Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 9 april, 2024 - 10:11Uppdaterad: tisdag, 9 april, 2024 - 10:43
  • Ådor ska märkas och spåras. Arkivfoto.

Ådor ska GPS-märkas och spåras för att förbättra skyddet av ungarna

I sommar ska projektet Ådans vänner tillsammans med Svenska Jägareförbundet, landskapsregeringen och Ålands fågelskyddsförening sätta GPS-sändare på några ådor för att se hur de rör sig med ungarna, för att på basen av det kunna förbättra skyddet av ungarna.

Lucas Wideman som är ordförande för föreningen Archipelago Pares som driver Ådans vänner säger att det tidigare varit svårt att säga hur ådorna rör sig med halvstora ungar.
- När ungarna är nykläckta håller de sig nära stranden men när ungarna blir större vill ådorna ut och äta musslor på djupare vatten och då är det svårt att veta vart de och ungarna hamnar, säger han.

Med hjälp av GPS-märkningen hoppas man nu få veta om ungarna från Båtskären överlever när de flyttar till ett annat område, och vilka predatorer de hotas av i sitt nya område för att kanske kunna fortsätta skydda ungarna där.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »