Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 22 augusti, 2017 - 15:28
  • Pengar till garantier för likviditetslån föreslås i nästa tilläggsbudget. Foto Owe Sjöblom

Jordbrukare får redan krislån

Åländska jordbrukare i ekonomisk kris får redan likviditetslån av åländska banker, trots att landskapsregeringen inte är riktigt klar med budgetlagen om landskapsgaranti för lånen.

- Bankerna är smidiga och tillmötesgående, eftersom de vet att vi har en landskapsgaranti på gång, säger näringsminister Camilla Gunell, socialdemokrat.

Det var i somras som Högsta domstolen i Helsingfors dömde till jord- och skogsbruksministeriets förmån, att åländska jordbrukare inte skall få ta del av statsgarantin för likviditetslånen. Det var ett ordentligt bakslag för självstyrelsen. Efter det har landskapsregeringen berett en egen garantilag för likviditetslån och den här budgetlagen överlämnas nu på måndag till lagtinget.

Pengar för lånegarantierna, sammanlagt 770.000 euro, föreslås i nästa tilläggsbudget. Sammanlagt 10 jordbrukare kan få landskapsgaranti för lån, fyra har hittills lämnat in ansökan om det.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »