Nyheter

Publicerad: fre 22.08.2014 kl.16:53

Kumlinges kommundirektör Jim Eriksson blev enhälligt utsedd till ny förbundsdirektör för De gamlas hem, det beslöt förbundsfullmäktige i dag. Styrelsen föreslog Eriksson redan i juni, men eftersom styrelsen inte hade följt rekryteringsguiden så tillsattes ett utskott som gjorde om processen. Men även då kom man fram till att Jim Eriksson var den mest lämpade av de som sökt tjänsten.

   -Styrelsen har nu fått i uppdrag att förhandla om när Jim Eriksson kan börja, säger Eva Dahlén, ordförande i förbundsfullmäktige för De gamlas hem.
   Fram tills Jim Eriksson kan börja anställs ingen ställföreträdande direktör utan det löpande arbetet sköts av styrelseordförande Harry Jansson och ekonomipersonalen.

Publicerad: fre 22.08.2014 kl.16:24

Ett flertal badrum har drabbats av vattenskador i De gamlas hem, det fick förbundsfullmäktige information om idag.

   -Vi måste ha en grundlig sanering av vissa badrum och eventuellt även av taket, säger Eva Dahlén, ordförande för förbundsfullmäktige.

   Hon kan inte säga hur mycket saneringen kommer att kosta eller om det behövs en tilläggsbudget för att finansiera det.

   Förbundsfullmäktige diskuterades också det nya grundavtalet och flera kommuner är tveksamma till utformningen där den största stötestenen är hur kostnaden för tomma platser ska fördelas.

Publicerad: fre 22.08.2014 kl.16:18

Fyra personer har sökt tjänsten som polismästare på Åland. Två av dem är från St Karins och två från Åland. Ansökningstiden gick ut i eftermiddag. En av de sökande är Gard Larpes från Finby i Sund. Han är 45 år och är i dag chef för Ålands rättshjälpsbyrå. Den andre ålänningen är landskapsåklagare Henrik Lindeman från Mariehamn. Maria Hoikkala och Mats Lagerstam är båda från St Karins och arbetar som poliser.

   Tjänsten som polismästare blev ledig i somras när Teijo Ristola sade upp sig.

Publicerad: fre 22.08.2014 kl.16:07

När ansökningstiden i dag gick ut hade sju personer sökt jobbet som kommundirektör i Eckerö, därav tre från Åland och fyra från riket. Ansökningstiden hade förlängts eftersom det förra gången bara var tre som sökte.

   De tre ålänningarna som sökt tjänsten är Eckerös nuvarande socialchef Andrea Björnhuvud, Joel Widengren från Eckerö, och Daniel Lindström från Vårdö.

   Tjänsten är lediganslagen på grund av att nuvarande kommundirektören Kenneth Lundström sagt upp sig för att i stället bli kommunsekreterare i Sottunga.

Publicerad: fre 22.08.2014 kl.15:42

På måndag startar Ålands folkhögskola läsåret med full beläggning på sina tre linjer. Runt 60 elever har i år sökt till skolans tre linjer, och det är nästan dubbelt så många som i fjol.

   -Efter tre år har den så kallade Nya linjen äntligen hittat sin form, säger skolans rektor Maria Säll-Öfverström.

   På nya linjen kan grundskoleelever med hjälp av lärare från Ålands yrkesgymnasium höja sina betyg och fritt välja sin studieplan. Även naturfoto-linjen och hantverks-linjen har i år lockat fler elever än i fjol.

   Mer om det här kan ni höra i vårt morgonprogram på måndag klockan 8.40 då vi besöker skolan i direktsändning.