Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 9 april, 2024 - 16:31Uppdaterad: onsdag, 10 april, 2024 - 09:00

Archipelago Pares Paf-besvär får nobben – LR anser att man följt lagen 

Landskapsregeringen yttrar sig inte om Archipelago Pares begäran att se över hela PAF-fördelningen för miljöverksamhet på Åland. 

Det blir klart då man läser LR:s yttrande till Högsta förvaltningsdomstolen. 

Trots att föreningen besvärade sig gällande samtliga bidrag tar landskapsregeringen alltså bara ställning till de två besvär som gäller Archipelago Pares egna bidrag, med motiveringen att föreningen inte är part i andra än sina egna ärenden. HFD har heller inte bett om yttrande för fler än de två ärenden föreningen själva är part i. 

Det var i början av mars som Archipelago Pares förde ärendet till HFD då de ansåg att landskapsregeringen varken följer lagen eller sina egna principer då en stor del av pengarna delas ut till organisationer som inte uppfyller de egna kriterierna. 

– Det blir orättvist mot de föreningar som gör det, menade då föreningens ordförande Lucas Wideman

Näringsminister Jesper Josefsson sade efteråt i intervjuer till Ålands Radio att man ska se över principerna för paf-stöd, och att en del av fördelningspotten också styrs via lagtingsbudgeten och medges undantag från principerna, vilket gör att fördelningssystemet blir otydligt och orättvist till vissa delar. 

I yttrandet till Högsta förvaltningsdomstolen skriver landskapsregeringen ändå att man följt lagen, paf-principerna och vedertagen praxis gällande besluten om tilldelning, samt att man har ett visst tolkningsutrymme. 

Förtydligande 10.4.kl.09:00 Meningen "HFD har heller inte bett om yttrande för fler än de två ärenden föreningen själva är part i" har lagts till i texten efter att Ålands Radio fått ta del av HFDs begäran.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »