Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 18 december, 2017 - 16:03Uppdaterad: måndag, 18 december, 2017 - 16:48
  • Socialdemokraternas ordförande Camilla Gunell kan tänka sig utvidga skatteavdraget. Arkivfoto: Malin Lunberg

S fick stå till svars för skatteavdrag

Är det verkligen socialdemokratisk politik att gå med på skatteavdrag, och dessutom skatteavdrag som inte gynnar de som har det allra sämst ekonomiskt? Den frågan fick socialdemokraterna stå till svars för i lagtinget i dag när landskapsregeringens förslag kom upp om 100 euro i avdrag i kommunalbeskattningen nästa år för de som tjänar under 35.000 euro per år.

Förslaget innebär samtidigt att de som tjänar under 13.900 euro inte får del av skatteavdraget eftersom de inte betalar skatt. Men samtliga, utom Åländsk demokratis Stephan Toivonen, tänkte ändå stöda förslaget. Centerns Harry Jansson undrade om socialdemokraterna kan tänka sig att höja inkomstgränsen ännu mer, till 55.000 euro, nästa gång, och fick kanske ett överraskande svar av närings- och miljöminister Camilla Gunell, socialdemokraternas ordförande.

- Ja, vi stöder ett sådant förslag på villkor att vi kan lösa frågan så att även de med lägst inkomster kan få nytta av ett sådant avdrag, svarade hon.

Ett svar som Harry Jansson applåderade.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »