Nyheter

Publicerad: fre 17.04.2015 kl.18:00

Landskapsregeringen vill producera en ny informationsfilm om Åland. Den ska visas vid besök i självstyrelsegården och på landskapets hemsida. Det finns en film från 2006 men den behöver uppdateras.
- Fakta måste uppdateras och den behöver få en modernare känsla, säger landskapsregeringens kommunikationschef Björn Häggblom.

Den gamla filmen är en halvtimme lång men den nya ska bli kortare. Dessutom ska den delas in i kapitel så att tittaren kan välja mellan att se hela filmen eller bara en viss del.
Nu begär landskapsregeringen in anbud och vad filmen kommer att kosta är ännu oklart, annat än att det ligger under EU:s tröskelvärde på drygt 200.000 euro och att det riktgivande priset är 25.000 euro. Den 4 juni ska beslut fattas om vem som producerar filmen. Premiärvisning planeras till självstyrelsedagen 2016.

Publicerad: fre 17.04.2015 kl.17:46

En ungdomspolis blir fem i den nya gruppen på Åland. Efter att ha sett en efterfrågan så utökar Ålands polismyndighet ungdomspolisens verksamhet. I den nya gruppen ingår fem konstaplar som får varsitt högstadium som sitt ansvarsområde. Det är de nyutexaminerade poliserna Adam Pellas, Johan Uppgårdh och Heidi Lindholm. Nicolai Båsk är chef för gruppen där även Andreas Näse ingår.

Fokus för den nyinrättade gruppen är förebyggande arbete.

Publicerad: fre 17.04.2015 kl.17:43

Vi är ingen främlingsfientlig grupp, vi pekar bara på fakta. Det menar Stephan Toivonen, som säger sig ha ett 15-tal ”sponsorer”, i den här kampanjen för folkomröstningar ute i kommunerna om flyktingfrågan. Och han tycker inte att det brev man går ut med till invånarna är skrämselpropaganda.

Publicerad: fre 17.04.2015 kl.15:05

Vi vill skydda våra kvinnor och döttrar! Med den klassiska skrämseltaktiken försöker nu en grupp som är emot att ta in flyktingar från Syrien till Åland, få till stånd folkomröstningar i kommunerna i flyktingfrågan. Det är Stephan Toivonen, debattör i flyktingfrågan, som skickat ut ett pressmeddelande om initiativet. Enligt kommunallagen behövs minst fem procent av de röstberättigade skriva under ett initiativ om folkomröstning, för att frågan skall tas upp av kommunfullmäktige för beslut. Toivonens grupp börjar i Brändö. Kommunstyrelsens ordförande Margret Lundberg tror inte det lyckas.

- Visst finns det frågor om flyktingmottagningen och hur vi skall klara integreringen, men jag upplever att de allra flesta är för att ta emot flyktingar, säger hon.

Stephan Toivonen pekar på brottsstatistik från Sverige och Finland som visar att flyktingar från Syrien och Irak är överrepresenterade .

- Vi är inte främlingsfientliga, vi pekar bara på fakta, menar han.

Publicerad: fre 17.04.2015 kl.14:43

I kväll får vi halvklart, cirka 6 grader och måttlig nordlig vind. I natt halvklart, 2 grader och måttlig nordlig vind.
I morgon väntas halvklart uppehållsväder, 8 grader och måttlig nordlig vind som under dagen vrider mot nordväst.
På söndag får vi omkring 7 grader och måttliga nordvästliga vindar.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring nord på 8 till 12 meter per sekund, lokalt upp till 14 meter per sekund. Vinden avtar i natt. Lokala regnskurar, i övrigt god sikt.