Nyheter

Publicerad: tis 21.10.2014 kl.12:51

Vårdöbron kan bli en betydelsefull länk i framtida kommunikationer över Åland. Den är inte bara vårdöbornas angelägenhet. Med 735 namnunderskrifter på sitt medborgarinitiativ för en nybyggd Vårdöbro, lämnade i går Göran Påvals namnlistorna till lantrådet Camilla Gunell. Från experthåll har man talat för en nybyggnation istället för att försöka renovera den gamla Vårdöbron.

- Det är samma betong och samma byggare när det gäller fundamenten under vatten som för brolocket och konstruktionen ovanför vattenytan. Och de har ju visat sig vara undermåliga, säger landskapets bro- och hamningenjör Magnus Ahlskog.

För en renovering, som på förhand sett är betydligt billigare, har ändå moderaterna, liberalerna och Ålands framtid varit, vilket skulle ge en majoritet i lagtinget. Frågan slutbehandlas just nu i finans- och näringsutskottet i lagtinget, i samband med förslaget till andra tilläggsbudget för i år.

Publicerad: tis 21.10.2014 kl.11:54

Medborgarnas insyn och inflytande i offentliga bolag bör tryggas enligt samma modell som gäller för övrig offentlig verksamhet. Det anser socialdemokraterna som påpekar att det blir allt vanligare att offentlig verksamhet bolagiseras både inom landskapet och staden.

   Aktuellt just nu är stadens planer på att bolagisera hamnen där socialdemokraterna vill att offentlighetsprincipen ska skrivas in i bolagsordningen.

   -Det är stor skillnad på att stadens politiker har insyn jämfört med att medborgare och media kan granska verksamheten och följa med vilka beslut som fattas, skriver socialdemokraterna i ett uttalande från ett medlemsmöte i går.

Publicerad: tis 21.10.2014 kl.11:21

Saltviks kommun ger inte heller nästa år något bidrag till Agenda 21-kontoret. Det beslöt på måndagskvällen en oenig kommunstyrelse. Agenda 21 hade bett om ett bidrag på en euro per kommuninnevånare, men det blev nej. Den enda i kommunstyrelsen som ville att kommunen skulle ge bidrag till Agenda 21 var liberalen Silvana Fagerholm-Sjöblom.

Publicerad: tis 21.10.2014 kl.10:54

Det blir oförändrad kommunalskatt i Kökar nästa år. Skatten höjdes i fjol till 19,75 procent och kommunfullmäktige har beslutat att det också gäller 2015. Det beräknas ge kommunen inkomster på cirka 770.000 euro, vilket är en ökning med 20.000 jämfört med årets budget.

   Också fastighetsskatten blir oförändrad 0,80 procent i allmän fastighetsskatt och 0,90 procent för fritidshus vilket beräknas ge Kökar inkomster på 60.000 euro.

Publicerad: tis 21.10.2014 kl.10:43

Resten av dagen får vi mulet och i kväll lätt regn, eventuellt med inslag av snö, 6 grader och måttliga ostliga vindar. I natt blir det mulet och lätt snöfall, 4 grader och friska ostliga vindar. I morgon får vi mulet och lätt snöfall, 5 grader och friska ostliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Vind omkring ost, 7-11 och från i kväll 10-14 meter per sekund. Lokalt regnskurar, i natt även snöbyar.