Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 6 maj, 2024 - 06:07Uppdaterad: måndag, 6 maj, 2024 - 06:07
  • Dan Sundqvist, Ingrid Zetterman och Rasmus Lindqvist. Foto: Tomas Tornefjell

Demokratistrategi ska bidra till ett ökat valdeltagande

Demokratin på Åland mår bra, men det finns utmaningar som ett relativt lågt valdeltagande jämfört med övriga Norden, särskilt bland unga, nyinflyttade och män. Det framgår av landskapsregeringens utkast till en demokratistrategi för åren 2024 – 2031.

I strategin listas sju målområden där det bland annat framgår att man vill öka det totala valdeltagandet, öka kunskapen om demokrati, särskilt bland unga och inflyttade samt minska andelen som har erfarenheter av korruption.

Civilminister Ingrid Zetterman (Lib) säger att man har en god analys av nuläget som visar vad man behöver jobba vidare med.  
– Utkastet är ute på öppen remiss. Alla som vill kan komma med sina synpunkter och vi hoppas att många tar chansen att svara på remissen, säger Ingrid Zetterman. 

Utkastet till demokratistrategin har beretts av landskapsregeringens nyinrättade strategigrupp för demokratiutveckling som förnärvarande består av Rasmus Lindqvist, rättssakkunnig, Kristin Mattsson, specialsakkunnig i jämställdhet och Dan Sundqvist som är specialsakkunnig inom integration.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »