Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 20 mars, 2024 - 12:49Uppdaterad: onsdag, 20 mars, 2024 - 14:20

Löfström vill övergå till svenskt utbetalningssystem av sjöfartsstöd

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström ska föreslå till kommunikationsminister Lulu Ranne (Sannf) att man bör ta efter det svenska systemet för utbetalningar av sjöfartsstöd.

Bemanningsstödet innebär att rederier får tillbaka en del av de kostnader som man har för arbetsgivaravgifter för de anställda ombord. De flesta EU-länder har liknande system som gör det möjligt att konkurrera med exempelvis Panama och Jungfruöarna. I nuläget kan det dröja fyra månader innan rederierna i Finland får tillbaka pengarna man betalat in varje halvår för att handläggningen och rapporteringen drar ut på tiden. 

I Sverige går pengarna aldrig in och ut genom statsbudgeten som i Finland, utan de redovisas månatligen, vilket snabbar på processen med att få tillbaka pengarna. Löfström skriver i pressmeddelandet att med ett sådant system skulle diskussionen och missuppfattningarna om hur bemanningsstödet är utformat få ett slut. 

–  Det skulle stärka finländsk sjöfart och öka tryggheten för sjöarbetsplatserna ytterligare, skriver Löfström i sitt pressmeddelande.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »