Nyheter

Publicerad: fre 21.11.2014 kl.16:04
Erica Norell-Eriksson är en av Tehys förhandlare.
Erica Norell-Eriksson är en av Tehys förhandlare.

Strax efter klockan tre idag avbröts förhandlingarna mellan strejkande vårdfacket Tehy och landskapet. Då hade man suttit bakom lyckta dörrar sedan klockan tio i förmiddags.

- I vissa frågor närmar vi oss varandra men sen finns det annat som behöver diskuteras vidare, säger Tehys ordförande Erica Norell-Eriksson.

På söndag klockan 14 fortsätter förhandlingarna.

  • Erica Norell-Eiksson intervjuas av Liv Örneryd.
Publicerad: fre 21.11.2014 kl.15:27

I kväll mulet och lätt regn eller snöblandat regn, 2 grader och måttlig nordlig vind. I natt uppehåll, 2 grader och svag nordlig vind. I morgon mulet och på eftermiddagen något lätt regn, 3 grader och svag vind som vrider till nordväst. Till söndag väntas mulet men uppehåll, 6 grader och svag sydvästlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring ost 4-8 meter per sekund. Från i kväll vrider vindn till nord, i morgon bitti nordväst. Tidvis regn eller snöfall.

Publicerad: fre 21.11.2014 kl.15:03

Ett nytt försök av sommarboende på Ängholm i Kökar att få jordförvärvsrätt, har fått avslag av landskapsregeringen. Tidigare har ägarna till ett totalt 4,5 hektar stort område på Ängholm söder om Karlby försökt få jordförvärvsrätt via sitt bolag Viva Archipelago och hävdat att man idkar turismverksamhet där. Landskapsregeringen har hävdat att den påstådda näringsverksamheten bara varit ett sätt att kringgå jordförvärvslagen och också fått rätt i Högsta förvaltningsdomstolen. Nu har de två delägarna sålt det mesta av marken och behållit en tomt på 3.900 kvadratmeter vardera och också hävdat sitt mångåriga sommarboende på Ängholm som tillräcklig anknytning till landskapet. De har vistats där sedan 1970-talet. Men det blev återigen nej. De har nu möjlighet att än en gång besvära sig till Högsta förvaltningsdomstolen.

Publicerad: fre 21.11.2014 kl.13:31

Emma Dahlén nämns som ett starkt alternativ till ny stadsdirektör i Mariehamn.

-Det finns fyra bra kandidater men jag gissar på Emma Dahlén, säger Lennart Isaksson, moderaternas gruppordförande i stadsfullmäktige. Har påpekar ändå att gruppen ska diskutera kandidaterna på måndag. Stadsfullmäktiges moderata viceordförande, Tage Silander, är inne på samma linje och menar att Dahlén har ett försprång tack vare sin erfarenhet av stadens förvaltning.

Socialdemokraterna röstade för Emma Dahlén förra gången en ny stadsdirektör valdes men gruppordförande Igge Holmberg vill inte avslöja vem man stöder nu. Partigrupperna har möten på måndag och på tisdag väntas stadsfullmäktig avgöra frågan. Förutom Emma Dahlén finns Annica Ekstedt, Barbara Heinonen och Jesper Eliasson med i konkurrensen.

Publicerad: fre 21.11.2014 kl.12:30

På lördag arrangerar Matbanken julinsamling. Då kan den som vill skänka olika förnödenheter, hygienartiklar eller något extra inför julen för att stöda hushåll som har svårt att få vardagen att gå ihop. Insamlingsplatser är Citylivs i Mariehamn, S-market i Möckelö, Sparhallen samt på Sottunga och Vårdö.

Matbanken stöder för närvarande 180-200 personer varje vecka. Det är ett samarbete mellan Mariehamns församling, Missionskyrkan, Pingstkyrkan, Socialmissionen och Rädda Barnen.