Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 23 juli, 2018 - 14:15Uppdaterad: måndag, 23 juli, 2018 - 14:15
  • Konsumentpriserna på Åland steg. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Konsumentpriserna steg i juni

De åländska konsumentpriserna steg med 1,1 procent i juni 2018 jämfört med juni 2017.

Motsvarande ökningstakt i maj var 1,2 procent. Högre priser inom huvudgrupperna bostäder, vatten, elektricitet, gas och övriga bränslen samt rekreation och kultur inverkade mest på den totala uppgången i juni. Lägre priser inom huvudgruppen restauranger och hotell motverkade uppgången något.

Medan de åländska konsumentpriserna steg med 1,1 procent i juni steg de finländska konsumentpriserna med 1,2 procent jämfört med förra året. Den finländska ökningen påverkades mest av dyrare bränsle och cigaretter samt högre ombyggnadskostnader. Stegringen av konsumentpriserna dämpades mest på grund av att dagvårdsavgifter, genomsnittsräntan på bostadslån, mobiltelefoner och tv-apparater blev billigare.

De svenska konsumentpriserna steg i genomsnitt med 2,1 procent. Till den totala uppgången bidrog främst högre boendekostnader. Ingen enskild grupp påverkade märkbart inflationstakten nedåt.

Mätt i harmoniserat index för konsumentpriser, HIKP, som är ett internationellt jämförtbart mått på inflationen utvecklat av EU, var inflationstakten för länderna i Europeiska monetära unionen och Europeiska unionen 2 procent i juni. Finlands ökningstakt på årsnivå mätt i HIKP var 1,2 procent och för Sverige 2,1 procent. Av EMU-länderna hade Estland den snabbaste ökningstakten med 3,9 procent och Irland den långsammaste med 0,7 procent. Det enligt uppgifter från ÅSUB.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »