Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 7 mars, 2024 - 09:54Uppdaterad: torsdag, 7 mars, 2024 - 10:10
  • Sissela Nutley är forskare i kognitiv neurovetenskap. Foto: Peter Grönholm

För lite sömn påverkar ungas inlärning – forskare vill få bort mobilen ur sovrummet

Många ungdomar sover för lite och det får konsekvenser både för lärandet och det psykiska måendet, det visar en rapport som gjorts i Sverige. 

Sissela Nutley som är forskare i kognitiv neurovetenskap var med och sammanställde rapporten om ungas levnadsvanor, digitala medieanvändande och psykiska mående. 

– Vår undersökning visar att mellan en fjärdedel och en tredjedel av ungdomar på högstadiet sover så lite som sex timmar eller mindre per natt på vardagar och det är allt för lite, säger Sissela Nutley.  

Många av de svarande säger att de scrollar på mobilen minst en timme efter att de lagt sig och det påverkar sömnen. 

– När man är ung och sover sex timmar eller mindre är det kopplat till en fördubblad risk att man utvecklar ångest och nedstämdhet och dessutom påverkas de kognitiva förmågorna att lära sig, de blir påtagligt nedsatta, säger Sissela Nutley. 

Hon rekommenderar alla föräldrar att komma överens med barnen att mobilen inte ska vara i sovrummet och att hjälpa dem att komma i säng i tid. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »