Nyheter

Publicerad: mån 28.07.2014 kl.07:08

Sent på söndagskvällen inträffade en singelolycka i Bovik i Hammarland. Bilföraren tappade herraväldet över sin bil och körde av vägen. Föraren skadades inte och ringde alarmcentralen och begärde hjälp. Det blåsprov som polisen tog visade att bilföraren hade 1,66 promille alkohol i utandningsluften. Föraren är därför misstänkt för grovt rattfylleri.

Publicerad: mån 28.07.2014 kl.06:31

Efter morgonens regn blir det från förmiddagen mulet men uppehåll, 28 grader och svaga sydliga vindar. Framåt kvällen får vi halvklart. I natt blir det klart, 22 grader och svaga till måttliga sydvästliga vindar.

   Sjövädret för norra Östersjön, södra Bottenhavet, Ålands hav och Skärgårdshavet: Sydlig till sydvästlig vind, 3-7 meter per sekund. Lokalt regn- eller åskskurar, annars mest god sikt.

Publicerad: mån 28.07.2014 kl.06:24
Antikvarie Kenneth Gustavsson. Foto: Eva Nyberg.

Fyrarna släcktes och sjömärken plockades ner, all båttrafik till och från Åland stoppades, hundratals ryska badgäster blev strandade i Mariehamn, maten på restaurangerna började ta slut och ålänningarna drabbades av krigspanik och hamstrade allt som kunde köpas i affärerna. Så såg situationen ut på Åland för 100 år sedan då världen stod på randen till det första världskriget.

   Under de följande fyra åren skulle tusentals ryska soldater förläggas till Åland, omfattande kust- och luftvärnsbatterier byggas och Ålands militärstrategiska läge locka också svenska, tyska och finländska trupper till landskapet.

   Om Åland och första världskriget berättar antikvarie Kenneth Gustavsson i ett specialinsatt program kl 13.00 i dag, på 100-årsdagen av krigets inledning.

  • Kenneth Gustavsson berättar
Publicerad: mån 28.07.2014 kl.06:02

Om två år när Rock Off fyller 20 år kommer festivalen att se helt annorlunda ut avslöjar nu Rock Offs grundare Dennis Jansson. En arkitekt ska göra en tredimensionell modell över det nya Rock Off.

   -Jag jobbar hela tiden med att utveckla formen, mer kan jag inte avslöja nu, säger Dennis Jansson.

   Årets Rock Off var det varmaste någonsin och har bland annat lett till ett troligt rekord för dryckesförsäljningen. Det har sålts färre festivalpass men festivalen kan ändå jämföras med tidigare år eftersom dygnsbiljetterna har sålts mer.

  • Dennis Jansson:
Publicerad: mån 28.07.2014 kl.04:58

I dag väntas låga till måttliga halter av gräspollen och måttliga halter av gråbopollen.