Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 8 april, 2024 - 15:47Uppdaterad: tisdag, 9 april, 2024 - 09:14

Saltvik invänder mot Sunnanvinds utvidgning - projektledaren: Kommunernas medgivande behövs inte

En enig kommunstyrelse i Saltvik vänder sig mot att landskapsregeringen har valt att utvidga planläggningsområdena för vindkraftsprojektet Sunnanvind, något som kommunen menar att man aldrig givit sitt samtycke till.

I ett utlåtande för fullmäktige att ta ställning till ikväll presenterar Saltviks kommunstyrelse denna och en rad andra synpunkter som man önskar lämna till landskapsregeringen. Bland annat efterlyser kommunen närmare utredningar och beskrivningar av projektets påverkan på vattenkvalitet, fisk och fåglar, trafikpåverkan under installation, drift och avveckling, samt buller och visuell påverkan.  

– Jag tror att mycket av det här ska utredas under den här processen, men vi vill ge extra tyngd till det, säger kommunstyrelsens ordförande Mathias Johansson (C). 

Ralf Häggblom som är projektledare för Sunnanvind ser det inte som att kommunernas medgivande behövs i det här skedet. Anledningen till de förstorade områdena är enligt honom kommersiella, men miljöbedömningsarbetet kommer avgränsa de områden som slutligen ska omfattas av generalplanen. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »