Nyheter

Publicerad: fre 9.10.2015 kl.13:09

En 43-årig man har av tingsrätten dömts att betala 50 dagsböter på totalt 1.350 euro i böter för grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Mannen åkte fast i somras då han körde 144 kilometer i timmen på en 90-sträcka i Jomala, Dalkarby. 

Förutom böterna får mannen villkorligt körförbud i tre månader och 15 dagar.

Publicerad: fre 9.10.2015 kl.11:57

En privatperson som är missnöjd med kyrkoherde Jan-Erik Karlströms beslut att låta 10 flyktingar övernatta på Lemböte lägergård har skickat in ett rättelseyrkande till Mariehamns församling. Ärendet ska diskuteras vid kyrkorådets nästa möte på tisdag. Under mötet ska man också diskutera Mariehamns församlings skrivelse till kyrkostyrelsen om problem med de dataprogram som används för bokföring och kyrkoböcker. Enligt kyrkoherde Jan Erik Karlström handlar det om att programmen inte fungerar optimalt på svenska.

Publicerad: fre 9.10.2015 kl.11:56

Ålands sjöräddningssällskap väntar ännu på att få ta över den gamla sjöbevakningsstationen i Saltvik Hamnsundet. Stationen som tidigare tillhört staten har övergått i landskapets ägo i år.
- Vi har fått 32.000 euro av landskapsregeringen för att rusta upp stationen. Vi väntar på att få överta området och få direktiv från landskapsregeringen om hur de vill att renoveringen ska göras, säger sjöräddningens verksamhetsledare Dag Lindholm.
Annelie Karlberg på landskapsregeringens finansavdelning hoppas att sjöräddningen övertar stationen senast i början av nästa år. Inför renoveringen har bland annat museibyrån fått säga sitt om hur stationshuset och båthuset ska renoveras. Eftersom det rör sig om byggnader med ett visst kulturhistoriskt värde har de åsikter om att färgsättningar och exteriörer bör bevaras.  

Publicerad: fre 9.10.2015 kl.11:53

I eftermiddag klart, 7 grader och måttlig nordostlig vind. I natt vrider vinden till nord och temperaturen sjunker till 1 grad. I morgon mulet, 7 grader och måttlig nordlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Nordlig till nordostlig vind, 3-7 meter per sekund. I morgon förmiddag på östra delen av norra Östersjön något tilltagande vind.
Från i efternatt vind omkring nord och på dagen på Ålands hav något tilltagande vind. God sikt.

Publicerad: fre 9.10.2015 kl.11:20

ÅCA kan komma att satsa på ekologisk mjölkproduktion i framtiden. Samtidigt som det finns en rad hinder på vägen så menar vd Johannes Snellman att det finns flera saker som talar för att det är rätt väg att gå.

Enligt mejerichefen finns en efterfrågan både från privatpersoner och offentlig sektor och dessutom ett intresse från mjölkgårdarna för att pröva det. Om det skulle gå att hitta lönsamhet i det kan företaget som tidigast ha ekologiska produkter ute på marknaden i slutet av nästa år.

En bonde som kan tänka sig att slå in på den vägen är Frej Bomansson.

- Jag tror på den ekologiska framtiden. Det är något som ligger i tiden, säger han.

  • Johannes Snellman och Frej Bomansson intervjuas av Totte Vesterlund.