Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 17 oktober, 2023 - 16:01Uppdaterad: tisdag, 17 oktober, 2023 - 17:43
  • Kunders pengar sitter fast i bostadsfond. Foto: Pixabay
  • Carola Nilsson, vd för Ålandsbankens fondbolag. Foto: Martina Eriksson

Kunders pengar sitter fast i bostadsfond, Ålandsbanken: Vi har varit tydliga med riskerna

Kunder på Ålandsbanken sitter fast med sina pengar i bankens bostadsfond. I dagsläget är det oklart när bostadsfonden kan betala de investerare som begär ut pengar ur fonden.  

Räntehöjningar har satt bostadsmarknaden i gungning vilket lett till att placerare vill lösa in sina fondandelar. Det här har gett bostadsfonden problem eftersom omsättning på bostadsmarknaden har blivit svårare att skapa då mängden bostäder som individer och bostadsfonder vill sälja inte går ihop med mängden affärer som blir av, förklarar Carola Nilsson, vd för Ålandsbankens fondbolag. 

Fonden har i september ändrat sina stadgar gällande begäran om inlösen från två månader till sex månader. De investerare som i våras begärde ut pengar ur fonden har fått pengarna nu i oktober. När utbetalningar kan ske i framtiden är fortsättningsvis oklart. 
Carola Nilsson, vd för Ålandsbankens fondbolag säger att det beror på hur bostadsmarknadens likviditet ser ut och att de gör sitt bästa för att kunna betala så snabbt som möjligt.  

Gällande marknadsföringen av fonden har banken enligt Nilsson varit tydlig med riskerna i att investera. 
– Vi gör alltid en noggrann genomgång med avkastningsförväntning och risk för kunden. Det som är annorlunda nu är bostadsmarknadens illikvida läge. Det kan vara första gången för många som vi befinner oss på en sån marknad, säger Carola Nilsson.  

Har du investerat i fonden? Hör gärna av dig till oss: tips@alandsradio.ax

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »