Nyheter

Publicerad: ons 26.11.2014 kl.14:19

Tehy Finland stödjer fortsättningsvis åländska Tehy i deras strejk och i beslutet att inte bevilja något som helst skyddsarbete.

   -Vad vi har hört verkar det ändå fungera ganska bra där på ÅHS, säger Riikka Rapinoja, som är förhandlingschef för finländska Tehy. Hon menar att man inte kan bevilja skyddsarbete bara för att ha beredskap ifall en större olycka skulle inträffa.

   Arbets- och näringsministeriet vill ännu inte kommentera den skrivelse som landskapsregeringen i går sände till dem med en vädjan om att vidta lagstiftningsåtgärder för att trygga patientsäkerheten på Åland.

   -Vi känner till strejken, och tjänstemän från arbetsministeriet, social-och hälsovårdsministeriet och justitieministeriet har i kväll eller i morgon ett möte om detta, säger regeringsrådet Tarja Kröger vid arbets- och näringsministeriet.

Publicerad: ons 26.11.2014 kl.13:27

I Ödkarby skola i Saltvik har man varit utan elektricitet hela dagen. När det blev dags för lunch tog bildningschef Patrik Larsson saken i egna händer och hämtade sin egna gasolgrill för att laga mat till eleverna. 75 portioner grillkorv och potatissallad bjöds det på till lunch, vilket var mycket populärt bland eleverna i Ödkarby skola.

   -Är vi utan ström i morgon också blir det grillad grisytterfilé, säger Patrik Larsson.

  • Patrik Larsson berättar:
Publicerad: ons 26.11.2014 kl.12:52

Det är fortfarande problem med elförsörjningen i landskapet. Vid 11.30-tiden hade Kraftnät Åland fått igång en gasturbin, byggde upp elnätet igen och räknade med att de flesta skulle ha el igen vid 13-tiden. Nu är det dock oklart hur länge delar av Åland ännu kommer att vara utan el.
   Det första avbrott kom strax efter halv sju i morse och drabbade då hela Åland, förutom skärgården och delar av Lemland och Lumparland. Vissa har varit utan el sedan dess. Vid 14-tiden var cirka 2.000 hushåll utan el, främst på nordöstra Åland.

Publicerad: ons 26.11.2014 kl.11:54

Parterna i vårdkonflikten, Tehy och landskapsregeringen, förhandlar i dag på hemmaplan. Förhandlingarna hålls inför mötet hos riksförlikningsman Esa Lonka i Helsingfors i morgon. Utanför landskapsregeringen samlades i förmiddags en skara tehyiter för en tyst demonstration för att visa sitt stöd för sina förhandlare.

Publicerad: ons 26.11.2014 kl.11:50

Många pumpstationer fungerar inte vid elavbrott, och det innebär att avloppsvatten inte kan pumpas ur systemet.

-Det är bra om dom som bor i Godby och Grelsby låter bli att spola efter sina toabesök under strömavbrott, säger Christian Nordas, vd på Ålands vatten.
Det är framförallt i pumpvattenstationerna i närheten av vattentäkter som det kan uppstå problem med översvämningar.