• I vår ska lagtinget ta ställning till två lagar som krävs för att kommunreformen ska kunna bli verklighet. Arkivfoto.
Redan på måndag inleds arbetet med att få till stånd kommunreformen. Nina Fellman berättar mer:
Publicerad: torsdag, 14 september, 2017 - 14:02, uppdaterad: torsdag, 14 september, 2017 - 14:32

Så är tidtabellen för kommunreformen

Redan på måndag inleds arbetet med lagberedningen för den nya kommunstrukturen, det krävs två lagar för att den skall kunna bli verklighet.

Därefter ska upphandlingen av samgångsutredningar göras och målet är att lagarna ska läggas på lagtingets bord under våren 2018.

- Jag tror inte att dom nya kommunerna är helt klara till lagtingsvalet 2019, men tills dess ska åtminstone det mesta finnas på plats, säger kansliminister Nina Fellman.

Landskapsregeringen inför ekonomiska incitament för fortsatta diskussioner om ytterligare samgående i framtiden. Hur mycket pengar det rör sig kan inte LR säga i dagsläget, men den moroten finns under en begränsad tid.

- Det finns ett fönster på sex år som man kan få samgångsstödet och moroten ska förhoppningsvis vara smaklig nog för att ytterligare processer ska sätta fart, säger Fellman.

Fler Nyheter

Attacken kom från Ryssland och Ukraina

Ålcoms vd Daniel Dahlén intervjuas av Nina Smeds
I eftermiddags drabbades åländska hemsidor av en ny överbelastningsattack, så kallad DdoS-attack. Attacken medförde internetstörningar från kl 15 till 17.30 säger Ålcoms vd Daniel Dahlén. -Det här var explicit riktad mot åländska webhotell och deras kunder.

Även Löfström kritisk mot Lundberg

Även Ålands riksdagsledamot Mats Löfström är kritisk mot att Nordiska Rådets president Britt Lundberg gick emot den finländska delegationen och röstade nej till att göra finskan, och isländskan, till officiella språk i det nordiska samarbetet.

Nextjet har sökt nytt transporttillstånd

Flygbolaget Nextjet har fått ordning på sina finanser och har ansökt om permanent transporttillstånd. Det uppger Svenska Yle.

Ny attack ger internetstörningar

En ny överbelastningsattack, så kallad DDoS-attack, har medfört internetstörningar i dag.

”Lundberg sviker Finlands riksdag”

Kritiken mot Britt Lundberg från finländskt håll låter inte vänta på sig. Nordiska Rådets president sviker Finlands riksdag, skriver vice ordföranden i Finlands delegation i Nordiska Rådet, socialdemokraten Maarit Feldt-Ranta.

NR-presidenten röstade emot finskan

Britt Lundberg intervjuas av Ulf Weman:
Nordiska Rådets president Britt Lundberg gick emot den finländska delegationen och röstade nej till att göra finskan, och isländskan, till officiella språk i det nordiska samarbetet.

Insekter kan få säljas som livsmedel

Miljöskyddsinspektör Anders Tufvesson vid ÅMHM och matcoachen Harriet Strandvik om insekter som mat:
Jord- och skogsbruksministeriet vill att Finland ska tillåta att insekter ska få födas upp och säljas som livsmedel.

Carus fick nej på näringsrätt

Teknikföretaget Carus i Mariehamn får avslag på ansökan om permanent näringsrätt. Bara en av de fem styrelseledamöterna har åländsk hembygdsrätt och kansliminister Nina Fellman, socialdemokrat, vill inte ge ett undantag och ytterligare urvattna näringsrättsreglerna.

Hyfsad spannmålsskörd i år

Mikael Berglund och Börje Karlsson intervjuas av Ann-Christine Karlsson
Årets spannmålsskörd verkar bli relativt bra trots en kall och sen sommar. Priserna har också hållits stabila utan större förändringar.