Nyheter

Publicerad: tors 23.10.2014 kl.13:43

Nya EU-regler kräver kontroll av fiskebåtar dygnet runt. Därför inrättas nu ett nytt center för fiskerikontroll vid Västra Finlands sjöbevaknings ledningscentral i Åbo. Ansvaret är därmed gränsbevakningens. Åland har egen behörighet i de här frågorna och ansvaret för kontroll ligger på landskapet.

-Den här övervakningen gäller främst fisket ute till havs, inte det som sker på eget territorialvatten. För åländska fiskare blir det ingen större förändring jämfört med idag, säger Ålands Fiskares verksamhetsledare Fredrik Lundberg.

Publicerad: tors 23.10.2014 kl.13:26

Resten av dagen får vi mulet och uppehåll, 4 grader och frisk sydlig vind. I natt blir det också mulet uppehållsväder, 5 grader och frisk sydlig vind. I morgon väntas vi få mulet och lätt regn, 7 grader och frisk sydlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydlig till sydostlig vind, 10-14 meter per sekund. Vinden tilltar i natt, från i morgon bitti 12-16 meter per sekund, på Ålands hav lokalt 18 meter per sekund. Lokalt möjligen snöbyar, i morgon lokalt regn.

Publicerad: tors 23.10.2014 kl.13:17

Trots bakslaget i lagtinget går landskapsregeringen in för att bilda ett aktiebolag av Ålands digitala agenda, Åda. Lagtingets finans- och näringsutskott vill inte att man ger ett kapitallån till bolaget innan det är klarlagt att det inte strider mot EU:s statsstödsregler. Men landskapsregeringen beslöt i dag att gå vidare och ge finanschef Conny Nyholm fullmakt att underteckna ett avtal för bolagsbildning och ett aktieägaravtal. Utskottet är inte emot bolagiseringen som sådan.

Åda är ett samarbete mellan landskapsregeringen, Ålands hälso- och sjukvård, Mariehamns stad och Ålands kommunförbund. Syftet är att nå en samordning av e-tjänster, it-drift, it-utveckling och it-förvaltning inom det offentliga Åland.

Publicerad: tors 23.10.2014 kl.11:48

Finans- och näringsutskottet ger bakläxa till landskapsregeringen för förslaget att ge ett kapitallån på 1,5 miljoner euro till en bolagisering av Ålands digitala agenda, Åda. Utskottet vill att man är säker på att planerna på kapital, det finns en miljon euro reserverat, och kapitallån till Åda inte strider mot EU:s statsstödsregler.

Landskapsregeringen måste också säkerställa att Åda ges möjlighet att delta i det rikstäckande e-identifieringssystemet för myndigheter i Finland, innan man går vidare med en bolagisering av projektet, menar utskottet i sitt betänkande över förslaget till andra tilläggsbudget. När bolaget bildats är det meningen att Åda samordnar landskapets och kommunernas IT-struktur och tillhandahåller e-tjänster.

Publicerad: tors 23.10.2014 kl.11:10

Efter en andra förlängning av ansökningstiden har den lediganslagna tjänsten som kommundirektör i Eckerö nu lockat 18 sökande. Av dem kommer tre från Eckerö nämligen Joel Widengren, Andrea Björnhuvud och Carl-Gunnar Bergman. Övriga ålänningar som sökt tjänsten är Daniel Lindström, Sofie Roxbäck, Rasmus Basilier, Tom Blomberg, Carl-Anton Gardberg och Elina Lindroos.

   En rekryteringsgrupp ska nu föreslå vem som ska anställas varefter kommunfullmäktige fattar beslut, vilket troligen sker den 13 november.