Nyheter

Publicerad: tors 29.01.2015 kl.13:36

- Jag har fullt förtroende för ordföranden i kulturdelegationen efter vårt konstruktiva samtal under onsdagen. Det säger kulturminister Johan Ehn som träffade sin partikamrat Robert Liewendahl med anledning av de frågetecken som har rests av teaterföreningen i Mariehamn kring dennes dubbla roller som styrelsemedlem och aktiv i Teater Alandica å ena sidan, ordförande i Kulturdelegationen å den andra.

- Det räcker inte att han jävar sig i behandlingen av Teater Alandicas ansökningar om verksamhetsunderstöd utan han bör jäva sig i fråga om alla ansökningar som berör teaterfältet säger kulturministern. Detsamma gäller andra medlemmar i kulturdelegationen som samtidigt är aktiva inom kulturlivet på Åland.

Johan Ehn kommer att följa hur kulturdelegationen sköter jävsfrågorna vid penningfördelningen och har också informerat tjänstemännen på kulturbyrån om vad som ska gälla.

Publicerad: tors 29.01.2015 kl.13:34

Stadsfullmäktige i Mariehamn och kommunfullmäktige i Jomala har nu godkänt Mises nya grundavtal. Redan i maj ifjol godkände stan och Jomala ett förslag till grundavtal, men då sade övriga fyra medlemskommuner nej. Mise tog då fram ett reviderat avtal som inte heller godkändes. Nu har avtalet reviderats ytterligare en gång och den versionen godkändes av såväl staden som Jomala. 

Publicerad: tors 29.01.2015 kl.13:32

Ett familjepolitiskt program med ett tydligt barnperspektiv skall tas fram av en parlamentarisk arbetsgrupp till den sista mars. Den tidigare arbetsgruppen för det här hade också på sitt bord att ta fram en ny lag om hemvårdsstöd. Det arbetet är klart och lagstiftningen är i sitt slutskede. En ny arbetsgrupp fortsätter nu arbetet under ledning av socialminister Carina Aaltonen, socialdemokrat. De övriga ledamöterna är Danne Sundman, moderat, Torbjörn Eliasson, centern, Jonny Andersén, liberalerna och Pia Eriksson, Ålands framtid. Finströms socialchef Paulina Eklund och Rädda barnens Janina Björni är också med i arbetsgruppen.

Publicerad: tors 29.01.2015 kl.13:25

Nu har också Kökar bestämt sig för att köpa aktier i Ålands digitala agenda, Åda ab. På senaste fullmäktigemötet bestämde man sig för att teckna sex aktier i bolaget. På mötet bestämdes också att Bo Ponthin fortsätter som ordförande i kommunfullmäktige under 2015. Även viceordföranden Madelene Ahlgren-Fagerström sitter kvar på sin post. 

Publicerad: tors 29.01.2015 kl.12:42

I dag inleddes rättegången mot en man från riket som är åtalad för sexuellt utnyttjande av barn. Händelsen inträffade i samband med en privat fest i en bostad i Mariehamn år 2014. Den då 14-åriga flickan hävdar att hon blev sexuellt utnyttjad på grund av att hon var berusad och låg och sov. Mannen, som var 25 år gammal vid det aktuella tillfället, hävdar att flicka var med på att ha sex med honom och att han inte utnyttjade det faktum att hon var alkoholpåverkad och låg och sov. Han bestrider också kraven på skadestånd. Åklagaren yrkar på att mannen ska dömas för sexuellt utnyttjande av barn och menade att mannen skulle ha åtalats för våldtäkt om dagens lagstiftning hade gällt vid det aktuella tillfället. Målsägarens advokat yrkar även på två skadestånd om sammanlagt 21 500 euro. Dom meddelas senare.