Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 9 april, 2024 - 13:33
  • Traumaspecialist Lotta Carlsson. Foto: Axel Eriksson

Efterfrågan på kunskaper kring krigstrauma ökar – “Svårare och svårare att få finansiering”

Behovet av kunskaper kring hur man bemöter människor som traumatiserats av krig ökar. Också till Åland kommer människor med svåra trauman till följd av till exempel kriget i Ukraina.

Ålands flyktingförläggning tar numera hjälp av Lotta Carlsson, traumaspecialist, för fortbildning på området. 

– Ett traumatiserat sinne är ett splittrat sinne, det kan lätt leda till att arbetsgruppen blir splittrad. En traumatiserad människa kanske visar en sida åt en arbetare och en annan åt en annan. Det kan föda irritation internt, säger Lotta Carlsson. 

Överlag ökar behoven för den här typen av kunskaper enligt Carlsson, som också menar att det blir svårare att få finansiering för rehabilitering. 

– De senaste åren har det kommit över 50 000 flyktingar till Finland. Men projektpengar för rehabilitering är jättesvåra att få och det blir bara svårare och svårare, säger hon.   

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »