Nyheter

Publicerad: fre 22.07.2016 kl.18:14

Ett fall av den mycket smittosamma virussjukdomen parvo har upptäckts på Åland, det skriver Ålands smådjursklinik på sin facebooksida. Kliniken har under den senaste tiden fått in många patienter med kräkningar och diarré, och nu har man fått bekräftat att det i ett fall rör sig om sjukdomen parvo.
- Vi provtar nu flera diarrédrabbade hundar. Ovaccinerade hundar och valpar bör inte ha kontakt med andra hundar då de inte har någo skydd mot sjukdomen, skriver Ålands smådjursklinik.

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: fre 22.07.2016 kl.15:29

I morgon lördag är det premiär för en ny festival på Åland. Det är i Skage på norra Sottunga som en elektronisk testfestival hålls under kvällen. Arrangör är finländske Timo Salonen, som arbetar inom musikbranschen och som semestrat mycket på Sottunga.
- Om folk gillar den ska jag försöka utveckla festivalen i framtiden, säger han.
Mer information finns på Sottunga Festivals evenemangssida på Facebook.

Reporter: Cecilia Ekströmer
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: fre 22.07.2016 kl.14:21

En 71-årig man har dömts till böter för rattfylleri. Mannen körde bil i Mariehamn i maj i år och när polisen gjorde en alkoholkontroll blåste han 0,77 promille i mätaren. Straffet blir 50 dagsböter på totalt 3300 euro och körförbud till mars 2018.

Tingsrätten har också dömt en 19-årig man till böter och körförbud. 19-åringen körde 151 kilometer i timmen på Getavägen i Saltvik i juni, trots att hastighetsbegränsningen på området är 90 kilometer i timmen. Mannen får 50 dagsböter på totalt 300 euro och körförbud till den 4 november.

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: fre 22.07.2016 kl.13:28

I eftermiddag halvklart och i kväll klart, temperatur runt 20 grader och svag till måttlig vind från omkring nord. I natt klart, 15 grader och svag nordlig till nordvästlig vind. I morgon klart, 23 grader och svag varierande vind. På söndag halvklart, 24 grader och svag varierande vind.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring nord, 2-6 meter per sekund, tillfälligt lokalt upp till 8 meter per sekund. God sikt, i natt och i morgon bitti lokalt dis eller dimma.

Publicerad: fre 22.07.2016 kl.13:20

Det pågick i det närmaste en folkfest i Mariehamns västra hamn för en stund sedan, då ABBA-legendaren Björn Ulvaues var på plats för att signera sitt frimärke i postens serie Mitt Åland. Hundratals personer hade sökt sig akter om Pommern för att äta glass, lyssna till körsång och, naturligtvis få en signatur av frimärksskaparen själv.

Reporter: Alfons Röblom
redaktionen@radiotv.ax

  • Så här beskriver Björn Ulvaues hur det kommer sig att han skapat ett Ålands-frimärke:
Klicka för att se större bilder
  • Björn Ulvaues hade valt motivbild från Kökar. - Det är ett mycket speciellt lugn där, sade frimärksskaparen till Ålands Radio. Foto: Totte Vesterlund.
  • 	Det var mycket folk som sökt sig till Björn Ulvaeus signering på fredagen. Kön ringlade sig lång, och många stannade kvar för att lyssna på Intermezzokörens sång. Foto: Totte Vesterlund.
  • Intermezzokören bjöd på sång ur Björn Ulvaues och kollegan Benny Anderssons repertoar. Foto: Totte Vesterlund.