Nyheter

Publicerad: tors 27.11.2014 kl.13:38

Resten av dagen får vi mulet och en del lätt regn, 5 grader och svaga sydliga vindar. I natt blir det mulet men uppehåll, 2 grader och måttliga sydliga vindar. I morgon väntas vi få halvklart till mulet, 4 grader och svaga sydostliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Tilltagande sydlig till sydostlig vind, från i kväll 4-8 meter per sekund. Disigt, och lokalt regn.

Publicerad: tors 27.11.2014 kl.12:33
Jan Wennström och Jan Kalroth. Foto: Tomas Tornefjell.

Den sedan länge planerade driften med enbart lokalt producerad el har under veckan lett till många och långa strömavbrott på Åland. Sverigekabeln är urkopplad till onsdag i nästa vecka, och avbrotten har berott på störningar i produktionen av reservkraft. Kraftnät Ålands vd Jan Kahlroth hoppas kunna undvika fler strömavbrott fram till onsdag då Sverigekabeln åter kan kopplas in.

   -Vi kan inte garantera någonting eftersom det alltid kan inträffa fel på maskiner, men det varma vädret gör att läget är gynnsamt för oss, säger Jan Kahlroth.

  • Jan Kahlroth hoppas kunna undvika fler strömavbrott fram till onsdag då Sverigekabeln åter kan kopplas in:
Publicerad: tors 27.11.2014 kl.11:44

Tomas Ledin kommer till Rockoff-festivalen nästa sommar. 2001 satte han publikrekord när han framträdde på Rockoff, ett rekord som stod sig till sommaren 2006 då de maskerade hårdrockarna i Lordi spelade. I fjol gav Ledin ut Höga kusten som är ett folkmusikprojekt skildrar området Höga Kusten i Norrland dit Tomas Ledin har anknytning via sin farmor och farfar. Måndagen den 20 juli 2015 står han på Rockoff-scenen i Mariehamn.

Publicerad: tors 27.11.2014 kl.11:32
Vanessa Eriksson från Jomala har valts till Svenskfinlands Lucia Foto: www.lucia.fi
Vanessa Eriksson från Jomala har valts till Svenskfinlands Lucia Foto: www.lucia.fi

19-åriga Vanessa Eriksson från Jomala har valts till Svenskfinlands Lucia. Det stod klart i dag när rösterna i Lucia-valet hade räknats och kontrollräknats.

   -Jag är jätteglad och lycklig över att få vara Lucia, det är en stor ära, säger Vanessa Eriksson.

   Redan i kväll reser hon till Helsingfors för att börja förbereda sig för sitt uppdrag som kommer att innebära en lång turné med framträdanden i hela Svenskfinland.

  • -Jag blev jätteglad när jag fick beskedet, säger Vanessa Eriksson:
Publicerad: tors 27.11.2014 kl.11:13

Nu är det klart för den sista etappen av ombyggnaden av landsväg 40 mellan Näfsby i Hammarland och Gölby i Jomala. Landskapsregeringen har fastställt vägplanen. Den kvarvarande etappen av ombyggnaden går mellan Bjärström och Emkarby i Finström och är 2,75 kilometer lång. En gång- och cykelbana byggs också längs landsvägen.

   Det är ännu oklart om vägbygget inleds före semestrarna nästa sommar eller om bygget inleds i augusti. Det ska nu i alla fall bjudas ut på entreprenad.

   Ombyggnaden av landsväg 4 genom Geta har också tagit ett steg framåt. Landskapsregeringen har beslutat att ställa ut vägplanen för allmänheten. Det handlar om en breddning av landsvägen, plus en parallell gång- och cykelbana på en drygt fyra kilometer lång sträcka mellan Geta kyrka och Höckböle.