Nyheter

Publicerad: ons 1.04.2015 kl.11:55

Tar Jomala kommun på sig det juridiska ansvaret för den gångtunnel som man är intresserad av att låta bygga under Kalmarnäsrondellen? Det undrade infrastrukturminister Veronica Thörnroos vid informella samtal med företrädare för Jomala kommun utanför lagtingets plenisal i måndags. Schakt ab, som just nu bygger Kalmarnäsrondellen på landskapets uppdrag, har erbjudit Jomala kommun att samtidigt bygga en gångtunnel för 50.000 euro. Någon tunnel ingår inte i vägplanen, och landskapet har tidigare konstaterat att en tunnel för gång- och cykeltrafik inte går att bygga där, eftersom nerfarten skulle bli alldeles för brant. Men det som nu är aktuellt är en gångtunnel med begränsad höjd och eventuellt med trappor. Frågan är under behandling i kommunen.

Publicerad: ons 1.04.2015 kl.11:54

Albin Hampf från Brändö spelar Emil när Raseborgs sommarteater sätter upp Emil i Lönneberga i sommar. Pjäsen ska ges i 20 föreställningar och enligt regissören Jan Korander ska Emil varken bli som i boken eller på tv.

- Pjäsen handlar om livet. Vi ger en liten inblick i en kort period av några människors långa liv. Varje karaktär ska få en solid egen bakgrund. Åskådaren får veta varför Alma och Anton är som de är, varför de skaffade Katthult, vad Krösa-Maja gör på gården och annat intressant, säger Korander till tidningen Västra Nyland.

Publicerad: ons 1.04.2015 kl.11:53

Ålands radio bör få en ny ledning och därför sammankallar nu radiobolagets styrelse till samarbetsförhandlingar som berör hela personalen. Styrelsen tog beslutet på sitt möte i går, men är inte enig. Att man nu tar itu med ledningsfrågan är på grund av att nuvarande vd, Pia Rothberg-Olofsson går i pension i sommar. Tills dess skall en ny sammanslagen tjänst som vd och ansvarig redaktör vara tillsatt. Styrelsens ordförande, Jesper Eliasson, ser inget problem med att den nya ansvariga redaktören blir direkt beroende av en politiskt tillsatt styrelse i ett public servicebolag som skall vara oberoende.

- Absolut inte, det finns regler och lagar som reglerar redaktionens oberoende, säger Jesper Eliasson.

Han vill inte gå in på vem eller vilka som i första hand berörs av samarbetsförhandlingarna, men det är uppenbart att det handlar om redaktionschefen Astrid Olhagen. 

  • Styrelseordförande Jesper Eliasson intervjuas av Ulf Weman.
Publicerad: ons 1.04.2015 kl.11:50
Regina Lindblom, Silvana Fagerholm-Sjöblom, Ingrid Johansson, Jonny Andersen, Mikael Stjärnfelt och Mikael Staffas ställer upp i höstens val. Foto: Owe Sjöblom.
Regina Lindblom, Silvana Fagerholm-Sjöblom, Ingrid Johansson, Jonny Andersen, Mikael Stjärnfelt och Mikael Staffas ställer upp i höstens val. Foto: Owe Sjöblom.

Liberalerna presenterade i dag sex kandidater som ställer upp i både lagtings- och kommunalvalen i höst. Det är tre personer som är helt nya i lagtingsval, Ingrid Johansson, Regina Lindblom och Mikael Staffas. Silvana Fagerholm-Sjöblom, Mikael Stjärnfelt och Jonny Andersen har ställt upp tidigare.

- Vi har inte satt någon gräns för hur många kandidater vi ska ha i höst, men vi siktar på hälften kvinnor och hälften män och det viktiga är att dom är hungriga, säger Katrin Sjögren, partiledare för liberalerna.  

Publicerad: ons 1.04.2015 kl.11:15

Om sympatistrejken som sjöfacken hotar med bryter ut i morgon klockan 14 drabbas också vissa av Tallink Siljas avgångar. Finskflaggade Silja Serenade och Baltic Princess blir kvar i hamn om strejken blir verklighet.

Som Ålands radio tidigare berättat drabbas Viking Lines finskflaggade fartyg Amorella, Viking Grace, Mariella, Gabriella och Rosella om sympatistrejken blir av. Rederi Ab Eckerös fartyg Finlandia skulle stanna i hamn, men m/s Birka och m/s Eckerö berörs inte av strejkhotet då de är svenskflaggade. Landskapsregeringens skärgårdsfärjor påverkas inte heller eftersom strejkhotet bara berör utrikestrafik.

Förhandlingarna mellan isbrytarföretaget Arctia Shipping och fackförbunden Sjömansunionen och Finlands maskinbefälsförbund fortsätter i dag klockan 12.00.