Nyheter

Publicerad: fre 28.11.2014 kl.16:17

I kväll får vi mestadels mulet, 3 grader och svaga sydliga vindar. I natt blir det mulet, 2 grader och svaga sydvindar. I morgon väntas vi få mulet och på eftermiddagen lätt regn med inslag av snö, 3 grader och svaga sydliga vindar. På söndag blir det mulet, 2 grader och svaga sydliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Från i kväll sydlig till sydostlig vind, i morgon 2-6 meter per sekund. Lokalt regn.

Publicerad: fre 28.11.2014 kl.15:18

Nu ska ungas fritid bli mer jämställd. Det är målet med utbildningen Jämställdhetseffekten som landskapsregeringen finansierar. Detta är en metod som tagits fram av den svenska stiftelsen Crossing Borders och som syftar till att nå och inkludera underrepresenterade grupper.

   Flera kommuner, föreningar och församlingar deltar sedan i våras i utbildningen men nu ges möjlighet för fler att börja den. Landskapet vill locka ledare som arbetar med ungas fritid att delta i utbildningen för att hjälpa verksamheter att förändra interna strukturer och arbetssätt. På den första träffen den 11 december medverkar Crossing Borders grundare Ida Östensson.

  • Lantrådet Camilla Gunell förklarar syftet med utbildningen:
Publicerad: fre 28.11.2014 kl.15:18
De två dieselkraftverken är nu igång igen sedan det ena slog ut elen i morse. Foto: Ulf Weman.

Fem strömavbrott på fem dagar. Den så kallade ö-driften av elproduktionen, alltså att använda enbart reservkraft, tär på de åländska elkonsumenternas tålamod. Men Kraftnät Åland tycker att folk gott kan tända julstjärnorna i morgon när det firas Lilla Jul.

   -Om vi får igång vår stora diesel och har all reservkraft i gång ska det inte vara något problem, säger Kraftnät Ålands vd Jan Kahlroth.

   Däremot är den nuvarande elproduktionen fem gånger så dyr som normalt när Sverigekabeln är i drift, och ett gott skäl att hushålla med elen. Den här veckans ombyggnadsarbeten kan nämligen komma att synas på elräkningen, trots avbrotten.

   Morgonens elavbrott berodde på fel i kylningen av det stora dieselkraftverket i Mariehamn. Två av avbrotten tidigare i veckan berodde på ett hittills okänt fel i gasturbinen i Ringsböle, ett fel som influgna tekniker från Irland nu försöker hitta.

  • Vår reporter Ulf Weman besökte kraftverket i Mariehamn i dag på eftermiddagen:
Publicerad: fre 28.11.2014 kl.15:17

Många hus är dåligt isolerade och drar mycket mer energi och kostar mer pengar än vad som är nödvändigt. Det är slutsatsen av en föreläsning som Bengt-Erik Löfgren, bioenergikonsult på det svenska företaget ÄFAB höll på dagens energi- och miljömässa på Alandica i Mariehamn.

   Att se över sin isolering om man bor i villa är enligt Bengt-Erik Löfgren en billig och enkel investering som gör att man gör av med mindre energi. Ett enkelt sett att kontrollera om ett hus är dåligt isolerat är om det hänger stora istappar från taket på vintern. Istapparna beror nämligen på att värme som har läckt ut gjort att snön smält längst ut på takets kant.

  • Bengt-Erik Löfgren:
Publicerad: fre 28.11.2014 kl.14:26

Den internationella sjöfartsorganisationen IMO bör ändra på reglerna och göra det möjligt för fartygen att köra på vanlig personbilsdiesel. Det anser EU-parlamentariker Nils Torvalds som i veckan tog initiativ till en arbetsgrupp i Europaparlamentet för sjöfartsfrågor och hållit i en diskussion med ordföranden för Rederierna i Finland, Jan Hanses, tillika vd för Viking Line, och organisationens vd Olof Widén.

   Från den första januari är det stopp för fartygsdrift med tjockolja i Östersjön, Nordsjön och Engelska kanalen, vilket gör det mycket dyrare för rederierna. Att köra på vanlig diesel skulle göra det billigare också jämfört med dagens marindiesel, detta eftersom tillgången är så mycket större. Nils Torvalds menar att en ändring också skulle göra det onödigt att skjuta fram det så kallade svaveldirektivet för andra farvatten i världen från år 2020 till 2025.