Nyheter

Publicerad: tis 9.02.2016 kl.13:01

Skärgårdsfärjan m/s Odin fick problem med en tross som virade in sig i propellern i går kväll och sjöräddningen ryckte ut för att hjälpa till. Enligt Odins besättning arbetade en dykare i ungefär en halvtimme med att få bort trossen, och sedan kunde skärgårdsfärjan trafikera som vanligt igen.
- Det var inget dramatiskt alls, säger besättningen till Ålands radio.
Den 15-19 februari ska Odin på översyn och medan hon är på dock ersätts hon på den tvärgående linjen av m/s Ejdern.

Reporter: Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax

Publicerad: tis 9.02.2016 kl.12:51

I eftermiddag mulet och lätt regn, cirka 3 grader och måttlig sydlig vind. Från i kväll uppehåll och sydvästlig vind. I morgon igen regn, cirka 2 grader och vind från sydost.

Sjövädret för norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och södra Bottenhavet:

Vind omkring syd 7-13 meter per sekund. I morgon bitti till sydost vridande vind 5-9 meter per sekund. Tidvis regn, lokalt dis.

Publicerad: tis 9.02.2016 kl.12:45

Byggnadsnämnden i Sund vill anlita en byggkonsult för att ta fram skissritningar och ett kostnadsförslag på ett nytt hyreshus som kommunen vill bygga på fastigheten Ekebo i Kastelholm.

På tomten som är 3820 kvadratmeter stor ryms ett ungefär 26 meter långt hus och våningsytan i huset skulle bli ungefär 400 kvadratmeter. Lägenheterna i huset blir främst tvåor med antingen kök eller kokvrå, men en trea och någon eller några ettor ska också planeras in i huset. Byggnaden ska ha sadeltak, fasader av trä och puts och entréer, altaner och balkonger under tak.
Kommunstyrelsen tog del av byggnadsnämndens förslag i går och föreslår för fullmäktige att en projektering görs.  

Reporter: Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax

Publicerad: tis 9.02.2016 kl.12:44
Pommern ska få ett nytt däck och landskapet har beviljat bidrag på 141.000 euro för ändamålet. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.
Pommern ska få ett nytt däck och landskapet har beviljat bidrag på 141.000 euro för ändamålet. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Landskapsregeringen betalar drygt 141.000 euro i stöd till Mariehamns stad för byte av huvuddäcket på museifartyget Pommern. Beslutet fattades förra veckan av kulturminister Tony Asumaa, liberal.

Enligt landskapsregeringens kulturchef Jan Ole Lönnblad utgör stödet 80 procent av de totala kostnaderna för bytet av däcket, och det finns en gammal överenskommelse om att landskapet ska stå för 80 procent av kostnaderna när större renoveringar görs på Pommern.
Stödet betalas ut till Mariehamn nu direkt, och bytet av däcket sker samtidigt som Pommerns torrdocka börjar byggas, om allt går enligt planerna under hösten 2016 och under 2017.

Reporter: Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax

Publicerad: tis 9.02.2016 kl.10:51

En man i 40-årsåldern har av tingsrätten dömts till böter för brott mot besöksförbud. Mannen hade senaste sommar brutit mot ett besöksförbud som tingsrätten utfärdat. Mannen hade skickat textmeddelanden som, enligt tingsrätten varit osakliga och onödiga, trots att han enligt besöksförbudet inte får kontakta den andra personen, med undantag för kontakter för vilka det finns saklig grund och som är uppenbart nödvändiga. Tingsrättens dom blev 15 dagsböter på totalt 345 euro.

Reporter: Bengt Hannus
redaktion@radiotv.ax