Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 23 september, 2016 - 16:04Uppdaterad: torsdag, 29 september, 2016 - 09:55

ÅHS polisanmäler två för journalintrång

Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, polisanmäler ytterligare två anställda för olaga intrång i patientjournaler. Vårdchefen Sirpa Mankinen har utrett fallen och hon säger att det rör sig om begränsade intrång i enstaka patienters journaler.
- De anställda har haft privat anknytning till de patienter vars journaler de läst, säger hon.

I våras polisanmälde ÅHS en anställd som gjort intrång i många patienters journaler, och den personen kunde inte jobba kvar på ÅHS. En av personerna som utreds nu fortsätter jobba som vanligt och inga disciplinära åtgärder vidtas i väntan på att polisutredningen blir klar. Den andra är inte anställd av ÅHS sedan en tid tillbaka.

Efter medierapporteringen om journalintrången i våras har flera patienter begärt att få se vilka som läst deras journaler. Men utöver de två fall som nu lämnats vidare till polisen har Mankinen inte upptäckt fler olaga intrång.

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »