Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 september, 2021 - 13:45Uppdaterad: torsdag, 2 september, 2021 - 16:13
  • Det ska nu bli lättare för dem med större bostadslån hos LR att betala bort dem i förtid.

Möjliggör återbetalning av större bostadslån

Landskapsregeringen har idag godkänt ett lagförslag om att göra det möjligt för låntagare med bostadslån hos landskapsregeringen att betala bort lånen i förtid.

Det är mest kommuner som har lån hos landskapet, men det finns också en del privata bolag. Låntagare som betalar tillbaka lån föreslås också bli befriade från de restriktioner som är kopplade till lånevillkoren.

- Det handlar om att skapa möjligheten för vissa fastigheter att byta ägare, där den nya ägaren kanske ser potential till moderniseringar, energieffektiviseringar eller nysatsningar på senioranpassade boenden vilket Åland är i stort behov av, säger utvecklingsminister Alfons Röblom, som är ansvarig för bostadsfrågor i ett pressmeddelande.

De lån som utgör lånestocken idag har getts under perioden 1975–2012. Utlåningsverksamheten avslutades i samband med budget 2009. En delorsak till lagförslaget är att eventuella återbetalda lån kan öka landskapets likviditet. Landskapsregeringen hade i början av 2021 en utestående lånestock om ca 42 miljoner euro.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »