Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 18 mars, 2024 - 15:34Uppdaterad: torsdag, 28 mars, 2024 - 14:55

LR begär ytterligare anslag för ÅHS nya vårdinformationssystem – finansieras delvis med Paf-medel

Ett ytterligare anslag på 4,8 miljoner euro för Ålands hälso- och sjukvårds, ÅHS, nya vårdinformationssystem. Det föreslår landskapsregeringen inför lagtinget i ett förslag till ändringsbudget. 

– Det har visat sig att projektet är ganska mycket dyrare än man kunde förutspå för några år sedan, säger finansminister Mats Perämaa (Lib). 

Dels vill landskapsregeringen finansiera anslaget med beviljat stöd ur EU:s fond för resiliens och dels med Paf-medel. 
– Det är inga nya Paf-medel som tas in utan de finns redan där bokföringsmässigt. Avskrivningskostnaden för det här projektet kommer inte att belasta de tio kommande åren vilket är den möjliga avskrivningstiden för ett sådant här projekt, utan man tar kostnaden direkt så att säga, säger Mats Perämaa. 
Lagtinget tar upp ändringsförslaget i en remissdebatt på fredag. 
– Det blir säkert en livlig debatt och det bör det bli för det är ett stort och kostsamt projekt, säger finansministern. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »