Nyheter

Publicerad: tis 27.01.2015 kl.07:17

En 24-årig kvinna har dömts till villkorligt fängelse i 70 dagar för grovt rattfylleri och fordonsskatteförseelse. I slutet av november tog kvinnan bilen när hon skulle hem från en restaurang trots att hon hade druckit alkohol. Dessutom hade kvinnan inte betalt fordonsskatten för bilen hon körde.
Kvinnan döms även till 40 dagsböter om totalt 840 euro och till körförbud till och med sista oktober i år.

Publicerad: tis 27.01.2015 kl.06:34

En liten grupp formellt obehöriga lärare vill på egen bekostnad delta i en yrkeslärarutbildning som startar den 19 maj vid en yrkeshögskola på fastlandet. Åländska lärarstuderande skulle, om de blir antagna, bilda en egen utbildningsgrupp på Åland.
Initiativtagare till utbildningen är bland andra Jonna Karlsson och Jimmy Jansson vid Ålands yrkesgymnasium.
   - Vi tröttnade på att vänta på att det ska ordnas en yrkeslärarutbildning så vi tog kontakt med yrkeshögskolan Haaga-Helia, som erbjuder yrkeslärarutbildning på finska och där har de nu lyckats hitta utbildare som kan undervisa även på svenska, säger Jonna Karlsson i ett pressmeddelande.
Utbildningen omfattar 60 studiepoäng och pågår ungefär ett år. Sista anmälningsdag till yrkeshögskolan Haaga-Helia är i dag den 27 januari.

Publicerad: tis 27.01.2015 kl.06:26

Under förmiddagen i dag får vi regn eller snöblandat regn, 1-2 grader och måttlig västlig vind. I eftermiddag mulet uppehållsväder, 2 grader och svag till måttlig nordvästlig vind. I kväll och i natt klart väder, 0 grader och måttlig västlig vind. I morgon halvklart eller mulet väder, 0-3 grader och frisk sydvästlig vind.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet: Sydlig till sydvästlig vind, cirka 10 meter per sekund. Framåt dagen vrider vinden till nordväst, 4-8 meter per sekund. I natt sydvästlig vind igen, cirka 10 meter per sekund. Inledningsvis regn eller snöfall med måttlig sikt, god sikt från i eftermiddag.

Publicerad: tis 27.01.2015 kl.06:14

Gråsälsstammen fortsätter öka i Östersjön, enligt Finlands viltcentrals tidning Jägaren. När vilt och fiskeriforskningsinstitutet gjorde sina sälräkningar sommaren 2014 påträffades 32.000 sälar i Östersjön, de flesta i den mellansvenska skärgården och Finlands sydvästra skärgård, dit Åland hör. I Finlands sydvästra skärgård räknade man till 9.493 sälar i somras.

År 2000 fanns det 10.000 sälar i Östersjön, och nu är de alltså 32.000. I finska vatten är ökningen mindre. Här fanns det ungefär 5.000 sälar år 2000 och drygt 11.500 i fjol.

Publicerad: tis 27.01.2015 kl.05:51
Riksdagsledamot Elisabeth Nauclér deltog i en paneldiskussion vid konferensen på Alandica.
Riksdagsledamot Elisabeth Nauclér deltog i en paneldiskussion vid konferensen på Alandica.

Kan de nordiska självstyrelserna betraktas som ett fredsprojekt? Det var kärnfrågan på gårdagens konferens ”Självstyrelsen i Norden – erfarenheter och visioner från ett fredsperspektiv” som hölls i Alandica. Konferensen arrangerades av Nordiska rådets medborgar- och konsumentutskott och Ålands fredsinstitut. Ordet för dagen var branding, alltså marknadsföring. Deltagarna i paneldiskussionerna menade att man borde lyfta fram Norden som ett exempel på lyckad konfliktlösning.

Konferensens innehåll och forskningsunderlag ska senare samlas i en publikation.

  • Gunilla Herolf i Fredsinstitutets forskarråd samt riksdagsledamot Elisabeth Nauclér intervjuas av Totte Vesterlund.