Nyheter

Publicerad: mån 30.05.2016 kl.16:56

Resten av dagen får vi klart och soligt med nordostlig vind och temperatur som sjunker till runt 15 grader i kväll. Även i natt och i morgon blir det klart, 9 grader och måttlig nordlig vind i natt och upp mot 22 grader och svag vind omkring nordost i morgon.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring nordost 4-8 meter per sekund. God sikt.

Publicerad: mån 30.05.2016 kl.15:31
Tingsdomaren och nämndemännen var oeniga när en man dömdes för våldtäkt och tvingande till sexuell handling i dag. Foto: Cecilia Ekströmer.
Tingsdomaren och nämndemännen var oeniga när en man dömdes för våldtäkt och tvingande till sexuell handling i dag. Foto: Cecilia Ekströmer.

Ålands tingsrätt dömde i dag efter omröstning en man för våldtäkt och tvingande till sexuell handling. De två nämndemännen röstade för fällande dom medan tingsdomaren röstade för att fria mannen.
Enligt domen ska mannen ha gått med en kvinna från en restaurang i Mariehamn till en undanskymd allmän plats i närheten. Kvinnan hävdar att mannen sedan våldförde sig på henne, medan mannen sa att kvinnan frivilligt följt med honom och att de tagit på varandra, men sedan slutat med det och gått tillbaka till restaurangen. På måndagen polisanmälde kvinnan mannen.
Kvinnans berättelse stöds av att hon före hon gjorde polisanmälan berättade för två vittnen att hon tvingats till sexuellt umgänge. Den stöds också av ett läkarintyg om att hon fått långvariga psykiska men efter händelsen och av ett annat läkarintyg om att hon ett par dagar efter händelsen haft vissa rodnader på kroppen. Efter tingsrättens omröstning dömdes mannen till ett år och sex månaders villkorligt fängelse och till att betala 9200 euro i ersättning till kvinnan. Han ska också betala kvinnans rättegångskostnader och bevisningskostnaderna i målet.

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: mån 30.05.2016 kl.14:26

- Tidigare hade vi cirka 20 anmälningar per år, men under de senaste åren har de ökat till mellan 35 och 40 per år. Det säger Keijo Sjöblom som är socıalchef i Lemland med anledning av Åsubs nya statistik som visar att antalet barnskyddsanmälningar ökade kraftigt under 2015 jämfört med året innan.
- Jag tror det beror på att folk är mer benägna att göra anmälningar i dag än tidigare, säger Keijo Sjöblom. 
Det totala antalet anmälningar var 456 under år 2015, vilket är en ökning med 116 anmälningar jämfört med året innan. I skärgården uppgick antalet barnskyddsanmälningar till 13, vilket är åtta fler än under 2014. I Mariehamn kom 213 barnskyddsanmälningar in under 2015, vilket är 39 fler än 2014. På landsbygden ökade antalet inkomna barnskyddsanmälningar från 161 under år 2014 till 230 under 2015.

Reporter: Tomas Tornefjell
redaktionen@radiotv.ax

  • Lemlands socialchef Keijo Sjöblom intervjuas av Tomas Tornefjell:
Publicerad: mån 30.05.2016 kl.12:52

Ålands gymnasiums styrelse tog ett snabbt beslut med anledning av att Ålands förvaltningsdomstol i förra veckan kom fram till att antagningssystemet för elever som haft anpassad lärokurs i grundskolan kan vara diskriminerande. Systemet innebär att de här eleverna genomgår en individuell prövning istället för att ansöka till en utbildning med sina betyg, och i det nu aktuella fallet krävde förvaltningsdomstolen att Ålands yrkesgymnasium skulle göra om prövningen för en elev som drabbats.

Domen gavs i tisdags förra veckan och på onsdagen tog styrelsen ett beslut per capsulam, alltså utan att träffas för ett ordinarie möte.
Styrelsen beslöt att eleven ska få sin ansökan från i fjol prövad enligt det ordinarie systemet för 2015, och om eleven enligt då gällande antagning skulle ha kommit in erbjuds han en studieplats i höst. Man ska också göra en ny prövning för de elever som ansökt enligt prövning i år och inte fått någon studieplats eller som inte fått sitt första- eller andrahandsalternativ. Deras ansökningar överförs också till det ordinarie antagningssystemet. 

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: mån 30.05.2016 kl.11:41

Det har gått långsamt att få igång Ålands ombudsmannamyndighet som tänkt och webb-sidan är försenad. Det framgår av ombudsmannamyndighetens verksamhetsberättelse för förra året, det första hela året som den sammanslagna myndigheten verkade efter starten hösten 2014. Myndigheten är nu under politisk diskussion sedan landskapsregeringen flaggat för att köpa in en del av tjänsterna från riket, eftersom ärendena på Åland är så få. Diskriminerings- och barnombudsmannen var dessutom sjukskriven under stora delar av förra året vilket bidrog till den långsamma starten, även om vikarie anställdes en del av tiden. Tre diskrimineringsfall hade DO, förra året. Telefonrådgivningarna var 64. Tjänsten är på deltid, 60 procent. Klientombudsmannen på 40 procent, patientombudsmannen på 60 procent, och konsumentrådgivningen på 60 procent, hör också till Ålands ombudsmannamyndighet.

Reporter: Ulf Weman
redaktionen@radiotv.ax

  • Ulf Weman har läst ombudsmannamyndighetens verksamhetsberättelse.