Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 23 maj, 2016 - 15:03Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:18

Ny odlingsteknik testas

En ny teknik för storskalig odling testas på Åland. Det handlar om en miljövänlig stärkelseplast som liksom en fiberduk påskyndar sådden genom värme och minskar behovet av gödsel, men som bryts ner av solljus under ett par veckors tid utan att lämna några plastrester efter sig.

- Det är en odlingsteknik som är på frammarsch, säger Kristoffer Lundberg på Haga Kungsgård i Saltvik, som genom en svensk entreprenör under våren har fått fodermajs sådd med den nedbrytbara stärkelseplasten. Maskinen som krävs är specialanpassad för tekniken och både den och stärkelseplasten innebär kostsamma inköp. Efter att metoden har utvärderats framåt hösten ska Kristoffer Lundberg se hur intresset ser ut från andra åländska jordbrukare som har provat tekniken.
- Är man själv är det nog för dyra grejer så man behöver nog vara ett par några gårdar som går ihop, säger han.

Reporter: Cecilia Ekströmer
redaktionen@radiotv.ax

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »