Nyheter

Publicerad: tis 3.03.2015 kl.06:22

I dag mulet men uppehåll, 2 grader och först måttlig ostlig vind som till kvällen vrider till nordväst. I morgon mulet och på morgonen lätt snöfall. Under dagen uppehåll men på kvällen lätt regn eller snöblandat regn. Dagstemperaturen 2 grader och måttlig västlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring ost 4-8 meter per sekund, på norra Östersjön 6-10 meter per sekund. I eftermiddag vrider vinden till omkring nord och i natt till väst. Tidvis regn eller snöblandat regn och dis eller lokalt dimma.

Publicerad: tis 3.03.2015 kl.06:14

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag fick avslag i hovrätten efter att ha överklagat domen mot en man som i somras dömdes för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och dödsvållande efter en trafikolycka 2012. Enligt tingsrättens dom skulle mannen ersätta försäkringsbolaget för utbetalningar som gjorts till personer som var inblandade i olyckan som skedde i korsningen mellan Torggatan och Storagatan.

I sitt yrkande till hovrätten menade Ömsen att mannen borde bli ersättningsskyldig ifall försäkringsbolaget måste betala ut ytterligare ersättningar med anledning av trafikolyckan även i framtiden.

Hovrätten förkastade försäkringsbolagets besvär och ålade Ömsen betala mannens rättegångskostnader på knappt 600 euro. 

Publicerad: tis 3.03.2015 kl.06:06

Psykologtjänster för barn mellan 0-6 år erbjuds numera vid ÅHS barnrådgivning. Målsättningen med tjänsten är att erbjuda stöd åt barn med olika svårigheter och att hjälpa deras föräldrar att hitta lösningar på problemen. Besöken är kostnadsfria och föräldrar kan själva boka tid för sig och sitt barn eller gå via barnrådgivningen.

-Det kan till exempel handla om barn som har svårt att ta motgångar eller där man upplever att det finns problem med barnets matvanor eller sömnvanor, säger psykologen Sonja Dolke.

  • Psykolog Sonja Dolke intervjuas av Tomas Tornefjell.
Publicerad: tis 3.03.2015 kl.06:01

Nästa vecka startar Vera Filmfestival, som i år kommer att bjuda på ett världsligt kulturellt spektrum. På en presskonferens igår med festivalledningen, så framkom att det här årets festival får två teman: ”Livets gång” och ”Flykt”.

Birgitta Eriksson och Joel Bergman som är två av arrangörerna, pekar ut några personliga höjdpunkter av filmerna, bland annat: ”Dancing with Maria”, en argentinskt film om en 90-årig koreograf. Men även ”Warriors from the North”, en dansk/somalisk film som handlar om unga muslimer som reser från Europa till länder som Syrien och Somalia för att strida med islamiska rebeller.

Vera Filmfestival startar på onsdag kväll nästa vecka.

  • Birgitta Eriksson och joel Bergman intervjuas av Jonathan Borg.
Publicerad: mån 2.03.2015 kl.17:39

Posten Åland inleder ett pilotprojekt med en lantbrevbärare på Enklinge och Lappo. Tanken är att de boende på öarna kan boka ett besök av sin lantbrevbärare som då kommer ut till dem för att utföra olika posttjänster.

Till en början kommer lantbrevbäraren att dela ut post, lämna ut eller avhämta brev och paket samt sälja frimärken andra postprodukter.

Posten anställer nu en ny person till Kumlingekontoret som ska ansvara för lantbrevbäraren.