Nyheter

Publicerad: fre 29.07.2016 kl.06:40
Gudingens misstänkta teknikproblem har avskrivits, att hon fick problem den 4 juni berodde maskinbefälets berusning. Arkivfoto Sjöbevakningen i Mariehamn.
Gudingens misstänkta teknikproblem har avskrivits, att hon fick problem den 4 juni berodde maskinbefälets berusning. Arkivfoto Sjöbevakningen i Mariehamn.

Problemen som uppstod när m/s Gudingen ankom till Långnäs från Kökar den 4 juni berodde inte på något tekniskt fel, utan på att ett maskinbefälet var berusad. Det visar förundersökningen som brottsbekämpningsenheten vid Västra Finlands Sjöbevakningssektion blev klar med i går.
Enligt förundersökningsledaren Rasmus Friman visar utredningen att maskinbefälet hade 2,06 promille alkohol i blodet vid händelsen, och efter kontroll av fartyget kunde man avföra misstankarna om att fartyget även hade haft något tekniskt problem.
Landskapsåklagarämbetet ska nu göra en åtalsprövning i ärendet. Maskinbefälet misstänks för fylleri i sjötrafik och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: fre 29.07.2016 kl.06:21
Maria Hoikkala tycker polisen erbjuder en hög servicenivå.
Maria Hoikkala tycker polisen erbjuder en hög servicenivå.

Att en viss undersökningsåtgärd inte utförs omedelbart behöver inte betyda att den inte blir utförd. Åtgärderna kan utföras av annan personal eller skjutas upp till en annan tid. Den kommentaren ger polismästare Maria Hoikkala med anledning av den kritik som riktats mot polisen efter att en man i Västernäs anmälde att någon skjutit hål i hans lägenhetsfönster i helgen. Mannen var besviken för att patrullen som kom till platsen varken förhörde grannar eller tog med sig ammunitionsresterna från lägenheten, och allmänheten reagerade i både insändare och facebookdebatter.
Maria Hoikkala kan inte kommentera det enskilda fallet men tycker det känns nödvändigt att på ett allmänt plan förklara vissa omständigheter, bland annat skriver hon i ett pressutskick att det följer gängse praxis att en polispatrull gör inledande arbete på en brottsplats för att sedan lämna över till utredare och undersökare.
Hoikkala skriver också att sommaren medför ett extra arbetstryck på polisen men att man ändå klarar av att erbjuda en hög servicenivå.
- När vi behövs som mest är vi på plats inom några minuter, skriver Hoikkala.

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax

Publicerad: fre 29.07.2016 kl.05:58

Samhället hjälper inte dem som nått den absoluta botten, så lyder diakoniarbetaren Caroline Parkers kritik om hur Åland hjälper folk med grava alkohol- och psykiska problem. Frågan är aktuell med anledning av en ny fängelsedom mot den så kallade 52-åringen, en återfallsförbrytare med alkoholproblem.
Enligt Caroline Parker skulle ett stödboende på Åland behövas. Hon berättar att uppemot 15 ålänningar är på den absoluta botten och att ett stödboende behövs för att hjälpa dem ur missbruket. Även missbrukskliniken Pixne i Österbotten riktar kritik mot hur missbrukarna tas om hand på Åland.

Reporter: Andreas Johnsson
redaktionen@radiotv.ax

  • Caroline Parker intervjuas av Andreas Johnsson:
Publicerad: fre 29.07.2016 kl.05:54

Många letade sig till Matsmårs i Föglö i går när en auktion ordnades där för tredje året i rad. Det auktionerades bland annat ut tavlor från Tom Anderssons dödsbo men man kunde även buda på lampor, möbler och till och med teleskop.
Men det här kan vara den enda auktionen för i år och det har blivit allt färre auktioner på Åland. Matsmårsföreningens ordförande Gun-Britt Gullbrandsson tror att det beror på att allt fler väljer att gå på loppis istället, men hon hoppas att traditionen med auktioner ska leva kvar.

Reporter: Freddy Hagström
redaktionen@radiotv.ax

  • Besökande mariehamnaren Dan-Erik Woivalin har märkt att antalet auktioner minskat de senaste åren:
Klicka för att se större bilder
  • Många intresserade slöt upp på Matsmårs i går. Foto: Freddy Hagström
  • Dan-Erik Woivalin tycker om att gå på auktioner. Foto: Freddy Hagström.
  • Gun-Britt Gullbrandsson är ordförande för Matsmårsföreningen. Foto: Freddy Hagström.
Publicerad: fre 29.07.2016 kl.05:47

I dag blir det låga till måttliga halter av gråbopollen och låga halter av gräspollen.