Nyheter

Publicerad: ons 17.09.2014 kl.10:29

Kommunfullmäktige i Jomala vill fortsätta utreda kring frågan om ett enda skoldistrikt i kommunen. Det framkom under gårdagens fullmäktigemöte.

I en utredning som gjorts av skoldirektör P-O Friberg föreslås att årskurserna 1 och 2 koncentreras till Södersunda skola, medan årskurserna 3-6 förläggs till Vikingaåsen.

Kommunstyrelsen beslöt nyligen att inte förorda en sådan ändring, men fullmäktige vill alltså att frågan utreds ytterligare.

- Det blev en hel del diskussion. Fullmäktige vill grunna vidare på om det blir bättre eller sämre med ett sammanslaget skoldistrikt, säger fullmäktigeordförande Roger Slotte (c), som bland annat pekar på att kommunens skolor är trångbodda och kanske måste byggas till.

Frågan om skoldistriktet kommer att tas upp på ett budgetseminarium som hålls inom kort.

  • Kommunfullmäktiges ordförande Roger Slotte intervjuas av Alfons Röblom.
Publicerad: ons 17.09.2014 kl.07:10

-Det finns intresse för åländska mejeriprodukter i riket. Det säger ÅCA:s försäljningschef Stefan Blomqvist efter att under tre veckor testat att sälja åländsk lättmjölk i olika mataffärer i Åbo-området och i Esbo.

-Särskilt stort intresse har vi märkt att det finns för våra smaksatta yoghurtar. Många i riket upplever våra produkter som rena och närproducerade, säger Stefan Blomqvist.

Han berättar att man börjat i blygsam skala, men att man för tät dialog med många köpmän i riket.

Publicerad: ons 17.09.2014 kl.06:35

Stadsutvecklingsnämnden i Mariehamn har beslutat att anordna ett samråd kring utbyggnaden av området kring Rönnbergs torg, intill Östra utfarten. Nämnden presenterar två förslag som allmänheten ska kunna ta ställning till.

Det ena förslaget innebär något fler lägenheter, medan det andra möjliggör fler öppna ytor som underlättar havsutsikten för boende runtomkring.

Samrådet planeras komma igång inom två månader och stadsarkitekt Sirkka Wegelius tror att ett slutgiltigt beslut är klart innan årsskiftet.

Publicerad: ons 17.09.2014 kl.06:31

Två bilar kolliderade på Hammarlandsvägen, vid infarten till Ramsholmen, vid middagstid igår. Den ena bilen var på väg ut på Hammarlandsvägen, från Jomala Torp-hållet, och uppfattade inte att en bil kom från Mariehamn.

Fyra personer befann sig i bilarna, och två av dem kördes till sjukhuset för kontroll.

De två bilarna fick omfattande plåtskador.

Publicerad: ons 17.09.2014 kl.06:29

I dag halvklart, uppehåll, cirka 17 grader och svag sydlig vind. I natt halvklart cirka 10 grader och svag sydvästlig vindar. Till i morgon väntas halvklart, cirka 17 grader och måttlig sydlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring syd 2-6 meter per sekund. Lokalt dis eller dimma.