Nyheter

Publicerad: mån 22.12.2014 kl.15:45

Ålands hälso- och sjukvårds vårdchef, Bengt Michelsson, bli ny avdelningschef vid landskapsregeringens social- och miljöavdelning. Bengt Michelsson är magister i hälsovetenskaper och ansågs vara mest lämplig för tjänsten av totalt sex sökande. Han tillträder i februari med ett års prövotid.

Publicerad: mån 22.12.2014 kl.15:42

Samtliga anställda på landskapets it-enhet, förutom IT-chefen Ronny Lundström, förs nu över till till det nystartade samhällsägda bolaget Ålands digitala agenda, Åda. Det rör sig om sex tjänster som driftstekniker, tekniker och assistenter, som från och med årsskiftet flyttas till Åda. Bolaget tar över landskapets, Mariehamns stads och ytterligare några kommuners e-tjänster, it-drift, it-utveckling och it-förvaltning.

Publicerad: mån 22.12.2014 kl.15:40

I kväll mulet men uppehåll, 1 grad och måttlig nordvästlig vind. I natt mulet, 2 minusgrader och måttlig nordostlig vind. I morgon bitti mulet och snöfall, 2 minusgrader och svag sydostlig vind. I morgon på dagen mulet uppehållsväder, 2 grader och svag sydlig vind.

Sjövädret:

På norra Östersjön och Ålands hav tilltagande vind som vrider mot nordväst, i kväll 11-15, på norra Östersjön upp till 17 meter per sekund.

På Skärgårdshavet och södra Bottenhavet vind omkring ost 11-15 meter per sekund. I natt avtar vinden på samtliga havsområden, i morgon 3-7 meter per sekund. Tidvis regn eller blötsnö.

Publicerad: mån 22.12.2014 kl.15:30

När 29-åriga Linda Danielsson från Saltvik drabbades av akut leukemi ville hennes vän Alexandra Lundberg hjälpa. I torsdags startade hon en insamling till förmån för Linda och hennes familj, och efter bara några dagar hade åländska företag och privatpersoner skänkt flera tusen euro till insamlingen.

-Det känns jättebra, jag trodde verkligen inte att gensvaret skulle bli så stort. Jag blir jätterörd och varm av hur generösa folk är. Särskilt nu i samband med julen när de ska köpa julklappar men ändå tycker att de har råd att ge en liten slant, säger Alexandra Lundberg.

Ålands cancerförening får också många donationer inför julen. Verksamhetsledare Monica Toivonen berättar att både företag och privatpersoner skänker mer pengar i dag än tidigare.

  • Alexandra Lundberg och Monica Toivonen intervjuas av Malin Lundberg.
Publicerad: mån 22.12.2014 kl.14:27
Kansliminister Wille Valve, finansminister Roger Nordlund, lantrådet Camilla Gunell och projektledare Carolina Sandell driver KST vidare. Foto: Ulf Weman.
Kansliminister Wille Valve, finansminister Roger Nordlund, lantrådet Camilla Gunell och projektledare Carolina Sandell driver KST vidare. Foto: Ulf Weman.

Landskapet ställer upp med en projektledare under ett halvår och ekonomiskt stöd under minst tre år, men nu är det upp till kommunerna att utforma Kommunernas Socialtjänst, KST. Det beskedet gav landskapsregeringen i dag när man på en presskonferens berättade om fortsättningen av den här samhällsreformen.

I vår får lagtinget ett lagförslag av landskapsregeringen som skall tvinga kommunerna att samarbeta om socialvården. Landskapsregeringen drar upp riktlinjerna för samarbetet med en finansieringsmodell och krav att socialvården skall vara tillgänglig över hela Åland. Det skall också bli en förbundsstämma istället för ett förbundsfullmäktige som godkänner bokslut och budget och väljer ledamöter i styrelsen.

  • Ulf Weman intervjuar finansminister Roger Nordlund och lantrådet Camilla Gunell.