Nyheter

Publicerad: ons 1.07.2015 kl.17:28

Förhalar finansministeriet frågan om en ändring av avräkningen, den så kallade klumpsumman, till Åland? Den frågan ställer sig finansminister Roger Nordlund efter att Ålandsdelegationen ännu inte fått den skrivelse som landskapsregeringen och finansministeriet varit överens om i flera månader.

Landskapet vill ha en ändring så att de skatter som återförs till Åland skall höjas från dagens 0,45 procent av statens totala inkomster. I dag höll Ålandsdelegationen sitt möte i Mariehamn, men ordföranden, landshövding Peter Lindbäck, har inte sett brevet med frågor som man skall ta ställning till. Och när Ålands Radio i dag berättar om det för finansminister Roger Nordlund, uttrycker han besvikelse.

- Vi har varit överens om frågorna i flera månader. Det är bara att föra vidare brevet, säger han.

  • Roger Nordlund berättar om sin besvikelse för reporter Ulf Weman
Publicerad: ons 1.07.2015 kl.17:27
Sven-Anders Eriksson, projektledare för Finlandskabeln på Kräftnät Åland. Foto: Albin Dahlin
Sven-Anders Eriksson, projektledare för Finlandskabeln på Kräftnät Åland. Foto: Albin Dahlin

Byggandet av Finlandskabeln tog ett stort steg framåt strax innan midsommar. Då avslutades arbetet med att lägga ner den 160 kilometer långa elkabel som ska förbinda Åland med riket.

Nästa vecka ska man börja testa Finlandskabeln på allvar. Sven-Anders Eriksson som är projektledare för Finlandskabeln på Kraftnät Åland är nöjd med hur projektet har gått hittills.

– Det blir intressant att provköra och se hur de teoretiska modellerna stämmer med verkligheten, säger Sven-Anders Eriksson.

Enligt tidsplanen ska Finlandskabeln tas i drift 1 december.

 

  • Sven-Anders Eriksson intervjuas av Albin Dahlin
Publicerad: ons 1.07.2015 kl.17:14

Linn Gustafsson har gått vidare till semifinal på 200 meter. Gustafsson kvalade in på tiden 27,41. Bästa kvaltid hade Faye Cox från Sheltand med 26,04. Gustafsson har inför semifinalen 10de bästa kvaltid. Semifinalerna avgörs imorgon.

Publicerad: ons 1.07.2015 kl.15:21

Nu har den åländska delegationen avslutat sin medverkan på Almedalsveckan i Visby. Under gårdagen hölls ett seminarium i det åländska tältet om hur Östersjöns öar ska lösa sina utmaningar inom hållbar turism och mottagandet av invandrare. Arrangör var NVL, Nätverket för vuxnas lärande, som är ett program under Nordiska ministerrådet. Från Åland medverkade vuxengymnasiets utbildningsledare Cecilia Stenman.

Det sista seminariet som hölls i Åländsk regi handlade om hur man kan rekrytera arbetskraft till ö-samhällen. Från Åland medverkade AMS-chefen Tomas Lundberg, vd:n för Ålands näringsliv Anders Ekström, och Arbeta och Bo på Ålands Marika Sundström. Som meddebattörer fanns det fyra motsvarande representanter från Gotland.

 

Publicerad: ons 1.07.2015 kl.14:43
Ben Lundqvist har beställt en ny oljetanker. Foto: Ulf Weman
Ben Lundqvist har beställt en ny oljetanker. Foto: Ulf Weman

Vi tror på oljemarknaden och satsningen har betydelse också för Åland. Det säger Lundqvistrederiernas vd Ben Lundqvist efter att man nu beställt en ny oljetanker av Mitsubishi och Sumitomo i Japan.

Det är det femte nya fartyget i aframax-klassen som beställs i förnyelsen av flottan. Två fartyg har redan levererats, Estrella i oktober förra året, Alfa Baltica i februari, medan de följande tre fartygen levereras i februari och juli nästa år och det nu nybeställda i augusti 2018.

- Vi ser ljusare på marknaden än på ganska länge, vi har tagit oss upp ur bottendyn. Vårt nybyggnadsprogram ser vältajmat ut, säger Ben Lundqvist till Ålands Radio.

Det är det Bahamasregistrerade bolaget Lundqvist Shipping Company som är ägare till fartygen som går i trafik på nordvästra Europa och Medelhavet med last av råolja i huvudsak.

  • Lundqvistrederiernas vd Ben Lundqvist intervjuas av Ulf Weman