Nyheter

Publicerad: mån 31.08.2015 kl.07:13

Kan Ålandsexemplet ge några idéer till lösningar av nutida konflikthärdar och hur står det sig i jämförelse med konfliktlösningar som de i Ache-provinsen i Indonesien och Nordirland? De frågorna diskuteras vid ett seminarium i Bryssel den 15 september. Finlands utrikesminister Timo Soini öppnar seminariet tillsammans med lantrådet Camilla Gunell, och kansliminister Wille Valve avslutar seminariet med att sammanfatta de viktigaste slutsatserna. Föreläsare är Kjell-Åke Nordqvist vid Ålands fredsinstitut, Jaakko Oksanen från Crisis Management Initiativ i Helsingfors och Monica McWilliams från Ulster University i Londonderry.

Publicerad: mån 31.08.2015 kl.07:11

Det är oklart när det kan börja byggas en gång- och cykelväg längs landsvägen ut till Nåtö-Järsöområdet. Det finns inga pengar anslagna och inledda projekt prioriteras. Det svaret får Lemlands kommun av landskapets infrastrukturavdelning. Kommunen har i en skrivelse betonat vikten av att få en säkrare väg för den lätta trafiken till området söder om Mariehamn och detsamma gäller sträckan Lemströms kanal-Söderby längs landsväg 3. Det är emellertid ett projekt som är igång. Karteringen är gjord, nästa skede är markundersökningar och de inleds i höst. Nästa år skall bygget av den gång- och cykelbanan komma igång, så att den finns längs hela sträckan Mariehamn-Långnäs, undantaget ett par kilometer från Lumparsund österut.

Publicerad: mån 31.08.2015 kl.07:09

Tekniska nämnden i Saltvik vill ändra kommunens snöplogningsavgift. Förra vintern tog kommunen en avgift på 250 euro, och nu vill nämnden höja avgiften till 270 euro för hushåll med bruttoinkomst över 1000 euro i månaden. För hushåll med lägre inkomst föreslås att snöplogningsavgiften blir 150 euro. För dem som betalar snöplogningsavgiften sent, efter den 31 oktober, kostar det 320 respektive 200 euro.

I fjol plogade kommunens entreprenörer 179 vägar i Saltvik, vilket var färre än tidigare år. En trolig orsak till minskningen var att man höjde plogningsavgiften i fjol och att vintern 2013-2014 var snöfattig. 

Publicerad: mån 31.08.2015 kl.07:06

Det blev böter för två förare på Godbyvägen i helgen som inte hade bilbälte på sig. Böter blev det också för den förare som körde 87 km i timmen på 70-sträcka på Nya Godbyvägen i fredags.
För fort gick det också för två förare i Ytternäs på fredagen. Den ena körde 70 km i timmen på 50-väg och den andra körde 51 km i timmen på 30-väg.
På lördagsmorgonen anmäldes att en personbil utsatts för skadegörelse på en parkeringsplats i Mariehamn. Och ett garage i staden utsattes för stöld natten mellan fredag och lördag. Polisen utreder båda händelserna.

Publicerad: mån 31.08.2015 kl.07:05

I lördagskväll fick brandkåren rycka ut för att hjälpa en person som fastnat med foten i en bussdörr när dörren öppnades. Personen kunde inte ta sig loss, men med hjälpa av räddningspersonal fick man loss foten utan att behöver skruva bort dörren.
På lördagskvällen fick brandkåren också rycka ut till Jomala där en stekpanna med fett hade fattat eld. Men de boende hade själva lyckats släcka elden och få ut stekpannan innan brandkåren kom till platsen.