Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 26 augusti, 2016 - 07:17Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:10

AX-domänen släpps snart fri

Snart kommer det gå att registrera en hemsida med den åländska domänen .ax utan att vara bosatt på Åland eller gå via landskapsregeringen för att där få tillåtelse till det.

Den nya lagen från riket som träder i kraft den 5 september ingår i informationssamlingsbalken och innebär att systemet för .fi-domäner blir precis likadant, alltså behöver du inte vara bosatt på Åland eller i Finland för att starta hemsidor med dessa domännamn. Den andra stora förändringen är att ansvaret för öppnande av ax-domäner lyfts till av landskapsregeringens godkända ombud.

Enligt landskapets IT-chef Ronny Lundström kommer det att underlätta för kunderna som kan komma att få allt på samma gång från företag som säljer webbtjänster.

- Tidigare har man först behövt ansöka hos landskapsregeringen om domännamn och sen kontaktat exempelvis IP-Connect, Strax eller Ålcom för att få hemsida eller e-postadress ordnat. 

Reporter: Totte Vesterlund
redaktionen@radiotv.ax

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »