Nyheter

Publicerad: ons 14.10.2015 kl.06:34

58 åländska näringslivstoppar tar ställning för invandring i ett debattinlägg i lokaltidningarna i dag.
- Vi vill tydligt markera att vi är för invandring- och flyktingmottagande, eftersom motsatt synsätt i förlängningen försvårar för det åländska näringslivet, skriver de.
Bland undertecknarna finns till exempel Ålandsbankens, Ömsens, Transmars, Stallhagens och Optinovas verkställande direktörer. De önskar av affärs- och näringslivsskäl att Ålands befolkning ökar betydligt.
- Vi är öppna för visionen att Ålands befolkning kunde dubbleras. Det skulle skapa en större “inre marknad” där vi kommer bort från vår extrema småskalighet, vilket skulle gynna laget Åland, skriver de.

Publicerad: ons 14.10.2015 kl.06:18

4442 personer valde att förhandsrösta vid postens förhandsröstningsställen i årets lagtings- och kommunalval. I går var sista dagen att förhandsrösta och 907 personer fyllde i valsedlarna då.
I valet för fyra år sedan förhandsröstade drygt 4600 personer, men i den siffran räknas även andra röstningsställen som till exempel sjukhus, ålderdomshem och kommunkanslier in.
Den egentliga valdagen är på söndag den 18 oktober.

Publicerad: ons 14.10.2015 kl.06:10

Åbo hovrätt tycker i motsats till Ålands tingsrätt inte att det finns skäl att sekretessbelägga hela materialet från en rättegång förra året där en man fälldes för grovt sexuellt utnyttjande av barn.
På målsägandes begäran hölls förhandlingarna i tingsrätten bakom stängda dörrar och förutom några bilagor i förundersökningsprotokollet sekretessbelades allt rättegångsmaterial för 60 år framöver. Den nu dömde mannen ville att så mycket som möjligt av rättegångsmaterialet skulle vara offentligt, och han överklagade därför tingsrättens sekretessbeslut till hovrätten.
Hovrätten har tidigare tagit ställning för att offrets identitet ska förbli hemlig, och nu säger man att två psykologutlåtanden om offret ska vara det också. Hovrätten menar att det finns en stor mängd uppgifter i rättegångsmaterialet som ska förbi sekretessbelagda med hänvisning till lagen om offentlighet vid rättegång i allmänna domstolar, men i motsats till tingsrätten tycker man alltså inte att det finns skäl att sekretessbelägga allt rättegångsmaterial och därför undanröjer man tingsrättens beslut.

Publicerad: ons 14.10.2015 kl.06:08

I dag får vi klart till halvklart uppehållsväder, upp mot 10 grader och måttlig västlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring väst, 2-6 meter per sekund. Mest god sikt.

Publicerad: ons 14.10.2015 kl.05:53
En pilgrimsled över land och hav på Åland planeras som bäst. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.
En pilgrimsled över land och hav på Åland planeras som bäst. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

En pilgrimsled som går via Åland kan bli verklighet om några år. En grupp med företrädare för bland andra Åbo Akademi, Yrkeshögskolan Novia, Pargas stad, Sottunga kommun och Föreningen Franciskus på Kökar har sökt medel för ett sådant projekt från EU: s Central Baltic-program. Projektperioden, som sträcker sig från juni 2016 till slutet av augusti 2019, har en budget på drygt 1,5 miljoner euro.
Christian Pleijel som är ordförande för Föreningen Franciskus på Kökar säger att en pilgrimsled som går över havet och på fasta Åland kan innebära ett lyft för turismen.
- Vandringsturism är stort ute i Europa och det här kan verkligen ge turismen på Åland ett uppsving, säger Christian Pleijel.

  • Christian Pleijel, Ester Miiros vid Central Baltic och kulturminister Johan Ehn intervjuas av Tomas Tornefjell: