Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 18 december, 2017 - 16:47

Polispension delar åsikter

Ge en längre övergångstid för poliserna att få en senarelagd avgångsålder. Det tycker oppositionen i lagtingets lag- och kulturutskott, som behandlat landskapsregeringens förslag att också poliserna skall ha samma avgångsålder som andra tjänstemän.

I riket har det varit så redan i flera år. I praktiken betyder det att kommissarier som i dag måste gå i pension vid 63 års ålder och manskap i yttre tjänst som måste gå vid 60, nu skall få arbeta ända till 68 års ålder och ända till 70 år för de som är födda 1962 eller senare.

Obunden samlings Bert Häggblom, Ålands framtids Brage Eklund och centerns Harry Jansson vill ha en tioårig övergångsperiod så att det nya systemet gäller de som är födda före 1975. Men regeringspartierna stöder förslaget som ger de poliser som är födda före 1965 möjlighet att hållas inom det gamla systemet.

Avgångsåldern är inte liktydig med pensionsåldern, alltså då när man får sluta med full pension, men också den åldern höjs i samband med den pensionsreform som nu genomförs för alla.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »