Nyheter

Publicerad: ons 28.01.2015 kl.15:23

I kväll mulet men uppehåll, 3 grader och frisk sydvästlig vind. I natt lätt regn, 3 grader och frisk sydlig vind. I morgon halvklart uppehållsväder, 2 grader och frisk sydvästlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydlig till sydvästlig vind 9-16 meter per sekund. I natt vind omkring syd 12-18 meter per sekund. I morgon, torsdag, vrider vinden igen mot sydväst och avtar något. Lokalt blötsnö eller regn.

Publicerad: ons 28.01.2015 kl.15:10

Socialdemokraten Christian Beijar återvaldes som ordförande när stadsfullmäktige höll möte i går kväll. Moderaten Tage Silander och Ålands framtids Tom Forsbom återvaldes också som förste respektive andre vice ordförande.

Publicerad: ons 28.01.2015 kl.14:47

Jomala stöder i år Matbankens verksamhet med 50 cent per invånare. Kommunfullmäktige har godkänt ett tilläggsanslag på 2.277 euro för ändamålet. Som motivering sägs bland annat att Matbanken har en tillfällig svår ekonomisk situation och är den enda organisation av sitt slag med människor över hela Åland som målgrupp. Matbanken, som delar ut mat till behövande, är ett samarbete mellan Rädda Barnen, Mariehamns församling, Missionskyrkan, Pingstkyrkan och Socialmissionen.

Enligt beslutet i jomalafullmäktige skickas också en uppmaning till övriga kommuner att överväga bidrag till Matbanken.

Publicerad: ons 28.01.2015 kl.13:47

Under de senaste åren har Jomala vuxit med nya bostadsområden i bland annat Möckelö och Västerkalmare. Nu hoppas beslutsfattarna på en utveckling också mer centralt i och med att kommunfullmäktige i går godkände en ny delgeneralplan för centralområdet. Den ersätter en drygt 20 år gammal plan och gör det möjligt att inom vissa områden bygga såväl för bostäder som service och arbetsplatser i större utsträckning än tidigare.

Planen omfattar Dalkarby, Hindersböle, Ingby, Jettböle, Prestgården och en del av Möckleby.

Publicerad: ons 28.01.2015 kl.13:25
Lantrådet Camilla Gunell vill vänta och se hur det verkligen blir med privatisering.
Lantrådet Camilla Gunell vill vänta och se hur det verkligen blir med privatisering.

- Det är ingen överraskning att privatiseringen av skärgårdstrafiken innebär oro för dom som idag är anställda inom landskapets sjötrafik, men samtidigt tycker jag att man ska vänta med oron tills man ser hur det verkligen blir. Det säger lantrådet Camilla Gunell efter gårdagens diskussioner med representanter för Kumlinge.
Kommunledningen i Kumlinge har uttryckt en stor oro med anledning att Nordic Jet Line, som vann anbudet på den södra linjen, är registrerat i Estland. Över tio procent av den arbetsföra befolkningen riskerar att förlora sina jobb och kommunen riskerar dessutom att tappa stora skatteintäkter, menar kommunledningen.

  • Lantrådet Camilla Gunell och kommundirektör Christian Dreyer intervjuas av Owe Sjöblom.