Nyheter

Publicerad: lör 28.11.2015 kl.17:33

Bland dryckerna som serveras under självständighetsmottagningen på presidentens slott finns i år åländsk blåbärsläsk.

Den var helt enkelt den bästa säger man från presidentslottet till Hufvudstadsbladet.

Vilken läsk det rör sig om sägs inte och också limonadtillverkarna på Åland tiger.

Publicerad: fre 27.11.2015 kl.15:09

Dåligt ledarskap och brister i kommunikationen inom Ålands omsorgsförbund, om det vittnar Ålands Radios källor. Nu har omsorgsdirektörens arbetsuppgifter ändrats så att andra i ledningen tar över ansvaret för att anställa personal och vara förman för dem.
Enligt förbundsstyrelsens protokoll görs förändringen för att minska omsorgsdirektörens arbetsbörda och göra hennes roll som ledare med utvecklingsansvar tydligare.
Omsorgsförbundet har nyligen avsatt 15.000 euro för en utomstående arbetsplatspsykolog och tidigare har man gjort en undersökning gällande risker i den psykosociala arbetsmiljön.

Förbundsstyrelsens ordförande Magnus Sandberg säger att han i det här fallet inte har någon möjlighet att uttala sig om mer än det som redan står i protokollen. 

Reporter: Malin Lundberg
malin.lundberg@radiotv.ax

  • Malin Lundberg har granskat turbulensen inom omsorgsförbundet.
Publicerad: fre 27.11.2015 kl.15:07

Orsaken till turbulensen inom omsorgsförbundet är växtvärk – att man ökat volymerna med över 100 procent samtidigt som flera ansvarspersoner inom organisationen varit frånvarande. Det menar omsorgsförbundets direktör Veronica Snellman, som anklagas för att ha brustit i sitt ledarskap, av källor som Ålands Radio talat med.

Nu ska en omorganisering genomföras så att andra i ledningen ansvarar för personalen, vilket Snellman anser är en bra lösning.

- Det har varit splittrande att hålla i så många saker parallellt. Jag ser fram emot detta med tillförsikt, säger Snellman.

En längre intervju med Veronica Snellman sänds i Åland Idag i eftermiddag klockan 16.50.

Reporter: Liv Örneryd
liv.orneryd@radiotv.ax

  • Omsorgsdirektör Veronica Snellman intervjuas av Liv Örneryd.
Publicerad: fre 27.11.2015 kl.14:08
Närings- och miljöminister Camilla Gunell deltar i den stora miljökonferensen i Paris. Foto: Tomas Tornefjell.
Närings- och miljöminister Camilla Gunell deltar i den stora miljökonferensen i Paris. Foto: Tomas Tornefjell.

Närings- och miljöminister Camilla Gunell ska delta i den stora miljökonferensen i Paris som pågår mellan den 30 november och 11 december. Camilla Gunell, som är med på mötet mellan den 7 och 10 i december, hoppas få med sig många lärdomar till den nytillträdda landskapsregeringens miljöarbete.

-I det nya regeringsprogrammet ingår att vi ska ta fram en klimat- och energi strategi. Det innebär att vi ska titta på hur vi kan minska vår klimatpåverkan och hur Ålands ska kunna bli så fritt som möjligt från fossila bränslen, säger närings- och miljöminister Camilla Gunell.

Alla FN-länder deltar i klimatmötet i Paris med målet att de för första gången på 20 år ska enas om ett nytt globalt klimatavtal. 

Reporter: Tomas Tornefjell
tomas.tornefjell@radiotv.ax

 

  • Minister Gunell intervjuas av Tomas Tornefjell.
Publicerad: fre 27.11.2015 kl.12:46

Försäljningen av tomterna vid Öra strand i Hammarland går långsamt. Av de totalt 50 tomter som varit till salu sedan i somras, är enbart sju reserverade. Det rör sig om både egnahemstomter och radhustomter.
- Jag sticker inte under stol med att vi har ett stort försäljningsarbete framför oss, säger Tomas Lyyski som är mäklare på Lyyski fastigheter som sköter försäljningen åt Hammarlands kommun.
Som orsak till den tröga försäljningen pekar Tomas Lyyski delvis på årstiden och delvis på det stora antalet tomter till salu i kombination med Ålands befolkningstorlek.
- Men varje vecka hör någon intresserad av sig, säger han.

Projektets mål är att sälja samtliga tomter innan augusti 2017.
Reporter Cecilia Ekströmer
ceciliae@radiotv.ax