Nyheter

Publicerad: mån 25.05.2015 kl.12:03

Ålands idrottsdistrikt (ÅID) söker en ny verksamhetsledare eftersom Ia Colérus bestämt sig för att sluta.
- Jag ska börja jobba på Åland Events istället där jag ska fokusera på att ordna olika idrottsevenemang på Åland, säger Colérus.
Colérus har jobbat på ÅID i ganska exakt tre år och hon säger att hon trivts bra, men att hon nu vill ha nya utmaningar.

Lars Janlöv är ordförande för ÅID och han hoppas tjänsten som verksamhetsledare intresserar många. Senast den 30 juni ska man ha lämnat in sin ansökan om man vill efterträda Colérus.
ÅID är takorganisationen för cykling, friidrott, orientering, skidning och simning på Åland. 

Publicerad: mån 25.05.2015 kl.11:47

-Ålands Radio och TV är inte landskapsregeringens bolag utan lagtingets och de aktuella frågorna om public service-bolaget har inte alls lyfts i lagtinget och informationen har varit mycket snål. Det säger Katrin Sjögren, ordförande för liberalerna som nu vill lyfta frågan i lagtinget.

-Ett lagtingsorgan, till exempel lag-och kulturutskottet borde engageras i public service-frågor. Lagtingsorganet skulle vara en garant mot politisk styrning och ansvara för bolagets utveckling, säger Sjögren.

Liberalerna anser att alla beslut kring Ålands Radio och TV skötts pinsamt dåligt av landskapsregeringen.

-Varken det mediepolitiska programmet eller ett nytt finansieringssystem har rotts iland trots att det stod med i handlingsprogrammet.

Publicerad: mån 25.05.2015 kl.10:57

I eftermiddag halvklart, 13 grader och måttlig sydlig vind. I kväll och i natt mulet men uppehåll, 8 grader och måttlig sydlig vind. I morgon först halvklart men från eftermiddagen mulet och lätt regn, 11 grader och svag sydlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydlig till sydvästlig vind, på dagen 6-10 meter per sekund. I kväll avtagande, i natt 3-7 meter per sekund. Mest god sikt.

Publicerad: mån 25.05.2015 kl.10:53

Jägerströms skrot i Saltvik måste åtgärda flera olika brister på sin anläggning senast den sista juni, annars måste företaget betala 500 euro per brist. Det har Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet nu bestämt efter en granskning som gjordes redan i november i fjol.

Jägerströms skrot ska lämna in en tidsplan för när man kan ordna en tät uppställningsyta för icke tömda skrotfordon och utsläpp av olja och dagvatten från ytor på området ska begränsas genom oljeavskiljare. En del av verksamhetsområdet ska avgränsas med stängsel så att besökare inte kan gå dit, dräneringen av området ska ordnas och dessutom ska man lämna in en redogörelse över logistiken för skrotbilshanteringen till ÅMHM så att myndigheten kan utreda om villkoren i miljötillståndet behöver anpassas eller inte. 

Publicerad: mån 25.05.2015 kl.10:32
Benny Perokorpi och Mats Sederström på Ab Lantbruk. Foto: Martina Eriksson.
Benny Perokorpi och Mats Sederström på Ab Lantbruk. Foto: Martina Eriksson.

En större satsning på trädgårdsprodukter. Det gör AB Lantbruk som i morgon öppnar sin förnyade butik som fått en tillbyggnad på 550 kvadratmeter. En stor del upptas av ett enda märke, Husqvarna, som bolaget nu är representant för på Åland.

Butikschef Benny Perokorpi är mycket nöjd med satsningen som enligt honom lett till en helt ny butik där också alla maskiner finns inomhus. Och han tror att det är rätt läge att satsa nu.

-Vi förväntar oss att konjunkturen ska börja svänga och därmed också försäljningen, säger Benny Perokorpi.

  • Försäljare Mats Sederström och butikschef Benny Perokorpi intervjuas av Martina Eriksson.