Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 29 februari, 2024 - 14:27Uppdaterad: torsdag, 29 februari, 2024 - 15:57
  • Rolf Granlund. Foto: Johan Ågren.

Rolf Granlund JK-anmäler upphandlingen av elhybridfärjan

Ålands framtid-politikern Rolf Granlund har anmält 2019 års upphandling av elhybridfärjan till Justitiekanslern (JK).

Granlund lämnade redan 2020 in ett klagomål i samma ärende till JK. Det ledde inte till några åtgärder från JK, men nu menar Granlund att nya uppgifter har framkommit. Klagomålet lyfter frågan om huruvida den förrförra landskapsregeringen överträdde sina befogenheter när avtalet om elhybriden ingicks 2019. I sin klagan argumenterar Granlund för att fullmakten bröt mot bestämmelserna i lagtingsordningen, att fullmakten hade förfallit när avtalet ingicks och att fullmakten enligt sin ordalydelse gällde införskaffande av anbud och inte ingående av avtal. Granlund önskar att JK kommer med ett nytt utlåtande eftersom ärendet också är föremål för en utredning av centralkriminalpolisen. 
”JK:s nya avgörande kan därför ha stor betydelse för enskilda och för hela det politiska systemet på Åland”, skriver han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »