Nyheter

Publicerad: mån 31.08.2015 kl.15:39

Den 1-3 september ordnas det blodgivning i Mariehamn igen. Blodgivningen pågår på Röda korsgården mellan klockan 12 och 18 i morgon tisdag och på onsdag samt mellan 12 och 17 på torsdagen.
Röda korset påpekar att det lönar sig att kontrollera sina förutsättningar att ge blod i förväg, särskilt om det skett förändringar i ens hälsotillstånd eller medicinering, eller om man rest utomlands nyligen. Förutsättningarna kan kontrolleras per telefon 080005801.

Publicerad: mån 31.08.2015 kl.15:35

En vattenledning har blivit avgrävd i Finström Vandö i samband med arbetet på den nya vattenledningen där. Det innebär att boende från gamla Pålsböle skola och norrut är utan vatten just nu. Reparationsarbete pågår och vattnet beräknas vara tillbaka runt klockan 17.30. Ålands vatten uppdaterar kontinuerligt sin facebooksida och sin hemsida med information om reparationerna.

Publicerad: mån 31.08.2015 kl.14:48

Från och med den 1 oktober kommer posten att delas ut senare eftersom postflyget upphör med trafiken till Åland. Inkommande post till Åland kommer istället med reguljärflyget som landar klockan 9.30 och förskjuter utdelningen med ett par timmar.

- Anledningen till att postflyget upphör är att brev- och tidningsvolymerna minskat vilket gör trafiken ohållbar både ekonomiskt och miljömässigt, skriver Posten Åland i ett pressmeddelande.

Posten kommer att dela ut närmare information till alla hushåll som beskriver hur utdelningen påverkas inom respektive område, och information publiceras även på Postens hemsida.

Publicerad: mån 31.08.2015 kl.14:31

- Du behöver inte vara expert eller påläst. Kom bara ihåg att flyktingar är människor som du och jag. Det säger Nina Stubb, mångkulturutvecklare inom Röda Korset som besöker Åland för en informationskväll om den planerade flyktingmottagningen.

Informationskvällen ordnas på Röda Korsgården i Mariehamn klockan 18.00 i kväll och tanken är att olika parter ska diskutera hur man får en lyckad integration av nya invånare.

  • Nina Stubb intervjuas av Jan Jacobson:
Publicerad: mån 31.08.2015 kl.13:51

Antalet vårdplatser på rehab- och geriatrikliniken inom ÅHS föreslås minska från 60 till 52 under den tid då om- och nybyggnationen av kliniken ska ske. Detta enligt ett förslag från hälso- och sjukvårdsdirektör Katarina Dahlman som ÅHS-styrelsen ska ta ställning till imorgon. Enligt förslaget betyder en minskning av platserna ingen betydande inskränkning av verksamheten.
Samtidigt har vissa förflyttningar av avdelningarna på kliniken diskuterats under sommaren. Bakgrunden till det är att personalen sedan länge har klagat på inomhusluften och uppvisat hälsoproblem. Eftersom en nybyggnad blivit fördröjd med flera år har oron och missnöjet tilltagit bland personalen. En rapport som Arbetshälsoinstitutet gjorde visade på brister, men verksamheten kan fortgå i lokalerna och nu planeras alltså förflyttningar av verksamheter till den undersökta delen av byggnaden, som ska vara okej enligt rapporten. Beläggningssiffrorna visar att verksamheterna borde kunna flytta samman utan att patienterna blir lidande.