29.07.2014 kl.19:06

Vid 18.30 tiden kom Ålcoms nät på Kökar igång igen. Det meddelar bolagets vd Daniel Dahlén i ett pressmeddelande. Det var i fredags som ett brott på fibern till Kökar upptäcktes, men problemet är nu alltså åtgärdat.

Publicerad: tis 29.07.2014 kl.15:42

På Kökar är Ålcoms telefoni och internet fortfarande ur funktion. Det var i fredags som ett avbrott på fiberkabeln upptäcktes och ännu vet man inte vad orsaken är. Tillsammans med sjöbevakningen och Mariehamns telefon arbetar nu Ålcom för att åter få igång funktionerna, berättar vd Daniel Dahlén:

- Vi har lokaliserat felet och utan att lova något hoppas vi att det kommer att lösas under dagen, säger han.

Förutom den fasta och mobila telefonin och internet är flera betalterminaler i butiker som går på Ålcoms nät utslagna. Kontanter kan tas ut på postkontoret i Karlby under dagtid.

Soneras mobilnät fungerar fortfarande på Kökar och nödsamtal går att ringa från alla operatörer.

  • Daniel Dahlén och Alexander Lindholm intervjuas av Cecilia Ekströmer.