• Ministrarna Kimmo Tiilikainen och Camilla Gunell är överens om att Åland ska bli testområde för smarta nät.
Närings- och miljöminister Camilla Gunell intervjuas av Tomas Tornefjell.
Publicerad: måndag, 23 oktober, 2017 - 14:38, uppdaterad: tisdag, 24 oktober, 2017 - 06:18

Åland testområde för smarta nät och ny teknik

Finlands regering och landskapsregeringen har kommit överens om att Åland ska bli testområde för smarta nät och ny teknologi inom energiområdet. Enligt initiativet ska Åland i framtiden utgöra ett modellområde för framtidens flexibla energisystem, som baserar sig på smarta elnät och på produktion och förbrukning av hundraprocentigt förnybar energi.

Vicelantrådet Camilla Gunell diskuterade idag i Helsingfors projektet med bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen. Gemensam vilja är en förutsättning för projektet och utgör en grund på vilken vi kan bygga projektets lagstiftningsmässiga, beskattningsmässiga och politiska ramvillkor, konstaterar Kimmo Tiilikainen när han beskriver den förda diskussionen.

-På Åland har vi höga ambitioner när det gäller hållbarhet och klimatarbete, men vi har inte de forskningsresurser och den teknikutveckling som omställningen kräver, säger vicelantrådet Camilla Gunell.

Landskapsregeringen och CLIC Innovation Oy har förhandlat om att föra projektet vidare. En mer detaljerad planering, som medfinansieras av Tekes, är igång i syfte att inleda det egentliga pilotförsöket. Projektet stöder också uppnåendet av målen för Ålands färska klimatstrategi.

Fler Nyheter

Östersjön allt mer lik en sjö

Östersjön blir allt mer lik en sjö. Vattnet blir sötare, brunare och varmare och medeltemperaturen har redan stigit med en grad sedan 1980-talet.

Hustrumisshandel gav bötesstraff

En 46-årig man har av Ålands tingsrätt dömts till 420 euro i böter och skadeståndsersättningar för ha misshandlat och hotat sin dåvarande fru.

Vädjar om farledsavgifter

Riksdagsledamot Mats Löfström har i dag tillsammans med tre andra riksdagsledamöter skickat ett brev till svenska sjöfartsverket gällande farledsavgifterna.

Två dömda för narkotikabruk

En 31-årig man och en 28-årig kvinna har av tingsrätten dömts till böter för straffbart bruk av narkotika.

Föglö höjer skatten

Föglöborna får betala en högre inkomstskatt nästa år.

Sextrakasserier ska inte trivialiseras

Heléne Zetterström Dahlqvist intervjuas av Tomas Tornefjell:
- Sexuella trakasserier är ett stort problem på högstadiet. Det säger Heléne Zetterström Dahlqvist, filosofie doktor i hälsovetenskap och lektor vid Mittuniversitet i Sundsvall.

Butik vill få bukt med stökiga ungdomar

Petra Rajalin intervjuas av Sara Lindroos:
Några ungdomar i åldrarna 12-16 år har den senaste tiden orsakat problem på Varubodens butik i centrum av Mariehamn.

Friad trots erkännande

Åtalet mot en 34-årig man som stulit hygienartiklar förkastas på grund av att det väcktes för sent.

Eckerö röstade om folkomröstning

Skall Eckerö kommun fortsätta vara en självständig kommun? Ja, nej eller jag avstår från att svara. Så lyder frågan och svarsalternativen som kommunfullmäktige fastställde på sitt möte i går.