Nyheter

Publicerad: tors 23.10.2014 kl.12:06

Resten av dagen får vi mulet men uppehåll, 4 grader och friska sydostliga vindar. I natt blir det också mulet och uppehåll, 6 grader och friska sydliga vindar. I morgon väntas vi få mulet och på eftermiddagen lätt regn, 8 grader och friska sydliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Sydostlig vind, 9-13 meter per sekund. På Ålands hav i eftermiddag upp emot 16 meter per sekund. Till natten ökar vinden. Lokalt lätta snöbyar.

Publicerad: tors 23.10.2014 kl.11:48

Finans- och näringsutskottet ger bakläxa till landskapsregeringen för förslaget att föra över en miljon euro till en bolagisering av Ålands digitala agenda, Åda, och plussa på med ett kapitallån på 1,5 miljoner euro.

   Landskapsregeringen måste först säkerställa att Åda ges möjlighet att delta i det rikstäckande e-identifieringssystemet för myndigheter i Finland innan man går vidare med en bolagisering av projektet, menar utskottet i sitt betänkande över förslaget till andra tilläggsbudget.

   Utskottet förutsätter också att planerna på kapital och kapitallån till Åda inte strider mot EU:s statsstödsregler. När bolaget bildats är det meningen att Åda samordnar landskapets och kommunernas IT-struktur och tillhandahåller e-tjänster.

Publicerad: tors 23.10.2014 kl.11:10

Efter en andra förlängning av ansökningstiden har den lediganslagna tjänsten som kommundirektör i Eckerö nu lockat 18 sökande. Av dem kommer tre från Eckerö nämligen Joel Widengren, Andrea Björnhuvud och Carl-Gunnar Bergman. Övriga ålänningar som sökt tjänsten är Daniel Lindström, Sofie Roxbäck, Rasmus Basilier, Tom Blomberg, Carl-Anton Gardberg och Elina Lindroos.

   En rekryteringsgrupp ska nu föreslå vem som ska anställas varefter kommunfullmäktige fattar beslut, vilket troligen sker den 13 november.

Publicerad: tors 23.10.2014 kl.11:09

Ska Åland få utvidgad autonomi eller självständighet måste ålänningarna släppa sin syn på sig själva som en liten sårbar minoritet i Finland. Det framhöll ÅSUB:s avgående chef Bjarne Lindström i sitt anförande vid det internationella seminariet i går i Mariehamn om självständighetsrörelserna i Europa.

   -Åland måste skippa sin självförminskande attityd och se sig själv som en separat nationalitet med sina egna rättigheter i relation till andra, sade Bjarne Lindström.

   Han framhöll också vikten av att inte låta självständighetsrörelsen handla om en traditionell politisk vänster-högerskala. Han tycker att man också måste vara öppen och inkluderande gentemot inflyttade, inte fastna i ändlösa debatter om ekonomiska fördelar eller nackdelar med självständighet och övertyga traditionellt skeptiska grupper som pensionärer, kvinnor, inflyttade och affärslivet.

Publicerad: tors 23.10.2014 kl.10:51

Den gamla Vårdöbron bör renoveras. Det menar majoriteten i lagtingets finans- och näringsutskott som i dag blev klara med sitt betänkande över landskapsregeringens förslag till andra tilläggsbudget för i år.

   Det behövs ytterligare undersökningar av bron innan man kan påbörja en renovering, och beroende på vad den ger bör den gamla bron förstärkas, menar utskottets majoritet. Det var moderaternas, liberalernas och Ålands framtids medlemmar i utskottet som röstade för en renovering. Utskottets ordförande, centerns Jörgen Pettersson, och socialdemokraten Karl-Johan Fogelström röstade emot och reserverade sig mot beslutet.

   ”Det är ekonomiskt oklokt och äventyrligt för hela Åland att renovera Vårdöbron. Renoveringen kan heller inte utföras med pågående trafik eftersom riskerna för arbetarna och trafikanterna är för stora,” skriver reservanterna.

   Lagtinget behandlar betänkandet om två veckor.