Nyheter

Publicerad: ons 4.03.2015 kl.06:13
Siv Ekström lade ett vinnande förslag. Foto: Owe Sjöblom.
Siv Ekström lade ett vinnande förslag. Foto: Owe Sjöblom.

Kommunfullmäktige i Jomala beslöt igår att ta emot flyktingar någon gång under det här året. Jomala vill ta emot en familj bestående av fyra till fem personer. Kommunstyrelsen hade föreslagit att man skulle önska att flyktingfamiljen kommer från Syrien, men Siv Ekström föreslog att det önskemålet utelämnas. Ekströms förslag vann med rösterna 10-7.

Finland tar emot kvotflyktingar från tre områden, Syrien, kongolesiska flyktingar från södra Afrika och afghanska flyktingar från Irak. Nu ska Jomala lämna in sin ansökan till NTM-centralen som fördelar flyktingar till de kommuner som är beredda att ta emot dem. 

  • Socialdemokraten Siv Ekström intervjuas av Owe Sjöblom.
Publicerad: ons 4.03.2015 kl.06:04

I går hölls vernissage i matsalen i Lemlands grundskola där konstnären Jonas Wilén skapat en miljö i Joel Petterssons anda i den nyrenoverade matsalen. En röd tråd tillsammans med flera tavlor om Joel Petterssons liv pryder nu utrymmena som föreståndaren Andreas Wiklund tycker är både vacker och funktionell.

-Det är både abstrakt och föreställande med nedslag i ganska enkla motiv med lantliga skildringar, säger Jonas Wilén.

  • Skolföreståndare Andreas Wiklund, konstnär Jonas Wilén och några besökare intervjuas av Jonathan Borg.
Publicerad: tis 3.03.2015 kl.17:09

Resten av dagen väntas mulet väder, eventuellt med lätt regn eller snöblandat regn, 2 grader och svag nordlig vind. I natt lätt snöfall, 1 grad och måttlig västlig vind. I morgon väntas mulet uppehållsväder, 2-3 grader och måttlig västlig vind.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet: Ostlig till nordlig vind 4-8 meter per sekund, på norra Östersjön 6-10 meter per sekund. I kväll och i natt vrider vinden till omkring väst. Tidvis regn eller blötsnö och dis, lokalt även dimma.

Publicerad: tis 3.03.2015 kl.17:08

Geta, Kumlinge, Kökar och Lemland tecknade aktier i Åda ab då bolaget höll en extra bolagsstämma i fredags. Stämman hölls för att de kommuner och kommunalförbund som ännu inte blivit aktieägare skulle få en möjlighet att köpa in sig. De aktier som nu återstår att sälja är reserverade för Finströms kommun och Södra Ålands Högstadiedistrikt.

På stämman valdes även styrelse för Åda ab. Kvar sedan tidigare sitter ordföranden Dan E Eriksson samt Runa Tufvesson, Edvard Johansson, Marie Lövgren och Petri Carlsson. Nya styrelsemedlemmar är Erica Sjöström, Kaj Törnroos och Katarina Donning.

Publicerad: tis 3.03.2015 kl.16:06
En brittisk studie har granskat hur spädbarn reagerar på jordnötter. Foto: Wikimedia commons.
En brittisk studie har granskat hur spädbarn reagerar på jordnötter. Foto: Wikimedia commons.

Om man matar spädbarn med jordnötskex under deras första 11 månader, så kan de utveckla ett försvar mot jordnötsallergi.

Det visade en brittisk studie som fokuserat på barn som bedömdes ha hög risk att bli allergiska mot jordnötter. I den grupp som fick jordnötskex hade färre än 1 procent utvecklat allergi när försöken avslutades, jämfört med drygt 17 procent i kontrollgruppen.

Ålands radio har träffat småbarnsmammor på Åland, en som själv är jordnötsallergiker och som aldrig skulle ge sitt barn jordnötskex, samt en som välkomnar studien.

  • Småbarnsmamman Cecilia Pettersson är skeptisk till den nya jordnötsstudien.