Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 13 mars, 2024 - 21:30Uppdaterad: onsdag, 13 mars, 2024 - 21:30
  • Tuomas Nymark, Johanna Fogelström Duns och Benjamin Sidorov. Foto: Hasse Persson-Bru.

Konsumentrådgivning sköt i höjden under 2023

Ålands Ombudsmannamyndighet har under 2023 kontaktas i 690 olika rådgivningsärenden.

Antalet patientärenden är nästan identiskt med föregående år, men missnöjet vad gäller bemötandet inom hälso- och sjukvården är det högsta någonsin, 48 ärenden, jämfört med 26 ärenden 2018.  

Konsumentrådgivningen har samtidigt haft rekordmånga ärenden under 2023 och antalet fall som rör avtal har i princip fördubblats jämfört med året innan. Den ekonomiska situationen med en ökande inflation anges som den bakomliggande orsaken. Privatpersoner har ofta hört sig för om uppskattade kostnader för ett utfört arbete av ett företag och när väl arbetet har utförts så har priset hunnit stiga. 
– Min rekommendation är att man kontaktar mig innan man betalar någonting, eftersom det är mycket svårare att återkräva belopp av ett företag, säger konsumentrådgivare Tuomas Nymark

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »