Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 18 december, 2017 - 14:06Uppdaterad: måndag, 18 december, 2017 - 17:52
  • Wille Valve vill att butikerna inte säljer alkoläsk. Foto: Eva Ringbom-Fonsell

"Sälj inte alkoläsk"

Hälso- och socialvårdsminister Wille Valve vill se ett avtal mellan butikerna i detaljhandeln att inte sälja alkoläsk i butikerna, trots att riksdagen i fredags röstade att det ska bli fritt fram att sälja starköl och alkoläsk i butikerna från årsskiftet.

-Jag kontaktar Ålands Näringsliv i dag för att se om det finns intresse för att göra någon form av avtal. Alkoläsken riktar sin marknadsföring till minderåriga, vilket går helt emot den alkoholpolitik som vi nyss klubbat, säger Wille Valve.

Den här veckan ska landskapsregeringen också kontakta riksregeringen om en egen åländsk alkohollagstiftning och att helt eller delvis ta över behörighet på det området.

-En åländsk lagstiftning skulle bygga på att man i detaljhandeln enbart säljer jäsningsframställda drycker och att alkoholmonopolet skulle fortsätta fungera som det gör i dag. Samtidigt kunde vi även titta på hur man kunde främja det åländska näringslivet och de mindre bryggerierna, menar Wille Valve.

Anders Ekström som är vd för Ålands Näringsliv säger att han med Valve redan nu diskuterat att ett avtal kan vara svårt att få till.

- Generellt ska man undvika regler som går runt finsk lagstiftning, det blir bara krångligt, säger Ekström.

Men det finns undantag som gått runt lagstiftningen, till exempel finns det ingen lag som hindrar butiker från att sälja energidryck till ungdomar under 15 år.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »