Nyheter

Publicerad: tors 18.09.2014 kl.12:29

Resten av dagen får vi halvklart, 18 grader och svaga sydliga vindar. I natt blir det halvklart, 7 grader och fortsatt svaga sydvindar. I morgon väntas vi också få halvklart, 17 grader och svaga sydliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Sydlig till sydostlig vind, 2-6 meter per sekund. Lokalt dis, i natt även dimma.

Publicerad: tors 18.09.2014 kl.11:19

Det blir ingen teatergrupp för DUV:s barn och unga i höst som teaterföreningen hade planerat. Orsaken är att intresset var för litet.

-Vi fick in endast fyra anmälningar och det fungerar inte med så få, säger Teaterföreningens ordförande Maria Mäntylä.

Satsningen skulle göras inom teaterskolans ramar och ges en ny chans till våren då man hoppas på dubbelt så många intresserade.

I Teaterskolans fyra övriga grupper medverkar ett 50-tal barn och unga. Gruppen för dem som hunnit längst ska till våren sätta upp en pjäs som blir teaterföreningens våruppsättning. Ove Andersson står för regi och handledning för den gruppen.

Publicerad: tors 18.09.2014 kl.11:07

Nästan 1,8 miljoner euro satsar bolaget Krutbyn i ett första skede på sin familjepark i Eckerö. Vd Carin Holmqvist har alla planer klara, och när fastigheten i Kyrkoby är köpt lämnas ansökningen om bygglovet in.

-Vi avvaktar det och besvärstiden, men sedan är det meningen att vi ska bygga familjeparken, säger Carin Holmqvist till Ålands Radio.

Det är fastigheten Russells med intilliggande korthålsbana som ska köpas. Där ska byggas en så kallad Smart Park, ett koncept som bolaget Krutbyn har tagit fram.

Familjeparken riktar sig till barn i åldern 2-12 år med följeslagare, och alla aktiviteter ska ha ett pedagogiskt grepp så att barnen också lär sig något av leken.

Landskapsregeringen har beviljat investeringsstöd till projektet med nästan 368.000 euro.

Publicerad: tors 18.09.2014 kl.07:45

Förslaget till ny lag om familjevård ökar kostnaderna för kommunerna och bör därför beaktas i den kommande översynen av landskapsandelssystemet. Det skriver styrelsen för Ålands kommunförbund i ett utlåtande till landskapsregeringen.

I utlåtandet påpekas att kommuner inte ska behöva höja skatten eller prioritera om annan verksamhet för att finansiera nya uppgifter. I övrigt välkomnar kommunförbundet lagförslaget som ska förbättra situationen för barn och andra i behov av omsorg.

I lagförslaget ingår bland annat bestämmelser om familjevårdares rätt till fortbildning, handledning och kontaktpersoner. Det kan förutom barn också gälla andra personer i behov av omsorg inom familjeliknande förhållanden.

Publicerad: tors 18.09.2014 kl.06:31

85 procent av 8000 Ilta Sanomat-läsare tycker inte att ett självständigt Åland skulle skada Finland. Det är resultatet av en enkät som tidningen gjorde i samband med att man publicerade en intervju med Ålands Framtids partiordförande Axel Jonsson där han säger sig vara för ett självständigt Åland. Intervjun med honom gjordes när han övervakade folkomröstningen om självständighet för Skottland, och ledde också till många Ålandsfientliga synpunkter i kommentarsfältet i tidningen.