Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 24 november, 2015 - 05:44Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 08:20

Första steget mot fast förbindelse

Ett första steg är taget mot en fast svenskfinsk förbindelse. I går hölls ett seminarium på Finlands ambassad i Stockholm för att undersöka möjligheterna för en transportförbindelse mellan Stockholm och Helsingfors via Norrtälje, Mariehamn och Åbo. Tekniken som diskuteras är konceptet Hyperloop.
   - Det här skulle innebära att man kan ta sig till Stockholm på kanske en kvart och till Helsingfors på 30 minuter. Det skulle betyda en mycket större tillväxt, säger Mårten Fröjdö som är ordförande för Företagarna på Åland.
Hyperloop innebär magnetdrivna tåg som färdas genom rör både över och under vatten i samma hastighet som flygplan. Förutsättningarna för ett förverkligande av projektet är tillräcklig finansiering och att Hyperloop väljer att bygga en kommersiell bana just mellan Sverige och Finland. Det skulle i så fall ske inom en femårsperiod.
Samtliga deltagande under seminariet är positiva till en fast förbindelse, och att den skulle konkurrera ut rederierna håller lagtingsledamot Mats Perämaa inte med om:
    - Man kan också se stora möjligheter för driftiga åländska entreprenörer att medverka, säger han.

Reportrar: Calle Käck och Cecilia Ekströmer
redaktionen@radiotv.ax

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »