Nyheter

Publicerad: fre 1.05.2015 kl.18:11

Sparsam, måttfull och ansvarsfull; det vill lantrådet Camilla Gunell, socialdemokrat, att den åländska politiken ska vara, och om det handlade en del av hennes 1 majtal.

Enligt Gunell handlar sparsamhet inte om att ta ifrån folk det de behöver, utan istället om att varsamt använda den gemensamma kassan för grundbehov, trygghet och fler arbetsplatser. Gunell pekade på att man sedan valet 2011 gjort fina bokslut i landskapets ekonomi och att man även efter höstens val hoppas få fortsätta med åtgärder i rätt riktning.

I sitt tal blickade Gunell också framåt, till ett Åland 2051, som då ska vara hållbart, med vindkraft och förnyelsebar energi, och som ska präglas av mångfald och tolerans, som en följd av att flyktingar och inflyttare ska välkomnas hit.

Publicerad: fre 1.05.2015 kl.11:00

Polisen rapporterar om en relativt lugn valborgsnatt, där endast en person fick tas med till polisstationen för att sova ruset av sig, detta efter en stökig hemmafest i en lägenhet i Mariehamn.

Även på Nygatan fick polisen ingripa, då flera berusade personer blev aggressiva. Lugnt var det däremot i Godby, Finström, där polisen övervakade, och likaså vid Stenkrossen på Lotsberget i Mariehamn.

Publicerad: tors 30.04.2015 kl.16:44

Resten av dagen får vi halvklart uppehållsväder, runt 8 grader och måttlig till frisk sydlig vind. I natt blir det mulet, 6 grader och måttlig sydlig vind, och i morgon väntas också mulet eller halvklart väder, runt 10 grader och måttlig sydostlig vind. På lördag kan vi få regn på eftermiddagen, men på söndag finns solchanser igen.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Tilltagande vind omkring syd, på Norra Östersjön och Skärgårdshavet i kväll 7-12 meter per sekund, och på Ålands hav och Bottenhavet 9-14 meter per sekund. I natt eller i morgon bitti avtar vinden. Mest god sikt, men tidvis regn.

Publicerad: tors 30.04.2015 kl.16:05

- Det finns konkurrens om vem som ska asfaltera vägar och gator, det säger Jesper Blomsterlund, vd på Rafaels, som också säger att det fanns andra anbudsgivare vid landskapets upphandling tidigare i år och att Rafaels hade det lägsta budet.
I stadsfullmäktige i tisdags sade moderaten Roger Jansson att asfalteringskostnaderna fördubblats då Lemminkäinen försvunnit från landskapet och det bara är Rafaels som är verksamma på Åland, men det stämmer inte enligt Blomsterlund.
Priset per kvadratmeter varierar beroende på hur stora ytor som ska asfalteras, om det är en hel gata eller väg så är kvadratmeterpriset lägre, men är det mindre ytor här och där så kan priset vara högre.

  • Rafaels vd Jesper Blomsterlund menar att det visst finns konkurrens om asfalteringsjobb på Åland:
Publicerad: tors 30.04.2015 kl.16:03
Sofie Dahlsten är tf verksamhetsledare för Mise. Foto: Owe Sjöblom.
Sofie Dahlsten är tf verksamhetsledare för Mise. Foto: Owe Sjöblom.

Mise vill gärna se en biogasanläggning på Åland och därför har dom i samarbete med studenter från KTH i Stockholm gjort en förstudie om en sådan. Idag komposteras det mesta av bioavfallet antingen genom egen kompostering eller genom Ålandskomposten, men ingen energi återvinns.
- Det skulle vara en stor miljövinst om vi skulle kunna använda den energi som idag går till spillo i komposteringsprocesser till att skapa en energiprodukt för samhället säger Sofie Dahlsten, tf verksamhetsledare på Mise.
Vem som ska bygga och stå för en biogasanläggning tar inte Mise ställning till i dagsläget, även om Dahlsten menar att landskapet skulle vara en lämplig ägare. I den förstudie som gjorts så kostar byggandet av en biogasanläggning ungefär 7,5 miljoner euro.

  • Mises tf verksamhetsledare Sofie Dahlsten om vilken typ av biogasanläggning Mise och KTH-elever studerat: