Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 11 augusti, 2021 - 11:35Uppdaterad: onsdag, 11 augusti, 2021 - 12:51
  • Ålandsdelegationen avslår landskapets ansökan om fem miljoner som ersättning för skador på el- och telefonnät efter Alfrida. Arkivbild.

ÅD avslår ansökan om Alfrida-ersättning

Landskapsregeringens ansökan om fem miljoner euro som ersättning för skador på el- och telefonnät efter Alfrida förkastas av Ålandsdelegationen.

Ungefär 90 procent av de åländska hushållen var som mest utan el efter stormen, och det tog ett halvår innan alla skador var reparerade. Enligt LR:s ansökan, som lämnades in i fjol, är det inte rimligt att Åland på egen hand bär kostnaderna, då stormen är att räkna som en exceptionell händelse.
Delegationen förkastar ansökan grundat på att det i självstyrelselagen inte ges utrymme för den typen av särskilt bidrag, då landskapet i vilket fall inte skulle ersätta kostnaderna för de drabbade företagarna med sina egna medel.
LR är inte ersättningsskyldig för de skador som uppstått, utan agerar bara som ett ombud för företagarna, och således kan inte ersättning sökas heller från staten.
Ålandsdelegationen pekar även i sitt skriftliga svar ut att den typen av stormskador som uppstod efter Alfrida kan omfattas av en försäkring, men att bolagen inte försäkrat sina nät.
En av delegationens ledamöter anmälde sin avvikande åsikt, och föreslog att bidraget skulle beviljas, men med en självriskandel på 20 procent.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »