Nyheter

Publicerad: mån 30.11.2015 kl.18:29

Just nu är det störningar i telefontrafiken,, och det gäller både från fasta telefoner och Ålcom-abonnemang, det rapporterar Ålcom. Nödnumret 112 fungerar dock både från mobiltelefoner och från fasta telefoner. Orsaken till störningarna är två separata fiberbrott på två olika sjöfiberkablar samtidigt, och Ålcom har inlett reparationer av kablarna. Arbetet försvåras dock av det hårda vädret och man förväntar att bli färdiga tidigast under natten.

Publicerad: mån 30.11.2015 kl.17:38

I natt testas ett tilläggsarbete som Kraftnät Åland köpt av ABB gällande avbrottsfri omkoppling av gränsen mellan inmatning österifrån från Gustavs och från Sverige.
Testerna pågår mellan midnatt och 03.00 och under proven finns det enligt Kraftnät Ålands vd Jan Kahroth en förhöjd risk för avbrott eftersom funktionen är ny och inte testad i praktiken.
Natten mot onsdag görs samma tester under samma tid, och fredagsnatten den 4 december är reservtid ifall ännu fler tester behöver göras.

Publicerad: mån 30.11.2015 kl.17:12

Alla gillade inte valberedningens förslag till styrelse för 2016 när Ålands golfklubb höll höstmöte i går. Ett motförslag lades fram och nuvarande styrelseordföranden Håkan Clemes tycker förfarandet kändes kuppartat.
Valberedningen föreslog omval av Håkan Clemes, Mikael Mörn och Björn Wennström, samt nyval av Jannik Svahnström och Terese Åsgård. Men på mötet - som var betydligt mer välbesökt än vanligt - föreslogs också en styrelse med Andreas Gustafsson som ordförande.
- Det slutade med omröstning om ifall mötet skulle ajourneras så att medlemmarna kunde bekanta sig med den nya styrelse som lades fram på mötet, säger Håkan Clemes.
Omröstningen ledde till att höstmötet ajournerades, och när det återupptas är ännu oklart.

Reporter: Malin Lundberg
malin.lundberg@radiotv.ax

Publicerad: mån 30.11.2015 kl.16:43

Elavgifterna förändras något från och med nästa år, till följd av marknadens fallande olje- och kolpriser och de välfyllda vattenmagasinen. Ålands Elandelslag som gjorde en prissänkning om cirka 5% i oktober gör ytterligare en sänkning av elenergipriset med 10 % från och med 1 januari. Samtidigt sker en höjning om 8 % av elöverföringspriset, till följd av höjda stamnätsavgifter från Kraftnät Åland i samband med kostnaderna för kabeln till Finland. Skillnaden blir alltså inte särskikt märkbar i slutändan.
- För en genomsnittskund med 10 000 kWh i årsförbrukning och en huvudsäkring på 20 ampere kommer totalpriset att sjunka 0,65 %, säger Ålands Elandelslags vd David Karlsson.
Mariehamns Elnät höjer sitt elöverföringspris med 6,5 % i samband med stamnätsavgifterna. Elenergipriserna förblir oförändrade efter en sänkning på 7,5% i september.
- Men en sänkning framåt våren är inte omöjlig, säger Mariehamns Elnäts vd Per Eriksson.

Reporter Cecilia Ekströmer
ceciliae@radiotv.ax

  • ÅEA:s vd David Karlsson intervjuas av Cecilia Ekströmer.
Publicerad: mån 30.11.2015 kl.15:58
Lantrådet Katrin Sjögren presenterar för lagtinget den nya landskapsregeringens regeringsprogram åren 2016-2019. Foto: Ulf Weman

Man kan inte experimentera med självstyrelsens grunder! Centern kritiserade landskapsregeringens program där man vill utreda möjligheterna att i begränsad omfattning i skärgården sälja mark till icke-ålkänningar och därmed göra en ändring i jordförvärvsrätten. Regeringsprogrammet debatterades i lagtinget i dag och centerns gruppledare Britt Lundberg efterlyste mer konkreta förslag från landskapsregeringens sida, och väntar sig dem i en omställningsbudget i vår, när snoken ömsar skinn. Centern är också emot steg för att tvinga kommunerna till samgående och att en folkomröstning görs på hela Åland istället för kommunvis. Bildspråket med snoken fick kansliminister Nina Fellman, socialdemokrat, att reagera.
- Jag tycker det mera var en huggorm där, men nu när centern äntligen är i opposition som vi kan lyfta frågor som fastnat i den knutpatriotiska kommunalkvarnen, sa ministern.

Reporter: Ulf Weman
ulfw@radiotv.ax

  • Britt Lundberg och Nina Fellman i debatt i lagtinget idag. Reporter på plats Ulf Weman.