Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 25 maj, 2016 - 10:53Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:18

Borde anpassade läroplaner skrotas?

Ska man överhuvudtaget ha ett system med anpassade läroplaner med sänkta krav för vissa studerande om de sedan ska antas till gymnasiet på samma grunder som övriga studerande? Den frågan lyfter Ålands gymnasiums förvaltningschef Anders Göransson efter att förvaltningsdomstolen i går ålade Ålands yrkesgymnasium att göra om prövningen om studieplats för en elev som haft anpassad lärokurs i grundskolan. Eleven genomgick en individuell prövning i stället för att prövas utifrån från sina betyg. Anders Göransson säger att inget i förvaltningsdomstolens avgörande säger att Ålands gymnasium diskriminerat någon.
- Problemet är att om det av landskapsregeringen fastställda systemet med antagning enligt prövning är diskriminerande så kan vi ha bidragit till diskrimineringen genom att tillämpa det, säger Anders Göransson.
Nu ska diskussioner föras med landskapsregeringen om hur man ska gå vidare, och när det gäller det enskilda fallet blir Göranssons förslag till gymnasiestyrelsen att elevens ansökan prövas enligt det ordinarie antagningssystem som gällde förra året till det program som eleven då sökte till.

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »