Nyheter

Publicerad: mån 22.12.2014 kl.07:46

En 25-årig man har av tingsrätten dömts till 3 månader villkorligt fängelse för sju fall av narkotikabrott. Mannen hade vid olika tillfällen i fjol försökt föra in narkotika som han beställt per post från utlandet till Finland. Mannen hade beställt amfetamin från Spanien, Nederländerna och Tjeckien samt cannabis från Danmark och narkotiska kapslar från Kanada. Han åkte fast i och med att försändelserna upptäcktes av posttullen i Vanda. Mannen, som tidigare är ostraffad, har erkänt gärningarna.

Publicerad: mån 22.12.2014 kl.07:44

Waldorfföreningen har, vid ett extra föreningsmöte, valt ny styrelse. Frågan sköts upp vid ett tidigare höstmöte på grund av osäkerhet kring föreningens ekonomi.

-Efter diskussioner med landskapet känner vi att läget nu inte är så akut och hoppas på en lösning, säger avgående ordförande Heidi Räsänen-Lindberg.

Landskapsregeringen är beredd att stöda föreningen åtminstone till läsårets slut. På längre sikt hoppas föreningen på en lagändring som skulle möjliggöra stöd som för motsvarande skolor i riket.

Nyvalda i styrelsen är Håkan von Krusenhjelm, Johanna Isaksson, Torgny Stjärnfelt och Jonny Jäderholm. Ordförande väljs senare inom styrelsen.

Publicerad: mån 22.12.2014 kl.07:42

Sottunga behöver inte betala tillbaka det lyfta likviditetslånet på 140.000 euro som kommunen fick av landskapet år 2012. Det har finansminister Roger Nordlund beslutat. Totalt beviljades Sottunga kommun ett lån på 335.000 euro, och om kommunen vill lyfta återstående del på 195.000 har man tid på sig till den sista oktober nästa år. Men den redan lyfta delen av likviditetslånet omvandlas nu till ett särskilt understöd, eftersom villkoren för det är uppfyllda enligt landskapsregeringen. Sottunga har vidtagit åtgärder för att förbättra ekonomin och har rapporterat kvartalsvis till landskapet.

Publicerad: mån 22.12.2014 kl.06:13

Vid årsskiftet skärps alkohollagstiftningen i Finland och även på Åland. Då blir det förbjudet att göra reklam för alkohol utomhus, till exempel vid busskurer, på bussars och varutransportbilars sidor och längs vägrenar. Målsättningen med förbudet är i första hand att skydda barn och ungdomar från att se alkoholreklam. Däremot kommer den fortfarande att vara tillåten på ishockeyarenor och i tidningar.

Här är det krasst ekonomiska intressen som styrt även de politiska besluten kring lagen.
-Många stora arenor är till stora delar sponsrade via bryggerier, konstaterar alkoholforskaren Thomas Karlsson.

Även på internet blir alkoholreklam förbjuden från årsskiftet men hur det förbudet efterlevs kan bli en grannlaga uppgift att bevaka.

  • Forskaren Thomas Karlsson intervjuas av Ann-Christine Karlsson.
Publicerad: mån 22.12.2014 kl.06:09

- Efter den femtonde december, då kommer det igång, så det är som det brukar. Det säger Lilianne Forsbom, en av köpmännen som Ålands Radio träffade i helgens julhandelskommers.

- Många vill slå in sina julklappar själv så det blir mer personligt, och det är nytt för i år, säger Regina Bromark, som bland annat säljer små tomtar, änglar och ljusstakar.

Och enligt Nina Bengtsson i en annan butik var det lite trögt till en början men sedan några dagar tilbaka är kommersen i full gång. Och till den lokala underklädesbutiken kommer en strid ström av kunder för att köpa pyjamasar, morgonrockar och strumpor till julklappar. - Stamkunderna kommer tillbaka, säger Nina Sanders.

  • Liv Örneryd har träffat julhandlare i Mariehamn.