Nyheter

Publicerad: tis 27.01.2015 kl.11:19

Hade du problem med att logga in på de sociala medierna Facebook eller Instagram i morse? Då var du inte ensam.

Användare över hela världen hade problem mellan klockan åtta och nio, vilket de berättade om på Twitter, som funkade utan problem medan konkurrenterna låg nere.
Instagram har gått ut och sagt att det var ett strömavbrott som orsakade problemen.

 

Publicerad: tis 27.01.2015 kl.11:13

Jomala kommun hoppas på en utveckling med nybyggnation i centralområdet. Detta efter att delgeneralplanen föreslås bli fastställd på fullmäktiges möte ikväll. Byggnationen på annat håll i kommunen, exempelvis Sviby, Västerkalmare och Möckelö, tog fart i samband med att de områdena fick sina delgeneralplaner fastställda.

- Både bostäder och affärsverksamhet välkomnas, säger kommundirektör John Eriksson.

  • Jomalas kommundirektör John Eriksson intervjuas av Liv Örneryd.
Publicerad: tis 27.01.2015 kl.10:50
Ari Wolff och Amanda Sundin är lärare på Ålands hotell och restaurangskola. Foto: Owe Sjöblom.
Ari Wolff och Amanda Sundin är lärare på Ålands hotell och restaurangskola. Foto: Owe Sjöblom.

- Det förekommer trakasserier av olika slag i restaurangbranschen där gäster som inte vet gränser trakasserar personal, det säger Amanda Sundin och Ari Wolff som är lärare på Ålands hotell och restaurangskola.
Båda har den uppfattningen att kvinnlig personal oftare utsätts för sexuella trakasserier, medan manliga oftare får höra nedsättande kommentarer. Detta är något som tas upp i utbildningen för att den blivande personalen ska vara beredd på vad som kan förekomma. Även arbetslagstiftning ingår i utbildningen så att dom studerande ska veta vilka rättigheter och skyldigheter dom har i arbetslivet.

Publicerad: tis 27.01.2015 kl.10:46

- Nästan alla ställen jag jobbade på bröt mot lagen. Det säger en kvinna som för tio år sedan sommarjobbade mycket på åländska restauranger til Yle. Kvinnan säger att arbetsgivarna förväntade sig att hon skulle vara i beredskap oberoende av om det behövdes arbetskraft eller inte, och att hennes arbetsdagar var för långa.
- På inget av de ställen jag jobbade fanns det någon facklig representant och ingenstans i utbildningen framkom det att man har rättigheter som ung arbetstagare, säger kvinnan till Yle.
Kvinnan berättar också om manliga kunder som ville köpa sex, förföljde henne hem, grabbade tag i henne eller fällde sexistiska kommentarer om hennes utseende.
- Då jag har klagat har jag fått höra att jag är i fel bransch om jag inte kan ta sådant, säger hon.
Kvinnans berättelse är en av flera i Yles serie #mittjobb, en granskning av dagens arbetsliv.

Publicerad: tis 27.01.2015 kl.07:17

En 24-årig kvinna har dömts till villkorligt fängelse i 70 dagar för grovt rattfylleri och fordonsskatteförseelse. I slutet av november tog kvinnan bilen när hon skulle hem från en restaurang trots att hon hade druckit alkohol. Dessutom hade kvinnan inte betalt fordonsskatten för bilen hon körde.
Kvinnan döms även till 40 dagsböter om totalt 840 euro och till körförbud till och med sista oktober i år.