Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 30 januari, 2015 - 11:16Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:03

Diskussion om landshövdingen

Lagtingets förslagsrätt till landshövding på Åland får inte beskäras och lagtinget skall också kunna föreslå en person som inte sökt tjänsten. Det understryker landskapsregeringen i ett utlåtande till riksdagens förvaltningsutskott som just nu grunnar på en ändring av statstjänstemannalagen. I går hördes också lantrådet Camilla Gunell i förvaltningsutskottet.
Sättet att utse landshövding på Åland har varit en tvistefråga mellan riket och Åland och den arbetsgrupp som för tio år sedan tillsattes för att reda ut saken kom veterligen aldrig i mål. Landskapsregeringen framhåller att sättet att utse landshövding på Åland är förankrat i en internationell lösning för Åland i Nationernas förbund år 1921. Landshövdingen skall åtnjuta förtroende av Ålands folk. Därmed kan landshövdingen inte utses som en vanlig statstjänsteman.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »