Nyheter

Publicerad: tis 21.04.2015 kl.05:55

I dag får vi klart och soligt väder. Temperaturen stiger från runt 6 grader på förmiddagen upp emot 12 grader i eftermiddag. I kväll sjunker den igen till omkring 5 grader. Vinden blir till en början måttlig från nord. Från eftermiddagen avtagande nordvästlig vind.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring nord 7-11 meter per sekund, i eftermiddag 5-9 meter per sekund. Senare i kväll blir vinden omkring väst, 3-7 meter per sekund. God sikt.

Publicerad: tis 21.04.2015 kl.05:49

Tre personer i 20-25 års ålder har av tingsrätten dömts till villkorliga fängelsestraff för narkotikabrott och straffbart bruk av narkotika. Två av dem dömdes dessutom för våldsamt motstånd mot polis. De dömda hade bland annat brukat och sålt hasch och LSD. Brotten uppdagades i och med att polis kallades till en lägenhet i Mariehamn på grund av en anmälan om misstänkt lägenhetsbråk. I samband med det gjorde två av dom som fanns i lägenheten aktivt motstånd mot poliserna.

Tingsrättens domar blev villkorliga fängelsestraff mellan 1 år och 20 dagar och 4 månader och 20 dagar.

Publicerad: tis 21.04.2015 kl.05:48

- Kanske skolan i alla hem inte anses lika viktig nu som för tio-tjugo år sedan. Det säger Mats Fors, rektor för Godby Högstadieskola, som en av flera förklaringar till varför allt fler elever är i behov av särskilt stöd för att klara av skolan. I GHS har man nyligen beviljats 24.000 euro i tilläggsanslag för ytterligare en specialpedagogstjänst för nästa läsår, vars uppgift det blir att fånga upp svaga elever innan det gått så långt att de överförs till anpassade lärokurser.
Mats Fors betonar att det är viktigt för elever att få stöd hemifrån och att man som förälder visar att man tycker att skolan är viktig. Hör mer om detta i Åland idag i eftermiddag.

Publicerad: tis 21.04.2015 kl.05:47

Landskapsregeringen vill bland annat satsa 1,2 miljoner euro på Team Åland och 200 0000 euro på omhändertagande och behandling av bioavfall. Det framkom i går när man presenterade förslaget till en andra tilläggsbudget för 2015.
Den ekonomiska situationen i Finland gör att Åland står inför stora ekonomiska utmaningar under 2016 och 2017 och enligt finansminister Roger Nordlund innebär det att man både måste gasa och bromsa under de närmaste åren.
- Team Åland är en satsning där vi bland annat ska stärka Mariehamns attraktionskraft genom att jobba med centrumutveckling, utveckling av flygförbindelserna och med en central evenemangs- och besökskalender, säger Roger Nordlund.
Landskapets preliminära bokslut för 2014 visar ett överskott på 2,8 miljoner euro.

Publicerad: mån 20.04.2015 kl.17:51

-Landskapets preliminära bokslut för 2014 visar ett överskott på 2,8 miljoner euro, vilket innebär att vi har haft ett överskott i budgeten två år i rad. Det sa finansminister Roger Nordlund i dag när han presenterade förslaget till en andra tilläggsbudget för 2015.

Den ekonomiska situationen i Finland gör att Åland står inför stora ekonomiska utmaningar under 2016 och 2017. Enligt Roger Nordlund innebär det att man både måste gasa och bromsa under de närmaste åren. Landskapsregeringen vill bland annat ha ett tilläggsanslag på 200 000 euro för en satsning på omhändertagande och behandling av bioavfall.

-Vi vill också satsa 1,2 miljoner euro på Team Åland där vi bland annat ska stärka Mariehamns attraktionskraft genom att jobba med centrumutveckling, utveckling av flygförbindelserna och med en central evenemangs- och besökskalender, säger Roger Nordlund.