Nyheter

Publicerad: tors 30.07.2015 kl.15:39
Centerns partiledare Harry Jansson. Foto: Tomas Tornefjell
Centerns partiledare Harry Jansson. Foto: Tomas Tornefjell

Centerns partiledare Harry Jansson har inte varit i kontakt med partikollegan Anders Englund angående Vårdö kommuns agerande i samband med rekryteringen av Andreas Johansson som kommundirektör.

Anders Englund är som fullmäktigeordförande i Vårdö en av de ansvariga för rekryteringen av Andreas Johansson som nu kallats till ett möte ikväll där han ombeds ta avstånd från sitt tidigare engagemang inom den högerextrema organisationen Nordisk ungdom.

Harry Jansson tycker att Vårdö kommun har agerat bra efter den uppkomna situationen, men säger att de borde ha gjort en noggrannare bakgrundskontroll. Han betonar också att Anders Englund inte är vald på centermandat i Vårdö kommun och att han förmodligen hade fört en dialog med Englund om så varit fallet.

  • Harry Jansson om Vårdödirektören:
Publicerad: tors 30.07.2015 kl.15:28
Ålands riksdagsledamot Mats Löfström. Foto: Ulf Weman
Ålands riksdagsledamot Mats Löfström. Foto: Ulf Weman

Imorse meddelade försvarsminister Jussi Niinistö att Finland förbereder sig på att Åland kan bli ockuperat.

- Det är svårt att veta vad försvarsministern menar med det här men vi är inte förvånade om försvarsmakten har scenarion och strategier som inbegriper Åland, säger lantråd Camilla Gunell.

Åland har en speciell position mitt i Östersjön och just därför finns hårda konventioner som ska garantera landskapets demilitarisering och neutralisering.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström tycker att försvarsministerns uttalande förstorats en aning.

-Det ingår i försvarsmaktens uppgifter att försvara Åland också i en krissituation och man måste se uttalandet i ljuset av det, säger Mats Löfström.

Vad som slutligen kommer att ske vid en krissituation är omöjligt att säga men lantråd Camilla Gunell är inte orolig inför framtiden.

  • Lantrådet Camilla Gunell och Ålands riksdagsledamot Mats Löfström om uttalandet:
Publicerad: tors 30.07.2015 kl.13:23

Åland Hotel Group som driver hotell Adlon, Savoy och Pommern i Mariehamn, gick back 73.000 euro förra året. Resultatet var en försämring med 187.000 euro jämfört med 2013 då bolaget gjorde en vinst på 114.000 euro. Även omsättningen minskade, från 4 miljoner euro 2013 till 3,6 miljoner euro i fjol.
Enligt vd Roni Huttunen beror minusresultatet på att gamla hotell Pommern höll stängt ifjol medan man byggde nya hotell Pommern.
- Byggtida räntor och byggtida driftskostnader bidrog till minusresultatet. Man kan säga att vi hade kostnader för tre hotell plus ett hotellbygge, men bara intäkter från två hotell, säger Huttunen.
I år ser resultatet ut att bli mycket bättre ut, tack vare att nya Pommern nu varit i drift sedan i mars.

Publicerad: tors 30.07.2015 kl.12:55

På lördag hålls en manifestation i Mariehamn för att visa engagemang för ett mångkulturellt Åland. De som vill delta i manifestationen samlas klockan 15.00 i självstyrelseparken utanför lagtinget och landskapsregeringen.

I Helsingfors ordnade man också en manifestation till stöd för ett mångkulturellt samhälle i tisdags och den samlade 15.000 personer. Manifestationer är på gång även i Åbo och Vasa.

Publicerad: tors 30.07.2015 kl.10:56

Under eftermiddagen väntas fortsatt mulet och regn, omkring 17 grader och svaga västliga vindar. Inatt ser det att komma enstaka regnskurar. Under morgonen uppehåll och framåt eftermiddagen mulet och 18 grader.

Sjövädret:

Vind omkring syd 3-7 meter per sekund. På norra Östersjön vind på upp till 10 meter per sekund. På natten vrider vinden till nordväst och tilltar, på efternatten 6-10 meter per sekund.. Regnskurar, lokalt åska.