Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 20 mars, 2024 - 15:23Uppdaterad: onsdag, 20 mars, 2024 - 15:30

Efter granskning: ÅPF och SLC sätter in extra utbildning

Ålands producentförbund, ÅPF, sätter in en extra utbildningsdag för medlemmarna efter de ukrainska gästarbetarnas berättelser i Ålands Radios granskning.

Tillsammans med riksorganet svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC, har ÅPF ett ansvar att utbilda medlemmarna för att se till att lagen följs, enligt ordförande Birgitta Eriksson-Paulsson. Hon säger att hon inte kan kommentera enskilda fall och menar att det är upp till en domstol att avgöra om några fel begåtts men att SLC och ÅPF ändå har ett ansvar. 

– Det är alltid beklagligt när någon arbetstagare känner att man blivit utnyttjad på ett oschysst sätt. Det är något vi ska arbeta för att inte ska hända genom information till medlemmar, säger Birgitta Eriksson-Paulsson. 

Hon tror däremot inte att problemen är utbredda i branschen utan att det rör sig om ett isolerat fall. 

– Jag tror inte att det förekommer i branschen. Jag har ingen vetskap om att det skulle finnas något allmänt utnyttjande av arbetskraft på våra gårdar, säger hon. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »