Nyheter

Publicerad: tis 29.07.2014 kl.22:00

På tisdagskvällen utbröt en mindre markbrand i Sund Finby. Orsaken var att blixten slog ner i två tallar under söndagens åskväder. Vindar och varmt väder under måndagen och tisdagen gjorde sedan att glöden efter blixtnedslaget flammade upp.

- Det är vanligt att sådant sker, säger jourhavande brandbefäl Leif Ahlqvist.

Tallarna var nära en väg, och en förbipasserande motionär såg elden och kunde slå larm innan branden hunnit sprida sig.

 

Publicerad: tis 29.07.2014 kl.19:06

Vid 18.30 tiden kom Ålcoms nät på Kökar igång igen. Det meddelar bolagets vd Daniel Dahlén i ett pressmeddelande. Det var i fredags som ett brott på fibern till Kökar upptäcktes, men problemet är nu alltså åtgärdat.

Publicerad: tis 29.07.2014 kl.15:42

På Kökar är Ålcoms telefoni och internet fortfarande ur funktion. Det var i fredags som ett avbrott på fiberkabeln upptäcktes och ännu vet man inte vad orsaken är. Tillsammans med sjöbevakningen och Mariehamns telefon arbetar nu Ålcom för att åter få igång funktionerna, berättar vd Daniel Dahlén:

- Vi har lokaliserat felet och utan att lova något hoppas vi att det kommer att lösas under dagen, säger han.

Förutom den fasta och mobila telefonin och internet är flera betalterminaler i butiker som går på Ålcoms nät utslagna. Kontanter kan tas ut på postkontoret i Karlby under dagtid.

Soneras mobilnät fungerar fortfarande på Kökar och nödsamtal går att ringa från alla operatörer.

  • Daniel Dahlén och Alexander Lindholm intervjuas av Cecilia Ekströmer.
Publicerad: tis 29.07.2014 kl.15:02

I kväll klart, cirka 24 grader och svag sydlig vind. I natt klart, 22 grader varmt och svag sydlig vind. Till i morgon, onsdag, väntas först soligt men från eftermiddagen mulet och till kvällen eventuellt något regn. Dagstemperaturen i morgon omkring 26 grader och det blåser en måttlig sydlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Växlande vindar 2-5 meter per sekund. I natt sydlig till sydostlig vind, i morgon bitti 4-8 meter per sekund. Lokalt regn- eller åskskurar.

Publicerad: tis 29.07.2014 kl.13:40

Arbetet med att se över promillegränsen för roderfylleri för yrkesfiskare pågår och har gjort så i åtminstone två år. Redan 2012 uppmärksammade Ålands Radio att yrkesfiskare får ha 1,5 promille alkohol i blodet när dom kör båt, medan gränsen för att köra fritidsbåt är 1 promille och i yrkesmässig handelstrafik är gränsen 0,5 promille. Infrastrukturminister Veronica Thörnroos sade då att landskapsregeringen skulle se över den tillåtna promillegränsen för fiskebåtar eftersom det finns en lucka i lagen.

- Arbetet har tyvärr dragit ut på tiden, det har kommit mycket annan lagstiftning emellan, men det är inte bortglömt, säger Thörnroos.
Även polisen och sjöbevakningen är inblandad i arbetet och det finns vissa oklarheter om det är rikslagstiftning som gäller eller om Åland har egen behörighet i frågan.