Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 8 februari, 2018 - 15:40Uppdaterad: torsdag, 8 februari, 2018 - 17:28
  • Effie Pla på Kompassen säger att det är lättare att få jobb om man flyttar till Åland från Europa än från ett land utanför EU. Arkivfoto: Tomas Tornefjell.

”Åland har en dynamisk arbetsmarknad”

En orsak till att det går bra för Åland enligt Nordregios rapport är att man har hög sysselsättning och hög befolkningstillväxt, till stor del på grund av invandring.

Effie Pla, som är inflyttningsrådgivare och informatör vid Kompassen, säger att det första de inflyttade vill är att hitta ett jobb.

-Om man kommer från ett europeiskt land är det lite lättare än om man kommer från utanför EU, säger Effie Pla.

Hon säger att de flesta som flyttar till Åland redan har ett jobb genom kontakter med vänner eller släkt som finns på Åland från tidigare.

Lantråd Katrin Sjögren, liberal, säger att rapporten visar på att Åland är bra på integration och har en dynamisk arbetsmarknad.

- Vi har arbetsgivare inom den privata sektorn som aktivt rekryterar arbetskraft från övriga delar av Norden, Europa, men också utanför Europa, säger Katrin Sjögren och nämner företag inom bland annat byggbranschen och banking- och försäkringsbranschen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »