Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 20 oktober, 2022 - 21:13Uppdaterad: fredag, 21 oktober, 2022 - 05:37
  • Minna Hellström, Ålands kommunförbund. Foto: Owe Sjöblom

Lösning finns för dataskyddsombud

Nu finns det ett förslag på en lösning gällande dataskyddsombud för kommuner och kommunalförbund som kan börja gälla från mitten av november.

Det är Ålands kommunförbund som tagit fram förslaget som går ut på att tjänsten köps in från en advokatbyrå.

- Förslaget är på remiss till den 10 november, men jag vet att några kommuner redan har godkänt förslaget och förhoppningen är att allt är klart i mitten av nästa månad, säger Minna Hellström, förbundsdirektör för Ålands kommunförbund.

Kommuner och offentliga institutioner är skyldiga enligt lag att ha ett dataskyddsombud. Tidigare erbjöd Åda den tjänsten, men upphörde med detta i våras. Då fick Ålands kommunförbund i uppdrag att försöka hitta en lösning.
- Vi har 15 kommuner och fem kommunalförbund som är intresserade, säger Minna Hellström.

Den totala kostnaden i förslaget är 90.000 euro per år som fördelas mellan kommunerna och förbunden enligt storlek och behov.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »