Nyheter

Publicerad: tors 18.12.2014 kl.22:49

Katarina Donning blir ny kommundirektör i Saltvik. Det står klart efter att kommunfullmäktige ikväll gick emot kommunstyrelsens förslag, Ålands producentförbunds vd Henry Lindström. Det var i en sluten omröstning som Katarina Donning vann med rösterna 9 mot 6.

Publicerad: tors 18.12.2014 kl.16:03
Skärgårdstrafiken är ständigt aktuell i lagtinget.
Skärgårdstrafiken är ständigt aktuell i lagtinget.

Det var politisk feghet att inte bygga Föglötunneln. Det hävdade Danne Sundman, moderat, när slutdebatten om nästa års landskapsbudget till stor del kom att bli en debatt om skärgårdens sjunkande befolkningssiffror och orsaken till det. Det var centerns Runar Karlsson som initierade debatten om satsningarna på skärgården och ifrågasatte mångmiljonsatsningarna utan att man egentligen vet varför befolkningen i skärgården minskar trots en redan hygglig trafik. Danne Sundman tyckte det var politisk feghet, dock inte hans egen, som var orsaken till att Föglö inte är knutet till Fasta Åland med en fast förbindelse. Liberalernas Mats Perämaa betonade viktren av att de som vill satsa i skärgården kan lita på en långsiktighet i trafiken.

  • Danne Sundman, Runar Karlsson och Mats Perämaa diskuterade skärgårdstrafik. Reporter Ulf Weman.
Publicerad: tors 18.12.2014 kl.15:05

I kväll och i natt mulet men uppehåll, cirka 5 grader och måttlig sydvästlig vind. I morgon till en början mulet och regn men under dagen uppehåll, 4 grader och måttlig sydvästlig vind som till eftermiddagen vrider till västlig.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydvästlig vind 8-12 meter per sekund. I kväll något avtagande vind, i natt 4-8 meter per sekund. I morgon västlig vind 9-13 meter per sekund. Tidvis regn eller snöblandat regn.

Och det kan vara halt på vägarna.

Publicerad: tors 18.12.2014 kl.15:00

Två personbilar kolliderade i det hala väglaget i Gottbykorsningen på Hammarlandsvägen vid 11-tiden i förmiddags. Den ena bilen, som skulle svänga till höger ut på Hammarlandsvägen, gled över på fel sida av vägen där en mötande bil var på väg mot Eckeröhållet. Båda förarna fördes till sjukhus för kontroller och bilarna fick kraftiga plåtskador.

Publicerad: tors 18.12.2014 kl.14:32

Det nya avbytarsystemet med privata företagare blir dyrare för lantbrukaren och rätt krångligt att hålla ordning på för avbytaren. Mjölkgårdar med minst 6 djurenheter har rätt till 300 timmar ledigt per år, för jordbrukare med andra besättningar är det 75 timmar som gäller.

Landskapet ersätter kostnaden till 80 procent upp till högst 30 euro i timmen medan bonden betalar resten plus moms. För avbytaren gäller det att hålla ordning på timmarna och sedan skicka räkning till både landskapet och bonden.

  • Inger-Marie Sundblom i Geta hör till de lantbrukare som hittills anlitat landskapets avbytare.