Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 20 mars, 2024 - 18:22Uppdaterad: torsdag, 21 mars, 2024 - 08:14

Lagtinget vill ha med havsbaserad vindkraft då man fattar beslut om miljöskadefonden

Varför nämns inte den havsbaserade vindkraften i rikets lag om miljöskadefonden? Är avgifterna för verksamheterna tillräckliga och har ÅMHM resurser nog att hantera ärendena? Det frågade sig ett enigt lagting i dag, onsdag, då en blankettlag om miljöskadefonden debatterades.  

Miljöskadefonden ersätter oljeskyddsfonden och lagen om miljöförsäkring och är tänkt att fungera som säkerhet då miljöskador med oklar ersättningsskyldig inträffar. 

Lagförslaget har varit ute på remiss och mottagandet har enligt minister Jesper Josefsson (C) varit positivt. Också samarbetet med Helsingfors har varit gott, men den för Åland stora frågan om havsbaserad vindkraft och de miljöföroreningar som kan uppstå vid produktionen nämns inte i lagtexten. Inte heller vätgasproduktion nämns i lagen, vilket Obundnas ledamot Stellan Egeland lyfter fram.

Statssekreterare Mari-Linda Harju-Oksanen på Miljöministeriet skriver till Ålands Radio att vindkraftsproducenterna inte finns med i lagen då man inte tolkat dem som verksamhet som smutsar ner miljön.

Annan vägkost social- och miljöutskottet får med sig från lagtinget är att fundera på huruvida avgifterna till fonden är för små och borde stå i proportion till verksamheten, och huruvida det går att försäkra sig om att ÅMHM, som ska sköta tillsynen, har resurser att klara av det. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »