Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 12 december, 2022 - 15:14Uppdaterad: måndag, 12 december, 2022 - 16:32
  • Veronica Thörnroos fick svara på frågor om självstyrelselagsrevideringen.

Olika orsaker bromsade självstyrelselagen

Politiker, pandemin och personalbyten är några av de orsaker som lantrådet Veronica Thörnroos (C) anser att bromsat arbetet med revideringen av självstyrelselagen. Det sa hon under lagtingets frågestund i dag, måndag.

Camilla Gunell (S) ville veta vad som gick fel och hur man går vidare. Veronica Thörnroos svarade att man från Ålands sida är redo att med kort varsel utse en arbetsgrupp med en politiskt oberoende ordförande för att fortsätta revideringen, men att man nu väntar på besked från Helsingfors.

Camilla Gunell frågade lantrådet om man borde gjort något annorlunda under processen hittills.
- Vi borde kanske inte haft parlamentariker i gruppen om vi ser längre bak i tiden, svarade Veronica Thörnroos, och tillägger att i den bästa av världar behöver inte riksdagsvalet påverka arbetet.

På frågan vad som gått fel under den här mandatperioden svarade Veronica Thörnroos att pandemin tog upp mycket tid och gjorde personliga träffar omöjliga. Även byte av de ansvariga ministrarnas statssekreterare har bromsat upp arbetet.
- Jag tror inte en enda är kvar som vi lärde känna i början, säger Veronica Thörnroos.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »