Nyheter

Publicerad: mån 20.10.2014 kl.15:41

I kväll mulet och uppehåll, cirka 7 grader och måttlig nordlig vind. I natt mulet, 6 grader och måttlig nordlig till nordostlig vind. I morgon bitti mulet och lätt regn men på dagen uppehåll. Dagstemperaturen i morgon cirka 5 grader och måttlig ostlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Nordlig till nordostlig vind 6-10 meter per sekund. I kväll avtar vinden något, i natt 4-8 meter per sekund. I morgon bitti vrider vinden till ost eller sydost och ökar något under dagen. Lokalt regnskurar.

Publicerad: mån 20.10.2014 kl.15:39
Anders Winkelmanns och Daniel Erikssons bolag Pectus siktar på expansion trots kontroversiellt utnyttjande av skattegränsen. Foto: Ulf Weman.
Anders Winkelmanns och Daniel Erikssons bolag Pectus siktar på expansion trots kontroversiellt utnyttjande av skattegränsen. Foto: Ulf Weman.

Kosttillskott och vitaminpiller. Det kan bli räddningen för postföretaget Pectus verksamhet i Brändö om riksregeringens förslag att införa moms på importerade tidningar går igenom i riksdagen. Nu söker bolaget mer folk till verksamheten i Jomala och har nyligen anställt en person till på Brändö. Att bli utpekade som syndabock till att man i Helsingfors vill strypa verksamheten att distribuera tidningar skattefritt via Åland och att man för ett par år sedan sänkte summan för skattefri import, vill inte Anders Winkelmann och Daniel Eriksson vid Pectus gå med på.

- Det var vår konkurrent, Posten Åland, som riktade sin marknadsföring till Finland, fast vi varnade för det, säger Daniel Eriksson.

  • Anders Winkelmann och Daniel Eriksson intervjuas av Ulf Weman.
Publicerad: mån 20.10.2014 kl.14:18

Rosellas avgång från Kapellskär kl. 13 idag finsk tid blev ca 40 minuter försenad. Orsaken var ett tekniskt problem med fartygets framdrift. Enligt Viking Lines trafikchef Dan Roberts åtgärdade besättningen problemet och gjorde sedan bedömningen att Rosella tryggt kunde avgå mot Åland.

- Vi kommer att titta närmare på problemet när fartyget kommer till Mariehamn, säger Dan Roberts.

Det här innebär att fartygets avgång från Mariehamn kl. 18.30 också kommer att bli lite försenad. Dock handlar det enligt Dan Roberts inte om några längre väntetider.

Publicerad: mån 20.10.2014 kl.14:17

-Det blir allt populärare med skotrar och fyrhjulingar på Åland, men många har ingen aning om var de får lov att köra. Det säger Henry Lindström, vd för Ålands producentförbund.

Terrängkörning orsakar ofta stora skador i markerna och många gånger tror förarna att allemansrätten tillåter körning lite var som helst. Enligt Henry Lindström får skotrar endast framföras på särskilda skoterleder och på isar, medan fyrhjulingar endast får framföras på vägar, om man inte har markägarens tillstånd.

  • ÅPF:s vd Henry Lindström intervjuas av Liv Örneryd.
Publicerad: mån 20.10.2014 kl.13:38

Akademikerfacket Akava säger upp huvudavtalet med landskapsregeringen. Orsaken är att Akava vill ha separata förhandlingar för läkarna och lärarna.

- Enligt arbetsgivaren tillåter inte huvudavtalet separata avtal där bara en fackförening skriver under avtalet, utan alla måste skriva under även om de inte varit med och förhandlat. Det är lika dumt som det låter, säger Maria Hagman vid Akava-Åland.

Huvudavtalet mellan landskapet och facken är från september 2003. Akava vill nu ha inskrivet i huvudavtalet att man kan ingå separata avtal för läkarna och för lärarna, tillsammans med TCÅ, precis som man har det gentemot kommunerna. Landskapsregeringen har noterat uppsägningen av avtalet, men några förhandlingar om ett nytt huvudavtal har ännu inte kommit igång.