Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 13 juli, 2022 - 06:17
  • Priset på el är redan högt och kan stiga ännu mer. Arkivbild.

Befarat ryskt gasstopp kan leda till högre elpriser

Stabila elpriser över sommaren, men en befarad brist på rysk gas i Europa kan leda till högre elpriser i höst.

- Nu i sommar händer ingenting vad gäller våra elpriser i varje fall. Men vi får se vart marknaden tar vägen den kommande hösten, vintern och nästa år, det är häftiga priser som vi ser på marknaden just nu, säger Ålands Elandelslags VD David Karlsson.

Det ryska Gazprom ska inleda ett inplanerat tio dagars gasstopp på måndag, med hänvisning till servicearbeten på gasledningen Nord Stream 1, vilket man i det gasberoende Tyskland befarar att ska bli permanent. Det rapporterade bland annat Svenska Yle om. Torsten Fredriksson, tillförordnad VD på Mariehamns Energi, säger att tillgången på el här på Åland inte är beroende av gas. Däremot påverkas prisnivån av högre priser i Europa.

- Det finns en prispåverkan men det är omöjligt att förutspå vart den rådande situationen leder, säger Torsten Fredriksson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »