Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 18 mars, 2024 - 05:57Uppdaterad: måndag, 18 mars, 2024 - 18:00

Polisen: Hästar har fortfarande inget på gc-väg att göra

Även i fortsättningen ska hästar som rids, leds eller drar en vagn framföras på allmän väg, det förtydligas i den nya vägtrafiklagen som börjar gälla den 1 april. 

I den nuvarande lagen står det att ryttare och den som driver eller vallar djur ska likställas med fordonsförare. I den nya lagen står det att hästar är att betrakta som långsamtgående fordon och dessa ska vara på allmän väg, alltså inte på gång- och cykelbanor. 

Orsaken är helt enkelt att man ansett det viktigt att skydda gångare och cyklister, enligt överkommissarie Benjamin Fellman.

På sociala medier har detta uppmärksammats av åländska hästägare som tycker det är fel att de ska vara med hästarna på till exempel en 90-väg. 

–  Det här är ett vidareförande av gällande lag och det är också på samma sätt som man har valt att göra i riket och i Sverige, säger överkommissarie Benjamin Fellman. 

Lagen ger dock utrymme för att framföra hästar på gång- och cykelbana om det finns särskilda skäl till det. Men lagen säger också att det kan bli en påföljd för detta, det kan alltså bli avgift för trafikförseelse. 

– Lagen säger att man inte regelmässigt ska använda gång- och cykelbanor, men om en ryttare blir stoppad av polisen med sin häst på en gc-bana så behöver man vara beredd på att förklara de särskilda skälen till varför man är där, säger Benjamin Fellman. 

Läs också: Ministern om hästar på allmän väg - "Det är något vi får fundera på"

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »