Nyheter

Publicerad: ons 30.07.2014 kl.15:36

Fängelse för grovt rattfylleri och olovlig körning. Det blev tingsrättens dom för en person som i mars kört bil från Saltvik till Mariehamn trots att denne hade 1,42 promille alkohol i utandningsluften och saknade giltigt körkort.

Brottet har begåtts under prövotiden för en tidigare liknande dom varför tingsrätten dömer föraren till 75 dagars fängelse som omvandlas till 75 timmar samhällstjänst. Bilisten fick också körförbud till och med mars nästa år.

Publicerad: ons 30.07.2014 kl.15:18

Tingsrätten har dömt en bilägare till böter för att ha låtit en annan köra bilen trots att den belagts med körförbud för att den inte kontrollbesiktats. Domen blev tio dagsböter på sammanlagt 130 euro för trafikförseelse.

Publicerad: ons 30.07.2014 kl.14:28

I kväll mulet, cirka 24 grader och måttlig sydlig vind. I natt halvklart och lätta regnskurar, 22 grader varmt och svag sydvästlig vind. Till i morgon, torsdag, väntas mulet och åska på förmiddagen men från eftermiddagen klart. Dagstemperaturen i morgon omkring 23 grader och det blåser en måttlig sydvästlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring syd eller sydost, 5-9 meter per sekund. I natt vrider vinden till sydväst. Lokalt regn- eller åskskurar och möjligen dis.

Publicerad: ons 30.07.2014 kl.13:45

Omfattande blomningar av blågrönalger förekommer fortfarande i södra Skärgårdshavet och norra delen av Östersjön. Enligt satellitbilder från Finlands miljöcentral har det funnits blågrönalger i ytvattnet också i södra Bottenhavet. I de inre delarna av Skärgårdshavet finns det fortfarande lokalt rikliga förekomster av blågrönalger. Ytansamlingarna av alger på de finska havsområdena har dock inte ökat den senaste tiden.

”En stormig början av året och en därpå följande lång varm period på sommaren skapar gynnsamma förhållanden för blomningar av blågrönalger. I år passade alla faktorer som gynnar blågrönalger ihop", berättar ledande forskare Harri Kuosa vid Finlands miljöcentral.

Publicerad: ons 30.07.2014 kl.13:25
Datainspektionens chef Susanne Björkholm. Foto: Tomas Tornefjell.
Datainspektionens chef Susanne Björkholm. Foto: Tomas Tornefjell.

-Det är viktigt att felaktiga personuppgifter inte sprids och jag rekommenderar alla att ta reda på vilka uppgifter som finns i myndigheternas register. Det säger

Susanne Björkholm som är chef för den åländska datainspektionen.

Enligt personuppgiftsslagen har alla rätt att få veta vilken information en myndighet eller ett företag har lagrat om en själv. Som enskild individ kan man också kräva att uppgifter rättas, utplånas, blockeras eller kompletteras.

-Detta gäller med undantag för information som till exempel kan skada den allmänna ordningen och säkerheten, medföra risk för din hälsa eller försvåra förebyggande eller utredning av brott, säger Susanne Björkholm. 

  • Susanne Björkholm intervjuas av Tomas Tornefjell.