Nyheter

Publicerad: sön 21.09.2014 kl.13:41

Två personer skadades vid en trafikolycka vid hamnområdet i Långnäs på lördagen. En personbil körde av vägen på grund av att föraren drabbats av sjukdom. Bilen mejade ner skyddsstängslet och blev stående bredvid vägen. De två personer som befann sig i bilen fördes med ambulans till sjukhuset, de var dock inte allvarligt skadade.

Publicerad: sön 21.09.2014 kl.13:32

På söndagsmorgonen upptäcktes att det brann i den torvliknande marken i ett skogsområde i Emkarby. Finströms frivilliga brandkår sprutade vatten på den glödande marken, och då släcktes branden.

   -Orsaken är okänd, men troligen beror det på att har någon gjort upp eld för att grilla, säger brandmästare Krister Koskinen.

Publicerad: lör 20.09.2014 kl.12:08

Polisen grep på fredagen en person som tagit sig in i ett garage och försökt ta med sig saker därifrån. Den gripne är känd av polis sedan tidigare och har också misstänkt för skadegörelse på platsen och på den bil som stod parkerad vid garaget. Personen är nu misstänkt för hemfridsbrott, narkotikabrott och för skadegörelse.

Publicerad: fre 19.09.2014 kl.16:11

-Att många minoriteter i Euruopa saknar rätten att använda sitt modersmål är ett stort problem. Det säger EU-parlamentariker Nils Torvalds. Torvalds ingår i EU:s minoritetsgrupp, och han anser att den svenskspråkiga befolkningen i Finland har en långt bättre situation än många andra språkliga minoriteter inom EU.

   -Den svenskspråkiga befolkningen i Finland har lagstadgad rätt till utbildning och sjukvård på sitt modersmål samt rätten att använda svenska i kontakt med myndigheter, säger Nils Torvalds.

  • Den svenskspråkiga minoriteten i Finland har en långt bättre situation än många andra språkliga minoriteter i EU menar Torvalds:
Publicerad: fre 19.09.2014 kl.15:51

Enstaka ganska dyra fall har gjort att kostnaderna för vård utanför Åland är rekordhöga i år, 1,44 miljoner euro högre än i fjol. I dag hade ÅHS styrelsemöte och konstaterade att jämfört med 2013 som var ett ”bra” år ekonomiskt sett, så visar 2014 på historiska höga belopp.

   -Nästa år har vi som fokus att granska vården utanför Åland; vart skickar vi patienterna och var finns de bästa vårdmöjligheterna så att vi ska ha mer kontroll över kostnaderna, säger ÅHS styrelseordförande Mia Hanström.

  • Mia Hanström