Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 1 november, 2022 - 06:10Uppdaterad: onsdag, 9 november, 2022 - 15:06
  • Polismästare Johan Pawli. Arkivfoto: Nina Smeds

Polismästaren saknar insatser för unga

Det är ansvarslöst av landskapsregeringen att inte ge polisen medel i budgetförslaget för år 2023 för förebyggande arbete med ungdomar.

Polismästare Johan Pawli pekar på resultaten av undersökningen Hälsa i skolan, som visade att unga åländska kvinnor utsatts för sexuellt ofredande i skolmiljö och även fysiskt våld av föräldrar. Det handlar om brott som endast polisen kan inleda en förundersökning om.

- Jag tycker att vi brister kraftigt mot de unga. Det är oansvarigt att ha ett underlag som berättar att ungdomar mår sämre hela tiden på grund av brott, och att inte satsa på det, säger Johan Pawli.

Johan Pawli hade önskat medel i budgetförslaget för att kunna återinföra något slags ungdomspolis. Han är kritisk till att landskapsregeringen gett 800.000 euro till tredje sektorn att göra det förebyggande arbetet, när det i slutändan handlar om brott som endast polisen kan åtgärda. Polisen kunde fått en del av pengarna och vara en av de aktörer som ska arbeta för att lösa problemet anser Johan Pawli. Polisstyrelsen ville ha med en skrivelse i budgetförslaget om särskild fokus på ungdomar.

- Det finns inte med i den här budgeten, säger Johan Pawli.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »