Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 8 april, 2024 - 20:11Uppdaterad: måndag, 8 april, 2024 - 20:16
  • "Trots allt har vi den historien vi har, och någonting behöver vi i Ålands lagting göra för att återupprätta förtroendet för Åland som en seriös avtalspart", sa Mika Nordberg då han presenterade lagmotionen.

MSÅ vill att stora infrastruktursatsningar ska kräva kvalificerad majoritet – men alla är inte övertygade

Efter det stora elhybridskadeståndet föreslår Moderat samling en lagändring med syftet att återupprätta Ålands förtroende som avtalspart.  

I en lagmotion föreslår partiet att det ska krävas kvalificerad majoritet när lagtinget godkänner infrastrukturprojekt som kostar över tio miljoner euro.   

– Vi behöver lära oss av historien, sa Mika Nordberg när han presenterade förslaget på måndagen.   

Obunden samling visade sitt stöd till förslaget genom Christian Wikström, men mottagandet var i övrigt ljummet. Många ledamöter visade sympati för tanken bakom och syftet men var skeptiska till om det här är rätt väg att gå.   

– Utskottet måste verkligen fundera på om det här är klokt, sa Harry Jansson (C).  

– Lagtinget måste alltid kunna ändra sig. Man kan inte bakbinda lagtinget på det sättet, sa Nina Fellman (S).   

Mika Nordberg framförde att partiet är öppet för förändringar, avgränsningar eller utvidgningar, då lag- och kulturutskottet nu ska behandla lagmotionen. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »