Nyheter

Publicerad: ons 7.10.2015 kl.06:37

Till och med i går hade 1.174 personer förhandsröstat på något av postens röstningsställen. De flesta, 995, av dem hade gett sina röster i Mariehamn. I Eckerö har 41 personer röstat, i Sund 39 och i Lumparland 17. I både Kumlinge och Brändö har 39 väljare lagt sina valsedlar, i Vårdö 24 och Kökar 20.

Statistiken gäller endast dem som förhandsröstat på posten. I vissa kommuner arrangeras förhandsröstningen på kommunkansli eller bibliotek och i Geta och Jomala finns inga ställen där man kan rösta före valdagen som är den 18 oktober.

Publicerad: ons 7.10.2015 kl.06:16

I dag halvklart, 8 grader och måttlig ostlig vind. Från i kväll klart och i natt -1 grad.

I morgon klart, 8 grader och måttlig ostlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Ostlig till sydostlig vind 4-8 meter per sekund. God sikt.

Publicerad: ons 7.10.2015 kl.06:12

Landskapsregeringens beslut att satsa på valinformation på sju olika språk orsakar frågetecken utanför Åland. Förutom svenska finns informationen på engelska, estniska, lettiska, rumänska, ryska och thai.

-Någon information på finska som är det språk som, förutom svenska, talas av flest personer på Åland finns däremot inte, påpekar Vasabladet i ett ledarstick som också publicerats i Hufvudstadsbladet.

-Man räknar med att alla som flyttar till Åland från Finland är bekanta med det åländska valsystemet eftersom det är väldigt likt det finländska. Men av någon anledning anser man ändå att det behövs information på svenska, skriver Vasabladet som undrar var logiken finns och uppmanar till skärpning. 

Publicerad: ons 7.10.2015 kl.05:56

Ett lyckoindex istället för bruttonationalprodukten, BNP, för att mäta ett samhälles framgång. Det är ett förslag från valmansföreningen Hållbart initiativ som nu presenterat sitt valprogram. Ständig materiell tillväxt i form av ökat materialflöde mätt i BNP är inte eftersträvansvärt längre, skriver gruppen. Ett konkret krav är att landskapets nya investeringar enbart skall gå till socialt och ekologiskt hållbara verksamheter. Hållbart initiativ vill också höja självstyrelsens profil i arvbetet med Östersjön. Åland kan ta initiativ till en gemensam hållbarhetsstrategi för Östersjön för alla de 80-90 miljoner invånarna runt om innanhavet. Kultur och fritidsaktiviteter stärker den sociala hållbarheten menar Hållbart initiativ och vill ha ett barnens kulturhus och en mångkulturens dag på Torget. En basinkomst för all på Åland vill gruppen låta utreda och att Åland blir ett av de tre testområden för basinkomst som riksregeringen vill ha.

  • Ulf Weman har läst Hållbart initiativs valprogram.
Publicerad: ons 7.10.2015 kl.05:53
Vuxnas närvaro i skateparken diskuterades på föräldramöte. Foto: Owe Sjöblom.
Vuxnas närvaro i skateparken diskuterades på föräldramöte. Foto: Owe Sjöblom.

En insändare i tidningarna om trakasserier i skateparken har gjort att stämningen bland barnen och ungdomarna har blivit bättre. Det var förra veckan som föräldrarna Maria Antman och Jessy Eckerman skrev insändaren på grund av att verbala och fysiska hot förekommit. Igår hölls ett föräldramöte där man diskuterade föräldrars närvaro i parken och redan innan mötet har föräldrar varit där och det har bidragit till att oroligheterna har försvunnit.

- Vi fortsätter vara här när vi har passligt och ska organisera oss i en Facebook-grupp så att vi får kontakt med fler föräldrar, säger Maria Antman.

  • Föräldrarna Maria Antman och Sven Schauman intervjuas av Owe Sjöblom.