Nyheter

Publicerad: fre 9.10.2015 kl.07:55

I går valde 401 personer att rösta på något av postens förhandsröstningsställen. Det innebär att det hittills är 1.976 personer som röstat inför lagtings- och kommunalvalet den 18 oktober.

Publicerad: fre 9.10.2015 kl.06:50

Koncentrationen av kväve och fosfor i innerskärgårdsområdena är alltför hög och mest extremt är det i Kaldersfjärden och Ämnäsviken. Där behöver kväveförekomsten minskas med 80 procent. Det framgår ur landskapsregeringens förvaltningsplan och åtgärdsprogram för de åländska vattnen för perioden 2016 – 2021, som presenterades igår. EU:s vattendirektiv ligger till grund för vattenåtgärdsprogrammet som innehåller ett trettiotal åtgärder, för bland annat skogsbruk, fiskodlingar, industrier, sjöfart och dricksvattenförsörjning.

- För att nå målet – ett långsiktigt bra vatten att dricka, fiska och bada i – behövs samarbete mellan såväl myndigheter och organisationer, som företag och privatpersoner, säger Susanne Vävare, som är landskapets vattenbiolog.

Publicerad: fre 9.10.2015 kl.06:36

I dag klart, 7 grader och måttlig nordostlig vind. I natt vrider vinden till nord och temperaturen sjunker till 1 grad. I morgon mulet, 7 grader och måttlig nordlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring nordost 3-7 meter per sekund. Mest god sikt.

Publicerad: fre 9.10.2015 kl.05:53
Gustav Blomberg är projektledare för Vision Nolltolerans. Foto: Owe Sjöblom.
Gustav Blomberg är projektledare för Vision Nolltolerans. Foto: Owe Sjöblom.

- Det görs jättemycket för att förebygga missbruk bland barn och ungdomar, men ingenting bland vuxna. Det säger Gustav Blomberg som är projektledare för Folkhälsans Vision Nolltolerans som nu lägger fokus på en äldre målgrupp när man arbetar mot användandet av tobak, droger och alkohol.
- Nu vill vi rikta in oss på pensionärer och utsatta vuxna, till exempel arbetslösa personer, säger Gustav Blomberg.
Han säger att det är ganska vanligt med missbruk bland äldre, och många börjar faktiskt missbruka först när de blir pensionärer.
- Det har framkommit från myndigheter och från fältet. Vi ska öka förutsättningarna för ensamma pensionärer att träffas och få en meningsfull sysselsättning, säger Gustav Blomberg. 

  • Gustav Blomberg intervjuas av Owe Sjöblom.
Publicerad: fre 9.10.2015 kl.05:47

- För centern är det viktigt att det beslut som togs på 1980-talet om kortrutt, det vill säga Hummelvik, ska finnas kvar – för Hummelvik är kortrutt. Det sa sittande infrastrukturminister Veronica Thörnroos, centern, i den valdebatt om trafik och miljö som sändes i Ålands Radio igår. Obunden samlings representant Sune Axelsson menade att det planerade kortruttsystemet var otydligt och att Hummelviks existens inte var berättigad ifall man satsar på att leda trafiken via östra och västra Föglö, vilket han i sig ansåg vara onödigt eftersom det redan finns tre hamnar ut från fasta Åland.

- Men om man satsar på att hela skärgårdstrafiken ska koncentreras till Föglö, då ska man också ta bort Hummelvik, sa Sune Axelsson, Obunden samling.

Debatten kan ses i Ålandskanalen i kväll klockan 18 och klockan 20, och du kan även lyssna på den via vår hemsida.

  • Sune Axelsson och Veronica Thörnroos har olika syn på kortrutt. Reporter är Liv Örneryd.