Nyheter

Publicerad: ons 23.04.2014 kl.16:01

Ett år och två månaders villkorligt fängelse för olaglig införsel av snus. Det blev domen mot en man som har organiserat införsel av över 400 kilo snus från passagerarfartygen och sålt det vidare i Åbotrakten. Mannen dömdes också att betala 110.000 euro i skadestånd till staten.

   Enligt svenska Yle stod totalt 19 personer åtalade i den uppmärksammade snusrättegången i Åbo. De övriga 18 dömdes till varierande böter på upp till ett par hundra euro, bland annat för att ha köpt snus trots att de visste att det var insmugglat.

   Den olagliga snusinförseln har skett åren 2010-2013.

Publicerad: ons 23.04.2014 kl.15:50

Mariehamns socialnämnd ska se över serviceboendet Miranda som är ett serviceboende för personer med psykisk funktionsnedsättning med egna lägenheter för de boende.

   Kostnaderna för Miranda var under fjolåret nästan 400.000 euro, vilket delvis överstiger motsvarande kostnad för institutionsvård. Därför ska socialnämnden som första åtgärd nu göra ett studiebesök till boendet och sedan ge förvaltningen i uppdrag att ge förslag som kan öka effektiviteten och produktiviteten.

   Serviceboendet Miranda startade år 2000, och redan år 2009 stod det klart att det är en alltför liten enhet för att fungera på ett effektivt sätt.

Publicerad: ons 23.04.2014 kl.15:02

Resten av dagen får vi soligt och till kvällen halvklart, cirka 9 grader och måttlig nordlig vind. I natt blir det klart, nollgradigt och svaga mest ostliga vindar. I morgon väntas vi få först soligt men sedan halvklart, 10 grader och svaga sydliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Nordlig till nordostlig vind, 7-11 meter per sekund. I kväll avtar vinden och blir i natt ostlig, 3-7 meter per sekund. I morgon bitti sydostlig vind. God sikt.

Publicerad: ons 23.04.2014 kl.14:15

Sommarjobben som kommunerna erbjuder har varit mycket populära i år. De flesta kommuner har haft dubbelt eller tre gånger så många sökande som antalet platser.

   Mariehamns stads ungdomsprojekt Ung+ har erbjudit 16 tjänster till unga mellan 15 och 24 år, och intresset har varit mycket stort.

   -Mellan 150 och 200 har sökt så intresset är väldigt stort, säger Frida Ström som är projektledare för Ung+.

   Många ungdomar kommer troligtvis att stå utan jobb i sommar och de ungdomar som Ålands Radio har pratat med säger att konkurrensen är stor.

   -Det är svårt när man är minderårig och det är många som är 18 år och har körkort som vill ha jobben, säger Alexandra Ullenius.

  • De ungdomar som har lyckats få ett sommarjobb säger att det är hård konkurrens:
Publicerad: ons 23.04.2014 kl.13:26

Ålands centralandelslag, ÅCA, riktar i sitt remissvar skarp kritik mot det föreslagna landsbygdsutvecklingsprogrammet.

   -Vi tror att det finns en stor risk att många av de mindre familjegårdarna kommer att lägga ner sin verksamhet snabbare än de annars skulle gjort, säger ÅCA:s vd Johannes Snellman till Ålands Radio.
   I remissvaret skriver ÅCA att företagets framtid till och med är hotad, men det ger näringsminister Fredrik Karlström inte mycket för.

   -Nej, jag tror ju inte det eftersom det här programmet är konkurrensneutralt gentemot det finska. En åländsk mjölkbonde har inte sämre förutsättningar än en finsk mjölkbonde. Framtiden handlar om att investera, säger Fredrik Karlström. 

  • Johannes Snellman: