Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 22 juni, 2021 - 09:53Uppdaterad: tisdag, 22 juni, 2021 - 13:21
  • Jakob Nygårds (till vänster) och Carl Andås (till höger) säger att enstaka producenter vattnar sin vall på Åland i dag. Foto: Dan Sjöblom.

God första grässkörd i år

Årets första vallskörd blev god på Åland, det konstaterar Jakob Nygårds och Carl Andås från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som i samarbete med Ålands hushållningssällskap jobbar med projektet ”Bevattning av vall” i sommar.

- Det har ju regnat en hel del under försommaren så första skörden var bra, den går inte att klaga på, säger Jakob Nygårds.

Hur andra och tredje skörden blir är det svårt att sia om.

- Nu torkar det snabbt. Det är varmt, vind och solen skiner så på en vecka har det avdunstat mellan 20 och 30 millimeter och om det fortsätter behövs det mer vatten snart, säger Carl Andås.

I dag är det ett fåtal gårdar på Åland som bevattnar sin vall. I sommarens projekt ska Jakob Nygårds och Carl Andås undersöka hur vallbevattningen påverkar lönsamhet, skördeavkastning och andra viktiga parametrar som påverkar fodrets kvalitet och kvantitet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »