Nyheter

Publicerad: fre 3.07.2015 kl.14:44

300-400 personer beger sig under helgen till Kökar för att delta i en fest som når över religionsgränserna och till minne av Franciskusklostret som fanns på ön. Årets tema är ”Pilgrim i livet” och pilgrimer både från Sverige och fastlandet dyker upp.

– Jag var med för första gången förra året. För min del har det inneburit en vändpunkt i mitt liv. Ett sätt att bottna, komma bort från stress och få ett andligare djup, säger en av pilgrimerna Maria Fager Hohentahl från Stockholm.

I slutet av 70-talet uppstod festen. Och i år varvas frivilligt arbete, gregoriansk sång med föredrag av Fader Henrik om Sankt Olof och högmässor.

­ Den är mycket viktig för Kökars kommun och oss. I ett större perspektiv är det ett försök att enas över gränser inom kristenheten, säger kantor Philip Hällund som är med och arrangerar festligheterna.

Publicerad: fre 3.07.2015 kl.14:42
Parkchefen Mattias Eriksson. Foto: Tomas Tornefjell
Parkchefen Mattias Eriksson. Foto: Tomas Tornefjell

I dag invigdes Smartparken i Eckerö med tal av näringsminister Fredrik Karlström och med en välsignelse av kyrkoherde Mårten Andersson.

Det var överraskande lite folk på plats under dagens första timmar, men de yngre barnen verkade trivas bra med parkens attraktioner. Allt är inte färdigt ännu, men parkchefen Mattias Eriksson är mycket nöjd över att familjeparken är officiellt invigd.

- Det har varit en lång resa som började för 7 år sedan med en idé om en Krutby, och nu ser vi resultatet i form av en pedagogiskt inriktad familjepark här i Eckerö, säger Mattias Eriksson.

Publicerad: fre 3.07.2015 kl.14:38

Vid halv elva i morse utlöstes det automatiska brandlarmet på Maxinge köpcenter. Sprinklersystemet satte igång och ett sjuttiotal kunder fick utrymmas.

Lyckligtvis så var det ingen brand och orsaken till att alarmet utlöstes är ännu okänd. Brandkåren var på plats inom tio minuter för att stänga av larmet.

Publicerad: fre 3.07.2015 kl.12:28

Byggnadsvårdssällskapet har lämnat in ett besvär mot Smakbyns planer att bygga ett hotell i anslutning till restaurangverksamheten i Kastelholm.

I besväret som lämnats in till Ålands förvaltningsdomstol, menar sällskapet genom ordförande Daniel Andersson att detaljplanen inte i tillräckligt hög grad tar hänsyn till slottsområdets status som nationallandskap, att Sunds kommun inte har hanterat planprocessen korrekt och att planförslaget inte uppfyller lagkraven på hur en detaljplan ska utformas.

Byggnadsvårdssällskapet vill genom besväret att förvaltningsdomstolen ska återvisa ärendet till Sunds kommun för att behandla det på nytt.

 

Publicerad: fre 3.07.2015 kl.11:53

Fullmäktige i Lumparland har beslutat att inte sälja sina tre hyresfastigheter på Prästgårdsvägen och Kapellvägen. Bakgrunden är en motion om att sälja hyreshusen för att få in pengar att satsa på nya byggnadsprojekt. Men eftersom hyresfastigheterna till stor del är finansierade av landskapet skulle kommunen inte göra så mycket vinst på att sälja husen.