Nyheter

Publicerad: ons 8.07.2015 kl.07:17

Ålandsexemplet som en modell eller inspiration till fredsarbete i Europa lyfts fram vid ett seminarium i Bryssel i september. Det är landskapsregeringen och utrikesministeriet i Helsingfors som tillsammans skall arrangera seminariet. Seminariet hålls den 15 september och planeras som bäst.

Publicerad: ons 8.07.2015 kl.07:16

Idag väntas måttliga till höga halter av gräspollen. Regn sänker halterna tillfälligt.

Publicerad: ons 8.07.2015 kl.07:14

Morgonen börjar med lätta regnskurar och 13 till 17 grader. Sydlig till sydostlig vind 3 till 7 meter per sekund.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind åt sydväst 11 till 13 meter per sekund. Lokala regnskurar och måttlig, god sikt.

 

Publicerad: ons 8.07.2015 kl.07:14

Högskolan vill att landskapsregeringen ska stå för de ökade it-kostnader som högskolan har haft sedan starten av det samhällsägda aktiebolaget ÅDA, Ålands digitala agenda. Bolaget fungerar som en gemensam plattform för it-tjänster och ger service åt olika åländska myndigheter.

Högskolan påpekar i en skrivelse till landskapsregeringen att ökade kostnader på grund av starten av ÅDA inte ska gå ut över den egentliga verksamheten.

De vill därför att landskapsregeringen ska stå för tillkommande kostnader av etableringen av ÅDA eller att högskolan ska få tilläggsanslag för de kostnader som överskrider högskolans it-budget. Det beloppet uppskattas till 120.000 euro.

Publicerad: ons 8.07.2015 kl.07:12

Efter ett drygt års boende var huset så förstört att den 44-åriga kvinnan nu döms till åtta månaders fängelse och över 84.000 euro i ersättning till sin hyresvärd. Samtidigt förkastas åtalet mot hyresvärden och hans kamrat för grovt hemfridsbrott när de för ett år sedan besökt kvinnan för att diskutera saken.

Tingsrättens domar kom i går, tisdag. Den 44-åriga kvinnan hade bland annat låtit sina djur urinera på golven med förhöjda fuktvärden i flera rum som följd.

Skrapmärken på inredningen, rivna tapeter skador på golv och väggar konstaterades av försäkringsbolagets inspektör efter att kvinnan med sina barn och husdjur flyttat ut från huset. Drygt 82.000 euro i reparationskostnader och 2.100 euro i utebliven hyra tvingas hon nu betala. Fängelsestraffet är villkorligt.