Nyheter

Publicerad: ons 16.04.2014 kl.15:25
Pectus Daniel Eriksson ser inga fel i Brändösatsningen. Foto: Hasse Persson-Bru
Pectus Daniel Eriksson ser inga fel i Brändösatsningen. Foto: Hasse Persson-Bru

- Även Posten Åland har varit intresserade av att etablera sig på Brändö, så det är konstigt att vår verksamhet ifrågasätts. Det säger Daniel Eriksson som är delägare i företaget Pectus, efter att deras verksamhet med tidningsdistribution via Brändö har ifrågasatts. Verksamheten går ut på att distribuera finska tidningar via Åland för att försändelserna ska kunna skickas momsfritt.
Pectus har tidigare inte velat uttala sig offentligt angående sin etablering i Brändö.

- Orsaken till att ligga lågt har varit att det här är en finsk behörighet. Ju mer vi kritiserar varandras verksamhet på Åland, desto mer uppmärksamhet får det i media, och det minskar möjligheterna att hålla distributionen kvar, säger Daniel Eriksson.

 

  • Daniel Eriksson intervjuas av Hasse Persson-Bru
Publicerad: ons 16.04.2014 kl.14:05

Viking Line höll bolagsstämma idag och hela styrelsen omvaldes, vilket betyder att bland annat Ben Lundqvist fortsätter som ordförande. Stämman beslutade att höja styrelsemedlemmarnas årsarvoden från 17.000 euro per år till 20.000 euro, ordförande får 25.000 euro.
Viking Line redovisade en rörelseresultat på 34,7 miljoner euro för 2013 och till stor del beror det på försäljningen av Isabella. Resultatet innebar också att det blir en dividend på 50 cent per aktie.

Bland aktieägare fanns det dom som ansåg att utnämningen av Jan Hanses till ny vd för en månad sedan visar på att styrelsen satsar på trygghet och så fanns det dom som tyckte att styrelsen kunde ha skött vd-bytet lite smidigare.

  • Aktieägarna Karl-Anders Lindholm och Hilding Holmström
Publicerad: ons 16.04.2014 kl.12:20

Diskussionerna pågår om huruvida Brändö kan ta emot flyktingar. I mitten av maj väntas arbetsgruppen som tar reda på förutsättningarna för det vara klar.

   -Det är inget hinder att ta emot flyktingar bara för att man är en liten kommun och jag upplever att tongångarna är rätt positiva, även om inget beslut är fattat, säger Niklas Feiring, som är socialchef i Brändö och som ingår i arbetsgruppen.

   Innan några beslut kan fattas av kommunerna krävs en ny förordning i riket som klargör hur kommunerna ska kunna ta del av det statliga stödet för att ta emot flyktingar.

Publicerad: ons 16.04.2014 kl.11:55

Ålands Trädgårdshall i Jomala har av en jury utsetts till Årets Företag år 2013. Bakom utmärkelsen står Företagarna på Åland.

   I motiveringen sägs bland annat: ”Ålands Trädgårdshall är ett livsmedelsföretag som med målmedveten satsning på kvalitet, teknik och produktutveckling klarat sig väl i en mycket konkurrensutsatt bransch där även det geografiska läget medför betydande utmaningar.”

   Ålands Trädgårdshall sysselsätter 24 personer på årsbasis och förädlar åländsk frukt, lök och grönsaker som till 97 procent exporteras till Finland. Företaget finns i Gölby i Jomala och hade det senaste året elva miljoner euro i omsättning.

Publicerad: ons 16.04.2014 kl.11:53

En man har fått 14 dagsböter för hemfridsbrott. I december i fjol gick mannen hem till en annans hus utan tillåtelse och bultade på dörren. Den som bodde i huset blev skrämd, sprang därifrån och gömde sig i skogen och larmade polisen.

   Nu är polisens förundersökning klar, ärendet förs inte till åklagaren utan polisen har beslutat att mannens ska betala 14 dagsböter för hemfridsbrott.