Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 17 februari, 2020 - 11:51Uppdaterad: måndag, 17 februari, 2020 - 12:26
  • Bron mellan Bomarsund och Prästö ska bytas ut. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Ändrade planer för Bomarsundsbron

Den nya bron i Bomarsund bör bli en bågbro av typen langerbalk istället för en klassisk bågbro. Det har landskapsregeringen kommit fram till.

Hittills har man planerat att bygga en klassisk bågbro där bågen skulle gjutas fast i berggrunden, men eftersom berget befaras vara sprickigt och ligger på ett stort djup vid det västra bågfästet så har man räknat ut att det kan bli dyrare än beräknat att bygga en sådan bro.
Därför vill man bygga en variant av bågbron där man grundlägger bron utan att vara beroende av att berget. Projekteringskonstnaderna ökar därmed med cirka 200.000 euro, men trots det beräknar landskapsregeringen att totalkostnaden för bron kan hållas. På en enskild föredragning beslöt infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) i förra veckan att anlita konsulten WSP Sverige Ab för förändringen av detaljprojekteringen. Budgeten för konsultuppdraget beräknas bli 300.000 euro.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »