Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 26 september, 2017 - 12:50
  • Finska och engelska, men inte svenska möter studerande vid lycéet. Skärmavbild.

Finskspråkig inloggning problematisk

Studerande vid Ålands lyceum måste logga in på finska när de besöker den digitala plattformen Tabletkoulu för att inhandla kurslitteratur.

Lagtingsledamot Britt Lundberg, centern, anser att det är problematiskt och har i en skriftlig fråga undrat vilka åtgärder landskapsregeringen tänker vidta för att rätta till språkproblemet.

Tony Asumaa, som är ansvarig minister, har svarat att det på sidan finns svenskspråkiga anvisningar hur studerande kan ladda ner kurslitteraturen. Men vid själva registrering av ett nytt användarkonto ges inga instruktioner på svenska, en brist som både Ålands lyceum och hela finlandssvenska rektorskåren påtalat till detta privata bolag i Helsingfors.

Ålands lyceums rektor Marcus Koskinen-Hagman säger att man har påtalat problemet och fått löfte om att företaget i fråga ska översätta hela sin hemsida till svenska inom en snar framtid.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »