Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 5 april, 2024 - 06:00Uppdaterad: fredag, 5 april, 2024 - 06:11
  • Talldöd. Foto: Risto Kalliola/Åbo universitet

Åbo universitet kartlägger talldöd – ålänningarna kan hjälpa till

Åbo universitet ska kartlägga omfattningen av talldöd i sydvästra Finland och på Åland. I ett pressmeddelande skriver man att grupper av döda tallar har observerats i skärgården och i sydvästra Finland på senare år.  

– En möjlig orsak till fenomenet är att somrarna blir varmare, speciellt de långa perioderna med hetta. Träden utsätts för påfrestningar som försämrar deras motståndskraft. Försvagade tallar drabbas av svampsjukdomar och barkbaggar, vilket leder till att tallen dör, säger professor Risto Kalliola enligt pressmeddelandet. 

På döende tallar blir barren bruna på sommaren och sedan faller de av på vintern. Skadeområdet kan spridas i sommar och nu vill universitet att den som observerar döende eller döda tallar rapporterar detta, gärna redan nu i början av april.

Här kan man lämna in observationer.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »