Nyheter

Publicerad: fre 28.08.2015 kl.07:12

Två unga personer greps i går kväll efter att polisen fått in en anmälan om ett pågående inbrottsförsök i en fastighet i Kyrkby i Jomala. Polisen ryckte ut till platsen och med allmänhetens hjälp kunde man gripa de två misstänkta. Den ena personen är minderårig, men den myndige personen är fortsatt gripen för stöld och skadegörelse och förundersökning har inletts.

Publicerad: fre 28.08.2015 kl.06:30

Fredagen inleds med mulet väder, 17 grader och måttlig sydvästlig vind. Eftermiddagen blir klar och solig, med runt 19 grader och måttlig till frisk sydvästlig vind. I kväll blir det halvklart, 18 grader och måttlig västlig vind.

Sjövädret för Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Sydvästlig vind, till en början 8-12 meter per sekund men senare på förmiddagen 5-9 meter per sekund. I eftermiddag tilltar vinden och blir västlig, senare på eftermiddagen 8-12 meter per sekund igen. Lokalt regn, men västerifrån bättre sikt. I kväll och natten mot lördag möjligen åska.

Publicerad: fre 28.08.2015 kl.06:24
Polisen assisterade ambulanspersonalen när två larm om självmordsbenägna personer gick i går kväll.
Polisen assisterade ambulanspersonalen när två larm om självmordsbenägna personer gick i går kväll.

Två personer hotade ta livet av sig i går kväll. Tidigt på kvällen kallades polisen och räddningsverkets ambulanspersonal till en kommun på landsbygden där en person hotade med självmord, och knappt hade de hunnit lämna platsen förrän nästa larm kom om en självmordsbenägen person i Mariehamn.
- Återigen kunde ambulansen sköta saken på sitt professionella sätt och vård erbjöds, säger polisen, som uppger att personerna inte hade några livshotande skador när de fördes till vård på kvällen.
Av hänsyn till patienterna vill polisen inte beskriva personerna eller situationerna närmare, men man säger till Ålands radio att utryckningar i samband med självmordsförsök inte alls hör till ovanligheterna i polisens arbete.

Publicerad: fre 28.08.2015 kl.06:02
En dansande robot visades upp under gårdagens konferens i Alandica. Foto: Totte Vesterlund.
En dansande robot visades upp under gårdagens konferens i Alandica. Foto: Totte Vesterlund.

Robotar är framtiden. Det var budskapet på en stor konferens som i veckan hölls på Åland och som igår intog Alandica. Tony Belpaeme, professor vid universitetet i Plymouth, Serge Thill, professor på universitet i Skövde, och Bram Vanderborght, professor på universitet i Bryssel stod som värdar för arrangemanget som lockade ett 70-tal personer från ungefär 40 olika länder till Åland.

  • Professorn Bram Vanderborght föreläste på temat robotar - en förbannelse eller en välsignelse:
Publicerad: fre 28.08.2015 kl.05:59
Moderaten Annette Holmberg-Jansson röstade med oppositionen mot att sänka gränsen för rattfylleri till 0,2 promille. Arkivfoto: Ann-Christine Karlsson.
Moderaten Annette Holmberg-Jansson röstade med oppositionen mot att sänka gränsen för rattfylleri till 0,2 promille. Arkivfoto: Ann-Christine Karlsson.

Med en moderat röst till hjälp fick oppositionen majoritet i finans- och näringsutskottet att säga nej till att sänka gränsen för rattfylleri till 0,2 promille alkoholhalt i blodet. Det var moderaternas Anette Holmberg-Jansson som hjälpte liberalerna Tony Asumaa och Mats Perämaa, samt Ålands framtids Brage Eklund att säga nej till landskapsregeringens förlag om ny rattfyllerigräns. Det är främst förslaget att bara ge en ordningsbot och att inte heller dra in körkortet för en promillegräns mellan 0,2 och 0,49 som utskottets majoritet ogillar.
   - Det finns uppenbara nackdelar att införa ordningsbot för ett brott som hittills ansetts som allvarligt. Om det leder till en bagatellisering av rattonykterhetsbrott får förslaget en motsatt effekt mot vad som är tänkt, skriver utskottets majoritet.
Däremot är majoriteten för att sänka gränsen för grovt rattfylleri från 1,2 till 0,8 promille. Minoriteten, med utskottsordförande Jörgen Pettersson, centern, Mika Nordberg, moderat, och Karl-Johan Fogelström, socialdemokrat, anser det som en oerhört viktigt signal att sänka promillegränsen. Lagtinget tar upp den här frågan i plenum på måndag då man återupptar plenimötena efter sommaruppehållet.