Nyheter

Publicerad: fre 24.10.2014 kl.15:46

Landskapsregeringen och Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, vänder sig nu till tjänstetvistnämnden för att få vårdfacket Tehys varslade strejk förklarad som samhällsfarlig. Det är ett resultat av eftermiddagens möte mellan landskapsregeringen och ÅHS om strejkvarslet.

- Den här frågan ligger nu i riksförlikningsman Esa Lonkas händer, han får kalla till förhandlingar, säger finansminister Roger Nordlund, centern.

Roger Nordlund tror att vårdfacket Tehy missbedömt situationen om de tror på en kortvarig strejk ifall den bryter ut.

- Jag tror att det finns risk att den blir mycket lång och segdragen, säger finansministern.

Sjukskötarstrejken är varslad till den 6 november, men arbetsgivaren har också hos riksförlikningsmannen begärt att strejken skjuts upp.

Publicerad: fre 24.10.2014 kl.15:18

I kväll och i natt mulet och lätt regn, cirka 8 grader och frisk sydlig vind. I morgon mulet och tidvis regn, 9 grader och frisk sydlig vind. Till söndagen väntas klart till halvklart och uppehåll, 10 grader och måttlig till frisk sydvästlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydlig vind 13-17 meter per sekund, på Ålands hav idag upp till 19 meter per sekund. Tidvis regn med måttlig sikt.

Publicerad: fre 24.10.2014 kl.15:17

Mariehamns bildningsnämnds driftbudget för 2015 är i princip oförändrad och man slipper större nedskärningar i år. 15,4 miljoner euro hamnar budgetramen på. Endast mindre justeringar på avgifterna görs, bland annat blir det höjda avgifter på Medis kurser och på årskort för styrkesal och judosal i Idrottsgården. Biblioteket får höjt anslag för nyinköp av böcker, och man satsar också på inköp av läsplattor till skolorna; en klassuppsättning på cirka 20 läsplattor ska köpas in till varje skola.

  • Bildningsnämndens ordförande Christian Nordas intervjuas av Liv Örneryd.
Publicerad: fre 24.10.2014 kl.14:34

Fiskodlarna och landskapets miljöbyrå är nu överens om fiskodlarnas miljökontrollprogram. Miljöbyrån kritiserade tidigare bland annat fiskodlarföreningens konsult för att inte använda den manual som tagits fram för kontrollprogrammet och för att man använde gamla mätmetoder.

Efter klarläggande rapporter från fiskodlarföreningen och konsultföretaget verkar parterna överens. Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet har också godkänt fiskodlingarnas gemensamma miljökontrollprogram för åren 2014-2019.

Publicerad: fre 24.10.2014 kl.13:43

Blir det sjukskötarstrejk den 6 november blir den inte långvarig. Det hävdar Leena Pokela som var sjukskötarfacket Tehys ordförande förra gången som de åländska sjukskötarna strejkade sommaren 2003. Då drog strejken ut flera veckor.

- Nu blir det högst två timmar strejk, sedan måste arbetsgivaren ge med sig. Vad skall de annars göra när akuten, intensiven och alla andra avdelningar töms på sjukskötare, säger Leena Pokela till Ålands Radio.

Skillnaden mot situationen för 11 år sedan var att Tehys avdelning på Åland då strejkade i första hand för egen avtalsrätt, och blev tvingade av Tehy i riket att utföra en mängd skyddsarbete. Nu bestämmer man lokalt själva och då tror inte Leena Pokela att sjukskötarna går med på att utföra skyddsarbete. 

  • Förre Tehy-ordförande Leena Pokela intervjuas av Ulf Weman.