Nyheter

Publicerad: mån 30.03.2015 kl.11:17

En husentreprenör kräver Ålandsbanken på 1,3 miljoner euro. Enligt stämningsansökan till tingsrätten anklagas banken för att ha brutit mot banksekretess och avtal och att ha brustit i ansvaret som så kallad RS-bank. Det är ett system som skyddar bostadsköparens intressen under byggnadsfasen ifall byggherren skulle råka i ekonomiska svårigheter. Enligt stämningsansökan ska banken också ha läckt affärshemligheter om husentreprenören till husköparna. Tvisten har sin början i några nybyggda parhus i Jomala och det här är bara ett led i den omfattande tvisten. Bland annat har husköpare stämt husentreprenören, entreprenören har stämt husleverantören och vice versa. I morgon väntas det bli huvudförhandling i tingsrätten mellan husentreprenören och husleverantören.

Publicerad: mån 30.03.2015 kl.11:11

Eckerökoncernens rederi Birka testar nya grepp för att locka passagarare. Just nu söker man 1000 personer med kryssningsfördomar och 22 familjer med finsmakare till barn som ska åka på kryssning för att utmana sina fördomar respektive provsmaka sommarens barnmeny.

- Vi vill nå nya kundgrupper som inte reser med oss i dag och därför testar vi nya grepp. Barnkryssningen har uppmärksammats stort, 2700 familjer har ansökt om att få komma med, säger marknadschefen Marcus Hammarström.

I dag är det främst 60-75-åringar som reser med Birka i veckorna och på helgerna fylls fartyget främst av 35-40-åringar.

- Vi vill behålla dem men få nya kunder också, säger Hammarström. 

Publicerad: mån 30.03.2015 kl.10:56

I eftermiddag mulet och regn, cirka 2 grader och måttlig ostlig vind. I natt snöblandat regn, cirka 1 grad och måttlig växlande vind omkring nord. I morgon bitt regn men på dagen halvklart och uppehåll, 3 grader och måttlig sydvästlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydlig till sydostlig vind 6-11 meter per sekund. I kväll avtar vinden något och vrider till nordost, i natt till nordväst vridande vind 5-10 meter per sekund. Tidvis regn och dis.

Publicerad: mån 30.03.2015 kl.10:38

Medlingen för att nå en lösning på isbrytarstrejken fortsätter i eftermiddag. Om ingen lösning nås inom kort utvidgas strejken på torsdag också till finskflaggad fraktsjöfart. I så fall berörs, som vi tidigare berättat här i Ålands Radio, också åländska rederiers frakt- men inte passagerartrafik.

Det är Sjömansunionen och Finlands maskinbefälsförbund som inte kommer överens med det statliga isbrytarbolaget Arctia Shipping om ett nytt kollektivavtal. Enligt Yle har arbetsgivarsidan sagt ja till ett medlingsbud från i torsdags medan arbetstagarna fortfarande är tveksamma.

Isbrytarstrejken började för drygt två veckor sedan. 

Publicerad: mån 30.03.2015 kl.07:10

Det är orättvist att inte alla elever i en klass får iPads från skolan. Det anser en grupp föräldrar till elever i årskurs åtta i Godby högstadieskola som nyligen skickat en skrivelse om detta till rektor Mats Fors.

Bara eleverna i klassen som valt profilen språk och media har fått en iPad och föräldrarna tycker att alla oavsett profilinriktning borde få en. Rektorn har svarat föräldrarna via brev och redogjort för den plan som GHS har gällande iPads i skolan. Enligt den utgjorde språk- och mediaprofilerna i årskurs 8 och 9 så kallade pilotklasser. På grund av ekonomiska orsaker kan inte alla elever få iPads under ett och samma år, men från och med höstterminen 2016 kommer alla att ha en. Rektorn påpekar att situationer där elever med iPads har fördelar gentemot sina klasskamrater bör undvikas i fortsättningen och att lärarna bör använda sig av de klassuppsättningar som finns att låna om iPads krävs i undervisningen.