Nyheter

Publicerad: tis 27.09.2016 kl.07:04

Tre bilister fick böter i går för att de körde med för slitna däck. En annan fick böter för att han körde utan bilbälte och för att han inte hade körkortet med sig under körningen. Polisen upptäckte förarna i samband med kontroller i Hammarland, Finström och Lemland.

Ett inbrottsförsök hade skett i en affärslokal i Mariehamn. Inget hade stulits och polisen utreder ärendet som försök till stöld.

I Mariehamn störde en berusad person ordningen och han fördes till polisstationen för att nyktra till, och en annan berusad man som somnat i en trappuppgång väcktes av polisen och uppmanades gå hem och lägga sig.

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: tis 27.09.2016 kl.06:41

Håll Mariebad stängt på söndagar och öppet kortare tid på lördagar nästa år. Det förslaget läggs fram inför kultur- och fritidsnämnden i morgon. Orsaken är att man måste spara för att ha råd med en hyreshöjning på 60.000 euro, och ett inkomstbortfall på 38.000 euro som kommer av att badet behöver hålla stängt fyra veckor nästa år för reparationer. Om man minskar helgöppettiderna kan man spara in cirka 50.000 euro i personalkostnader.

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax

 

Publicerad: tis 27.09.2016 kl.05:56
Henrik Lagerberg, ombudsman för FFC:s Ålandsavdelning med ett exemplar av facktidningen Löntagaren, som hotas av nedläggning. Foto: Hasse Persson-Bru.
Henrik Lagerberg, ombudsman för FFC:s Ålandsavdelning med ett exemplar av facktidningen Löntagaren, som hotas av nedläggning. Foto: Hasse Persson-Bru.

- Vi kan inte tvinga centralstyrelsen att behålla oss vi kan bara böna och be. Det säger Henrik Lagerberg, ombudsman för den åländska lokalavdelningen av Finlands Fackförbunds Centralorganisation, FFC, som nu hotas av nedläggning. Något som enligt honom skulle få stor negativ påverkan för alla de cirka 3.000 åländska medlemmarna i FFC. I botten ligger samarbetsförhandlingar till följd av tappade medlemsavgifter på två miljoner euro. Centralstyrelsen fattar sitt beslut om den åländska ombudsmannens framtid den 3-4 oktober. Det pågår även en namninsamling för att rädda Löntagaren, den enda heltäckande svenskspråkiga facktidningen inom FFC, som också hotas av nedläggning. FFC:s åländska lokalavdelning har funnits i organiserad form sedan 1984 och är en av åtta svenskspråkiga lokalavdelningar i Finland.

Reporter: Hasse Persson-Bru
redaktionen@radiotv.ax

  • Henrik Lagerberg intervjuas av Hasse Persson-Bru:
Publicerad: tis 27.09.2016 kl.05:53

Nu finns tobaksaskar med bilder på döda människor, svartnade kroppsdelar och folk som hostar blod också på Åland. De har funnits en längre tid i ett antal olika länder och orsaken till att bilderna införs är ett strängare EU-direktiv.

- Bilderna har en avskräckande effekt, forskning från andra länder visar att färre börjar röka efter att man infört bilderna på tobakspaket. Det menar Isabel Blomqvist från projektet Rökfritt Åland. Hon säger att människor lättare tar till sig bilder än enbart varningstexter.

Egan Söderholm, ålänning bosatt i Australien, säger att bilderna haft god effekt där de nu funnits i två år.

- Jag tycker absolut att bilderna som finns på tobaksaskar haft avsedd effekt. Visst gnälldes det i början men det är väldigt sällan man ser någon röka och rökning har också förbjudits nästan överallt, säger Egan Söderholm.

Reporter: Eva Ringbom-Fonsell
redaktionen@radiotv.ax

  • Isabel Blomqvist från Rökfritt Åland och Egan Söderholm i Australien intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Klicka för att se större bilder
  • Isabel Blomqvist säger att bilderna på tobakspaketen har bättre effekt än varningstext. Foto: Eva Ringbom-Fonsell.
Publicerad: tis 27.09.2016 kl.05:46

I dag halvklart, 17 grader på eftermiddagen och måttlig vind från sydväst, i kväll från syd. Natten mot onsdag blir mulen med 11 grader och frisk sydlig vind och i morgon igen halvklart, eventuellt regn i början av dagen, 15 grader och måttlig sydvästlig vind.

Sjövädret på Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydlig till sydvästlig vind 4-8 meter per sekund. På dagen tilltagande och i kväll 7-11 meter per sekund, natten mot onsdag 10-14 meter per sekund. Lokalt dis eller dimma.