Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 26 september, 2016 - 11:02Uppdaterad: torsdag, 29 september, 2016 - 09:55

Aniara filmas inte på Åland

Filminspelningen av Nobelpristagaren Harry Martinssons science fictiondikt Aniara förläggs till Gotland. Från början var det tänkt att delar av inspelningen skulle ske på Åland och produktionsbolaget Metafilm ansökte om 900.000 kronor i stöd från landskapsregeringen, men då beskedet om pengarna dröjde beslöt bolaget sig för att filma på Gotland istället.

Enligt Anette Mattsson som är vd för Filmregion Stockholm-Mälardalen vore det bra om landskapsregeringen reserverade en pott med pengar för att locka filmproducenter till Åland.

- Tidigare har man lagt 50.000 euro per år i fyra år för filmproduktioner och det är bra. Huvudsaken är att det finns en långsiktighet. Men vill man ha en hel filmproduktion till Åland kan man behöva en treårig fond med ungefär tre miljoner kronor per år, säger Anette Mattsson, som menar att Åland har lysande möjligheter att utveckla sina styrkor för att främja filmproduktion.

- Här finns fantastiska miljöer för film och tv. Vi ser fram emot att vara en partner och resurs för att underlätta fortsatt arbete och bättre kontakter med filmbranschen så att Åland får en stärkt position på filmkartan, säger hon.

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »