Nyheter

Publicerad: mån 20.10.2014 kl.14:18

Rosellas avgång från Kapellskär kl. 13 idag finsk tid blev ca 40 minuter försenad. Orsaken var ett tekniskt problem med fartygets framdrift. Enligt Viking Lines trafikchef Dan Roberts åtgärdade besättningen problemet och gjorde sedan bedömningen att Rosella tryggt kunde avgå mot Åland.

- Vi kommer att titta närmare på problemet när fartyget kommer till Mariehamn, säger Dan Roberts.

Det här innebär att fartygets avgång från Mariehamn kl. 18.30 också kommer att bli lite försenad. Dock handlar det enligt Dan Roberts inte om några längre väntetider.

Publicerad: mån 20.10.2014 kl.14:17

-Det blir allt populärare med skotrar och fyrhjulingar på Åland, men många har ingen aning om var de får lov att köra. Det säger Henry Lindström, vd för Ålands producentförbund.

Terrängkörning orsakar ofta stora skador i markerna och många gånger tror förarna att allemansrätten tillåter körning lite var som helst. Enligt Henry Lindström får skotrar endast framföras på särskilda skoterleder och på isar, medan fyrhjulingar endast får framföras på vägar, om man inte har markägarens tillstånd.

Publicerad: mån 20.10.2014 kl.13:38

Akademikerfacket Akava säger upp huvudavtalet med landskapsregeringen. Orsaken är att Akava vill ha separata förhandlingar för läkarna och lärarna.

- Enligt arbetsgivaren tillåter inte huvudavtalet separata avtal där bara en fackförening skriver under avtalet, utan alla måste skriva under även om de inte varit med och förhandlat. Det är lika dumt som det låter, säger Maria Hagman vid Akava-Åland.

Huvudavtalet mellan landskapet och facken är från september 2003. Akava vill nu ha inskrivet i huvudavtalet att man kan ingå separata avtal för läkarna och för lärarna, tillsammans med TCÅ, precis som man har det gentemot kommunerna. Landskapsregeringen har noterat uppsägningen av avtalet, men några förhandlingar om ett nytt huvudavtal har ännu inte kommit igång.

Publicerad: mån 20.10.2014 kl.13:36

En man har av tingsrätten dömts för rattfylleri till 35 dagsböter på sammanlagt 1.050 euro. Han fick också körförbud fram till början av december i år. I september i år körde han sin paketbil i Mariehamn trots att han hade 0,55 promille alkohol i blodet. I bilen fanns också en passagerare.

Publicerad: mån 20.10.2014 kl.11:58

Det finns inga tecken på att den pågående ubåtsjakten i Sverige har ökat den finländska flottans närvaro på Åland.

   -Det verkar till och med vara lite färre militära besök i år än tidigare, säger landshövding Peter Lindbäck.

   Enligt Lindbäck brukar det röra sig om cirka 25 militära fartygsbesök till Åland per år. I slutet av denna vecka väntas besök nummer 17 och 18 i år då minfartygen Pansio och Purunpää besöker Åland på onsdag och söndag. De militära fartygsbesöken följer en årsplan som på förhand skickas till landskapsregeringen.

   Enligt Peter Lindbäck har de kränkningar av Ålands demilitarisering som uppmärksammats genom åren skett av misstag.

   -Det har handlat om misstag, oförstånd eller okunskap, säger landshövding Peter Lindbäck.