Nyheter

Publicerad: fre 24.10.2014 kl.14:34

Fiskodlarna och landskapets miljöbyrå är nu överens om fiskodlarnas miljökontrollprogram. Miljöbyrån kritiserade tidigare bland annat fiskodlarföreningens konsult för att inte använda den manual som tagits fram för kontrollprogrammet och för att man använde gamla mätmetoder.

Efter klarläggande rapporter från fiskodlarföreningen och konsultföretaget verkar parterna överens. Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet har också godkänt fiskodlingarnas gemensamma miljökontrollprogram för åren 2014-2019.

Publicerad: fre 24.10.2014 kl.13:43

Blir det sjukskötarstrejk den 6 november blir den inte långvarig. Det hävdar Leena Pokela som var sjukskötarfacket Tehys ordförande förra gången som de åländska sjukskötarna strejkade sommaren 2003. Då drog strejken ut flera veckor.

- Nu blir det högst två timmar strejk, sedan måste arbetsgivaren ge med sig. Vad skall de annars göra när akuten, intensiven och alla andra avdelningar töms på sjukskötare, säger Leena Pokela till Ålands Radio.

Skillnaden mot situationen för 11 år sedan var att Tehys avdelning på Åland då strejkade i första hand för egen avtalsrätt, och blev tvingade av Tehy i riket att utföra en mängd skyddsarbete. Nu bestämmer man lokalt själva och då tror inte Leena Pokela att sjukskötarna går med på att utföra skyddsarbete. 

  • Förre Tehy-ordförande Leena Pokela intervjuas av Ulf Weman.
Publicerad: fre 24.10.2014 kl.13:28

Utsikterna för den åländska turismen är dystra, hittills i år har antalet övernattningar på de åländska hotellen minskat med fem procent. Den åländska sportturismen är ett ljus i mörkret.

-Ålands Idrottscenter i Godby har jobbat in ett koncept som nu börjar bära frukt ordentligt, säger verksamhetschefen John Holmberg.

Bara i oktober månad gästas Ålands Idrottscenter av 15 simgrupper som tillsammans skapar cirka 1.400 övernattningar i en månad som annars inte är en bra turistmånad.

Publicerad: fre 24.10.2014 kl.11:54

Antalet övernattningar på de åländska hotellen var i september drygt 15.700 vilket innebär en ökning med knappt en procent jämfört samma månad i fjol. Det visar uppgifter från Åsub. Hittills i år har hotellen haft drygt 165.300 övernattningar vilket är drygt fem procent färre än under samma period i fjol.

   Övernattningarna ökade från Finland med drygt en procent medan de minskade från Sverige med drygt tre procent. Av de övernattande var cirka 45 procent från Finland och 46 procent från Sverige.

Publicerad: fre 24.10.2014 kl.11:53
Finansminister Roger Nordlund är bekymrad.

-Om det blir en strejk är det en mycket allvarlig sak för det åländska samhället. Det var finansminister Roger Nordlunds första kommentar efter vårdfacket Tehys strejkvarsel i går. Enligt Nordlund ska landskapsregeringen nu analysera situationen för att se hur en strejk kan undvikas. Finansministern ser det som problematiskt att inleda nya förhandlingar med Tehy.

   -Skulle vi inleda nya förhandlingar med Tehy och komma till en överenskommelse med dem så har vi ju svikit de andra facken på Åland, och då får vi en kaossituation. Det blir en ond cirkel som är svår att överskåda, säger Roger Nordlund

   När det gäller Tehys krav på jämställda löner påpekar finansministern att landskapsregeringen redan satt igång den processen, bland annat genom pengar i andra tilläggsbudgeten och i kommande budget för nästa år.

   -När en konflikt är igångsatt är den väldigt svår att avsluta, säger Roger Nordlund.