Nyheter

Publicerad: mån 3.08.2015 kl.07:54

I dag väntas låga till måttliga halter av gräs och gråbo pollen.

Publicerad: mån 3.08.2015 kl.07:53

Morgonen börjar med sol och en temperatur på 13-16 grader samt måttlig västlig vind, 6 meter per sekund. Förmiddagen blir halvklar med 20 grader, och nordvästlig vind 5 meter per sekund.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:
Västlig till nordvästlig vind 6-9 meter per sekund. Mest god sikt.

Publicerad: mån 3.08.2015 kl.07:50

Ålands förvaltningsdomstol upphäver Jomala kommuns uppdatering av delgeneralplanen för Kalmarnäs. Den nya delgeneralplanen antogs av fullmäktige i juni i fjol, och domstolen menar nu att kommunens utredning av planområdets naturförhållanden var otillräcklig och att man därför inte kan göra en bra bedömning av delgeneralplanens konsekvenser med tanke på naturvärden.

Jomala kommun har förlitat sig på landskapsregeringens inventering av området från 1972 men ÅFD tycker inte att det räcker, och eftersom de syner kommunen gjort på platsen sedan dess inte protokollförts menar man att utredningen är otillräcklig.

Förvaltningsdomstolen tog också ställning till ett besvär över Jomalas detaljplan för ett bostadsområde i Vesterkalmare, men det besväret avslogs.

Förvaltningsdomstolens beslut om delgeneralplanen kan överklagas till högsta förvaltningsdomstolen. Jomala kommun har i ännu inte bestämt om man överklagar eller inte.

Publicerad: mån 3.08.2015 kl.07:48

En båt gick på grund norr om Nyhamn i lördags. Sjöräddningen ryckte ut och när de kom fram till platsen hade båten kommit av grundet och låg och drev i den svaga vinden. Båtens roder fungerade inte efter grundstötningen så Sjöräddningen bogserade båten tillbaka till hamnen i Lervik i Mariehamn.

Publicerad: sön 2.08.2015 kl.18:59

En person fördes till sjukhus med ambulanshelikopter efter att under söndagseftermiddagen ha voltat av vägen med sin bil på Föglö. Räddningstjänsten säger att personen tog sig ur bilen av egen kraft och var vid medvetande när denne fördes till sjukhus. Skadorna uppges vara lindriga. Enligt Ålandstidningen så skedde olyckan på grund av att föraren var berusad, och nu misstänks föraren för grovt rattfylleri och äventyrande av trafiksäkerheten.