Nyheter

Publicerad: tis 29.07.2014 kl.10:58
Jägerströms bilskrot (Bengt Westerholm i mitten) vill ha ersättning för frakten av skrotade bilar. Foto Cecilia Ekströmer

Jägerströms bilskrot i Saltvik kräver att få fraktersättning av landskapet för frakten till Sverige en gång om året av åländskt bilskrot. Fram till 2005 fick den auktoriserade bilskroten kompensation för transporten genom en obligatorisk avgift på 16 euro som de som köpt ny bil betalade till landskapsregeringen. När bilen sedan skrotades kunde Jägerströms fakturera landskapet.

   Men med nya EU-direktiv infördes producentansvar, vilket innebär att det är bilsäljarna som ansvarar för att uttjänta fordon skrotas. Därför togs skrotningsavgiften bort och Jägerströms får nu själva bekosta skrotfrakten. Företagets vd Bengt Westerholm undrar vart pengarna som betalades in före år 2005 har tagit vägen.

   Mona Kårebring-Olsson på landskapets miljöbyrå förklarar att det som fanns i fonden gick till budgeten för de miljöbil- och skrotningsspremier som utbetalades under 2008. Hon menar att Jägerströms bilskrot får tillräckligt betalt för att täcka frakten eftersom metallpriserna är höga.

  • Bengt Westerholm:
Publicerad: tis 29.07.2014 kl.10:23

Resten av dagen får vi halvklart, 27 grader och svaga sydvästliga vindar. I natt blir det klart, 21 grader och svaga sydliga vindar. I morgon väntas vi få först soligt och från eftermiddagen mulet och på kvällen eventuellt en del lätt regn. Det blir 25 grader och måttliga sydliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Växlande vind, 1-5 meter per sekund. I natt sydlig till sydvästlig vind. Lokalt regn- eller åskskurar.

Publicerad: tis 29.07.2014 kl.10:11

I dag och i morgon onsdag väntas måttliga halter av gråbopollen och låga till måttliga halter av gräspollen. Eventuella regnskurar sänker tillfälligt pollenhalterna.

Publicerad: tis 29.07.2014 kl.08:19
Sjöbevakningens nya flaggskepp Turva. Foto: Sjöbevakningen.

I Mariehamn visar nu på torsdag Sjöbevakningen upp sitt nya flaggskepp Turva. Det sker i Västra hamnens kaj 1, direkt söder om Pommern, mellan klockan 12 och 16. Alla är då välkomna att komma och bekanta sig med det nyaste inom fartygsteknik och övervakning till havs.

   Fartyget Turva är byggt på ett varv i Raumo och överlämnades till Sjöbevakningen i maj i år och är nu ute på turné i Finland. Det är 96 meter långt och drygt 17 meter brett. Fartyget kan användas både för bevakning, sjöräddning och för miljösäkerhetsuppdrag. Och på torsdag visas det alltså för allmänheten i Mariehamn.

Publicerad: tis 29.07.2014 kl.06:19

En mopedist skadades vid en singelolycka i Hindersböle vid middagstid i går. Av okänd anledning föll föraren av mopeden och skadades. Mopedisten fördes med ambulans till sjukhuset, men uppges inte vara allvarligt skadad. Polisen utreder hur olyckan i Hindersböle gick till.