Nyheter

Publicerad: ons 27.05.2015 kl.05:59
Outi Ojala och Ragnar Erlandsson är två av veteranerna som träffas. Foto: Owe Sjöblom.
Outi Ojala och Ragnar Erlandsson är två av veteranerna som träffas. Foto: Owe Sjöblom.

Riksdagens veteranförening besöker Åland under två dagar på inbjudan av Ålands lagtings veteranförening. På programmet finns bland annat information om Ålandskommitténs arbete, landshövding Peter Linbäck berättar om statens roll på Åland och besök på Ålands sjöfartsmuseum.

- Vår förening brukar ha sommarmöte och då besöker vi olika ställen i vårt land och i år blev vi inbjudna till Åland och det är vi glada för, säger Outi Ojala, viceordförande i riksdagens veteranförening.
Ragnar Erlandsson, ordförande i Ålands lagtings veteranförening, står värd för de 54 gästerna som anlände i går och åker hem i dag.

  • Ragnar Erlandsson och Outi Ojala intervjuas av Owe Sjöblom.
Publicerad: ons 27.05.2015 kl.05:52

I dag till en början klart och soligt, 11 grader och måttlig sydvästlig vind. Från i eftermiddag halvklart och vind omkring väst. I morgon klart till halvklart, 14 grader och måttlig sydlig vind.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring sydväst 4-8 meter per sekund. I natt växlande vind 1-5 meter per sekund. Mest god sikt.

Publicerad: ons 27.05.2015 kl.05:43
Vikingaåsens skola borde byggas ut. Foto: Owe Sjöblom.
Vikingaåsens skola borde byggas ut. Foto: Owe Sjöblom.

Någon av skolorna Vikingaåsen eller Södersunda behöver byggas ut inom den närmaste framtiden för att alla elever i Jomala ska få plats. Det framkom på ett diskussionstillfälle som Moderat samling ordnade igår kväll. Till hösten har Södersunda 134 elever där det egentligen finns 120 platser och Vikingaåsen har 230 elever. I Vikingaåsen har man haft moduler med två klassrum under några år och det är en tillfällig lösning.

- Vi måste fundera på hur man ska ta hand om eleverna i permanenta utrymmen och för vår del handlar det också mycket om personalens arbetsutrymmen, säger Bernt Isaksson, rektor i Vikingaåsens skola. Han menar att det antagligen är lättare att bygga ut Vikingaåsen än Södersunda med tanke på hur de olika byggnaderna ser ut.
Jomala köper idag platser av Mariehamn eftersom de egna skolorna är trångbodda.

  • Bernt Isaksson och Mika Nordberg intervjuas av Owe Sjöblom.
Publicerad: ons 27.05.2015 kl.05:40

I dag väntas höga halter av ekpollen samt låga till måttliga halter av björkpollen. Gräs- och videpollen kan förekomma i låga halter.

Publicerad: tis 26.05.2015 kl.15:25

En 35-årig kvinna har dömts till villkorligt fängelse i 30 dagar för att hon misshandlat sin minderåriga dotter. Kvinnan stod också åtalad för misshandel av sina båda söner, men de åtalen förkastades av Ålands tingsrätt.
Dottern var i 10-11-årsåldern när misshandeln ägde rum, och hon har vittnat om att hon vid flera olika tillfällen blev slagen i magen och ansiktet av mamman. Även den 5-årige och den 7-årige sonen har berättat att de blivit slagna, men deras berättelser är för diffusa för att tingsrätten ska kunna ge en fällande dom. Mamman har i polisförhör erkänt att hon slagit dottern, men inte sönerna.
Förutom till villkorligt fängelse döms kvinnan till att betala 500 euro i ersättning till sin dotter för sveda och värk och till att ersätta dottern för hennes rättegångskostnader.