Nyheter

Publicerad: fre 12.09.2014 kl.15:48

I kväll och i natt blir det halvklart och måttlig nordlig vind. Temperaturen i kväll cirka 17 grader och i natt 12 grader. Till i morgon väntas mest klart väder, cirka 18 grader och svag nordostlig vind. Även söndagen blir solig med svaga vindar omkring nord.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Växlande vind 1-5 meter per sekund. Från i kväll nordlig till nordostlig vind, 4-8 meter per sekund. Lokalt dis eller dimma.

Publicerad: fre 12.09.2014 kl.15:07
EU-parlamentariker Nils Torvalds vill ha en åländsk praktikant. Foto: Ulf Weman.
EU-parlamentariker Nils Torvalds vill ha en åländsk praktikant. Foto: Ulf Weman.

Om ett år väljs en ung ålänning som får komma ner på en fem månader lång praktik hos EU-parlamentariker Nils Torvalds i Bryssel. I dag var Torvalds på Ålandsbesök och träffade bland annat de fyra samarbetspartierna från EU-valet i maj, nämligen liberalerna, centern, moderaterna och Obunden samling. Enligt en överenskommelse med Svenska folkparitet, SFP, skulle man från åländsk sida få utse en medarbetare, men Torvalds behöll sin tidigare medarbetare, ålänningen Mats Löfström.

Liberalernas ordförande Katrin Sjögren, vars parti hade ett annat namn klart, tycker att samarbetet med Torvalds ändå ser lovande ut och om en månad åker 31 åländska politiker ner till Bryssel på ett tre dagar långt studiebesök som Nils Torvalds gäster.

  • Ulf Weman intervjuar Katrin Sjögren och Nils Torvalds.
Publicerad: fre 12.09.2014 kl.14:46

Eva Donalds har utsetts till ny vd för Cainby. Hon efterträder Sten Borenius som börjar jobba för Carus PBS. Eva Donalds har de senaste sex åren varit marknadsförings- och försäljningsansvarig på Cainby som bland annat designar och tillverkar olika typer av reklamprodukter.

Publicerad: fre 12.09.2014 kl.14:24

De åländska kommunalförbunden har inlett ett samarbete för att tydliggöra sin roll gentemot medlemskommunerna.

-Ofta ser man oss inte som den förlängda arm vi är, utan behandlar oss istället som en extern producent av köptjänster. Det gör att vi hamnar i konkurrens med oss själva, säger Sofie Dahlsten, verksamhetsledare på Ålands miljöservice, Mise.

Utöver Mise är det om Ålands Omsorgsförbund, Ålands Kommunförbund, De gamlas hem, samt Norra och Södra Ålands Högstadiedistrikt som utgör de åländska kommunalförbunden. 

  • Verksamhetsledare Sofie Dahlsten intervjuas av Liv Örneryd.
Publicerad: fre 12.09.2014 kl.14:23

Även Mariehamns stadsstyrelse underkänner förslaget till nytt grundavtal för Ålands miljöservice, Mise. Tidigare har tre av de sex medlemskommunerna – Hammarland, Jomala och Kökar, underkänt avtalsförslaget.

Mises nuvarande avtal är från 2008 och den viktigaste förändringen gäller tiden för eventuellt utträde och det ekonomiska ansvaret för upphandlade tjänster. Den delen i avtalet som handlar om upphandlingen godkänns dock; det är styrelsesammansättningen som inte gillas. Mise kommer att ta fram ett nytt avtalsförslag senare i höst.