Nyheter

Publicerad: mån 26.09.2016 kl.16:26

Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP) har reagerat på problemet med att svenska AT-läkare i fortsättningen kan få sin tid som de kan tjänstgöra utomlands halverad till följd av ett EU-direktiv. Detta skulle få stora konsekvenser för ÅHS som har AT-läkarna som en värdefull resurs. Nils Torvalds tycker att förfarandet är märkligt och har därför ställt två frågor till EU-kommissionen med anledning av ärendet. Han frågar dels om kommissionen håller med om att direktivet ursprungligen syftar till att underlätta och inte försvåra möjlighet till praktik i en annan EU medlemsstat och dels om det finns något i direktivet som tvingar en medlemsstat att begränsa läkares tjänstegöring i en annan medlemsstat.

-Frågan har tidigare lösts på ett pragmatiskt sätt mellan Åland och Sverige och Torvalds vill nu skapa klarhet i den här frågan, säger Anton Nilsson som är åländsk specialmedarbetare i Europaparlamentet.

Reporter: Eva Ringbom-Fonsell
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: mån 26.09.2016 kl.16:02

I kväll klart, 11 grader och måttlig sydvästlig vind. I natt sjunker temperaturen till cirka 10 grader. I morgon halvklart, 17 grader och måttlig sydlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydlig till sydvästlig vind 5-9 meter per sekund. Mest god sikt.

Publicerad: mån 26.09.2016 kl.15:41
Centerns ordförande Jörgen Pettersson tycker Mariehamn och Föglö kan pröva sänkt rösträttsålder.
Centerns ordförande Jörgen Pettersson tycker Mariehamn och Föglö kan pröva sänkt rösträttsålder.

Låt Mariehamn och Föglö pröva 16 års rösträttsålder i nästa kommunalval, de enda kommuner som varit positiva i remissrundan. Det föreslog centerns partiordförande Jörgen Pettersson, när lagtinget diskuterade landskapsregeringens förslag att pröva 16 års rösträttsålder i nästa kommunalval. Oppositionen är kritisk till förslaget och kom med en rad invändningar. Centerns Veronica Thörnroos påpekade att de flesta remissinstanser varit negativa, partikamraten Harry Jansson undrade om försöket är juridiskt hållbart och fruktade en politisering i skolan. Jörgen Pettersson hyllade ungdomars kunskaper och förmåga, men vill att barn skall få vara barn.

- Varför kan man inte låta ungdomar påverka på riktigt, om de är så smarta och duktiga som Jörgen Pettersson säger, och att det förbättrar demokratin, undrade kansliminister Nina Fellman, socialdemokrat.

- Av just de skäl jag sagt, det sätter för mycket press på dem, svarade Jörgen Pettersson.

Det blir nu lag- och kulturutskottet som får grunna på förslaget, innan beslut tas i lagtinget.

Reporter: Ulf Weman
redaktionen@radiotv.ax

  • Jörgen Pettersson och Nina Fellman diskuterade rösträttsålder i lagtinget. Ulf Weman följde debatten.
Publicerad: mån 26.09.2016 kl.15:14

En man misstänkt för att ha försökt mörda en kvinna i en hytt ombord på Viking Lines ms Cinderella sitter anhållen i Stockholm. Enligt tidningen Expressen inträffade händelsen i fredags när färjan var på väg från Mariehamn till Stockholm. Offret ska, enligt tidningen, vara en närstående och den misstänkte greps av polisen när färjan kom till Stockholm.

Reporter: Bengt Hannus
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: mån 26.09.2016 kl.13:49

-Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC:s lokalorganisation är ett ställe som vi har använt jättemycket under åren. Det säger Monica Sandberg som är ordförande i Post- och logistikunionen, PAU:s, avdelning på Åland. Hon är mycket oroad över nyheten om att den lokala avdelningen nu är nedläggningshotad.
   - Det är katastrof att lägga ned kontoret över huvudtaget och att dessutom ta bort tidningen Löntagaren som är den enda information som vi får på svenska, säger hon.
Monica Sandberg är rädd för att det ska bli ännu svårare att värva medlemmar i framtiden och ifrågasätter också att de svenskspråkiga medlemmarna ska betala lika hög medlemsavgift som de finskspråkiga om FFC:s styrelse fullföljer sina planer.
   15 av FFC:s 21 medlemsförbund har en lokalavdelning på Åland, varav PAU är en lokalavdelning med drygt hundra medlemmar på Åland.

Reporter: Hasse Persson-Bru
redaktionen@radiotv.ax

  • Monica Sandberg och Dag Sagulin intervjuas av Hasse Persson-Bru.