Nyheter

Publicerad: tis 4.08.2015 kl.14:40
cecila Ziliacus, konstnärlig ledare för Katrina kammarmusikfestival. Foto Eva Nyberg.
cecila Ziliacus, konstnärlig ledare för Katrina kammarmusikfestival. Foto Eva Nyberg.

Jean Sibelius och Carl Nielsen är temakompositörerna för årets Katrina kammarmusikfestival som inleds i dag och pågår till och med lördag. Nya konstnärliga ledaren Cecilia Zilliacus berättar att det är 150 år sedan Sibelius och Nielsen föddes.
- De hade samma nationalhjältestatus i sina respektive länder, de stod för finskhet respektive danskhet på liknande sätt, säger Zilliacus.

Ett sidotema för årets festival är extrovert och introvert musik, och där har Zilliacus hämtat inspiration från temakompositörerna.
- Jag har tillåtit mig själv att grovt generalisera och sett Nielsen som den fryntlige glade dansken och Sibelius som den inåtvände finländaren, säger Zilliacus.

Publicerad: tis 4.08.2015 kl.13:15

Telekomoperatören Elisa i Helsingfors har för närvarande driftsproblem, vilket har drabbat flera abonnenter på Åland. Elisa jobbar för närvarande på att lösa driftsproblemen som inträffade i förmiddags.Under eftermiddagen har man delvis löst problemet så att mobilabonnenterna nu kan ringa och ta emot samtal igen men för de av Elisas kunder som ringer från fast telefon är det fortfarande problem att ringa och ta emot samtal.

 

Publicerad: tis 4.08.2015 kl.12:30

I går besökte ryska HBTQI-cyklister Åland. Cyklisterna deltar i Freedom Bike Ride som är ett cykellopp som anordnas med hjälp av HBTQI-organisationen Eurogames och som startar i morgon i Stockholm.

Aleksander och Vladimir är två av de ryska deltagarna som cyklar för rätten att få älska den de vill. De startade Freedom Bike Ride med stöd från ryska HBTQI-federationen.

För Aleksander och Vladimir är Eurogames en möjlighet att möta andra HBTQI-personer och tillsammans känna stolthet för vilka de är. Eurogames uppmuntrar deltagande från alla - oavsett sexuell läggning, ras, kön, religion, nationalitet och etniskt ursprung. Syftet med evenemanget är att erbjuda en säker miljö för HBTQI-personer, och att alla ska känna sig lika mycket värda.

  • Reporter Adam Zetterqvist träffade Aleksander och Vladimir:
Publicerad: tis 4.08.2015 kl.11:48

En 20-årig man har av tingsrätten dömts till 40 dagsböter på totalt 240 euro för äventyrande av trafiksäkerheten och trafikförseelse, efter att han sladdat i rondeller i Mariehamn och Jomala. Han har dessutom gjort oaktsamma omkörningar och kört 74 kilometer i timmen på en väg där högsta tillåtna hastigheten är 50 kilometer i timmen. När brotten skedde var körförhållandena dåliga och mannens bil hade tonad folie på framrutorna, något som inte är tillåtet. Mannen är sedan tidigare dömd för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och har upprepade gånger fått böter för äventyrande av trafiksäkerheten.

Publicerad: tis 4.08.2015 kl.08:01

Det är många som har förslag till nytt namn på De Gamlas Hem. 30 namnförslag har än så länge kommit in till kommunalförbundet. Sista dag att lämna in namnförslag är den 30 augusti.

Anledningen till namnbytet är att De Gamlas Hem planerar att införa nya boendeformer och tjänster så att man i framtiden inte bara kommer arbeta med institutionsvård för äldre.

Förbundsfullmäktige för De Gamlas Hem tar beslut om vad det organisationen ska heta i framtiden.