Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 3 mars, 2017 - 16:53Uppdaterad: fredag, 3 mars, 2017 - 16:56
  • Glada miner för ett år sedan när lantrådet Katrin Sjögren träffade Ålandsminister Anne Berner. Nu är det kanske dags för allvarligare diskussioner. Foto: Ulf Weman.

Klumpsummans nivå diskuteras temporärt

-Det är ingen överraskning att klumpsumman kan sänkas men det är anmärkningsvärt att man föreslår en procentsats utan att den är förankrad här vare sig på tjänstemanna- eller politisk nivå.

 Det säger lantrådet Katrin Sjögren, liberal, efter gårdagens besked om att riksregeringen föreslår att klumpsumman sänks från 0,45 till 0,34 procent. Orsaken till det är att statsbeskattningen ska höjas i samband med rikets social- och hälsovårdsreform, en höjning som leder till att statens inkomster ökar och därmed grunden för klumpsumman.

-Det är rimligt att fundera på vilken nivå vi ska ha på klumpsumman men inte utan förhandlingar, säger lantrådet Katrin Sjögren som också påpekar att det man nu diskuterar är en temporär lösning tills vi har en ny självstyrelselag.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »