Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 13 mars, 2024 - 06:03Uppdaterad: onsdag, 13 mars, 2024 - 07:52

Föglö bedöms vara fri från fisksjukdomen IHN

Föglö har återfått sin sjukdomsfria status från fisksjukdomen IHN, enligt ett pressmeddelande från landskapsregeringen. Det innebär att den restriktionszon som inrättades i Föglö i slutet av maj 2021 av Livsmedelsverket har nu avvecklats.

De smittade fiskarna avlivades och de smittade anläggningarna sanerades och hölls tomma en längre tid. Sedan februari 2022 har ett utrotningsprogram varit i kraft och fiskar från odlingarna, samt vilda fiskar i området har provtagits och analyserats för IHN-viruset. 

I början av 2024 publicerade Livsmedelsverket en preliminär friförklaring enligt Europeiska kommissionens förordning. Kommissionen och medlemsstaterna har haft 60 dagar på sig att lämna in skriftliga kommentarer, men inga kommenterar har kommit in och därmed är friförklaringen godkänd. 

Friförklaringen av Föglö påverkar inte restriktionszonen i Eckerö, som åtminstone ska kvarstå hela 2024 enligt pressmeddelandet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »