Nyheter

Publicerad: mån 27.04.2015 kl.12:32

Laget Ladies vann årets pitchmästerskap på Vikingaborg i Föglö i lördags. Totalt var det 32 lag med fyra eller fler personer per lag som gjorde upp i kortspelet.
I guldlaget Ladies ingick Marianne Jansson, Helena Helin, Mona Gustavsson och Regina Englund. De mötte Pitchklubben Ab med Anders Sjövall, Conny och Roger Rundberg samt Jarl Helsing i en spännande och jämn final. Trea i mästerskapen blev Eckerölaget med Gunder och Björn Eriksson, Per-Anders Fellman, Sixten Sjöblom och reserven Folke Karlström.

Publicerad: mån 27.04.2015 kl.12:14

Dataspelmissbruk är ett växande problem bland barn och unga på Åland, och Folkhälsan ordnar nu tillsammans med Fältarna och Rädda Barnen ett utbildningsprojekt med flera föreläsningar som riktar sig till både unga och föräldrar för att öka kunskapen om hur man kan förebygga att det i sig positiva dataspelandet blir ett problem. Första föreläsningen hålls i Sjöfartsmuséet på tisdagkväll.

  • Maria Sörskog från Rädda barnen och Joakim Svensson från Folkhälsan intervjuas av Mariana Olofsson:
Publicerad: mån 27.04.2015 kl.11:59

I eftermiddag får vi klart och soligt väder, 11-12 grader och måttlig vind från syd. I kväll och i natt blir det halvklart, temperaturen sjunker till omkring 4 grader och vinden blir måttlig till svag från sydväst. I morgon väntas halvklart väder, upp mot 12 grader och måttlig nordlig vind.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring syd 3-7 meter per sekund. Från i natt västlig till nordlig vind. Lokalt dis, i områdets södra del tidvis regn.

Publicerad: mån 27.04.2015 kl.11:57
Ålands nya riksdagsledamot Mats Löfström höll tal på finska centerns partistyrelsemöte. Foto: Jannika Ranta.
Ålands nya riksdagsledamot Mats Löfström höll tal på finska centerns partistyrelsemöte. Foto: Jannika Ranta.

Ett stöd till 100 procent för centerns Juha Sipilä som Finlands nästa statsminister och för en regering med en stark mittenbas. Det var budskapet från Ålands riksdagsledamot Mats Löfström när han i fredags fick hålla inledningsanförandet vid finska centerns partistyrelsemöte.
   - Även om Svenska riksdagsgruppen är mitt politiska hem i riksdagen ser jag fram emot ett mycket nära samarbete med Centern och Juha Sipilä, något jag tror att är mycket värdefullt för Åland, säger Mats Löfström i ett pressmeddelande.
Han betecknar sin medverkan och sitt öppningstal på finska centerns partistyrelsemöte som en ”historisk händelse”. Mats Löfström tog i sitt tal upp vikten av att Finland fungerar också på svenska, att centern stöder reformen av självstyrelsen, att stödet till sjöfarten fortsätter och att ett samhällsavtal mellan arbetsmarknadens parter kommer till för att få landet ur den ekonomiska krisen.

Publicerad: mån 27.04.2015 kl.11:54

En ny väg norr om byn är bäst, en ombyggnad av den befintliga vägen genom byn är sämst. Det anser 14 markägare i Hastersboda, som i två olika skrivelser lämnat synpunkter på miljökonsekvensbedömningen av projektet med en ny färjehamn på östra Föglö. Man får också stöd av museibyrån om vägdragningen. Sammanlagt sex skrivelser med synpunkter har lämnats in. En sommarstugeägare, som får den nya färjehamnen 400 meter från sin fastighet, är negativ till det södra hamnalternativet och ifrågasätter överhuvudtaget kortruttprojektet. Sottunga kommun föredrar det norra hamnalternativet, men vill helst ha kvar trafiken till Långnäs. Tunnelutredaren Otto Hojar föredrar det södra hamnalternativet vid Brännskär och varnar för att politiker lobbar för det norra alternativet. Han rekommenderar också en offentlig-privat finansiering av projektet. Synpunkterna skall nu vägas in i MKB:n för östra Föglö innan den slås fast av landskapsregeringen.