Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 1 november, 2016 - 05:44

Dämpad tillväxt i ekonomin

Vi ser ut att få en dämpad aktivitet och tillväxt in den åländska ekonomin detta år. Det skriver Ålands statistik- och utredningsbyrå, ÅSUB, i en färsk ekonomisk översikt.

 Enligt den har utsikterna för det privata näringslivet dämpats något jämfört med hur det såg ut i vår och därtill kommer att den offentliga sektorn krymper något över perioden. Som orsaker nämns bland annat att en svag tillväxt i Finland och en avmattad tillväxt i Sverige de närmaste två åren håller tillbaka efterfrågan för åländska varor och tjänster. Ett fortsatt jämförelsevis lågt pris på bunker och drivmedel motverkar nedgången.

Enligt ÅSUB:s prognos hamnade den åländska BNP-tillväxten på 2,4 procent förra året och växer i år med blygsamma 1 procent. En svag reallöneutveckling dämpar också hushållens konsumtion.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »