Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 14 mars, 2024 - 16:45Uppdaterad: torsdag, 14 mars, 2024 - 16:45
  • Jesper Josefsson och Annika Hambrudd.

Centerministrarna: ”Så som vi har förstått det röstade Centerns lagtingsgrupp på Jörgen Pettersson”

Ingen kris råder i Centern, menar partiets ministrar Annika Hambrudd och Jesper Josefsson. 

Det har stormat rätt mycket kring Åländsk Center på sistone. Tidigare talmannen och ordföranden Veronica Thörnroos hoppade av i måndags, medan den nya talmannen Jörgen Pettersson “valdes” genom lottning. Även om han förts fram som lagtingsgruppens kandidat har tre av Centerns ledamöter inte velat bekräfta att de röstat på honom. 

Trots detta tycker partiets ministrar Annika Hambrudd och Jesper Josefsson inte att partiet genomlever en kris. Hambrudd beskriver det som sker som “en förnyelseprocess” medan Jesper Josefsson bedyrar att det interna arbetet är “konstruktivt”.  

Samtidigt beklagar ministrarna att Thörnroos lämnat partiet. Josefsson säger även att han är förvånad över talmansvalet gick som det gick. Han upplever att lagtingsgruppen var enig och förde fram en kandidat.

– Så som vi har förstått det röstade Centerns lagtingsgrupp på Jörgen Pettersson, säger Josefsson. 

Hur väl förankrat var det med de andra regeringspartierna att Jörgen Petterson var er talman? 

– Det var väl förankrat med regeringspartierna. Den information vi fått var också att de skulle stöda den kandidaten, säger Hambrudd 

Vad innebär detta för regeringsblocket? Detta innebär ju att det finns fyra personer som inte följer de överenskommelser som finns. 

– I regeringen försiggår ett väldigt konstruktivt arbete. Nu vill vi sätta fokus på att arbeta framåt, säger Hambrudd

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »