Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 25 mars, 2024 - 12:56Uppdaterad: måndag, 25 mars, 2024 - 13:06

LR säger återigen nej till mätningar vid Segelskär

Landskapsregeringen nekar än en gång Ilmatar Offshore Ab att utföra sjömätningar och undersökningar på projektområdet Segelskär.  

I juni 2023 fick Ilmatar ett nej på en ansökan om att göra undersökningar och sjömätningar på ett drygt 175 kvadratkilometer stort havsområde på landskapets allmänna vatten. I december skickade Ilmatar en ny ansökan som nu blivit nekad. 
Beslutet motiveras med att “enligt ett principbeslut kan landskapsregeringen besluta att i egenskap av förvaltare av de allmänna vattnen ge sitt samtycke till att privata aktörer får utföra undersökningar på de i havsplanen för havsbaserad vindkraft utpekade områdena och därtill på allmänt vatten nödvändiga områden för möjliggörandet av anslutningar och energidistribution. Av ansökan framgår att området Segelskär ska utredas för havsbaserad vindkraft, inte anslutningar och energidistribution och är därmed inte i linje med principbeslutet.”, skriver landskapsregeringen i beslutet som togs genom enskild föredragning av minister Jesper Josefsson (C). 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »