Nyheter

Publicerad: tis 21.04.2015 kl.07:21

Hur skall EU skydda minoritetsspråk i Europa, hur skall jämställdheten stärkas i parlamenten och hur skall man kunna stoppa exploateringen av brunkol. Det var frågor som tre åländska politiker från Ålands framtid diskuterade när man i helgen deltog i europapartiet European Free Alliance, EFA:s, kongress i östra Tyskland. I området hotar ny brunkolsutvinning av svenska Vattenfall, som förutom miljöförstöring innebär tvångsförflyttning av hela byar. Här bor minoriteten sorberna. När det gäller minoriteterna i Europa är EFA kritiskt inställt till EU.
- Minoriteterna lämnas ensamma att försvara sina rättigheter gentemot respektive centralstat, istället för att EU ser till att minoriteterna värnas och respekteras, sa Axel Jonsson på kongressen.
De övriga som deltog från Ålands framtid var Rolf Granlund och Zacharias Kalm.

Publicerad: tis 21.04.2015 kl.05:57

Tisdagens pollenprognos lovar måttliga till höga halter av björkpollen, låga till måttliga halter av sälj- och videpollen samt låga halter av almpollen.

Publicerad: tis 21.04.2015 kl.05:55

I dag får vi klart och soligt väder. Temperaturen stiger från runt 6 grader på förmiddagen upp emot 12 grader i eftermiddag. I kväll sjunker den igen till omkring 5 grader. Vinden blir till en början måttlig från nord. Från eftermiddagen avtagande nordvästlig vind.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring nord 7-11 meter per sekund, i eftermiddag 5-9 meter per sekund. Senare i kväll blir vinden omkring väst, 3-7 meter per sekund. God sikt.

Publicerad: tis 21.04.2015 kl.05:49

Tre personer i 20-25 års ålder har av tingsrätten dömts till villkorliga fängelsestraff för narkotikabrott och straffbart bruk av narkotika. Två av dem dömdes dessutom för våldsamt motstånd mot polis. De dömda hade bland annat brukat och sålt hasch och LSD. Brotten uppdagades i och med att polis kallades till en lägenhet i Mariehamn på grund av en anmälan om misstänkt lägenhetsbråk. I samband med det gjorde två av dom som fanns i lägenheten aktivt motstånd mot poliserna.

Tingsrättens domar blev villkorliga fängelsestraff mellan 1 år och 20 dagar och 6 månader.

Publicerad: tis 21.04.2015 kl.05:48

- Kanske skolan i alla hem inte anses lika viktig nu som för tio-tjugo år sedan. Det säger Mats Fors, rektor för Godby Högstadieskola, som en av flera förklaringar till varför allt fler elever är i behov av särskilt stöd för att klara av skolan. I GHS har man nyligen beviljats 24.000 euro i tilläggsanslag för ytterligare en specialpedagogstjänst för nästa läsår, vars uppgift det blir att fånga upp svaga elever innan det gått så långt att de överförs till anpassade lärokurser.
Mats Fors betonar att det är viktigt för elever att få stöd hemifrån och att man som förälder visar att man tycker att skolan är viktig. Hör mer om detta i Åland idag i eftermiddag.

  • GHS-rektorn Mats Fors berättar om elevernas ökande behov av särskilt stöd i skolan: