Nyheter

Publicerad: mån 20.10.2014 kl.11:58

Det finns inga tecken på att den pågående ubåtsjakten i Sverige har ökat den finländska flottans närvaro på Åland.

   -Det verkar till och med vara lite färre militära besök i år än tidigare, säger landshövding Peter Lindbäck.

   Enligt Lindbäck brukar det röra sig om cirka 25 militära fartygsbesök till Åland per år. I slutet av denna vecka väntas besök nummer 17 och 18 i år då minfartygen Pansio och Purunpää besöker Åland på onsdag och söndag. De militära fartygsbesöken följer en årsplan som på förhand skickas till landskapsregeringen.

   Enligt Peter Lindbäck har de kränkningar av Ålands demilitarisering som uppmärksammats genom åren skett av misstag.

   -Det har handlat om misstag, oförstånd eller okunskap, säger landshövding Peter Lindbäck.

Publicerad: mån 20.10.2014 kl.11:20

Hejdlöst sväng! Så rubricerar Arbetarbladet i Gävle sin recension av Symphonic stomp, alltså Gävle symfoniorkesters folkmusikaliska storsatsning som ålänningarna faktiskt fick höra före orkesterns hemmapublik. En mindre grupp ur orkesterns vänförening hade rest med till Mariehamn för uppförandet här i september, men nu kunde en fullsatt konsertsal i Gävle njuta av riksspelmannen Görgen Antonssons dansanta framförande tillsammans med symfonikerna. Det blev både stående ovationer från ett fullsatt konserthus och recensionsrosor för Symphonic stomp.

Publicerad: mån 20.10.2014 kl.11:19

Två idrottshallar får kritik av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, som har inspekterat inomhusmiljön och de hygieniska förhållandena i elva idrottsanläggningar på Åland, både gym och idrottshallar.

   Bollhalla i Mariehamn får kritik för att städvattnet hälls ut i duschavloppet och inte i en särskild utslagsvask i städutrymmet. ÅMHM kräver att den saken ändras. Brändö idrottshall får kritik för att ventilationen är för dålig och uppmanas förbättra den.

   Men ÅMHM anser att de idrottsanläggningar som kollats överlag håller en hög hygienisk standard.

Publicerad: mån 20.10.2014 kl.11:18

Polisundersökningen är nu klar när det gäller händelsen i maj i år då en 17-årig juniorspelare blev sparkad i huvudet av en 18-årig lagkamrat på en av IFK Mariehamns träningar. Pojken fick föras till sjukhuset med hjärnskakning och frakturer i ansiktet. Det var när 17-åringen skulle lägga ner bollen för att slå en frispark som han fick en spark av en lagkamrat, sparken tog i ansiktet.

   Polisen har utrett fallet och nu lämnat över det till åklagare för åtalsprövning. Brottet rubriceras som misshandel.

Publicerad: mån 20.10.2014 kl.10:25

Resten av dagen får vi mulet och lätt regn som upphör till kvällen, 9 grader och måttliga nordostliga vindar. I natt blir det mulet och uppehåll, 5 grader och måttliga nordliga vindar. I morgon väntas vi få mulet och uppehåll, 7 grader och måttliga ostliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Nordlig till nordostlig vind, 6-10 meter per sekund. Till natten avtar vinden och blir på efternatten 4-8 meter per sekund. Lokalt regnskurar och dimma.