Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 15 mars, 2024 - 15:35Uppdaterad: fredag, 15 mars, 2024 - 16:22
  • Användandet av vapes har ökat bland åländska ungdomar. Foto: Pixabay.
  • Fältarna Tony Johansson och Sandra Lindberg. Foto: Amira Boughdiri

"En oroväckande ökning av ungdomar som vejpar" – de yngsta användarna går i sexan

Det har blivit vanligare bland åländska ungdomar att röka e-cigaretter, eller vejpa som det kallas bland unga.

Enligt Folkhälsans ungdomsundersökning har 11 procent av eleverna i årskurs 7, 22 procent av eleverna i årskurs 8 och 29 procent av eleverna i årskurs 9 testat vejpning.

Fältaren Tony Johansson säger att de yngsta användarna som fältarna har kännedom om går i årskurs 6.
 
Enligt tobakslagen måste nikotinmängden i vejpar vara begränsad till 20 milligram och de vejpar som säljs får inte innehålla smaker. Ändå förekommer mest smaksatta vejpar bland unga.  

Tony Johansson säger att trenden med ökad vejping är oroväckande, eftersom det är skadligt bland annat på grund av nikotinet. Smakämnenas effekter är än så länge outredda, men precis som vanlig tobaksrökning ger vejping försämrad lungkapacitet. Johansson säger också att marknadsföringen av vejpar är oroande eftersom den framförallt riktar sig till unga. Fältarna uppmanar föräldrar att läsa på om vad e-cigaretter är och vilka effekter de har. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »