Nyheter

Publicerad: tors 18.12.2014 kl.06:08

Ålands handikappförbund har av landskapsregeringen beviljats ett lån på högst 650.000 euro och ett projektbidrag i form av Paf-pengar på max 325.000 euro för att köpa Mariehamns tryckeris gamla fastighet på Fabriksgatan i Mariehamn.

   Handikappförbundet vill köpa lokalen för att driva Fixtjänsts sysselsättningsverksamhet där. I dag drivs verksamheten i hyrda lokaler i Norrböle, men i och med att behovet av sysselsättningsarbetsplatser ökat har lokalen blivit för liten. Dessutom är den enligt arbetarskyddet i dåligt skick och behöver åtgärdas.

Publicerad: tors 18.12.2014 kl.06:06

Den sista mars nästa år går mandatperioden ut för nuvarande landshövdingen Peter Lindbäck. Därför har talman Britt Lundberg kontaktat president Sauli Niinistö och bett om ett möte för att diskutera nästa periods landshövding. Hon har också föreslagit för presidenten att Lindbäck får fortsatt förtroende. Enligt Britt Lundberg är förslaget förankrat i lagtinget.

Publicerad: tors 18.12.2014 kl.06:00

-Det har kommit in ett antal anbud på färjtrafiken Kumlinge-Enklinge och Asterholma-Lappo-Torsholma, men hur många anbud som kommit in är inte offentligt. Det säger handläggaren Sten Schauman på landskapsregeringen.

   Anbuden ska nu utvärderas, vilket beräknas ta några veckor. Efter det gör landskapet en upphandling. Vid anbudsförfrågan i höstas kom inget anbud på färjtrafiken Kumlinge-Enklinge och Asterholma-Lappo-Torsholma.

   Det nya avtalet börjar löpa från den 1 april nästa år. Hittills har det åländska rederiet Ansgar drivit trafiken på linjerna.

Publicerad: tors 18.12.2014 kl.05:41

Drickandet och droganvändandet bland ungdomar på Åland minskar. Men attityderna till narkotika oroar fältarna.

   -Det förmedlas en ganska neutral bild av narkotika och attityden är ganska kass just nu. Den är liberalare än den någonsin varit, säger fältaren Simon Påvalls.

   Men enligt statistiken ligger Åland bra till vad gäller droger och alkohol. Fältarna ser en rejäl minskning i alkoholanvändandet.

   -Det är en halvering av det grova drickandet sedan 2005, säger fältare Markus Brandt.

  • Attityderna till narkotika oroar fältaren Simon Påvalls:
Publicerad: tors 18.12.2014 kl.05:40

I dag får vi mulet och mitt på dagen regn, 5 grader och måttliga sydvästliga vindar. I kväll blir det lätt regn. I natt får vi mulet och uppehåll, 6 grader och måttliga sydvästliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Tilltagande sydvästlig vind, på dagen 8-12 meter per sekund. I kväll avtar vinden och blir i natt 5-8 meter per sekund. Tidvis regn eller blötsnö.