Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 16 april, 2024 - 09:58Uppdaterad: tisdag, 16 april, 2024 - 11:20
  • Torsten Fredriksson, Bill Flöjt, Jonas Idman och Ola Sundberg. Foto: Peter Grönholm.

Abborrbeståndet ökar i Torpfjärden - muddrad kanal ger effekt

Det har hänt något markant när det gäller reproduktionen av abborre i Torpfjärden. Det kan Torsten Fredriksson från Ålands fiskevårdsförening konstatera efter vårens provfiske.  

För fem år sedan, sommaren 2019, muddrades en kanal till Torpfjärden i Jomala för att göra det lättare för fisk att röra sig in och ut ur fjärden. Projektet finansierades med pengar från Ålandsbankens östersjöprojekt. I år tyder provfiskeresultaten på att kanalen gör nytta för abborrbeståndet. Från att man tidigare fångat ungefär 150 fiskar på en hel provfiskningssäsong är man nu uppe i nästan 700 fiskar.  

- Det vi har sett i år är att vi inte bara fått stora individer utan även mindre fisk som förmodligen härrör från reproduktion som sker inne i fjärden, säger Torsten Fredriksson. 

Gäddbeståndet har inte vuxit i Torpfjärden sedan kanalen muddrades men fiskevårdsföreningen hoppas att det ska ske framöver.  

  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »