Nyheter

Publicerad: tis 31.03.2015 kl.14:01

Julen 2016 kan 32 nya lägenheter stå klara på Segelmakargatan i Mariehamn. Det är Ålands bostadsrättsförenings mål efter att årsmötet i går gav grönt ljus för att fortsätta projekteringen av två höghus med 14 lägenheter vardera samt två parhus med två lägenheter i varje.
En medlemsenkät som föreningen gjort visar att det finns ett stort intresse för lägenheterna.
- Efter påsk lämnar vi in ansökan om byggnadslov, säger föreningens ordförande Kaj Grundström.
Årsmötet valde även ny styrelse, med sex medlemmar till skillnad från nio som varit antalet förut. Grundström fortsätter som ordförande, Bertel Sund blir viceordförande och medlemmar blir Karl-Gustaf Förström, Christer Johansson, Kristina Lenck-Kalliola och Håkan Clemes.

Publicerad: tis 31.03.2015 kl.11:53

I eftermiddag halvklart, cirka 4 grader och måttlig sydvästlig vind. I kväll och i natt mulet men uppehåll, cirka 2 grader och måttlig sydlig vind. I morgon mulet uppehållsväder, 4 grader och måttlig nordostlig vind. I morgon kväll igen lätt regn.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Till sydväst vridande vind 6-10 meter per sekund. I natt sydlig till sydostlig vind 3-8 meter per sekund, i morgon till omkring nordost vridande vind. Mest god sikt.

Publicerad: tis 31.03.2015 kl.11:48
Moderaternas bidrag på Åländsk samlings lista till riksdagsvalet är Cecilia Jansson. Foto: Ulf Weman.
Moderaternas bidrag på Åländsk samlings lista till riksdagsvalet är Cecilia Jansson. Foto: Ulf Weman.

Finland bör gå med i Nato, helst i samarbete med Sverige, och där har Åland ett starkt försvar för sin status. Det tycker moderaternas Cecilia Jansson som ställer upp i riksdagsvalet på listan Åländsk samling. Men den fråga hon brinner mest för om hon blir invald i riksdagen, är småföretagarnas villkor.

- Det måste bli lättare att anställa folk för småföretagare och arvsskatten borde avskaffas för att underlätta generationsväxlingen, säger Cecilia Jansson.

Utfrågningen sänds i Åland idag i eftermiddag klockan 16.10, och hela utfrågningen hittar ni på vår hemsida, radiotv.ax, och i tv i lokalkanalen sänds den första gången i kväll klockan 22.

  • Moderaternas riksdagskandidat Cecilia Jansson intervjuas av Ulf Weman.
Publicerad: tis 31.03.2015 kl.11:08

Det blev ett stort pådrag vid sjutiden i morse när larmet gick om att Komforthus fabrikslokal i Hammarland Mörby hade fyllts av rök. Hammarlands, Eckerös och Gottbys frivilliga brandkårer ryckte ut till platsen tillsammans med räddningsverkets personal, och rökdykare gav sig in i fabrikslokalen för att se vad som orsakat rökutvecklingen.

- Det var en varmluftsoljepanna som fått något fel och orsakat röken. Så i det här fallet handlade det om rök utan eld, säger räddningschef Thomas Mattsson.

Fabrikslokalen klarade sig utan skador och behövde bara vädras ur. 

Publicerad: tis 31.03.2015 kl.10:57

Sottunga och Kökar är positiva till förslaget om kommunernas socialtjänst, KST, men har liksom övriga kommuner en del invändningar. I ett gemensamt utlåtande påpekar de att de ekonomiska konsekvenserna av reformen är omöjliga att överblicka vilket skapar stor oro för kommunernas framtida ekonomi. De är också kritiska till att den föreslagna finansieringsmodellen skulle slå särskilt hårt mot Sottunga. Dessutom anser de två skärgårdskommunerna att personalfrågorna måste klarläggas snarast eftersom kommunerna är arbetsgivare för de nuvarande tjänsterna och behöver tid för att planera och omorganisera den personal som blir kvar hos kommunerna.

Som fördelar i en reform nämner Sottunga och Kökar koncentrering av kompetens, anonymitetsskydd och rättssäkerhet.