Nyheter

Publicerad: tis 1.09.2015 kl.16:10
Jim Häggblom på Viking Line buss. Foto: Owe Sjöblom.
Jim Häggblom på Viking Line buss. Foto: Owe Sjöblom.

Elever på norra Åland måste köpa busskort för 58 euro för att kunna åka hem efter fritidsaktiviteter efter skolan. Tidigare har dom fått åka hem med sitt skolbusskort om dom visat upp ett intyg från fritidsledarna som hållit i aktiviteterna.
   - Det har framkommit till oss att vi inte har agerat enligt de direktiv som finns från landskapsregeringen, säger Jim Häggblom på Viking Line buss.
Direktiven från landskapsregeringen är att skolbusskorten gäller från och till hemmet och skolan och till de tider som skolan börjar och slutar. Om man vill åka på annan tid så måste man komplettera med ett annat busskort.
   - Jag tror att det här går att lösa, vi får ta en diskussion med fritidsledarna och kommunerna och gemensamt lämna in en anhållan till landskapet, avslutar Häggblom.

  • Jim Häggblom intervjuas av Owe Sjöblom:
Publicerad: tis 1.09.2015 kl.16:04
Mia Hanström är styrelseordförande för ÅHS. Foto: Tomas Tornefjell.
Mia Hanström är styrelseordförande för ÅHS. Foto: Tomas Tornefjell.

-Det ekonomiska läget är tufft och vi kommer att behöva vända på slantarna, men det är ingen kris. Det säger ÅHS styrelseordförande Mia Hanström om budgeten för 2016. ÅHS budgetram för nästa år ligger på cirka 89 miljoner euro, vilket är en ökning med 1,6 procent. Av förslaget till budget framgår bland annat att en ny förordning om rådgivningsverksamhet och studerandehälsan beräknas öka kostnaderna, att vården utanför Åland kostar mer än budgeterat och att det nuvarande patientadministrativa systemet bör moderniseras.
   - Vi kommer även att göra en satsning inom psykiatrin som jag är väldigt glad över, säger Mia Hanström.

  • Mia Hanström berättar för Tomas Tornefjell att ÅHS ska göra en satsning på den psykiatriska vården:
Publicerad: tis 1.09.2015 kl.15:42
Jörgen Pettersson, Annette Holmberg-Jansson och Axel Jonsson deltog i BSPC:s möte. Foto: Niclas Slotte.
Jörgen Pettersson, Annette Holmberg-Jansson och Axel Jonsson deltog i BSPC:s möte. Foto: Niclas Slotte.

Skall bilder från en förstörd badutflykt på Åland hjälpa till att få strängare miljökrav i Östersjön? Intresset vid den parlamentariska Östersjökonferensen, BSPC:s möte i Rostock, var i alla fall stort när lagtingsledamot Annette Holmberg-Jansson visade bilder från i somras då hennes familj inte kunde bada på grund av alger i vattnet. Den åländska delegationen, med Jörgen Pettersson, Axel Jonsson och Annette Holmberg-Jansson, fick i dag igenom en skrivning i resolutionen från konferensen, att stärka Helcoms ställning i arbetet för Östersjöns miljö. Enligt Annette Holmberg-Jansson är många politiker runt Östersjön omedvetna om algläget.
- Litauens hälsominister var helt chockad över mina bilder och lovade visa dem vid en konferens med 20 andra hälsoministrar som skall hållas i Litauen i höst, säger Annette Holmberg-Jansson.
Helcom är Helsingforskonventionen om Östersjöns miljö som bildades 1974 och har alla nio östersjöstaterna samt EU som medlemmar. Parlamentariska Östersjökonferensen i Rostock avslutades i dag efter tre dagars möten.

  • Annette Holmberg-Jansson säger att många politiker runt Östersjön är omedvetna om algläget:
Publicerad: tis 1.09.2015 kl.15:38

Resten av dagen får vi mest halvklart väder med runt 17 grader grader och måttlig vind från ost. I natt och i morgon får vi mulet och regn, 14 grader i natt och 17 grader i morgon och måttlig till frisk ostlig vind.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Tilltagande vind omkring ost, i kväll 4-9 meter per sekund. I natt 7-12 meter per sekund. I morgon upp till 14 meter per sekund. Tidvis regn.

Publicerad: tis 1.09.2015 kl.15:05

50 namnförslag har lämnats in till kommunalförbundet De gamlas hem. Det är främst allmänheten och anställda som gett de nya förslagen på vad De gamlas hem kan heta i framtiden.
- Det kom fler förslag än vad jag hade trott att det skulle göra, säger förbundsdirektör Jim Eriksson.
Anledningen till att De gamlas hem ska döpas om är att grundavtalet öppnats upp så att man kan erbjuda andra tjänster än bara institutionsvård för äldre. Förbundsfullmäktige tar beslutet om nytt namn senare i höst.