Nyheter

Publicerad: tors 2.10.2014 kl.11:46

Provtagningar som Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet i somras gjorde vid Ålands 31 registrerade badplatser visar att badvattnets kvalitet generellt var utmärkt. Detta trots att några badplatser under kortare tid stängdes på grund av höga halter av bakterier i badvattnet.

I somras inspekterades samtliga badplatser, och då kollades även säkerhetsutrustning, omklädningsrum, sophantering och toaletter liksom bryggor och hopptorn. Allvarliga brister var ovanliga, men i ett fall fanns till exempel inte livbojen där den skulle vara.

Publicerad: tors 2.10.2014 kl.11:22
Julia Lindholm från Lemland är landskapsregeringens nya öra och röst i Bryssel. Foto: Ulf Weman.
Julia Lindholm från Lemland är landskapsregeringens nya öra och röst i Bryssel. Foto: Ulf Weman.

Det är Maltas föreslagna EU-kommissionär Karmenu Vella som på sitt bord ser ut att få de flesta frågorna som är viktiga för Åland. Nu i dagarna grillas de föreslagna kommissionärerna av Europaparlamentets utskott, och den 22 oktober blir det omröstning i parlamentet om hela den nya kommissionen som leds av Jean-Claude Juncker.

   -Karmenu Vella får fiske, sjöfart och miljöfrågor på sitt bord och det är bra för oss att det blir samlat, säger Julia Lindholm som är landskapsregeringens nya representant vid den finländska representationen i Bryssel.

  • Julia Lindholm förklarar varför Maltas kommissionär blir viktig för Åland:
Publicerad: tors 2.10.2014 kl.10:57

Resten av dagen mulet men uppehåll, cirka 12 grader och måttlig sydvästlig vind. I natt mulet, cirka 10 grader och svag sydlig till sydostlig vind. Till i morgon väntas mulet, cirka 13 grader och måttlig sydlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydvästlig vind 6-10 meter per sekund, i eftermiddag 2-6 meter per sekund. I natt växlande vind. Måttlig till god sikt.

Publicerad: tors 2.10.2014 kl.10:30

Volleyboll: Lagom till seriepremiären i Superettan är det nu definitivt klart att Jacob Nordlund gör comeback i Jomala IK. Senast han spelade för JIK var 2009, sedan flyttade han till Uppsala för studier och spelade med olika lag där. I våras spelade han med Uppsala VBS i allsvenskan. Jacob Nordlund är kantanfallare och är tänkt att ersätta Verneri Vetriö som bytt klubb till Tierp.
   Jacob Nordlund sammanstrålar nu med sina bröder Edvard och Tobias som redan finns i Jacob Nordlund, och dessutom ingår pappa Thomas i truppen som har seriepremiär på söndag klockan 10.00 då Gotland kommer på besök.

Publicerad: tors 2.10.2014 kl.07:11

En man har av tingsrätten dömts för grovt rattfylleri till 30 dagars villkorligt fängelse och 20 dagsböter på sammanlagt 180 euro. Dessutom fick han sitt temporära körförbud förlängt till den sista oktober.

I mars i år körde han bil från Långnäs till Lumparland trots att han var påverkad av alkohol och en rad olika läkemedel som satte ner hans körförmåga. Bilfärden slutade i diket.