Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 14 mars, 2024 - 12:54Uppdaterad: torsdag, 14 mars, 2024 - 14:11

Inflationen låg på drygt 3 procent i februari

De åländska konsumentpriserna steg med 3,4 procent i februari 2024 jämfört med februari 2023, det visar statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå. 

I januari var ökningstakten 4,1 procent. 

I februari inverkade högre priser inom huvudgruppen diverse varor och tjänster mest på den totala uppgången med 1,5 procentenheter uppåt. Det har även varit betydande prisökningar i huvudgruppen bostäder, vatten, elektricitet, gas och övriga bränslen med 0,7 procentenheter uppåt. Lägre priser inom huvudgrupperna transport samt hälsovård motverkade uppgången marginellt. Från januari till februari steg konsumentpriserna med i genomsnitt 0,5 procent. 

I riket var inflationen 3,0 procent i februari och det var en minskning från januari då den var 3,3 procent. I Sverige steg de svenska konsumentpriserna enligt KPI på årsbasis i genomsnitt med 4,5 procent i februari, vilket var betydligt lägre än i januari då ökningstakten var 5,4 procent. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »